feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminism som DET *onda*


Gå till senaste inlägget#1  Feminism som DET *onda* pixie
2005-04-17 13:59:47

Jag läser på Jäif och hittar ett utmärkt exempel på hur feminismen ofta används som en soptunna av icke-feminister. Feminismen och feminister ska enbart tillåtas representera det som är avvikande, annorlunda och som i sammanhanget av personen uppfattas som "fel".

Jäifare: "Det är i praktiken inga problem att hålla med dig i vad du tycker på denna väldigt övergripande nivå. Problemet är att jag inte ser vad som är det typiskt feministiska i att åstadkomma detta.

För att spetsa till det. jag tycker som du, men jag är inte feminist. Dina åsikter är inget som feminismen (vänster eller höger) har patent på."


En feminist får inte ha "patent" på åsikter, däremot tycks Jäifare få ha det? Det handlar om en maktkamp att definiera verkligheten. Så har det alltid varit, det vi kallar jämställdhet idag är det feminister alltid kämpat för. Nu försöker man sno jämställdheten från feminismen för att kunna fortsätta ha feminismen som *det onda* där man kan slänga all skit.

Ett bra exempel på detta, hur feminismen används som soptunna av icke-feminister och anti-feminister är de ständiga dubbelbestraffningar du möter när du presenterar dig som feminist.

Som..... Feminismen är för "pk". Samtidigt som: Feminismen är för avvikande och konstig.

Som..... Feminismen är tråkig, seriös och glädjedödare. Samtidigt som: Feminismen är kvasi-intellektuell.

Vad du än gör eller säger som feminist är det alltid alltid fel enligt icke-feministen, hen försöker ta patent på vad feminism är oavsett vad du menar feminism är som själv kallar dig för feminist.

Jag ser att det handlar om en vägran att inse att feministiska diskurser och synsätt påverkat oss alla mer eller mindre och bidragit till att forma den syn på kvinnor vi har idag. Vägran att inse detta, och vägran att se att några åsikter är feministiska är att skapa sin identitet gentemot det som kan kategoriseras som feministiska synsätt. Att skapa en identitet som "inte feminist", sedan gäller det att fylla detta "inte" med positivt och accepterat allmängods trots sin negation. Det gäller att norpa från feminismen och mer ursprungliga feministiska synsätt, frågor som drivits av feminister, att sno från den feministiska historien och klappa sig för magen och säga, "vilken bra kultur vi har" eller "vi har världens mest jämställda män" och tro att vi i Sverige skulle varit någonstans idag om det inte hade varit för feministerna som dött för oss, lidit för oss, suffragetter etc..
Samma frågor som dessa feminister kämpat för snor nu anti-feminister och menar att det är deras förtjänst.

Samtidigt som det kan ses som att feminismen har reell makt och påverkat verkligheten och samhället, att feministisk frågor har fått genomslag och påverkats synsätt diskutioner osv, så kan det också ses som en maktstrategi att förneka att det mesta av jämställdheten i Sveriga idag är feminismens förtjänst. Utan feminism hade ingen vågat ifrågasätta att att män och kvinnor inte har samma rättigheter, de bespottade feministerna var och är de som gjort detta på allvar.

#2  OT Ell
2005-04-17 14:45:17

Absolut pixie, men kan det inte vara så att det är bekvämt med denna bild av feministen oxå? Det är lättare att orientera sig ifrån något som man enbart upplever som negativt?

Kom att tänka på diskussionen med killen som är höger och vegan och som arbetar för djurens rätt men inte ser någon mening i att vara feminist. Kan inte det vara, typ, säkert för honom att vara vegan för att då låta detta vara det avvikande och det som gör honom speciell som individ, för att dte är ett säkert kort? Att vara feminist istället är hotande, dels för att feminism förknippas med vänster, vilket han inte alls vill ha något att göra med?

Det kanske blev snurrigt? Men det finns en poäng, jag lovar

#3   pixie
2005-04-17 15:01:49

Det var det jag menade, eller försökte få fram :)

#4   Karra
2005-04-17 15:02:01

Jag tycker att det finns många som liksom reflexmässigt slår mot allt som en feminist säger.
Jag tycker också att det finns folk som tar för givet det vi har idag, som vi kanske inte skulle ha haft utan kamp för kvinnors rättigheter.

#5  Representativitet TKU
2005-04-17 15:31:24

"Vad du än gör eller säger som feminist är det alltid alltid fel enligt icke-feministen"

De mest frekventa debattörerna på JÄIF är inte på något sätt representativa för ickefeminister.

#6  JoeHill pixie
2005-04-17 15:41:00

"De mest frekventa debattörerna på JÄIF är inte på något sätt representativa för ickefeminister."


Är de inte? Vad baserar du det på? Jag tycker det är vanligt förekommande..

#7   pixie
2005-04-17 15:44:06

Speciellt tydligt blir det när Jäifare har samma åsikter som feminister men ändå måste kalla det nåning annat...

#8   elinlite
2005-04-17 15:47:37

Det är intressant med makten som tillskrivs feminster. Dels har vi inte gjort nåt bra och dels är vi moraliska kontroll freak som hindrar folk från att ha kul.
Föräldraledighet är inte tillkommet tack vare feminismen, däremot är det galna feminister som vill tvinga pappor att vara hemma...
Det sexuella frigörandet är något feminister alltid kämpat för och ändå är det elaka feministerna som hindrar stackars gubbar från att köpa 18-åriga tjejer...fy vilka monster feministerna är.

Jag ögnade genom ett av Guillous debatt inlägg i Aftis tidigare i dag om den nya våldtäktslagen. Jag säger ögnade för varje gång jag försökte läsa på riktigt började ilskan koka i mig. Feministerna blev som vanligt förlöjligade och roten till allt ont och som finalfanfar drogs Schymans skattefusk upp en gång till.

Jag vet att jag inte borde uttala mig om ngt jag inte kunde ens läsa ordentligt, man kan vi liksom komma vidare nu?
Kan vi sluta tjafsa om feminismens existensberättigande nu?

#9  pixie TKU
2005-04-17 15:55:50

Jaha, så nu heter man tydligen JoeHill...

Om du påstår att Jäifs skribenter är representativa för den del av Sveriges befolkning som inte kallar sig feminister, så tycker jag att bevisbördan ligger på dig.

Annars så kan man ju hitta på vilka representativitetsförhållanden som helst, som att Usama bin Ladins åsikter är representativa för alla med helskägg.

#10  # 9 pixie
2005-04-17 16:02:52

T.o.m. pixie gör fel ibland.. :) ja måste öva mig på att "slå mig fri"... där är problemet...

#11  TKU pixie
2005-04-17 16:08:37

"Om du påstår att Jäifs skribenter är representativa för den del av Sveriges befolkning som inte kallar sig feminister, så tycker jag att bevisbördan ligger på dig."

Jag kan mycket väl tänka mig att Jäifarna är representiva för de som aktivt går i polemik med feminister. För jag menar att Jäifarna _inte_ går att jämföra med folk från 0-100 år i allmänhet som inte kallar sig för feminister. Jäifarna är faktiskt utmärkande de som aktivit debatterar med men oftast _mot_ feminister.

Att vara Jäifare, som jag uppfattar det, är att ha tagit mer aktiv ställning, valt forum, så tydlig ställning har inte alla i allmänheten tagit. Jag menar inte att alla Jäifare är antifeminister allihopa även om flera är det.

#12   Ell
2005-04-17 17:05:04

som elinlite skriver:
"Kan vi sluta tjafsa om feminismens existensberättigande nu?"

Ja så har man ju känt många gånger, med ganska mycket som är problematiskt för andra att förså när det gäller feminismen :)

#13  "feminismfakta" Lemur
2005-04-17 18:28:23

Det behövs en liten behändig folder att dela ut bland "vanligt folk" för att visa vad feminism är och inte är. Visst finns en massa info på nätet, men det finns också antifeministsiten som sprider en högst förvanskad bild av feminism.

Om det inte finns en sådan folder redan, borde det skapas en. Feminismfakta eller Feministiska myter eller kanske både och?

Jag tänker mig t.ex. ett antal saker feminister och "kvinnokampare" kämpat för och som sedan genomdrivits. Det andra spåret jag är inne på, "myterna", är rätt självskrivna en del av dem. :)

#14  Lemur Ell
2005-04-17 18:45:33

Intressant. jag hade en ide om att skapa ett blädderblock som man kan ha med sin lite lämpligt i väskan där det står enkelt förklarat det som man oftas får förklara om och om igen och som det kan vara svårt att förklara för andra :) Tyd dra det vanligatse svaren kortfattat i ett block. Om du skulle vilja vidareutveckla ide'n så finns jag här om du vill ha hjälp ;) flirt flirt

#15   TKU
2005-04-17 19:07:04

pixie: "Jag kan mycket väl tänka mig att Jäifarna är representiva för de som aktivt går i polemik med feminister."

Det finns ingen anledning att tro det heller. Personer som ägnar sin fritid åt att debattera en viss typ av frågor på webben är inte representativa för någon alls.

Och har den som enbart skriver i jäif-forumet gjort något aktivt val egentligen? Är det någonsin ett politiskt ställningstagande att skriva på ett visst forum oavsett vad man skriver?

Du för ett ytterst långsökt resonemang för att på något sätt använda vissa JÄIF-skribenters idioti för att bevisa existensen av en stor, fördomsfull och ond antifeministisk rörelse, ungefär detsamma som du anklagar antifeminister för att göra.

#16  TKU pixie
2005-04-17 19:16:40

"Det finns ingen anledning att tro det heller. Personer som ägnar sin fritid åt att debattera en viss typ av frågor på webben är inte representativa för någon alls.

Och har den som enbart skriver i jäif-forumet gjort något aktivt val egentligen? Är det någonsin ett politiskt ställningstagande att skriva på ett visst forum oavsett vad man skriver?"

Den här delen, där det är ett sakligt kritiskt ifrågasättande kan jag förstå och respektera. Du behöver inte hålla med mig..

Däremot har du helt fel när du skriver:

"Du för ett ytterst långsökt resonemang för att på något sätt använda vissa JÄIF-skribenters idioti för att bevisa existensen av en stor, fördomsfull och ond antifeministisk rörelse, ungefär detsamma som du anklagar antifeminister för att göra."


Var har jag kallat Jäifare eller icke-feminister onda? Det enda jag säger är att många av dem ibland använder feminismen som skräptunna att identifiera sig gentemot. Det är_ inte_ samma sak som att säga att de är onda.. Jag säger inte att "de" onda.....

#17  Ell Lemur
2005-04-17 19:23:29

Jag finns här för dig! ;) flirt flirt

En sån broschyr borde spridas på högstadieskolor, gymnasieskolor, bibliotek, mataffärer, riksdagshus och kommunalhus till att börja med. Och på tågstationer, busstationer, tunnelbanestationer, pubar som steg två.

Jag tycker inte att lite information är helt fel.

#18   TKU
2005-04-17 19:57:01

Ell: "Jag tycker inte att lite information är helt fel."

Det som är saklig information för en person är propaganda för en annan och lögn för en tredje. Om låtossäga Feministiskt Initiativ skulle sammanställa en broschyr där de beskriver begreppet feminism och sprider över riket, så är jag ganska säker på att många som själva kallar sig feminister skulle förkasta innehållet som snedvridet.

#19  TKU Ell
2005-04-17 20:04:09

Vad menar du med det?

#20  Ett exempel TKU
2005-04-17 23:38:28

Ponera att en liberalfeministisk organisation ger ut en broschyr där de skriver saker som "Feminism handlar om den enskilda kvinnans frigörelse från kollektiva normer". De lyckas sprida denna broschyr över hela riket, och många svenskar skulle bilda sin uppfattning om feminism från broschyren.

Jag tror inte att socialistfeminister skulle vara särskilt förtjusta över det.

#21  #14 #17 Tiriq
2005-04-18 00:15:31

En liten smidig FAQ helt enkelt? Lemur, dina feminismmyter skulle ju kunna ingå, de passar bra i en sån. Några olika exempel på feminismer (och feminister?) vore också bra.

Det där med PK är lite lustigt. I stora seriösa offentliga sammanhang som typ riksdagen är det mest PK att vara feminist, okej. Men när nån i en vanlig grupp folk säger "jag är inte feminist, men det är ju inte så PK att tycka det" så är det de som de flesta "vanliga människor" håller med. De tycker att de är lite häftiga som vågar stå för en kontroversiell åsikt, medan den verkligt kontroversiella åsikten är att vara (likhets-)feminist! En får sällan gehör för feministiska åsikter och perspektiv i sin skolklass eller på sin arbetsplats, det är nog många här överens om. Att vara likhetsfeminist är oftast absolut inte okej. Den riktiga normen är att inte vara likhetsfeminist...

#22   pixie
2005-04-18 01:35:30

Har ni sett dom sjuka nidbilderna av feminister?

http://www.antifeminist.nu/antifeministen/Ant…

Som jag tidigare skrev: "Feminismen och feminister ska enbart tillåtas representera det som är avvikande, annorlunda och som i sammanhanget av personen uppfattas som "fel"."

#23   pixie
2005-04-18 01:48:47

Eller här, David Moschsen ( David M på Jäif?) liknar feminister med parasiter. Börjar inte detta likna förföljelse så vet jag inte....

http://www.antifeminist.nu/antifeministen/Ant…

#24   Karra
2005-04-18 02:50:53

Fasen pixie... nu har jag ju den där skiten i min dator :/

#25  Pixie Sigrun
2005-04-18 06:32:37

Håller med om att det var trist (men informativt) att få skiten i sin dator.

Jag associerar till nidteckningarna av judar på 30-talet ...

:(

#26  Pixie Sigrun
2005-04-18 06:34:33

Använde papperskorgen snabbt ! (och tömde den).

#27   Zeppe
2005-04-18 12:54:11

Jag tycker man kan säga att det finns vissa punkter som "alla" feminister håller med om. Andra frågor har flera svar och då kan man redogöra för dessa i en folder, samt lista litteraturtips.

Tex ställa biologism och likhetsfeminism mot varandra och sen ha en liten ruta med två böcker för vardera åsikten.

Skulle gilla att ha en sån broschyr.


I övrigt håller jag med om att det är hårresande hur ffa kvinnor kan baktala feminism. Som Darling skriver, apropå något löjligt uttalande av Izabella Scorupco: "- Givetvis tänkte inte Izabella på att det är tack vare feminismen som hon ens kan ha ett barn utan att vara gift, kunna resa vart hon vill och få pengar för sitt arbete, säger Lisa Wilke, socialarbetare."

#28   TKU
2005-04-20 17:39:09

Zeppe: "Jag tycker man kan säga att det finns vissa punkter som "alla" feminister håller med om."

Upp till bevis, mitt intryck är att många trådar har ägnats åt att hitta denna gemensamma nämnare utan att lyckas.

#29  Om feminismer Lemur
2005-04-20 19:56:59

Flera trådar här på Tycka tar upp olika feministiska riktningar, just för att reda ut vad som egentligen menas och vad som är olikheterna.

Det vore väldigt bra att ha sådan information, saklig och relativt objektiv, t.ex. i en folder. Feminietikfakta?! ;)

#30  #1 Pixie ap4che
2005-04-21 10:36:06

Heh, intressant, jag skrev just ett inlägg i JÄIF om samma sak som du skriver här... utan att ha läst ditt inlägg först.

#31  TKU Zeppe
2005-04-21 10:58:27

"Upp till bevis, mitt intryck är att många trådar har ägnats åt att hitta denna gemensamma nämnare utan att lyckas."

Tänkte typ "man skiljer mellan likhetsfeminism och särartsfeminism"... Ungefär som Lemur säger.

Test av typen flödesschema, "vilken sorts feminist är du"? ;)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?