feminetik.se feminetik.se

Just nu 14 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Platon...


Gå till senaste inlägget#1  Platon... RaraSara
2005-04-15 22:02:39

Kom att tänka på en sak platon skrev som jag vill höra vad andra feminister tycker och tänker om. Är detta passerat, eller ligger det något förnedrande i resonemanget? Är kvinnan ond?
En del på det här forumet kallar ju det nitlott att ha fötts som kvinna, kanske är det då vårt eget fel på grund av våra tidigare misslyckanden när vi levde som män? Vad tror ni?

He who lived well during his appointed time was to return and dwell in his native star, and there he would have a blessed and congenial existence. But if he failed in attaining this, at the second birth he would pass into a woman, and if, when in that state of being, he did not desist from evil, he would continually be changed into some brute who resembled him in the evil nature which he had acquired, and would not cease from his toils and transformations until he followed the revolution of the same and the like within him, and overcame by the help of reason the turbulent and irrational mob of later accretions, made up of fire and air and water and earth, and returned to the form of his first and better state. Having given all these laws to his creatures, that he might be guiltless of future evil in any of them, the creator sowed some of them in the earth, and some in the moon, and some in the other instruments of time; and when he had sown them he committed to the younger gods the fashioning of their mortal bodies, and desired them to furnish what was still lacking to the human soul, and having made all the suitable additions, to rule over them, and to pilot the mortal animal in the best and wisest manner which they could, and avert from him all but self-inflicted evils.

#2   Peggy
2005-04-15 22:31:49

Å andra sidan var Platon i mkt radikal i sin kvinnosyn. I Staten argumenterar han för att både kvinnor och män ska styra.

#3  Likväl... RaraSara
2005-04-19 14:04:07

Platons resonemang stämmer ju överens med flera av feminitiks medlemmars uppfattning om att det är ett straff att ha fötts till kvinna.

#4  peggy Ell
2005-04-19 14:17:17

är du säker på det? jag har för mej att han enbart såg fria, rika män = Borgare som människor.

#5   Ell
2005-04-19 14:18:32

ps. Platon och Sokrates brukar väl användas när man diskuterar medborgarskap? Alltså vad ett medborgaskap är och vad det innebär, hur man får ett osv?

#6   Peggy
2005-04-19 16:34:53

Nixpix, i Staten skriver han att både kvinnor och män ska vara väktare, dvs styrande i idealstaten. De ska ju desutom skaffa barn tillsammans inom väktargruppen. Och dessa barn ska uppfostras gemensamt i stora grupper.

#7   Ell
2005-04-19 16:50:57

ok vilka menar han med väktargruppen? Vilka är det som får ingå i den? fria människor, dvs de som inte är slavar

#8  Jag läste Sigrun
2005-04-19 18:46:04

en väldigt intressant bok om kvinnornas liv under antiken, främst i grekland och rom.

De grekiska kvinnorna giftes bort som mycket unga ofta till dubbelt så gamla män (om jag minns rätt). De hölls mer eller mindre fångna i hemmet och dog mycket tidigt. Deras enda uppgift var egentligen att föda barn och deras mycket äldre män tyckte säkert att de var tråkiga och okunniga, utan föredrog ju till stor del sällskapet av unga män.

Jag vill också minnas att männen rekommenderades att inte smeka sina hustrur så att de skulle drabbas av någon lust för sex.

Gulligt va.

#9   Peggy
2005-04-19 22:10:07

Ell, du måste skilja på det reella Atenska samhället och Platons Staten, som är en utopi som bygger på principen rättrådighet.

I Staten ska de lämpligaste styra. Varje lämplig person ska tas upp bland väktarna. Där får de en lång utbildning, som består av såväl matematik och geometri som gymnastik. När de närmar sig medelåldern får de läsa filosofi och blir filosofer. Då har de kontakt med idévärldern och vet vad som är det goda. De styr staten efter detta. Väktarna utgör dock ej någon överklass i traditionell mening. De får inte äga någonting. De lever mycket asketiskt. De bildar inte heller familj. De får inte välja vilka de ska ligga med - det avgörs genom ett sorts riggat loteri vilka som ska avla barn. Sen uppfostras som sagt barnen gemensamt, och ingen vet vilka som är barn till vilka. Om barnen är begåvade, får de bli väktare. Annars flyttas de till ngn annan grupp, och får bli t ex hantverkare. Tanken är dels att var och en ska göra det den är lämpad för, dels att de som styr ska vara absolut opartiska och bara styra med "det goda" för ögonen.

Var detta då Platons idealstat? Kanske. Uttalat i början av dialogen är dock att det även är ett tankexperiment för att beskriva rättrådighetens idé.

När man diskuteras statsskicket i Aten och de klassiska filosoferna, ska man komma ihåg att dessa inte var några demokrater. Aristoteles var inte heller det, han ville ha aristokrati.

(med reservation för lite felaktigheter i detaljerna då det var ett tag sen jag läste Staten.)

#10   Ell
2005-04-19 22:32:53

Sigrun och jag verkar ha läst samma bok iaf.

#11   Peggy
2005-04-19 22:37:38

Visst, det var så. Men att förfasa sig över det där med homosexualiteten tycker jag är opåkallat. Jag tycker tvärtom att det är intressant att visa hur normer styr oss - hur så många lever som homosexuella när det är normen, och hur vi idag lever efter heteronormen.

Dessutom visar det på att kärlek och sex inte är detsamma som äktenskap och familj.

#12   Ell
2005-04-19 22:50:45

Du menar Platonisk kärlek?

Jag trodde visst att vi pratade om nåt helt annat, men jag har ju haft fel förr. Boken jag tänkte på, i relation till medborgaskap och gammal gubbar är iaf "Kvinnohistoria. Om kvinnors villkor från antiken till våra dagar", Utbildningsradion (1992), tror att det är den iaf. Blev helt förvirrad av allt det där om homosexualitet. Sen har vi ju en trevlig man som hette Thomas av Aquinos i den här boken

#13   Peggy
2005-04-19 22:56:09

Platonisk kärlek är ju ett ord med lite förvirrad betydelse. Som uttryck betyder det ju kärlek utan sex(begär).

Det har kopplats till en gammeldags, lite viktoriansk uppfattning om att männen i grekland inte hade sex med sina "pojkvänner", vilket de faktiskt HADE.

Men det har även ett annat ursprung. Platon diskuterade kärleken i ett par dialoger. Han har en mkt positiv syn på den. Såhär tänker han: Genom den erotiska kärleken, kärleken till en vacker kropp, kan vi nå högre, dvs vi kan lära oss att älska personen som har den kroppen. Och när vi lärt oss det, så kan vi komma ännu högre, så att vi frigör oss även från en specifika kärleken till en annan själ, och lär oss att älska "det sköna" i sig. Vilket Platon tyckte var himla bra.

Där har vi alltså platonisk kärlek.

#14   Ell
2005-04-19 23:01:53

det är väl ändå att ta sin skygglappar att påstå nåt annat. Det är ju knappast en fenomen som enbart förekom då och där. Om inte annat är det ju vida känt att Fransmännen hade orgier på 1600-talet. och vad är det som händer idag? inom katolska kyrkan tex fast nu kallas ju det för insest

#15   Peggy
2005-04-19 23:10:05

Att påstå nåt annat än att de hade sex? Javisst, men det är ju en sak att veta det, och en annan sak att prata om det. I synnerhet i akademiska sammanhang.

Idag har vi väl lite motsatt situation; att man gärna BETONAR det homosexuella, för att man tycker det är lite "kul" eller "spännande" idag.

#16  Peggy Karl Astrid
2005-04-19 23:10:47

det finns mycket modernare exempel på hur homosexualitet stundtals är norm. Månag bra etnografier från 70-80 talet om stammar i bla nya guinea. I en kultur i syd östra är ALLA män homosexuella och reproduktion sker vid riter.

#17   Peggy
2005-04-19 23:15:01

Japp, jag känner till det.

#18   Ell
2005-04-19 23:16:38

jag tycker inte det är särskilt kul eller spännande att prata om vare sig homosexualitet eller BDSM eller vaniljsex. Tycker du börjar få en irriterad ton som jag inte har gjort mej förtjänt av

#19   Peggy
2005-04-19 23:21:09

Oh nej, förlåt! Det måste vara en missuppfattnng, jag menar inte alls att vara otrevlig, sorry!

Det är troligen ämnet som gör mig till en torrboll, det är nog bara det.

Förlåt!

#20   Ell
2005-04-19 23:31:07

coolisch! jag är mest snurrig av allt :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?