feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Rakning av skägg och armhålor


Gå till senaste inlägget#1  Rakning av skägg och armhålor TKU
2005-04-15 18:00:38

Från tråden 'Kvinnor med "invandrarbakgrund" ':#33 - Elsa:

Att raka sig på benen eller under armarna är väl att säga att en inte duger som en är & att låta "nån annan" (samhället, eller vad en ska säga) tala om för en hur en ska vara? Jag tror de flesta svenska tjejer har ganska starka känslor av att de är mindre värda - för att de är för feta, för fula, har för små/stora bröst, etc etc.#38 - TKU:

Gäller det även män som rakar ansiktet, parfymerar sig eller köper dyra märkeskläder?#40 - Balder:

Vill man vara elak och långsökt kan man säga att kvinnor som fördrar skägglösa män är pedofiler, för inget urskiljer mandom från barndom så effektivt som ett rejält skägg.#42 - -NN:

Ja sjävklart. Även om män inte gör det i samma utsträckning som kvinnor. En man med skägg ses inte på med lika oblida ögon som en kvinna med hår under armarna t.ex. Jag kan dra massa exempel, men ska inte tråka ut dig med det. Jag kan bara konstatera att kraven på utseendet är mycket högre för kvinnor än för män idag. Faktiskt.Än så länge.... Visst finns det en stark trend just nu mot ett starkare tryck på mäns utseende också. Skönhetsprodukter, kläder, muskler osv. Fast inte för att de som ligger bakom den trenden försöker jämna ut orättvisor i samhället, utan för att det finns ett stort vinstintresse i den industrin. Om man kan övertyga män att de också behöver vaxa sig, använda hårprodukter, lägga ansiktsmask osv, då öppnar sig en helt ny marknad! Och där ligger det vinst.#43 - Catrin

En man kan välja om han vill ha skägg eller inte. Ingen kommer att titta snett på honom vad han än väljer. Man tittar däremot snett på kvinnor som inte rakar sig under armarna. Hänger du med på skillnaden?#45 - Balder

Det är ingen som tittar snett på kvinnor som inte rakar sig. Det värsta som kan hända är att håriga kvinnor inte får fullt så många ragg som de skulle fått som kalhyggen.***Med reservation för slarvfel.

#2  å så lite ironi till fredagsfikat: UppåtEmma
2005-04-15 18:05:10

Det var ju bra då att Balder klargjorde det en gång för alla:
"Det är ingen som tittar snett på kvinnor som inte rakar sig"

Då vet ni det allihopa, och skulle ni uppleva det så mot förmodan så inbillar ni er bara. Hör ni det alla kvinnor, ni inbillar er bara!

#3   TKU
2005-04-15 18:06:57

En man som låter hjässhåret och skägget växa vilt gör garanterat sämre intryck än en slätrakad och kortklippt man på banken, på jobbintervjun, på säljarjobb, på krogen och i domstolen.

Jag påstår inte att män i allmänhet har lika stor eller större press på sig att vårda sitt yttre som kvinnor har, men det är ytterst cyniskt att antyda att pressen på män är lika med noll.

#4  UppåtEmma Balder
2005-04-15 18:11:41

Tittar snett, är det när karlarna ratar ett potentiellt sexobjekt och således tittar sidan om objektet i stället för rakt på dett?

#5  TKU -NN
2005-04-15 18:20:06

"Jag påstår inte att män i allmänhet har lika stor eller större press på sig att vårda sitt yttre som kvinnor har, men det är ytterst cyniskt att antyda att pressen på män är lika med noll."

Nä, men det är väl ingen som påstått heller...?

#6   Zork
2005-04-15 18:21:07

"Det är ingen som tittar snett på kvinnor som inte rakar sig. Det värsta som kan hända är att håriga kvinnor inte får fullt så många ragg som de skulle fått som kalhyggen."

Jag rakar armhålorna. Däremot så rakar jag inte benen (jag är väldigt ljushårig och tunnhårig och håren syns knappt blablabla), iaf så känner sig folk tvingade att tala om för mig hur äcklig jag är som inte rakar benen. Jag menar, det är faktiskt inte deras problem. De behöver inte stirra på mina vader.

#7   Catrin
2005-04-15 18:26:24

Uppåtemma

Tänk vad inbilska vi kvinnor är ;-)

#8   TKU
2005-04-15 20:34:46

TKU: "det är ytterst cyniskt att antyda att pressen på män är lika med noll."

-NN: "Nä, men det är väl ingen som påstått heller...?"

Catrin gör det i inlägg 43.

#9   Peggy
2005-04-15 22:47:13

OK, Balder, så de som sagt till mig "UÄH, Peggy, raka dig för fan", de har inte tittat snett på mig på något sätt?

Inte heller de som säger "Men ska du gå på studentbalen så kommer du väl raka dig?"

etc...

för att inte tala om alla blickar på gymmet och krogen...

#10  Ett inlägg som hamnar utanför diskussionen Jocke
2005-04-16 00:35:53

Tänker inte ge mig in i debatten vem eller vilka som har de största kraven från omgivningen att artificiellt ändra sin orginal person (vad nu ens orginalperson är, får man räkna in utveckling och vad är utseendeförbättring som är min ide och i vilken mån är jag påverkad av andra osv).

Vill bara säga att detta tryck är något alla grupper upplever. Invandrare förväntas prata svenska, män skall göra karriär, kristna skall vara goda mm.

Så sluta böla... det är väl bra om man identifierar utomstående önskningar från andra grupper, sedan får väl varje individ göra sina rationella val huruvida detta är något att följa eller inte. Finns massor av goda skäl att följa vissa förväntade mönster, som påpekats får man lättare jobb/ragg om man är nyrakad. Överväger nackdelarna fördelarna är väl valet klart...

Joakim

#11  TKU Balder
2005-04-16 00:43:31

Om jag gick på bal med min glesa svinborst till skägg skulle jag nog också få höra något om rakning.

#12  TKU -NN
2005-04-16 04:57:11

"-NN: "Nä, men det är väl ingen som påstått heller...?"
Catrin gör det i inlägg 43."

Hm, jag tycker inte alls att hon påstår att pressen på män är lika med noll. Det enda hon gör är ju att jämföra det här med hårväxt - där det faktiskt finns en skillnad.

Visst får män pikar när de inte rakat sig på några dagar, men inte sjutton får de samma reaktion som kvinnor som inte rakar sig under armarna. Det ses kanske som lite slarvigt och ovårdat, men inte lika äckligt som en kvinnlig hårig armhåla. Brad pitt i skägg möts ju inte av samma skandalomsusade reaktion som t.ex. bilden på Julia Roberts där hon vinkade och uppvisade en hårig armhåla. Folk blev äcklade och smått fascinerade. Hon som är så vacker och glamorös! Blähääää. Såg ni hennes armhåla??? Usch fy!

Och om du nu är med på att utseendekravet på kvinnor är högre än på män, vad pratar vi då om? Som jag sa tidigare, visst finns det press på män också. Och visst sjutton klarar sig vackra männniskor generellt sett bättre än fula människor. Män som kvinnor. Och visst finns det en trend gentemot större krav på manlig fåfänga också. Så jag tror inte att någon skulle påstå att kravet på män är lika med noll, zip, zero, nada...

#13   Peggy
2005-04-16 13:30:13

Balder, min kavaljer på en aktuella balen bar stolt ett par mkt glesa tonårspolisonger. Vilket var helt okontroversiellt.

Mina armhålor däremot, voj voj. Hår under armarna anses väl särskilt stötande tillsammans med satinhandskar.

#14  Peggy Lemur
2005-04-16 14:05:30

Jag misstänker att du var urläcker och din kavaljer inte fullt så läcker. Satinhandskar är alltid rätt.

#15   Peggy
2005-04-16 15:34:33

Joho då, han var skitsnygg. Står fortfarande vid min sida. Valsen däremot är jävligt rostig numera.

#16   Ephemeer
2005-04-16 15:44:01

Poängen med håret i armhålorna är att det ska lukta riktigt mycket när svetten fastnar. En gång i tiden attraherades vi kanske av lukten av svett från armhålorna, men idag anses den lukten vara äcklig. Hur många här som inte rakar armhålorna har även slutat att använda deodorant?

Varför är det inte fler killar som rakar sig i armhålorna egentligen?

#17   Peggy
2005-04-16 16:05:06

Jag har använt deodorant från och till under min armhålehårskarriär.

Problemet är att många deodoranter funkar dåligt ihop med hår! Det fastnar etc. Den enda bra deodorenten som finns är apotekets Våg roll-on. Den är parfymfri, men innehåller alkohol. Det är jäkligt ovanligt med den kombinationen!

Men när jag rakade mig var armhålorna definitivt ofräschare. Jag hade vidriga vätskande eksem i dem då... brr!

#18  hmm Johanna
2005-04-16 17:30:22

men det är väl svetten som innehåller en massa feromoner som ska attrahera folk. så på något plan borde det väl gå lättare att ragga *med* armhålehår?

#19  Underbart! Krysset
2005-04-18 17:03:09

Jag rakar inte armhålorna och vet absolut vad som gäller, för det omtalas ren generellt, mest av andra kvinnor faktiskt. "Ääääääckligt!" Men själv studsade jag mest när jag såg en släkting ligga och amma sitt barn - hon hade hår runt bröstvårtorna! Men jag reagerade inte med "Äääääckligt!" utan "Gu' va' vackert! Och starkt! Som en varghona.... med styrkan att stå för sig själv, mot alla fördomar." Vi har blivit ljugna för! Kvinnor ska per definition vara hårlösa, men detta är definitivt en socio-kulturell konstruktion/lögn om verkligheten som många av oss har gått på! För vårt gemensamma rum är uppfyllt av bilder som tycks bekräfta lögnerna.Självklart har de som säger att de får negativa reaktioner på hår under armarna rätt. Det kan vara subtila likväl som uttalade reaktioner som försöker rätta till övertrampet mot normen - kvinnligt=hårlöst manligt=hårigt. Om ni killar vill hitta något liknande så bör ni titta på upplevelsen hos en man med näst intill ingen skäggväxt och mycket lite kroppsbehåring. Reaktionerna kan vara subtila, men sammantaget kan man inte undvika konfrontationen med en norm som säger att man nog inte är riktigt maskulin om man inte är hårig och har skäggväxt. Och faktiskt kan det vara individer av det egna könet som lägger värst press på en att inordna sig. Inte alla, men så möter man den där "typen" som så självklart yttrar sig om "bögar" i omklädningsrummet, och så står man där med sin obefintliga hårväxt (eller pyttelilla pille) och hoppas att ingen ska lägga märke till en...

#20  Skillnad på skägg och armhålshår Elsa
2005-04-19 10:43:59

Som -NN är inne på i #12: Män med hår i ansiktet (skägg) ses möjligen som estetiskt icke tilltalande eller i värsta fall lite småfula (sluskiga). (Eventuellt kan de också ses som snygga, många män väljer ju själva att ha skägg utan att det är särskilt konstigt.) Kvinnor med hår under armarna ses som äckliga, ofräscha och illaluktande. Jag tycker det är en stor stor skillnad.

Över huvud taget är det ju mer "okej" att vara sluskig om en är kille än om en är tjej. Om jag och en snubbe har på oss våra vanliga uniformer - slappa jeans, nån löst sittande tischa och munkjacka - är ju han rockigt trendig medan jag "inte bryr mig om mitt utseende" (ja, hårddraget, men ändå).

Jag vill också slänga in mina två öre om det här med svetten, vilket är nån slags fantastisk myt. En svettas nämligen mindre, MYCKET mindre till och med, om en har hår i armhålorna. De gånger jag rakar mig är det verkligen störtflod jämfört med annars. Mindre svett --> mindre lukt. (Har en hårlösa armhålor fastnar ju svetten i kläderna i stället för i håret, och svettiga kläder luktar ju inte heller hallon.)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?