feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Intressant länk om kvinnor och män


Gå till senaste inlägget#1  Intressant länk om kvinnor och män Nicke Nyfiken
2003-11-10 02:26:49

http://www.fpes.org/old/Feminform/163/Hjarnfo…

#2  Länk igen Nicke Nyfiken
2003-11-10 02:34:07

http://www.nordicom.gu.se/nordic_conference/i…

#3  Igen... Nicke Nyfiken
2003-11-10 02:38:26

http://home.pi.se/iq/artiklar/hjarna.html

#4  och? Josefine Alvunger
2003-11-10 09:36:16

vad vill du ha sagt med dessa texter? Att kvinnor och män har olika hjärnor? Är du kapabel till en källkritisk analys, eller tycker du att läsarna skall svälja materialet? Och om vi skall svälja det och tro på dess sanning och på dess statistiska signifikans och dess objektiva forskningsmetoder - vad har det då för betydelse för vår människosyn? Säg att dessa studier stämmer, män och kvinnor är förbaskat jätteolika i sina hjärnor. Utgör det någon som helst grund för ett könsmaktssystem? Har det något som helst förklaringsvärde? Innebär dessa studier för övrigt något annat än vad som går att läsa i en vanlig hederlig deterministisk och heteronormativ högstadiebok i biologi? Jag har nämligen stött på alla dessa "fakta" på den nivån, och är väl medveten om att min människosyn i ett tidigt stadie baserades på dessa forskningsrön och "sanningar".

#5  Kategorisering spärrar in Gunnar Durén
2003-11-23 16:56:45

Rätt använd kan de forskningsrön som visar på förekommande olikheter i sjukdomssymptom och annat ge möjligheter till en bättre sjukvård, inte bara för dem som uppfyller den manliga normen. Det finns dock en fara i sådana här populärvetenskapliga rapporter. Kategorisering av olika slag har sedan flera hundra år tillbaka använts i syfte att ge en vetenskaplig legitimitet åt olika hierakiska system, däribland könsmaktssystemet. Man har studerat storlek och form på skallar och hjärnor, hudfärg, beteendemönster och annat. Nästan alltid med utgångspunkten att man har en lösning och letar efter ett lämpligt problem som kan hjälpa till att "bevisa" teorin bakom lösningen. Sådan här hjärnanalys blir lätt till ännu en del av allt kategoriserande grupptryck, som begränsar individens valmöjligheter och egna identitet. Istället för egenmakt och frihet får vi rasism, sexism och allehanda fördomar. Vi behöver inte få fler verktyg för generaliseringar, utan istället öka vår tolerans för de olikheter som finns, så att vi ser att de är av godo och inte hotar vår egen identitet. Jämlikhet betyder inte att målet är att vi alla ska vara likadana, utan att vi ska sluta värderingsmässigt rangordna varandra efter kategorier, inklusive könstillhörighet.

#6  Håller med Gunnar JoeHill
2003-11-24 11:08:45

Forskning på könsskillnader är essentiellt för en fungerande vård. Tex behandlas prostatacancer med östrogen vilket medför både fysiska och psykiska problem för patienten. Dessa biverkningar kan förhindras med forskning på hur hormonet östrogen fungerar och påverkar resten av kroppen och inte bara prostatatumören.

#7  Absolut Josefine Alvunger
2003-11-24 13:05:39

naturligtvis bör vi ha forskning som underlättar behandling. Det skulle jag aldrig sätta mig emot.

Men oändligt mkt forskning bedrivs utifrån hur män och kvinnor tänker, vad män och kvinnor kan, vad män och kvinnor vill. Jag kan inte se en enda medicinsk poäng med undersökningar om t ex "bredband" (den har ni väl alla hört talas om) där förklaringen till varför kvinnor alltid skall dra in känslor i sina resonemang och varför män kan se på saker logiskt och rationellt finns. (Kvinnor har fler kopplingar tydligen.) Dessa undersökningar är endast åsiktsbaserade. Man letar efter bevis till en förklaring man redan har.

#8  Nej.. JoeHill
2003-11-24 18:36:14

...jag vet inte vad "bredband" är för undersökning. Kan någon berätta det för mig?

#9  som alice
2003-11-25 21:12:50

med forskning på djur t.ex. där vi forskar utifrån ett patriarkalt synsätt och ofta tolkar familjebildningar inom djurraser som patriarkala vilka egentligen går att tolka lika mycket som matriarkala.

det är bara att titta på rasforskningen på människor. först var det "stora huvuden = intelligens" (när den vita mannen hade det största huvudet), sen hittade man eskimåer och så blev det problem... "nej men de har större huvuden för att de har en särskild klump för att balansera kajaker". hahaha.

slutsats: som man letar hittar man.

#10  bredband. Josefine Alvunger
2003-11-25 22:56:59

Kommer från löpsedeln "kvinnor har bredband mellan hjärnhalvorna". Det refereras till den i Bang "Om biologism" och även i Fausto-sterlings "sexing the body". Den förre plöjer du på två timmar, den andre rekommenderar jag varmt att lägga ner lite tid och energi på att läsa.

#11  . JoeHill
2003-11-26 12:11:34

Tack. Skall läsa. Återkommer.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?