feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könlöshet och omklädningsrum


Gå till senaste inlägget#1  Könlöshet och omklädningsrum tillfrisknande
2005-04-05 13:42:13

Jag är ju något av en särartsfeminist, dvs jag tror att könet är mer än rent fysiskt, även om det inte är rent binärt, dvs det finns fler kön än två.

Men en hel del här på feminetik verkar propagera för ett könlöst samhälle, dvs där kön inte spelar någon roll, vilket jag faktiskt har lite svårt att förstå.

Ett exempel: Jag var idag och tränade och i träningslokalen har vi skilda omklädningsrum för damer och herrar, samt skilda dushrum.

Hur många här på feminetik skulle vilja se att vi slopar uppdelning av män och kvinnors omklädningsrum och duschrum.

Vore det mer jämlikt att klä om och duscha tillsammans ?

Vilka skulle kunna tänka sig att genomföra det i praktiken?

Varför döljer vi överhuvudtaget våra kön på en badstrand, varför går inte alla nakna så fort värmen ges tillfälle ?
Vore det mer jämlikt om vi gjorde det ?

Eller är orättvisan att vi bara har omklädningsrum och duschar för "hetero män och hetero kvinnor". Det bästa vore kanske om bögar och lesbiska också fick egna omklädningsrum.
Fast vänta nu... då kan de ju bli tända av varandra (och det är väl det man vill undvika med uppdelningen).
Så bögar och lesbiska skulle kanske klä om ensamma, i bås.
Eller ?

#2  Eller kezo
2005-04-05 13:52:29

att ALLA klär om ensamma i bås?

Jag har själv haft de tankarna. Om inga sexuella ofredanden/ övergrepp förekom, är jag övertygad om att vi skulle kunna gå nakna, ha samma omklädningsrum mm. Tyvärr är det inte så vackert idag. Men alla ofredanden mm är inte av hetero-karaktär. Jag vet flera killar/ män som vägrar gå till simhallen för att de har blivit antastade där, och därför skulle vilja att det fanns privata bås.

Tragiskt kanske, men en realitet.

#3  Tyvärr elinlite
2005-04-05 13:56:16

Säger som kezo, jag har negativ erfarenhet av unisex badrum, i form av att en kille stod och onanerade utan för min toalettdörr.
Jag har dock inte blivit sexuellt ofredad av kvinnor, men det kan ju hända det med.

#4   Liv
2005-04-05 13:58:08

Jag vet inte om jag håller med om att nakenhet=jämlikhet. Klädsel handlar väl om mer än att skyla kroppen för det motsatta könet. Jag skulle inte vilja vandra runt naken på stan, men det handlar nog mer om att jag har uppfostrats med att nakenhet är något privat och att jag dessutom har en hel del issues angående min egen kropp (som väl också kan bero på att nakenhet inte är okej, iallafall inte om en inte är modell).

Om jag hade vants vid att duscha med andra människor, oavsett kön, redan som liten (gjorde det på lekis bara) så hade jag knappast haft nåt problem med det nu heller. För mig är det egentligen inte värre att vara naken med män än med kvinnor, utan det är en vanesak. Däremot så tror jag att det av många anledningar hade varit väldigt svårt att genomföra idag, exempelvis på grund av komplex, våldtäktsproblematik och så vidare. Jag tror snarare att när dagen är inne så kommer det att verka onödigt med en uppdelningbara, det är inget jag kämpar för och inget jag vill forcera fram.

#5  tillfrisknande Sigrun
2005-04-05 13:58:45

När vi gick och babysimmade för länge sen så var det gemensamt omklädningsrum för hela familjerna. Där sprang det nakna mammor och pappor och småbarn i långa banor, och det gick alldeles utmärkt i det sammanhanget. Du vet, det är inte så kul att vara helt ensam med bebisen på ett badhus.

Och inte tror jag att folk tyckte det var överdrivet upphetsande heller. De hade fullt upp med att hålla ordning på sina egna glyttar.

#6  hihi! Evon
2005-04-05 14:02:33

Ja det blir ju ganska komplicerat när man börjar tänka utanför ramarna med bara två kön som antas vara attraherade av varann :-) Det är intressanta tankar faktiskt, varför byter vi inte alla om i samma rum? Varför är det så farligt om vi skulle råka bli attraherade av varann då? När man tänker efter så måste det ha att göra med en kontroll av sexualiteten och platser det är OK att ha sex på, ett omklädningsrum ska vara "anständigt" och inte locka till synd, typ. Där innebär ju vårt samhälles antagande att alla är hetero en spricka i försöken att kontrollera de syndiga lustarna :-) Egentligen skulle kanske ALLA ha egna bås. Så tycker jag att det var lite mer i England om jag minns rätt? Jag tror att vi är ganska OK med nakenhet i gemen i Sverige. Men t.ex. nudister eller naturister eller vad den rörelsen nu kallas, de går ju omkring nakna när de får chansen? Inte är det väl fullständiga orgier på de stränderna heller? Jag tycker det verkar rätt avslappnat. Så jag tror att samma omklädningsrum visst skulle funka, om vi bara vänjer oss och lär oss att se bortom den könsliga dimensionen. Men NU kanske det skulle vara lite ovant.

#7  Är det inte lite märkligt... wintermute
2005-04-05 14:27:02

...att nästan all nakenhet ses som någonting sexuellt? Jag kanske är konstig (hej KP, är jag onormal?), men jag har lite svårt att se det sexuella i någon som är naken för att denne håller på duscha, byta kläder, bada bastu eller dylikt. Däremot så kan jag väl i viss mån se hur det görs en smula erotiserat just genom hemlighetsmakeriet omkring det, men jag tycker fortfarande att det är konstigt.

#8   Maj
2005-04-05 15:15:10

Som jag ser det är uppdelningen inte pga att man skulle tända på varandra. Utan pga att man så att säga "sitter i samma båt" med de som har samma kön. Det antas inte vara lika pinsamt att visa upp sin krop me ala dess mindre tilltalande sidor för personer med tendens till samma fel. Hängbröst möter hängbröst, gubbröv möter gubbröv, liksom.

#9   UppåtEmma
2005-04-05 15:18:57

...sen vill jag bara tillägga att det inte är kön vi ska göra oss av med utan könsroller, alltså genus. Det kanske jag inte behöver, men inlägg #1 kan tolkas så...

Det finns inget mål med att vi ska bli som Barbiedockor mellan benen...

#10  Wintermute kezo
2005-04-05 15:24:47

...att nästan all nakenhet ses som någonting sexuellt?

Visst är det lite märkligt, och det kanske i sin tur *skapar* utrymme för sexuella ofredanden. Det är ju (den förväntade) reaktionen en blottare vill åt, inte att visa sig naken. En gång såg jag en blottare och fick något konstigt ryck och gick fram och verkligen stirrade på hans könsorgan några sekunder och sade: "Gud vad liten!"

Behöver jag tillägga att han kom av sig...

#11   Simone
2005-04-05 15:56:23

Sure, i en idealisk värld skulle det ju fungera, men nu är ju världen långtifrån sådan. I och med att sexualiseringen av sammhället ökar kommer vi ju längre och längre ifrån möjligheten att vi ska kunna alla dela omklädningsrum.

#12   pixie
2005-04-05 16:32:00

När man duschar i kallvattensduscharna på Hultsfred ( för att jag är för snål att betala 25 spänn för nått så simpelt som att duscha..) så är det blandat tjejer och killar.. nakna.. okej vissa har bikin eller kalsonger men det är som att det blir ännu mera sexuellt om man har lite kläder på sig då än att ha inget alls... det känns inte alls sexuellt att vara naken där, snarare ser man hur lika mäns kvinnors kroppar är när man struntar i könsförstärkande saker som bikins o grejer.... fast det är ju självklart en personlig fråga om man känner sig bekväm med det eller inte... snålhet övervinner fördomar

#13   ElaineViktoria
2005-04-05 16:51:23

Åh vad kul att ni diskuterar detta, jag skulle villja belysa den från ett annat håll . . .

Redan från tidig ålder har jag dushat och bastat i mixat omklädningsrumm och jag har inget som helst problem med detta . . .
Under gymnasietiden hade vi ofta bastu fester och eftersom att de är tråkigt att dela upp festen i två fester en för tjejerna och en för killarna så bastade vi ihop. Det var dessutom mest praktigt eftersom att det oftast bara finns en bastu.

Denna mentalitet fortsatte jag med under universitetstiden och nu även på mitt arbete. Det händer t.ex. att vi kör gokart ihop och sedan bastar och festar hos någon. Hur kul skulle det vara om jag skulle skippa bastun bara för att jag är tjej (det finns inga andra tjejer på min avdelning). Jag skulle ju missa hälften och dessutom får man höra allt smaskigt skvaller i bastun. Jag har jätteroligt och jag accepteras verkligen som en i gänget, som en av "grabbarna". Att känna den tillhörigheten är verkligen viktigt för mig.

Nu har jag skaffat pojkvän, vars kommpisar inte riktigt har den mentaliteten. Det må hända att jag är lite väl . . . . tja . . . bjuds det på bastu och fest - så är det klart att jag klampar in tillsammans med de som bastar, vilket i detta fall också bara är grabbar. Jag hoppas nu verkligen inte att deras flickvänner ser snett på mig eller nått sånt . . .
Jag blev extra paff en gång när jag var på en par middag med några av pojkvänens kompisar. När vi kom dit sa värdparet: - Ni grabbar kan ju gå och basta direkt så kan tjejerna börja äta så slipper tjejerna sitta och vänta på att bastubadarna ska bli klara!
Jag kom ju dit osmikad och med finkläderna nerpackade och hade laddat upp med bastu öl - för de hade ju bjudit på fest med bastu . . . men det förutsattes att jag inte ville basta . . . jag blev faktist lite besviken . . . men det är ju bara ta seden dit man kommer.

Ni grabbar här i forumet: Hur skulle ni reagera om en tjej tittade in i omklädningsrummet och frågade om det var okej om hon fick vara med?

Och ni tjejer: Hur skulle ni reagera om ni fick veta att eran pojvän bastat med en tjej?

Slutligen måste jag bara påpeka att separata vs. gemensamma omklädningsrum inte har något med jämställdhet att göra. En feminist strävar ju inte efter att båda könen ska se ut och vara lika, utan att människor ska ha samma rättigheter/skylldigheter oavsätt kön.

#14  ElaineViktoria Liv
2005-04-05 17:12:34

Jag skulle inte bry mig alls om min pojkvän bastat med en tjej, men ganska mycket om han bastat överhuvudtaget utan att fråga om jag ville vara med :)

#15   elinlite
2005-04-05 17:22:49

Jag är uppvuxen med mycket bastu och har avslappnat förhållande till nakenhet, skulle verkligen inte bry mig om min man hade bastat med en tjej. Ok, kanske om det kom fram att det bara var dom två skulle jag fundera lite.
Dessutom har jag hållit på med grejer som tex dans där man verkligen kommer till en punkt där man slutar bry sig.

*Men* jag tycker att det finns en viss nakenhetsdiktatur, dvs att folk som kanske inte känner för avslappnad nakenhet eller är blyga etc. blir retade för att de känner så och det tycker jag är jobbigt.
De ska väl få vara blyga eller vad det nu är i fred utan att vi nudistivrare ska bestämma att de har fel eller att det är ack så mycket bättre att vara näck.

#16  #13, 14 Lemur
2005-04-05 17:25:07

Instämmer med Liv. Skulle varit skitsur för att inte jag fick följa med. Inte för att det råkade vara en tjej med. :)

#17  Håller med alla tre ovanstående... Ylva
2005-04-05 17:30:06

För min egen del har jag alltid varit rätt avslappnad och bastat näck utan att bry mig. (trots att jag vuxit upp i flickskola!) Har inte sett det som särskilt sexuellt alls.

Men jag tycker att det är viktigt att inte pracka på nakenhet på folk som inte vill det. Finns det folk i sällskapet som hellre vill basta i badkläder så gör jag givetvis det, utan att tycka att det är några konstigheter.

OT: Har för övrigt bastat med Lennart Daléus på ett nudistläger i Stockholms skärgård. *jag mötte lassie, nananana...* =)

#18  ElaineViktoria tillfrisknande
2005-04-05 17:31:01

För några år sedan var vi hembjudna till en familj, som före maten bjöd på gemensam bastu.

Min hustru ville inte basta, och som det senare visade sig så gillade hon inte att jag hade bastat "blandat".

Den gången påverkades jag inte av själva blandbastandet, men om en tjej kom in i omklädningsrummet och ville vara med så skulle jag vara klart nervös för att få erektion.

Problemet med att få erektion är att man avslöjar att man känner attraktion inför någon man inte valt skall få veta att man känner attraktion inför.

Jag känner dagligen sexuell attraktion inför kvinnor på stan och överallt, och det ser jag som en rent biologisk funktion i mig.
Det är inget som stör mig eller betyder något, och jag skulle inte vilja att någon av dessa kvinnor skulle få reda på det.

Däremot visar jag öppet min attraktion enbart för en kvinna - min hustru. Och den attraktion betyder ju också något - eftersom den hänger ihop med min kärlek till henne.

Jag har svårt att tro att vara i en blandad naken miljö skulle avvänja mig från att bli upphetsad av en naken kvinnokropp, men det är kanske en vanefråga.

De få gånger jag har badat på nudiststränder, så har jag fått anstränga mig att *inte* titta på nakna kvinnor och riskera erektion.

#19  tillfrisknande Sigrun
2005-04-05 17:39:30

Testa det där med horder med småbarn som dräller omkring och bajsar på sig, skriker och slår sig.

Garanterad avtändning. Eller snarast, störigt och stökigt nog för ingen påtändning.

#20   pixie
2005-04-05 17:44:01

Läste nånstans att det var 3% av nudistkvinnorna som hade valt att vara nudister själva, resten hade blivit påverkade av sin man till det. Är inte helt säker på siffran men den var inte många procent.

#21  pixie Sigrun
2005-04-05 17:49:43

Jag gillar att vara nudist i slutna sällskap.

#22   pixie
2005-04-05 18:18:27

det är inget fel med nudism om det är frivilligt och inte under påtryckningar


min pappa brukade övertala min mamma mot hennes vilja att bada på nudist-stränder... hon har beklagat sig om det nu i efterhand efter att dom skiljt sig

#23  Till Tillfrisknande fredriktomte
2005-04-05 19:53:11

Jag ser definitivt könsneutrala (dvs gemensama) omklädningsrum som en målsättning. Jag kan förstå att vissa människor kanske är blyga inför sin nakenhet, men detta löses ju knappast bara för att de som ser en naken är av samma kön (jag var själv ganska blyg i det sammanhanget när jag var liten och inte fan tyckte jag det var okej bara för att det var andra män som såg mig naken). Sexualiteten är inte heller något bra argument eftersom det (som du påpekar) inte tar hänsyn till att alla människor inte är heterosexuella. Dessutom anser jag att det är ganska så beklämmande att en naken människokropp per automatik antas vara sexuell. Det tycker jag i vilket fall inte att den är.

Men, men att huxflux ändra alla omklädningsrum idag bara för principens skull vore väl ingen bra idé. Att tvinga folk vara nakna med folk av motsatt kön när detta gör dem obekväma bara för att skynda på könsneutralitet på området är inte riktigt schysst. Däremot borde man kunna börja jobba på barnen. Dvs, inte skilja på pojkar och flickor på dagis och i lågstadie. Och sakta men säkert bygga vidare på det.

#24  Till ElaineVictoria fredriktomte
2005-04-05 19:54:52

"Ni grabbar här i forumet: Hur skulle ni reagera om en tjej tittade in i omklädningsrummet och frågade om det var okej om hon fick vara med?"

Jag personligen skulle inte ha något problem med det. Å andra sidan respekterar jag människor som har det. Även om jag anser att det i grund och botten är en förlegad inställning så kan man inte kräva att människor som har blivit invanda till ett visst sätt ska ändra sig på momangen.

#25  Kezo #10 wintermute
2005-04-06 10:16:38

Hehe, stenhårt. Vad snopen han måste ha blivit...

#26   Ephemeer
2005-04-06 10:34:48

"Hur många här på feminetik skulle vilja se att vi slopar uppdelning av män och kvinnors omklädningsrum och duschrum."

Någon gång i framtiden, när tiden är mogen. Inte idag, på en gång.

#27  ?? Danne
2005-04-06 11:49:31

finns något egenvärde i att ha samma omklädningsrum för båda könen?

#28  Danne Liv
2005-04-06 13:30:25

Nej, inte om det bara handlar om omklädningsrum, men jag tror inte det skulle skada att nakenhet och särskilt könsöverskridande (och annan normöverskridande) nakenhet blev mer okej.

#29  Till Danne fredriktomte
2005-04-06 13:37:52

Ja det finns det. Om inget annat har vi ju ett utrymmesskäl. Sedan kan man också se behovet av skilda omklädningsrum som ett uttryck för en onödig och könsrollskonserverande syn på den nakna människokroppen.

Säg att blygheten vad gäller nakenhet inför andra skapas av uppfostran (oavsett om du nu anser det eller ej). Finns det då något egenvärde i att fortsätta med upprätthållandet och återskapandet av blygheten?

#30  fredriktomte sa... Ylva
2005-04-06 13:39:50

"Däremot borde man kunna börja jobba på barnen. Dvs, inte skilja på pojkar och flickor på dagis och i lågstadie. Och sakta men säkert bygga vidare på det."

När jag gick på dagis/lågstadiet blandades pojkar och flickor, det var gemensamma duschrum. Är det inte längre så?

#31  ylva Obivle
2005-04-06 15:11:53

När jag gick på dagis duschade alla tillsammans. Sen när jag började i ettan så skulle vi helt plötsligt delas upp. Jag minns inte vad för förklaring vi fick till det, det skulle "vara så" helt enkelt. På det viset, antingen man förklarar för barnen varför (vad ska man svara på det?), eller inte säger något alls, sätter man igång tankar hos barnen. Ingenting "bara är" och det vet barn, det måste finnas någon anledning till att könen delas upp. Detta leder i sin tur till flera funderingar, kanske det finns fler sammanhang när inte pojkar och flickor kan vara tillsammans osv...

#32  Jag vill ha separata omklädningsrum tillfrisknande
2005-04-06 15:29:38

Faktum är att jag vill ha separata omklädningsrum, eller i rättvisans namn - bås.

Jag tänder på en naken kvinnokropp och jag tror det är vice versa för kvinnor också ibland.

Och detsamma gäller säkert för homosexuella.

Varför skall man trigga sin lust i situationer när man inte vill ?

Att vara fysiskt naken är också till viss del att vara själsligt naken, och faktiskt är det något jag vill välja vilka jag vill vara det med.

Både bland män och kvinnor.

Så fram för bås!

#33  i det bästa av världar vore det givet med gemensamma omklädningsrum.. Malmstig
2005-04-06 21:33:33

min dotter reagerade redan när hon var 3 år på det absurda i att män och kvinnor hade varsina toaletter och omklädningsrum. precis som andra könskillnader så är ju skillnaderna utseendemässigt inom könet större än skillnaderna mellan könen.

vad gäller sexualisering och sådant så är ju många badhus idag rätt mkt kopplade till sex, åtminstone på herravdelningarna det är ju helt klart (och då menar jag inte bastuklubbar eller dyligt). verkar inte otroligt för mig att sådant snarast skulle minska om alla bytte om tillsammans. för egen del säger jag som Ben i killinggängets enda i närheten queera film Ben&Gunnar: "män kan inte bara vara vänner med varandra". Har själv mkt svårt att bli vän med män, men verkligen inga problem med att bli vän med kvinnor. Avdramatisering är för mig nyckelordet.

båsgrejen förstår jag inte alls. eller jag förstår men ändå inte.

#34  Liv och Fredriktomte Danne
2005-04-06 21:36:47

Ja, det finns ju inget rätt svar på det. Själv tycker jag det är bra att nakenhet förknippas med lite spänning, gör livet lite roligare liksom. Trist om man måste avdramatisera allt.

#35  Danne Liv
2005-04-07 17:42:26

Men i så fall borde väl bås för alla vara mer din melodi :)
Som det är nu så uppråtthålls ju bara den "heterosexuella" spänningen. För min del är omklädningsrum ingen sexuell plats (om det var sexuell spänning du syftade på, vilket jag antog) vilket gör att den sexuella nakenspänningen ( i brist på bättre ord..) fortfarande finns kvar hos mig.

#36  Liv Danne
2005-04-08 12:47:22

Jag tror att nakenheten kan förstärka spänningen i alla relationer. Folk som är homosexuella kanske därför skulle föredra att ha separata bås, jag vet faktiskt inte, men det är en bra poäng.

Nej, nakenhet i omklädningsrum är ingen sexuell nakenspänning, vilket också är min poäng: nakenheten riskerar att avdramatiseras, vilket jag tycker är synd. Separata bås för alla skulle dock inte hjälpa mig att bli bisexuell, så stark är inte kraften i nakenhet, men det kanske som sagt skulle göra livet roligare för homosexuella.

#37  Till Danne fredriktomte
2005-04-08 16:15:59

"Ja, det finns ju inget rätt svar på det. Själv tycker jag det är bra att nakenhet förknippas med lite spänning, gör livet lite roligare liksom. Trist om man måste avdramatisera allt."

Bara för att nakenhet i största allmänhet inte associeras med sex betyder det inte att nakenhet inte kan associeras med sex. För mig handlar det mycket om kontext. Jag tänker inte på sex varje gång jag ser min flickvän naken. Dock kan nakenheten fortfarande förknippas med nakenhet om kontexten är den rätta.

Förmodligen funkar du också på detta vis till viss utsträckning. Jag gissar på att du inte skulle uppleva någon form av spänning om du såg din mamma naken.

#38  fredriktomte Danne
2005-04-08 17:08:51

visst spelar kontexten in, men nakenheten kan förstärka det sexuella i de flesta kontexter.

#39  Till Danne fredriktomte
2005-04-08 17:15:49

"visst spelar kontexten in, men nakenheten kan förstärka det sexuella i de flesta kontexter."

Nyckelordet som jag ser det är KAN. Det måste inte.

#40  Samma omklädningsrum - yeah! svanerik
2005-04-10 09:05:25

Jag håller med tillfrisknande, problemet är ju att jag som man skulle riskera att få erektion. Men jag tror det skulle gå över rätt fort. Som det är nu är ju nakenhet sexualiserat, som många tidigare sagt. Men det skulle kunna vara annorlunda.

Jag tycker det är kul att ställa begreppen på huvudet, som sagt, det går ju bra för bögar i duschrummen (angående erektionsproblematiken) , så varför skulle inte jag klara det?

Bra tråd! Fram för samma duschrum. Skönt att vara naken tillsammans.

#41  Nakenhet och nakenhet Lemur
2005-04-10 10:22:35

Jag har inga som helst problem att skilja på nakenhet och sexuell spänning.

Kanske beror det på en kombination av familjebastu som barn, uppvuxen på 70-talet, toppless-modet på 80-talet, småbarn på 90- och 2000-talet?

Därför blir jag också grymt störd på bland annat annonser för bilar, rakhyvlar, kalsonger och kläder där själva nakenheten - avkläddheten - görs till något sexuellt. Det inkräktar på människors rätt att vara avslappade och bekväma utan kläder.

#42  Me and my love Anna
2005-04-10 10:33:31

Jag och min pojkvän brukar vara nakna tillsammans
utan att vara det minsta sexuellt upphetsade. Som
Fredriktomte skrev beror det på vilken kontext;
vilket sammanhang vi befinner oss i. Nakenhet
innebär inte alltid sexuell upphetsning. Och ibland
kan påklätt vara väldigt upphetsande; men det
beror som sagt på sammanhanget. Hud i sig är ju
inget upphetsande, det är ju situationen som avgör.

#43  svanerik Anna
2005-04-10 10:37:19

"..problemet är ju att jag som man skulle riskera att få erektion."

Om man applicerar det resonemanget på homokillar betyder det ju
att de skulle få stånd i omklädningsrummen och de får de ju inte automatiskt bara för att de ser nakna killar. Jag som tjej tänder
t ex inte på varenda naken killkropp jag ser. Och jag tror inte att heteromän får stånd så fort de ser en naken kvinnokropp.

Det låter ju som att man skulle ha nån slags okontrollerbar, vildsint, överkåt sexualitet som gjorde att man blev kåt så fort man såg en naken kropp. Lite tråkig människosyn tycker jag.

#44  fredriktomte Danne
2005-04-11 00:14:14

jag tror att nakenheten i sig måste totalavdramatiseras för att få folk att klä om i samma omklädningsrum. Jag skulle inte känna mig bekväm med att klä om med tjejer om jag visste att några av dem förmodligen gjorde en sexuell utvärdering av mig (eller mot förmodan blev upphetsade) när jag löddrade in mig med min dubbeldusch. Hur tjejer som dessutom ofta ligger i fysiskt underläge skulle känna sig i sådana situationer vågar jag knappt fundera över. Tillströmningen av fula gubbar till våra offentliga omklädningsrum tror jag också skulle mångdubblas.

Nä, enda utvägen verkar vara att totalt avdramatisera nakenheten, vilket inte jag tycker känns önskvärt på något som helst sätt.

#45  svanerik, anna Kristin
2005-04-11 09:59:05

Jag tror att det är väldigt enkelt att säga att det borde vara en självklarhet att alla kunde duscha-basta tillsammans utan skrupler och sexualitet.

Jag bastar själv ofta i blandade grupper, ibland i hop med min sambo, och har inga bryderier med det. Men jag vet att han har haft problem ibland och kämpat för att inte få erektion. Och han är inget sexuellt monster, men dock något okontrollerbar lust. Ibland får ju män erektion bara av en spänd stämning, det behöver ju inte betyda att det ens handlar om kåthet. Jag tror att det kan verka ganska enkelt för kvinnor, men man kan ju inte förringa det faktum att män visar upp sin påverkan på ett så tydligt sätt. Och hur skulle vi reagera då?

Jag tror visserligen att denna upphetsning uppstår då situationen är spänd och ny. Skulle man avdramatisera nakenheten och ta bort sexualiteten från duschrummen så skulle det förmodligen inte vara några större problem.

#46  Anna tillfrisknande
2005-04-11 11:33:53

"Det låter ju som att man skulle ha nån slags okontrollerbar, vildsint, överkåt sexualitet som gjorde att man blev kåt så fort man såg en naken kropp. Lite tråkig människosyn tycker jag.
"

Jag kan inte se annat än att sexuell upphetsning är något och skall vara något okontrollerbart.
Det är ju halva vitsen med den. Om den gick att slå på och av som en knapp skulle det ju bli rätt trist - eller hur?
Men att agera på lust är ju en helt annan sak.
Sedan finns det ju också olika sorters tändning.
Att tända på en vacker naken kvinnokropp är ju inte någon speciellt djup tändning, och inte speciellt intressant att agera på kanske, om man inte har några känslor i övrigt för kvinnan.

Men att man dagligen kan attraheras av personer av det motsatta könet ofta bara genom utseendet ser jag som en del av vår mänskliga natur.

Varför det skulle vara uttryck för en dålig människosyn kan jag inte förstå.

Man är väl inte nedvärderande för att man finner en annan människa attraktiv ?

Jag påstår däremot inte att vilken kvinna som helst skulle riskera att väcka attraktion med erektionsrisk naken, men tillräckligt många för att jag skulle tycka det vore ett problem i ett blandat dushrum.

Det stämmer nog som många säger att en avdramatisering av nakenhet skulle minska det problemet - vilken kanske är synd.

Men även så skulle risken finnas kvar att någon kvinna skulle uppvisa just sådana former som just jag inte skulle kunna låta bli att reagera på.
Och eftersom jag sannolikt inte skulle vara intresserad alls av att visa en sådan reaktion - jag har ju partner och är överhuvudtaget inte intresserad av andra än min hustru, oavsett att jag kan känna attraktion för andra - så skulle situationen bli besvärlig.
Även om en manlig erektion kan vara resultat av spända stämningar och annat, så vet man att det också kan vara resultat av att man finner någon attraktiv. Det skulle de andra i dushrummet/omklädningsrummet vara helt klara över, och menande blickar skulle kanske utbytas.
Plötsligt skulle jag kanske vara inblandad i något jag inte alls skulle ha lust med, min fysiska attraktions manifestation skulle kunna misstolkas som ett intresse jag inte alls hyser.
Min eventuella relation till kvinnan skulle kanske bli störd, säg om det vore en arbetskollega.

Jag tycker en nakenhet är och skall vara något privat - det är något speciellt jag bara delar med den jag älskar.
Det är ytterligare en ingridiens som gör just vi speciella i förhållande till varandra.

En naken kropp är en stark (lust)signal rakt in i hjärnan - det är inget vi lär oss - lika lite som vi lär oss vad ett leende är och betyder eller att känna igen ansikten.
Därför vill jag välja vem som skall få tillstånd att skicka sådana signaler till min hjärna, och när.

#47  tillfrisknande Johanna
2005-04-11 11:51:57

tur för dig att du inte är bög. då hade du fått låta bli ställen som träningscenter och badhus.

tänk, jag tror inte att homosexuella har något jätteproblem med detta. kan det vara så att det är ... du som är ett undantag? Du har själv varit väldigt öppen med att du har varit sexmissbrukare. Det kan inte tänkas spela in i det sätt att se kvinnokroppen?

#48  Johanna tillfrisknande
2005-04-11 12:31:27

"du som är ett undantag"
Som du ser i tråden lite längre upp så inte. Det finns uppenbarligen fler män än jag som känner samma sak.

"Du har själv varit väldigt öppen med att du har varit sexmissbrukare. Det kan inte tänkas spela in i det sätt att se kvinnokroppen? "

Det kan det visst, men jag tror inte det. Sexmissbruk handlar om en tvångsmässig besatthet av sex, ofta för att döva känslor av tomhet och smärta.

Att jag kan tända på en anonym naken kvinnokropp upplever jag inte som särskilt unik för mig. De flesta av mina manliga vänner liksom de flesta män jag någonsin har pratat om sex med har uppgett att de känner samma sak.
Är man hetero och man så tänder man lätt på en naken kvinnokropp - det är väl inget märkvärdigt ?

I andra trådar här har ju argumenterats att kvinnor skulle känna likadant om de fick sin sexualitet mer bekräftad under sin uppväxt, något jag iofs är delvis tveksam till.

#49  Johanna tillfrisknande
2005-04-11 12:34:13

"jag tror inte att homosexuella har något jätteproblem med detta"

Jätteproblem eller problem, men varför tror du inte det ?
Har du diskuterat detta med manliga homosexuella (om vi nu antar att mäns sexualitet påverkas mer visuellt än kvinnors) ?

#50  Kristin, tillfrisknande Anna
2005-04-11 19:23:34

Kristin; "Skulle man avdramatisera
nakenheten och ta bort sexualiteten
från duschrummen så skulle det
förmodligen inte vara några
större problem."

Självklart, det var lite det jag var inne på.
Om vi slutade att sexualisera och mystifiera
den nakna kroppen skulle det antagligen
fungera. Och jag tror inte att kåthet och
sexuell spänning skulle försvinna i samhället
för det, eftersom sexualiteten är en naturlig
drift som hunger, törst och sömnbehov etc.

tillfrisknande; Jag tror inte att sex blir
tråkigt bara för att vi avdramatiserar
nakenhet. Jag tror att det är kulturellt
och socialt betingat vad vi tänder på.

#51   Maj
2005-04-11 19:50:15

Tillfrisknande, jag föreslår att du den dagen den feministiska utopin är införd går in på unisex-omklädningsrummets toalett och byter om.

Problem solved.

#52  maj Danne
2005-04-12 01:30:38

unisex-omklädningsrum tillhör väl ingen feministisk utopi? dessutom, vem vill byta om på en toalett egentligen?

#53  Johanna Danne
2005-04-12 01:32:55

för mig handlar inte separata omklädningsrum framförallt om att "undvika problem" (även om jag helt klart ser en hel del potentiella problem med unisexomklädningsrum). Snarare handlar det om att att göra våra liv roligare.

#54  Anna Danne
2005-04-12 01:36:33

om all sexuell upphetsning var socialt och kulturellt betingad skulle själva känslan i sig också vara det, en ganska märklig tanke...nakenhet är, till skillnad från ganska många andra företeelser, relativt tätt förknippat med sex och kanske framförallt vice versa. Det är nog ingen slump att människan genom årtusendena lärt sig lägga ihop två o två, och inte heller något fel i det.

#55  Lemur Danne
2005-04-12 01:39:16

"Därför blir jag också grymt störd på bland annat annonser för bilar, rakhyvlar, kalsonger och kläder där själva nakenheten - avkläddheten - görs till något sexuellt. Det inkräktar på människors rätt att vara avslappade och bekväma utan kläder."

Menar du att nakenhet inte under några omständigheter bör kopplas till sexualiteten? För de flesta tror jag att den kopplingen känns både bekväm, önskvärd och rimlig. Allt annat vore väl att inkräkta på människors rätt att uttrycka sexualitet med sin nakenhet?

#56   Zeppe
2005-04-12 02:01:18

Jag är med i en förening där alla brukar basta tillsammans. Killar och tjejer. Inget problem med det. Vissa menar att det inte är någon som tittar, men det tror jag inte på. Jag tror alla tittar, men i en icke sexualiserad kontext är det inte mycket mer med det - man tittar, man har sett, sen är det bra liksom.

Lutar nog åt att skilda omklädningsrum går tillbaka till äldre tiders uppfattning om det passande. Nu är det invant. Jag har inga större problem med att basta etc i blandat sällskap men visst har det legat lite övning bakom - det var okej när jag var liten, inte aktuellt i tonåren och nu okej igen.

#57  Till Johanna, Tillfrisknande m fl: Eric
2005-04-12 09:08:42

Sexuell upphetsning leder inte alltid till erektion.
Erektion beror inte alltid på (medveten) sexuell upphetsning.

Sedan en annan sak, ElaineViktoria frågar i #13
"Ni grabbar här i forumet: Hur skulle ni reagera om en tjej tittade in i omklädningsrummet och frågade om det var okej om hon fick vara med?

Och ni tjejer: Hur skulle ni reagera om ni fick veta att eran pojvän bastat med en tjej?"

Svar från mig: Förmodligen inga problem alls, men lite beroende på omständigheterna.

Men hur skulle ni tjejer reagera om en kille kikade in i bastun och frågade om han fick vara med?

#58  Eric Zeppe
2005-04-12 11:44:37

Beror väl på om man kände karln. Främlingar i bastun går bort, inte pga nakenhet utan för att man vill kunna prata om vad man vill.

Mamma berättade om en konferens hon var på (tolkade det som innan jag föddes, dvs 70-talet nån gång). Bara hon var kvinna och plötsligt skulle mötet fortsätta i bastun. Morsan hade sagt "jaha, okej, var ligger den?" och genast ändrade man sig =).

Vet inte om de insåg vad de gjorde eller om de inte ville visa sig nakna - det är på sätt och vis lättare att vara det underrepresenterade könet i bastun, man kan jämföra de andra med varandra men de kan inte jämföra en själv ;)

#59  Sv: Könlöshet och omklädningsrum OlydiaII
2008-02-04 20:52:22

Jag har precis samma erfarenhet då Har alltid sedan jag varit barn varit van att umgås naken med tjejer o killar.Minns ett ridläger när jag var typ 13 -14 år.Då det en kille bland 11 tjejer Men det var ju självklart att han duschade o bastade som en del i gruppen o gemenskapen Självklart var vi alla helt nakna + dom två ledar tjejerna .Minns att ledartjejerna skämta lite o sa ngt om håll inte för snoppen så där Ingen av tjejerna här bryr sej
O på den vägen har det varit o är fortfarande Varför göra en stor grej av ngt som ingenting är

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?