feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Om "Gor"


Gå till senaste inlägget#1  Om "Gor" Xenu
2005-04-04 23:16:23

Kezo skrev detta inlägg i tråden om onlinerollspel:

"Finns det inte någon fantasyroman som handlar om någon värld/ planet där männen gör kvinnorna till slavar typ, och det slutar med att kvinnorna trivs med det och så mår alla finfint...

Någon som har hört talas om den? Skriven av någon stackars man (minns ej vad han hette) som antagligan har enorma mindervärdeskomplex..."

Jag svarar som en ny tråd, eftersom Kezos fråga inte hade ett dugg att göra med den tråd i vilken frågan ställdes.

Kezo, du tänker antagligen på romanserien "Gor".
Dessa romaner utgör en standardiserat barbarisk våldsfantasi, precis som nästan all annan fantasy. Därutöver utgör den även en standardiserad sadomasochistisk sexfantasi. Sistnämnda är tämligen ensidig, det ges inte så mycket utrymme för varesig homosexualitet eller kvinnliga dominanta. Senare romanserier med sadomasochistiskt tema är mer jämställda och könsneutrala. Slaveworld, till exempel. Där är de flesta bisexuella, och det finns gott om både slavar och slavägare av båda könen. I övrigt är den delen av konceptet i stort sett detsamma.

Det finns inget som talar för att John Norman, mannen som skrev Gor-böckerna, skulle ha mindervärdeskomplex, eller att det på något sätt skulle vara synd om honom.

Det är väldigt lustigt, egentligen. Mord och massmord av alla de slag är det fritt fram att fantisera hur mycket som helst om, men om någon börjar fantisera lite om sadomasochistiska scenarion, då MÅSTE det ju vara en människa som det är jättesynd om och som har mindervärdeskomplex och så vidare.

Du har inte motsvarande "teorier" och George Lucas och Steve Jackson för att de gjorde StarWars respektive LOTR-filmrna, eller hur? Där dödar ju hjältarna bara folk på löpande band, så det är ju helt normalt...

#2  Nå Xenu Sigrun
2005-04-05 06:45:30

Vad är nu det intressanta med Gor?

#3  Eh Xenu
2005-04-05 13:30:49

Om de böckerna är intressanta och i så fall i vad utsträckning och på vilket sätt, det får väl var och en avgöra för sig själv. Jag svarade bara på Kezo's fråga.Jag har läst en av dem. Den var en rätt okej standard äventyrshistoria. Var lite småball när drottningen hade låtit kasta ner hjälten på arenan för att slåss mot diverse monster, och så kommer hjältens tama jättefalk och räddar hjälten och tar med sig drottningen som gisslan. (Sen blev drottningen störtad av sin onda rådgivare, och hjälten fick kämpa för att återinsätta henne på tronen. Men det är en annan historia.) Ett av huvudelementen i romanserien, så långt jag känner till är det mycket mer framträdande än de sadomasochistiska inslagen, är så kallade Tarnsmen. Motsvarar drakriddare, men det är jättelika falkar de flyger på i stället för flygande skräcködlor.

#4  Xenu Sigrun
2005-04-05 13:34:31

Jag är nog för gammal för sånt ...

#5  Xenu kezo
2005-04-05 13:44:27

Tack för informationen!

Jag skrev frågan i rollspelstråden eftersom jag tyckte att det var det närmaste ämnet jag kunde komma. F.ö kan man diskutera, våld som våld liksom. Men har jag fel när jag har för mig att just denne författare (Gor) blev väldigt kritiserad och har analyserats ur b la ett feministiskt perspektiv? Sveriges (enda?) SFI-forskare har hållit på med det. Eller är jag helt ute och cyklar?

Jag tog alltså upp frågan för att jag tyckte att just det exemplet hade relevans för feminismen.

#6  kezo Sigrun
2005-04-05 13:51:45

Jag har hört ryktas om vederbörande i S/M sammanhang, men visste inget vidare om vad det var frågan om. Nu när jag hör Xenu's beskrivning så låter det ju närmast som allmänt trams.

#7  Sigrun Xenu
2005-04-05 14:09:00

Givetvis är det allmänt trams.
Precis som StarWars med flera är allmänt trams.
Frågan är om man finner det underhållande eller ej.
Om man gillar det så kan man läsa det, och om man inte gillar det kan man låta bli att läsa det. :-)

#8  Xenu kezo
2005-04-05 14:13:16

Håller med, men mycket som bara är "underhållning", analyseras och problematiseras ändå. T ex vad ger det för bild av män och kvinnor, svarta, hur påverkar det folk etc? Är sådana analyser irrelevanta?

#9  Kezo Xenu
2005-04-05 14:24:29

Varsegod för informationen.

Det har framförts mycket kritik av exakt den sort som du framförde. Alltså grova och ogrundade personangrepp mot en helt okänd människa.

Säkerligen har en del av denna argumentation kallats feministisk, precis som det idag kallas feminism att driva den stora och viktiga frågan att bekämpa manlig onani på hotellrum.

(Ett allt vanligare argument för "porrfria hotell" är att om män tillåts ha tillgång till porr, då finns det risk att de onanerar. Tydligen var detta huvudargumentet i samhällsprogrammet Faktum i tv2 i torsdags.)

Du bör också hålla i minnet att de här böckerna är från 50-talet.

(Den av böckerna som jag har läst var för övrigt VÄLDIGT mycket 50-tal, det var bland annat helt uppenbarta tt det samhälel som hjälten kämpade mot bland annat var en allegori över Sovjetunionen.)

På 50-talet var homosexualitet fortfarande klassat som en sjukdom, och sadomasochism var "off the scale" så att säga.

Sjukdomsstämplarna hävdes först 1973 för homosexualitet och 1994 för sadomasochism. Dessutom hade den stora amerikanska feministiska rörelsen NOW en fördomsfull och hatisk inställning till sadomasochism i sitt officiella program ända fram till 1999.

För övrigt så finns det inga relevanta paralleller mellan EverQuest och Gor. Den enda funktion frågan kunde fylla i en sådan tråd är som guilt by association. Till nästa gång rekoemmenderar jag att du startar en ny tråd i stället.

#10  Kezo #8 Xenu
2005-04-05 14:34:53

Jag har inte sagt något som i sin kontext med någon som helst rimlighet kan tolkas på det viset!

Men, för att besvara din fråga.
"Analys" och "problematiserande" kan vara bra. Men det är inte automatiskt bra! Till exempel så ägnar nynazister väldigt mycket tid åt att analysera och problematisera det inflytande som judar och invandarre har på vårt samhälle. Ett annat fint exempel på problematiserande och analys är ChildCare Action Project, som recenserar filmer för att varna för svordomar, antydningar om att det skulle vara okej att vara homosexuell eller acceptera evolutionsteorin, med flera okristliga hemskheter. http://www.capalert.com/capreports/index.htm

För övrigt är det inte mycket till analys att hävda att om någon skriver romaner med sadomasochistiska inslag så har han mindervärdeskomplex, eller att om någon skriver romaner med homosexuella inslag så är han en fjolla.

#11  Xenu Sigrun
2005-04-05 14:37:51

Eftersom det hela verkar trams så är det ju inte desto mindre intressant att det finns vissa som försöker bygga relationer i Gor-stil.

#12  Mera kul "trams" Xenu
2005-04-05 14:42:56

Tyvärr har jag inte de exakta siffrorna i huvudet.

Men när ett land (har för mig att det var England eller Australien) nyligen hade folk och boskapsräkning så var det väldigt många som i stället för kristendom, buddhism eller ateism valde "Jedi" som sin religion.

Människor gör saker de trivs med för att de trivs med dem.

#13  Xenu Sigrun
2005-04-05 14:44:14

Det får man väl sannerligen hoppas ! Annars är det ju övergrepp.

#14  SorrySorrySorrySorrySorry kezo
2005-04-05 15:14:28

Xenu:
Det var dumt av mig att använda ordet "mindervärdeskomplex" i den förra tråden. Det var inte meningen att trampa någon fantasy-fantast (eller någon annan heller för den delen) på tårna.

Nu vet jag var du står, att analys och kritik av underhållning *per definition* inte är fel, men att det ibland kan *användas* fel, och i fel syften. Vilket är precis vad jag själv tycker.

#15  Sigrun Xenu
2005-04-05 15:29:44

Absolut!
Alla former av lekar och rollspel måste ske på alla inblandade parters villkor. Ingen får påtvingas till något eller bli tvingad till att deltaga i något. Detta gäller givetvis både lekar med sexuella inslag och lekar utan sådana.

#16  Kezo Xenu
2005-04-05 15:37:26

Vi nördar är hemska på det viset. ;-)

Anyway, jag håller absolut med dig om att det inte får finnas något som det skall vara förbjudet att kritisera och analysera. Allt måste tåla att få en vettig kritisk granskning.

Mvh Xenu
Gammal EverQuest-fanatiker

#17  Xenu kezo
2005-04-05 16:28:55

OT:
Har du lajvat också?
Det har jag gjort en del, så det är inte så att jag inte vet hur psalmerna går ; ) Jag menar, rollspel som rollspel, det måste naturligtvis gå till på ett visst sätt vare sig det är sexuellt eller
inte. Har själv bevittnat en fejkad hängning, vilket jag INTE har vågat berätta för så många utomstående IRL...
Så ja, jag vet vilka fördomar som kan finnas.

Däremot tycker jag inte att det är fel att böcker som "Gor" kritiseras. Bara det görs på ett konstruktivt sätt, vilket dock inte verkar ha skett.

#18  kezo tillfrisknande
2005-04-05 16:50:36

Hur går en fejkad hängning till ?

För mig som inte vett ett dyft om rollspel o dyl.

#19  tillfrisknande Sigrun
2005-04-05 16:58:58

VISSA frågor bör man INTE ställa ...

:(

#20  Xenu Karra
2005-04-05 17:07:55

"Ett allt vanligare argument för "porrfria hotell" är att om män tillåts ha tillgång till porr, då finns det risk att de onanerar. Tydligen var detta huvudargumentet i samhällsprogrammet Faktum i tv2 i torsdags."

Alltså... jag såg inte programmet, men var det verkligen onanin som framställdes som problemet? Läste i tidningen om programmet, där framställde man problemet som att städerskorna får torka sperma av tv-rutan, eftersom karlarna tydligen inte anser att de själva måste städa upp efter sin självbefläckelse.

#21  #20 elinlite
2005-04-05 17:11:39

Och att dessa män ofta ringde och beställde rumsservice medan de låg o myste med TV rutan, "liksom i misstag" lämnade den på o byxorna nere när de öppnade dörren.

#22  Karra Xenu
2005-04-05 17:19:11

Jag har inte heller sett programmet, äger inte ens någon tv. Läste bara en debatt mellan några som hade sett det. För övrigt betvivlar jag att det är någon utbredd företeelse att onanister sprutar på andras teveapparater utan att torka upp efter sig, och i den mån det alls förekommer så torde det ju vara detta som är problemet. Inte att de onanerar eller att de tittar på tv medan de onanerar. Rätt off topic anyway, var bara ett exempel.

#23  Kezo Xenu
2005-04-05 17:20:24

Nej, just liverollspel har inte blivit av ännu. :)

#24  tillfrisknande wintermute
2005-04-05 17:36:06

En liten gissning är att man använder någon form av säkerhetssele för att hålla upp "offret".
Har hört något om en teaterföreställning där en sådan grej gick fel...

#25  Mer OT Karra
2005-04-05 17:40:52

En kompis till mig jobbade som hotellstäderska ett tag, hon sa att det hände rätt ofta att det var sperma lite varstans i hotellrummet. Det värsta var nog när någon lagt satsen i tandborstglaset, och sedan ställt det prydligt på hyllan i badrummet.

#26   JoeHill
2005-04-05 18:37:42

"Det värsta var nog när någon lagt satsen i tandborstglaset, och sedan ställt det prydligt på hyllan i badrummet."

Hur visste hon att det var sperma? Smaken eller?

:P

#27   elinlite
2005-04-05 18:56:32

Har städat hotellrum, man kunde hitta satsen lite här o var.

#28  Jätte OT JoeHill
2005-04-05 19:11:31

...varför tycker ni sperma är så äckligt?

#29   Karra
2005-04-05 19:14:14

Sperma är väl inte äckligt, men man vill helst välja själv om och när man ska gå i närkamp med det, så att säga. Mens är väl inte heller äckligt, men jag vill fasen inte torka upp nån okänd kvinnas mensblod.

#30  wintermute #24 kezo
2005-04-05 21:54:22

"En liten gissning är att man använder någon form av säkerhetssele för att hålla upp "offret".
Har hört något om en teaterföreställning där en sådan grej gick fel..."

Ja, så går det till, och fantasyrollspel är ju en slags teater.
Men det enda som händer om det "går fel", är att skådespelaren ramlar ner på golvet/ marken, eftersom snaran om halsen är lös. Det ser bara ut som en snara. Det skulle vara farligt annars.

OT Hotellrum:
Städerskor är ju där för att städa, även om gästen givetvis inte behöver grisa ner onödigt mycket... varken sperma eller annat...
Har också jobbat som hotellstäderska några månader, och minns inte att jag stötte på sperma... Däremot blev min kompis, som städade på samma hotell, utsatt för närmanden från två män som satt på ett rum och kollade på porrfilm när hon skulle städa där. Så sånt förekommer - säkert även utan porr på rummet - men det kanske "triggar" sådant beteende... Och städerskor befinner sig ju längst ner på den hierariska skalan, de verkar typ kunna behandlas lite hur som helst.

Sedan handlar väl policyn om porrfria hotell också om att alla gäster ska trivas. Man ska inte behöva bo i ett rum med porrfilmer/porrkanaler, vill man ha sånt så får man själv beställa det. Ett aktivt val helt enkelt. Det ska inte "prackas på" en.

#31  JÄTTEJÄTTEJÄTTE OT elinlite
2005-04-05 22:28:49

varning: så fort ni kommer in i ett hotellrum; se till att ta i sängöverkastet med fingertopparna och slänga in det i ett hörn/skåp eller nåt. Sängöverkastet är det absolut smutsigaste och otvättade i hela hotellrummet.

#32  kezo wintermute
2005-04-05 22:43:50

"...snaran om halsen är lös."

Inte i den berättelse jag fått höra... Är iofs mycket möjligt att den inte stämmer, å andra sidan var det min teaterlärare i gymnasiet som berättade det hela och han brukade ha koll på det han snackade om.
Taskigt sätt att lägga ned en föreställning på...

#33  kezo & wintermute elinlite
2005-04-05 22:48:37

Man ska ju inte göra en snara som öht går att dra åt!!!
Iiiiiik!
Sen har man en sele under.

#34  wintermute kezo
2005-04-05 22:49:37

De kanske gjorde fel...

"Äh, vi drar åt lite för effektens skull... Oj, hoppsan!"

Det låter smått absurt, men visst kan det ha hänt. Det värsta jag har varit med om på levande rollspel, är annars att någon har bränt sig på lägerelden eller skurit sig i handen. Sånt som kan hända på vilket "camp" som helst...

#35  Apropå låtsashängning Chrome
2005-04-05 23:08:51

Visst finns det folk som gör farliga saker på lajv. Men det mesta i tortyrvär är väldigt säkert. Jag har själv varit med och utformat lajv-tortyr, och vi var oerhört noga med att utforma det hela så att ingen kunde skadas och så att "offret" när som helst kunde bryta.

Vad gäller hängning så har man oftast en klättersele under kläderna som man hänger i. Repet runt halsen bör man ha helt löst och fästa i repet man hänger i med några stygn med vanlig sytråd. På det sättet ser det okej ut, men skulle något hända går sytråden av och personen ramlar ned.

Jag har lajvat rätt länge, och jag har som sagt hållit på en del med lajvtortyr - till och med hållit i workshops i ämnet. Jag har aldrig någonsin hört talas om någon i Sverige som skulle ha råkat bli hängd under ett lajv eller rollspel av något slag, så det är nog bara en skröna man drar för att skrämmas lite.

#36  kezo, Chrome wintermute
2005-04-06 10:20:53

Såvitt jag förstår så skedde den olycka som jag relaterade till i ett scenbyte, så antagligen var mörkret och stressen en stor del i hur det kunde ske.

#37  wintermute Chrome
2005-04-06 20:28:15

Ah, okej, du pratade om teater. Jag pratade om lajv och levande rollspel. Det är inte samma sak som teater. Jag har inte någon särskilt bra koll på teater. Jag har dock fått intrycket att lajvare är mer medvetna om de eventuella risker som finns än teaterfolk, så det kanske stämmer att någon använde en riktig snara på teatern, även om jag har svårt att fatta att någon kan vara så dum överhuvudtaget. =(

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?