feminetik.se feminetik.se

Just nu 11 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Om fittan


Gå till senaste inlägget#1  Om fittan Josefine Alvunger
2004-03-02 13:25:40

Jag var på Vaginadagen i helgen. En fantastisk dag, hoppas fler väljer att fira den nästa år! Massor med föredrag och föreläsningar och arrangemang. Bland annat talade Birgitta Ohlsson - ett väldigt inspirerande tal.

Men något av det som påverkade mig mest var när barnmorskan Tina Nevin talade om "Vad händer när det tänder?" Jag lutade mig bak i stolen, för jag ser mig som väldigt påläst vad gäller kvinnlig anatomi (såväl som manlig). Jag väntade mig inga överraskningar. Och Tina Nevin målade upp vagina, klitoris, inre blygdläppar och yttre, urinrör, livmoder, äggstockar... Japp, det kändes igen.

Men så kom överraskningarna. Överraskning är fel ord, men den traditionella aha-upplevelsen jag så ofta upplevde i början av min feministiska karriär, men som numera alltmer sällan infinner sig. Minns ni ilskan i början? Minns ni alla "jassååå är det dääääärföööör?" Jag har dem mer sällan, o är numera mer inbiten o cynisk feminist. Rycker mest på axlarna o säger "jaja som vanligt då." Men inte nu. Nu fick jag några, o jag tänkte dela med mig av dem.

TN började berätta om sexualundervisning på mellan o högstadiet. Att man fick lära sig att män får hår överallt, o kvinnor får som en "triangel här nere". TN var tyst en stund, så också vi, men så började vi skratta. Jag mindes väl den meningen, men så erinrade jag mig också, att den "triangeln" är ganska mkt mer utbredd än en triangel, och hår växer också på kvinnors ben, i deras armhålor och det är alls inte ovanligt att hår växer på kvinnors magar. Även kvinnor får "raggarsträngar". Det växer också hår runt vårtgårdarna. Men det talas det inte om. Vi rakar ju bort allt hår, kanske inte triangeln, men de flesta ser till så att triangel verkligen är en triangel. (Hur många har en triangel naturligt, ärligt?)

Men så kommer vi till nästa steg. När en man blir kåt får han stånd, erektion. Kåtoljan har väl de flesta hört talas om? Men en kvinna? Ja, jag fick lära mig att kvinnan blir våt för att underlätta att penis förs in. That´s it. Vi blir våta, för penis skull. Inte mer? Kvinnor blir inte bara våta kan jag tala om. De får motherfucking erektion! Vi har svällkroppar mest överallt, som svälls o blodfylls, precis som penis. Men inte talar man om kvinnlig erektion? FYI, ni kanske redan vet men jag skriver ändå, så får det kvinnliga könet en erektion som skulle få de flesta penisar att skaka av avund, hela livmodern lyfter sig, varenda muskel drar ut sig, inre, yttre blygdläppar sväller, klitoris sväller. På tal om klitoris. Visst har ni hört att klitoris är en knapp? Det är bara klitoris huvud som syns som en knapp. Den delar sig o sträcker sig långt ut på båda sidor, den är skitstor! Men ändå skall killarna o vi själva leta efter den lillalillaknappen som är så svår att hitta... Yeah right. Mesta delen av det yttre könet är klitoris. Inte så svårt att hitta.

O så nästa. vi vet ju att män får stånd lite då o då, de blir lite kåta o får lite stånd. Men kvinnor blir bara våta när penis skall in? Onej, vi får också stånd och lubricerar när vi blir kåta, vilket vi naturligtvis kan bli på stan, i skolan. Men talas det om det? Nej, det enda vi talade om var hur pinsamt det var för killarna att få stånd lite då och då, men att det var heeeelt normalt. Men ingen sa till mig att det var heeeeeelt normalt att jag var helt blöt i trosorna då och då, jag fattade aldrig varför. Men se, då hade jag ju suttit o funderat lite på sex, eller spanat in nån sexy babe. Men det talas aldrig om det! Jag blir förbannad. TN berättade om massor med unga tjejer som kommer in o tror att de skall dö av en könssjukdom, för att det rinner nåt från deras fittor ibland, jättemycket ibland, ner på benen ibland. kåta tjejer, alltså, som tror de är sjuka för de får aldrig VETA att kvinnor blir kåta och lubricerar! Även UTAN penis som pockar vid mynningen. Jag fick aldrig veta, fick ni?

Nästa myt. "ja det kan vara svårt för tjejer att få orgasm, för ni spänner er o är nervösa men bara slappna aaaaaaaav och njuuuuuuuuut". Jag har hört det, och tro mig jag har provat. Jag har slappnat o slappnat o försökt vara så relaxed som möjligt. Trodde det var sant. Att jag inte fick orgasm för att jag var för spänd. Men så frågar TN o jag blir helt ställd: "Hur många av er slappnar aaaaaav när ni onanerar? Hur slapp o lugn är kroppen då?" Inte alls. Inte det minsta lugn och slapp. Kroppen är som en fiolsträng, det krävs fokusering och total hängivenhet. Men inte när vi har sex eller? Självklart skall vi inte slappna av och låta killarna kämpa som vanvettingar. Det naturliga är att vara lika fokuserade o målmedvetna som under onani. Jag har då aldrig fått orgasm genom att relaxa. O det är inte rättvist mot killarna heller, att de skall slita med en potatissäck. Kvinnor får ta ansvar för sina egna orgasmer o fokusera o kämpa, som männen gör.

Allt sammantaget blev det här många ahaupplevelser för mig. Det är så tyst om kvinnlig kåthet. har ni hört det klassiska, att mäns system testar sig själva om natten? Kollar så det funkar? Det var jag helt medveten om, det fick jag lära mig. Men visste ni att kvinnan gör detsamma? Våra system testar också, vi både lubricerar nattetid, samt får erektion.

Det här kanske alla redan visste, men jag visste inte, o jag har ändå läst på, o ansträngt mig för att förstå min egen kropp. Ändå visste jag inte. Jag visste inte de mest banala ting om min kropp. Det är dags att unga tjejer får lära sig att vi får fan också tokstånd, våra kön kan bli tre ggr så stora, vi lubricerar, vi blir kåta o vi skall inte vara passiva jungfrur i sängen som väntar på att casanova skall skänka oss en orgasm. Det klarar vi av själva, eller får vi instruera om hur, men vi skall inte ligga o titta i taket o vänta på att det kanske kanske kommer nån gång.

Så, lite fittfakta från mig till eder. Mer sexualupplysning till folket!

#2  Tack Josefine :) Angelique
2004-03-02 13:49:16

Har alltid tyckt att onani och det sätt jag förväntas tillfredställas på med någon annan är waaaaaay olika! Skönt att höra att jag är normal :)

#3  Killarna... Josefine Alvunger
2004-03-02 13:56:39

har väl kanske också lärt sig samma sak? Om din tjej inte får orgasm så är det för att hon spänner sig, se till att hon slappnar av, gör henne lugn och trygg och bla bla bla. Skit i det. Kåta upp bruden. Vi är inga jungfrur med kön som måste i princip fall asleep för att det skall gå. Lite mer action tack :0)

#4  Huu... JoeHill
2004-03-02 15:26:31

..ja, skyffla över allt ansvar för kvinnans orgasm på mannen, gör det bara.

Allt jobbigt skall män göra.

#5  Slidorgasm vs klitorisorgasm Anna
2004-03-02 20:56:05

Jag visste redan det mesta om fittan, och att klitoris faktiskt är större än man kan tro. Men jag har inte alltid varit lika kunnig.

När jag var yngre var jag mycket konfunderad över de olika begreppen "klitorisorgasm" vs. "slidorgasm".. Jag blev inpräntad att det fanns en skillnad mellan en slidorgasm, där en penis stimulerar slidan inifrån - och en klitorisorgasm, där man bara stimulerar det yttre könsorganet: klitoris"knoppen". Jag fick också för mig att "slidorgasmen" var den "riktiga" orgasmen, eftersom det var den man eftersträvade när man hade sex med en kille - att få orgasm av den blotta närvaron av en penis i slidan trodde jag var standard.

"Klitorisorgasmen" lärde jag mig tidigt att fixa på egen hand, genom att onanera, men jag fattade inte riktigt grejen med att få något instoppat i slidan, hur kunde det vara skönt?
Att få s.k "klitorisorgasm" på egen hand, eller tillsammans med en kile trodde jag inte heller var att ha sex "på riktigt"(ordet "självsex" fanns inte i mitt ordförråd på den tiden) eftersom ingen kuk var inblandad. Nej, min uppfattning var länge att den äkta orgasmen upnås genom kuken i fittan, punkt slut. Och eftersom jag inte kunde få den berömda "slidorgasmen", njöt inte fullkomligt av den blotta närvaron med en kuk fittan, så kände jag mig också ganska ofullkomlig i sängen som kvinna. Alla kvinnor måste ju kunna få slidorgasm, hur ska man annars kunna njuta av sex med en kille(kuk)??

En dag fattade jag att det var okej att smeka sig själv på (yttre)klitoris samtidigt under ett samlag. Det var en räddning för mitt sexliv. Efter att ha sett människor göra så på porrfilm kände jag mig inte längre lika ofullkomlig.(Det är det enda jag kan tacka porrfilmer för) Porr var Lag, och tongivande när det kom till sex, och om porrstärnorna hade sex på det sättet så kunde det ju inte vara fel?

Numera har jag fattat att det inte finns någon "slidorgasm" eftersom det är samma kltioris med dess nervtrådar som stimuleras även inuti slidan.
Och numera har jag också upptäckt att det är ganska skönt med en kuk i fittan, även om jag måste "hjälpa till" lite med fingrarna för att komma till orgasm. Och jag funderar inte längre över vilken sorts orgasm det är jag får, eftersom jag vet att, med eller utan kuk - så är i sjläva verket all kvinnlig orgasm en klitorisorgasm!

Det där med G-punkt verkar så flummigt och förvirrande, så det låter jag vara osagt. Finns den egentligen?

Det där med att "slappna av och ge sig hän" har jag faktiskt inte reflekterat så mycket över tidigare. Det verkade ju som ett vettigt råd. Men nu fattar jag också hur jävla fel det låter! Vadå slappna av? Det är ju det sista man gör när man vill ha orgasm. Slappnar av gör man ju efteråt!

Och på tal om detta så kommer även dagens intima erfarehet från Anna: När jag vill uppnå orgasm så kan det ibland räcka med att jag smeker väldigt lätt mellan benen, och ligger nästan orörlig samtidigt som jag spänner mig i hela kroppen: rumpan, låren och "fittmusklerna"(bäckenet?), ja hela kroppen är spänd som en stålfjäder. Väldigt effektivt. :)

Ingen vet hur kvinnor onanerar. Det pratas knappt om det, och inte heller finns det något ord för det, än mindre kan man skämta om kvinnors onani på samma sätt som man skämtar om killars runk-vanor. Det är jävligt tragiskt faktiskt. Riv bort det vita oskuldsfulla skynket framför kvinnans kön och börja dela med er av era erfarenheter mera! Tids nog kanske t.om kvinnans kön får ett bra namn, och kvinnlig onani kan pratas om på samma sätt som manlig dito. Det är otrampad mark, men jag har härmed tagit ett steg ut i vildmarken. Jag tycker vi trampar upp en stig här. ;)


Oj, vilket långt inläg deta blev..

#6  och ja.. Anna
2004-03-02 20:59:20

Jag ska nog försöka gå på fitt-dagen nästa år. :) Myycket nyttigt projekt måste jag säga.

#7  Väl talat Anna! Josefine Alvunger
2004-03-02 21:22:09

Och du vet inte hur du rätt du har. Slidorgasmen har faktiskt hetat "den mogna kvinnans orgasm", i kunskapsproduktionen. Inte så förvånande kanske, för klart det varit extremt skrämmande att kvinnor kunde få njutning utan penis, vilket innebar att man namngav o såg till att kvinnor som inte fick slidorgasmer, (vaginalorgasm) inte var mogna o "riktiga kvinnor". Länge ansågs det oxå att det endast var prostituerade som kunde få orgasmer, dvs riktiga kvinnor njöt inte av sex. De hade det enbart för att få barn. Punkt. Nu vet vi bättre.

På tal om att kvinnor skall tala om onani. Passagen hade en sektion som hette Kvinna innan, tror de tog bort den. Där kunde man diskutera kvinnofrågor, o onani hade en egen avdelning. Kvinnlig onani hette den. Jag läste mkt där, var nyfiken själv, för fram till 21 års ålder hade jag aldrig fått orgasm o fattade fasiken inte vad jag (eller mina partners, förlåt killar, ni gjorde goda försök) gjorde för fel.

Men mkt snart började jag äcklas av denna sajt. Saken var att kvinnor försökte diskutera o ge varandra tips, o jag (som faktiskt lyckats begagna mig av vaginalorgasmer dock inte klitorisorgasmer, jag hävdar till skillnad från dig Anna att det är en milsvid skillnad, men alla kvinnor är ju olika) försökte ge mina tips. Men under alla rubriker "härjade" manliga signaturer. Många män skrev in "efterlysningar", utgav sig för att vara nyfikna på kvinnlig onani. O det är ju i sin ordning, helt ok faktiskt, jag är själv lite nyfiken på vad andra tjejer o killar hittar på o hur o varför, men dessa män använde det uppenbart som en porrsajt. Ofta uppmanades tjejerna att skriva sin ålder, utseende, var o när de onanerade, hur det kändes, hur våta de var, vad de tänkte på o karlarna avslutade sina mess med "mmm mysss längtar efter era svar puss i ljumsken" o sysselsatte sig med att KOMMENTERA tjejers onanibeskrivningar. "Fniss, det där lät lite snuskigt, tihi, men om du längtar efter en riktig man när du onanerar så är jag jätteduktig på att slicka våta bla bla bla".

Jag blev så förbannad, fick faktiskt ett riktigt utspel. Det är en sak att man porrsurfar, det får man gärna göra. Men att smygkolla på o runka till o uppmana kvinnor att berätta om sig själva för att bli uppkåtad på en sajt som ÄVEN var till för kvinnor som ställde andra frågor. T ex frågade om aborter, vestibulit, svamp, klamydia -alltså "pinsamma" svåra frågor. O där härjade kåta killar. Privatlivets helgd? Klart jag fattar att allt på internet är offentligt o man kan inte hindra nån, men jag tycker det säger rätt mkt om moral o om EN DEL mäns (inte allas såklart) syn på kvinnlig sexualitet. Dessa män såg endast kvinnornas sexuella erfarenheter som att vara till för deras egna sexuella behov.

Det är ju det som är problemet. Karlar är lika svältfödda på beskrivningar om "äkta" kvinnlig sexualitet (alltså inte såna som har betalt för att stöna o få en kuk i röven) som tjejer är. Så om vi öppnar upp, säg att vi startar en tråd här o alla tjejer på feminetik beskriver sina onanistunder, då kan jag sätta min högra hand på att vi snart får läsa "åååååh vad mysigt det där lät tihi". Det gör mig förbannad.

#8  Väl talat Gabriella
2004-03-02 21:29:32

Anna & Josefine.

Jag fattade heller inte vad det var för fel på mig innan eftersom jag inte fullkomligt sprudlade av orgasmer så fort jag fick en snopp i närheten av slidöppningen. Fattade inte (och vågade) inte ta tag i saken själv förrän för ung. 1 ½ år sedan.
Att man inte gjorde det tidigare?!
Så hade jag sluppit ligga där och känna mig helt onormal och passiv och tänka att "aja, jag får aldrig ngn orgasm men jag njuter av att få honom njuta i alla fall".

#9  Vadå? Anna
2004-03-03 00:11:01

Är det milsvid skillnad mellan vaginalorgasm och klitorisorgasm? Hur menar du Josefine?
Som jag har fått för mig så är nämligen alla orgasmer i själva verket klitorisorgasmer(om man ska tala bokstavligt), eftersom klitoris nervtrådar även ligger i kontakt med slidväggarna.
Jag tror att jag bara har hakat upp mig på benämningen.. :P


(Men hey, om det skulle dyka upp stönande, kåta karlar här på Feminetik så har ju i alla fall du full befogenhet att radera dem illa kvickt! :))


Gabriella: Vet precis hur du menar. De första åren av min sexuella historia hade jag liksom "accepterat" det faktum att jag inte kunde få orgasm genom samlag. Man läste i alla sexspalter att det var så normaaaaaalt att kvinnor kan ha svårt at få orgasm, men att man skulle bara ta det lugnt och slappna av och tids nog så _kanske_ det skulle släppa. Hade också läst att det kunde ta flera år för kvinnor att börja njuta av sex, att vissa kvinnor började få ut något av sex först i 50årsåldern, och vissa kvinnor fick aldrig orgasm. Jag fann mig i det där tankesättet, och tänkte att "äh, jag är nog en av alla de som har svårt att få orgasm, men jag är ju åtminstone NORMAL, puh.."

Jag sade till min första pojkvän att han inte skulle behöva anstränga sig till döds och känna sig som en dålig älskare bara för att det var MIG det var fel på, det var ju bara så att jag inte brukade få orgasm så ofta..

Men som tur var, började jag senare att utforska det där orgasmiska området ändå. Utamanade mig själv att ta tag i det.

Fler tjejer borde lära sig att orgasm inte är något man bara "får" som regn från klara himlen, (frånsett vissa lyckligt lottade tjejer) det är något man skaffar sig!(skaffa kunskap om hur, skaffa erfarenhet, skaffa mod att lära sin sexpartner hur han ska göra)

#10  Orgasmera mera. Josefine Alvunger
2004-03-03 00:28:05

Ja, för mig är det skillnad. Jag har alltid fått vaginala orgasmer, o vad de består av o hur mkt klitoris har med det att göra, det är jag inte rätt person att avgöra. Jag vet bara att när jag fick en klitorisorgasm blev jag så jävla rädd så jag "hoppade av" för jag fattade inte vad det var som hände, så olik var känslan. Sen försökte jag utröna vad som hände i enskildhet så att säga, o du har helt rätt. Det kräver övning. Jag tvingade mig själv "nu ligger du här kvinna o slutar inte förrän du tycker att det inte gör ont att ta på klitoris" (för det har jag alltid tyckt varit extremt obehagligt.) Jag accepterade också så som ni säger att "jag är väl inte en sån som kan få klitorisorgasmer då".

Jag tror att det är problemet med det hela, att kvinnor o män pumpas med att det är så svåååårt för kvinnor att få orgasm, det är det som gör det svårt. Man får vara målmedveten. Det handlar ju bara om att veta hur o fokusera. Inte ligga avdäckad o tänka på fluffiga moln o meditera.

Så fort jag visste hur jag skulle göra själv, så fick jag orgasm med en man, och därmed inte sagt att det krävdes avancerade ansträngningar el intensivt gnuggande för det (dvs jag behövde inte hjälpa till)- allt som krävdes var fokus o känsla. Lätt som en plätt. Jag blir förbannad över att det var så lätt.

Undrar hur många kvinnor som resonerar som du Gabriella (även jag gjorde det). Jag har alltid ansett att samlagets höjdpunkt var manlig utlösning och fick *panik* om en man inte kom. Totalpanik. Nåt måste ju varit fel. Men det slog mig aldrig att han inte dog av panik för att jag inte kom på.. hmm.. låt mig se.. .två och ett halvt års förhållande. nej, för honom var det ju helt normalt att jag inte kom, jag var ju "en av de där som inte kan". Pyttsan. Nu är jag en av de som kan och jävlarimig, det efterlever jag.

#11  Apropå.. Gabriella
2004-03-03 00:34:17

Din rubrik Josefine. Har ni läst boken med samma titel? Jag har det nämligen inte. Är den bra annars?

#12  haha nej.. Josefine Alvunger
2004-03-03 00:37:40

visste inte att det fanns.. Däremot finns boken Fittfakta, skriven av Tina Nevin. Jag har den. Mkt bra. fast nåt jag märkt att jag saknar är bilder på kvinnokön.Alla vi får se är tecknade. Hur kukar ser ut vet vi ju. Men fittor? De enda jag har sett är i p-rullar o då alltid penetrerade av en penis. Märkligt.

Ylva-maria Thompson fanns åxå på plats i lördags, o visade sin utställning "anonymous exhibionists" tror jag den heter. det är gipsgjutningar på hundra vaginor. Helt otroligt. Jag blev helt hänförd av hur olika vi ser ut. Man har ju alltid fått höra det, att kvinnor ser så olika ut, men jag har då aldrig sett det. En skåra är en skåra, det är vad man sett i duschen på gymnasiet. Men detta var hela kittet i gips. O det är skillnad. Otrolig skillnad. Som män. Ingen penis är den andra lik, inte heller fittor :)

#13  Appropå barnmorskor Fredrik
2004-03-03 11:55:39

Trevligt att höra att det finns åtminstone några barnmorskor som inte är helt uppslukade av det biologistiska sättet att tänka. Min flickvän hade en föreläsning om sexualitet som hölls av en sexolog (barnmorska i grunden). Hela föreläsningen gick ut på att pränta in att män och kvinnor är olika och att dessa olikheter är PRECIS så som fördomarna brukar formuleras. Min tjej kom fram till att enligt sexologens definition måste hon uppenbarligen vara kille.

För övrigt, en intressant artikell (kanske bör tas med en nypa salt dock) om "barnmorskekulturen":

http://www.bang.a.se/aktuellt/aktuellt_forlos…

#14  Detta är intressant monica
2004-03-03 12:01:48

Vad mycket myter och fördomar och rädslor det finns kring kvinnlig sexualitet och våra orgasmer!

För att inte alla ska behöva läsa samma sak igen kan jag säga att det Anna skriver 20.56 stämmer in mycket på mina erfarenheter.

Jag satte alltså inte min onani och de orgasmer jag då fick (från ca 9 års ålder) i samband med sex med män och penis!!! Jag trodde det var nåt helt annat. Jag trodde att penisen skulle göra hela jobbet när den väl kom på plats. Det gjorde den inte och jag är mycket avundsjuk på kvinnor vars klitoris är så placerad att hon kan få orgasm vid samlag utan att hjälpa till.

En dag - jag minns den som igår - råkade min pojkvän komma åt min klitoris. Jag stönade och började så sakteliga inse ett och annat. Han drog sig förfärat bort och jag skrek att han inte skulle sluta. Efter en stund gick det för mig och han var helt livrädd. Fattade inte vad som hände med mig plötsligt efter två år (jag var 16). Men jag visste! Sen knullade vi varje dag i två år och det gick för mig varje gång! Han tyckte det var helt underbart. För att inte tala om vad jag tyckte!

Efter det har jag haft ett alldeles utmärkt sexliv. Har alltid berättat för männen hur jag vill ha det, eller visat, då språket gjort kommunikation med ord omöjlig... Detta för att jag fick en bra start, när jag väl fattade efter två år. Killen var också 16 och han blev senare - enligt vad jag förstår - en mycket uppskattad älskare.

Men ÄR det inte konstigt att ingen lär oss detta? Att klitoris hör ihop med all sorts sex för kvinnor? Min mamma sa för övrigt att kvinnor måste VÄCKAS. Vi har ingen egen sexualitet som små alltså, utan det krävs att ett man VÄCKER oss! Kära nån så fel HON hade... Jag onanerade som sagt från ca 9 års ålder.

Det finns mängder med sajter om man vill se HUR olika fittor ser ut. Och HUR olika stora klittar är. Rätt intressant om man är lagd åt det mer vetenskapliga hållet. Annars kan man ju prova att vara med en tjej, det ger också viss insikt. :-)

#15  ... Johanna
2004-03-03 22:27:04

Men! Här verkar det som att alla tjejer går omkring och aldrig har upplevt en orgasm förrän efter flera års förhållande med nån kille (alternativt att de träffar en bra förste älskare).

Jag upptäckte min orgasm flera år innan jag ens hade börjat ha sex med killar (ja, jag var ganska ung, även barn har sexualitet). Misstänker att det har hjälpt mitt sexliv en del... jag vet ju vad jag gillar =) Har aldrig haft några orgasmproblem.

#16  och så kan man läsa... Johanna
2004-03-03 22:41:37

hela inlägget innan man svarar =) Insåg just att monica sa lite samma sak. kan ju passa på att lägga upp en länk jag hittade

http://www.ylva-art.com/projekt/Bild1.html

#17  Jo.. Gabriella
2004-03-03 23:10:00

Jag hade upplevt orgasm innan genom onani, men orgasm av sex med killar det tog ett tag just för att jag trodde att det skulle gå för en av bara penisen ut och in liksom. För mig gjorde det inte det och då accepterade jag det som att "jaja, jag är en av dem som antagligen inte kommer att få orgasm (med en kille) det är ngt som är fel på mig och blablabla).

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?