feminetik.se feminetik.se

Just nu 16 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sexualitet i politiken


Gå till senaste inlägget#1  Sexualitet i politiken Karl Stengård
2004-02-23 15:11:14

De senaste dagarna har det skrivits mycket i tidningarna om krisen inom ung vänsters ledning. Någon har ritat upp en "relationskarta" där det beskrivs vilka i ledningen som haft förhållanden med vilka. På en intern debatt har det förts fram åsikter om att vissa tjejer gått "sängvägen" till politiska poster. Jag har inte själv sett denna karta, men vänner inom UV har beskrivit något av problematiken för mig, och jag har också själv sett detta under min korta sejour inom ett annat ungdomsförbund, GU. Detta öppnar upp för en intressant diskussion, som jag tänkte ta med er här på feminetik.

Inom ett politiskt ungdomsförbund samlas många unga människor, och för de mest engagerade blir förbundet ofta den primära sociala träffpunkten d.v.s man har de flesta kompisar inom förbundet. Detta leder naturligtvis till att även sexuella relationer inleds. Alla ungdomsförbund (till risdagspartier) utom KDU har antingen en väldigt liberal eller socialistisk ideologi, där tillfälliga sexuella kontakter avdramatiseras.

Alla politiska ungdomsförbund är (mer eller mindre) hierakiska eftersom vissa medlemmar engagerar sig mer än andra, är mer pålästa och duktigare på att argumentera än andra. Det är alltid dessa medlemmar som når ledande poster inom förbundet. Inom feministiska förbund skall naturligtvis andelen tjejer i ledande position vara lika hög som andelen killar. Detta är också fallet i de flesta förbund.

I en grupp som de övre skikten i ett ungdomsförbund där alla känner till varann uppstår en sexuell marknad som är relativt öppen eftersom alla hörs och syns och visar sig för andra. Så här långt är allt väl. Problemen blir här att tjejer och killar efterfrågar olika egenskaper på en sådan marknad (vi antar här att marknaden är enbart heterosexuell). En tjej som äger förmågan att tala inför grupp, har lätt att övertyga andra eller är väldigt politiskt engagerad och kunnig får stor respekt men hennes värde på den sexuella marknaden ökar endast marginellt. En kille med dessa egenskaper får däremot en stor värdeökning. Problemet är att just dessa egenskaper också är de som gör att man blir efterfrågad för höga poster inom förbundet.

Det som händer är alltså att ett fåtal killar har väldigt många sexuella kontakter inom partiet. Dessa killar befinner sig ofta högre upp i hierarkin än de tjejer de har sex med. De tjejer som har sex med dessa killar behöver alltså inte alls vara ute efter att gå "sängvägen" till högre positioner, snarare är det så att just de killarna är de som attraherar dem mest.

Nu är frågan: Borde man i ett feministiskt förbund som UV undvika denna typ av sexuella strukturer? Borde man tala mer öppet om dessa mekanismer inom förbundet på kurser o.s.v. för att undgå att de uppkommer? Mig veterligen görs detta ej idag. Man kan i slutändan fråga sig om det kan vara en politisk handling att välja vem man skall(och inte skall) ha sex med?

Eller är jag helt ute på hal is här?

#2  sängvägar Kristina
2004-02-23 18:24:22

Problemet är ju egentligen inte att folk hoppar i säng med varandra, problemet är att anklagelser om att ha gått sängvägen används för att nedvärdera kvinnors uppnådda positioner. Detta glider gärna över i anklagelser som handlar mindre om vad man enligt vissa uppnår genom sitt sexualliv än om att man är lösaktig (been there, done that, got the T-shirt). Därför blir frågan om vad man ska tala om på kurser osv besvärlig: ska man tala om strukturerna för att folk ska undvika dem (alltså inte ha sex med personer på annan plats i hierarkin), eller ska man tala om hur dessa strukturer kan bli ett vapen som används mot kvinnor, och att det inte borde få bli så i ett feministiskt förbund. Det tycker jag definitivt man behöver tala öppet om.

Jag tror det kan vara en politisk handling att välja vem man har sex med, fast ofta döljs ens politiska ställninsgtagande bakom andra motivationer. Jag har t.ex. inte sex med män jag uppfattar som nedlåtande och arroganta, men det hinner så att säga inte bli en politisk handling eftersom jag inte heller tänder på sådana män. Om jag tände på sådanan män skulle jag nog anse det som ett problem, eftersom de inte bör uppmuntras i sitt beteende. Om ingen låg med dem skulle de antagligen ändra sitt beteende, i alla fall utåt.

#3  Inte bara i politiken monica
2004-02-24 11:00:13

Jag tror att detta fenomen, med sex lite hit och dit, förekommer i alla sammanslutningar och föreningar där det finns både tjejer och killar. Det är i alla fall min erfarenhet. Sen är det allvarligare att man i ett politiskt förbund ANKLAGAR tjejer för att ha nått en viss position via sex. Det säger en hel del om strukturerna det.

Varför anklagas inte killen lika gärna för att ha gått sängvägen? Om det nu är så jämställt beställt. Så det är uppenbarligen inte det i alla fall. Hur skulle det låta om hela styrelsen bestod av kvinnor?

Och vidare från min erfarenhet är att kvinnor gärna och med glädje tas emot när de är vältaliga, pålästa och kan motivera andra. Däremot är det absolut inte så att de blir mer attraktiva på sexmarknaden, precis som Karl skriver, medan män blir det. Eftersom män och kvinnor värdesätter olika egenskaper hos en (sex)partner. För det gör vi. Generellt.

Håller med Kristina om sista stycket hon skriver också. När jag fick veta att en man jag träffat ett par gånger och tyckte verkade trevlig hade misshandlat sin förra fru rann all attraktion bort på 0,1 sekund. Det är ju inte direkt politiskt kanske... men ändå.

#4  Strukturer Karl Stengård
2004-02-25 15:46:51

Kristina och Monica: Naturligtvis är det snett att en tjej som har mycket tillfälligt sex inom en organisation anklagas för att vara lösaktig och att ha gått sängvägen. Men man måste se att detta hänger ihop med två faktorer:

1. På en sexuell marknad är efterfrågan på tillfälligt sex mycket större hos killar än hos tjejer. Detta gör att de killar som har mycket sådant sex har det för att de KAN det. Tjejer däremot har det för att de VILL det.

2. Inom många organisationer, SPECIELLT politiska förbund är det oerhört mycket vanligare att tjejer har sex med någon uppåt i hierarkin än neråt, och tvärtom för killar.

Medan 1) finns på alla sexuella marknader så är 2)extra synlig i politiska ungdomsförbund. Inom ett icke-feministiskt förbund som MUF är detta inget problem. Inom UV däremot måste man motverka sexuella strukturer som bidrar till ojämnlikhet. Den kille som har sex enbart med de under sig i hierarkin eller den tjej som bara har sex med de över sig, bidrar till just dessa sexuella strukturer.

Kanske borde detta tas upp inom feminstiska förbund. Om man nu anser att valet av sexpartner är en politisk handling.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?