feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Könet och åldrandet


Gå till senaste inlägget#1  Könet och åldrandet pixie
2005-03-07 02:29:20

Tyckte det var så intressant det Sigrun skrev om nedan och det är också något jag funderat över, inte minst med tanke på att jag fyllar 25 år i dagarna ;P.

"Man kan ju fundera också över det här med ålder igen. Kvinnor klarar mindre och mindre att hålla tillbaka ju äldre de blir. De tycker *tusan* vill någon ha mig så får de ta mig som jag är. Jag har inte lust att *spela spel*.

Kvinnor kan, vill och har åsikter, och äldre kvinnor är just sånna. Säkert är det också en anledning till att de äldre kvinnorna INTE skyltar i media. En bra kvinna är en ung kvinna som är en tyst kvinna. Typ."

Så känner jag också att jag utvecklats. Rädslan för att inte passa in är svagare än viljan att vara mig fullt ut, få prata högt och mycket och inte behöva prata alls/ behaga ibland. Att få vara mänsklig, inte vara överfräsch som en grönsak hela tiden..

Ett utifrånperspektiv som jag pratat om innan är Fatima Mernissi som ur sin "östliga" synhåll menar att om slöjan förtrycker kvinnan i öst så är fixeringen vid ungdom och skönhet, speciellt kvinnors, ett sätt att hålla kvinnorna på mattan i väst. Precis som Sigrun beskriver menar Mernissi att just iom att mycket av visheten och pondusen kommer med åldern så är det precis den makten som samhället tar ifrån framförallt kvinnorna ( hur många kvinnliga clintan etc finns det?) genom fokuseringen på att kvinnor framförallt bör vara unga och vackra. När all energi går åt till att smörja in med rynkkrämer och ojja sig över det som onekligen kommer ske, åldrandet, får kvinnorna lite tid över att vara kritiska, intellektuella, skapande och helt enkelt leva livet.

Medan män har den grå tinningens charm, kan göra karriär längre som modeller och skådespelare, och nästan anses bli snyggare med åldern? Kvinnan ska vara yngre än mannen i relationen osv..

Vad tycker ni? Hur känner ni att kön och åldrandet samverkar?

#2  Touché Pixie! Merlin
2005-03-07 08:40:12

Det är den mogna kvinnan som sopas under mattan av det patriarkala samhället.

#3   jonb
2005-03-07 09:12:45

En intressant, men stor och komplex fråga. För mej är åldrandet en väldigt njutbar process, just för att den leder till självinsikt och förmåga att vara "jag". Den processen skulle säkert inte bli likadan om jag kände att jag samtidigt förlorade något, såsom ungdomlig skönhet. Välsignelsen av att inte ha haft är att inte kunna förlora.

#4  Ungdomen och ängsligheten Ragnar
2005-03-07 09:30:04

Kan bara instämma med alla övriga inlägg. Tycker också det är skönt att bli äldre. Ungdomstiden ser jag som en ofta alltför ängslig och omedveten period i många människors liv. Därför och med anledning av ovanstående är det märkligt att det i vårt samhälle är de yngre som formulerar problemen och inte de äldre. Tycker dessutom att äldre människor kvinnor som män är väldigt vackra.

#5   Sara
2005-03-07 09:58:06

Intressant jämförelse mellan öst och väst!

Jag tror precis som du skriver att många kvinor blir hämmade i sin mentala utveckling pga att de (majoriteten) faktiskt lägger ned otroligt mycket tid på utseende, ungdom och andras gillande överlag. En god kvinna är en tyst flicka. Det måste vara så, annars skulle alla kvinnor reagera över orättvisor.
En tendens hos yngre killar att även de jagar ungdomens skönheten genom smink mm. Dessa två minus, mänsklighetens synvinkel, kommer tyvärr aldrig att bli till plus.

#6   jonb
2005-03-07 10:05:52

Egentligen borde ungdomshysterin ha nått vägs ände nu. Modereportage i damtidningar visar ofta flickor i början av puberteten, uppstylade som "damer". Hur i h-e kan pubertetsutseende vara ett ideal för en vuxen människa? Det känns som rena parodin. Ungefär som om jag och andra gubbar skulle börja odla finnar för se unga ut.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?