feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför är vissa kvinnor emot feminismen?


Gå till senaste inlägget#1  Varför är vissa kvinnor emot feminismen? Sigrun
2005-03-06 09:54:44

Jag har massor av funderingar om detta men det skulle vara kul att höra era tankar.

=)

#2   kilgore_trout
2005-03-06 10:17:13

En sak som den seminariegrupp jag är med i på grundkursen i genusvetenskap har pratat om är många verkar tolka prat om mäns underordnande (förtryck är tydligen för starkt för lilla sverige) av kvinnor som att män har all agens och kvinnor ingen. Kvinnor av den åsikten vill inte identifiera sig som ett offer det är synd om, vilket de tror det gör om de kallar sig feminismen.

Det är lite kejsarens-nya-kläder-logik, på något vis ser de det som att att säga att det finns ett strukturellt problem helt underminerar deras position. Sen ska vi inte tala om alla känsliga män som går i taket så fort man nämner att det skulle finnas en underordning av kvinnor...

Sen är ju "det har blivit FÖR jämlikt"-falangen stark också. Män är si, kvinnor är så. Hu.

#3   Sigrun
2005-03-06 11:29:30

Tack kilgore

Absolut att det är precis som du säger att kvinnor (speciellt yngre kvinnor tror jag) har svårt att vilja uppfatta sig som *offer*.

När tiden går och man har varit med lite, så blir det nog svårare att riktigt blunda för de strukturella problemen.

Typ:

"Varför ska JAG som slitit ut min kropp leva på en minimal pension?"

"Varför ska JAG som tagit hand om tre barn ligga efter i löneutvecklingen?"

"Varför ska JAG behöva vara rädd när jag går hem på kvällen?"

"Varför beskrivs sex nästan bara som en aktivitet för att tillfredsställa män?"

"Varför kryllar det av unga kvinnor i reklamen även när det gäller försäljning av rynkkräm?"

"Varför uppmuntras kvinnor att bröstförstora, läppförstora, fettsuga, ansiktslyfta, raka och plocka sig?"

"Varför dör gamla kvinnor till så stor del på sjukhus, medan gamla män ofta dör i hemmet?"

"Varför får kvinnor med hjärtinfarkt studsa upp och ta hand om gubben, medan karlar med hjärtinfarkt får ett enormt stöd av makan?"

"Varför är mediciner utprovade på män?"

"Varför nämns inte så många duktiga kvinnor i läroböckerna?"

"Varför pratar och diskuterar kvinnor och män på så olika vis?"

"Varför dyker det plötsligt upp kompetenta kvinnor i bolagsstyrelserna först när företagen står inför hot om lagstiftad kvotering?"

....................

Några av de "strukturella frågor" som faller mig in.

#4   Simone
2005-03-06 11:39:49

Jag tror det finns många olika förklaringar, varav anti-offer-förklaringen ovan är en av dem (nu tycker jag att vara feminist är att avsäga sig offerrollen, men men..)
Jag tror det oså handlar om att tjejer inte vågar sticka ut och ta plats. Feminister verkar ofta väldigt arga i media och en arg kvinna är ju en dålig kvinna. En feminist tar plats och säger ifrån, något som inte heller går ihop men gängse könsnorm. Att som tjej kalla sig feminist då, när man så gärna vill bli omtyckt av allt och alla, kan nog av många tjejer upplevas som jobbigt. Istället är man tyst och nöjd och passar in.

Sedan har jag en massa teorier till, men jag måste formulera dem lite bättre innan jag presenterar dem :)

#5  Sticka ut och ta plats Sigrun
2005-03-06 11:53:37

Du har så rätt. Absolut att det spelar roll också. Att synas och märkas är ju att inte längre vara det lilla gulliga objektet som alla ska gilla.

Man kan ju fundera också över det här med ålder igen. Kvinnor klarar mindre och mindre att hålla tillbaka ju äldre de blir. De tycker *tusan* vill någon ha mig så får de ta mig som jag är. Jag har inte lust att *spela spel*.

Kvinnor kan, vill och har åsikter, och äldre kvinnor är just sånna. Säkert är det också en anledning till att de äldre kvinnorna INTE skyltar i media. En bra kvinna är en ung kvinna som är en tyst kvinna. Typ.

#6  Kilgore Sigrun
2005-03-06 12:05:57

glömde kommentera "för jämlikt falangen"

Undrar om det är dom som inte vill ha könen lika för att det skulle vara omöjligt att tända på någon som är ens jämlike?

#7  Sigrun Ell
2005-03-06 14:57:23

jag jobbade med en tjej för ...ja det var väl snart 6 års sen, men jag vet att hon tycker lika idag. hon menade iaf på fullast allvar att feminism var skit för att killarna jobbar ju mer, är starkare och klarar mer under en dag än kvinnor. Deras utbildning är mer värd för kvinnor generellt hindras att plugga lika mycket för de tar ju hand om barn o hem, vilket tar en massa tid. Det är ju en allmän inställning verkar det som.

Ja det var väl det lilla jag kunde tillföra :))

#8   Doolittle
2005-03-06 15:09:44

Mina erfarenheter är att många kvinnor, trots att de i högsta grad är medvetna om "strukturerna", stöts bort från att kalla sig feminister pga dessa anledningar:

1) Alltför tydlig "vänsterinriktning" bland ledande företrädare

2) Alltför förenklad och överdriven bild av överording/patriarkat (tex #3)

3) Förslag och lösningar (exvis tvång på delad föräldraledighet) som faktiskt går emot deras egna intressen.

Samtidigt är det ju dessa faktorer som gör att många blir feminister, så det är knepigt.

#9  Ell Sigrun
2005-03-06 16:00:31

Visst. Det är en inte obetydlig del av kvinnokollektivet som uppfattar sig själva som sämre. Tragiskt men sant.

#10  Doolittle Sigrun
2005-03-06 16:06:20

Vänsterinriktning --- Kruxet med kvinnornas problem är att det dels är "köns" relaterat men också relaterat till sämre förhållanden i arbetslivet = vänsterinriktning.

*höger* kvinnor betonar individuellt lika rättigheter och skyldigheter medan det strukturella förtryck av kvinnor som sker rent ekonomiskt har att göra med kvinnors taskigare ställning på arbetsmarknaden och behöver därför jobbas med på den fronten.

Jag tycker att det ligger något i BÅDA riktningarna. Det gäller att jobba med "rättighets" frågan men det gäller OCKSÅ att jobba med det strukturella förtrycket.

.......

När det gäller överordning/patriarkat så är det helt riktigt att det kräver en rätt komplicerad diskussion för att begripa sig på.

.......

Varför skulle delad föräldraledighet gå emot feministernas intressen?

#11  Sigrun kilgore_trout
2005-03-06 21:09:39

Ja, de kanske är de konstigaste: "Om män och kvinnor har samma möjligheter kommer de inte längre att bli kåta på varandra" är en väldigt suspekt åsikt, de går ju ner sig i homofobträsket direkt. Och de verkar ha väldigt konstiga sexuella erfarenheter/preferenser.

#12  Kort och gott! slaktprod
2005-03-07 00:57:51

Jag tror det beror på att vissa kvinnor tjänar mer (eller upplever att de tjänar mer) på att kalla sig kvinnor än att kalla sig feminister. För en kvinna som lyckas ganska hyffsat med att leva upp till kvinnoidealen är väl högre värderad generellt än en "feminist"?

#13  Identifikation med kvinnokollektivet? Kaiko
2005-03-07 02:24:00

Sen finns det ett problem som jag kan se. Det är att eftersom män värderas högre och många kvinnor vill tillhöra gruppen män ("jag lekte bara med pojkar när jag växte upp", "jag var en riktig pojkflicka" osv.) Och dessutom kanske många gånger har svårt att identifiera sig med grupper av kvinnor (vi har ju blivit iproppade hur sådana grupper beter sig och är och det är ju inget man vill identifiera sig med) så om man då känner stark lojalitet med män men inte med några kvinnor så tror jag att det kan vara svårt att kalla sig något som uppfattas som att man grupperar sig med massa kvinnor och säger att man har något gemensamt med dem. Man kanske inte känner att man har det eller att man vill ha det. Man kanske inte vet vad man skulle kunna tjäna på det. Då kanske det blir viktigt att ta ett tydligt avstånd även om man är en kvinna som på vissa andra vis förändrar könsordningen genom att tex leva normbrytande.
Jag har träffat en hel del starka tjejer och kvinnor som jag utifrån deras sätt att leva och handskas (fajtas) med sin omgivning har tolkat som feminister även om de inte har gjort det själv och vissa t.o.m. har hävdat motsatsen (eller snarare ifrågasatt feminismen).

#14   pixie
2005-03-07 02:53:32

Sen är det där med öst och väst. Feminist anses höra till väst och i ett polistiskt ställningstagande mot väst väljer några som kan tänka *feministiskt* att inte kalla sig det.

Att vara feminist är alltså att vara en kulturförädare ibland också, med allt det innebär, det kan ju inte vara så trevligt det heller.

Sen finns det alla religiösa rörelser som hävdar att feminismen är mot Guds ord ( de erkänner alltså inte tex de feminister som är religösa) och följaktligen bör personer inte vara feminister utan kvinnan ska tiga i församlingen.

#15   feather
2005-03-07 04:37:39

Jag brukar bli kallad feminist i tid och otid i situationer där jag själv tycker att jag bara är rättvis.
Exempel:
Jag och ett gäng andra kvinnor och män hade varit ute på en dagslång strapats och anländer smutsiga, utmattade och utsvultna till en restaurang. Jag kommer till bordet tio minuter efter de andra p.g.a. ett ärende. Alla andra har beställt mat redan, jag beställer samma sak som en av killarna - och hans beställning anländer tämligen bums. När servitören ska ställa ner hans tallrik greppar han entusiastiskt gaffeln och har i princip redan börjat dregla lyckligt när servitören för sig att erbjuda MIG tallriken som en gest för att jag är kvinna (detta var ett sydamerikanskt land). Jag skickar givetvis tillbaka tallriken till min killkompis eftersom han beställde först.
Då sträcker en av kvinnorna ut ett pekfinger mot mig och deklarerar skadeglatt för sin pojkvän:
- Jag SA ju det! Jag VISSTE att hon var en FEMINIST!
- Öh... va? säger jag.
- Det har jag sagt hela tiden! Jag visste det!!*fniss fniss*
- Vaddå feminist? För att jag inte vill SNO mat från min kompis? Feminism har väl med kvinnors rättigheter att göra, du vet rösträtt å sånt! Du tycker väl att du ska få rösta trots att du är kvinna, eller...?
- Äsch... Jag... jag brukar ändå inte rösta...
Säger den dumma människan och försöker göra sig så liten som möjligt, medan alla killarna runt bordet vänder sig mot mig med sårade blickar och bisarra anklagelser. Tjejen drar i ett obevakat ögonblick, sedan sitter alla runt bordet och surar och undrar varför jag är så ORÄTTVIS.
För att jag INTE är EGOISTISK???


Eller här:
- bla bla det borde väl du veta, du som är feminist!
(jag har ALDRIG pratat feminism med denna man)
- Va? Var kom det ifrån?
- Jamen du är ju sådär, rabiat och aggressiv...
- Aggressiv...? När har jag varit det...??
- Amen duvet... Du sa nån gång att om någon våldtog dig skulle du skaffa ett vapen och skjuta honom mellan ögonen...
- Ja vad skulle DU göra om någon våldtog DIG?
- *ler* Jag är en man. Män kan inte våldtas...
- Inte...? Tänk efter nu...
...
*gör stora ögon när polletten trillar ner*
- Aaaaaaaldrig!! Det GÅÅÅÅR inte!! Jag skulle slå ihjääääl honom!
- De är flera. Du är övermannad.
- Det gååååår ändå inte. Jag skulle slåss som aldrig förr!!!
- De klipper dig när du är drogad. Du kan inte röra en fena.
*tystnad+hatisk blick*
- Jag skulle döda dem...
- Ah! Du är alltså en feminist!
- ...?
- Du säger ju att jag är en feminist för att jag är beredd att döda för att försvara mig eller hämnas, och det är ju du med, så då är vi väl båda feminister...
- Men det är ju annorlunda! Du är ju tjej! *generat leende*


Om det är NÅGOT som tyder på att kvinnor har en separat, annorlunda och lite tjockare, regelbok så är det när feministanklagelserna faller från klar himmel...

#16   feather
2005-03-07 05:23:45

#2 Kilgore_trout #13 Kaiko
Jag har också vissa problem med de offentliga feminist-förespråkarnas eviga tjat om mäns överordnande och kvinnors underordnande, patriarkatsamhälle och talibantrams - just för att Gudrun och Maria-Pia & co framställer kvinnor som hjälplösa offer för ogenomträngliga glastak och hämmande fördomar. Jag känner inte igen mig.
Min erfarenhet är snarare att de hinder som ställs ivägen snarare är små speed-bumps och hinderbanor, och att mäns maktspråk är som ett diskret litet väsande från små ilskna tomtar på trottoaren.
Jag blir mest häpen och ganska fascinerad när de dyker upp och tigger stryk. Och min pappa, min bror och mina vänner har alltid behandlat mig som en individ. Särskilt min pappa verkar vara en helt unik hedersknyffel har jag förstått nu i vuxen ålder. Jag är uppvuxen i ett drivhus av frihet, respekt, rättvisa, uppmuntran och jämlikhet och kände mig aldrig någonsin nedtryckt eller åsidosatt.
Därför viftade jag undan feminismen som förlegad när jag var yngre. Sedan började jag skaffa kärleksrelationer med män... och fick en helt bisarr aha-upplevelse som varade i flera år.
Det är DÄR underordnandet och överordnandet sker, och mannen och kvinnan behöver inte ens vara medvetna om att det sker och hur det går till. Den som är nyfiken kan läsa Det kallas kärlek av Carin Holmberg.
Och det är i kärleksrelationer kvinnor hellre underordnar sig och blir "älskade", än fortsätter stå rakryggade bara för att få skit för det. Och feminist och attraktiv kan man ju inte vara, det har vi alla fått höra...
Mmmm, nu känner jag mig så där gosigt ninjafeministisk igen!
*purr purr*

#17  slaktprod Sigrun
2005-03-07 07:03:59

"För en kvinna som lyckas ganska hyffsat med att leva upp till kvinnoidealen är väl högre värderad generellt än en "feminist"?"

En kvinna som gärna säljer sig själv på äktenskapsmarknaden exempelvis, eller genom sex på andra vis, brukar nog inte tala om sig själv som feminist.

Som jag uppfattar det så försöker nog de flesta feminister stå på egna ben med allt vad det innebär.

(Sen är det ju en annan femma att massor av feminister är snygga, vilket inte minst bilderna från eran fest bevisat)

:-)

#18  Kaiko Sigrun
2005-03-07 07:08:17

Det du är inne på är en verkligt intressant sak. Nej, det är knepigt att identifiera sig med tjejerna som våpar omkring. Men i varje fall tycker jag att man relativt tidigt började undra VARFÖR dom våpade omkring.

Och konstigt nog så hittar jag nu i *mogen* ålder sällan våpiga kvinnor. Även dom som levde på att *hålla käften och vara söta* när dom var *små* har insett att det finns en massa bekymmer som kvinna, nu när dom är *stora*.

#19  pixie Sigrun
2005-03-07 07:09:15

jomän. Säkert är det så med många tjejer från Islam exempelvis.

#20  feather Sigrun
2005-03-07 07:11:17

Intressant.

Fattar inte varför det ska uppfattas som negativt att man vill ta vara på sig själv. Och vara rättvis.

#21  feather Sigrun
2005-03-07 07:13:01

Många kvinnor som gör karriär exempelvis har en mycket stöttande far. Det gör givetvis att vi har svårt att uppleva ALLA män som förtryckande.

#22   micke
2005-03-07 13:20:21

För det första så är alla i praktiken - i tänkesättet - feminister. Av alla feminismer som finns där ute så har de som gemensam utgångspunkt att män och kvinnor skall ha samma ekonomiska, politiska och sociala rättigheter. Detta är feminismens genesamma nämnare och det finns knappast någon som på allvar tycker annorlunda.

Varför säger så då få att de är feminister? Tja, det kan ju bero på att den feminism som hörs mest och oftast är radikalfeminism, så ofta att radikalfeminismen görs helt synonym med feminism och det finns många som inte ens är medvetna om att det finns andra feminismer med andra teorier. Då blir frågan enkel att besvara.

Jämför gärna med politik: hur många skulle rösta om de trodde att de endast kunde rösta på vänsterpartiet? Samma sak med feminism/radikalfeminism. Om man tror att den enda feminism som finns att välja är radikalfeminism, men man samtidigt inte håller med om de teoribildningar som är specifikt radikalfeministiska (patriarkatet, kvinnors underordning) så väljer man bort feminism... helt enkelt för att man inte är medveten om att det finns andra feminismer att välja också.

/Micke

#23  Tråkigt... HenrikJ
2005-03-07 14:22:52

Det är många som blir provocerade av att bli inplacerade i en struktur som begränsar den individuella handlingsfriheten. Alldeles säkert är det så att detta kan skapa ett avståndstagande från feminism. Det här har redan blivit sagt.

Jag ville bara säga att jag tycker att det är synd att många tycker att abstraktioner är något fult. Det är bland det finaste vi har.

Det finns så mycket jag inte förstår här i världen, exempelvis mycket av teorin inom naturvetenskapen. För den sakens skull kan jag inte ta avstånd från mediciner och dylikt. Tänk om alla kunde ha samma förhållningssätt till samhällsvetenskapen.

#24  Varför? Greenfish
2005-03-07 14:31:02

För att det är enkelt att inte bry sig. För att det inte kräver något jobb.

Svårare än så tror jag inte att det är.Är det däremot folk som bryr sig, som det handlar om, så tror kanske många att feminismen ser kvinnor enbart som offer. Jag har hört j-vligt mycket tjat om det på sista tiden. Däremot så tycker jag personligen att feminismen får mig att hitta en väg ut ur offerrollen. (Var det inte någon annan som skrev det också?)

Accepterar man rollen så blir man inte feminist, accepterar man inte rollen så blir man feminist. På ett ungefär.

#25  Greenfish micke
2005-03-07 14:46:17

Tvärt om: accepterar du rollen som offer, då blir du feminist... åtminstone radikalfeminist. ;)

/Micke

#26  Micke Greenfish
2005-03-07 14:49:47

Jag är feminist för att motarbeta att kvinnor ses som offer. Jag ser mig därför själv inte som ett offer. Feminismen är min väg ut helt enkelt.

#27   micke
2005-03-07 15:21:34

Greenfish: Exakt. Det finns fullständigt olika sätt att se på det där. Vilket jag tycker på ett effektivt sätt visar att det finns många olika feminismer och att dessa inte alltid tycker samma sak om allt. :)

/Micke

#28  micke Greenfish
2005-03-07 15:26:25

Det jag reagerar emot är när den "allmäna" uppfattningen bara inkluderar ett utav dessa sätt.

Jag menar förresten på fullatse allvar att feminsimen inte ser kvinnor som enbart offer. Detta för att ett fåtal gör det inom vissa saker, ett fåtal inom alla saker och ett fåtal inte alls.

#29  Micke pixie
2005-03-07 18:34:53

"För det första så är alla i praktiken - i tänkesättet - feminister. Av alla feminismer som finns där ute så har de som gemensam utgångspunkt att män och kvinnor skall ha samma ekonomiska, politiska och sociala rättigheter. Detta är feminismens genesamma nämnare och det finns knappast någon som på allvar tycker annorlunda."

Det var det dummaste jag hört. Alla är inte alls i praktiken feminister till tankesättet. Jag kan ge dig flera hundra ecemeple, men det ska jag inte behöva eftersom om du redan är feminsit ska du ha snappat upp dessa själv och fattat att samhället inte är jämställdt, alla är inte feminist.
Du verkar vara en av dem som i mina ögon inte är det Micke och jag tycker du borde granska dig själv lite mer som man ur ett radikalfeministiska perspektiv innan du utesluter detta perspektiv, du kankse inte håller med om allt eller till 100 %, men jag anser faktiskt att om man förtalar andra åskådningar inom feminismen på det sätt du gör, det _Går_ faktiskt att kritisera seriöst vilket du inte gör, så har man förlorat sin feminist-status i min ögon. Jag tror att du är ett troll som är rädd och känner dig hotade av radikalfeminismen och vill förtala allt som har med den att göra utan att diskutera dens perspektiv seriöst. Det finns det andra exempel på också. Radikalfeminismen och de erfarenheter den bygger på har inte mindre feministisk legitimitet än några andra feministiska perspektiv. Jag tror inte det är det enda rätta perspektivet men visst ta mig fan har den nånting att bidra med och säga om verkligheten och andra kvinnors, och mäns, erfarenheter. Du kan inte vara feminist om du blånekar dessa människors rätt att berätta vad de varit med om och hur de tolkar det.

Och, det som slutgiltigen visar att du inte fattat hur man kan använda sig av olika perspektiv, är hur du likställer en radikalfeminist med en som gör kvinnor till offer. Det visar verkligen hur dåligt påläst du är, det verkar som att det mesta du tror du kan mo radikalfeministiska perspektiv är hjärnspöken Micke.

Ska du kritisera kan du väl kritisera radikalfeministiska persktiv serisöt, hänvisa till var en radikalfeminist sagt de eller det och så ska vi se om det inte kanske du är som tolkat fel och missförstått till slut ändå som jag tror.

#30  Luddig och spretig feminism? Merlin
2005-03-07 21:10:23

Mrs. Merlin låter hälsa att de flesta kvinnor är nog lite rädda för begreppet feminism eftersom det blivit alltmer oklart vad det innebär.

#31  hm... Netza
2005-03-08 09:33:04

Det intrycket jag har fått är att de:
* Vill kunna vara hemma och anser att feminismen motarbetar detta
*Ser inte på vilket sätt de skulle vara förtryckta

#32  ..bara en teori Pax
2005-03-08 10:54:16

Jag tror att vissa kvinnor är så insyltade i patriarkatet, att dom tror sig bli "mer" kvinnor om de tar avstånd från feminismen. De tror säkert att det stärker deras position.

#33  Pax Sigrun
2005-03-08 10:55:12

På ett djupt plan tror jag att du har rätt vad gäller många personer.

#34  pixie micke
2005-03-08 11:16:44

pixie, du hugger vilt mot mig om saker jag inte har sagt. Läs mitt inlägg igen och se vad du själv skrivit. Var ända in i rödaste skulle jag ha sagt att radikalfeminister inte får yttra sig?! Svara på det.

Du slår vilt med påhitt och tillmälen för att försvara radikalfeminismen. Vem är det som är rädd och känner sig hotad här egentligen, hm? Du uppför dig som en Ung Vänster-stolle som får frispel bara för att det anordnats "Walk For Capitalism". Någon har pissat på ditt revir genom att påpeka att det finns fler feminismer än bara radikalfeminism.

Och at du inte tycker att jag inte är en riktigt feminist... jag sörjer inte. Med tanke på att du inte har någon autktorietet att bestämma vem som är och vem som inte är "riktiga" feminister så är din åsikt om mig enbart det: en åsikt.

/Micke

#35  pixie Danne
2005-03-08 13:02:43

jag tror att radikalfeminismen kan tillföra i diskussionen, mest som motpol och för att understryka motsatta poänger inom den feministiska diskussionen om jag får vara ärlig, men jag föraktar den inte.

Utåt sett, alltså om vi inte begränsar oss till inomfeministisk diskussion, tror jag att radikalfeminismen har en väldigt tudelad roll. Ibland känns det som att det är radikalfeministerna som för upp en sak på agendan - en fråga blir uppmärksammad - men att de flesta därefter förkastar de mer extrema teser som som ofta drivs. Effekten blir därför att fler uppmärksammar jämställdhetsproblem samtidigt som de tar avstånd från radikalfeminismen. Eftersom många likställer radikalfeminismen med feminismen så blir således effekten färre uttalade feminister och fler jämställdhetsivrare. Fler skulle nog kalla sig feminister om de visste hur stort spann det finns inom den gruppen. Som jag tex.

#36  Gamla trista fördomar? Lemur
2005-03-08 18:13:00

Kanske bidrar de gamla trista fördomarna och Aftonbladet Kvinna, kvällspressen i övrigt* m.fl. till en rätt konstig syn på feminister och feminism som något som bara rör kvinnor. Bittra kvinnor. Särskilt såna som inte kan få en karl. (ja, det här sista är sarkasmer!)

Feminism är politiskt korrekt - jo kyss mig.

*Med kvällspressen i övrigt menar jag de konstiga skriverier de har om så kallade "mediefeminister". Den som en gång blivit "citerad" av en kvällstidning vet att de oftast inte har en bokstav rätt, och brukar vinkla till det så att det ser ut som om personer säger och tycker saker som de inte gör.

#37   Tiriq
2005-03-08 18:18:51

Det är PK att säga att man håller med feminismen, inte att agera som en feminist.

#38  Ah. Lemur
2005-03-08 18:23:24

Det är det som är PK. Men i så fall är det ju bara låtsasfeminism - det där som är PK.

#39   Tiriq
2005-03-08 18:28:28

Det är därför punkt 4 på din mytlista är en lögn...

#40  Punkt 4 Lemur
2005-03-08 18:30:36

"Feminismen har gått för långt"

När den är uppe i 25 punkter kommer jag nog att sammanställa den och göra en slags tio-i-topp. Eller starta en omröstning.

#41  det känns fint att vara kvinnlig jennyhn
2005-03-08 18:44:40

Tycker att man stärks i sin identitet i sin roll. "Man" känner sig kvinnlig och det känns tryggt och bra om man skrattar lite åt den klantiga mannen som inte kan sätta på diskmaskinen på jobbet.

Man stärker sin identitet.

Feministen krånglar till det, och ifrågasätter mina val. Varför är jag en dålig ojämställd kvinna? För man ska ju vara jämställd! Det vet alla. Men om inte feministerna bråkade så mycket skulle man ha kunnat fortsätta tro att man var det nu. Som tex. Carin Holmberg visar i det kallas kärlek.

#42  Stärks du i din roll Sigrun
2005-03-08 18:56:12

av att vara mot feminism?

Och hur exakt är man kvinnlig? Räcker det med att ha mens? (eller åtminstone tuttar?)

#43  Eller var du ironisk? Sigrun
2005-03-08 19:19:17

?

#44  Har en kusin elinlite
2005-03-08 20:18:42

Som är verkligt anti-feministisk av sig.
Och hon riktigt njuter av att gå upp i det med alla attribut.
Vi hade en diskussion om en bilshow där hennes kompis visade en bil och hon (min kusin alltså!) insisterade på att det skulle vara tjejer i bikini draperade på bilen för att det skulle irritera feminister. Resultatet var naturligtvis att vissa killar beundrar henne och tycker hon är jättecool.

Men för mig kommer jag nog alltid tillbaka till att jag inte skulle vara intresserad av en kille som tycker att det är sexigt med en bikini brutta på en bil, så huruvida han då tycker att jag är trist är mig egalt.

#45  jennyhn Pax
2005-03-09 09:12:26

...och om identiteten stärks för kvinnor genom att vara antifeminist, så borde det alltså bottna i dåligt självförtroende? Om man nu ska utveckla det vidare?

#46  elinlite Sigrun
2005-03-09 09:26:00

Jag tycker det är väldigt underligt det där, och jag håller med dig om att det finns. Att det finns en massa tjejer som tycker det är häftigt att visa upp nakna tjejer som säljargument.

För mig låter det som något slags underlig masochism. Vi VILL bli förnedrade, vi GILLAR det.

#47  Pax och Sigrun elinlite
2005-03-09 10:02:16

Det kanske har att göra med vilka egenskaper i sig själv man känner att är viktigast att få bekräftade av andra?
Jag vill bli bekräftad för mitt arbete utan tillit till mitt yttre. Jag vill bli bekräftad för min intelligens. Självklart att jag på ett rent ego plan tycker om att bli bekräftad för mitt yttre men jag vill inte att det ska hänga i hop med mitt arbete eftersom det är dömt att misslyckas.
För andra kanske det är viktigare att bli bekräftade för sitt yttre först och främst, om det magnifieras av att ta avstånd från feminismen kan jag se hur en kvinna kan trivas med det.

Men är det så enkelt?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?