feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Manshat forum?


Gå till senaste inlägget#1  Manshat forum? Pigge
2005-03-02 19:22:27

Eva Moberg publicerade en ironisk krönika om Scum-manifestet i Svenska dagbladet. Nu rasar en debatt om vad hon egentligen menar. För er som aldrig läser borgerliga tidningar kan det vara lite grann som att titta bakom gardinerna och samtidigt förundra sig över hur svårt det är med ironi...
http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_92…

#2  Manhat? Karra
2005-03-02 19:38:11

Tyckte det var en hel del misogyna kommentarer till artikeln, nån gök som tyckte att mannen står närmare gud och kvinnan har bara att lyda honom t ex.

Men, ja, det är fantastiskt vad svårt det kan vara med ironi ibland...

#3  Scum Anna
2005-03-02 22:13:20

Jag tycker SCUM innehåller vissa poänger, men det innehåller ju mycket biologiskt skitsnack om både män och kvinnor. Att män skulle vara ohjälpligt onda och kvinnor goda och kärleksfulla till naturen.

Nej tack.

#4   Nils
2005-03-03 01:25:36

Det handlar väl om tolkningar, själv tycker jag inte det blir roligt när det handlar om hur raser eller kön har ett mindre värde. Från min horisont som man, känns det olustigt när vissa sitter och nästan verkar små mysa över att en bok som "ironiserar" över vilken lågstående varelse mannen är. På nått sätt känns det inte fullt ut som ironi. Men det är min tolkning.

#5  Vet inte om jag håller med Nils Nettan
2005-03-03 01:53:29

Om man ser till vad vita har gjort mot svarta under historiens gång, hur man har spekulerat om svartas lägre värde, lägre intelligens, djuriskhet, o.s.v. och hur man har letat biologiska skillnader för att stödja sina rasistiska åsikter och fördomar så skulle jag nog kunna se det som både nöjsamt och kul att läsa en bok eller text som är skriven av en person med svart hud som behandlar den vita rasen så som man har behandlat svarta. Inte för att jag ser det som någon slags berättigad hämndaktion, utan för att jag tycker att idiotin blir så ofantligt tydlig när man vänder på steken och då de priviligerade blir utsatta för samma behandling. Det blir bara sanslöst och oförståeligt, på ett sätt som det inte blir när en underordnad grupp blir utsatt för detta.

Det är på det viset jag ser på SCUM. Jag har, som jag skrev tidigare idag, ännu inte läst SCUM trots att boken står i min bokhylla. Men när jag tar mig för att göra det kommer det att vara så jag ser på den. För efter vad jag har fått berättat för mig av de som har läst SCUM så är mycket av innehållet bara det omvända av vad som genom historien skrivits om kvinnor av kända och aktade vetenskapsmän och proffstyckare. Så jag ser SCUM lite som en naturvetenskapens Egalias döttrar.

Men, kan tilläggas, jag kan ju ändra uppfattning när jag väl läst boken.

#6  Till viss del Karra
2005-03-03 08:28:46

kände jag igen mycket av det som stod i SCUM. Formuleringarna var nästan exakt likadana som i de texter om kvinnor som "de stora tänkarna" skrivit genom historien. Skillnaden är att jag aldrig läst en text där någon gått så långt som att säga att kvinnor bör utrotas.
Själv har jag svårt att se hur man kan bli så hänförd över SCUM-manifestet som många feminister har blivit (Maria-Pia Boethius, Sara Stridsberg m fl). Så fantastisk är den inte.

#7   Caltha
2005-03-03 17:00:14

Jag tycker att SCUM kan vara en väldigt skön och befriande läsning, men som feministisk teori eller politik funkar den förstås inte. Mer som ett avreagerande. Det är kul att se hur hon behandlar männen precis som kvinnor behandlats av diverse tänkare genom världshistorien och ännu mer kul att hennes teorier funkar minst lika "bra", är minst lika "logiska", för vad är Y-kromosomen om inte en defekt X-kromosom? Det visar hur oerhört ihåliga alla påståenden om "manlighet" och "kvinnlighet" är när hon säger precis tvärtom och med lika bra eller bättre "täckning". Sen kan man ju naturligtvis inte ta det på allvar, särskilt inte om man är konstruktivist eftersom hon är så genom-essentialistisk, men det är ett storslaget tankeexperiment. Och en del av hennes tankar tycker jag har ett mer "seriöst" värde också, jag gillar hennes sparkar mot filosofi och "stor konst" och sex t.ex., det kan vara värt att fundera på...

#8   Kire
2005-03-03 19:13:15

Läste SCUM Manifesto med viss behållning i december 1993. Den motsvarade nån form av känslomässigt behov av mig då, jag höll till och med på att översätta den till svenska men gav upp efter halva, och övergick till vettigare saker.
Jag kan för allt i världen inte förstå de män som oroas av den. Om män vore en hunsad och förtryckt grupp, och kvinnor hade en de facto kontroll över våldapparaten i vårt samhälle skulle jag förstå det. Men nu är en skrift om att det manliga könet ska utrotas och ersättas med partenogenetisk befruktning inte ens på det mest avlägsna sett realiserbart. Varför oroa sig? Det är lika absurt som om vita i USA skulle oroa sig över Farrakhans idé om att Gud är en svart vetenskapsman som sitter i ett flygande tefat och som i slutstriden ska låta sin tefatsarmada angripa och utrota alla vita.
Man får ta SCUM Manifesto för vad det är - en nedtrampad kvinnas (bitvis lysande) verbala hämnd på de som trampat ned henne. Jag tycker Solanas är värd all respekt för att hon så tidigt som 1967 reagerade så - men det är en tragedi att hon inte fann en bättre väg. Hon dog för övrigt 1988 i lunginflammation i ensamhet, vilket jag tycker gör tragiken än större.

#9   pixie
2005-03-03 19:33:28

Jag har inte läst hela scum utan bara några citat, men jag kan känna ett obehag när jag läser dem, tycker formuleringarna är så hårda + särartsbiologiska. Samtdigt, som nämnts kan man förstå dem på ett annat sätt, som en spark i skrevet på alla de män som våldtagit henne som prostituerad och utnyttjat henne. Jag vet inte riktigt vad jag tycker.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?