feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

De små sakerna


Gå till senaste inlägget#1  De små sakerna p1800E
2005-03-01 22:21:44

Jag har en föreställning om att många killar/män som kallar sig feminster upplever att de i stor utsträckning är jämställda i sitt sätt att vara. Jag har t.ex. själv svårt att se hur jag kan vara delaktig i något gemensamt "förtryck" eftersom jag är såå perfekt i mitt jämställda uppträdande.
Man känner helt enkelt inte igen sig i de beskrivningar som ges av män, inte kunde väl jag vara en av dem som uppträder på ett så diskriminerande sätt som vissa feminister beskriver. Jag har ju ett jämställt sätt att tänka och det är något som influerar ens sätt agera i olika situationer.
Men ärligt talat så även om man inte skriker skällsord åt kvinnor och på andra sätt agerar klandervärt så är det ständigt små saker i varadgen som slinker förbi "radarn" och passerar obemärkt förbi.
Ett exempel: Jag pluggar psykologi på univ. och vi hade nyligen ett grupparbete och det blev då någon som förde anteckningarna, inget speciellt med det. Senare under veckan pratade jag med en tjej om feminism och jag bad uttryckligen om tips på små saker som hon kanske uppmärksammat som ojämställt. Då tog hon bl.a upp att det allt som oftast är en tjej som får föra anteckningarna vid t.ex ett grupparbete och självklart kopplade jag detta till min egen situation och började tänka tillbaka i tiden och insåg att detta stämde mer än väl. Detta var något jag aldrig reflekterat över utan det enda jag tänkte på i dessa situationer var att nu slapp man ansvaret över anteckningarna. Men det finns ju så många fler av dessa vardaliga situationer som just passerar obemärkta och de är dessa som jag tidigare och i fortsättningen ska försöka vara mer uppmärksam på.

#2   ap4che
2005-03-02 09:18:08

Ett bra tips: titta i "Det kallas kärlek", av Carin Holmberg. En bra bok som bl.a. berör hur par som betraktar sig som jämnställda inte direkt är det.

Kan kort kommentera att jag känner igen mig i din beskrivning. Och skäms. Jag har på senare tid börjat inse att jag är en mansgris som försöker hyckla bort mitt ansvar genom att gå under beteckningen feminist. Men hur ser t.ex. arbetsdelningen ut mellan mig och tjejkompisar? Vad händer när någon i min närhet fäller en sexistisk kommentar? Hur bedömer jag killars och tjejers handlinagr? Etc, etc. Nej, det är rätt illa. Och det är väl kanske en början att se det. Risken är annars att man, som manlig feminist, t.o.m. lyckas övertyga sig själv om att man är skuldfri och ansvarstagande. För det är man inte. I alla fall inte jag.

#3   elinlite
2005-03-02 10:24:38

Just anteckningar måste vi tjejer bli bättre på att inte föra, och det är faktiskt skitsvårt att inte göra det. Man får tampas med blickar och sura miner, och i bland direkta orders som "skriv ner det här".

Men vi tjejer måste också bli mer medvetna om hur vi spelar med.

#4   jonb
2005-03-02 10:28:38

VI har ju alla socialiserats in i våra könsroller vilket innebär att vi aldrig "blir" jämställda, vi kan bara jobba på det.

#5   UppåtEmma
2005-03-02 12:49:04

jag tror inte heller att det är speciellt kännetecknande för män som är feminister - även jag är ju socialiserad, som jonb påpekade, och beter mig enligt min inövade könsroll utan att reflektera över det många gånger... men första steget är ju som alltid att erkänna det. Samma som med fördommar osv osv... annars kan man ju aldrig göra nåt åt det. :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?