feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Till Tove Solander om kärleksmakten


Gå till senaste inlägget#1  Till Tove Solander om kärleksmakten LadyZiggy
2005-03-01 18:19:10

Du undrar om Jonasdottir helt glömt bort de homosexuella i sin avhandling men Björk skriver ju faktiskt :
"Den här ”mervärdigheten” som män får av kvinnor alstras enligt Anna Jónasdóttir inte bara inom intima parrelationer, utan ett liknande ojämnt utbyte av omsorg och njutning mellan könen sker även i helt andra sammanhang, som på arbetsplatser eller i politiken.”
För övrigt minns jag att jag klippte ut just den här texten av Nina Björk när den publicerades. Det var en enorm aha-upplevelse för mig. Precis så här har jag tänkt, men utan att kunna fomulera det eller luta mig mot några undersökningsresultat. För visst fan har kärleken dränerat så många av mina kvinnliga vänner och mig själv, så mycket mer än den urlakat männen i min omgivning! Alla undersökningar som visar hur kvinnor mår bättre som singlar medan män är friskare som sambor stödjer också den här teorin.

#2  Dränering av kärlekskraft? Eric
2005-03-02 09:39:26

Män som har en livspartner är generellt mer friska, starka, framgångsrika (bättre jobb, högre lön) än singelmän.

Men beror framgången på att de dränerar sin partner på kraft, eller beror skillnaden på att män som redan är framgångsrika, friska och starka generellt sett har lättare att få en partner? Vilket kom först, ägget eller hönan?

Vi har ju diskuterat samma fenomen förut, bl a när det visade sig att det fanns ett samband mellan pappa-ledighet och skilsmässofrekvens. Påverkas risken för skilsmässa direkt av hur mycket barnledighet pappan tar ut? Eller är det så att mer jämställda förhållanden, där papporna bl a tar ut mer barnledighet, är mer harmoniska och därmed har mindre risk för skilsmässa? Vem kan med säkerhet säga vad som är orsak och vad som är verkan?

För visst upplever jag det som att pappor i min omgivning är betydligt mer "dränerade" än vad mammor är, och betydligt mer dränerade än vad singelkompisarna är. Men det kan ju i all ödmjukhet bero på att jag generellt står killarna närmare, och lättare känner av deras situation och sinnesstämning.

#3   jonb
2005-03-02 13:00:14

Det känns lite indirekt, det här med att diskutera vad Solander skriver om vad Björk skriver om Jonasdottir. Men det verkar allafall som om en kärnpunkt i resonemanget uttrycks i "De som möts i den heterosexuella kärleken är alltså män som individer och kvinnor som könsvarelser." I en sådan relation verkar det rätt kört. Men jag har svårt att förstå att en man exploaterar en sådan varelse som gett upp sin individualitet, det där verkar mer som ett parasitiskt förhållande där kvinnan lever av och genom mannen. Nåt sånt skulle jag inte vilja vara med om.

#4  Jag förstår inte riktigt varför du vänder dig till mig? Caltha
2005-03-02 16:38:29

Jag har liksom inget att invända mot ditt inlägg, det var inte så att jag sågade vare sig Jonasdottir eller Björk, men jag håller med Björk om att Jonasdottirs teori är en beskrivning av tillståndet snarare än "Orsaken" ("Orsaken" trodde jag man slutat leta efter nån gång på 70-talet när man gav upp det där med förgångna matriarkat, penisen som "biologiskt vapen" och graviditeten som den naturliga nackdel som gör kvinnor förtryckbara). Jag tror det där "utsugandet" är ett symptom bland många andra på sexismen snarare än dess rot, och jag vet feminister som sagt och skrivit det årtionden tidigare än Jonasdottir, så jag invände lite mot att Björk tyckte det var så originellt. Fast jag har inte recensionen kvar och jag skrev min text för evigheter sen, just när recensionen kom, så jag minns inte tillräckligt mycket för att kunna diskutera det mer detaljerat...
Men jag är skeptisk till att den heterosexuella kärleken är "Orsaken" och de homosexuella bara halkar med på ett bananskal genom att utsuga/utsugas i andra relationer än just kärleksrelationer... Det förutsätter nästan en essentialism, att heterosexualitet är ett givet grundfaktum och inte i sig en konstruktion, och att män och kvinnor är olika och därför bemöter varandra olika i kärleksrelationer? Nej jag skulle säga att sexismen i allmänhet är sin egen orsak, ungefär som rasism, och att det här utsugandet i relationer bara är ett av symptomen...

För övrigt är jag inte intresserad av den typen av relationer över huvud taget och skulle nog känna mig rätt "utsugen" och "instängd" oavsett om den jag var ihop med var en kvinna, men det är ju en annan fråga...

#5  Boktips i ämnet! Anna
2005-03-02 21:22:58

"Min mosters migrän" av Hanne-Vibeke Holst.
Väldigt aktuell, läsvärd och tänkvärd!

Alla borde läsa den innan de ger sig in i denna debatt.
Den är så bra och säger så mycket!

#6  Eric LadyZiggy
2005-03-03 21:28:31

Du funderar över hönan och ägget. Jag har ett bra citat som jag satt upp här hemma: "Männen har sin första fru att tacka för karriären. Sin andra tack vare den".
Jag tror vi är många som känner igen oss. Oavsett om vi varit "intresserade av den typen av relationer" (som Tove skriver) eller inte. När man är ung och oerfaren och bara har matats med den patriarkaliska världssynen kanske det "val" man gör inte är helt fritt.

#7  Anna Sara
2005-03-03 21:54:42

Håller helt och fullt med, lästvärd och humoristisk, om än galghumor...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?