feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Om våra kön


Gå till senaste inlägget#1  Om våra kön Alvunger
2005-02-25 15:22:20

Vi pratar ju ganska ofta fritt om fittor och svamp och klitoris och piercings och orgasmer och allt möjligt här som hör kvinnliga könet till. Jag tycker det är fantastiskt, framförallt i en värld där kvinnor knappt känner till sina egna kön.

Men samtidigt så... Ja jag upplever en viss paradox. Samtidigt som jag kan känna att snoppar och kukar och penisar och män, att det är så naturligt och fokuseras jämt på det så... ja så upplever jag också att vi aldrig snackar om det. Alltså missförstå mig rätt. Jag menar; killarna här pratar ju inte om huskurer för att bota sina svampinfektioner. Och jag vet att det inte är lika vanligt som hos kvinnor, men det betyder ju inte att det är ovanligt?

Och jag har tänkt länge på det nu... För visst fokuseras det en del på fittor, vestibulit, lubrikation, orgasmer, osv i media och tidningar och populärkultur? Det skrivs ju ändå en hel del om saken, samtidigt som jag upplever att det sällan skrivs om mäns "problem"...

Kan det vara så här; att när det handlar om fittor så är det lättare och mer okej att prata om den "sjuka" fittan (missförstå inte, jag menar mer att man pratar om "är det här normalt, vad skall jag göra åt det här, det o detta gör ont", inte att fittor är sjuka) än vad det är att prata om den kåta fittan? Medan det är tvärtom när det handlar om mäns kön? Det talas ju nästan aldrig om för tidiga utlösningar, potensproblem, svamp, svårighet att nå orgasm, sneda snoppar osv...

Är kvinnorna här mer frispråkiga än männen, eller är det så att kvinnor har ett uppdämt behov av att få prata om sina fittor eftersom det så sällan görs (förutom i sexualiserade sammanhang) och att det är skönt att få tala om det som något annat än någons leksak? Skönt att få tala om det som en del av kroppen och en egen ägodel, något som inte alls alltid är vått och redo? Har män samma behov att prata om sina kukar men får inte utlopp för det här? Eller får de inte utlopp någonstans alls?

Jag kommer att tänka på när Passagen hade en diskussionsida som var endast för kvinnor, där man bara skulle tala om det kvinnliga könet. Om kön och sex och samlevnad, fast bara för kvinnor. Mängder av kvinnor skrev in sina problem, många förtvivlade och desperata. Men vad fanns det mest av. Jo män som hela tiden i varje tråd frågade om hon som hade vestibulit kanske bara behövde en riktig kuk, och hans fanns ju till förfogande. Och män som i kvinnornas trådar om onanitips lade in blänkare hela tiden "åh så sexigt, berätta mer, va gjorde du det verkligen där och där och så och så? Åhh vill du kanske ha sällskap någon gång, jag vill titta på bla bla bla". Ett ständigt sexualiserande av dessa kvinnors intima berättelser, alltså även då det handlade om kvinnor som upplevde smärta vid samlag, hade varit med om övergrepp etc.

Med den erfarenheten i bakhuvudet börjar jag undra om inte feminetik.se nästan blivit en fristad för att få prata om sådant här utan att bli sexualiserad och utsatt för sexuella anspråk hela tiden. Och är det så att männen här backar undan och skriver ingenting i trådarna just för att de upplever att kvinnorna skall få ha det ifred?

Eller sitter ni och håller på era egna frågor och erfarenheter om era snopproblem och så, men vågar inte skriva för att "så gör ju inte män" eller för att "mäns problem inte är intressanta".

Ledsen om jag blev för privat nu. Jag tycker som sagt att det är fantastiskt att vi kan prata så öppet om sådant som kvinnor nästan aldrig får prata om, det är härligt att se hur ni stöttar varandra och ger tips. Men jag undrar fortfarande över männens tystnad.

#2  Haha Hane84
2005-02-25 16:21:30

Jag förstår att du vill få igång en seriös diskussion om detta, men jag kunde inte hjälpa att rulla på golvet av hysteriskt skratt när jag läste om hur männen betedde sig på passagen.

"Jo män som hela tiden i varje tråd frågade om hon som hade vestibulit kanske bara behövde en riktig kuk, och hans fanns ju till förfogande."

Det är självklart mycket synd att vissa män tänker såhär, dock är tankesättet så otroligt patetiskt och dumt att jag bara kan skratta åt det. Att tro att någon skulle nappa på nåt sånt, höjden av dumhet!

Angående diskussioner om männens kön, som man tycker jag att det faktiskt verkar som att det finns mindre att prata om när man jämför med kvinnans kön. Kvinnor får ju betydligt lättare urinvägsinfektion och svampinfektion till exempel. Och vi män behöver ju inte oroa oss om varken flytningar eller mens heller. När det kommer till könssjukdomar tror jag att båda könen är försiktiga eftersom det förknippas med skam.

Jag har aldrig känt behov att prata om det. Kanske eftersom jag aldrig haft några problem, den sitter ju bara där och det är inte så mycket att säga om det tycker jag.

:S

#3  Det låter ju bra Kerstin
2005-02-25 16:31:39

men förlåt, nu kommer jag ifrågasätta dig lite, Hane84.

Jag upplever att det, kvinnor emellan, finns en rätt stor öppenhet inför underlivet och sånt som hör till det. Så länge inga män finns närvarande så talar man lätt om mensvärk och svampinfektioner.

Däremot undrar jag om det verkligen stämmer att kuken är en så oproblematisk kroppsdel som man kan få för sig pga tystnaden omkring den. Jag undrar nog samma sak som Alvunger. Finns det inget behov av att prata om kukproblem, eller är det svårt att prata om kukproblem?

De killar jag har/har haft nära relationer till har nämligen berättat alla möjliga saker om sina kukar, som inte alls har varit så oproblematiska eller skojiga. En killkompis till mig berättade om när han hade svampinfektion på kuken, t.ex., och hur jobbigt han tyckte det var att gå till läkaren med det.

Sådana saker har berättats för mig i största förtroende, och med väldigt låg röst. Det har handlat om för tidig utlösning. Eller om rädsla att få upp den. Eller om svampinfektioner. Eller om könssjukdomar. Och där har jag alltid undrat - kan killar prata lika öppet med varann om t.ex. impotensproblem som tjejer kan göra med varann om t.ex. svamp? Är det bara när man korsar könsbarriärerna som det känns mer pinsamt att snacka om det?

#4   Freddan
2005-02-25 16:54:10

Enligt mina erfarenheter så talas det ytterst lite om denna typen av problem mellan killar. Själv får jag nog säga att det är som det beskrivs ovan, att de få gånger jag själv talar om något sådant så har det varit med flickvänner. Men det är ju bara min egen erfarenhet.

#5   JoeHill
2005-02-25 17:03:14

Jag vill inte höra om någons svamp eller impotensproblem så jag antar att de inte vill höra om mina (om jag nu hade några)

Vad finns det och säga mer än "skit i det" eller "gå till doktorn"

Varför älta en massa skitproblem. Ligger det i den kvinnliga könsrollen månne?

#6   Hanna_B
2005-02-25 17:09:46

Om det inte ligger i den manliga könsrollen att utbyta information man kan ha nytta om, då är det synd om er...

#7   Kerstin
2005-02-25 17:10:11

Varför tycker du att det är skitproblem?

#8  "Skitproblem" Lemur
2005-02-25 17:11:51

Du JoeHill, svamp, vestibulit, könssjukdomar, impotens är knappast skitproblem för de drabbade. Ett av problemen är att läkare ofta ignorerar "skitproblemen".

#9   Anna
2005-02-25 17:12:29

Det är ju inte utan anledning som kvinnor pratar så mycket fitt-problem! Det beror ju på att de har mycket problem. Att många killar inte gör det beror ju på att många killar inte har sådana problem som ont och sveda, svamp osv..

#10  Älta Johanna
2005-02-25 17:13:28

jag vet inte om det vi gör är älta.. snarare dela med oss av råd och våra egna erfarenheter. Sen tror jag att Josefine har rätt i att man upplever någon slags lycka i att för en gångs skulle kunna prata om sådant öppet utan att någon lägger sig i.

Sen Hane84, jag är inte säker på att män som skriver

"Jo män som hela tiden i varje tråd frågade om hon som hade vestibulit kanske bara behövde en riktig kuk, och hans fanns ju till förfogande."

verkligen är ute efter att få napp, eller om de bara vill förminska och förlöjliga kvinnans i fråga problem.

#11  Kerstin Hane84
2005-02-25 17:21:43

Jag tycker du har helt rätt i att samma öppenhet inte finns mellan män när kön diskuteras. Men om man frågar sig varför tror jag att det faktum att vi inte har lika många problem med vårt kön spelar en stor roll. Det finns helt enkelt inte lika mycket att diskutera, och bristen på diskussion kanske har lett till mindre öppenhet i ämnet. Jag spekulerar bara, det kan ju också vara så att vi män känner press på oss att 'alltid vara redo' och felfria och därför inte pratar om problem såsom tidig utlösning. Jag är säker på att vissa kretsar av män skulle se ned på en kompis om han skulle berätta för dem att han alltid kommer för tidigt eller har svampinfektioner ofta.

#12  Johanna Hane84
2005-02-25 17:25:45

"Sen Hane84, jag är inte säker på att män som skriver

"Jo män som hela tiden i varje tråd frågade om hon som hade vestibulit kanske bara behövde en riktig kuk, och hans fanns ju till förfogande."

verkligen är ute efter att få napp, eller om de bara vill förminska och förlöjliga kvinnans i fråga problem."

----


I vilket fall är det otroligt patetiskt och skrattretande och jag hoppas att de flesta kvinnor ser igenom det och inte tar dessa män på allvar för det förtjänar dom inte.

#13  Kränkande Johanna
2005-02-25 17:31:38

Jag finner det oerhört kränkande.

#14  Johanna. Hane84
2005-02-25 17:46:23

Det är förstår jag, det finns dock alltid personer som är redo att förlöjliga andra och det är svårt att få med dom i en diskussion. Därför är det nog bäst att ignorera dem, de är inte värdiga reaktionerna och ilskan de eftersöker.

#15   JoeHill
2005-02-25 17:49:07

"Du JoeHill, svamp, vestibulit, könssjukdomar, impotens är knappast skitproblem för de drabbade"

Det är möjligt att vissa ser det som en stor grej.. Jag har haft svamp... och.. vem bryr sig? Blir ni lyckligare av att höra det? Helt oitressant.

#16  Jag ser faktiskt inte heller något roligt i det Alvunger
2005-02-25 17:49:24

Att berätta intima detaljer och be andra om hjälp och sedan få en massa sexanspelningar i huvudet... tror inte någon ser något humoristiskt i det. Dessa kvinnor är nog redan ganska trängda eftersom de skriver om sina problem anonymt på internet, förmodligen för att de inte vågar gå till en läkare, eller redan varit där och inte fått adekvat hjälp. Då kan ett forum bli sista utvägen.

Jag tror inte heller att dessa män skriver så för att de tror och hoppas att en tjej kommer reagera med JAAA jag vill knulla dig nu. Det måste vara något annat bakom, ett behov av att kränka och förminska. Det är inte skrattretande. Det är skrämmande.

Iallafall, tack och lov slipper vi ju sådant här på feminetik.se.

Men tillbaka till män och deras kön. Är det verkligen så, att mäns kön är mindre komplicerade än kvinnors? Minner mig en tråd där jag fick ett litet ryck över just detta faktum, att kvinnors kön jämt förväntas vara så förbaskat komplicerade. Vi är alltid hos gynekologen och det är spatlar och test och prickar hit och dit och vad är det där, och luktar det normalt och är du för torr och jag är för blöt och p-piller och biverkningar och mens och... Ja samtidigt då som jag känner flertalet vuxna män som aldrig varit på kontroll. Aldrig talat med någon läkare om kuken. Aldrig testat sig för sjukdom, aldrig bokat tid för att fråga om ditt och datt är normalt...

SÅN skillnad kan det väl inte vara? Är fittor verkligen så mkt mer komplicerade än kukar? Ibland känns det verkligen som att det enda kukar är till för är att stå. Gör de det när de skall, så är allt fine and dandy.

#17  Så bra JoeHill Lemur
2005-02-25 17:50:29

Då föreslår jag att du hoppar över de trådarna och låter oss andra diskutera saken. Utan att behöva läsa förminskande inlägg från dig.

#18  Lemur JoeHill
2005-02-25 17:56:43

"Då föreslår jag att du hoppar över de trådarna och låter oss andra diskutera saken"

Tack för tipset... ...har jag inte gjort det då?
Vad jag kan minnas har jag inte skrivit nämnvärt mycket i den typen av trådar. ...och detta är inte en sådan tråd. Utan en tråd som handlar om varför män inte skriver så mycket på ämnet. Och jag gav svar. Ser inte problemet. Men ledsen om du kände dig förminskad.

#19  Då tackar vi för det JoeHill Alvunger
2005-02-25 17:59:34

Vi vet nu att en man skriver inte om varken fittor eller kukar för att han finner att de som har problem med sina kön bär på "skitproblem" som inte bör dryftas, utan bör tas med läkare istället för att ältas.

Vi vet nu också att denna man har haft skitproblemet svamp och dessutom ältat det i en tråd där han undrar varför kvinnor vill älta sina svampproblem. Intressant.

#20   JoeHill
2005-02-25 18:00:41

:D

#21  Våra kroppar våra liv Sigrun
2005-02-25 18:28:17

En *tidig* feministisk bok jag köpte på 70-talet i något slags vidrigt häfte som ramlade sönder i småbitar, var en bok från Amerikanska feminister, som hette

"Our bodies, ourselves"

Det var en bok för kvinnor att lära sig mer om hur det är att vara kvinna. Inte minst om allt *biologiskt*.

Nå, det var decennier sen jag gick på högstadiet, och då fick man aldrig lära sig något mer om hur könsorganen fungerade än hur barn blev till. Kvinnors orgasmer nämndes inte vad jag minns, än mindre hur de gick till. Inte heller hur våra rytmer fungerade.

Jag kan ju bara hoppas att det är *lite* bättre nu för tiden, men jag är inte alldeles för optimistisk.

Jag tycker att just kunskap om och kontroll över den egna kroppen är centralt för feminismen. Just för att sluta vara *objekt* och i stället bli *subjekt* i våra liv.

#22  Fundert ett tag... JoeHill
2005-02-25 18:33:10

...och kommit fram till att män visst diskuterar dessa problem. Kanske inte på det här forumet men ta en titt på Flashbacks sex och samlevnads forum så kan ni läsa om allt möjligt som rör killars kön och könsliv.

#23  Nybörjarfeministens lilla undran bronsek
2005-02-28 08:36:25

Är verkligen mäns kukproblem något som hör hemma på ett feministforum?

#24  Varför inte? Johanna
2005-02-28 09:28:05

Den vridna synen på kön drabbar både kvinnor och män, så varför inte diskutera båda sidor av detta? Visst är det intressant huruvida män diskuterar sina könsproblem i samma utsträckning som kvinnor verkar göra (åtminstone på det här forumet), och om de inte gör det, vad det beror på?

#25  Miljöbetingat? bronsek
2005-02-28 09:50:31

Kanske det beror på att män inte tycker att deras könsproblem hör hemma just här. Det finns mansmiljöer (på sjön, i lumpen, i fängelse etc) där man är mer frispråkig än i andra. Där är män utlämnade åt varandra och beroende av varandra på ett speciellt sätt. Kan det ha något med saken att göra?

#26   Angelique
2005-02-28 11:09:20

På samma sätt som feminetik har blivit (och som jag tolkar det uppmuntras till att vara) lite av en fristad från grova könsfördomar för kvinnor kan och bör feminetik naturligtvis också vara det för män. Kanske har män andra forum för att diskutera kukar (flashback och lumpen?), men för min del är ni i alla fall välkomna att göra det här.

Självklart måste även fittsvårigheter under ovanstående förutsättningar kunna diskuteras (särskilt i en tråd som heter just huskurer).

#27  Vad säga? Rovfrukt
2005-02-28 13:24:58

Låt mig inleda med att säga att min puritanska själ tar mycket stryk i dessa underlivstrådar... Fast det är väl kanske lika bra att härda den lite. =)

Det finns helt klart en massa som kan gå snett med den manliga snabeln, och de flesta männen här på vår jord har erfarenhet av en eller ett par av dessa. Dock så är "normaltillståndet" tämligen okomplicerat och problemfritt, bortsett från det förädiska okynnesståndet som till och från drabbar oss alla, i synnerhet under puberteten men även senare i livet. Det finns därför inte så himla mycket att prata om till vardags...

Underlivsproblem som är relaterade till den sexuella prestationsförmågan är ingenting man slänger ur sig hur som helst, men det är det väl inte för kvinnor heller? Nära vänner har jag dock aldrig upplevt något problem att anförtro de svårigheter som varit.

Jag tror att informationsutbytet och det ömsesidiga stödet män emellan i huvudsak fungerar ganska bra.

#28  ok jag kan börja sjelvmord
2005-02-28 14:06:30

me min äckliga kuk. Varje gång jag ser den kommer jag o tänka på våldtäkter och förnedring. Den är liten, ful och skrynklig. När jag duschar med andra män känns det som jag har världens minsta. Dessutom lider den av äckliga fula penila papler och äckliga fula talgkörtlar som gör att ingen annan människa i sina sinnens fulla bruk skulle vilja vara i närheten av den. Tror inte de går att opereras heller. Sedan är pungen äcklig också för huden är så tunn att hårsäckarna syns så tydligt att pungen blir prickig liksom. Sedan har jag av någon anledning inte förhud heller så skiten går inte ens runka för njutning. Jävla hängpung har jag också! Hatar min kuk och önskar den amputerad. Lider inte av svamp eller erektionsproblem dock. Iofs vet jag faktiskt inte ens hur svamp yttrar sig på min kuk fast det kan vara en del av patriarkatet - att vi män inte informeras vad som är fel på våra kön.

#29  Kan inte en manlig feminist vara lite nöjd med sin kuk? bronsek
2005-02-28 18:03:39

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#30  killar med sjuka kukar Ell
2005-03-01 00:01:59

Sjelvmord
Jag hoppas att du skämtade om din kuk. Så där ser ju alla grejer ut. Har hört mååånga killar säga samma sak om att duscha med andra killar.

Jag kan räkna upp tre stakars kukar som har haft problem. Min bor har haft hemska urinvägsinflamationer som har återkommit i ett par år och han har fått erfara att kissa blod osv. Han spenderade nyårsafton på sjukhuset tm. Läkarna hitta felet till slut iaf så nu är han bra. tro det eller ej men hans ena njure hade skrumpnat nån gång när han var i tioårsåldern och med tiden lossnat och vandrat ner och lagt sig som ett ilsket skit på prostatan. bakterierna hade sedan vandrat lite däremellan.

Person 2 är hypokondriker och så fort han får en blåsa på den ringer han och pratar med mej en så där fem gånger om dagen tills den har försvunnit eller han gått till läakern och fått på papper att det bara var en finne.

Kuk3 vägrade inse att han hade svampinfektion fast den var alldeles röd och kliade. Det värsta som kunde hända var att det var nåt fel på pillen.

Killar har ju oxå problem men jag tror, som flera andra här, att det är mindre ok att prata om en sjukkuk.

#31  . sjelvmord
2005-03-01 01:22:06

Ell, nej jag skämade inte och jag förstår inte hur du kan besttäma vad som är sjukt och inte? Jag hatar uppenbarligen min kuk och vill amputera den för att den äcklar mig - då måste det vara något sjukt med den. Och sedan är min penis på sin höjd 8 cm lång vid erektion så även om du har hört många killar säga att de känner sig små i duschen så ljuger iaf inte jag.

#32   Angelique
2005-03-01 01:58:12

Klart att en feminist kan vara nöjd med sin fitta eller kuk. :) Är rätt nöjd med min, den är funktionell och bra. Kanske skulle den som bronsek föreslår må bättre av ett fritt liv, men det kommer den inte komma att uppleva större delen av tiden. Något jag inte kan påstå stör mig nämnvärt.

Har blivit av med mycket av mitt onödiga kroppsförakt (som jag anser allt kroppsförakt vara) och fått en mer trevlig bild av det hela.

#33  Alvunger Eylinn
2005-03-01 11:22:31

Ja, jag tycker att det är kanonbra att kunna prata om fittan utan att bli sexualiserad.

Ditt inlägg är helt lysande! Jag blev glad när jag läste det. Jag är rätt trött på att mitt kön sexualiseras jämt och ständigt. Jag tycker att diskussionerna här är upplyftande fria från sådant.

Jag tror också att män har ett (kanske omedvetet) behov av att prata om sina könsorgan. Jag har stött på många killar med problem av olika slag som de inte har någon att prata med om. Killar har också en hel del funderingar, tankar och frågor, det har jag märkt - inte minst när jag hade homeparties och sålde sexleksaker.

#34   LillAnders
2005-03-01 12:41:24

De flesta feminister anser nog att det snackas på tok för mycket kuk och för lite fitta här i världen. Som en reaktion på detta har det blivit tvärtom i feministkretsar: Mycket fitta och lite kuk. Därför tror jag att en kuk-diskussion skulle var ovälkommen på ett feministforum. Obs, jag säger inte att det är så, det kanske är mina fördomar, men hade jag av någon anledning velat prata om kukar så hade jag inte gjort det på feminetik.

Jag tycker kuken får väldigt mycket plats utanför hemmet, men i det privata anser jag att det snackas betydligt mer fitta än kuk. Är det nån som håller med eller är jag ute på cykeln?

#35  Förtjusning? Pigge
2005-03-01 13:27:36

Jag läste en recension av pjäsen "Den lilla fittan på prärien" och tror att en hel del av kritiken handlade om att det var en sorts nyutsläppt kvinnlig glädje över att kunna säga orden. Det lät alldeles jättekul tyckte jag, men tyvärr höll det visst inte som teater. Någon som har sett föreställningen får gärna korrigera mig.
Däremot undrar jag om dynamiken i att göra en manlig pjäs med samma attityd. "Den stora kuken i Kungsparken", nej.... jag tror inte det! Antagligen dränks det goda uppsåtet i historiska associationer av sexism. Fast serietecnare har försökt utforska gränslandet för den goda smaken och avdramtisera orden och bilderna. Men då kanske vi pratar om konst och inte den vardagliga lusten att diskutera sjukdomar som tråden började i?

#36  sjelvmord Hanna_B
2005-03-01 18:56:12

redan ditt nick talar om att du antingen är en provokatör, eller så behöver du hjälp. Att hata sitt eget könsorgan är knappast sunt.

#37  hanna_b sjelvmord
2005-03-03 00:28:35

ursäkta mig? På vilket sätt tycker du att jag provocerar dig? Gör jag dig arg på något sätt? Tycker du jag gör hets mot folkgrupp är kvinnorförnedrande eller på något annat sätt väldigt irriterande genom att spamma forumet med en massa trådar och inlägg? Det finns 20400 inlägg i det här forumet(tycka) och jag har skrivit sammanlagt 28 (29 med detta) meddelanden i tycka. Jag förstår inte riktigt ditt problem i sakfrågan.,

#38   JoeHill
2005-03-03 20:56:53

"redan ditt nick talar om att du antingen är en provokatör, eller så behöver du hjälp. Att hata sitt eget könsorgan är knappast sunt."

Menar Hanna att de som vill byta kön är psykiskt sjuka, de brukar ju oftast hata det könsorgan de föddes med?

#39  #38 Hanna_B
2005-03-03 22:44:38

Nej, jag tror inte att hat mot sitt nuvarande könsorgan är vad den gruppen brukar ge uttryck för. Har du några källor som belägger att det är så?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?