feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

morgonpasset P3 i morse (fredag)


Gå till senaste inlägget#1  morgonpasset P3 i morse (fredag) UppåtEmma
2005-02-25 11:07:57

Hörde ni intervjun om feministpartiet? Vem var det dom intervjuade, jag hörde aldrig namnet?

*ryyyys* I did not like it. :(

#2  det var... Sara
2005-02-25 11:33:53

Maria-Pia Boëthius som intervjuvades.

#3  ??? JoeHill
2005-02-25 11:37:29

"*ryyyys* I did not like it. :("

Vad var dåligt...? Upplys mig.

#4   UppåtEmma
2005-02-25 11:40:46

hela upplevelsen var rätt ruggig tycker jag. när hon skulle beskriva patriarkatet, när hon pratade om kvinnoseparatism, när hon kom upp i varv och tappade ord och rösten gick upp och ner, när hon inte kunde svara på frågor och började slå vilt omkring sig... totalt oseriöst, okunnigt. nästan drogat intryck.

och jag bara väntar på att antisarna ska dra upp det på JÄIF och börja härja om det *suck*

#5  nä gu va tråkigt :( Ell
2005-02-25 11:45:51

Boetius är inte en av mina favoriter men det var ju sund att hon skulle vara så stressad. Undra vad det berodde på? vad som hände runt om henne eller om det hade hänt når jobbigt innan. kan man lyssna på det så här i efterhand? *kollar*

#6   UppåtEmma
2005-02-25 11:46:45

jo, det kan man www.sr.se/p3 och så morgonpasset.

#7   Fredrik
2005-02-25 14:00:23

Herregud, man tycker ju synd om henne, det är oerhört tydligt att hon inte trivs i den sitsen.

Här är en direktlänk till klippet för er lata människor =)

http://www.sr.se/p3/diverse/appdata/morgonpas…

#8  Jag vet inte.. Anna
2005-02-25 14:09:38

..kunde inte lyssna på inslaget, för min dator är knäpp.
Men annars tycker jag att Maria Pia skriver väldigt bra texter i ETC och är en av Sveriges bästa feminister. Jag beundrar henne mycket för att hon var före alla andra feminister med så mycket; redan 1976 skrev hon om våldtäkt på ett sätt som många feminister idag skriver.

Lästips: Skylla sig själv - en bok om våldtäkt, Liber.

#9   isbl
2005-02-25 15:23:55

jag tyckte att hon sa bra saker, t.ex om hur media får oss att hata oss själva, om mäns våld mot män osv. lyssnade inte så noga när det pratade om själva feministpartiet, men för övrigt tyckte jag, som sagt, att hon sa en del bra och tänkvärda saker.

#10   UppåtEmma
2005-02-25 16:09:28

jo, hon sa en del bra saker bland annat det om mäns våld mot män. men hon lät som hon pundat... inte vidare "proffsigt" alltså...

#11  Oj Doolittle
2005-02-26 13:30:15

Nu har jag lyssnat på programmet

Positivt: hon fokuserade på annat våld än "mäns våld mot kvinnor" och att patriarkatet skadar män också

Negativt: "pundigheten" och att hon regelbundet ramlade in i ett ganska extrem floskeltugg

Exempel:

Hon sa att talibanväldet i Afganistan skapades av en liten grupp män, patriarkatet, som tog makten över resten av männen och gav dessa makten över kvinnorna för att de skulle acceptera det nya styret. Och så klart att samma strukturer fins i Sverige också. Då frågade programledaren vilka som egentligen var partiarkatet i Sverige, så man vet vem som fienden är. M-P:s svar var att den frågan var ett exempel på en patrialkal strategi - språkvåldets herre....

#12  Jag förstår inte riktigt ... BluePrince
2005-02-26 15:55:45

... vad alla bråkar om. I princip sa MPB bara bra saker, tycker jag. Visst, hon är kanske inte fullständigt medietränad, men nästan ingen har nämnt att programledaren var ordentligt aggressiv och att han i början ifrågasatte henne på ett osakligt och fult sätt. Trots det svarade hon rätt övertygande och fick dem till och med att lyssna och ställa normala frågor mot slutet av intervjun.

Jag tror ingen här inne skulle överleva fem minuter med en journalist som är ute efter att sätta dit en. "Namnge fienden för ditt parti?" Va?!
1) Hon har inget parti, det är media som har piskat upp förväntningar, rykten och lögner.
2) Och även om hon haft ett parti så har inte partier fiender. Partier samarbetar och kompromissar för att angripa samhälssproblem. Det är problemen som är fienden och det är rätt otroligt att GP eller LL skulle fått samma fråga.

Att intervjua en person om patriarkat och könsmaktstrukturer, ställa puckade frågor som visar att man inte gjort ens basal research och sedan avbryta och vara aggressiv när den man intervjuar försöker svara ... jag tycker det är oproffsigt och respektlöst, och det förvånar mig att ingen här inne har anmärkt på det.

TKU sa i nån annan tråd att det är argumenten som ska värderas. Och enligt min uppfattning är Maria-Pias argument sunda och tänkvärda. Hon har drivit feministiska frågor längre än många (bland annat jag själv) har funnits, och hon sa under intervjun många tänkvärda saker. Att såga henne för att hennes röst inte riktigt bar när hon försökte överrösta aggressiva journalister känns lågt och lite ovärdigt.

I *DID* like it.

#13  BluePrince Sara
2005-02-26 16:10:05

Jag håller verkligen men om att programledaren var absolut hemsk. Men samtidigt hanterade hon det dåligt, enligt min mening. Hon framstod precis så som de ville; snurrig, hetsig och ostrukturerad- helt enkelt någon som man inte ska ta på allvar. Det gav föda åt alla icke-feminister som just tycker att alla feminister ofta svamlar på om lite av varje.

Självklart sa hon massa bra saker men jag tror inte att de som faktiskt behöver höra dem kunde ta det till sig.

#14  Sara BluePrince
2005-02-26 16:54:01

Du kan ha en poäng, hon övertygade nog inte många som inte redan är övertygade. Å andra sidan brukar ju folk såga Gudrun Schyman trots att hon *verkligen* är skicklig på politisk retorik.

Det finns många anledningar att blunda för feminister, antingen är de förvirrade eller så är de karriärhungriga och mediekåta politiker eller så är de unga, jobbiga tonårstjejer utan insikt. Kan nån peka på den perfekta feministen som verkligen tilltalar feminismens motståndare?

#15  Den perfekta feministen Lemur
2005-02-26 16:55:17

Måste ju vara en man som alla har förtroende för och som är höjd över all partipolitik.

Kungen?

#16  Lemur BluePrince
2005-02-26 16:58:43

Ja, då har vi bara två problem ... :)

1) Är puckot feminist?

2) Kan vi lita på att han kan tala mer sammanhängande och logiskt än MPB?

#17  Nja Lemur
2005-02-26 17:00:31

Det blir nog svårt.

1) ingen aning, tvivlar på det fast hans dotter ska bli regent förstås.

2) Kanske, eftersom de som intervjuar måste säga Ers Majestät och vara hövliga...

#18  Lemur BluePrince
2005-02-26 17:34:19

*hehe*

1) Fast han var ju fett emot det när riksdagen beslutade om kvinnlig tronföljd?

2) "Kära femanister ... femuni ... fem ..."

*på lite elakt humör*

#19   Fredrik
2005-02-26 17:47:58

blueprince:
Jag kan ha fel, men det han var emot var väl att lagen skulle verka retroaktivt?
Då inga andra lagar gör det förstår jag hans kritik.
Dock verkar victoria vara en grymt skärpt och vältalig människa, jag tror hon kommer bli en formidabel drottning.

#20  undrar evaeva
2005-02-26 18:09:26

om inte mariapia känner sej en aaanings trött emellenåt, och inte orkar bry sej när dom kör på så där, det skulle då jag göra i hennes sits. Alla dessa år.... att hon bara ORKAR ställa upp i media, hon vet ju alltför väl hur det går till där.

Men piggt och fräscht är det då här i alla fall! Och jävligt roligt!
Antar att medelåldern ligger rätt lågt på det här stället. Så hit ska jag ta mej för att bilda mej, ofta. Trots att det är även pojkar här.. för gentligen så skulle jag nog helst bara umgås resten av mitt liv med kvinnor - läste om nån ung tjej som inte ens var kompis med killar, behandlade dom bara artigt men med distans. Så långt har det alltså gått. huh.. nu spårade jag visst ur totalt...

#21  evaeva Nils
2005-02-26 20:04:27

Du får ju självklart leva ditt liv hur du vill, men du ser inget problem med att behandla människor på samma sätt oavsett kön och samtidigt undvika killar, vara artig men distanserad mot dem?

Jag har full förståelse för att vissa känner så (det finns även många män som föredrar att umgås med andra män). Dock så kan jag inte förstå hur detta förhållningsätt kan leda till ett mer jämställt samhälle. Är det inte det du vill uppnå och skälet till att du kallar dig feminist? Eller är det mer en ettikett för att du är trött på männen och mansamhället?

#22  Fredrik BluePrince
2005-02-26 22:45:02

Retroaktiviteten har du säkert rätt i. Dock kan man ju fråga sig två saker:

1. Vadå retroaktivt? Det var ju inte som att Calle Filip blivit krönt och förlorade sin krona eller hur? (Var väl knappt född?) Men sure, att göra prinsessan till kronprinsessa efter hennes födelse var väl ett stort steg förstås. *ironi*

2. Riktigt intressant ur feministisk synvinkel är väl dock om du tror att han var emot grundlagsändringen pga nån högre princip om lagar som gäller retroaktivt? Eller om han kanske inte var så überförtjust i att inte få chansen att producera fram en manlig arvinge. Jag sätter en peng med hans ansikte på att det var det senare :)

(Victoria verkar vara hyfsat skärpt och vältalig, vilket på intet sätt motiverar att Sverige håller sig med ett odemokratiskt statsskick. Välj henne till president och ta bort alla onödiga förmåner, please.)

#23  varför? Doolittle
2005-02-27 12:51:46

Jag förstår inte att hon ställer upp och pratar om feministpartiet om hon inte har något mer att säga (och hon, eller Blueprince, borde inte bli förvånad över att just Morgonpass-snubbarna ställer jobbiga frågor).

Först vet man inte alls vad deras partiprogram blir utöver den allmänna ideologiska basen. Vad tycker man om sakfrågor som kvotering, delad föräldraförsäkring och mansskatt. Var lägger man sig i de traditionella vänster-höger-frågorna som skatter, offentlig sektor, privatisering och valfrihet?

Sen vet vi inte än vem som blir ledare. Här tror jag problemet är att ingen av MP och Gudrun kan bli en bred "enare" av feminister. MP är dels alldeles för mycket vänster och dels är hon som hon visade i programmet inga vidare kommunikationsfärdigheter. Hon låter pundig och rpar mest klyschor. Gudrun å andra sidan är en fantastisk kommunikatör och hade aldrig låtit sig provoceras som MP i morgonpasset. Hennes nackdel tror jag är inte så mycket vänsterpartiarvet (hon har alrdig framstått som särskilt mycket kommunist utan mest "populist") utan snarare hennes totala brist av personlig moral, som media och motständare kommer kunna hugga ner på. Finns det något annat alternativ?

#24   Johanna
2005-02-27 13:02:19

Nu var det kanske inte just frågorna i sig som Özz ställde som var det största problemet, utan det aggressiva och avbrytande sättet han ställde dem på.

Dessutom: Hon var väl inte där för att prata om just (det än så länge ickeexisterande) feministpartiet och stå till svars för vad det står för?

#25   Fredrik
2005-02-27 13:28:33

blueprince:
1. Oavsett om man tycker att resultatet i sig var obetydligt, så bör man ifrågasätta principen med att låta en lag arbeta retroaktivt, vilket den faktiskt gjorde, då carl philip föddes till kronprins.

2. Av vilken anledning har kritiserade ändringen vet jag inte, man jag tycker i vilket fall att kritiken är berättigad.

Hur är ett statsskick som har brett folkligt stöd odemokratiskt?

#26  Johanna Doolittle
2005-02-27 23:37:24

Özz och Bobbo är ju kända för att vara fräcka, utmanade och aggressiva och om inte MP anade att de skulle vilja prata med henne om ett eventuellt kvinnoparti med tanke på allt medialt fokus på just det är hon ganska naiv.

#27  Fredrik BluePrince
2005-02-28 20:33:03

Oj, min favvofråga (struntar glatt i 1) och 2) eftersom det är så uppenbart att kungen inte gillade tanken på kvinnlig tronföljd) ... Frågan var alltså hur ett statsskick som har brett folkligt sötd kan vara odemokratiskt...

Tja, det beror ju på vad vi menar med demokrati. För min egen del anser jag att man i en demokrati tillsätter alla sina ledare genom fria och allmäna val som hålls lite då och då. Och se, där passar kungen inte riktigt in.

Att ett statsskick har stöd hos folket gör det inte till ett demokratiskt statsskick. Det räcker med en enkel extrapolering för att inse detta. Om folket skulle besluta att Sverige skulle styras av en enväldig diktator så skulle man för all del kunna påstå att beslutet var demokratiskt, men knappast att statsskicket var det.

Att folket stödjer kungen är jättesött, men låt oss inte inte definiera om ordet "demokratiskt" för det, det är ett gammal fint ord! :)

#28  Doolittle BluePrince
2005-02-28 20:43:34

Att folk ställer frågor om det beryktade tänkbara feministpartiet får man väl vänta sig. Det som är intressant är att de ställer frågorna som om det redan var startat, vilket det ju inte är. Om de försöker få fram den hemliga laguppställningen får de väl för sjutton ha lite finess? Annars blir det ju så himla uppenbart att de är avundsjuka för att det verkar som att feministerna håller på med nåt som alla män inte får vara med i, alternativt att de är livrädda för vad partiet skulle kunna åstadkomma.

När det gäller programledarna så försökte de säkert vara både fräcka, utmanande och aggressiva, men tyvärr var de bara föraktfulla, respektlösa och förutsägbara. Att, när argumenten tar slut, avbryta och vara oförskämd mot en person som är dubbelt så intelligent är bara korkat och tragiskt. Om det sedan är deras vanliga stil så kvittar det mig. Det är patetiskt och då klagar jag på det. Om de varit pålästa och frågat intelligenta frågor så hade de fått intressanta svar.

#29   Fredrik
2005-02-28 20:55:59

blueprince:
Vi i Sverige tillsätter alla våra ledare genom val.
Kungen har noll formell makt, stadschef eller inte.

Om vi tillsatte en enväldig härskare men en majoritet av folket fortfarande hade makten att rösta bort honom i ett allmänt och tillsätta en ny ledning så skulle jag fortfarande kalla samhället en demokrati.

Jag håller absolut med om att vi inte bör definera om ordet demokrati, men sålänge vi genom allmäna val har makt att tillsätta alla människor med formell makt så anser jag att vi har demokrati.

#30  Blueprince Doolittle
2005-03-01 18:37:20

Du är verkligen ett MP-fan! Jag tycker heller inte programledarna är några större stjärnor, men alla frågor var inte dåliga och jag tycker det är lite märkligt att bara skylla hennes framträdandes brist på kvalitet på dem.

Om nu MP är så intelligent och Özz/Bobbo så förutsägbara, varför klarade hon inte av utfrågningen?

Jag tycker inte hon är en bra kommunikatör. När hon skulle illustrera den goda poängen med att inte bara kvinnor drabbas av patriarkatet säger hon något i stil med.

"Män misshandlar varann dygnet runt och oavbrutet. De lever i ett helvete"

Inte så då jättemånga känner igen sig i den beskrivningen, och så rök chansen att bredda budskapet utanför de redan frälsta...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?