feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Nya våldtäktssiffror


Gå till senaste inlägget#1  Nya våldtäktssiffror Alvunger
2005-02-22 02:00:26

Är det rimligt att tio procent av alla kvinnor någon gång utsatts för våldtäkt?

http://www.city.se/TT/TT.asp?Id=1742&pId=100

"I svenska och utländska brottsofferundersökningar uppger tio procent av alla kvinnor att de någon gång utsatts för våldtäkt.

På grundval av detta har man i studien kommit fram till att det faktiskt begås cirka 20 000 våldtäkter per år, varav åtta av tio inom relationer.

– Det är en grov men låg uppskattning, säger Diesen till TT.

Högst tio procent av våldtäkterna, eller 2 000 per år, polisanmäls. Av de anmälda våldtäkterna leder högst 200 till åtal. Vid prövning i domstol frias 15 procent.

– Slutresultatet blir alltså att mindre än en procent av alla våldtäkter leder till fällande domar, säger Diesen."

#2   Sara
2005-02-22 17:22:15

Det låter mycket. (Eller det beror förstås på om vi går efter domstolens definition eller samhällets...)
Jag menar, är det någon som INTE känner någon som våldtagits, i dess vidare bemärkelse?

Det låter som en hög siffra, men inte orimligt hög. Tyvärr

#3   Hanna_B
2005-02-22 17:23:16

Vad menar du med "känner"? IRL känner jag ingen som menar sig våldtagits. Det vill säga - jag känner ingen som sagt det till mig.

#4  Jag känner ett flertal Alvunger
2005-02-22 17:25:14

och kan räkna upp tio utan att tänka efter. Men det är möjligt att fler har berättat för mig för att jag varit öppen med det som hände mig.

#5   Hanna_B
2005-02-22 17:33:17

Alvunger: Mycket mycket troligt, skulle jag säga.

För mig låter siffran 10% hög, men jag säger inte att den är felaktig.

#6   Hanna_B
2005-02-22 17:35:28

Den siffran sätter den där bilden av "hela hennes liv förstört" i ett nytt perspektiv. Antingen går 10% av den kvinnliga befolkningen omkring och är krossade för livet, eller så lyckas rätt många faktiskt hämta sig någorlunda.

Jag är inte förtjust i den där "hela hennes liv förstört"-myten. Den luktar att det är något oförstörbart värde som blivit kränkt - någons egendom besudlad - snarare än en människa som blivit kränkt. Tycker jag.

#7  Mmm var tioende kvinna Alvunger
2005-02-22 18:19:15

låter för högt... Iallafall med det vi ofta lägger i ordet våldtäkt, dvs en situation där offret klart och tydligt säger nej och förövaren struntar i det.

Däremot kan jag tänka mig att var tionde kvinna någon gång, eller flera, upplevt situationer där hennes vilja och lust är av underordnad betydelse. Där hon själv vet med sig att hon inte gjorde tydligt att hon inte ville mera, pga rädsla, nervositet eller annat, men å andra sidan gjorde kanske tydligt att hon inte var kåt.

Jag har själv varit med om två händelser, där det då rakt inte var tal om våldtäkt, men då jag mer eller mindre blev förmådd att göra saker som jag uttryckligen inte ville. Det skedde aldrig med våld, men mitt försvar bröts ned, utbyttes mot rädsla och en känsla av att bara vilja flyga bort och slutligen en resignation och en "lika bra att stöka undan det"-känsla.

Någonstans ger dessa två situationer mig nästan mer obehagskänslor än Greklandincidenten, inte för att det går att jämföra men ändå... I grekland var kräket ett kräk som gjorde saker mot mig som jag inte hade en chans att säga nej till. På något sätt känns skammen där lättare att bära. Men i de två andra incidenterna (påtvingat analsex och påtvingat oralsex, två olika tillfällen, ej samma kille) blir "felet" mer mitt. Jag orkade till slut inte bråka och gav upp, vilket ju inte gör detta till ett övergrepp i rättslig mening. Men killarna var ändå införstådda med att detta inte var något som var önskat från mitt håll. Jag tror att det var ganska uppenbart att det slutgiltiga jaet (eller frånvaro av fler nej) inte var ett uttryck för hur kåt och sugen jag plötsligt blev. Jag tror de båda uppfattade att jag inte orkade säga ner mer, utan bara "ställde upp".

Blä. Jaja, hur som haver. Sådana erfarenheter tror jag att en mängd kvinnor har, i det fallet blir inte siffran en av tio särskilt hög. Iallafall inte med tanke på hur många ggr tjejkompisar som berättat om hur de gjort saker mot sin vilja, också mot sin uttryckliga vilja, där det stått klart och tydligt för killen att det så var, men att det gjordes för "hans skull". Att det finns män som tycker att sånt är fair play gör mig rädd. Men jag skall inte säga att jag inte har träffat dem.

#8  #7 Hanna_B
2005-02-22 18:48:28

Jo siffran på tio preocent är svår att bedöma vad den egentligen står för. Men sånt som du nu beskriver Alvunger, det tror jag att 99% av alla kvinnor upplevt.

Hur många kvinnor här har _aldrig_ gått med på sex som man egentligen inte ville? Om en skog svarar "jag" blir jag förvånad. Jag har i alla fall gjort det - och det ledde till att ett förhållande, som i och för sig redan var på fallrepet, tog slut.

Blandar folk verkligen ihop sånt med våldtäkt?

#9  10% ufpopen666
2005-02-22 19:05:03

Jag känner 4 tjejer som blivit utsatta för våldtäkt. Ungefär 10 som jag känner till. Man måste också betänka att man inte direkt sätter ut en annons i tidningen om man blivit våldtagen eller utsatt för sexuella övergrepp.

Men jag tycker det är fel att använda 10% som politiskt slagträ i den feministiska debatten, vilket risken är stor att den blir. Siffran ska vara en mätpunkt för hur illa det är och sen måste man arbeta för att för att siffran ska minska.

Något är skevt ifall tiotusentals män begår , eller har viljan att begå övergrepp. Man måste gör nåt åt detta.

#10   elinlite
2005-02-22 19:13:21

Jag vet inte varför, men jag tycker inte att 10% verkar konstigt högt, fruktansvärt och 10% för många, men inte otrovärdigt.

#11   Nettan
2005-02-22 19:24:43

Att 10% av kvinnorna skulle ha utsatts för våldtäkt eller någon form av sexuella övergrepp är en hög siffra... Jag tror att det skulle vara fullt rimligt att anta att denna siffra stämmer men jag kommer nog vara mycket försiktig med att hänvisa till denna siffra.

Däremot tror jag att siffran 20.000 våldtäkter per år är en hyggligt stabil siffra. Men tanke på att det skrivs i artikeln att 8 av 10 våldtäkter sker i relationer och många sådana övergrepp sker upprepade ggr, ibland så gott som dagligen, så skulle det innebära att om en kvinna i en relation blev utsatt för övergrepp dagligen så skulle det bara behöva finnas ca 55 sådana relationer i sverige för att komma upp i de 20.000 våldtäkter som uppskattas ske varje år. Jag tycker inte att det är orimligt att anta att det finns 55 sådana relationer.

#12  Låter högt Doolittle
2005-02-22 19:29:07

Varken min flickvän eller syster (eller jag) känner någon som blivit våldtagen. Däremot har min syster råkat ut för ett taffligt och ofarligt våldtäktsförsök en gång.

Om definitionen innefattar sånt som ALvunger beskriver är siffran såklart högre. Då har nog dessutom ett ganska högt andel män råkat ut för våldtäkt också.

Jag hoppas verkligen forskarna gör den här sortens undersökningar med tydliga definitioner och genomtänkta metoder. Risken är annars att själva problemet kommer i skymundan för metodtekniska diskussioner, som i fallet Slagen Dam.

#13  Jag har aldrig kezo
2005-02-22 20:11:24

haft sex mot min vilja. Däremot har jag känt varierande lust under sexet, men aldrig direkt olust. (Varierande lust har mina partners också känt, t ex vid tillfällen då jag har velat "mer" än de).

Men jag skulle aldrig "tjata" på någon som uppenbarligen inte ville/tyckte något var obehagligt. De som gör det, hur ser de på sin partner? Som en sexmaskin? Det är skandal. Man kan fråga en gång, sedan är det bra - i alla fall om man inte får någon som helst respons.

Alvunger: vill man vara ihop med en sån kille som de två du råkade ut för? Nu menar jag INGET mot dig, och jag tycker inte att du ska känna skuld. Men jag förstår de förhållanden som tar slut efter en sådan händelse!

#14  våldtäkt kezo
2005-02-22 20:31:03

Om man med våldtäkt bara menar regelrätt tvång, tycker jag att 1 av 10 låter mycket. Inkluderar man all sex utan samtycke, tror jag dessvärre inte att det är en orimlig siffra... Man får tänka på att de flesta våldtäkter sker i relationer och där kanske kvinnan ger med sig innan mannen hinner ta till våld - särskilt om hon har blivit slagen någon gång tidigare... (Misshandelsrelationer och våldtäkts-relationer går ofta hand i hand...)

Och därför är det, som någon skrev, troligen inte 20.000 "nya" kvinnor som blir våldtagna varje år. En del våldtas om och om igen. (Usch vad hemskt det låter!)

Däremot tror jag att många våldtäktsoffer hämtar sig - dvs såret läker. Men ärret bär man nog alltid med sig.

#15  Skulle inte förvåna mig... JoeHill
2005-02-22 21:31:09

...världen e ju helt rutten.

Kan det inte hända något BRA snart?

#16   Maj
2005-02-23 10:46:11

Verkar rimligt.

Jag har rätt dåligt med tjejkompisar och har aldri haft nån riktigt nära relation till en tjej. Ändå har tre tjejer jag känner/kände berättat för mig att de blivit våldtagna. Så det verkar rimligt.

#17  hmmm... JoeHill
2005-02-23 11:49:31

..Har själv aldrig hört någon tjej säga att de blivit våldtagna till mig in real life. Men jag är nog inte personen man säger det till.

Min syster har dock varit med om ett våldtäktsförsök.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?