feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnlig vänskap


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnlig vänskap Simone
2005-02-17 17:56:09

Jag ser rätt mycket på film.. Ok, jag ser en himla massa film. På de senare har jag reflekterat över att det finns en himla massa filmer om manlig vänskap. För att dra några exempel: Populärmusik från Vittula, Sagan om ringen-trilogin, Garden State, Full Monty, Nyckeln till frihet... Manlig vänskap verkar vara på ropet i filmvärlden och porträtteras (tycker jag) som ren, ädel och mysig. Det tycker jag är fint, men jag saknar filmer om kvinnlig vänskap! Thelma och Louise är väl undantaget, men tipsa mig gärna. Vad tycker ni definierar kvinnlig vänskap?

#2   pixie
2005-02-17 18:04:33

Att manliga vänskap glorifieras och får stöd och förståelse från omgivningen och kvinnlig vänskap får motsatt bemötande.

Att kvinnlig vänskap slutar i död?
Thelma och Louise
Svarta änglar av Peter Jackson
Kill bill börjar ju fint o vänskapligt..


#3  Kommer inte på någon film. Lemur
2005-02-17 18:45:41

Tyvärr kan jag inte komma på någon film om kvinnlig vänskap på rak arm, men _någon_ måste ju finnas. Fast knappast bland de där som går upp på stora biografer?

Manlig vänskap - idealiserad?
Kvinnlig vänskap - tills de blir rivaler om samma kille?

#4   Karra
2005-02-17 20:01:33

Hmm...
Flickor i Karriären
Desperata Kvinnor (ja, den svenska titeln är aslöjlig)
A league of their own? Om kvinnliga basebolligan under andra världskriget

Äsch. Jag kommer inte på nån mer nu.

#5  Simone Ell
2005-02-17 20:46:18

Ville du diskutera filmer som handlar om kvinnor eller om det vi anser definierar kvinnlig vänskap?

Ang kvinnor på bioduken..shit skulle kunna klippa in min magisteruppsats här... finns en klar tendens att beskriva dem enligt stereotypa mallar. Kvinnan är ett objek eller en symbol menar många filmanalytiker. Kill Bill som ska vara kvinnovänlig är även den typisk på sitt sätt. Visst, hjältinnan tar sakerna i egna händer och är en kallblodig mördare..men det blir hon ju bara eftersom Bill har kränkt henne så och hon hämnas. Just hämd som drivmedel när kvinnor agerar är en klasiker, en möjlighet för att det ska bli trovärdigt me den stark kvinna. Sen är det ju den typiska kvinnorollen, modern, som hon har blivit berövad på.

Sen har vi Alien-filmerna som faktiskt är helt ok, iaf den första. Den rollen var skriven till en man från början, tråkigt är dock att det finns så många anspelningar på våldtäkt o abort i den filmen. Det spekuleras i om att han som gjort designen och monstren skulle ha gått igenom en abort nyligen, vilket han och flickvännen nekar till. De senare Alien filmerna ser man en mer feminiserad Ripley.

ang kvinnlig vänskap, det jag tycker är skillnad mellan manlig och kvinnlig vänskpa är att tejjer ofta parar ihop sig två och två och delar alt med kompisen...ofta till det kommer en kille in i bilden. Jag brukar bli "kär" i mina nära vänner och ibland ägnar jag mer tid till dem än min sambo. Något jag har märkt är att andra människor stör sig på vänskapen melnna två tjejer. De ska säras på i skolan för att inte bli för tighta. Andra kanske känner sig utanför.Folk kan se lite snett på två tjejer som känt varandra i flera år och alltid umgåts. jag känner ett par sånna kompisförhållanden, undra varför det ska irritera andra?

Vet inte om det var den diskussion du ville ha?

#6   UppåtEmma
2005-02-17 22:38:11

Sex and the city tycker jag är en av de mest missförstådda serier någonsin, för för mig handlade den minst av allt om sex och mest av allt om just kvinnlig vänskap. Männen, förhållandena och liggen kom och gick men de fyras vänskap bestod genom precis allting. Det var det som var bäst med den serien tycker jag + alla roliga one-liners :)

#7  Hehe, one-liners i Sex and the City... Ylva
2005-02-17 22:45:50

Min favvo:

Samantha (appropå avsugningar):
"Honey, they don´t call it a job for nothing"

:-)

#8  Det är tragiskt.. Anna
2005-02-18 00:23:37

..hur få filmer om kvinnlig vänskap det
går att hitta men här några bra:

Fried green tomatoes (den där tanten och kathy bates vänskap är ju vackrast i universum)

Dolores Claiborne (om en stark, lite äldre kvinna och hennes vänskap med en yngre kvinna, även i denna är kathy bates med)

Thelma & Louise (jag gråter varje gång jag ser den och kan ändå inte få nog av den, jag ÄLSKAR thelma och louise, den filmen är pure feminism rakt igenom)

Bound (handlar mer om sex och kärlek mellan kvinnor än vänskap, men den är så underbar så den måste ses)

Nine to five (det finns en underbar scen i den här filmen; när de tre kvinnliga huvudrollsinnehavarna sitter i någons vardagsrum, röcker på och drömmer om hur de skulle vilja hämnas på deras sexistiske chef på jobbet)

Antonias värld (den här är helt totalt underbar tycker jag.
måste ses! tanten med geväret är så cool)

Frida (om den okonventionella konstnären frida kahlo)

Kandahar (om en afghanskfödd kvinna boende i canada som åker tillbaka till afghanistan för att hitta och rädda sin självmordsbenägna syster)

Girl Interrupted (om några tjejer och deras relation till varandra på ett psykhem)

Unga kvinnor/Little woman (Winona ryder och hennes två systrars vänskapsband håller även efter att de skaffat sig män)

#9   pixie
2005-02-18 00:48:03

den där antonias värld har jag aldrig hört talas om, kul med nya tips, den ska ses snarast.

#10   Simone
2005-02-18 08:28:56

Ell: Rusade iväg till ett möte, så det blev lite kort :) Men ja, det var den diskussionen samt kvinnlig vänskap på film kontra verkligheten. Alienfilmerna tycker jag är banbrytande tror inte att det funnits en sån komplex kvinnlig hjältinna på film efter Ripley. "Bruden" i Kill Bill drivs ju av, som du säger hat mot en man och sedan moderskänslor, Ripley gör sitt jobb och hon är bra på det.

Anna: Tackar!

På senare tid tycker jag biograferna har varit nedlusad med filmer om manlig vänskap. Film är ju dessutom tyvärr vår tids böcker, så de få filmer som finns om kvinnor sätter ju normen för hur vi skall vara mot varandra. Thelma och Louise tycker jag är en bra film, men det stör mig att de måste straffas med döden för de de gör. Den hade varit riktigt banbrytande om de kunde ha fått åkt till Mexico och kommit undan.

Att det finns så få filmer om kvinnlig vänskap (och kvinnor överhuvudtaget) tycker jag inte är så svårt att lista ut. Mansdominansen i branchen är hemskt stor. Regissörer, producenter och filmbolagsdirektörer är män, och de få kvinnor som finns måste följa strömmen.
Sedan tycker jag att det är intressant att tjejer har "bästisar" iaf då vi är unga. Detta fascinerar mig lite och jag har inte sett en manlig motsvarighet. Killar har många kompisar, visst, men ingen sådär speciell som de dessutom ger ett eget epitet.

#11  Det fanns ju några Lemur
2005-02-18 10:02:02

Bra, det fanns några filmer om kvinnlig vänskap.

Aliens tänkte jag också på, men den har ju knappast vänskap som tema. Däremot är Ripley en ovanlig roll för en kvinna.

Visst är mansdominansen stor i branschen, men samtidigt är stereotyperna i filmerna väldigt konservativa och statiska, även i så kallade "tjejfilmer".

Är det någon skillnad på filmer som bygger på böcker och filmer som inte gör det?

#12  Bok och film om kvinnlig vänskap MK77
2005-02-18 10:20:06

Ya-Ya flickornas gudomliga hemligheter. Handlar om fyra kvinnor och deras vänskap från barndomsåren tills de är gamla. Den är både tragisk och rolig. Personligen gillar jag boken bäst men det är ju en smaksak. Båda rekomenderas starkt i alla fall...

#13   Ell
2005-02-18 22:09:54

jag har som princip att inte läsa en bok det har blivit film av. om jag ska se en filmatisering ska jag läst boken först.

Läste "White Oleander" som handlar om mor o dotter, varpå modern mörda sin älskare och hamnar i fängelset. Hon gör sen allt för att förstöra för att dottern ska får en ny mamama. Vänskapen här är dotterns relationer i de nya familjerna hon kommer till. Boken var bra men filmen suger big time efterom karaktärena och händelserna inte var så som jag hade föreställt mej dem.

andra filmer om kvinnor och kvinnors vänskap är den fatastiska filmen "Better than Chocolate" (1999), som handlar om ett lesbiskt par och den ena tjejens mamma som bli vän med en transa..kan man kanske säga. Den rekomendrear jag till alla :)vad definierar kvinnlig vänskap?
om man tänker på filmerna som nämndes tidare (#8) så skulle jag säga att det är kvinnor som umgås och som växer genom sin vänskap. De gör revolt mot samhället på olika sätt, kanske mot sin män eller ett företag eller liknande. Kan denna revolt ses som en kamp mot patriarkatet?

#14  Kvinnlig vänskap Lemur
2005-02-19 11:52:07

Ell, menar du kvinnlig vänskap på film eller IRL?

IRL handlar det inte bara att kämpa mot en gemensam fiende. Kvinnlig vänskap för mig handlar framförallt om stöd, systerskap, utan andra krav än att de(n) andra ska finnas där.

#15  Ell, och Anna BluePrince
2005-02-19 14:53:18

Ell> Kan det inte vara så att det du skriver, om hur tjejer lättare blir väldigt tajta kompisar, är en anledning till att det görs så mycket film om manlig vänskap? Att man på nåt sätt omedvetet ser större anledningar att tala om för killar att de faktiskt kan vara nära vänner, medan tjejer redan verkar veta hur man gör? :) Mendel-Enk tar ju tex upp mäns problem med att, utanför lumpen och fotbollslaget, skaffa nära vänner i "Med uppenbar känsla för stil".

Detta gör ju såklart inte att det är bra att det ser ut som det gör. Mer film om kvinnlig vänskap!

Anna> Rekommenderar också absolut filmen "Bound" som du skrev om. Förutom att jag gillar de kvinnliga rollerna så är det kul att man kan se rätt många likheter med Matrix (samma regissörer) samt att en av de kvinnliga huvudrollerna enligt ryktet fick ge namn åt tidningen Corky.

Kul om Bound: jag har sett filmen i olika sällskap och varje gång kände sig några personer besvärade av de lesbiska sexscenerna (som är ganska vågade). "Men det är ju så typiskt manliga regissörer, varför måste de frossa så onödigt mycket i sånt här" etc. Men när filmen slutat kunde ingen av dem ens komma ihåg att det funnits några sexscener över huvud taget, eftersom de levt sig in i filmen så mycket och tyckte att den var så bra och spännande. Ni som inte sett den kan ju testa och se hur det funkar för er ... :)

#16   JoeHill
2005-02-19 15:47:26

...working 9 to 5...

#17  JoeHill Anna
2005-02-19 18:32:39

Ja, 9-5, eller Nine to five som den också heter,
med Dolly Parton är hur bra som helst!
En feministisk komedi typ.

#18  Lemur Ell
2005-02-19 21:07:57

förstår om mina inlägg blev röriga igår, hade migrän, men det jag menade var vänskap på film, enbart, eftersom IRL så är msk så mycket mer komplexa. Det var nån form av reflektion över mediabruset som trängde fram. Har aldrig tänkt på just detta tidigare.

Blueprince
nä det var inte det jag pratade om alls

#19   Maj
2005-02-19 22:07:04

Ghost World

Mulholland Drive

#20  Ell #18 BluePrince
2005-02-19 23:16:28

OJ, jag dristade mig visst till att komma med en egen reflektion i #15. Tack för visat intresse.

#21  BluePrince Ell
2005-02-20 16:15:37

Ursäkta men vad var det där för konstig kommentar. jag svarade bara på din fråga. kan inte hjälpa om det inte var det svar du ville ha

#22  Ell BluePrince
2005-02-20 20:17:11

Jag försökte diskutera vidare från det du skrivit, jag ville inte veta om det var exakt det du pratade om. Så jag tyckte inte att du svarade på min fråga. Kändes mer som att du avfärdade den. Men jag kanske missförstod dig ...

#23  Fler filmer Greenfish
2005-02-21 19:02:02

Black Mail - Minnie Driver och en kompis genomför en kupp
Före detta fruars klubb - Efter att blivit dumpade skapar de en klubb för att göra ner de män som de hjälpt upp i karriären.
Bad Girls - Westernfilm med Drew Barrymore
Charlies Änglar - Både ettan och tvåan
Magiska Systrar - Fast där är det vänskapen mellan två systrar det handlar om.

Charlies änglar kanske inte handlar så mycket om att skapa vänskapsband, men de andra är bra exempel. Skillnaden är väl att de inte blivit lika stora.

Den bästa filmen med kvinnlig vänskap är dock Stekta Gröna Tomater.

#24   Greenfish
2005-02-21 19:08:24

Garden State är i övrigt en helt underbar film. Jag kan fortfarande inte sluta skratta åt doktorns diplom =)

#25  Apropå kvinnlig vänskap.. Anna
2005-02-23 17:42:24

Ikväll kl 20.00 börjar en brittisk thrillerserie i två delar.

Den handlar om två kvinnor som hjälper varandra att smida

planer på hur de ska bli kvitt sina jobbiga och hemska män.Läs mer:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=8745&am…Don't miss!

#26  Garden state.. Anna
2005-02-23 17:45:04

Tyckte jag var ok men jag störde mig på att alla jävla tjejer i alla filmer ska vara så smala och söta jämt? Och nu ska Natalie Portman gå å vara med i Closer å spela strippa. Å så originellt. *ironi* Tack och lov för "Monster" som var en visuell befrielse för det feministiska ögat.

#27  Typiskt mig... Lemur
2005-02-23 21:22:08

...missade förstås filmen.

Bagdad café!!!

#28  Garden state Ell
2005-02-23 22:31:23

är det den som han huvudfiguren ifrån Scrubs är med?

Nä jag vill ha lite fler gnälliga tjejer som tänker lite åtminstonne och är på snudden galna .... som jag. kanske därför jag gillar Dead Like Me tvserien. De söta rosa glada rosa flickorna är oxå bra men de har man ju sett. Katt är bra i "10 orsaker att hata dej" men ingen av dessa handlar om kvinnlig vänkap, så jag kanske inte borde skriva om dem....men det gör jag ändå...hahahna

#29  Garden state.. Anna
2005-02-23 22:41:39

Men jag diggade tjejens hamsteranläggning i vardagsrummet i "Garden State" En sån ska jag skaffa!

#30   Angelique
2005-02-23 23:36:26

Såg precis Saving Grace på ettan. Så jävla skön. Visserligen inte särskilt om vänskap kvinna-kvinna, men mer allmänt om vänskap och med en kvinna i huvudrollen. Lite "Blinkande Lyktor", fast tvärtom när det gäller det kriminella... =)

#31  Saving Grace Ell
2005-02-24 00:10:24

vad handlar den om nu igen. den har jag hört massor om?

#32  Saving Grace Angelique
2005-02-24 10:59:14

Det är en brittisk komedi om en respektabel tant som börjar odla marijuana för att få ordning på ekonomin.

Mer filmer om tanter!!!

#33   jonb
2005-02-24 11:14:33

Min favorit-tantfilm är Den tatuerade änkan (sorry, lite OT)

#34  jonb Angelique
2005-02-24 11:48:55

svar på lite ev. OT:
Har hon inga vänner? ;)

Tack för tipset! Blir självklart nyfiken på vad den handlar om, denna film i den för mig nyupptäckta genren. :)

#35   jonb
2005-02-24 12:45:07

Jodå, hon får flera nya vänner när hon blir den tatureade änkan, det är den vänskapen filmen handlar om. Men det är män som hon blir vän med.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?