feminetik.se feminetik.se

Just nu 12 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Goddag yxskaft!


Gå till senaste inlägget#1  Goddag yxskaft! JoeHill
2004-02-03 12:02:54

Hur står det till i era parrelationer? Är eran manliga partner äldre? Eller är ert kvinnliga dito yngre? Kanske dags att ta sig en funderare... (förutsatt att ni är heterosexuella givetvis)

Majoriteten av de heterosexuella parrelationerna i Sverige har en sammansättning som består av en något äldre kille än tjejen. Rätta mig om jag har fel, jag har inte orkat kolla upp statistik.

Är inte detta dåligt ur en feministisk synvinkel? Mannen i parrelationen kommer således alltid ligga före i karriärstegen än sin kvinnliga partner och således (oftast) ha en högre lön pga av detta. (givetvis kan han även ha högre lön av andra orsaker också). Pga av sin högre ålder kommer han kanske även mötas med mer respekt än sin omgivning och fungera som "patriarken".

Är detta inte ett mönster som kan tänkas bidra till att upprätthålla en patriarkal ordning i samhället?

Nästa frågor blir då:
Varför väljer man folk partners efter detta mönster?
A.) Ett socialt tryck att det skall vara så?
B.) Tjejer mognar tidigare och söker sig till mentalt mognare människor?
C.) Kombination?

Jag tror främst på "kombinationer av orskar" så jag lutar nog åt C-alternativet. Är dock B-alternativet en faktor att räkna med i detta står vi inför ett stort dilemma!

Dilemmat kan förklaras med att den patriarkala ordningen upprätthålls delvis av att kvinnor kommer i puberteten tidigare än män och således mognar fysiskt och mentalt tidigare än män i samma ålder. M a o så upprättshålls den patriarkala ordningen delvis pga av hormonströmningar i puberteten.

Givetvis kommer killarna ikapp i slutet av puberteten (oftast ;P) men det mönster man lärt sig tidigt i livet kanske sitter i.

Vad har ni för tankar angåeende detta?
Hur står det till i era parrelationer (om ni nu är hetero)?

(Min flickvän är två år yngre. Min bäste väns flickvän är tio år äldre)

#2  ålder Kristina
2004-02-03 12:27:44

I den mån jag har en partner är han sex år yngre. Min ex-man är två år yngre. Ingen av dem har i dagsläget högre nettolön än jag (partnern jobbar utomlands & jag orkar inte räkna om euro i huvudet just nu, men jag vet att han får ut mindre). Detta kommer att ändra sig eftersom han är tekniker och jag är humanist; han behöver inte gå om mig i karriären för att tjäna mer.

Jag tror det i första hand är socialt tryck. Under ett drygt decennium var jag gift med en man med betydligt lägre utbildning än jag och det var faktiskt ganska chockerande att se hur oacceptabel en sådan 'obalans' var för många (95% av kvinnliga parlevande doktorander har en partner som är akademiker). Jag har själv aldrig tidigare känt ett tryck att hitta en partner som är klass- ålders- och utbildningsmässigt 'korrekt,' men jag fick en ny förståelse för de kvinnor (och män) som faktiskt känner ett sådant tryck.

Jag tror också att man ska se lite på B. Kvinnor mognar tidigare och söker sig till? Varför inte 'män söker sig till yngre kvinnor'? Sist jag såg efter var man oftast minst två om att bilda en relation.

#3  yngst Gabriella
2004-02-03 12:36:27

min sambo är 7 år äldre än mig. Ska kanske återkomma om reflektioner över det när jag har sovit ut. ska sova lite nu :)

#4  blandat Kalle
2004-02-03 12:42:24

Såhär har det sett ut i de längre förhållanden som jag har haft.

Min nuvarande kvinna är 6 år yngre än mig. Min förra var 2 år äldre. Dessförinnan var hon jämngammal. Jag har inte sökt något speciellt utan bara tagit vad jag fått... ;-)

Intressant(?) att notera om löner, jag tjänar mer än tjejen. Dock tjänar hon mer nu än vad jag gjorde när jag var i hennes ålder.

#5  Jag... JoeHill
2004-02-03 15:09:06

funderar även på att man i viss mån kan korrellera just diskreptansen av ålder i äktenskap med hur patriarkalt samhället är.

Tänk ngn arabnation där +40åriga gubbar gifter sig med runt 15 åriga flickor. Dessa samhällen är otroligt patriarkala.

Då uppstår frågan vilken instutition som upprätthåller vilken? Upprätthåller patriarkatet åldersdiskreptansen i äktenskapen eller upprätthåller åldersdiskreptansen i äktenskapen patriarkatet?

Om det är det senare skulle det vara ganska lätt att förstöra ett patriarkat genom att alla (hetero) kvinnor unisont väljer yngre män.

Skulle vi få ett matriarkat då?
Kanske skulle vara bäst om alla vore jämngamla i äktenskap? skulle kunna ge jämnlikt samhälle??

#6  eller.. JoeHill
2004-02-03 15:10:39

..män väljer äldre kvinnor skulle ju opckså vara en möjlighet.

#7  7 år... monica
2004-02-03 15:26:50

...äldre eller yngre har de varit allihop! Konstigt, men sant.

#8   TKU
2004-07-01 15:17:11

Det handlar förmodligen om att män och kvinnor har olika kriterier på idealpartnern.

Om vi ska gå till traditionella ytterligheter skulle kvinnan söka en framgångsrik man som kan försörja och skydda henne, medan mannen skulle leta efter en kroppsligt attraktiv kvinna som kunde föda och uppfostra hans barn.

Men detta är så klart en gissning från en lekmänniska.

#9  Till Joehill fredriktomte
2004-07-01 16:58:06

Jag håller nog mycket med Monica. Jag tror också det huvudsakligen handlar om ett socialt tryck och olika preferenser vi lär oss att få. Att pojkar mognar mentalt lite senare (har en senarelagd optimal inlärningsperiod) borde ju knappast leda till att t.ex. 21-åriga kvinnor skaffar sig 26-åriga pojkvänner (eller ens 22-åriga pojkvänner). Vad gäller hur man ska lösa problemet så tror jag faktiskt att det först och främst är kvinnornas preferenser vi bör jobba på. Även om män söker sig till yngre kvinnor så har jag i alla fall upplevt att åldersskillnader är en viktigare grej för kvinnor. Dessutom så räcker det ju att gå till närmaste krog för att se vilket av könen det är som sitter med trumfkortet på hand när det gäller vem som får välja vem.

Min flickvän är för övrigt ett år äldre än mig.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?