feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Föräldraskap #2


Gå till senaste inlägget#1  Föräldraskap #2 Frida
2005-02-10 21:38:19

Jag fortsätter på ett för mig mycket relevant och viktigt ämne.

När jag får frågan om vad mitt barn önskar sig i present, eller vilken färg på någon grej som mitt barn vill ha, och jag då svarar "fel" färg eller sak (dvs utifrån traditionella könsroller fel), då säger folk ibland så här lite hånfullt:
Har xx (mitt barn) sagt det eller? (xx kan ännu inte prata).

Precis som att jag är någon diktator som kommer att tvinga mitt barn att bli något som jag har bestämt.

Och precis som att inte alla föräldrar bestämmer över sina barn, i synnerhet när de är så små att de inte kan förstå själva.

Jag måste alltid försvara mina beslut. Men alla föräldrar som bara köper det traditionella då, hur vet de att deras barn vill ha de sakerna? Många tycks "veta" att mitt barn egentligen också vill ha de grejerna. Observera att xx inte är ett år ens.

#2   Arvid Ericsson
2005-02-10 21:57:07

Det är klart att de har "fel", och du har "rätt". Däremot kan jag tänka mig att det, om inte annat, vore mer strategiskt att önska en mindre laddad färg, säg orange eller lila, åt barnet... =)

Jag tror att det absolut viktigaste jämställdhetsarbetet sker under de första tio åren, och att det är väldigt viktigt att som förälder försöka vara stark och stå på sig mot normerna. Däremot är det nog farligt om det går till överdrift, eftersom risken för backlash och trotsbeteende är så stor.

Rent allmänt tror jag (som inte har några egna barn och egentligen borde hålla truten), att det mest effektiva är att i möjligaste mån styra barnens konsumtion till genussymboliskt oladdade saker. Kring dem tror jag att barn bäst socialiceras in i förmågan till harmoniskt samspel på lika villkor.

#3   Frida
2005-02-10 22:09:40

Alla färger borde ju egentligen vara neutrala. Nu är det tyvärr inte så. Jag väljer de färger jag tycker är fina. Orange bäbiskläder existerar inte. De lila kläderna är snuttipluttiga med påsydda grejer.

"det mest effektiva är att i möjligaste mån styra barnens konsumtion till genussymboliskt oladdade saker"

Ska xx inte få en bilmatta i så fall, utan en med siffror som hon inte kan använda till nåt, bara för att den är "neutral"?

#4  Man behöver ju inte vara fundamentalist... Arvid Ericsson
2005-02-10 22:17:16

Om det finns anledning att tro att knodden i fråga tycker bilmattor är roliga (kanske fan xx en sådan rolig hemma hos någon annan eller så etc, etc), finns ju ingen anledning att låta bli att förse honom/henne med en sån.

Det är ju precis den sortens fundamentalism jag vänder mig mot, föräldrar som struntar i sina barns intressen för att passa in dem i deras ideolgiska mall.

I de fall där man inte vet vilka preferenser som är aktuella, tror jag dock att den "neutrala" vägen är bättre än att försöka göra en poäng av att alltid vara anti (även om det är för en god orsak).

#5   Frida
2005-02-10 22:20:28

Vad menar du egentligen? Hur ska jag kunna veta om xx tycker om bilmatta eller inte? xx kan ju som sagt inte prata än.

Frågan är, om xx hade varit en kille, hade du ställt den frågan då? dvs hur jag kan veta att han vill ha en bilmatta.

hur menar du att man ska göra då, inte ge dom något förrän dom kan prata?
hur många "neutrala" grejer tror du egentligen att det finns att välja på? vad hade du själv velat ha när du var liten - en bilmatta, eller en med siffror?

#6  Frida Clintan
2005-02-10 22:30:45

Ge ungen lite olika grejer och se vad den väljer att leka med.
Kan inte prata...kanske bäst att män tar hand om barnen..

#7   Frida
2005-02-10 22:32:48

det blir lite dyrt att köpa två mattor, en med vägar och en med siffror. vad skulle ni Arvid och Clintan valt?

Clintan: vad menar du med det sista?

#8  Frida Clintan
2005-02-10 22:43:04

Att föräldrar oro sig över vilka leksaker de skall köpa till en 0-1-åring ger mej oro. Små barn behöver trygghet.

Och stimulans i måttliga mängder. Vad de vill leka med har ingen politisk betydelse. Köp lite blandat "killl" och "tjej" grejer så blir helheten neutral. Jag menar, en borrmaskin är en borrmaskin och en tvättmaskin är en tvättmaskin, inte går det att borra hål i väggen med en neutral maskin.

#9   Frida
2005-02-10 22:53:37

menar du att det skapar otrygghet för ett barn att bry sig om vad man ger för leksaker?

det jag vill ha svar på är: varför ska jag behöva motivera om jag köper en bilmatta till min dotter?

det är för övrigt något som hon kommer att ha glädje av längre fram. nu är det främst för att hon ska ha något att sitta på. men det känns lite onödigt att inte köpa något som hon kan ha nytta av längre fram.

när menar du att man ska börja tänka genusmedvetet? när tycker du är en lämplig ålder?

#10  #5 Frida Arvid Ericsson
2005-02-10 22:55:08

Med tanke på hur litet barnet är, tror jag det fullstänigt struntar i vad det är för motiv på mattan, och att det har en extremt liten eventuell påverkan på formandet av dess könsroller. Poängen med en bilmatta är väl att man ska rulla runt små bilar på dess vägar?

Vad jag skrev i mitt inlägg var:

"Om det finns anledning att tro att knodden i fråga tycker bilmattor är roliga (kanske fann xx en sådan rolig hemma hos någon annan eller så etc, etc)"

Vad är det som är så svårt att förstå i den meningen? Och varför skulle den inte vara relevant för ett pojkbarn i samma ålder?

Hursom helst så (eftersom du frågade så svarar jag) skulle jag välja den matta som _jag_ tycker är mest estetiskt tilltalande, eftersom det egentligen bara är jag (och en eventuell partner) som kommer ha någon glädje av dess utseendemässiga egenskaper. Antagligen skulle de bli något lagom abstrakt mönster i varma färger från IKEA. =)

Rent allmänt tycker jag det verkar vara en viss hysteri kring prylar för spädbarn. Men visst kan man väl ge dem saker ändå, om man som förälder har anledning att tro att de kommer uppskatta det.

#11   Frida
2005-02-10 23:01:35

så här var det:
min svärmor frågade mig "jag tänkte köpa en matta till xx, men jag vet inte vilken ni vill ha. det finns med siffror och så finns det med vägar."

då sa jag: "xx vill nog ha en med vägar."

då fick jag ett ganska snett leende och orden:
"har xx sagt det eller"

det jag menar är, varför måste jag motivera detta val?

arvid tycks då mena, att vi ska köpa en matta som vi tycker är snygg, för att xx när hon blivit större själv ska få välja matta.
nu var det inte så aktuellt att köpa två mattor.

observera att det inte heller var jag som kom på idén att köpa någon matta.

#12  Mer om bilmattan Arvid Ericsson
2005-02-10 23:04:46

Om någon känner att det vore roligt att ha en bilmatta till sin son/dotter, i dagsläget bara för att han/hon ska ha något att sitta på, men i förlängningen för att man ser fram emot att få leka med bilar tillsammans med sitt barn, när det blivit lite äldre, tycker jag absolut att man ska göra det, och att de två anledningarna borde vara motivation nog för vem som helst som känner sig manade att ifrågasätta beslutet.

#13   Frida
2005-02-10 23:05:44

Det gäller också för de flesta saker som xx har. Vi köper sällan något själva, på jul fick xx på tok för mycket. då sa vi ifrån.

jag håller helt med om att det är för stor prylhysteri.
men denna matta är faktiskt en rätt bra grej, det vet jag både från när jag jobbat på förskola, och från andra barn jag har omkring mig.

#14  #12 Frida
2005-02-10 23:07:37

tack!

#15  Angående varför du måste motivera Arvid Ericsson
2005-02-10 23:09:28

Varför-delen är ju inte så svår, din svärmor är formad av de befintliga könsrollerna och även om hon på ett intellektuellt plan tycker jämställdhet i allmänhet och sitt barnbarns frihet i synnerhet är jätteviktigt, känner hon instinktivt att bil+flicka=fel.

Det är så klart inte bra, och det är klart att det inte är roligt för dig att bli ifrågasatt, men det är nog ett offer som alla feministiskt medvetna föräldrar måste göra, för att vi en dag ska ha ett samhälle där ingen känner ett behov av att ifrågasätta den typen av saker.

#16  Frida Clintan
2005-02-10 23:09:36

Som jag sa, köp lite av varje och låt barnet välja. Det är att tänka genusmedvetet tycker jag. Det kan man börja med redan när barnet är bebis. Försök att inte reagera om barnet väljer ensidigt, låt det välja fritt. När barnet blir äldre (från 2 kanske)kan man med flit försöka styr lite för att komplettera med det barnet inte väljer (genom att visa hur man kan använda sakerna). Däremot tror jag det är fel att försöka hindra barn från att leka med vissa saker. Men det viktigaste är att föräldrarna är goda förebilder

#17   Frida
2005-02-10 23:15:01

för att ytterligare skriva av mig och visa att detta ifrågasättande är ett mönster jag möts av:

när xx hade fått en grå overall med en nalle på, vilket var en så neutral overall jag kunde hitta, så fick jag bl a den här reaktionen:

"jag tycker synd om xx"

kan ni förstå att det blir jobbigt i längden? att hela tiden ifrågasättas. däremot skulle ingen ifrågasätta om jag aktivt hela tiden valde kläder och grejer för att xx skulle passa in i normen. då ses det nämligen som "passivt". medan om jag väljer något annat så är jag fanatisk och kommer att skapa en identitetskris för mitt barn.

anledningen till att jag är noga från början, tycker jag inte behöver förklaras faktiskt. Det tycker jag är ganska uppenbart varför.

de flesta vet väl att vuxna behandlar även spädbarn olika. skulle inte det betyda något?

#18   Frida
2005-02-10 23:18:22

jag har givetvis inte för avsikt att hindra xx från att leka med de grejer xx vill.
men som ni skriver kan man ju hjälpa barnen lite på traven, eftersom de kommer att få ganska många andra intryck från andra håll.

#19   Frida
2005-02-10 23:21:48

och eftersom xx nu råkar vara en liten knodda, så kommer det antagligen vara lättare för henne att göra killgrejer, än om hon hade varit en liten kille som skulle få möjlighet att prova tjejgrejer.

#20  Frida Clintan
2005-02-10 23:23:24

Jag kan inte hjälpa det men jag blir orolig när folk lägger för mycket vikt vid detaljer, barnets välmående och trygghet är vad som är viktigt, inte färgen på overallen. Om ditt barn skall bli en stark och självständig individ så måste du visa att du tror på bernet och dess förmåga.

#21   Frida
2005-02-10 23:29:23

varför är det inte viktigt tycker du? eller menar du att det ena utesluter det andra? menar du att jag lägger större vikt än om jag hade valt en rosa overål?

du vet faktiskt ingenting om hur jag behandlar mitt barn, för det är inte det vi har diskuterat på den här tråden. här har jag tagit upp att jag tycker det är jobbigt att behöva försvara mina val. De valen framstår då som viktigare än vad de är. Jag ville bara ha en fin overål, men fick konstiga reaktioner.

#22  Frida Clintan
2005-02-10 23:38:24

Jag menar att man skall använda sin enegi till att må bra och hjälpa sitt barn till en bra start i livet. Det kanske du gör också, för mej känns det främmande att fokusera så mycket på vad andra tycker om de val jag gör så jag har svårt att riktigt förstå vad du menar. Min grabb fick stå ut med att komma till dagis i en grå overall och han har en tjej färgad cykel men han mår bra och är trygg. Vad folk tyckter skiter jag i men jag är nog ovanligt okänslig på den punkten.

#23   Frida
2005-02-10 23:46:02

det är nog som du skriver olika hur mycket man bryr sig om vad andra säger. själv blir jag rätt så irriterad. det beror nog på att jag ibland känner mig inträngd i ett hörn med mina åsikter. Det är en av anledningarna till att jag söker mig till denna sajt. För att se om andra tycker lika som jag, och om de har varit med om liknande.

de exempel jag tar upp kanske låter futtiga och som småpotatis i det stora sammanhanget som handlar om att ge sitt barn en bra och trygg uppväxt.
men det var mest för att vädra ut min irritation och få förståelse som jag skrev inlägget.

#24  Frida Clintan
2005-02-10 23:56:07

Jag blev faktiskt irriterad när morfar klagade på cykeln och gick och köpte en svart cykel med massor av killgrejer på att ha hemma hos mormor och morfar, "han kan ju bli mobbad annars"..
Min grabb gillar dock "tjej" cykeln lika mycket.

#25  Synpunkter Sigrun
2005-02-11 16:55:28

Det finns inget så vanligt och så irriterande som att alla människor har synpunkter på hur man ska sköta sitt barn i alla de avseenden. Speciellt dom som inte har haft småbarn på länge, eller som ALDRIG har haft barn tycks vara superexperter på hur det ska vara.

Skaffa elefanthud.

#26  Ställ motfråga! Lemur
2005-02-11 22:07:59

Fråga varför de tror att barnet *inte* vill ha just den saken i just den färgen.

Och jag instämmer med Sigrun: skaffa elefanthud och skit i vad de tycker - det är inte deras barn.

(Å andra sidan är det ingen katastrof om barn leker med starkt könsuppdelade leksaker, så länge de har att välja på.)

#27   Karra
2005-02-12 10:39:06

Tja, om folk tycker att det värsta som kan hända ett flickebarn är att hon får en grå overall borde dom ju börja läsa tidningarna för att fatta vad det är för värld vi lever i egentligen.
En kompis till mig hade köpt ett par vita skor med en liten rosa blomma på till son (9-10 mån gammal) och fick mängder av kommentarer för det. Det var tydligen att likställa med vanvård att ge en gosse skor med en rosa detalj på. Folk är ju inte kloka.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?