feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Nya könsroller?


Gå till senaste inlägget#1  Nya könsroller? Pelle
2005-02-10 18:20:32

en ny undersökning som publicerats av http://www.kairosfuture.se/ visar att unga män inte längre är karriärinriktade. Det vill ta de lugnt, njuta livet och inte tänka på framtiden.

Alla dessa män som inte gör karriär har tid att sitta fram för datorn och "ta platsen" på forumet ifrån feministiska kvinnor som ju måste lägga en stor del av dagen på att göra karriär.

Vad säger ni kvinnor till den utvecklingen där unga män i allt större utsträckning avskärmar sig fram för datorn och inte gör något vettigt?

#2  #1 Pelle Kajsa Kavat
2005-02-10 19:54:10

Dagens trollvarning? Nåväl, här kommer en kvällsmacka:

Det finns inget som helst fel i att unga män inte längre är karriärinriktade. Att ta hand om sig själv och växa som människa istället för att jaga status och troféer som män gjort i alla tider borde premieras. Absolut ett steg i rätt riktning, då jämställdhet inte enbart innebär att kvinnor måste upp på stegen, det innebär även att män måste ner. Mötas i mitten, så att säga.

Så jatack, fram för fler laidback män med aptit på livet, som gärna softar hemma med barnen och utvecklar sitt inre istället för att bara jaga status, pengar etc. Hurra! Nästa hurra kommer när det blir lika vanligt att kvinnan tjänar mer än mannen som det är tvärtom. Fram för fler sådana förhållanden!

#3  Troll eller inte Pelle
2005-02-10 21:02:18

Jag pratar inte om den (lilla) gruppen av unga män som vill bilda familj, gå hemma hos barnen och försörja sig genom frun. Helt OK.

Jag pratar om en annan och större grupp unga män som lever vid datorn, inte kommer utanför en dörr annat än för att supa och som väljer datorspel och internet fram för flickvän och fru.

Denna grupp är ganska stor och om dessa män tillåtas att passificeras kan det bli ett jämställdhetsproblem för kvinnor.

#4  Blev i övrigt ledsen Pelle
2005-02-10 21:20:57

av att bli kallat ett troll.
Jag vet att jag har åsikter som är kontroversiella och som de flesta ogillar.
Men det blir jag väl inget troll av.
Ett troll är väl en person som går in och provocerar i en diskussion och därigenom förstör tråden...
Jag har mig bekant aldrig förstört en tråd.

#5   Maj
2005-02-10 21:42:12

Tror att unga idag generellt sett är jävligt slappa. Kvinnor som män.

#6  Hållningsgymnastik och Runeberg! Arvid Ericsson
2005-02-10 22:04:33

Och av med kepsen!

#7  Maj Pelle
2005-02-10 22:16:32

"Tror att unga idag generellt sett är jävligt slappa. Kvinnor som män."

Nej, det verkar inte som om flickor är så slappa. De jobbar ihärdigt i skolan, får bra betyg och enligt den undersökning som jag refererade till var det ganska många som räknade med att göra karriär och bli chefer.

Pojkars slapphet handlar så vitt jag kan se om de nya könsrollerna, där det verkar som om man bara har lyckats kanalisera manlig strävan över i apati snarare än engagemang för familj, fru och barn.

#8   Tiriq
2005-02-10 22:22:50

Vad är det för dåligt med att sitta mycket vid datorn? Internet är det bästa som har hänt kommunikationstekniken. Jag får ofta höra att jag ska gå ifrån datorn och göra nåt "vettigt" istället, som exempelvis ringa en vän eller läsa en bok. Men jag läser alldeles utmärkta böcker på internet (och läser extremt mycket "riktiga" böcker också, ska jag tillägga), och jag kommunicerar med massor av människor över nätet. Både i realtid, via MSN, och via forum som Feminetik. Jag ser inte det som slappt att lära sig hantera den nya tekniken, för internet är knappast nåt som kommer att försvinna. Det är bra att lära sig att utnyttja det maximalt, annars halkar man hopplöst efter (åtminstone i den här kulturen, men det lär ju sprida sig). För övrigt är datorer ingen motsats till flickvänner/pojkvänner. Man kan sitta mycket vid datorn och upprätthålla en relation samtidigt. Datoranvändare är inte längre asociala nördar, det borde väl feminetister veta. Det här är ju faktiskt en politisk mötesplats, varken oväsentlig eller sinnesförslöande.

Dessutom måste jag vända mig emot det där att det fortfarande är övervägande majoritet killar på internet. Det är det inte alls, i synnerhet inte i min generation. Samtliga mina vänner använder internet, både killar och tjejer. Vem som inte använder internet är mer en fråga om vem som inte har råd att ha dator eller internetuppkoppling.

#9  Tiriq Pelle
2005-02-10 22:28:16

"Vad är det för dåligt med att sitta mycket vid datorn?"

Man får för lita motion vilket gör att man inte förslappas andligt och kroppsligt.

"Dessutom måste jag vända mig emot det där att det fortfarande är övervägande majoritet killar på internet."

Det var inte det som min fråga gällde utan det faktum att många unga killar inte verkar det minsta motiverade att bilda relationer eller ta ansvar i familjer.

#10   Maj
2005-02-10 22:39:42

Tja, jag kan titta på min omgivning:

Jag är 20 och min man 22. Han har en akademisk examen, jag kommer att ha det om knappt ett år. Vi har lägenhet, vi är gifta och planerar barn när jag är färdig med utbldningen.

Det läget skulle inte alls varit onormalt för 35-40 år sedan.

Idag är vi UFOn!

Det anses helt onormalt att leva som vi gör i den här åldern. Vi blir närmast förebrådda att vi inte knarkar i Indien istället för att göra något med våra liv.

Av de vi känner i vår ålder pluggar ingen seriöst, enstaka har förhållanden, många bor hemma (mycket bostadspolitikens fel dock), joben folk har är bara tillfälliga ströjobb...

Och kom inte och säg att det är fritidsintressena som är viktiga för dem. Både jag och min man har tidskrävande fritidsaktiviteter inom teater, musik och föreningsliv. Våra kompisar gör det mesta halvhjärtat - spåela lite djungeltrummor här, dansa lite magdans där... några gånger, sen är det caffe latten och jointen som gäller.

#11  Maj Pelle
2005-02-10 22:45:08

Om alla unga människor är så slöa som du ger uttryck för vet inte jag. Jag träffer nu på en del unga kvinnor som är framåt, men nästan inga män.

Men jag måste erkänna att du och din man är unika.

Jag blir så oändlig trött när jag träffar på 27 - 35 åriga kvinnor som pratar om deras "pojkvän". Det låter patetisk.

Men om inte ens de unga kvinnorna vill jobba så undrar jag hur det skall gå för samhället.

#12   Maj
2005-02-10 22:51:32

Som tur är har vi alla invandrare som jobbar som statare!

Skämt åsido, men det är fanimig invandrarna som håller detta land igång. De är de enda man ser jobba i dag!

#13   Tiriq
2005-02-10 23:04:33

Man blir inte dum av att inte motionera. Det som händer är att ens muskler försvagas och ens kondition försämras, och den enda följden av det är att ens egen hälsa riskerar att bli sämre. Det påverkar bara en själv, det är ett eget val man gör.

Hur har du fått uppfattningen att unga killar inte vill bilda familj?

#14   Maj
2005-02-10 23:26:03

Motion kan förebygga två av våra dödligaste och vanligaste sjukdomar - övervikt och depression. Motion kan således spara massor av pengar åt samhället. Så det berör oss alla.

#15   Tiriq
2005-02-11 01:15:42

Men å andra sidan betalar vi väl för sjukvård? Nåja, jag ska inte försöka diskutera nåt om skatter, jag är för ung för att ha hunnit ha några jobb...

#16   Arvid Ericsson
2005-02-11 04:08:10

Det stora problemet med motion, är det i skrämmande många fall föranleder beskäftigt beteende, i synnerhet mot icke-motionerande medmänniskor.

#17  Ingen vill diskutera de stora problemen Pelle
2005-02-11 06:08:44

Märkligt att så många kvinnliga feminister vägra att se hur mäns förtryck av kvinnor bara skiftar karaktär. då män tidigare förtryckta kvinnor i familjer och sexuellt kontrollerade kvinnor kommer framtidens män att förtrycka kvinnor genom att inte arbete i familjerna och att inte arbeta på arbetsmarknaden.

Konstigt att ni inte ser det. Eller rättare ni vill inte se det.

#18  Ingen vill diskutera de stora problemen Pelle
2005-02-11 06:10:10

Märkligt att så många kvinnliga feminister vägra att se hur mäns förtryck av kvinnor bara skiftar karaktär. då män tidigare förtryckta kvinnor i familjer och sexuellt kontrollerade kvinnor kommer framtidens män att förtrycka kvinnor genom att inte arbete i familjerna och att inte arbeta på arbetsmarknaden.

Konstigt att ni inte ser det. Eller rättare ni vill inte se det.

#19  #3 Pelle Kajsa Kavat
2005-02-11 06:23:00

Ber om ursäkt om trollvarningen var obefogad, jag tolkar som jag tolkar för att jag tolkar som jag tolkar.

Hur liten är den (lilla) grupp "av unga män som vill bilda familj, gå hemma hos barnen och försörja sig genom frun"? Mindre än den "större grupp unga män som lever vid datorn, inte kommer utanför en dörr annat än för att supa och som väljer datorspel och internet fram för flickvän och fru"? Hur vet du det?

Vad är det sen som säger att familj är det primära målet i livet? Varför måste man bilda familj? Vem kräver det? Du undrar varför feminister vägrar se hur mäns förtryck av kvinnor skiftar karaktär, det gör det inte. En man som väljer att stå utanför familj och arbetsmarknad kan inte förtrycka någon vare sig på ett individuellt eller strukturellt plan, eftersom han väljer att stå utanför. Vari ligger problemet? Förutsätter du inte att varje feminists högsta önskan är att leva i ett heterosexuellt förhållande där familj och barn är det primära?

Annars, ett exempel från min verklighet:
Största datanörden i min bekantskapskrets är under 30, gift, barn på väg och är tränare i thaiboxning. Den killen tillbringar mycket tid framför datorn..

#20  Boysen Anglofil-Anna Skogsmulle
2005-02-11 15:27:46

Jag tycker det är tråkigt att många unga killar avskrämar sig framför datorn. Förutom att de förlorar väldigt mycket på det så får de en helt sjuk verklighetsuppfattning. Internet och dataspel innehåller ju som bekant inte bara trevliga saker.
Jag tror att de själva förlorar bl a självförtroende, självinsikt och många förlorar säkert helt framtidstron. Det är en hemsk utveckling att tonårspojkar dominerar självmordsstatistiken och det tyder bara på en sak: Dagens utseendefixerade, sexploaternade och ytliga samhälle är skit även för killar.

Därför borde de vuxna männen finnas där mer för sina söner, istället för att vara ute på affärsresor jämt.

#21   Anglofil-Anna Skogsmulle
2005-02-11 15:29:30

Och vad har dagens tonårspojkar för förebilder?
Ja inte är de särskilt spännande iallfall.
Muskler, hårdhet, macho och erövrar-mentalitet är det som premieras och man glömmer bort att den femtonårge pojken också är ett barn, en individ med känslor och behov av kärlek och ömhet.

#22  Om det ska ske nån förändring.. Anglofil-Anna Skogsmulle
2005-02-11 15:31:03

måste vi även jobba med killarna, pojkarna.
Vad hjälper det om vi har en massa tuffa, självständiga tjejer om killkollektivet fortfarande är kvar på samma nivå som för tjugo år sedan?

#23   Tiriq
2005-02-11 16:23:49

Men herregud, datorer är inte farliga. Man får inte en sjuk verklighetsuppfattning av att vara mycket på internet - tvärtom, där har man möjlighet till alla sorters nyansering eftersom vem som helst får lägga ut vad som helst (på gott och ont, men mest gott). Man får inte sämre självförtroende heller (varför skulle datorer egentligen leda till dåligt självförtroende?), tvärtom är det positivt att folk kan dela med sig av sina åsikter. Jag har ju inte nån vidare stor chans att bli publicerad i en vanlig tidning, men jag får skicka in texter till Vildmark (exempelvis), och vem som helst får recensera vad jag skriver. IRL är det absolut inte så många som lyssnar på mig, där finns alldeles för många fördomar ivägen (ålder, kön, bakgrund och hudfärg spelar ingen roll över nätet), men på internet byggs mina texter upp av samma tecken som alla andras. Vill de döma mig måste de först lyssna på vad jag säger. Skulle detta ge nån sämre självinsikt?

Och så vill jag återigen be er att sluta tänka att det bara är killar som sysslar med datorer. Killarna överväger i programmering och spelande, det stämmer, men det betyder förstås inte att det inte finns några tjejer som programmerar och spelar spel (och då talar vi inte bara gulliga relationsspel som The Sims, utan även spel av typen Counterstrike). Internetanvändning tror jag är ganska jämlikt (har dock ingen statistik). Det är få med tillgång till internet som väljer att inte använda den. Jag kan tänka mig att det är så att tjejer generellt föredrar att använda internet till kommunikation, medan killar generellt föredrar att använda internet till kommunikation samtidigt som många av dem gärna bygger och trixar med resten av datorn.

För övrigt så blir man "slapp" av att sitta mycket vid datorn - man får inte muskler eller blir hård och macho. Det borde faktiskt gynna killrollen, det här att det viktiga i att vara hård skalas bort. Ni som skriver här använder bevisligen datorer och internet allihopa, har detta gett er sne verklighetsuppfattning? Eller tror ni som jag att det är bra att få ta del av så många olika perspektiv som möjligt?

#24  Tiriq Anglofil-Anna Skogsmulle
2005-02-11 17:00:20

Som gammal internetråtta vet jag själv att Internet och datorer inte behöver vara farligt eller negativt för användaren. Det kan vara en stor källa till nya perspektiv och innebära möjligheten att skapa kontakter med folk som bor långt bort.

Men det jag menade med mitt inlägg var att många killar sitter hemma och t ex porrsurfar istället för att gå ut och träffa verkliga tjejer och få en sund bild av vad en tjej är och vad sex är (därmed INTE sagt att internet är den enda boven i det dramat)

Men jag menade inte bara porrsurfning såklart, utan också att många unga män verkar ha gett upp all framtidstro (detta är dock inte bara något som drabbar unga män/killar). Utan att ha läst rapporten (lyckades inte hitta fram till den) har jag en stark känsla av att det handlar om killar (antagligen mest invandrarkillar) från undre medelklass och arbetarklass som "gett upp hoppet". Det är därför också en klassfråga, men det har det ju alltid varit. Utbildning och karriär har ju alltid varit en klassfråga. Sen så har vi det oerhörda faktumet att ungdomar (både tjejer och killar) dominerar gruppen arbetslösa i Sverige.

Så jag tror att anledningen till att så många unga killar inte gör "något vettigt" är en klassfråga.

#25   pixie
2005-02-11 17:05:26

*ger mig in leken* Är det inte så att det är en generationsfråga också? Sånt som jag lärt mig på senare år om datorer, tex cd-bränning (skratta inte nu) är sånt som mina 15-åriga tjejer i tjejgruppen kan redan nu och mera därtill..

Här är en sida om kvinnor som spelar om nån är intresserad: http://www.womeningames.com/.

#26   Tiriq
2005-02-11 17:31:56

Min uppfattning, som givetvis kan vara felaktig med tanke på var jag bor (medelklassförort), är att det är medelklassen som är mest på internet. Att under- och arbetarklassen inte har nån framtidstro har inget med internet att göra, vad jag vet.

#27  Tiriq Anglofil-Anna Skogsmulle
2005-02-11 17:34:39

Men jag menade inte att problemet med sysslolösa arbetarklasskillar nödvändigtvis hade med internet att göra. Jag spånade bara vidare på det Pelle skrev.

#28   Anglofil-Anna Skogsmulle
2005-02-11 17:41:55

Men sen kan jag bara inte låta bli att inflika lite negativt snack om internet, för det skulle kännas som att jag ljög för mig själv om jag uteslöt detta:

Internet är det snabbaste och enklaste sättet för kidsen att få tag på massor av porr av olika slag. Vilket bara förvärrar den felaktiga bilden av sex som många kids redan får förmedlad via massmedia.

Internet kan för många kids innebära en första kontakt med odemokratiska sidor, t ex rasistiska eller nazistiska sidor.

Så nu har jag sagt det. Nu känner jag att jag inte utelämnat någon tanke i mitt huvud. Nu ska jag ner och baka kladdkaka.
Obs; receptet hittade jag på nätet och hoppas ni inte tror att jag är värsta internet-motståndaren nu. För det är jag verkligen inte. Jag är en flitig surfare!

#29   Maj
2005-02-11 20:24:30

Visst, internet är skit på många sätt. Det håller jag absolut med om. Men det är också en tillgång för demokratin, tror jag!

#30  Kajsa Kavat Pelle
2005-02-11 20:36:50

Jag vet att gruppen av unga män som avskärmar sig och vätter samhället ryggen är stor. Det är dessa män som våldtar unga flickor för att de skitar i kvinnor och i sig själv.

Jag har ännu inte träffat på någon ung man som har som ambition att bli hemmagående husfar och försörjas av sin fru. Jag ser ingen tidningar och inge kurser som riktar sig till män med intresse för att sköta ett hushåll. Alltså utgår jag ifrån att dessa män inte existerar.

Jag tycker väl inte att det att bilda familj måste vara det primäre målet i livet, men jag har intryck av att kvinnor ändå är mer intresserat av det än män. Varför ser vi annars så många bröllopstidningar, varför handlar så många kvinnotidningar om relationer etc., varför finns det en massa böcker om hur kvinnor skall hitta en man, om inte kvinnor har ett intresse för att bilda familj.

Det finns nästan ingenting om hur män skall skaffa sig en fru. Om kvinnor är intresserade av att få en man, medan män inte är intresserade av att få en kvinna kan männen utnyttja denna obalans i marknaden till att förhandla fram ojämställda villkor i de relationer som de så småningom går in i.

Sedan måste jag erklära mig totalt oenig med dig i följande påstående:

"En man som väljer att stå utanför familj och arbetsmarknad kan inte förtrycka någon vare sig på ett individuellt eller strukturellt plan, eftersom han väljer att stå utanför."

Om en man står utanför systemet och lyftar bidrag i någon form är han den väsentligaste orsaken till att kvinnor har dålig lön. Kvinnor måste ju försörja honom.

Det finns ingen man som utnyttjar och förtryckar kvinnor så mycket som en man som inte ställar sin arbetskraft till förfogande för kvinnor.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?