feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Valet att bli kriminell!?


Gå till senaste inlägget#1  Valet att bli kriminell!? Alex
2005-02-10 05:21:22

Jag är mitt uppe i en tentamenskrivning och sitter och bollar mellan teorier om vad och hur valet om ett kriminellt liv görs, och under vilka förutsättningar, med rationalitet som förklarings princip.

vad anser ni har störst påverkan på ungdommar inom rurala och urbana områden!? Är det mycket mediasfel eller kan man välja att inte bli påverkad och förkasta denna våg av våld och kriminalitet som förspråkas bland annat i dagens populär musik och hollywood filmer!?
Har de tidigare religösa tyglar lättats lite? eller har den en positiv eller negativ inverkan på bruket av våld!? ex, religiösa kamikaze bombningar i mellanöstern, hedersmord, mm.

Har rättsväsendet tillräcker socialkontroll för att motverka dagens bittra växande våldskultur!?
Är det i princip ett socialt eller psykologiskt problem, vem har det huvudsakliga anvaret, ungdommarna eller samhället!?

Detta är något av det som jag har funderat över!
Kom gärna med egna tankar och teorier till varför ni tycker som ni gör!?

#2  receptionsforskning josephine
2005-02-10 10:42:22

Nej, inget är medias FEL. Många pratar om medias påverkan. Inom forskningen har man dock nästan helt lagt ifrån sig den termen och talar (sedan sent 70-tal) om den förhandlande publiken. Enkelt förklarat innebär det att media sänder ut sina texter/bilder och publiken väljer sedan hur man vill använda informationen. Man kan säga att man integrerar det med tidigare erfareheter och identifikationer. Meningen skapas av mottagaren. Media utnyttjas för att förstärka den egna identiteten. Man tar till sig budskap som stämmer överens med egna värderingar.
Så, för att applicera detta på din fråga så tror jag att de ungdomar som redan är inne i (eller i utkanten av) en kriminell/stökig kultur använder sig av medier (inkl musik) som passar deras livsstil.
Det finns massor att läsa om detta. Jag hänvisar inte till några specifika forskningsrapporter då detta var ett hopplock, dock har det mesta hämtats från McQuail's Mass Communication Theory.

Media är det jag kan, resten är bara spekulationen och tyckande, men jag tycker det absolut största ansvaret vilar hos föräldrarna. Dock bör samhället underlätta för föräldrar att hinna/orka/kunna göra sitt jobb. Jag tycker också att religioner är lite läskiga eftersom de dömer och straffar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?