feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

kvinnliga pedofiler?


Gå till senaste inlägget#1  kvinnliga pedofiler? xspartacus
2005-02-09 14:24:15

En intressant artikel av Mia Sjögren om hur rättsväsendet dömer män och kvinnor olika när det gäller sexbrott mot barn:

http://www.sourze.se/default.asp?itemId=10452778

Finns det anledning att se olika på brott beroende på vilket kön som begått det?
Finns det brott där förhållandet är det motsatta - att kvinnan döms hårdare än mannen?

#2   Maj
2005-02-09 19:12:16

Fråga ett: Självklart inte.
Fråga två: kan jag inte svara på, men räknar man med "sociala domar" så döms kvinnor som inte tar ansvar för sina barns uppfostran mycket hårdare än män. Kvinnor som är varannan-helg-mammor anses t ex helt onormala.

Allmänt: schablonbilder av brottslingar i allmänhet och av sexualbrottslingar i synnerhet är ett problem. Inte bara för män som jobbar på dagis, utan för de som tror att deras barn är i tryggt förvar så länge det inte kommer i kontakt med "fula gubbar", eller med män öht. Därför tror jag att kvinnors sexuella övergrepp mot barn väldigt sällan upptäcks - schablonbilden gör att misstanken inte vaknar.

#3  Maj Pelle
2005-02-09 23:17:25

Jag tycker att det är OK att män dömas hårdare i domstolarna än kvinnor. Som man anser jag att det är viktigara att män sköter sig än att kvinnor gör set - ett sätt för mig att leva upp till mitt kollektiva ansvar som man och sona min kollektiva skuld.

Jag vet inte om kvinnor som inte tar hand om sina barn döms hårdare än män. Eventuellt kan det i så fall bero på att kvinnan faktiskt kunde välja att inte få barnet, medan att mannen måste ta följderna
oavsett om han vill eller inte.

Är det inte så att fri abort ger kvinnor ett större ansvar gentemot de barn som de de facto väljer alldeles frivilligt att föda fram.

#4   Tiriq
2005-02-09 23:56:55

Jag tycker INTE att det är okej att ett kön döms hårdare än det andra. Jag tycker inte att det är okej att män döms hårdare för våldsbrott än kvinnor, för det tyder på att kvinnor inte anses kunna ta ansvar för sina handlingar i lika hög grad som män. Jag tycker inte att det är okej att kvinnor döms hårdare än män (som Maj skriver) i barnfrågor för att män inte anses kunna ta ansvar för barn i lika hög grad som kvinnor. Det sista vet jag inte om man kan se i rättsväsendet, har ingen statistik på det, men det låter sannerligen inte rättvist och rättsväsendet ska vara rättvist. Annars är det ingen poäng med att ha ett rättsväsende.

#5   Eric
2005-02-10 08:40:12

Det var ju en artikel i pappers-DN (vet inte om den fanns med på nätet?) i början på veckan, om ett par som dömts till fängelse för bedrägeri. Men kvinnan fick sitt straff omvandlat till böter (typ 1000 spänn) och villkorligt, för någon var ju tvungen att ta hand om deras barn...

#6  Tänk om ... Sigrun
2005-02-10 09:20:33

kvinnliga pedofiler helt enkelt inte begår lika grova brott med barnen?

#7  Olika grova brott och straff beroende på kön? xspartacus
2005-02-10 10:06:33

Så här står det i en BRISrapport från 1999:

"Våld mot underlivet är inte ovanligt från kvinnliga förövare. Missbruksproblematik och psykisk sjukdom finns flera gånger med i bilden."

Saken har tydligen diskuterats tidigare på detta forum 2004:
http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

Här kan man läsa att programmet Kalla Fakta 2004 uppger att 1% av de sexbrottslingar som blir dömda är kvinnor medan BRIS uppger att andelen kvinnliga förövare som barn ringer till kristelefonen om ligger mellan 13-20%.

Givetvis finns det gradskillnader i hur grova brott är men sexbrott mot barn borde väl rimligtvis leda till någon form av straff även om straffen kan vara olika.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?