feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Utnyttja sin kvinnlighet?


Gå till senaste inlägget#1  Utnyttja sin kvinnlighet? Galapagos
2005-02-09 11:08:59

Det här är en jobbig fråga för mig.

Jag tycker inte att varken män eller kvinnor ska få fördelar el. nackdelar pga sitt kön. Att vi kvinnor får nackdelar har vi diskuterat och känner väl till, men det finns också fördelar.

Tänk er följande situation: Galapagos åker taxi hem från krogen. Hon är lite småglad sådär. Så säger taxichaffisen "men nu Galapagos har du inte tillräckligt med pengar så jag måste släppa av dig här". Det är bara en liten bit kvar hem och Galapagos tycker det suger att bli avsläppt. Då säger hon med sitt kvinnligaste och vänligaste leende "men snälla, kan inte du...?". Plutar lite med läpparna, trycker fram brösten lite, blinkar och ler. OBS Inte övertydligt så han tror jag är någon slampa. Är man FÖR kvinnlig är man ju en slampa och DET vore ju en katastrof (obs ironi). Men ändå, jag VISAR att jag är kvinna, FÖRTYDLIGAR det och FÖRVÄNTAR mig att han ska vara lite extra snäll mot mig då. Är det inte hemskt egentligen? Sådant här gör Galapagos inte till vardags när hon tänker på vad hon gör, utan det sker omedvetet.

Nej Galapagos tänker inte pluta med munnen och be kvinnligt om det fattas två kronor när hon ska åka buss på morgonen. Då kliver jag bara av. Så jag håller inte ALLTID på så här. Men det sker IBLAND och det retar mig.
Samtidigt som jag retar mig på mig själv så finns tanken där ändå att "jaha, men om jag får nackdelar för att jag är kvinna, ska jag ändå då inte försöka få så många fördelar jag kan få pga jag är kvinna?". Svårt att leva som man lär, ibland.

Har också tänkt på det i ett par andra fall som jag läst om. Två fall med dödsdömda tjejer. Den ena skulle skjutas. När hon kom till avrättningsplatsen bad hon om att slippa bli bunden till en stolpe. Det slapp hon. När hon ställt sig tillrätta så lät hon sin kappa glida upp och visade att hon var helt naken under. Jag kan tänka mig att det var ett sätt att visa "hallå! Ser ni att jag är en kvinna. Inte kan väl ni (män) skjuta en kvinna!?" (okej man kan aldrig veta vad hon tänkte men jag kan tro att det var så hon resonerade). Det andra fallet var liknande: en kvinna som skulle halshuggas i giljotin som slet av sig alla kläder när hon fick syn på giljotinen. Hon fick släpas naken till den och bödeln var tvungen att dra henne i håret för att få hennes huvud på plats. Efteråt skrev bödeln ett brev till myndigheterna och sa att han tänkte avgå om han någonsin skulle behöva halshugga en till kvinna (han slapp också det).

Men vad var det dessa kvinnor försökte göra? Jo, visa att de var kvinnor och förvänta sig att då skulle man vara snäll mot dom. Allt från att pluta med läpparna och låtsasflörta till att i extremfallet visa könsorganet är väl ett sätt att just påpeka att man är kvinna? Och oavsett om det funkar eller inte så just att jag och många andra ibland gör det för vi TROR att det ska funka är väl intressant? Varför gör vi på detta viset?

#2   pixie
2005-02-09 11:18:04

man smörar lite, smöret kanske ser olika ut för killar o tjejer men alla kan smöra? smöra för att få det man vill?

#3   Hanna_B
2005-02-09 11:20:37

Jag har aldrig lärt mig "spela på min kvinnlighet" på det sättet, så för mig dyker frågan aldrig upp. Har aldrig lärt mig flörta heller, och jag misstänker att de här två sakerna hänger ihop.

#4  pixie Galapagos
2005-02-09 11:35:07

Jo, smöra, men varför smöra genom just det här med sitt kön? Att det händer att vi gör det är väl för att vi vet, eller tror, att det funkar. Men det är den korta förklaringen. Jag undrar över den långa förklaringen: VARFÖR?

#5  Man får väl känna sig skamsen... Greenfish
2005-02-09 12:01:14

... men visst händer det att jag utnyttjar att jag är tjej. Särskilt sedan jag har så många långa killkompisar. Jag har inte behövt ta fram en stol för att byta en lampa eller ta ner en tung skål från en hög hylla, på väldigt länge. Fast jag använder mig inte direkt av bröst och liknande. Blir snarare hoppigt förväntansfull eller liknande.

Visst skäms jag, visst borde jag inte göra på det viset, men det är väldigt svårt att komma ifrån. Däremot aktar jag mig från att spela på min "kvinnlighet" i mer "avgörande" situationer.

Min killkompis fixade mitt cykellyse också, medan jag fixade hans byxor som affären lagt upp. En ytterst markant uppdelning i manligt/kvinnligt, men sedan så är han elektriker och jag sydde min egen balklänning, så varför inte? Han hade inte fixat byxorna lika snyggt och jag hade inte fixat lyset lika bra...

Varför gör jag då detta? Vad är det som får mig att fortsätta?

Enkelt uttryckt: Det funkar, något som du nämnde innan.

Långt uttryckt så tror jag helt enkelt att vi människor är lata. Däremot är det inte accepterat för kvinnor att vara lika lata inom hemmet och män att vara lika lata inom ekonomiska och häntverksmässiga bitar.

När kvinnan (nu talar jag om extrema könsroller ett tag) flaxande med ögonfransarna ber sin man ta ner skålen från övre hyllan är det för att hon förväntas göra det och för att han förväntas ta den. Samma sak när hon klagar över vinterdäcken som fortfarande sitter kvar på bilen. När mannen kommer hem och pustande lägger upp benen i soffan är det för att han ill bli upppassad, inte nödvändigtvis för att dagen varit så hopplös som han påstår.

Det är alltså accepterat att vara lat inom vissa områden, beroende på vilket kön man har. Det är också accepterat att utnyttja det andra könet för att få det man vill inom det området.

Däremot tror jag inte att kvinnor får enormt mycket fördelar utav detta. Längre bort än 40-60% ligger det nog inte.

#6  #4 pixie
2005-02-09 12:10:09

För att det funkar ibland och kvinnor är lata och inte perfekta?

#7   pixie
2005-02-09 12:10:36

vissa kvinnor kankse ja ska förtydliga

#8   Jon B
2005-02-09 12:45:01

Har Galapagos provat om taxichaffisen kanske är mottaglig för vanlig vänlighet, utan put? Många människor är ju rätt hyggliga, jag hjälper gärna nån som behöver ha hjälp om det inte är för mycket besvär. Men put-metoden tycker jag är respektlös, det är att utgå från att han som ska hjälpa till är en idiot som gör vad som helst för lite kvinnlighet. Om jag utsätts för den (och genomskådar den, vilket kanske inte alltid sker) så blir jag mest arg. Flaxande ögonfransar, nej tack.

#9   UppåtEmma
2005-02-09 12:49:04

jag försöker att undvika stark att använda mig av sånt. Och jag säger inte det för att racka på nån här, det är bara det att det är en stor del av min feminism att inte spela på rollerna. Klart det händer ändå omedveten för jag är ju liksom alla andra uppfostrad i en könsrollsvärld. Men jag undviker att göra det medvetet.

Sen är jag en blinkig och bubblig person men det är jag lika mycket mot kvinnor som män. Vet inte om det kan kallas flörtig, jag ser det som gladlynt och skojfrisk. :) ha, vilka ord! så medelålders... *fniss*

#10  OT Jon B
2005-02-09 12:52:17

nåt fel på medelålders, va???? va???? för övrigt blir man inte skojfrisk, man blir gnällig. QED.

#11   Maria
2005-02-09 12:52:38

Det finns väl inga som glider fram på ett leende lika ofta som män.

"Stackars jag kan inte laga mat, städa, skriva anteckningar, göra mina läxor m.m. m.m. men jag är ju så grabbigt charmig så det gör väl inget?"

#12  Jo Galapagos
2005-02-09 12:54:41

Ja, visst vore det bättre om jag inte gjort så där med taxichaffisen. Men om jag bara visat lite allmän vänlighet så tror jag inte det hade varit lika effektivt. Det kanske hade varit lika effektivt men tydligen har något lärt mig eller gjort så att jag lever i tron att det inte vore lika effektivt.

Som sagt så är det här en jobbig fråga för mig eftersom jag tycker själv att jag gör fel men ändå gör jag det ibland. Det är lätt att säga att jag gör det bara för att jag vet att det funkar men jag tycker frågan är djupare än så.

#13   Maria
2005-02-09 12:55:14

Att be om hjälp är väl heller inte att spela på sin kvinnlighet? Jag får för övrigt oftare hjälp av mina tjejkompisar än mina killkompisar.

#14   Hanna_B
2005-02-09 13:05:52

Jag har en gång bett en kille tar ner en grej med orden "du som är lång, kan du..." och blivit förvånad över hur han sken upp! Senare kom jag på att han är ju inte så lång för att vara kille, men i alla fall en decimeter längre än jag. Ett fall av att råka spela på sin kvinnlighet (jag är så liten och svag) av misstag.

Det finns en kille på jobbet som blir så oerhört glad om man ber honom öppna burkar med lock som sitter hårt t.ex. För mig känns det lite märkligt. Jag vänder mig lika gärna till handsbollstjejen, hon har också mycket bättre nypor än jag. Dock känns det som om jag skulle kunna manipulera honom rätt bra, om jag lärde mig spela på det. Jag är dock osäker på om det vore att "utnyttja min kvinnlighet", eller kanske snarare att "spela på hans manlighet"...?

#15   Jon B
2005-02-09 13:10:00

"Jag är dock osäker på om det vore att 'utnyttja min kvinnlighet', eller kanske snarare att 'spela på hans manlighet'...?" Det är nog två sidor av samma mynt, som så ofta när det handlar om könsroller.

#16   pixie
2005-02-09 13:11:09

rätt tragiskt att vissa blir SÅ glada av att få öppna burkar.. jaja.. de kan inte ha det så bra o följaktligen kan man kankse bortse från könsnormerna för att göra individen glad ibland?

#17  #15 Hanna_B
2005-02-09 13:13:09

Jo, så är det nog. Den första formuleringen lägger fokus på den manipulerande, den andra på den manipulerade.

Finns det motsvarande sätt att "utnyttja sin manlighet" alternativt "spela på tjejernas kvinnlighet" för att få fördelar?

#18   Mia
2005-02-09 13:16:08

Mycket intressant fragestallning(ar i spanien darfor konstiga a)tycker jag. detta beteende ar nogot jag ofta andvander mig av, refekterar over, tycker att det ar fel. men ando fortsatter jag, spelet. fnittrar nar jag forvantas att gora det... men anda ar jag en lat tjej och det star jag for.

nu nar jag packade min resvaska till spanien sa slangde jag bara ner alla klader hur som helst, glomde halften osv.. mina killkompisar sag detta och skrattade.. jag rapar och fisar. och nar jag gor detta inspekterar jag omgivningens reaktioner. reaktionerna ar olika beroende pa om det ar en tjej eller kille som gor samma saker. tex verkar maqnga killar tycka att det ar "gulligt" nar jag ar mig sjalv, rapar och ar tankspridd och lat!! medans en del tjejer inte verkar uppskatta om en kille beteer sig lika.. det blir liksom bara otrevligt. Har jag fel?

#19   Hanna_B
2005-02-09 13:16:15

Förresten, det kanske är vad Maria nämner i #11?

#20  #18 Mia pixie
2005-02-09 13:30:28

jo så är det nog ibland, sen är det ju fortfarande många killar som tycker killar får fisa men inte tjejer, kolla dokusåpa-tråden.

Att dom tycker det är gulligt när du är tankspridd skulle jag tro, min negativa tolkning men ja tror det är så lite ändå, är för att då får de känna att de har kontroll över situationen och bestämma hit o dit, eftersom du inte "klarar av" att ta hand om dig själv. De får känna sig överlägsna = manliga när du visar dig inkompetent.

#21  Burkar Tiriq
2005-02-09 14:27:00

Jag är absolut inte fysiskt stark, inte i händerna och inte nån annanstans heller, så därför tycker jag att det är kul att för en gångs skull vara lite starkare än nån. Med andra ord, jag öppnar gärna burkar åt folk utan att därför bli dryg och överlägsen (hoppas jag...).

#22  Samma? Galapagos
2005-02-09 14:44:16

Men ta dom där dödsdömda tjejerna som jag tog som exempel i mitt första inlägg. Ok, extrem situation men just eftersom jag tror att man inte tänker logiskt och rationellt utan bara GÖR i en sådan situation så är det lite intressant att se VAD dom gör. Även om det är svårt att tänka mig in i situationen så skulle jag faktiskt kunna tänka mig att jag skulle göra likadant som dom gjorde. Typ slita av mig kläderna. Tänka, obs omedvetet, att visar jag att jag är kvinna så är dom nog snällare mot mig. Logiskt så fattar man ju att det knappast hjälper, men impulsen finns där, och om man är i en sådan situation så följer man nog impulsen. Viktigt så jag skriver det igen: impulsen att påpekar jag bara att jag är kvinna så kommer det nog gå bättre för mig finns där.

Jag vet inte om det är samma sätt att resonera när jag putar med munnen för att få min vilja fram i taxin som tjejen som visar muttan för folk när hon känner att livet är hotat. Det kanske bara är en gradskillnad. Ju mer viktig situationen är desto mer drastisk blir ens metoder. Ska man precis dö hinner man väl inte vara fin i kanten och puta lite med munnen utan då får man nog göra allt man kan och lite till ganska omgående. Men är det samma ändå? Eller? Är jag ute och cyklar eller är hästarna hemma i stallet?
Och om jag inte är ute och cyklar, så vad säger det här då? Är jag unik? Om jag inte är unik - vad ska vi göra då? Varför tänker jag så här, är det bra eller dåligt, och kan jag på något sätt tänka annorlunda?

#23  Marias inlägg #11 Eric
2005-02-09 14:49:41

Med tanke på resonemanget i tråden "Fy fan vad det är synd om män", så förväntar jag mig någon sorts fördömande av hennes försök att kasta strålkastarljuset på män i en tråd om kvinnlighet.

Och inte medhåll, Hanna_B! ;)

#24  Hjälp! monica
2005-02-09 17:39:25

Det är lite kul, för jag skulle inte ens tänka tanken att spela på nån kvinnlighet, att puta med nåt eller flaxa med ögonfransarna. Jag vet inte hur man gör!!!

Jag frågar efter hjälp av nån jag tror kan hjälpa. Behövs längd frågar jag en lång person, man eller kvinna spelar ingen roll. Men jag har allt lagt märke till att män hellre hjälper. Faktiskt. De blir inte sällan glada när de kan vara till hjälp. Jag vet inte om det är samma sak om de hjälper en annan kille. Men jag tror nästan det.

En dag fick en bil motorstopp mitt i korsningen där vi satt ett gäng vid en uteservering. Bilisten behövde bara hjälp att putta bilen ur vägen. Fyra av killarna reste sig genast och hjälpte till. Ingen av tjejerna rörde ett finger. Inte jag heller. Bilisten var en man.

Blev detta OT?

#25  Monica Maria
2005-02-09 18:11:34

Skulle du (och dina väninnor) hjälpt till om det var en tjej?

#26  #24 Hanna_B
2005-02-09 18:16:22

Menar du att män är mera hjälpsamma i största allmänhet, eller när enbart när det handlar om typiskt manliga områden som t.ex. bilar?

Jag har en gång erbjudit mig att hjälpa till vid en manlig bekants flytt, och blivit närmast utskrattad. Det är klart att jag inte kånkar på de tyngsta möblerna, men allt i hans flytt krävde väl ändå inte supermuskler. Man kan ju bära en kartong i taget istället för två, typ.

#27   Freddan
2005-02-09 18:56:29

Det är väl ändå inte att spela på sin kvinlighet att be en längre person om hjälp att nå upp till något som man inte når?? Är själv 195 cm och skulle tycka det var väldigt märkligt om någon av mina kompisar inte frågade mig om hjälp när det gällde att nå något. Oavsett om det är en kille eller tjej som frågar. På samma sätt som att jag skulle be om hjälp ifall det hade varit en uppenbar fördel att ha tex små händer när man skall göra något.

#28  #27 Hanna_B
2005-02-09 19:05:00

vem bemöter du? Om det gäller mig, har du missförstått mig poäng med det inlägget.

#29  #28 Freddan
2005-02-09 19:12:16

Nja.. bemötte mest Greenfish högre upp (#5). Men tyckte att det var lite allmänt i luften här..?

#30   Hanna_B
2005-02-09 19:14:41

#29 Då tycker jag att du hörde fel i luften. Det handlade om at få saker nedplockade av långa män med hjälp av fladdrande ögonlock och framskjuten byst, typ.

#31   Maj
2005-02-09 19:18:46

Jag har blivit uppmanad till att spela på kvinnlighet bland - då i universitetssammanhang. Jag har fått tipset, och det är ju sant, att om man är kvinnlig, söt, pratar med ljus röst lite osäkert och läspar lite, kanske fnissar, så är det ingen som hugger en i strupen i debatter på seminarier och så. Väldigt många tjejer kör på detta.

Jag skulle för det första aldrig kunna göra det för att jag skulle äcklas av min falskhet.

Men framför allt så tjänar man inte ett dugg på det i längden. Visst, färre utskällningar, kortsiktiga fördelar, men man får aldrig någon respekt.

#32  #31 Maj Hanna_B
2005-02-09 19:53:45

Chockerande.

Jag vet en tjej som är sån, extremt mycket. Särskilt mycket när hon talar inför folk. Hon vill bli chef, uttalat. Jag undrar om hennes strategi är lönsam eller ej...

#33  Hanna - Maria monica
2005-02-10 11:56:22

Hade vi hjälpt till om det varit en tjej. Jag tror inte det. Det sitter inte i min ryggmärgsreflex att kasta mig upp och hjälpa folk om det inte är helt akut förstås. Vet inte varför. Killarna var redan på plats innan jag hunnit tänka. Det gällde även de andra tjejerna vid bordet. Vi sa det sen. Vad är vi för lata hemska människor egentligen!?!

Tror jag att män är mer hjälpsamma allmänt eller när det gäller "manliga" grejer. Svår fråga, för jag har aldrig bett om hjälp med nåt "kvinnligt". Vad skulle det vara? Jag gör inga "kvinnliga" saker. Tror jag... och OM jag gör det klarar jag det tydligen själv.

Men på stan, rent allmänt, är min uppfattning att män hjälper till mer villigt och oftare. Om nån tappar hela matkassen, ramlar, får fel på bilen, det kanske är "manliga" grejer att hjälpa till med? Vad skulle den kvinnliga motsvarigheten vara?

Tänker på ett skrivbord jag behövde få ut ur lägenheten. Frågade på den lokala puben om någon kunde tänka sig att hjälpa mig. Det var inte särskilt tungt, men stort, jag fick det inte genom dörren själv. Jag tror inte ens att tjejerna hörde frågan faktiskt. Två killar hjälpte mig.

#34   Maria
2005-02-10 12:20:24

Jag brukar hjälpa kvinnor med barnvagn, hålla upp dörrar, ge upp min plats på bussen till äldre, hjälpa folk med information, lyfta ner saker från höga skåp o.s.v.

#35   Maria
2005-02-10 12:22:52

Sen så har jag nog en tendens att lättare erbjuda hjälp åt tjejer än åt killar. Funderar på varför...

#36   Simone
2005-02-10 13:09:16

Jag kör väldigt sällan på min "kvinnlighet". I mitt senaste jobb har jag en ledarroll vilket gör att jag skalat av en del av de kvinnliga lagren och antagit mer "manliga" attribut som smittar av sig även privat. När jag tidigare har använt mig av min kvinnlighet så har jag inte gjort det för egen vinning utan för "the greater good" dvs någon annan, min avdelning/skiftlag eller mina vänner. Däremot brukar jag spela på min pojkväns manlighet lite och be honom hjälpa mig med saker jag lika gärna kan göra själv, fast där är det nog lite lathet med :)

#37   elvira
2005-02-10 14:06:23

Här om dagen hade jag inte pengar att åka buss en längre sträcka. Det var svinkallt ute och sista bussturen. Det skulle ha blivit ca. 140 kronor att kosta, så jag jag förklarade min situation till busskusken (som var en man) o frågade snällt om jag skulle få åka gratis. Det fickjag.Kusken var verkligen vänlig o vi satt o talade hela resan hem. Efteråt sade mina killkompisar jag berättade historien åt att det endast fungerade för att jag är en ung tjej.

Jag tar aldrig rollen att puta med läpparna, fladdra med ögonfransarna.. den rollen har aldrig passat mej. Men jag är ganska bra på att be efter tjänster, må hända att de går lättare igenom för att jag är en tjej, med men.

Hmm. Vet inte riktigt vad jag ville få sagt. Bara att detta är ett bra ämne. Värt att fundera på.

#38   Mars
2005-02-12 06:57:37

Elvira:
Jag har varit med om nästan precis samma sak som du när det gäller bussresan. Tror att förklaringen är att det finns snälla busschaufförer som gärna hjälper en bara man säger som det är oavsett kön.

Vet inte om jag är nån slags specialfall men jag hjälper mer än gärna till med saker jag anser mig duktig på, om det så gäller datorer eller att hjälpa en killpolare att stryka en skjorta. Jag har inget emot att be om hjälp när det behövs heller.

#39  Min morsa Karra
2005-02-12 13:21:56

är socialsekreterare. En gång kom det in en man på socialkontoret där hon jobbar. Han var hög på amfetamin och bar kniv, tydligen var han förbannad på någon som fattat ett beslut han inte gillade (mannen hade alltså varit i kontakt med socialkontoret tidigare). Han dundrade in på ett kontor och började bråka med socialsekreteraren Göran som satt där inne. Det blev lite handgemäng, knarkaren och Göran for ut i korridoren. Göran försökte på en gång försvara sig och få ut knarkaren. Min MS-sjuka mamma var den som reagerade, sprang (så gott hon kunde) ut i korridoren och skrek "hallå, nån måste hjälpa Göran!" Kvinnorna var de som reagerade medan karlarna satt kvar i sina rum.

Beror det på att det var en Göran som var utsatt och inte en Birgitta?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?