feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Män är bättre på ung. allt?


Gå till senaste inlägget#1  Män är bättre på ung. allt? Gabriella
2004-02-02 01:27:58

"Nu kommer reaktionerna att hagla.
Men jag har sett så många olika teorier, så jag tänkte jag skulle dra på med en som kanske kommer att resultera i att jag blir hemsökt å får stryk. Men det är värt dét.
Detta är bara en teori, inte en åsikt.


Kanske är det så att andledningen till att kvinnan inte får sina positioner i samhället, andledningen till att kvinnan inte är lika ”stark” som mannen, å inte får samma lön som mannen.
Det kanske helt å hållet beror på att kvinnor inte är lika smarta å fysiskt starka som män är.
Kvinnligheten kanske är (raka motsatsen emot vad jag läste tidigare i en disskussion) en misslyckad man bara.
Kvinnor kanske i grund å botten är ämnade för att föda barn å ta hand om barnen, å inget annat.
Å följdaktligen är mannen bättre på allt, utom att just ta hand om barnen?"

Så här ser ett typiskt inlägg ut på feministdiskusen på Lunar. Vad f-n ska man göra?

#2  OJdå Josefine Alvunger
2004-02-02 10:10:24

Jag har aldrig läst där. Vad man skall göra? Fullkomligt ignorera skiten tycker jag. Är man så pantad så man går livet igenom och tror att män är smartare och helt enkelt bättre... tja.. you´re in for an ugly surprise.

Kul att personen ifråga kallar det "teori", inte en åsikt. Man kan ju garva.

Sånt där tror jag man blir lyckligare om man inte bara bryr sig fantastiskt barnabegåvade kvinnohjärna med. Den kan få kortslutning :)

#3  Uppfostra Angelique
2004-02-02 11:47:45

... slynglarnas föräldrar? ;)

#4  Hmm. Gabriella
2004-02-02 16:47:27

Idag på Lunar så var det en 18-årig kille som skrivit på förstasidan om att han var emot feminism och för jämställdhet.
Hans gästbok var översvämmad av svar som stödde honom. Bara killar.

Så här såg några av svaren ut:

"BRA Såååå underbart bra skrivet. Det var som om jag själv skrivit det. feminism handlar om att höja kvinnan och tycka ner mannen. Vi killar som har gett kvinnorna en röst för att bli jämnlika måste bli plockade på för hur det har varit innan. varför ska vi lida när det är vi som har hjälpt er att jämna ut distansen mellan könen"
25-årig kille

"Fan bryr sig men ni feminister har taskig klädstil hahahah converse skor.. korta svarta kjolar.. strumpbyxor med hål hahahahah HÄXOR"
15-årig kille

Och så vidare....

Det är sant, att det bästa är att ignorera sådant. Det är därför jag håller mig ifrån diskusen för det mesta.

#5  Det... JoeHill
2004-02-02 17:09:17

...finns stunder då jag funderar i liknande banor men helt omvänt.

Jag jobbar nog med några av Sveriges smartaste kvinnor, och då känner man sig onekligen ganska korkad ibland...

Huh, hemska tanke... (JoeHill svettas)

#6  haha Josefine Alvunger
2004-02-02 17:19:29

25 år och inte mer vett? Det är ju mest synd om honom tycker jag. Det manliga egot har talat "vi killar har gett kvinnor en röst"... Jag tackar ja... Så länge den kvinnliga rösten säger: "Jag har inget att säga, låt killarna tala" så kanske den är okej för den här 25åringen.

#7  Jo.. Angelique
2004-02-02 18:50:47

Fast vad säger man när man möts av sånt ofta?

Uppfattar det som ganska vanligt, kanske särskilt bland unga i och med att feminismen diskuteras mer nu. (Men liknande omogna kommentarer förekommer ju oberoende av ålder.) Särskilt bland grabbar som lever på att synas och höras. Det lär ju påverka ganska många grabbars inställning, och om tjejer bara blir förlöjligade på det sättet utan att någon säger nåt drar de sig säkert undan mer.

Har inga superlösningar, men man kanske snabbt kan dra vad feminismen står för (eller kanske enklare, vad den _inte_ står för) och sen låta bli att svara på omogna repliker på det. Men det är förstås svårt eftersom personerna bara är ute efter att bekräfta varandra och stänga ute obekväma åsikter. Eller så kör man mer på stilen "äh, du har ju noll koll på vad du pratar om" så kan dom svamla bäst dom vill sen.

#8  Lunarstorm. Anna
2004-02-02 20:11:20

Det mest skrämmande med det höga antalet antifeminister och feministfientliga debatter på just Lunarstorm är ju att just den webcommunityn har volymerna. Lunarstorm är en stor mötesplats för ungdomar i Sverige. Kanske Sveriges största. De har 2 450 390 Unika besökare varje månad, och sajten växer ständigt. Det är mycket.

"Det är runt femtio procent av målgruppen 16-24 år i Sverige som tillbringar betydande timmar av sina vardagsliv på Lunarstorm varje dag. För det är vad de gör. Lägger delar av sina liv på den siten. Kontakt, chat, ragg, omvärldsbevakning, dagbok och så vidare. Det är här våra unga idag lär sig mycket om livet. Ungdomsgården har flyttat hem till tonårsrummet framför en skärm." (Citat från en artikel på Sourze.se - "Lunarstorm -det blåser på månen")

I och med detta, så innebär det ju att många ungdomars första "möte" med feminismen, kanske inte blir helt lyckat? Risken är ju att antifeministernas alla floskler, halvsanningar, myter och smutskastning om feminismen går hem. Därför tycker jag på sätt och vis att feministerna behövs även där för att stå som motvikt till den ensidiga debatten som förs. Jag tycker det är synd om antifeminister och ickefeminister ska få definiera innebörden av feminism, medan feministerna knappt får en syl i vädret. Tyvärr är det ju så att de få feminster som orkar med den enstämmiga kören av antinissar blir helt överkörda och till slut tröttnar ju även den mest uthållige och till slut ärdet väl nästan inga kvar...

#9  Precis. Gabriella
2004-02-02 20:23:41

Det finns ett fåtal feminister som envist kämpar emot samma påhopp om och om igen på diskusen, jag var en av dem. Men jag kände att jag orkar helt enkelt inte längre. Jag måste ta en paus och samla krafterna, sedan kanske jag orkar återkomma.

Dock så är det ju inte så enkelt då de flesta inte är där för att få insikt el. förståelse utan bara för att provocera. Attityden "du har fel och jag har rätt" finns där hela tiden. Och i o m att man sätts i en försvarsposition hela tiden så blir det svårt att föra en konstruktiv och saklig diskussion. Oftast blir man alldeles för känslosam då folk kommer med personliga påhopp.

Något som irriterar mig så otroligt är när folk skriver "feminister tycker..", "feminister är..", däremot så kan man absolut inte generalisera det minsta då det gäller män tex.

#10  Oj Josefine Alvunger
2004-02-02 21:03:56

...skrämmande. Får kanske skapa en sida och kolla in diskussen sedan. Så man vet vad kidsen har för sig - haha!

Nej men klart det låter allvarligt. Jag har all respekt för de som orkar, och förstår att du måste ta paus Garbriella.

Men det finns inga argument i världen som kan övertyga en person som tycker att feminister är jordens avskräde att vi inte är det.

Kanske är det bättre att skriva en sammanhängade text eller flera där man samlar sina mest slagfärdiga argument, istället för att skriva dem hundra ggr till personer som svarar: NÄHEEE SÅ ÄR DET INTEEEE!

#11  Ja kanske det.. Gabriella
2004-02-02 22:57:14

Det vore kanske ngt. Men det är ju ett väldigt brett område. Jag brukar vara inne och diskutera djurrätt, och där finns det mer klara argument och motfrågor. Där brukar man med jämna mellanrum posta svar på de vanligaste (och dummaste) argumenten för att så att säga slippa dem.

Att skriva ihop en sammanhängande text om feministiska aspekter kan vara svårt men bra om ngn orkar göra det ;)

Skulle gärna se Josefine på feministdiskusen på Lunar, det skulle vara kul med lite "nytt" blod så att säga..

#12  Ännu ett citat från Lunar... Anna
2004-02-03 15:32:08

Detta skrivet av en tjej på 21, vid diskussion om män och kvinnors löner:

"ja du! alla tycker olika om det där med feminsism... Ja tycker att man ska ha betalt efter den prestation man utför... En man kanske oftare(!) jobbar bättre... på vissa jobb, då ska han ha högre lön.. Kvinnor skall uppfostra barn, och mannen ska arbeta, det tycker jag ! du då? vad tyycker du?"

Ah, man blir så matt ibland..

Jag kan förstå att vissa människor (inte kvinnor - utan människor!) skulle föredra ett liv, där partnern fungerade som försörjare medan de kunde sitta hemma och knyppla och ta hand om barn hela dagarna. Vilket bekvämt liv! Det finns säkerligen både kvinnor och män som skulle föredra det om de kunde välja.

Men att säga att "jag vill att alla KVINNOR ska göra si, och alla MÄN ska göra så" - är ju att sätta sina egna ideal på resten av alla människor, samt envist dela upp deras uppgifter och roller endast beroende på vilket kön de föds med. (Att tvinga på ideal, är det säkert någon lustigkurre som vill anklaga feminismen för att göra också. Kändes som ett typiskt antifeministiskt svar på en sådan sak bara..)

Att dessa könsroller så envist biter sig fast hos människor, kan jag bara inte förstå!

#13  Har flera gånger på Lunar... Hanna
2004-02-03 19:04:27

...sett tjejer som säger "Jamen killar är ju bättre än tjejer. Det är därför de har mer betalt. Jag önskar jag vore man.". Främst unga tjejer.

Jag blir mörkrädd.

Jag har f ö också övergivit feminist-diskusen på Lunar. Där fanns inget vettigt att hämta längre.

#14  Lunarstorm (igen) Gabriella
2004-02-03 19:22:53

Javisst, blir man lite mörkrädd.
F.ö är det för ögonblicket en diskussion om att feminister inte vågar/kan ta kritik el. argumentera efter det att diskusbossen öppet konstaterat att flera feminister flytt fältet och tyckte att diskusklimatet var för hårt.


Sedan har det blivit en diskussion om huruvida tejer är sämre på att diskutera än killar. (Kan bero på att diskusbossen är särartsfeminist och påpekade att det just var tjejer som förvunnit o s v)

Citat som det här:
"Ja det är väl tjejerna som måste ändra på sig? Det är inte vårat fel
att tjejer över lag inte tål lika mycket?Dom måste lära sig att bli
tåligare för vad jag vet har vi inte gått tillräckligt mycket över gränsen.
Man går över gränsen när man använder sig av personangrepp och då ska
du gripa in, vilket jag antar att du försöker göra"

får mig att må lite dåligt :S

#15  Eller den här: monica
2004-02-04 00:43:39

"Jag fattar inte varför kvinner klagar så mycket på att de har mindre lön å så. Det är väl bara att göra som vanliga människor och kräva det?"

Och vilka de "vanliga människorna" är behöver vi ju inte sväva i ovisshet om...

#16  Gabriella.. Josefine Alvunger
2004-02-04 00:56:17

... Klart tjejerna är de som drar.

Vi är inte så puckade så vi slåss mot väderkvarnar. ;)

"Den som försöker övertyga en dåre om att han är en dåre är en större dåre än dåren själv".

Varför skall vi slösa vår värdefulla energi på individer som bara vill jävlas? Av den anledningen finns JÄIF på feminetik, och med det menar jag inte att de som debatterar där bara vill jävlas. Med det menar jag att där finns individer som inte vill jävlas, resten raderas, abuseanmäls och åker ut.

Visst, nu tycker kanske puckona på Lunar att de vann, för tjejerna är inte tåliga och feministerna fegar ur. De har såååå fel. Vi anser dem inte värda att lägga energi på. Istället sparar vi den energin till de riktiga fajterna, till att stärka banden oss emellan, till att diskutera med intelligenta och intresserade personer som kan möta oss med respekt (som de flesta sign på JÄIF gör) - dvs vi tar fajter som kan leda någonstans. När medlemmarna på AFS jublar och blinkeliblinkar till varandra i ändlösa mess för att nån feminist fått nog och drar, har de egentligen inte vunnit ett skit. De har bara stängt sin egen dörr, målat in sig i ett hörn och lever i tron att alla håller med dem för att där finns ingen som säger emot. I själva verket är de så ofarlig så ingen ens bryr sig om att säga emot.

Inte alla dock. En del av de vettigare har jag och ni fått nöjet att diskutera med här. Resten bryr jag inte min feministiska hjärna om. Det bekymrar mig inte att de tror att vi är tysta för att vi inte har några svar. Det kan de tro. Sen kan de logga in på feminetik, eller nåt annat coolt feministforum och se att nog fan har vi svar. Men man kastar inte pärlor till svin. Totalt meningslöst. :)

#17  Kommer att tänka på.. Josefine Alvunger
2004-02-04 01:03:23

... ett inlägg av Kalle Strokirk som skrivit ett antifeministiskt manifest. Han skrev nåt inlägg om att den feministiska tystnaden kring hans bok talar för att de inte har något svar på tal. Han tolkade reaktionerna som att feministerna blev skraja och inte kunde bemöta det han skriver.

Jag läste ett kapitel ur hans bok, fnissade en stund, och sedan gick jag vidare. Jag reagerar på saker jag anser vara allvarliga. T ex Billy Butts text. Där såg jag något farligt. Jag ser inget farligt i Strokirks bok.

Kapitel två slutade om jag inte missminner mig om att männen minsann uppfunnit glödlampan och alltid försvarat kvinnor med sina liv.

Ja låtom oss alla nedfalla på våra knän och tacka manligheten. Jag tackar gärna manligheten för allt vad de hittat på och alla krig de utkämpat. Men då anser jag mig ha rätt att INTE tacka dem för några saker de gjort också. Skall de ha tack som grupp för något skall de också som grupp ha skit för något. man kan inte påpeka "kolla va bra vi män har gjort" för att i nästa mening "gaaah feministerna anklagar oss som grupp för dåligt vi har gjort." Strokirk kunde inte för sitt liv förstå feministernas kritik mot manligheten, för manligheten räddar minsann liv. Det där är inte ens värt att kommentera till Strokirk. Inte en fajt jag tycker mig behöva ta. Jag skräms inte av Strokirks manifest. däremot har jag läst en del BRA antifeministiska argument, som skulle kunna ligga till grund för ett antifeministiskt manifest. och det skulle jag också besvara. Men inte detta. Det lägger jag till den stora högen med "blaj".

#18  sportsammanhang... Hanna
2004-02-04 07:38:52

Då heter det ju "Vi vann!" om laget man hejar på vinner, men "De förlorade" om samma lag förlorar. Har faktiskt inte tidigare tänkt på det Josefine påpekar, men det stämmer så bra!
Det är ju mkt:
"Män har gjort ditten.."
"Män har gjort datten.."
"Män är smartare.."
"Män är starkare.."

Men säger man något generaliserande negativt, då jäädrar är man manshaterska.

#19  Ursäkta.. Lars
2004-02-04 07:53:14

..intrånget, men jag är nyfiken på vilken text av Billy Butt Josefine menar. Länk?

#20  tjejer Kristina
2004-02-04 11:27:15

Jag tycker ofta så synd om de (i allmänhet unga) tjejer som solidariserar sig med patriarkatet, de kommer ju inte att få något alls för det. De sitter där och blir en slags symbol för den lyckliga kvinnan i manssamhället, och tycker att feminism och solidaritet kvinnor emellan är fånigt och rödstrumpigt.

Inte kommer patriarkatet att belöna dem för det, för som i alla patriarkat respekteras bara de som är framgångsrika och välbärgade. Patriarkatet respekterar en kvinna med makt; kvinnor som abdikerar alla möjligheter till makt tuggar det sönder och spottar ut, i alla fall när de inte är små och söta längre. Men vad gör man åt det?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?