feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminism=Vänster


Gå till senaste inlägget#1  Feminism=Vänster Daniel
2005-02-04 22:18:40

Jag bor i USA och sitter vid en Amerikansk dator och tangentbord så istället för att kopiera och klistra in varenda åäö så kommer jag att uttrycka mig på Engelska på detta forum. Jag hoppas att alla förstår att ni kan svara på Svenska.


The first thing that comes to my mind when I read articles written by feminists is that most of them seem to be left-wingers. (vänster partister etc)
Ofcourse I might be mistaken, but if I am right it is truely a big problem for those who wants more people to become feminists, why? Because alot of people agree with the feminist way of thinking but do not want to be associated with their political views, I for one am one of them. My point is that being a feminist needs to be politically neutral in order to get a more public interest for feminism. Do you agree with me that the word "feminist" has a left-wing sound to it? If so, do you think that is good or bad and what can be done to make it a neautral word?

#2  Daniel BluePrince
2005-02-04 22:56:51

Det är en intressant fråga.

Man vill ju såklart gärna ha en bred uppslutning för feminism. Samtidigt tycker jag att feminism till stor del bygger på en solidaritetstanke som (för mig) är svår att foga samman med den individualism som till exempel liberalismen står för.

#3   josephine
2005-02-04 23:23:12

Njae, jag har nog gått mer från vänster mot liberalismen (till min egen förskräckelse får jag tillägga). Jag ser inget problem med att vara liberal feminist. Skillnaden är väl kanske att jag inte går med på patriarkatsteorin, samt att jag efterlyser ett större eget ansvar för kvinnor att inte gå med på att vara offer. Men visst, jag måste försvara min ståndpunkt vid varje diskussion.

#4   Maria
2005-02-04 23:54:38

Kön är inte klass. Lika litet som det är religion eller nationalitet eller vad som helst annat.

Att vänsterfeminister inte skäms för att "komma ut" och stå för sina åsikter på samma sätt som en del högermänniskor tror jag beror på den stora tyngdpunkten på individen i högerpolitik. Om du får lägre lön, slår i glastaket eller blir överfallen, eller vad som helst annat, så beror det på saker du gjort och på dig som individ inte på det faktum att du är kvinna, färgad eller kommer från "fel" bakgrund. Då vill man inte verka gnällig och "skylla ifrån sig". Vänstern är mer vana att tänka i termer av strukturer.

Vill dock tillägga att jag känner till en hel del högerfeminister. Men du har nog rätt - speciellt i USA krävs det nog en hel del integritet för att stå för att man är både höger och feminist. Risken finns väl att man så att säga blir beskjuten från båda håll.

#5   Pär Lundström
2005-02-05 00:50:14

Att kalla sig feminist borde vara alla och envar förbehållet oavsett politisk hållning. Dock tror jag det förutsätts nån slag gemensam grundsyn eller överenskommelse vari problemet består av de inblandade troende. Och det är väl just här som vänstern har skaffat sig ett försprång. För så länge som man på högerkanten fortsätter se varje människa som en isolerad ö och blundar för strukturella problem så blir vänsterstämpeln tyvärr svår att tvätta bort.

#6   Ragnar
2005-02-05 02:26:02

Kollektiv individualism kanske är svaret!? Fråga mig inte hur bara...måste flura vidare.

#7   Catrin
2005-02-05 15:07:51

Det här är något jag funderat över och jag tror att det blir mycket svårt med ett feministparti som fungerar friktionsfritt över partigränserna. Anledningen är det som Blueprince skriver. Det grundar sig i ett rättvisetänkande som är svårt att förena med högeråsikter. (Jag vet att det finns olika åsikter om vad rättvisa är, men i det här sammanhanget syftar jag på att alla bör ha lika förutsättningar o möjligheter osv.)

#8  Patriarkat = Vänster? Volkan
2005-02-06 01:25:34

Ett patriarkat är enligt mig kollektiva normer, som endast kan överleva så länge det finns en uppslutning av människor bakom dessa. Eftersom socialismen hyllar det kollektiva, ser jag inga motsättningar mellan ett patriarkat och socialismen. För den extrema socialisten som hyllar idén om proletariatets diktatur, kan man tolka det som om dessa kollektiva normer (patriarkatet) ej är berättigade för ifrågasättande och att kollektivet är beredd att använda våld för att skydda de egna åsikterna (våld mot homosexuella och polisernas s.k. "familjebråk" kan berättigas med denna syn). Det är ju det som är haken med diktaturer...

Jag ser inga konstigheter med att vara liberal och feminism. Det faller liksom inom samma område. Eftersom liberaler kämpar för individens okränkbarhet, vore det schizofrent att selektera bort en kränkning som baseras på det biologiska könet och/eller genus.

Killar som går mot sin förväntade könsroll kränks eller riskeras att kränkas; "Fjolla! Bög! Är du man eller en mus?! Det är bara pedofiler som jobbar på dagis!". Det är även inte ovanligt att män med en annan sexuell läggning än den kollektivt accepterade misshandlas, vanäras eller hotas. Individer med penis är alltså lika mycket utsatta för patriarkatets hinder som kvinnor.

Det nämndes att folk på högerkanten såg människor som isolerade öar och att de därför blundade för de strukturerade problemen. Och att individualism inte är förenligt med solidaritet.

1. Först och främst måste man identifiera vad folk på högerkanten är. För mig är det människor som är konservativa, och konservatism är lika med traditioner. Traditioner behöver kollektiv förankring för att överleva, och sociala strukturer behöver ett socialt sammanhang/kollektiv för att ens existera. Därför är det svårt att förena 'isolerade öar' med det som är kollektivt, då det är logiskt oförsvarbart.

Om det menades att folk på högerkanten var liberaler, måste det vara en fördom. För mig är det otänkbart att det inte skulle vara det. Mina åsikter är ju inte universella, så jag kan självklart ha fel... Eftersom individens fri- och rättigheter är heliga, betyder det inte att liberaler förnekar andra individers existerande. Finns det individer i plural, finns det logiskt sätt även grupper, nätverk, organisationer och kollektiv. Ex: så länge indelningen "vi" och "de" är brukbar, finns det grupper som vi aktivt väljer att vara med i eller passivt tvingas att vara med i. Sociala strukturer kan som sagt enbart finnas i sociala sammanhang. - Oavsett om en individ kränks av individuella kränkningar eller strukturerade (det spelar inte ens roll om en majoritet stödjer kränkningen) kan dessa aldrig berättigas. På så sätt är det liberalers angelägenhet. Och är det ens angelägenhet, vore det bra att kunna identifiera problemet, så som att räkna ut att kränkningen är strukturerad. Annars är det inte så lätt att angripa ett problemet.

2. Enligt mig kan liberalism och solidaritet förenas. Visst, liberaler tycker att individer är heliga och okränkbara, med det hindrar inte dem att ingå i en frivillig sammanslutning.

#9   Esse
2005-02-06 16:48:55

Som ism är ju feminismen inte alltid 100% lätt att sammanfoga med andra ismer. Ni har tagit upp liberalismen som många liberaler inklusive mig anser fungerar jättebra tillsammans med vår tolkning av vår ideologi. Men givetvis kan man hitta motsättningar. Detta kan man också hitta inom andra politiska tankegångar. Socialismen till exempelvis där den största konflikten är vad som går först kvinnokamp eller klasskamp?

Har kvinnor från arbetarklassen något gemensamt (tex att de är förtryckta för att de är kvinnor) med en kvinna från borgligheten? Ja säger feminismen medans socialismen säger nej och ser hela tankegången som ett hot mot klasskampen. En klasskamp som när den är klar även ju skulle lösa jämstäldhetsproblematiken. Historiskt sätt ledde detta till exempel att man som kvinna som accepterade detta i praktiken fick bli den som tog hand om hemmet medan mannen var ute på barrikaderna.

Med detta säger jag inte man inte kan vara feminist som socialist, detta vore ju tämligen löjligt och skrattretande av mig. Vad jag vill säga är man överallt kan hitta konflikter mellan ismer beroende på vad man i ideologin ställer sig till.

Kontentan är, ja visst man kan vara liberal och feminist liksom man kan vara socialist och feminist, vi har ju oss själva som bevis.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?