feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hen - här för att stanna?


Gå till senaste inlägget#1  Hen - här för att stanna? udd
2012-03-14 23:53:54

Hen-debatten har blossat upp igen. Jag tror den utlöstes av att Nöjesguiden gjorde ett temanummer där de bara använde "hen" (http://nojesguiden.se/blogg/margret-atladotti…).

Ska jag vara ärlig tänkte jag först att det kändes lite tjatigt och "gjort". Det här har varit uppe så många gånger redan. Kommer vi aldrig framåt? Å andra sidan har inget könsneutralt pronomen slagit igenom så självklart finns det en poäng med att lyfta frågan igen.

Den stora utmaningen -- och där vi gått bet tidigare -- tänker jag är att få ordet att bli etablerat och inte bara uppmärksammat. Nöjesguiden ska till exempel börja använda "hon" och "han" igen. "Hen" var bara en temagrej och inget egentligt ställningstagande. Nya frågor lär också dyka upp som tar debattfokus, såväl i tv-studiorna som kring middagsbordet.

Hur ska vi få "hen" att fortsätta leta den här gången? Och inte bara stoppas ned i en låda för att glömmas bort tills nästa gång debatten blossar upp?

(En kul grej är förresten att min chef skickade ett mejl till hela avdelningen med "hen" i. Det har jag nog aldrig sett förut.)

#2  Sv: Hen - här för att stanna? udd
2012-03-14 23:56:52

Jag såg förresten att chefredaktören för Nöjesguiden i en ledare skrev att "hen" var en utmaningen för skribenterna. Det säger ju verkligen något om hur otroligt stort fokus kön har. Strikt textmässigt måste ju "hen"-grejen vara något av det enklaste som går att göra. I värsta fall: Skriv din text som vanligt och byt sen ut alla "han" eller "hon" mot "hen". Utmaningen måste ha legat på ett annat plan.

#3  Sv: Hen - här för att stanna? Xzenu
2012-03-15 07:37:47

Hen har varit här för att stanna sedan ganska länge. På sistone har det blivit mer mainstream än tidigare, en process som säkert kommer att fortsätta.

Att "han" och "hon" skall försvinna ur språket till förmån för "hen" ser jag inte som varesig sannolikt eller önskvärt, men däremot utgör "hen" ett viktigt komplement.

Ordet har tre användningsområden, där det är vida överlägst de i sammanhanget mycket otympliga hon och han:

1. Ospecificerade hypoetiska personer som i det verkliga enskilda fallet kan vara av vilket kön som helst. Till exempel, i svensk lagstiftning är alla gärningsmän och brottsoffer en "han". Detta borde genomgående bytas mot "hen".

2. Specifika med okända personer, till exempel den där idioten som stal framlampan på min cykel härom månaden. Varför ta för givet att hen är just av hankön eller vice versa?

3. Queerpersoner som inte vill definiera sig som det ena eller andra könet.

#4  Sv: Hen - här för att stanna? kx2
2012-03-15 09:14:34

Jag har börjat förlika mig med hen och finna det användbart i de situationer Xzenu listar i #3

Tycker fortfarande att hen rent fonetiskt låter lite löjligt. Är väl anglofierad och tänker som flera andra spontant på engelskans "höna" när jag hör det. Jag ser det alltså inte alls som löjligt eller märkligt att ha ett könsneutralt pronomen, men tycker t.ex. att det finska könsneutrala "hän" (kort ä) låter bättre än "hen", antagligen av vana. "Hän" (långt ä) finns ju dock redan i svenskan som adverb, så därför är det bättre att anamma "hen".

Motståndet mot "hen" tror jag uppstår då människor upplever att det tvingas på dem (könsneutrala pronomen accepteras ju uppenbarligen när de förekommer i andra språk). Därför tycker jag att man ska respektera om människor vill bli kallade "han" och "hon" och inte kalla människor för "hen" om de inte vill, om det inte är i en situation där könet är okänt förstås, och man därför råkar referera till en "han" eller "hon" som en "hen" :-)

#5  Ang: #1 av udd kx2
2012-03-15 09:22:26

Ang. hur hen-debatten blossat upp igen så var INTE Nöjesguiden först. De har bara hakat på trenden. Måste säga det av princip...

Det kom nyligen ut en barnbok som genomgående använde hen http://www.barnboksprat.se/2012/01/25/kivi-mo…

Det påstås att den var "först", men helt säker kan man väl inte vara.

En bokrecension som använder hen, dock inte genomgående, publicerad 2012-02-06 http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecension…

#6  Ang: #3 av Xzenu Genus1
2012-03-15 12:09:51

Xzenu sa:
Till exempel, i svensk lagstiftning är alla gärningsmän och brottsoffer en "han". Detta borde genomgående bytas mot "hen".
Betyder det att du vill utmönstra juridiska begrepp som t ex kvinnofridskränkning?
Blir inte heders- och hatvåld också problematiska brottrubriceringar då?
Lagen är ju för manssamhället så varför inte behålla intressenternas kön?

Själv tror jag aldrig att hen kommer att få allmän genomslagskraft då det har så feminin klang för många. Ta t ex hur man läser henes som en felstavning av hennes, det gör tom mitt rättstavingsprogram.
Bättre än han och hen är väl att bruka namnet oftare?
Statistiskt sett tror jag framlampetjuvens kön mätt efter din reaktion ”den där idioten” är ganska lätt att avgöra;)

#7  Sv: Hen - här för att stanna? Kaiser
2012-03-15 15:24:40

F övr tycker jag att ordet "framlampetjuven" borde användas oftare, mtp hur roligt det låter. Jag var tvungen att läsa uppåt bara för att ta reda på vad i helskotta det pekade på :D

#8  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-15 15:47:07

http://www.dn.se/sthlm/forskolor-avrads-anvan…

i hägersten känner man sig hotad.

de fullkomligt bindgalna kommentarerna i kommentarsfältet är väl ganska talande.
" jag föredrar att kalla kvinnor "det" och män "män"."
eller " om alla ska kallas "hönor" vilket på norrländska betyder "det kvinnliga könsorganet" så ska väl män kallas "kuk" i jämlikhetens namn." "män är macho, inte hen".

reaktionerna ordet utforskar är mkt intressanta.

#9  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-15 15:48:17

men seriöst, varför är det så provocerande? jag undrar verkligen. ngn som har en teori?

#10  Genus1 Blindalina
2012-03-15 15:56:10

"Själv tror jag aldrig att hen kommer att få allmän genomslagskraft då det har så feminin klang för många. "

hurdå? det är ju inte böjt, som "hennes". det bygger på "hon" eller "han". "hen" låter väl mest naturligt som en vokal skiftning mellan "han" och "hon", eller tycker du man skall säga "hin", "hyn", "hän", "hån", eller "hön" istället?

#11  Ang: #9 av Blindalina kx2
2012-03-15 15:57:46

Min teori är att folk känner att hen är påtvingat på något sätt, i den politiska korrekthetens namn. Så är det inte förstås - ingen måste säga hen, men jag tror det är vad människor känner.

Sedan kan det ju handla om att inte vilja bli kallad hen själv, av rädsla för att den egna könsidentieten ska framstå som diffus.
I finskan upplevs det inte så, men där är könsneutralt pronomen så pass etablerat. Här förknippas att säga eller kallas hen med att vara queer: personer som inte vill identifiera sig med något särskilt kön och i viss utsträckning transpersoner.
Folk kanske är rädda att bli uppfattade som queer om nån kallar dem hen?

#12  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-15 16:08:53

jo men det är just det där.
det känns som att vi har ett tämligen nyborgeligt konservativt klimat som lägger all sin rädsla på saker som verkar ha annan världsbild än den gängse konservativa där män är av ett släkte, och kvinnor av ett annat. detta gör man i nypopulismens namn till ngt som ska förtigas och sättas tabu på, och kläs i varjehanda nedvärderande ord och ingen kommunikation ska man ha.

hallå. vi har ett begrepp här. "hen". begreppet ska verka som en (frivillig!) bro mellan två olika _begränsande_ uttryck, som i sig gärna får fortsätta användas eftersom de också fyller sitt syfte.
ca en handfull barnböcker prövar det nya begreppet som en intellektuellt fri handling. begreppet handlar om att låta folk få förverkliga sig som de vill utan att bli tvingande in i ngt fack eller en kategori.

detta slår ner som en bomb i det nykonservativa sverige och föranleder folk att skriva hånfulla och ilsket osande tirader om hur elaka "hen"-konspirationen är mot alla stackars föräldrar och hur man inte vill vara en höna.
Inlägget uppskattas av Kamen och kx2

#13  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-15 16:09:36

vår tid, alltså..

#14  Ang: #12 av Blindalina kx2
2012-03-15 16:15:01

Blindalina sa:
och ilsket osande tirader om hur elaka "hen"-konspirationen är mot alla stackars föräldrar och hur man inte vill vara en höna.


Alltså nu tycker jag ju själv att det låter som "höna" (lite), men detta var ändå kul :-D

Barnen riskerar genusförvirring - kan tro att de är hönor ist. för flickor och pojkar! Tar du ansvar när barnen börjar picka efter korn på marken, va?!
Inlägget uppskattas av Kaiser, udd och Blindalina

#15  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-15 16:21:07

ja fast nu var ju kommentarerna i dns kommentarsfält just väldigt beivrade att påvisa att en man, till skillnad från alla hönsiga kvinns, faktiskt är en PICK. :)
jag har också alltid tyckt att det påminner om hönor pga det engelska ordet för höna , men det får inte mig att börja osa svavel och känna mig förtryckt som man för det.

#16  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-15 16:24:51

liksom; vi har "hon"; person med f*a eller "kvinnlig" identitet, eller hbtq.
vi har "han", person med k*k eller "manlig" identitet, eller hbtq.
vi har "hen", person som kan vara både och, bara mänsklig, eller hbtq.

vad fn är problemet? var är ekvationen svår?
gah.
Inlägget uppskattas av udd

#17  Ang: #3 av Xzenu udd
2012-03-15 23:32:51

Xzenu sa:
Ordet har tre användningsområden


Varför inte sikta på att ersätta könsbestämda pronomen helt? Vi har inte pronomen som pekar ut hudfärg, ålder, yrke, skostorlek eller något annat. Det enda vi förmedlar genom pronomen är kön. Eftersom jag vill minska betydelsen av kön tycker jag det är problematiskt. Jag skulle gärna se att standard var att inte berätta något alls och så enbart nämnda kön, hudfärg, ålder och så vidare när det faktiskt är relevant.

För visst låter det rätt konstigt när vi slänger in något av det andra lite sådär på slentrian? Till exempel: "Anders Borg står bakom beslut om indraget stöd till Ungern. Samtidigt betonade vitingen att det är viktigt att alla EU-länder behandlas lika."

#18  Ang: #8 av Blindalina udd
2012-03-15 23:45:49

Blindalina sa:
i hägersten känner man sig hotad


Ja, jösses. Undra om de betraktar alla ord så där. "Hmm... 'Superlok' säger du. Nu har det ju inte kommit några direktiv om hur vi ska använda det ordet så det är kanske bäst om du så länge bara säger lok."

"Hen" som könsneutralt pronomen finns trots allt med i Nationalencyklopedin så helt okänt är det liksom inte.

Sen tyckte jag det här var så himla typiskt: "Jag ser inte detta som en stor fråga eftersom vi har ett genusperspektiv i förskolan och en likabehandlingsplan som styr arbetet i våra verksamheter."

Klart de inte har några problem. De har ju ett dokument!
Inlägget uppskattas av Blindalina

#19  Ang: #5 av kx2 udd
2012-03-16 00:07:45

kx2 sa:
Det kom nyligen ut en barnbok som genomgående använde hen


Så klart! Hur kunde jag ha glömt bort den. Det var ju den som drog igång allt den här gången. Tack för påminnelsen!

kx2 sa:
Är väl anglofierad och tänker som flera andra spontant på engelskans "höna" när jag hör det.


Det finns faktiskt en del överlappande ord redan idag. Bra, full, slut, barn, kiss, brand, is, not, tips... Jag tror bara det har att göra med att vi inte hört "hen" så mycket ännu.

kx2 sa:
Motståndet mot "hen" tror jag uppstår då människor upplever att det tvingas på dem


Det kan vara en del i det. Så här skriver en person i kommentarerna till DN-artikeln Blindalina tipsade om: "Sluta skriv om skiten, ingen vill ju ha detta ord som sänts ner som ett dekret från Södertörns högskola. Jämställdhet javisst - nyspråk från genus-kommisarier nej tack!"

Synd att hen inte läst på lite mer. "Hen" har diskuteras sedan åtminstone 60-talet. Och språkfolk var ursprungligen mer drivande än feminister. (http://blog.svd.se/kultur/2012/03/08/%E2%80%9…)
Inlägget uppskattas av Blindalina

#20  #18 udd Blindalina
2012-03-16 14:01:41

från svd idag;

"Vad är det då striden står om? En del hen-förespråkare vill gärna ha det till att bekönade former påverkar vårt tänkande så att vi ser våra medmänniskor mer i termer av kön än som personer. Hen-skeptiker å andra sidan utmålar ett scenario där underlåtenhet att referera till folks fortplantningsorgan i var och varannan mening i princip innebär slutet på civilisationen som vi känner den. Det uppväxande släktet kommer att drabbas av vacklande könsidentitet och därmed åsamkas avsevärt lidande. "

just det där med "vacklande könsidentitet" gör mig så konfunderad. många (bla hägerstensbor..) verkar rädda för just det. men hur skulle den uvecklingen te sig menar de?
menar de att en får _mer_ vacklande könsidentitet om en även har ett begrepp "hen", till skillnad från de fasta roller som en redig karl och en redig kvinna besitter? eller? är det idealet som vi utgår från då?

jag undrar verkligen, jag förstår inte riktigt hur deras idealvärld (som "hen" hotar" ) ser ut.
Inlägget uppskattas av udd

#21  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-16 14:04:24

jag menar, ar fundamentet för deras bild av en värld i balans att Han är Han och Hon är Hon (vad nu det är) , och är det ifrågasättande av kön de sätter sig emot?

de är liksom så _arga_.

#22  Sv: Hen - här för att stanna? JemyM
2012-03-16 15:56:14

Finns en bild med en homosexuell man i 80-års åldern som flyter runt på internet med något i stil med "I am 8? years old and still gay, maybe it's a phase I am going through". Som 35 år och queer så kan jag bara fundera på det samma med "vacklande könsidentitet.

Problemet är inte att jag inte förstår vilket biologiskt kön jag tillhör, det är bara förväntningarna på mig efter hur jag ser ut som är konstiga.

#23  Sv: Hen - här för att stanna? huva
2012-03-16 20:27:28

Jag håller med Blindalina, konstigt att folk blir så arga över ett nytt ord. Det är ju inte ett ersättande ord utan ett extra ord som det är fritt fram att använda eller inte använda precis som alla andra ord... Och sen alla praktiska fördelar. De flesta håller nog med om att behöva säga "han eller hon" flera gånger är rätt jobbigt. Ett fiffigt och snyggt ord - nästan mitt favoritord.

Min ogrundade tro är att hen kommer att få luft under vingarna nu och vara standard i lagtexter osv inom tio år.
Inlägget uppskattas av udd

#24  Ang: #9 av Blindalina umbra
2012-03-16 21:32:53

Jag kommer att tänka på när vi under högstadiet skulle diskutera sexuella trakasserier och det enligt läroböcker och lärare exempelvis innebar nedlåtande tillmälen. Som exempel nämndes att bli kallad hora, kärring eller bög.

Det sistnämnda fann jag ganska märkligt, men har märkt att samma definition av sexuella trakasserier är ganska allmänt förekommande. Efter en snabb googling hittade jag nu t.ex. detta (läs första meningen):

http://www.miun.se/sv/Press/Pressmeddelanden/…

Så om folk lär sig känna sig kränkta av att få sin heterosexualitet ifrågasatt kan jag förstå att liknande reaktioner kan följa på att bli kallad hen.

#25  Ang: #24 av umbra udd
2012-03-17 00:15:46

umbra sa:
Så om folk lär sig känna sig kränkta av att få sin heterosexualitet ifrågasatt kan jag förstå att liknande reaktioner kan följa på att bli kallad hen.


Jag håller faktiskt inte riktigt med om att det är samma sak. Jag har både antagits varit homosexuell på ett schysst sätt och blivit kallad bög som skällsord. I det senare fallet skulle jag säga att fokuset inte riktigt ligger på den eventuella homosexualiteten i sig utan just på skällsordbiten. Det är nog väldigt många ord som kan användas som skällsord ganska oberoende av ordens ursprungliga betydelse. En person kan ju exempelvis ta illa upp av att bli kallad fitta oavsett hens inställning till fittor.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#26  Sv: Hen - här för att stanna? JemyM
2012-03-17 11:14:30

Jag är genderqueer. Jag är 35 år gammal och saknar fortfarande könsidentitet och har väldigt stora problem med att förstå köns-relaterade normer. Jag har därför under lång tid nyttjat könsneutrala begrepp och har aldrig haft behov av "hen".

Eftersom heterosexualiteten är vanligare än andra sexualiteter kommer kön fortsätta vara viktigt varesig man förändrar språk eller ej. Språket innehåller tillräckligt med könsneutrala begrepp för att göra "hen" överflödigt.

"Hen" för mig är snarare en identitetsmarkör som säger "jag är queerfeminist". Förmodligen kommer kravet på "hen" också utvecklas till ett krav på likströmning där alla behöver säga "hen" för att bekräfta den identiteten, men det beteendet har inget att göra med problemet "hen" försöker åtgärda, dvs de förväntningar som fortfarande läggs på kön.

För mig som levt upp med just denna problematiken ser jag projektet som missriktat och naivt.

Vill man få folk erkända som personer så erkänn folk som personer och rama in dem som inte gör det. Att säga "han" och "hon" har i sig ingenting med könsvärderingar. Det är en mycket svårare och mer långsiktig utmaning än enkla identitetsmarkörer och social press att följa den nya normen i att använda ett nytt ord.

#27  Ang: #26 av JemyM udd
2012-03-17 23:22:14

Eftersom heterosexualiteten är vanligare än andra sexualiteter kommer kön fortsätta vara viktigt varesig man förändrar språk eller ej.


De flesta har nog även preferenser vad det gäller ungefärlig ålder, men vi ålderskodar ju inte pronomen för det. Att kön (och ålder) i vissa sammanhang kommer vara relevant tycker jag inte behöver medföra att vi alltid ska påtala det.

Att säga "han" och "hon" har i sig ingenting med könsvärderingar.


Nej, precis som det inte per automatik innebär en värdering att påtala hudfärg. Frågan är dock om inte det onödiga uppdelandet i sig är negativt.

#28  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-18 14:04:01

men "hen" är ju ett -tillägg- till "han" och"hon" ???

det tillför ju bara ett större och bredare perspektiv.

#29  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-18 14:11:27

tilll #26.

jag använder "hen" ibland i huvudet, ( när jag pratar med folk känns det fortfarande för ovant) dels för att jag på senare tid blir tokig på all haveristisk antifeministfascistoism och gör det för att spontant rebella mot det vilket jag känner ungefär inför som jag känner för reinfeldts auktoritetsframtoning när han lägger pannan i djupa veck och kräver att jag ska ta hen på allvar fastän hen är uppblåst och inte fattar nåt här i världen och världen liksom bara pågår som ett mångfacetterat zigenarkalas ovanför hens huvud medan han står där och försöker se sinister ut..

dels för att , mer seriöst, det dyker upp som en tankeövning då man (en) t ex vill beskriva ngt som faktiskt just för tillfället inte behöver "könas", just i den meningen, och att det känns skönt att sambinda "hon" "han" till ngt mera generellt eftersom det handlar om ngt helt generellt. för det använder en ju "han" och "hon" jätteofta ändå.

#30  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-18 14:12:25

med att jag använder det i huvudet menar jag nog att jag använder det ibland i skrift. :)

#31  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-18 14:15:10

#29 ps alla behöver inte klaga liksom jag på reinfeldt för det, men liksom det där när man försöker uppfostra alla andra på ett kvasimyndigt sätt och säger att alla andra är pk fast man själv är både pk och lat och inte orkar ta reda på vad genusteori betyder för det är lättare att säga "de är fula, mina åsikter winning".

#32  #24 Blindalina
2012-03-18 14:22:16

#24

"folk lär sig känna sig kränkta av att få sin heterosexualitet ifrågasatt "

du menar att "hen" skulle impliera att man möjligen är inte är heterosexuell?

eller att det påminner om det engelska "her" dvs femininum och det är kränkande för en man att beskrivas genom ett femininum?

eller att det påminner om det engelska "höna" och det är kränkande för folk att framstå som engelska kvinnliga, av traditionen tänkta som virriga, fjäderfän? ( en del i kommentarsfältet som ganska intensivt upplevde denna ångest)

#33  Sv: Hen - här för att stanna? Xzenu
2012-03-20 13:46:53

http://henom.wordpress.com/

Bra blogg.

#34  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-20 14:27:38

Terapeuten; " jaha, vad har du tänkt på senare då?"
Person; " det är det här med det nya begreppet "hen" som gör mig svårmodig. jag kan inte låta bli att när det poppar upp börja oroa mig för hur det får mig att associera på en hysterisk, förvirrad höna som långsamt kryper in under skinnet på mig. hela min identitet får sig en törn, min känsla av manlighet jag vet inte.. jag blir så förvirrad. därför måste jag skriva inlägg på svds kommentarsfält. det ger mig tillfällig ro."
Inlägget uppskattas av Henrik

#35  Sv: Hen - här för att stanna? Blindalina
2012-03-20 14:27:55

?

#36  Ang: #27 av udd JemyM
2012-03-23 10:59:54

udd sa:
De flesta har nog även preferenser vad det gäller ungefärlig ålder, men vi ålderskodar ju inte pronomen för det. Att kön (och ålder) i vissa sammanhang kommer vara relevant tycker jag inte behöver medföra att vi alltid ska påtala det.


Gubbe/Gumma

udd sa:
Nej, precis som det inte per automatik innebär en värdering att påtala hudfärg. Frågan är dock om inte det onödiga uppdelandet i sig är negativt.


Hela grejjen påminner lite om "Don't ask don't tell" där det är bättre att sluta använda vissa ord än att ta itu med de sociala problemen omkring det.

#37  Ang: #29 av Blindalina JemyM
2012-03-23 11:04:32

De enda fallen jag använder hen är i fall jag vill att någon skall märka att jag säger på det sättet. Jag har haft ett genusneutralt språk sen barnsben långt innan "hen" blev populärt. Jag använder begrepp som Denne, Person, Yrkestitel (eller annan formell titel), förnamn etc. Jag är tillochmed så formell att jag ofta benämner personer med deras efternamn. Samtliga ord finns i språket.

"Hen" har i syfte att ersätta två ord som endast behövs då någons kön är viktigt, inte införa något nytt.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#38  Ang: #36 av JemyM udd
2012-03-24 01:39:59

JemyM sa:
Gubbe/Gumma


De orden är mer jämförbara med man/kvinna, inte han/hon. Det är inte standard att i till exempel en DN-artikel omtala en äldre kvinna som "gumman". Däremot är det vanligt att säga "hon".

JemyM sa:
Hela grejjen påminner lite om "Don't ask don't tell" där det är bättre att sluta använda vissa ord än att ta itu med de sociala problemen omkring det.


Enligt mig är ett av problemen just att vi ständigt påtalar kön.

Sen är jag rätt övertygad att korrelationen snarare går åt andra hållet. Som grupp lär hen-förespråkarna vara mycket mer ivriga jämställdhetsförespråkare än hen-motståndarna.

JemyM sa:
Jag har haft ett genusneutralt språk sen barnsben långt innan "hen" blev populärt.


Nej. Du har till exempel använt "henne" och "honom" flera gånger här på feminetik.

JemyM sa:
"Hen" har i syfte att ersätta två ord som endast behövs då någons kön är viktigt, inte införa något nytt.


Det var inte därför det föreslogs, nej. Se #19.

#39  Hen i skönlitteraturen kx2
2012-03-28 20:16:02

Svt:s litterturprogram Babel under styrning av Jessika Gedin hade en hen-diskussion i det senaste avsnittet.

Kolla på den här http://svtplay.se/t/102834/babel

Bland annat diskuterades boken Självpornografi av Åsa Maria Kraft som genomgående använder sig av hen, och den grafiska ungdomsromanen Namnsdagsflickan av Kristoffer Leandoer.
Inlägget uppskattas av Blindalina och udd

#40  Ang: #38 av udd JemyM
2012-03-28 20:49:59

udd sa:
Nej. Du har till exempel använt "henne" och "honom" flera gånger här på feminetik.


Det är inte av betydelse.

Som sagt, "hen" propagerar av folk som på ett enkelt sätt vill känna sig själva progressiva genom att byta ut ett ord och som extra smör på kakan korrigera andra i sin omgivning. Det har inte det minsta att göra med att arbeta mot könsrelaterade bias och könsrelaterade orättvisor. Man kan jämföra det med att be, en meninglös handling som inte hjälper någon mer än känslan i den som tror att det har betydelse.

#41  Ang: #40 av JemyM udd
2012-03-29 00:00:26

JemyM sa:
Det är inte av betydelse.


Vi kan vända på det. Om "honom" och "henne" är ett genusneutralt språk, hur skulle i så fall ett genuskodat språk se ut?

JemyM sa:
Som sagt, "hen" propagerar av folk som på ett enkelt sätt vill känna sig själva progressiva genom att byta ut ett ord och som extra smör på kakan korrigera andra i sin omgivning.


Vilka faktagrund har du för det här påståendet?

JemyM sa:
Man kan jämföra det med att be, en meninglös handling som inte hjälper någon mer än känslan i den som tror att det har betydelse.


Låt oss ta ett steg tillbaka. Som det är nu är de vanligaste pronomen kodade med kön, men inte med exempelvis ålder, klass, etnisk bakgrund, hudfärg, funktionsförmåga, skostorlek, osv. Antingen är det inkonsekvent eller så betyder det att kön är en mycket viktigare faktor än de andra, så viktig att de andra inte ens är relevanta längre.

Utifrån detta, vilka egenskaper tycker du ska kodas in i pronomen?
Inlägget uppskattas av Blindalina och Joakim00

#42  Ang: #36 av JemyM huva
2012-03-29 08:35:45

JemyM sa:
Hela grejjen påminner lite om "Don't ask don't tell" där det är bättre att sluta använda vissa ord än att ta itu med de sociala problemen omkring det.

Men hur tar man itu med ett problem som ligger i bakgrundsprogram som körs i varje persons hjärna? Är det inte med såna här små metoder som hörs, som får vanligt folk att börja haja till och upptäcka sina egna processer?

Dessutom är väl inte språket bara ett verktyg som vi använder med rationella fria medvetanden utan har även en "kodande" funktion som berättar för oss om vår värld och om vad som är möjligt att tänka. Ordet hen borde rimligtvis minska associationer till kön som annars finns hela hela tiden.

Ingen quick-fix alltså, ett litet men väldigt enkelt steg som kan få stor verkan efter lång tid, tror jag.
Inlägget uppskattas av Blindalina, udd och 2 till

#43  Ang: #41 av udd JemyM
2012-03-29 09:48:10

udd sa:
Vi kan vända på det. Om "honom" och "henne" är ett genusneutralt språk, hur skulle i så fall ett genuskodat språk se ut?


Exempelvis lärare/lärarinna.

udd sa:
Vilka faktagrund har du för det här påståendet?


Följande är en sammanhängande logisk konstruktion där samtliga komponenter ingår för slutsatsen;

Socialkognitiv psykologi; kategorisering är en grundläggande egenskap i mänsklig funktion varför vi aktivt kategoriserar efter de attribut vi lägger märke till. Olika människor har olika kategorier de använder.

Biologisk sexualdrift; sexualitet skapar determinitivt dragning till andra människor baserat på en mängd faktorer men en stor vågdelare går till dragning till kön. Heterosexualitet är den statistiskt vanligast förekommande varianten, därmed kommer de kognitiva kategorin för "kön" determinitivt återkomma i varje generation i majoriteten av alla individer.

Humanistisk psykologi; vi mår bra av att motsvara våra ideal. Ideal kan skifta från person till person men generellt har vi en idé om vad en bra människa gör och vad som har effekt. Genom att utföra gärningar i enighet med våra ideal förbättrar vi vår självkänsla och minskar kognitiv dissonans.

Forskning i empati; människor är snabba med att utföra gärningar de anser är goda även om gärningarna saknar effekt. Sådana utförda gärningar har samma effekt som riktiga gärningar i att minska kognitiv dissonans och öka självkänsla, tyvärr minskar den minskade kognitiva dissonansen och den ökade självkänslan att sedan göra åtgärder som faktiskt har effekt.

Ergo; Omkonstruktion av språket saknar effekt.
Trosuppfattningen att man gör något ökar självkänslan och minskar kognitiv dissonans.
Paradoxalt minskar gärningen benägenhet/motivationen att ingå i de omfattande åtgärder som behövs för att reducera förtryckande förväntningar på kön ("Hej, jag säger hen, så jag gör iallafall något").

udd sa:
Låt oss ta ett steg tillbaka. Som det är nu är de vanligaste pronomen kodade med kön, men inte med exempelvis ålder, klass, etnisk bakgrund, hudfärg, funktionsförmåga, skostorlek, osv. Antingen är det inkonsekvent eller så betyder det att kön är en mycket viktigare faktor än de andra, så viktig att de andra inte ens är relevanta längre.

Utifrån detta, vilka egenskaper tycker du ska kodas in i pronomen?


Försök att byta ut samtliga hon/han till ett annat redan existerande ord än hen. Det kan vara svårt i början men blir enklare över tid. Är du både genderqueer, könsblind och studerar i en disciplin med kraftig överpresentation kvinnor blir det naturligtvis enklare eftersom man hela tiden måste kategorisera efter andra attribut där kön blir lika meningslös kategori som hårfärg. Själv är jag tyvärr ålderist men det är något jag försöker bearbeta.

När du förstår att hon/han inte behövs för några andra tillfällen där kön är relevant så inser du hur meningslöst hen är.

#44  Ang: #1 av udd Genus1
2012-03-29 10:03:29

udd sa:
"Hen" var bara en temagrej och inget egentligt ställningstagande
Det jag blir lite störd av är ’ställningstagande’.
Betyder det att när jag använder ’hen’ då har jag tagit ställning för jämställdhet eller feminism eller queer?
Eller att jag är det?
Att jag kan göra mig rimligt förstådd i kommunikation med andra även om jag använder ordet hen visar ju Nöjesguidens temanummer.
Men om skribenterna var feminister, queera, jämställda eller bara kulturmarxister i allmänhet är svårare att förstå genom att läsa texterna. Särskilt som de kunde skriva lika bra före som efter ’henandet’.

Som Xzenu säger i #3: ” På sistone har det blivit mer mainstream än tidigare, en process som säkert kommer att fortsätta.”
Den som tycker att hen fyller hens behov använder det.
Den som påstår att den som använder hen i sin kommunikation tar ställning för feminism lägger ju begränsningar på andras språkanvändning. Varför ska vi göra det?

#45  Ang: #42 av huva JemyM
2012-03-29 10:04:21

huva sa:
Men hur tar man itu med ett problem som ligger i bakgrundsprogram som körs i varje persons hjärna? Är det inte med såna här små metoder som hörs, som får vanligt folk att börja haja till och upptäcka sina egna processer?


Majoriteten i en population kommer kroniskt göra kön till en relevant kognitiv kategori. Blandannat bildas kategorin genom sexualiteten där majoriteten föds med dragningskraft till ena men inte andra könet. Kategorin bildas även genom direkta biologiska skillnader som naturligt skapar unika könsbundna element i könens liv.

Sexism är när man övertolkar dessa skillnader till domäner där könsskillnader inte finns, t.ex. intelligens, personlighet, yrkesförmåga etc.

Att ignorera kön eller sudda bort det ur språket motsvarar Don't Ask Don't Tell. Man försöker lösa ett problem genom att inte prata om det eller låtsas som det inte finns. Den åtgärden löser inget.

Vi har många många destruktiva bakgrundsprogram, många av dem baserade på hur vi kroniskt kategoriserar människor och polariserar mellan upplevda människokategorier. Det bästa sättet att bearbeta detta är att undervisa i metakognition. Metakognition är vår förmåga att hushålla våra egna tankar, förstå att vad vi upplever kanske är falska signaler som vi skall vara självkritiska till. Den kombinerade känslan av skräck/fascination av att möta någon med drastiskt avvikande utseende, t.ex. hudfärg, är en känsla vi får genom våra evolutionära drifter men har vi utvecklat en förståelse för sådana signaler så kan vi rationellt förstå att vi kan bortse från dessa känslor och sansa oss.

Sexism bygger på samma signaler. Att bli medveten om att dessa signaler kan vara helt vilseledande så vi kan vara självkritiska till dem gör att vi själva kan hushålla i huvudet. Den medvetandegörningsprocessen görs genom uppfostran och genom skola. Det är just detta uppfostran/undervisning går ut på; att lära oss att hantera biologiska "skript" som kan vara med oss eller emot oss eftersom vi lever i en annan miljö idag än vara våra skript förberett oss för.

Notera gärna att otrygghet och gruppkategorisering är kopplade. Ju mer otrygg någon är destu mer benägen är de att förstärka relevansen av de kategorier de tar hänsyn till i sin vardag. Ibland kan man vara tvungen att hantera otryggheten parallellt med att reformera personens personkategorier.

huva sa:
Dessutom är väl inte språket bara ett verktyg som vi använder med rationella fria medvetanden utan har även en "kodande" funktion som berättar för oss om vår värld och om vad som är möjligt att tänka. Ordet hen borde rimligtvis minska associationer till kön som annars finns hela hela tiden.

Ingen quick-fix alltså, ett litet men väldigt enkelt steg som kan få stor verkan efter lång tid, tror jag.


Som jag sa ovan behövs inte hon/han i fall där kön saknar vikt. Att aktivt ta bort hon/han ur språket skapar faktiskt en extra (och enligt mig positiv) tanke på vilka ord vi använder och varför. Ibland återfaller jag dock på att säga ord som "denne" eller "vederbörande" eller liknande.

#46  Ang: #45 av JemyM kx2
2012-03-29 16:51:41

JemyM sa:
Att ignorera kön eller sudda bort det ur språket motsvarar Don't Ask Don't Tell. Man försöker lösa ett problem genom att inte prata om det eller låtsas som det inte finns. Den åtgärden löser inget.


Hur fungerar det då i språk där könsneutralt pronomen är det normala tilltalsättet? Skulle du rekommendera att de införde könade pronomen?

Som motargument kan man förstås hävda att länder som domineras av språk där könsneutrala pronomen förekommer inte är mer jämställda/genusmedvetna än länder som domineras av språk med könade pronomen.
Inlägget uppskattas av udd

#47  Ang: #46 av kx2 JemyM
2012-03-29 19:49:40

Det är inte vad vi säger utan vad vi lägger i orden som avgör huruvida något är könsneutralt eller ej.

#48  Ang: #47 av JemyM kx2
2012-03-29 19:53:11

Vad är då problemet med hen?

#49  Ang: #48 av kx2 JemyM
2012-03-29 22:45:32

Införande av ett nytt begrepp är alltid problematiskt, i synnerhet om det inte behövs. Görs det dessutom för ett syfte för vilket det saknar verkan är det en placebo.

#50  Ang: #49 av JemyM kx2
2012-03-29 22:53:48

Du skrev att det inte är vad vi säger utan vad vi lägger i orden som avgör huruvida något är könsneutralt eller ej. Det stämmer i så fall lika bra in på hen som på han och hon, och är inget argument för att inte anamma hen.

Vidare tycker jag inte att man kan påstå att hen "införs" i något entydigt syfte? Så ser inte jag det iaf. Den som känner att hen har användning av hen kan använda det hur hen vill. Genom att använda hen nu slipper jag skriva hon/han eller h*n, t.ex. Det är väldigt praktiskt.

#51  Fru eller fröken? Henrik
2012-03-29 23:04:52

I min ungdom titulerades alla män Herr och alla kvinnor Fru eller Fröken. Samma sak gällde med Mr., Mrs. och Miss. När Mrs. och Miss. slogs samman till Ms. förlöjligades det i något år men sen accepterades det. Jag tycker att analogin med hen är uppenbar.
Inlägget uppskattas av Genus1 och udd

#52  Ang: #50 av kx2 JemyM
2012-03-29 23:56:54

kx2 sa:
Du skrev att det inte är vad vi säger utan vad vi lägger i orden som avgör huruvida något är könsneutralt eller ej. Det stämmer i så fall lika bra in på hen som på han och hon, och är inget argument för att inte anamma hen.


Insåg du att detta är en halmgubbe? Jag har gett argumenten ovan, ändå hoppade du över det och konstruerade ett eget som om ett spöke stog någonstans och viskade.

kx2 sa:
Vidare tycker jag inte att man kan påstå att hen "införs" i något entydigt syfte? Så ser inte jag det iaf. Den som känner att hen har användning av hen kan använda det hur hen vill. Genom att använda hen nu slipper jag skriva hon/han eller h*n, t.ex. Det är väldigt praktiskt.


Det går mycket bra att använda existerande ord som ersättning för hon/han i alla tillfällen det är brukligt. Det kräver att man tänker till vem man syftar till och varför vilket är en bättre övning än att byta ut ord. Säg t.ex. efternamnet då och då istället. Det låter formellt men det är kul att se folks reaktion och man lär sig faktiskt namn på ett betydligt effektivare sätt.

Men så har jag hyperlexi också.

#53  Ang: #52 av JemyM kx2
2012-03-30 16:19:13

JemyM sa:
Insåg du att detta är en halmgubbe? Jag har gett argumenten ovan, ändå hoppade du över det och konstruerade ett eget som om ett spöke stog någonstans och viskade.


Hur kan det vara en halmgubbe(gumma)? Det var dina egna ord jag återgav. Att jag inte bemött varje enskilt argument du lagt fram här gör inte min invändning på ett av dina argument till en halmgubbe. Men okej, däri kanske det finns en förklaring till varför resonemanget är tillämpligt på han/hon men inte hen.

JemyM sa:
Det går mycket bra att använda existerande ord som ersättning för hon/han i alla tillfällen det är brukligt. Det kräver att man tänker till vem man syftar till och varför vilket är en bättre övning än att byta ut ord. Säg t.ex. efternamnet då och då istället. Det låter formellt men det är kul att se folks reaktion och man lär sig faktiskt namn på ett betydligt effektivare sätt.

Men så har jag hyperlexi också.


Jag gillar att bli kallad mitt efternamn. Men i #50 ser jag inte hur det skulle kunna fungera, eftersom jag inte syftar till någon särskild person. Får jag inte använda hen blir jag tvungen att välja han eller hon eller skriva hon/han.
Men om du har förslag på hur man kan skriva om "Den som känner att hen har användning av hen kan använda det hur hen vill." utan att använda vare sig hen, han, hon eller h*n så får du gärna visa det.

#54  Ang: #53 av kx2 JemyM
2012-03-30 18:37:30

Jag använder oftast "den" eller "de".

"Den som känner behov av hen kan använda det hur den så vill".

Här är språkrådets förslag; http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSea…

Notera att "denne" är maskulin form och kan anses högtfärdigt;
http://blog.svd.se/sprak/2012/03/28/han-hon-h…

Men "hen" är som språkrådet säger, oftast ett politiskt statement mer än ett begrepp som behövs då språket redan erbjuder de ord som behövs för de flesta meningskonstruktioner.

Notera också att för många hon/han i språket är som språkrådet menar tjatigt.

#55  Sv: Hen - här för att stanna? JemyM
2012-03-30 18:39:31

Sen funkar det med;
"En kan ju alltid ta lite smör på brödet om en så önskar" om man syftar till okänd person i singular.

#56  Sv: Hen - här för att stanna? JemyM
2012-03-30 18:40:45

Vidare ursäktar jag om jag låter högtfärdig, men det är alltså inget jag kan göra åt. Jag pratar så som jag gör här i vardagssamtal även då jag pratar med min egen familj.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#57  Ang: #43 av JemyM huva
2012-03-31 10:23:21

Så här läser jag din argumentation:

A. Kategorisering är en grundläggande egenskap hos människor
B. Heterosexualiteten skapar oundvikligen kategorin kön hos majoriteten
C. Människor utför gärningar i enlighet med sina ideal för att må bra
D. Människors uppfattning om goda gärningar kan inkludera gärningar som inte har någon effekt

Ergo: Omkonstruktion av språket saknar effekt

Och jag håller inte med om ergo… Kanske menar du att A och B leder till slutsatsen i sig själva? C och D låter som en möjlig förklaring (”kan”) till hen-uppståndelsen, men inte argument som logiskt mynnar ut i slutsatsen?

Jag undrar vilken effekt du syftar på, som saknas. Att användning av hen skulle eliminera kategorin kön i mänskligt medvetande känner jag inte till att någon hävdat.

JemyM sa:
Att ignorera kön eller sudda bort det ur språket motsvarar Don't Ask Don't Tell. Man försöker lösa ett problem genom att inte prata om det eller låtsas som det inte finns. Den åtgärden löser inget.

En effekt som jag ser som viktig är möjligheten att undanhålla information från någon som man misstänker ska ha fördomar om kön och på så vis välja att parera mot sexism. Om man kan berätta om ett scenario och helt naturligt undvika att tala om könen på de inblandade omöjliggörs att personens könsfördomar väcks. Kanske kan det till och med bli så uppenbart för personen att hen inte kan tolka scenariot och bilda sig en uppfattning utan att först ta reda på vilket kön det rör sig om och måste då fråga rakt ut, vilket borde ge varningsklockor åt bägge parter.
Inlägget uppskattas av udd

#58  Ang: #54 av JemyM kx2
2012-03-31 17:33:24

Hellre "den" än "en". Problemet med "den" är att det lätt uppstår syftningsfel.

Betänk följande:
"Affären är den plats där kunden handlar det den behöver."

Syftar det sista den tillbaka på kunden "den" eller affären "den"?
Hade man istället skrivet "Affären är den plats där kunden handlar det en behöver." ändras istället innebörden till att kunden handlar åt nån annan, eller möjligtvis uttrycker det att man i en affär handlar det som behövs i en mer allmänmänsklig mening, vilket inte är bra om det man vill uttrycka är att kunden (subjektet) handlar något som kunden behöver för egen del.

"Affären är den plats där kunden handlar det hon/han/hen behöver." tycks vara det mest tydliga uttryckssättet.

#59  Ang: #57 av huva JemyM
2012-03-31 17:41:42

huva sa:
Jag undrar vilken effekt du syftar på, som saknas. Att användning av hen skulle eliminera kategorin kön i mänskligt medvetande känner jag inte till att någon hävdat.


http://sv.wikipedia.org/wiki/Hen_%28ord%29
"I feministiska kretsar har det av ideologiska skäl föreslagits att "hen" helt bör ersätta både "han" och "hon".[5] Argumentet är att en sådan eliminering av könsbestämda pronomen skulle påverka jämställdheten positivt. Jämförelser med språk och kulturer där könsbestämda pronomen helt saknas motsäger dock en sådan effekt.[6]"

huva sa:
En effekt som jag ser som viktig är möjligheten att undanhålla information från någon som man misstänker ska ha fördomar om kön och på så vis välja att parera mot sexism. Om man kan berätta om ett scenario och helt naturligt undvika att tala om könen på de inblandade omöjliggörs att personens könsfördomar väcks. Kanske kan det till och med bli så uppenbart för personen att hen inte kan tolka scenariot och bilda sig en uppfattning utan att först ta reda på vilket kön det rör sig om och måste då fråga rakt ut, vilket borde ge varningsklockor åt bägge parter.


Att reformera språk är en mycket stor anpassning för att hantera sexister. Jag tror det är bättre att arbeta mot sexismen i sig. Neurosexismen t.ex. I de flesta formella situationer kan även titlar användas för att ta bort könet från vad/vem man talar om; lärare, elev, doktor etc. -inna varianterna behöver vi inte.

#60  Ang: #58 av kx2 JemyM
2012-03-31 17:50:56

I det fallet hade jag använt plural.

"Affären är den plats där kunder handlar vad de behöver."

Dessutom kan man rensa bort upprepningar eftersom dessa låter tjatiga/och eller överförtydligande. I regel behöver man bara ha ett ord för att beskriva vem man pratar om i en mening.

"Affären är den plats där kunder handlar efter behov".

Frågan är när ett könsneutralt pronomen i singular överhuvudtaget behövs. Syftar jag på något där jag hypotetiskt ingår använder jag oftast "en"

"Affären är den plats där en handlar efter behov".

Annars syftar jag till en grupp (plural) i vilken jag inte ingår och kan använda den gruppens namn.

"Universitetet är den plats där professorer arbetar".

Tidigare har jag använt denne, men har rensat ut det ur mitt språk eftersom det är maskulinum.

#61  Sv: Hen - här för att stanna? JemyM
2012-03-31 17:53:57

Jag läser i övrigt om en undersökning; Stereotype accessibility (Stangor, 1988) som menar att kön är kroniskt tillgängligt i vissa individer men inte andra. Dvs att de traditionellt kategoriserar efter kön i första hand. Det hör kanske inte riktigt till den här tråden dock, får starta en tråd om det senare.

#62  Ang: #60 av JemyM kx2
2012-03-31 17:57:37

Är det inte bättre att ha fler möjligheter att uttrycka sig än färre, då? Tänk om man inte pratar om "kunder" plural utan om "kunden" singular. Jag vill inte tjafsa med dig, du får uttrycka dig på det sätt du anser är bäst och som du kan göra dig förstådd med, men jag är förvånad över att du som på det hela taget framstår som genusmedveten känner ett så starkt motstånd mot hen?
Inlägget uppskattas av Blindalina

#63  Ang: #62 av kx2 JemyM
2012-03-31 18:17:49

Att fläka ut sitt språk över någon är ett maktövergrepp. Jag försöker faktiskt, så mycket jag bara kan, undvika att använda onödigt akademiska termer i vardagsspråk om jag kan undvika det.

Skälen varför jag angriper "hen" har jag varit inne på ovan. Ja, jag är genusmedveten. Könsstereotypifering har haft stor (negativ) påverkan på mitt liv. Jag reagerar mot hen som jag reagerar mot någon som säger "jag skall be för dig" som respons på problem, det är en ickehandling som görs för att känna att man gör något när man inte gör något. Känslan av att man har gjort något minskar dessutom motivationen att faktiskt göra något, en placebo. Det är dessutom frågan om en normativ agenda vilket inkluderar klander mot de som inte anpassar sig efter det nya språkbruket vilket formar nya maktstrukturer att polarisera mellan, moralstrukturer utan praktisk inverkan (jämför att undvika att ha sex).

Vill man arbeta för att reducera genus, arbeta mot genus. Arbeta mot samhällets genussystem som sportkulturen, de som säger att världen konstruerades av en man, de som ser samtliga kvinnor som oskyldiga madonnor som inte kan ta ansvar, de arbetsgivare som vägrar fixa löner satta efter könssterotyper, rosa lego med mera. Det är detta som skapar problemen, inte vår benägenhet att känna till kategorin kvinna och man. Tyvärr är detta så långt mycket svårare och när saker är svårt söker man enkla bekräftelser. Då är ett nytt ord enklare att ta till för att må bra utan att göra något.
Inlägget uppskattas av Kaiser

#64  Ang: #59 av JemyM huva
2012-03-31 23:56:52

Nu pratar du om att eliminera orden "han" och "hon", inte att eliminera kategorin kön i det mänskliga medvetandet, inte riktigt samma.

Att lägga till ett ord i språket är ingen stor anpassning. Det händer hela tiden.
Inlägget uppskattas av udd

#65  Sv: Hen - här för att stanna? udd
2012-04-01 22:52:56

JemyM sa:
När du förstår att hon/han inte behövs för några andra tillfällen där kön är relevant så inser du hur meningslöst hen är.


Jag använder ordet "hink" och behöver därför inte "spann". Men jag skriver inte tjugo foruminlägg om hur dåligt "spann" är för det. Ingen är emot synonymer. Däremot är många emot "hen". Det ensamt visar väl rätt tydligt på att "hen" inte är meningslöst.

För inte så länge sedan skrev du så här:

JemyM sa:
Aristoteles syn på kön är inte hans centrala idéer, dvs de har inget att göra med varför vi lär oss om honom.


Där upplyser du oss (två gånger!) om att Aristoteles var en man. Jag skulle gissa på att du gjorde det av slentrian för att svenskans pronomen inbjuder till det. Men nu låter det som att du bara skriver ut kön när du tycker att det är relevant. Så varför var det egentligen relevant här?

JemyM sa:
Att fläka ut sitt språk över någon är ett maktövergrepp.


Vad är det i så fall att begränsa folks språk genom att få dem att låta bli att använda ett visst ord?

#66  Ang: #44 av Genus1 udd
2012-04-01 22:54:54

Genus1 sa:
Den som påstår att den som använder hen i sin kommunikation tar ställning för feminism lägger ju begränsningar på andras språkanvändning. Varför ska vi göra det?


Jag skulle inte vilja säga att personen automatiskt tar ställning för feminism. Däremot menar jag att språket är politiskt. Ord som "kärringkast", "kryppling" och "invandrare" ser jag till exempel som väldigt politiska. Vilka ord vi använder har betydelse.

#67  Sexualitetskodade pronomen udd
2012-04-01 23:21:36

Här i tråden läggs det fram att kön är en sån viktig faktor eftersom heterosexualitet är den vanligaste sexualiteten. Men hur viktigt är det egentligen?

Vi kan göra ett väldigt förenklat räkneexempel. Säg att det bara finns två kön, att alla lever i 80 år och att fördelningen ålders- och könsmässigt är jämn.

Låt vår exempelperson vara heterosexuell och ha ett preferensspann åldermässigt på 30 år.

Om vi får reda på att en random person matchar könsmässigt är sannolikheten för att personen också matchar åldersmässigt (30/80=) 3/8.

Om vi istället får reda på om personen matchar åldersmässigt är sannolikheten att personen även matchar könsmässigt 1/2.

Alltså: att veta en persons ålder är mer relevant än att veta dens köns när det gäller att avgöra ifall personen matchar sexuella preferenser eller inte.

#68  Ang: #66 av udd Henrik
2012-04-01 23:26:01

Jag håller med, men vad är kryppling? Det har jag aldrig hört.

#69  Ang: #67 av udd JemyM
2012-04-03 13:17:32

udd sa:
Här i tråden läggs det fram att kön är en sån viktig faktor eftersom heterosexualitet är den vanligaste sexualiteten. Men hur viktigt är det egentligen?


Skapandet av kön som kategori är inte framresonerad och kan därför inte rationaliseras bort. Det är alltså inte en fråga om vad folk tycker är viktigt genom slutsatser/ställningstaganden utan vad som blir viktigt som konsekvens av icke-resonerade och medfödda tankestrukturer.

udd sa:
Däremot är många emot "hen". Det ensamt visar väl rätt tydligt på att "hen" inte är meningslöst.


Halmgubbe #1.
"Många är emot X, vilket styrker behovet av X" slår knut på sig själv. När uttalaren av ett sådant resonemang tolkar X annorlunda än kritiker av X är det ett dubbelfel.

Eller med andra ord; Motståndet mot "hen" är inte emot dina skäl för "hen" utan är motståndare av andra anledningar.

udd sa:
Där upplyser du oss (två gånger!) om att Aristoteles var en man. Jag skulle gissa på att du gjorde det av slentrian för att svenskans pronomen inbjuder till det. Men nu låter det som att du bara skriver ut kön när du tycker att det är relevant. Så varför var det egentligen relevant här?


I ett sammanhang där Aristoteles idéer om kön togs upp. Aristoteles är en man och hans idéer om kön var ur ett mycket manligt perspektiv.

udd sa:
Vad är det i så fall att begränsa folks språk genom att få dem att låta bli att använda ett visst ord?


Halmgubbe #2.
Kritiken är mot påbud/krav att nyttja begreppet och ifrågasätter behovet av det, inte förbud mot att nyttja begreppet.

#70  Ang: #69 av JemyM JemyM
2012-04-03 13:18:18

JemyM sa:
Skapandet av kön som kategori är inte framresonerad och kan därför inte rationaliseras bort.


Diskuteras bort skulle det stå.

#71  Ang: #70 av JemyM JemyM
2012-04-03 13:25:44

Att försöka diskutera bort existensen av irrationella beteenden är annars ett beteende som man ofta ser på högerkanten av det politiska spektrumet. Det är en ovilja att acceptera ett faktum och de oundvikliga konsekvenserna av detta faktum vilket skapar en känsla av maktlöshet. Vad man vinner på det är en temporär bekräftelse på att man åtminstone i sitt eget huvud kan bortse från detta faktum, men långsiktigt leder det mest till kognitiv dissonans. En bättre strategi är att först acceptera en viss situation, sedan försöka se hur man kan få sin vilja och sina mål fram i den situationen. Det finns nämligen inget som kräver att vi måste vara vår natur, det krävs bara lite jobb att bryta mot den.

#72  Ang: #69 av JemyM udd
2012-04-03 23:40:32

JemyM sa:
Skapandet av kön som kategori är inte framresonerad och kan därför inte rationaliseras bort.


Det är knappast ålder eller hudfärg heller. Det här handlar inte om ifall kategorierna finns eller inte, utan ifall det är relevant att i var och varannan mening upplysa om kategoritillhörighet.

JemyM sa:
I ett sammanhang där Aristoteles idéer om kön togs upp.


Men kom igen! Eftersom Aristoteles idéer hade ett manligt perspektiv ville du påpeka att han var man, men du skrev det inte rakt ut utan använde istället pronomen. Det låter faktiskt lite som en efterhandskonstruktion.

Men okej, det här exemplet då: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

Är Anja Hirdmans kön relevant eftersom hen i en artikel du ännu inte läst troligtvis har ett kvinnligt perspektiv?

JemyM sa:
Kritiken är mot påbud/krav att nyttja begreppet och ifrågasätter behovet av det, inte förbud mot att nyttja begreppet.


Och vilka i den här tråden argumenterar för krav på att använda hen?
Inlägget uppskattas av Henrik

#73  Sv: Hen - här för att stanna? sova
2012-06-19 11:53:49

Vad har ens "hen" med genus att göra. Det är ju en förändring i språket för att underlätta det vardagliga bruket. För tillfället använder man ju ofta på internet "h*n" när man skriver om någon som kan vara både man eller kvinna eller vilket som. När man pratar använder man ofta "hon eller han", vilket både är onödigt långt samt jobbigt att använda.

Förstår inte varför ens den här diksussionen existerar. Folk verkar ha missuppfattat innebörden av ordet många gånger vilket resulterat i fjantiga artiklar och citat "hen kan du vara själv, gubbkärring!".

Pinsamt bara när folk inte förstår ett ord och sedan skyltar med det och hånar det offentligt, när de i själva verket endat hånar sig själva och deras okunskap gällande ämnet.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?