feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sexism och antisexism


Gå till senaste inlägget#1  Sexism och antisexism udd
2012-01-14 09:39:27

I tråden som handlar om att innebandyspel illustreras med sex och våld (http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…) skriver JemyM så här:

JemyM sa:
Sexism, i ordets rätta bemärkelse, är generaliseringar om kön och diskriminering som påföljd av detta. Mot flickor är upplägget antisexistiskt.


JemyM sa:
Mot pojkar är upplägget sexistiskt. Dels i att ha en pojkklubb, ett fenomen som ofta skapar sådana här fenomen.


Att ha ett idrottslag där bara pojkar får vara med är alltså sexistiskt mot pojkar men antisexistiskt mot flickor. Är det så ni andra också definierar dessa ord? Det gör nämligen inte jag.

En bar där bara vita får komma in är ju knappast sexistisk mot vita och antirasistisk mot exempelvis svarta.

#2  Sv: Sexism och antisexism Ephemeer
2012-01-14 10:11:43

Dina citat är missvisande (så som jag uppfattar JemyMs poäng). Det är inte antisexistiskt mot flickor pga att de inte får vara med i idrottslaget, utan för att det är ett antal olika beteenden som beskrivs.

#3  Ang: #2 av Ephemeer udd
2012-01-15 00:43:16

JemyM pratar i båda fallen om "upplägget". Antingen kan det handla specifikt om taktikkorten eller så handlar det om hela situationen. Eftersom det faktum att det finns ett pojklag väger in kan det inte gärna handla om det förstnämnda.

#4  Sv: Sexism och antisexism JemyM
2012-01-15 01:00:17

Jag utgår logiskt från definitionen av sexism som den är formulerad på wikipedia.

[quote]Sexism (från engelskan sex, kön, och -ism, ideologisk riktning) eller mindre korrekt könsrasism, innebär fördomsladdad diskriminering, förtryck och utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet. Begreppet myntades av kvinnorörelsen i USA på 1960-talet som en parallellbildning till racism (rasism). Det har sedan dess varit vanligt inom olika grenar av feminismen och är även föremål för lagstiftning och används inom socialforskning.

Grunden till sexism ligger i den ideologiska eller religiösa föreställningen att naturgivna skillnader mellan könen ger dem skilda uppgifter i samhället. Förespråkare av termen sexism menar att detta i praktiken alltid leder till att ett kön underordnas, medan det andra får en förtur till maktpositioner och bättre levnadsförhållanden.[/quote]

När jag säger att korten är "antisexistiska" menar jag att de bryter mot delar av ovanstående.

#5  Sv: Sexism och antisexism udd
2012-01-21 21:25:02

Hmm... Okej, säg att jag ska beskriva olika bilförare och gör det så här:

INVANDRARE BAKOM RATTEN

* Ahmed är den där invandraren som säljer droger och har en massa pengar. Han glider runt i en flådig Merca som han vill att alla ska få se. För att ingen ska missa bilen kör han långsamt fram längst gatorna.

* Fatima är den där invandraren som nästan aldrig rör på sig och har som främsta hobby att äta kyckling. Hon avskyr att gå och därför är bilen hennes rätta element. Hon kör prickfritt.

* Muhammed är den där invandraren som inte lyft ett finger i sitt liv utan bara lever på bidrag. Bakom ratten kör han ofta för fort då han ofta är på väg till flygplatsen för att hämta fler släktingar.

Vore det antirasism att i något sammanhang, kanske på en körskola, dela ut texter av den här typen?
Inlägget uppskattas av Unap, Joakim00 och 2 till

#6  Ang: #5 av udd JemyM
2012-01-22 18:12:52

Udd, du om någon borde vara mycket väl insatta i de begrepp som hanterar konflikter och maktstrukturer som berör kön. Du om någon borde också vara kompetent nog att hantera sådana utifrån flera begrepp samtidigt genom att t.ex. kunna se skillnaden på sexism och objektifiering.

Det känns fånigt att behöva berätta för dig att då du pratar om invandrare istället för ras ger du sken av att du inte förstått vad sexism betyder.

Sexism och rasism innebär att man utifrån kön eller ras kan säga något om personen. De bygger på ideologiska idéer om könens eller rasernas särarter. Varierande personbeskrivningar av ett kön eller en ras är inkompatibla med sexismens eller rasismens axiom.

#7  Ang: #6 av JemyM Joakim00
2012-01-22 19:56:06

Med en sådan definition finns ju varken sexism eller rasism.
Hur många rasister tror att alla inom en viss ras är exakt likadana?
Hur många sexister tror att alla inom ett kön är exakt likadana?

#8  Ang: #7 av Joakim00 JemyM
2012-01-22 20:52:04

Rasistiska och sexistiska antaganden bygger på att kroppen som interagerar med sin miljö biologiskt fungerar olika baserat på kön och ras. Medan miljön varierar och personer därmed varierar kommer rasisten eller sexisten utgå från att kroppens variation kan förklara hur personen påverkats av sin miljö och vad man kan förvänta sig av denne.

Jag har ofta mött genuina rasister och eller sexister som kommer dragande med pseudovetenskap och jag tycker om att ha begreppet sexist/rasist för att beskriva dessas särart.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?