feminetik.se feminetik.se

Just nu 12 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år.


Gå till senaste inlägget#1  Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. udd
2011-12-29 17:28:28

Idag presenterade Språkrådet sin lista på nya ord som kommit in i svenskan under 2011 (http://www.svd.se/kultur/svenska-nyorden-hela…). Ett av orden är "tjejsamla" som betyder följande.

Ägna sig åt samlande, men inte så intensivt utan bara så att man nöjer sig med några stycken av det man samlar på


Jag är skeptisk till könade ord överlag (som "tjejkörda" bilar). I det här fallet har jag dessutom aldrig ens hört ordet förut. Har någon av er?

En sökning på Google ger 330 träffar. Jag skummade igenom de 100(!) första och hittade bara en enda riktigt användning av ordet (i tidningen Hela Gotland). De allra flesta andra kommenterar just Språknämndens utnämning.

SvD har frågat Språkrådet om det inte känns "lite omodernt att slå fast att personens kön påverkar beteendet på det här sättet" (http://www.svd.se/kultur/tjejsamla-betyder-at…). Det tycker de inte utan svarar så här:

Det är ändå så att det finns vissa skillnader som folk har noterat. Det kan man inte dölja när man väljer ut nya ord. Tidigare har vi haft med ordet tjejkött. Det är ljust kött som kalkon och kyckling och anses typiskt att vissa tjejer föredrar att äta det. Det är också en iakttagelse och inte något nedvärderande.


Frågan är bara var de har iakttagit ordet för ingen (förutom en gotlänning) verkar ju ha använt ordet innan det här.

(Avslutningsvis kan jag väl säga att texten i Hela Gotland var en krönika och att ordet stod inom citationstecken. http://www.helagotland.se/kronika/tobbe_stuhr… )

#2  Ang: #1 av udd fredriktomte
2011-12-29 18:13:00

Har aldrig hört uttrycket och det låter otroligt fjantigt.

Samma sak med "tjejkött".

För övrigt tycker jag att deras motivering suger. Vad har det för betydelse om det finns "vissa skillnader som folk har noterat" (vilket för övrigt är ett mycket fult sätt att gömma sin egen uppfattning bakom den förmodade massan)? Det räcker väl att de påpekar att de helt enkelt väljer ut de nya ord som används i tillräckligt stor utsträckning för att förlänas någon form av officiell status.

Men det är väl kanske där skon klämmer, att ordet tjejsamla helt enkelt inte används i någon större utsträckning och att "folk" är någon eller några av medlemmar/ledamöter av språkrådet?

Tjejkött ger ju inte heller särskilt många träffar (854 st), och det ska ändå varit officiellt i ett helt år. Inte för att man ska sätta särskilt stor tilltro till google:s förmåga att avgöra frekvensen av ett ord, men jag har som sagt heller aldrig hört vare sig tjejsamla eller tjejkött. Tjejsamla känns som att det inte ens har potential att bli ett brett ord (till skillnad från det föga smickrande "tjejkast" som också omnämns i artikeln).
Inlägget uppskattas av Blindalina och udd

#3  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. KarinL
2011-12-29 18:47:11

Tönteri!
Och väldigt stereotypiskt att det inte finns något som börjar med "kill". Det som inte är normgivande blir automatiskt "tjej".
Inlägget uppskattas av udd

#4  Ang: #3 av KarinL Henrik
2011-12-30 01:29:00

Pojkgäng, pojkprostitution, pojkslyngel, pojkspoling, pojkstreck, pojkvalp och pojkvasker står i SAOL. Flickor har bara två obehagliga sammansättningar: flickslyna och flicksnärta.

#5  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. udd
2011-12-30 02:04:50

Bra poänger, fredriktomte och KarinL.

Vad innebär det egentligen att "tjejsamla". Först står det att det handlar om att samla några stycken. I så fall håller jag med fredriktomte om att det inte har så stor potential som ord. Hur många pratar egentligen om samlande när det bara gäller ett litet fåtal.

Samtidigt står det så här i intervjun med Språkrådets representant:
Det betyder att man inte samlar så maniskt som vissa killar gör, utan nöjer sig med några stycken. Det anses vara mer typiskt tjejer att samla så. Killar kan ju ofta bli nördiga i sitt samlande.


Om "tjejsamla" är alternativet till att vara manisk låter det ju onekligen som att "tjejsamla" är att standard-samla och att "killsamla" är det avvikande som borde behöva ett nytt ord. Så då håller jag med KarinL.

Nej, nu ska jag snart gå och lägga mig och ställa mina två väckarklockor som jag har tjejsamlat ihop.
Inlägget uppskattas av Henrik och kx2

#6  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. udd
2011-12-30 02:07:54

Sen går det ju att fråga sig varför Bamse får kred för Pippis motto:

Bamseteorem

Motto som går ut på att den som är mycket stark också måste vara mycket snäll [tillskrivs Bamse, "världens starkaste och snällaste björn", men är egentligen Pippi Långstrumps motto]


Fast det kanske inte Språkrådet kan klandras för. Det är nog många som kreddar Bamse för det där. Undra varför. Säger björnen kanske något liknande någon gång?
Inlägget uppskattas av Blindalina

#7  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. Blindalina
2011-12-30 11:57:44

./ jag ar chockad. http://www.bang.se/artiklar/2010/finns-det-li…
jag ar en akta nord nar det galler sant har (att ta reda pa saker/arkiveraochsystematisera/bli bast pa ngt annat anser totalt onodigt for att jag sjalv ar intr.)och jag ar helmanisk om jag ar intr. av ngt. visserligen mest mentalt men det ar for att jag mer adhd an autiker och inte behover det praktiska kategoriserandet.
jag gor liksom mentala rader, lar mig allt om ngt och strukturerar upp, sen ar allt inom amnet kartlagt och jag radar vidare mot ngt nytt, spannande.
"tjejsamla", ar det att kopa ett lappstift da och da eller? (jag antar att folk inte besokt smink-och kladbloggar bloggar isf, eller varfor inte kizzie, mkt dedikerad i sitt norderi. ) titta lite stolt pa sina blankande lancomepinaler litet kort innan man svanger med haret och ler at tillvaron, skrattar at de tjugofyra harmedelsburkarna i badrummet och hoppar ner for gatan for att dricka latte med vaninnorna.
bah.

#8  #5 Blindalina
2011-12-30 12:15:23

"Vad innebär det egentligen att "tjejsamla"."

det ar sa sjukt nedsattande. .P kan tanka mig akademien saga liknande "jag tjejlaste transtromer i helgen i det att jag laste det liksom flyktigt distanserat utan att overtanka. det vart fint faktiskt."
"sen tjejsamla jag lite platttysk kultur pa kafeet" (= kopte tva konfekt.)


allvarligt talat sa sexistiskt. jag undrar lite hur de tankte nar de godkande detta. antagligen "höhö, jao de stackars kvinnsen maste ju sta ut med vi mans norderi och intellektualism, de kommer sakert uppskatta "tjejsamla" som begrepp som en frisk halsning till vart egen absurda savantism trala höhö."

#9  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. Blindalina
2011-12-30 12:20:36

bara ifall att akademien skulle googla och behover lite uppfostran; http://www.bang.se/artiklar/2010/nordarnas-at…

#10  #4 Blindalina
2011-12-30 12:37:23

och varfor finnes inga flickgang (huga), flickvalpar, flickvasker , flickspoling och flickstreck? flickor kan ocksa busa, sager tarzan (=sjalvklart).

#11  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. Misukobish
2011-12-30 12:41:15

Tjejsamla - att vara en icke-seriös samlare, till skillnad från att killsamla.

Med andra ord: Sexism.

#12  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. Blindalina
2011-12-30 12:42:26

"Det är ändå så att det finns vissa skillnader som folk har noterat. Det kan man inte dölja när man väljer ut nya ord. Tidigare har vi haft med ordet tjejkött. Det är ljust kött som kalkon och kyckling och anses typiskt att vissa tjejer föredrar att äta det. Det är också en iakttagelse och inte något nedvärderande."

oh rlly, sprakradet. ??!

kuksprakrad. det ar en iakttagelse.

#13  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. Blindalina
2011-12-30 12:43:41

inte for att kuk ar ngt negativt, enbart i sammanhanget. ngt "folk" har noterat.

#14  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. Ephemeer
2011-12-30 13:41:23

Jag kan seriöst inte hitta en enda använding av ordet, som inte refererar till språkrådet.

#15  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. Misukobish
2011-12-30 13:46:47

Tycker det är tjejigt dåligt att använda ord med tjej framför. Jag blir tjejarg och tänker tjejskrika! Sen ska jag tjejtrösta med mig tjejkaffe och tjejtitta på anime. Witchblade!

#16  Ang: #15 av Misukobish fredriktomte
2011-12-30 14:20:53

Glöm inte att att tjejäta glass i cylinderförpackning!

#17  Ang: #16 av fredriktomte fredriktomte
2011-12-30 14:21:30

Glöm inte att att tjejäta glass i cylinderförpackning = tjejäta tjejglass
Inlägget uppskattas av kx2

#18  Könsfördomsord Henrik
2011-12-30 15:43:57

Jag har här tjejsamlat könsfördomsorden ur SAOL. Läs och rys!

Pojk-prostitution, -slyngel, -spoling, -streck, -valp, -vasker.
Flick-slyna, -snärta. Tjej-snack.
Gubb-jävel, -röra, -sjuk, -sjuka, -slem, -stackare, -strutt, -tjuv, -tjyv.
Tant-snusk. Käring-prat, -skrälle, -skvaller, -sladder, -snack.
Mans-chauvinist, -gris.
Kvinno-list. Fruntimmers-göra.

#19  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. KK2
2011-12-31 00:09:47

Jag har killsamlat läppglans, jag försökte räkna dem men gav upp när jag kom till 64 och fortfarande inte hade tagit med dem som låg i diverse killsamlade handväskor.
Inlägget uppskattas av udd

#20  Lagom och nördsamla kx2
2012-01-01 21:20:06

Att säga att man tjejsamlar något känns onekligen som en ursäkt (man "bara", "nöjer sig" etc) - ursäkt för att man inte samlar något maniskt och _på riktigt_, dvs killsamlar.

Nuförtiden när alla vill göra anspråk på att vara nördar och att ha ett intresse/hobby blivit synonymt med nörderi, etc. undrar jag om det anses "fel" att samla lagom på något? Jag gillar det lagoma samlandet - det blir inte lika dyrt, tar inte lika mycket tid och plats och blir inte lika jobbigt att hantera om intresset falnar. Lagom betyder inte att det inte är på riktigt.

Tråkigt också att Språkrådet förstärker kopplingen mellan "kille -nörd" och "tjej - icke-nörd". Om det heter tjejsamla för att killar tillskillnad från tjejer enligt Språkrådet ofta blir nördiga i sitt samlande så kan det väl lika gärna heta nördsamla? Dvs som udd var inne på, att det maniska snarare än det lagoma samlandet är det som behöver ett eget ord. Totalt onödigt att köna en företeelse på det här sättet.

#21  Ang: #20 av kx2 Joakim00
2012-01-01 22:37:25

Intressant resonemang.
Jag har aldrig hört ordet tjejsamla tidigare och tycker det låter sexistiskt. Men efter ditt inlägg känns det nästan som ordet är mest sexistiskt mot män eftersom maniskt samlande (det vill säga "manligt" samlande) åtminstone i min värld framstår som värre och nästintill ett sjukdomstillstånd jämfört med lagomt samlande ("kvinnligt" samlande) som väl mer framstår som en liten trevlig hobby.

Stereotypt "manligt" samlande tänker väl jag typ Star Wars-gubbar eller något annat Sheldon-aktigt (givetvis har samlaren grav aspergers och är oskuld). Alltså förknippat huvudsakligen med negativa saker. Tjejsamla tänkte jag när jag läste rubriken mer en cool tjej som samlar på kläder.

#22  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. Joakim00
2012-01-01 22:39:09

Blindalinas inlägg #7 om modebloggerskor var ungefär vad jag syftade på. Den nya coola (oftast kvinnliga) nörden som skiljer sig från den traditionella töntiga (oftast manliga) nörden.

#23  Ang: #5 av udd Joakim00
2012-01-01 22:44:35

udd sa:
Om "tjejsamla" är alternativet till att vara manisk låter det ju onekligen som att "tjejsamla" är att standard-samla och att "killsamla" är det avvikande som borde behöva ett nytt ord. Så då håller jag med KarinL.


Fast så är det väl många ord?
Att ordet beskriver det mer extrema tillståndet framför det mindre extrema tillståndet.

Hör jag ordet kroppsbyggare tänker jag på en person som bor på gymmet och vars hela liv kretsar kring träningen och den egna kroppen, snarare än en helt vanlig person som tycker om att träna två gånger i veckan för att kanske bättra på magen inför sommaren.

#24  Ang: #21 av Joakim00 fredriktomte
2012-01-01 23:12:58

Allt är en fråga om perspektiv. Om man tillhör någon form av samlargemenskap så är det förmodligen inte bra att samla "lagom". För utomstående kan det mer maniska samlandet däremot framstå som det sämre alternativet.

Jag kan tänka mig att Birgitta Lundgren tänker på samma sätt som du och alltså ser "tjejsamla" som någonting positivt.

Men vilka är det som kommer att använda ett sådant begrepp? Kommer personer som *inte* deltar i någon form av samlingsgemenskap att benämna andras samlande-men-inte-för-mycket för tjejsamlande? Det tvivlar jag på. De jag kan tänka mig använda begreppet är nog snarare manliga nördar om samlande som i deras ögon är oseriöst. Därför tror jag att det huvudsakligen kommer att ha en negativ klang för de som använder det.

#25  Ang: #1 av udd fredriktomte
2012-01-01 23:16:20

Noterar för övrigt att de lyckats få in två ord som handlar om Juholt och som syftar på höstens händelseutveckling. Ett av dem, Juholtare, har en tydligt negativ udd riktad mot Juholt. Undrar när de tänker lansera ett ord för de hatkampanjer som bedrivs av högermedia (dvs 90 procent av all media som inte är statsägd...) gentemot politiker på vänsterkanten?

En sak vi i alla fall kan sluta oss till utifrån höstens händelser: Hatkampanjerna mot Mona Sahlin handlade inte om att Mona Sahlin är kvinna, utan om att Mona Sahlin är sosse...

#26  Ang: #21 av Joakim00 kx2
2012-01-01 23:24:14

Joakim00 sa:
Intressant resonemang.
Jag har aldrig hört ordet tjejsamla tidigare och tycker det låter sexistiskt. Men efter ditt inlägg känns det nästan som ordet är mest sexistiskt mot män eftersom maniskt samlande (det vill säga "manligt" samlande) åtminstone i min värld framstår som värre och nästintill ett sjukdomstillstånd jämfört med lagomt samlande ("kvinnligt" samlande) som väl mer framstår som en liten trevlig hobby.


Så kan man betrakta det, om man kallar det "maniskt" som får lov att sägas vara ett negativt laddat ord.

Jag tänker dock att "killsamlande" ändå är det eftersträvansvärda (men kanske inte om det sker maniskt) inom kretsar där nörderi är något positivt. Och enligt schablonbilden är nörden alltid en man.

Sedan gör många anspråk på att vara nördar och ägna sig åt nörderi, trots att de har ett intresse som befinner sig på en ganska allmännivå, vilket det hänger ihop med det uppsving eller den hype som utvecklats kring nördar och nörderi.
Det kan vara där Språkrådet har sett (hittat på) ett behov av att skilja mellan de som "bara" samlar lite, och de som samlar "på riktigt". Men av någon anledning har de valt att köna det, istället för att utgå från nördar VS icke-nördar, eller riktiga nördar VS wannabe/posör-nördar.

Stereotypt "manligt" samlande tänker väl jag typ Star Wars-gubbar eller något annat Sheldon-aktigt (givetvis har samlaren grav aspergers och är oskuld). Alltså förknippat huvudsakligen med negativa saker. Tjejsamla tänkte jag när jag läste rubriken mer en cool tjej som samlar på kläder.


Hmm, vi har nog lika syn på det hela. Sheldon är ju en väldigt omtyckt och populär karaktär?
Jag tycker inte "manligt" samlande nödvändigtvis är förknippat med negativa saker. Det är klart att det finns en gräns för vad som är socialt accepterat ifråga om samlande, men det anses väl oftast ha högre status ju mer specialiserad man är på sitt område? T.ex. ha en förhållandevis stor samling, gärna med ett par eller flera sällsynta objekt (som vittnar om samlarens specialkunskap och den tid/pengar h*n är beredd att lägga ned för att hitta grejerna). I likasinnade kretsar ger det mycket anseende.

#27  Ang: #26 av kx2 kx2
2012-01-01 23:25:45

kx2 sa:
vi har nog lika syn på det hela.


OLIKA syn, skulle det vara.

#28  Ang: #24 av fredriktomte kx2
2012-01-01 23:34:23

fredriktomte sa:
Men vilka är det som kommer att använda ett sådant begrepp? Kommer personer som *inte* deltar i någon form av samlingsgemenskap att benämna andras samlande-men-inte-för-mycket för tjejsamlande? Det tvivlar jag på. De jag kan tänka mig använda begreppet är nog snarare manliga nördar om samlande som i deras ögon är oseriöst. Därför tror jag att det huvudsakligen kommer att ha en negativ klang för de som använder det.


Jag är inne på samma spår som du.

Man kan lägga till att "tjejsamlande" ev. kan vara ett ord som man använder om sitt eget samlande. När jag nu hörde talas om "tjejsamla"-diskussionen som uppstått och fick klarhet i vad det var kände jag mig genast träffad personligen - en gång i tiden "tjejsamlade" jag inom ett område där killar dominerar samlandet och där det är vanligt att "killsamla". Alltså kan "tjejsamla" vara något man säger om sig själv, "Det här? Nej, jag bara tjejsamlar lite...".

Jag kan acceptera att man samlar något på en mer eller mindre nördig nivå, men inte att det är könat eller att det ena skulle vara objektivt bättre än det andra.

#29  Tjejsamlande av könsfördomsord i SAOL fortsätter Henrik
2012-01-01 23:40:10

Efter komplettering med grabbighet, karlslok och karlstackare börjar tjejsamlingen övergå i en killsamling.

Pojk-prostitution, -slyngel, -spoling, -streck, -valp, -vasker.
Flick-slyna, -snärta. Tjej-snack.
Gubb-jävel, -röra, -sjuk, -sjuka, -slem, -stackare, -strutt, -tjuv, -tjyv.
Tant-snusk. Käring-prat, -skrälle, -skvaller, -sladder, -snack.
Mans-chauvinist, -gris.
Kvinno-list. Fruntimmers-göra.
Grabb-ig, -ighet.
Karl-slok, -stackare.

Bara hälften så mycket kvinnoförnedring som mansförnedring alltså. Om Pär Ström får veta det kommer protestorkanen att rasa på Genusnytt!

#30  Ang: #24 av fredriktomte Joakim00
2012-01-01 23:49:47

Jag, syftade mer på samhället i stort. Inom en nördkrets är det givetvis positivt att vara nörd. Så ja, det beror som du skriver på perspektivet.

kx2 sa:
Så kan man betrakta det, om man kallar det "maniskt" som får lov att sägas vara ett negativt laddat ord.

Jag tänker dock att "killsamlande" ändå är det eftersträvansvärda (men kanske inte om det sker maniskt) inom kretsar där nörderi är något positivt. Och enligt schablonbilden är nörden alltid en man.

Sedan gör många anspråk på att vara nördar och ägna sig åt nörderi, trots att de har ett intresse som befinner sig på en ganska allmännivå, vilket det hänger ihop med det uppsving eller den hype som utvecklats kring nördar och nörderi.
Det kan vara där Språkrådet har sett (hittat på) ett behov av att skilja mellan de som "bara" samlar lite, och de som samlar "på riktigt". Men av någon anledning har de valt att köna det, istället för att utgå från nördar VS icke-nördar, eller riktiga nördar VS wannabe/posör-nördar.


Jo, att vara samlarnörd är givetvis positivt inom nördkretsen. På samma sätt som det var positivt att vara kommunist i amerikanska kommunistkretsar på 50-talet.

Den hajp som råder kring nörderi är just vad jag går in på. Det är en cool modern nörd som distanserar sig från det kalssiska nörderiet som har väldigt låg status. Tycker likt du att det är dumt att köna det då även killar kan vara den nya coola nörden. (orkar inte hålla på med massa citationstecken)

kx2 sa:
Hmm, vi har nog lika syn på det hela. Sheldon är ju en väldigt omtyckt och populär karaktär?
Jag tycker inte "manligt" samlande nödvändigtvis är förknippat med negativa saker. Det är klart att det finns en gräns för vad som är socialt accepterat ifråga om samlande, men det anses väl oftast ha högre status ju mer specialiserad man är på sitt område? T.ex. ha en förhållandevis stor samling, gärna med ett par eller flera sällsynta objekt (som vittnar om samlarens specialkunskap och den tid/pengar h*n är beredd att lägga ned för att hitta grejerna). I likasinnade kretsar ger det mycket anseende.


Sheldon anses väl snarare vara extremt jobbig och till och med hans vänner finner det besvärande att umgås med honom?
Inom den egna kretsen har nörden hög status, men i samhället i stort har nörden låg status. Karaktärerna i Big Bang Theory är ju på olika sätt baserade på negativa stereotyper som finns kring nördar. I skolmiljö är oftast hierarkierna som mest tydliga och nördarna hamnar oftast lägst.

#31  Ang: #28 av kx2 Joakim00
2012-01-01 23:53:28

kx2 sa:
Jag kan acceptera att man samlar något på en mer eller mindre nördig nivå, men inte att det är könat eller att det ena skulle vara objektivt bättre än det andra.


Givetvis är inget objektivt bättre än det andra. Men i samhället ses det ena som bättre än det andra.

#32  Ang: #29 av Henrik Joakim00
2012-01-01 23:54:11

Henrik sa:
Bara hälften så mycket kvinnoförnedring som mansförnedring alltså. Om Pär Ström får veta det kommer protestorkanen att rasa på Genusnytt!:D

#33  Joakim00 kx2
2012-01-02 00:30:23

Joakim00 sa:
Jo, att vara samlarnörd är givetvis positivt inom nördkretsen. På samma sätt som det var positivt att vara kommunist i amerikanska kommunistkretsar på 50-talet.

Den hajp som råder kring nörderi är just vad jag går in på. Det är en cool modern nörd som distanserar sig från det kalssiska nörderiet som har väldigt låg status. Tycker likt du att det är dumt att köna det då även killar kan vara den nya coola nörden. (orkar inte hålla på med massa citationstecken)


Fast de nya coola, och framförallt självutnämnda, nördarna skulle nog aldrig säga om sig själva att de tjejsamlade (vi skippar citationstecknen). De gör ju anspråk på att vara seriösa konässörer, inom vilket område det nu må vara. Att nivån på deras intresse inte kan jämföras med klassiska (imo riktiga) nördars nörderi vill de inte låtsas om. Väl?

Sheldon anses väl snarare vara extremt jobbig och till och med hans vänner finner det besvärande att umgås med honom?


Jag känner personer som bär Sheldon t-shirts, så jag vet inte.
Det är klart att han är jobbig, dryg och elak (om än ofta oavsiktligt), men han är också helt underbar i hur han tänker/ reagerar på olika situationer. Dräpande humor har han också.

Inom den egna kretsen har nörden hög status, men i samhället i stort har nörden låg status. Karaktärerna i Big Bang Theory är ju på olika sätt baserade på negativa stereotyper som finns kring nördar. I skolmiljö är oftast hierarkierna som mest tydliga och nördarna hamnar oftast lägst.


Jag skulle inte kalla rollfigurerna i BBT för _negativa_ stereotyper. De är ju samtliga roliga och älskvärda på sitt sätt (tycker jag).
Att det beteende de uppvisar ofta behandlas negativt av samhället, exempelvis i skolmiljö som du nämner, är inte det samma som att rollfigurernas beteende, personligheter och karaktärsdrag faktiskt är negativa.

Givetvis är inget objektivt bättre än det andra. Men i samhället ses det ena som bättre än det andra.


Ja, det men det är ju inte givet att nörderi ska vara något negativt. Eller som jag egentligen syftade till - att det numer nästan anses vara bättre att vara nördig (fast på rätt sätt) än att bara vara lite intresserad av något.

#34  Ang: #25 av fredriktomte udd
2012-01-02 17:02:02

fredriktomte sa:
Hatkampanjerna mot Mona Sahlin handlade inte om att Mona Sahlin är kvinna, utan om att Mona Sahlin är sosse...


Jag vet inte om vi ska gå in på det i just den här tråden men Mona Sahlin rykte ju och Håkan Juholt är kvar (trots att det rörde sig om ett betydligt större belopp Juholt-fallet dessutom). Att kön inte spelar roll går nog inte att utesluta.

Men bortsett från det tycker jag det var intressant poäng du hade angående fler ord. Att bli sahlinad skulle ju kunna betyda att bli häcklad för någon relativt liten förseelse i orimligt lång tid.
Inlägget uppskattas av Genus1

#35  Sv: Vadå tjejsamla? Nytt ord för i år. Kaiser
2012-01-02 17:11:07

Jag tjejsamlar rollspel. Jag har väl ungefär ett halvdussin, trots att jag tycker om rollspel.

Min sambo, som är tjej, har över 200. Ja, hon tycker om rollspel också.

Så jag antar att hon killsamlar dem.

Eller så har den där tavlan hon hade på väggen rätt, den som säger "nerd girl" ...

Å ANDRA SIDAN!

Så samlar jag på WoW-toons. Och jag har definitivt MÅNGA FLER än min sambo!

Så, tja - jag är ju lite så där Bäst, dårå.

;)

#36  #22 Blindalina
2012-01-11 11:40:26

på vilket sätt är det coolt med modebloggar? det är väl inte speciellt coolt. så tjejer får inte vara nördar för de är för coola och för inom gränsen för mainstream??

#37  Är det helt enkelt en ordvits? Henrik
2012-01-11 12:53:53

Språkrådet säger: Det betyder att man inte samlar så MANiskt.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?