feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Statistik/undersökningar på könsroller!


Gå till senaste inlägget#1  Statistik/undersökningar på könsroller! OddPixie
2011-12-20 15:04:43

Hej på er!
Här kommer ett första inlägg från nya "OddPixie" eller Amanda, som jag kallas för lite oftare. ;)

Jag håller på och skriver en uppsats (gymnasienivå) om genus och jämställdhet med fokus på barnen. Tanken är att den ska vara så vetenskaplig som möjligt, och jag tycker att det är megasvårt att hitta bra källor - gärna undersökningar, forskning, experiment och liknande.

Det jag hittills fått tag på är bl.a. statisk på - psykiskt & fysiskt välmående hos skolelever, våldsbrott bland ungdomar & vuxna av manligt resp. kvinnligt kön, ätstörningar, självmord, hur unga flickor och pojkar klarar sig i skolan m.m. Via böcker som "Ge ditt barn 100 möjligheter...." och "Flickor, pojkar och pedagoger" har jag fått mer info om barnen och förskolan. Hur de bemöts på olika sätt osv.

Men det känns som om något saknas. Har ni några tips på bra fakta jag kan ta med? Jag vill gärna ha med konsekvenser av könsroller, undersökningar på olika områden inom könsroller, könsroller och barn, resultat av genusmedvetet bemötande och diverse undersökningar/forskning om skillnader mellan könen (eller ännu hellre om motsatsen, dvs. forskning som visar att vi inte är så förbannat olika egentligen).

Ja, ni fattar nog grejen.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#2  Sv: Statistik/undersökningar på könsroller! OddPixie
2011-12-20 15:08:05

Ja, och en sak till.

Det är jättebra om jag kan få med vad "motsidan" tycker, och vettiga svar på det. T.ex. så tycker många att genusmedvetenhet innebär att man begränsar barnen, prackar på dem sina egna politiska åsikter, gör flickor till pojkar och vice versa, förnekar biologin och att flickor och pojkar faktiskt är olika.

Finns det några bra svar på det här? Risken finns att jag blir för "jag tycker" i mina resonemang.

#3  Sv: Statistik/undersökningar på könsroller! JemyM
2011-12-21 18:51:15

På gymnasienivå kommer man undan med tyckande ganska bra. På universitetsnivå krävs mer men man får också utbildning i kraven. Du behöver nog inte oroa dig för att vara allt för vetenskapligt korrekt, så länge du har viljan kommer du förmodligen göra ett bra jobb. :)

Jag har precis läst klart en kurs i utvecklingspsykologi som gick igenom alla åldrar och ur flera olika perspektiv. Vilken ålderskategori är det du söker efter? Könsroller börjar man se redan i låg ålder. Forskningen på flickor är i regel bättre än forskningen på pojkar. Speciellt kroppsuppfattning är något man forskat på ganska mycket, speciellt under puberteten.

Utseende är inte så konstigt flickor som har problem med sitt utseende. Fler flickor än pojkar börjar banta och oftare i lägre åldrar. Pojkar löper större risk att dras med i extrem träning eller att ta anabola.

I regel far flickor som får pubertet tidigt illa av den kvinnliga könsrollen. De utvecklar en negativ självbild och en negativ kroppsuppfattning (ofta upplever de sig själva som överviktiga). Flickor om är senare i puberteten tenderar att ha en positiv självbild, positiv kroppsuppfattning.

Pojkar som får pubertet tidigt får det i regel ganska bra. De bemöts ofta som kompetenta och ledare och utvecklar positivt själförtroende. De löper högre risk att utveckla drogproblem och stressrelaterade psykiska problem. Pojkar som får pubertet sent uppfattas som barn och mindre kompetenta med sämre självförtroende. De upplever sig som magra och korta.

För 18-åringar och 25 åringar är det en större andel män än kvinnor som utvecklar "diffus identitet" (saknar stabil identitet och lägger ingen energi på att utveckla en heller).
En större andel kvinnor än män hör till gruppen som saknar stabil identitet men är i arbetet med att utforska en sådan ("moratorium"). Vid 25 är det fler kvinnor än män som har en uppnådd "stabil identitet".
Vid 25 har gruppen med diffus identitet färre psykologiska besvär än de som försöker hitta en identitet men inte gjort det ("moratorium").
Inlägget uppskattas av Blindalina

#4  Sv: Statistik/undersökningar på könsroller! JemyM
2011-12-21 18:59:14

Forskningsmodellen på kroppsideal som tycks ha störst popularitet just nu inom psykologin heter tripartite influence model. Den handlar om att man tittar på föräldrar, vänner och media till den det berör. Kanske kan googla det och se vad som händer.

#5  Ang: #1 av OddPixie Ephemeer
2011-12-22 00:15:54

OddPixie sa:
Jag håller på och skriver en uppsats (gymnasienivå) om genus och jämställdhet med fokus på barnen. Tanken är att den ska vara så vetenskaplig som möjligt, och jag tycker att det är megasvårt att hitta bra källor - gärna undersökningar, forskning, experiment och liknande.

Mitt tips, om du vill vara vetenskaplig, är att du avgränsar uppsatsen så mycket som möjligt. Ämnet "genus och jämställdhet med fokus på barnen" går att skriva hela bibliotek om, så det bästa är att formulera en noggrann och tydlig fråga, och sen försöka besvara den. "resultat av genusmedvetet bemötande" är en sådan tydlig fråga, särskilt om den avgränsas med tex. "hos förskolebarn, i Sverige, under 2000-talet".

När det gäller att få fram fakta så är det allra bästa om du råkar ha ett universitetsbibliotek i din stad, men stadsbibliotek fungerar också. Fråga bibliotekarierna där om böcker eller artiklar (bibliotekarier är skitbra, och brukar bli glada när man frågar efter något annat än senaste deckaren).

Sen går det att googla eller söka efter artiklar på internet också. Den här hittade jag tex. när jag sökte på frågan ovan:
http://www.uppsatser.se/uppsats/7f6004e590/
Tipset där är att läsa uppsatser kritiskt (liksom böcker och artiklar), och sen själv leta efter intressant litteratur i uppsatsens litteraturlista. Låt någon annan göra jobbet åt dig =)

#6  Sv: Statistik/undersökningar på könsroller! udd
2011-12-23 02:00:43

Hej och välkommen hit, OddPixie! Kul att du ska skriva en uppsats på det här intressanta ämnet.

Det har gjorts en del undersökningar om skillnader mellan flickor/kvinnor och pojkar/män. Problemet med det är att det är så svårt att skilja biologiska faktorer från sociala (könsroller) så det säger inte alltid så mycket.

Något som däremot är enklare att kolla är hur vuxna behandlar barn. Det gjordes exempelvis ett intressant projekt på förskolorna Tittmyran och Björntomten i Gävle (http://www.fria.nu/artikel/1857). Där filmades personalen och det gick att se att de behandlade barn olika beroende på vilket kön de hade. Pojkarna fick exempelvis bryta mot fler av reglerna de hade.

Ett annat intressant experiment som jag hört om är att små barn (bebisar typ) slumpmässigt kläddes i rosa och blåa kläder. Efter det släpptes vuxna, som inte kände barnen sedan tidigare, in till dem. Då visade sig det att att de rosa och blåa behandlades olika (exempelvis utifrån vilka leksaker de i första hand erbjöds), men det fanns ingen skillnad mellan flick- och pojkbarnen. Med andra ord var det de vuxnas föreställningar om vad barnen skulle tycka om som styrde.

En annan vinkling kan kanske vara att jämföra vad som anses kvinnligt och vad som anses manligt under olika tider eller på olika platser. Exempelvis tänker nog många i Stockholm att ishockey är en ganska manlig grej medan många i Luleå nog skulle säga att det är ganska könsneutralt. I Kongo anses det vara en manlig syssla att fixa naglar (på kvinnor). I Indonesien har män kjol (sarong). Och så vidare. Ridning är ett annat intressant exempel. Här i Sverige anses det nu vara en "tjejgrej" men i andra länder och förr i Sverige var det manligt kodat.

Lycka till med uppsatsen!

#7  Sv: Statistik/undersökningar på könsroller! udd
2011-12-23 02:22:12

Apropå "motsidan" tror jag ofta de brukar säga ungefär det du säger i #2. Det är nog svårt att hitta något argument som biter på alla, men de du förde fram skulle jag bemöta så här.

genusmedvetenhet innebär att man begränsar barnen


De som säger så har ofta dålig koll. I praktiken är det tvärtom! Genusförskolor uppmuntrar barn att testa nya saker, så att alla får testa både det som stereotypt görs av tjejer och det som stereotypt görs av killar.

prackar på dem sina egna politiska åsikter


Självklart "prackar vi på" barn politiska åsikter. När vi väljer att inte lära våra barn att vita är överlägsna och svarta gör sig bäst som slavar så gör vi ett politiskt ställningstagande. Samma sak när vi lär de att kvinnor och män är lika mycket värda.

Det handlar alltså inte så mycket om politik eller inte politik, utan vilken politik som är bäst.

gör flickor till pojkar och vice versa


Det handlar om att alla ska få vara människor och inte formas utifrån en snäv ram. Här skulle jag ta upp argumenten om hur olika det ser ut på olika ställen och hur olika det sett ut över tid.

förnekar biologin och att flickor och pojkar faktiskt är olika


Det kan vara rätt kul att fullfölja den här tanken. De saker som är könskodade idag (prinsessklänningar och racerbilar till exempel) har inte funnits speciellt länge. Så hur har då det här gått till?

Antingen har kroppen förändrats väldigt fort. Vi har fortfarande rester av päls på kroppen från tiden innan vi tog på oss kläder, så där har kroppen inte riktigt hunnit med. Däremot har kroppen anpassat sig utifrån det faktum att vi har racerbildar.

Eller så har kroppen alltid varit sån här. I så fall skulle alltså flickor på stenåldern ha klätt sig i rosa klänningar med spets och sagt att de var prinsessor.

Inget av alternativen känns ju jättesannolika.
Inlägget uppskattas av Blindalina och Henrik

#8  Sv: Statistik/undersökningar på könsroller! OddPixie
2012-01-03 10:19:46

Tack för alla jättekloka svar! :-) Ni hjälpte mig mycket.

Udd du verkar resonera mycket som jag, och skrev med rolig och viktig info.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?