feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ålder och köttberg


Gå till senaste inlägget#1  Ålder och köttberg Sigrun
2005-02-03 12:27:36

Det är alltid intressant att se hur perspektiven förändras.

Om man är 10 så är en 20-åring gammal

Om man är 20 så är man panshis vid 30

Om man är 30 så är man köttberg vid 40

Om man är 40 så börjar plötsligt något hända ... man upptäcker att man kan vara kompis med dom som är 65 ... eller 85

Och tillochmed med några som är 30 ibland.

Fast DET är riktigt svårt.

Det finns en grupp kvinnor som startat något som dom kallar 1.6 miljoner klubben - det är nämligen antalet på alla kvinnor som passerat 45 (och som enligt en medlem här är ett onyttigt köttberg).

Det vore roligt om ni produktiva människor under 40 kunde tala om hur ni hade tänkt att betala för våra pensioner om vi lämnar arbetsmarknaden imorgon dag så att ni får chansen?

#2   hm (I brist på bättre)
2005-02-03 12:55:24

"Det vore roligt om ni produktiva människor under 40 kunde tala om hur ni hade tänkt att betala för våra pensioner om vi lämnar arbetsmarknaden imorgon dag så att ni får chansen?"

Det har vi inte.
Proppen Orvar har kört det här landet i botten, och det kommer de att få igen för när de blir pensionärer.

Varför skulle jag jobba för att försörja någon som bara setat i vägen hela mitt liv? Jag har inte kunnat få jobb de senaste 15 åren, och nu vill jag inte längre ha jobb, eftersom jag fixat min inkomst på egen hand, utan myndigheternas vetskap och inblandning.

Har du egna barn? Hoppas dom gillar dig i så fall, för det är där du kommer att få tigga till dig mat och husrum.

#3   Eylinn
2005-02-03 13:16:56

Sigrun, är du inte lite väl respektlös nu? Om du tycker att någon betett sig illa mot dig är det väl inte bra om du går och beter dig illa mot andra?

Jag är en produktiv människa under 40 som har insett att jag med största sannolikhet får fixa min egen pension. Du kommer förmodligen att få bättre pension än jag kommer att få.


Jag måste säga att jag tycker riktigt illa om ditt sätt att peka ut kvinnor som är yngre än dig som åldersrasister. Åldersrasister finns det gott om, men de är jämnt utspridda överallt och går inte att hitta i någon speciell åldersgrupp.

#4  #1 Sigrun Kajsa Kavat
2005-02-03 13:53:17

Som vanligt 2 alternativ:

1. Köttberget betalar sin egen pension genom att sitta där de sitter till 75 års ålder.

2. Köttberget makar lite på sig ibland och låter generationen efter vara med och betala köttbergets pension.

Jag ser absolut ingen anledning till att kommande generationer skall betala den äldre generationens pensioner, det måste varit en idiot som kom på det systemet. Visserligen en socialdemokratisk idiot, men likväl. De flesta andra länder i västvärlden har ett system där pengar sätts av under ens arbetade livstid för att betalas ut när det är dags för pension. De flesta andra länder i västvärlden har ett system som möjliggör pensionering före 65 års ålder (i USA är det otroligt vanligt att gå i pension runt 55), men i Sverige skall vi arbeta tills vi är 67. Visserligen frivilligt, än så länge.

Säg mig, Sigrun, har du något förslag på hur vi skall kunna sätta 70-80-90-talisterna i arbete? Så de kan försörja sig själva, kanske flytta ifrån boet, våga känna lite trygghet och kanske till och med skaffa barn i sin tur. Skaffa sig ett liv, så att säga.

#5  Hm Sigrun
2005-02-03 15:21:30

Det ordnar sig nog.

Jag får väl påta i min torva. Det är inte för inte som jag samlar recept på barkbröd.

#6  Kära Eylinn Sigrun
2005-02-03 15:22:50

Jag har just fått mig utpekad som ett köttberg av någon av dina generationssystrar. Jag ser fram emot att ni förklarar för mig hur ni hade tänkt att försörja mig om jag drar mig tillbaka.

#7  Kära Kajsa Sigrun
2005-02-03 15:25:43

Vårt pensionssystem är så finurligt uträknat att just MIN generation betalar både för dem som är äldre OCH för oss själva. Det beror på att jag får ingenting från ATP som var uppbyggt på "kedjebrevsprincipen" och därför inte hållbart. Däremot kommer inte min generation att låta de som är gamla nu att svälta ihjäl.

Därför två gånger.

Men om ni nu inte tycker att vi ska få förtjäna våra pengar själva som vi så flitigt har sysslat med hela våra liv, då är det väl inte mer än rimligt att ni betalar oss istället va?

#8  #7 Kajsa Kavat
2005-02-03 15:40:29

Kära Sigrun

Det är klart Ni skall få förtjäna era pengar själva, eftersom det ändå är tidigare och Er nuvarande generation politiker som skapat vårt fina pensionssystem. Ni får gärna förtjäna Era pengar till 75 års ålder för vår del.

Frågan är bara vilket ansvar Ni har för nästkommande generationers möjlighet till försörjning (eller som det så vackert heter i USAs Självständighetsdeklaration: Life, Liberty and the Pursuit och Happiness). Eftersom nu den röd-gröna politiska röran och Proppen Orvar and the Köttbergas satt hinder i vägen för oss. Både på arbetsmarknaden genom att sitta på alla jobb, bostadsmarknaden genom att sitta på alla hus/radhus/bostadsrätter och vara rätt ointresserade av att främja byggandet av billiga hyreslägenheter, i vården genom att ta ganska mycket resurser i anspråk etc etc etc.

Men nu är jag faktiskt inte intresserad av att vare sig starta eller upprätthålla ett åldersbråk, då det mesta ovan enbart är fakta och inte diskussionsunderlag. Dock är ju andras synpunkter alltid av intresse.

Med vänlig hälsning

Vi Under 35

#9  Hmmm... Eric
2005-02-03 15:51:22

Ska vi flytta oss från arbetsmarknaden vid 35, eller ska vi fortsätta försörja oss själva tills vi blir 80...? Hur ska vi ha det?

#10   Oskar
2005-02-03 15:54:58

Ber om ursäkt, att jag sticker upp mitt huvud i pajkastningen.
Men var goda betänk detta;
Kan det vara så att en ansenlig del av potentiella pensionspengar försvinner i samband med "bonusavtal".

Jag menar, 546 miljoner kronor fick skandiagubbar, som redan har nog med pengar...

Inte småpotatis...

#11  Kajsa Sigrun
2005-02-03 16:11:52

"Frågan är bara vilket ansvar Ni har för nästkommande generationers möjlighet till försörjning (eller som det så vackert heter i USAs Självständighetsdeklaration: Life, Liberty and the Pursuit och Happiness). "


HAR vi något ansvar för nästkommande generationers möjlighet till försörjning? Hur skulle vi kunna ha det? Vi lever i en globaliserad ekonomi där jobben flyttar från sverige, och dom flyttar från sverige för att klara ekonomin i firmorna. Om dom inte gjorde det skulle dom slås ut. Exakt VAD kan vi göra åt det?

"Eftersom nu den röd-gröna politiska röran och Proppen Orvar and the Köttbergas satt hinder i vägen för oss."


Förnekas inte, och EXAKT VAD skulle vi göra åt att vi råkar vara födda när vi är det?"Både på arbetsmarknaden genom att sitta på alla jobb, bostadsmarknaden genom att sitta på alla hus/radhus/bostadsrätter"


Vi har ett system där vi delar ut bostadsbidrag som har bidragit till att trissa upp hyrorna. Vi har haft Rot-avdrag, så att vi har renoverat bort allt vad slum och rivningskontrakt heter. Vi har haft folk som har blivit miljardärer på dessa överföringar av skattemedel till fastighetsägarnas och byggmästarnas fickor. Och vilka är det som styrt landet, jo sossarna. Skyll på dem.

När det gäller jobb har vi byggt upp trygghetssystem som gör att arbetsgivare inte vill anställa folk mer än månadsvis, och att människor som har den minsta tendens att bli sjuka är direkt utklassade eftersom de kan få ett mindre företag att gå omkull bara på grund av sjuklönerna. Vi har själva byggt upp all denna "trygghet", och dem vi ska skylla mest på är sossarna som regerat mest.

När det gäller pensioner har vi byggt upp ett system som gynnar att folk börjar jobba med vad som helst från den dag dom fyller 16 år till dess de går i pension. Att människor studerar, har barn, jobbar på projekt eller jobbar deltid medför omedelbart att de inte får någon vidare pension. Återigen, det är våra politiker som infört detta.

Skyll på politikerna."och vara rätt ointresserade av att främja byggandet av billiga hyreslägenheter"

Se ovan

"i vården genom att ta ganska mycket resurser i anspråk etc etc etc."

Det är inte vi som tar resurser i anspråk, ännu. Just nu lever vi i en lycklig guldålder då 20-talisterna håller på att dö av och vi får en liten grupp 30-talister som snart är riktigt gamla. Det ska vi vara tacksamma för, för dom kommer att vara jättebilliga innan 40-talisterna kommer på hemmet.

#12  #11 Sigrun Kajsa Kavat
2005-02-03 19:44:09

Missförstå mig rätt, jag skyller på socialdemokraterna aka politikerna. Det ÄR inte _ditt_ fel, du är enbart en liten liten del i det system som socialdemokraterna har skapat.

När jag anklagar generationen så är det i betydelse av den generation som innehar den politiska makten. Det, och alla de som upprätthåller den rådande makten genom att återvälja den år efter år. Det handlar om en struktur baserad på ålder och makt, som enbart väljer att se det som för tillfället är relaterat till deras ålder. När de var 20 handlade politiken om universitetsfrågor. När de var 30 handlade politiken om barnomsorg. När de var 40 handlade politiken om grundskola/gymnasium. Nu är de 40-50-60 och politiken handlar om äldrevård, pensioner, vägar så generationen kan ta sig fram i de igenkorkade städerna (eftersom de är kollektivtrafikoberoende skiter de fullständigt i att kollektivtrafiken i storstäderna är kaotisk), det handlar om åldersmässiga strukturer där de ger varandra jobb, håller varandra om ryggen och ser till att ingen i deras generation faller utanför trygghetssystemet.

Nej, Sigrun, det här rör inte dig som individ. Du har inget ansvar, annat än vad du själv väljer att ta på dig.

#13  Ärligt talat Sigrun Karra
2005-02-05 11:28:42

EN person har pekat ut dig som tillhörande ett "köttberg" och nu vill du att "vi" som är under 40 ska förklara hur "vi" tänkt försörja dig om du drar dig tillbaka? Varför tar du inte det här med den enskilda personen som förolämpat dig?

#14  Karra Sigrun
2005-02-05 13:44:56

Nå, om ni andra nu *inte* tänker kalla alla som passerat 40 köttberg, så kanske det finns anledning att grunna lite på generationsproblemen ändå. Visst finns det problem, men det är inte så enkelt att några kan ändra på det lätt som en plätt, eller "dra sig tillbaka". Vi lever ju också ett liv där vi måste försörja oss och knega ihop till pensionen.

Men jag vet att ungdomar är ännu mer utsatta, på sätt och vis.

#15  Sorgesamt Aspasia
2005-02-09 00:53:12

Så trist att läsa alla dessa aggressiva inlägg. Borde inte kvinnor försöka se andra kvinnors situation istället för att ge sig på olika åldersgrupper. Finns det egentligen fler 40-talister än det finns 60-talister? Är inte 67-orna den största generation som finns? Visserligen 40-talisternas fel för det är ju deras barn men ändå...?
Dessutom är det faktiskt så att de som bestämde om det gamla pensionssystemet ATP(1957?) inte var 40-talister utan 10- eller 20-talister.
Sant är, att 40-talister alltid gastade för att förändra men de bestämde inte under 60-70-talen utan då var det deras föräldrageneration som hade makten att besluta om utformningen och omfattningen av olika stöd och åtgärder. Dessutom är det ju lättare att se nu vad som blev fel eftersom nu finns det facit. Det är alltid svårt att sia om framtiden.

#16   jj
2005-02-09 04:24:19

Förlåt om man hoppar in med personliga synpunkter men:
Jag kämpar med den här konflikten, att inte känna hat mot de äldre generationerna.

Jag, 25år, växte upp i en miljö med alkoliserade föräldrar där jag som äldsta syskon var tvungen att börja arbeta tidigt för att vi skulle kunna bo kvar och ha pengar till mat osv...

När jag ser artiklar som pratar om generationerna innan min, så blir jag lite äcklad. Saker som att man inte ville ha fasta jobb utan föredrog frihet. Jag har arbetat åt typ 15 olika arbetsgivare varav endast en erbjöd månadslön. Intressanta är ex. debatten om sjukskrivningar. Det finns inte för timanställda, man måste ha ett schema och dom skrivs ofta per vecka. Woohoo sjukskriven i en vecka sen arbetslös. Månadslön eller sk. fasta anställningar tillhör typ drömvärlden för mig. På det förra stället var en ex nästan 65 år och halvdement och pratade i cirklar, men ändå blev jag, trots att jag enligt de andras omdöme var en klippa, bortklippt pga. ekonomi. Den dementa tomten jobbar kvar.

En annan sak är bostäder. De äldre generationerna verkar inte förstå hur bostadsmarknaden ser ut idag. De minns sina egna ungdoms dagar med ångest inför hyran och hur man skulle klara sig. Tvekan inför om man skulle klara hyran osv. Idag ställs krav som 200 000 i årsinkomst eller mer för att ens få skriva ett kontrakt, borgenär har blivit regel och tyvärr duger inte mina päron till det. Bunden till mycket dyrare 2:a hands kontrakt således (utan vidare trygghet).

Den generation som lever på pension idag slet sig in i fördärvet, mina far och mor föräldrar inget undantag. De erbjuder sig all hjälp de kan eller är avlidna, men de räcker inte till som borgenärer (och numera är endast en kvar).

Om jag i framtiden lyckas knipa en fast anställning, kommer jag inte att gråta om samtliga äldre tvingas till ättestupa eller gatan, föräldrarna mina inkluderat. Vad har dom gett mig? Jag fick en utbildning, som samtliga i västvärlden får, och en möjlighet att låna pengar för universitetsutbildning, som man tvingas amortera som vilket lån som helst.

Plus en överbefolkad arbetsmarknad, där ingen vågar fastanställa ngn, och en bostadspolitik som inte vågar lita på ngn som inte har en fast anställning. Tjoho!

Tack?

#17  #16 jj Kajsa Kavat
2005-02-09 06:35:51

Bra slutkläm. Hur man än väljer att se det så är det (socialdemokratiska) politiker i generationen 40+ som skapat det samhälle vi lever i idag. Exempelvis vår (alle)rådande feministiske statsminister som började i politiken i 20-årsåldern.

Tjoho!

#18  JJ Sigrun
2005-02-09 08:28:06

Visst, du tar upp mycket bra exempel på problem som jag förstår fullständigt.

Jag har själv levt utan fast jobb till dess jag var 40. Nej, det var inte kul. Just nu har jag inte fast jobb igen.

Och det där med bostäder är förfärligt. Men det hjälper inte att skälla på 40-talister eller så i allmänhet, utan man måste försöka peka på exakt VAD som har gått snett i systemet.

Lyxrenoveringar, lyxbyggen och bostadsbidrag som trissat upp hyrorna är tre saker.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?