feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

tonåringar


Gå till senaste inlägget#1  tonåringar mamy
2005-02-03 09:27:42

hej
hur mycket veckopeng har era 15 åringar?
hur sent får dom vara ute?
OM det är *fest* kan det bli senare då ibland och isf hur sent?
När lät ni era tonåringar dricka?
när går dom och sover?(skoldagar)
behandlar ni pojkar v flickor annorlunda?
telefonregler/tips man kan ta del av? det börjar bli vansinnigt dyrt ;-)
tackar

#2   UppåtEmma
2005-02-03 09:47:06

Jag har inga tonåringar själv, men jag har varit en... så jag kan väl ge nåt tips ändå hoppas jag :-)

Jag fick mitt barn/studiebidrag från att jag var 12 år gammal och då fick jag köpa allt, jag menar allt!, själv (glasögon var enda undantaget). Det var helt suveränt enligt mig, har lärt mig otroligt mkt om att hushålla med pengar så även när jag tjänat skitdåligt har jag aldrig varit i knipa (det har även gjort mig snål enligt vissa, men det är bara en omskrivning för ekonomisk :) ) Jag rekomenderar det systemet varmt, även om det var trist ibland när kompisar fick hur mkt pengar som helst - men det är dom som har det jobbigast nu att få det att gå ihop...

Resten vet jag inte, jag minns inte att jag hade så mkt regler och har varit skötsam ändå...

#3  Tips baserade på personlig erfarenhet :-) ap4che
2005-02-03 09:47:39

Jag tycker inte att det finns någon bra anledning till att rätta sig efter hur andra föräldrar gör (ingen anledning att rätta sig efter det som anses vara "normalt", det vill säga). Jag tror att det bästa är om förälder/föräldrar själva känner sig för och i dialog med sin 15-åring bestämma gränser osv.

Jag hade t.ex. en "onormalt" fri uppväxt i bemärkelsen att jag kunde komma och gå som jag ville, lägga mig när jag ville, etc. Det var möjligt just eftersom jag och min mamma höll en dialog som gjorde att hon hela tiden hade förtroende för mig som ansvarstagande tonåring; vilket i sig gjorde att jag tvingades ta ansvar. Alternativet hade ju varit att hon, inspirerad av hur "normala" förälder-tonåring-relation "ska" se ut, hade krävt att jag skulle vara hemma senast kl 01:30 och inte lukta alkohol. Vilket hade känts som det känns som för de allra flesta tonåringar (och som det faktiskt är): förminskande och patroniserande.

Beträffande pengar är det ju egentligen också ganska enkelt. Det idealiska är väl att kunna hålla en dialog med sin tonåring, så att hon är införstådd med att det kostar pengar att ringa. Och likadant med s.k. veckopeng. Går det att skapa en så förtroendefull relation är det ju det bästa; då kan hon ju få pengar när hon behöver dem. Det det tvingar henne att inse att hon måste ta ansvar och inte bara kan göra av med hur mycket som helst. Egentligen tycker jag att det känns fel bara att prata om dem - tonåringarna - såhär i tredje person, för redan i detta ögonblick är de faktiskt frånvarande i dialogen.

Lycka till!

#4  Tonåring Sigrun
2005-02-03 10:03:53

14is

får cirka 200 per månad, men vi glömmer ofta att ge honom månadspeng så då får han lite pengar när han behöver.

Sent ute - ibland när han är hos kompisar ringer han och säger att han sover över. Det är OK. Han är aldrig ute och *bara dräller* utan är någonstans.

Fest - vi bestämmer en tid och jag hämtar. Vi bor i en rätt stor stad.

Dricka - "får inte dricka". Har fått smaka nån droppe champagne på nyår. När döttrarna började vara ute så predikade jag för dem hur de skulle dricka för att inte bli för berusade. Har aldrig köpt något till dem, öl/vin vad det nu är får de skaffa själva. När de någon gång kom hem berusade så gjordes inget större väsen av det.

Går och sover, skoldagar. 11.00.

Olika pojkar och flickor. - Inte speciellt.

Mobiltelefon - köp kontantkort. Blir det dyrt så kan dom ju få köpa själva för fickpengarna ;-)

Upplys om hur dyrt det är att ringa TILL mobiltelefoner från vanliga telefonen. Någon gång fick döttrarna skjuta till egna pengar när telefonräkningen rakade upp till flera tusen.

#5  :-) mamy
2005-02-03 10:08:31

Jo,det är väl så vi har det som det är just nu,jag var mest intresserad av hur andra gjorde för att kolla av' en liten marknadsundersökning om man säger så.
väntar vidare

#6   hm
2005-02-03 13:10:57

Det går att blockera telefonen så att det inte går att ringa mobiler och 071-nummer hur som helst.
Hör med telia.

#7  UppåtEmma elinlite
2005-02-03 14:19:14

Mina föräldrar gjorde exakt samma med mig, jag fick verkligen köpa allt, alla kläder, gå på bio, allt för x-summa pengar. Och det har gjort mig mycket medveten om vad saker kostar, utan att någonsin tvingats inte unna mig det jag verkligen vill ha.

#8  #2, #7 Ylva
2005-02-03 14:51:52

Samma sak med mig, fick ha hand om barnbidraget från 15 års ålder. Sorgligt nog är jag ändå något av en Slösa, men har trots det aldrig haft rejäla bekymmer med ekonomin. Knapert är det ju som student, men det är ju inget ovanligt. Jag tycker det är en bra taktik.

#9   Ell
2005-02-03 14:57:38

samma för mej oxå men då csn inte är så snabb i vändningarna funderar jag på att skriva en lite artikel om mej själv med titeln "Student svalt ihjäl i väntan på SCN-bidraget"

#10   Kerstin
2005-02-03 15:20:56

Om man har råd, ja. Mitt och mina syskons barnbidrag gick åt till mat eftersom min mamma var ensamstående och lågavlönad.

#11  Borde elinlite
2005-02-03 17:40:32

klargöra att jag inte fick mitt barnbidrag utan en viss summa, mina föräldrar hade heller inte råd att ge mig mitt barnbidrag.
Så började jag sommarjobba när jag var 11, det har å andra sidan lett till att jag nu rättfärdigar all min lathet med att jag "minsann började jobba när jag var 11" och kan "unna mig att vara lat".
Vet inte hur länge till just den ursäkten kommer att hålla...

#12   Tiriq
2005-02-03 22:13:23

Jag är själv sexton år men har samma regler nu som när jag var femton (utom vad gäller pengar, där fick jag en höjning), så det är väl bara att börja räkna upp dem.

Jag får mitt barnbidrag avrundat uppåt till 1000 kronor. Det ska räcka till allting (utom glasögon och sånt, antar jag). Jag har inte haft det så länge (sen i höstas, när jag började gymnasiet), så jag kan inte bedöma hur det fungerar. Innan jag fick den höjningen hade jag 150 kronor i månaden automatiskt plus tjugo kr i veckan om jag städade mitt rum, och ytterligare en eller två tior mer om jag lagade mat. Men då fick jag å andra sidan kläder betalda av mina föräldrar (men eftersom jag köper secondhand har jag aldrig varit särskilt dyr i drift).

Mina utetider är som följer: senaste bussen hem ska tas så nära 21.30 som möjligt, helst ska jag vara hemma 21.30. Detta gäller alla dagar inklusive helger. Vill jag vara borta längre blir jag hämtad i bil (men de hämtar mig inte senare än midnatt). Det gäller bara helger. Jag bor inte på nåt stökigt ställe, jag bor i en välbärgad villaförort (Täby).

Fester går jag nästan aldrig på, men blir det nåt så hämtas jag med bil vid midnatt. Jag får inte dricka, men det är helt okej för jag vill inte dricka.

Läggtider är lite speciella. Jag går inte nu i nån vanlig skola, jag läser på distans och kan lägga upp min dag själv (vilket jag också gör). Men medan jag gick i vanlig skola så skulle jag gå och lägga mig vid tio-elva på vardagar och "inte alltför sent" på helger.

Jag är äldsta syskonet, har en fjortonårig syster och en elvaårig bror. Det är lite knepigt att se om killar och tjejer behandlas olika, för BÅDA mina syskon har mer friheter och mer pengar än jag hade i deras ålder. Antar att det är för att jag har banat väg eller nåt åt det hållet.

Jag pratar inte särskilt mycket i telefon (men när jag väl gör det kan det bli länge, rekordet just nu är sju timmar i sträck). Mobil och sånt betalar jag själv.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?