feminetik.se feminetik.se

Just nu 6 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

”Viktigt att även tjejer får läsa porr”


Gå till senaste inlägget#1  ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” kx2
2011-10-27 11:15:53

Tänkte använda den här tråden för att tipsa om serietecknaren Lina Neidestam som är aktuell med den erotiska serieboken "Maran" (har tyvärr inte hunnit läsa den än). Och när jag ändå gör det så tänkte jag att vi kunde passa på att diskutera det ofta så laddade ämnet PORR.

http://www.dn.se/sthlm/viktigt-att-aven-tjeje…

Hennes senaste verk heter ”Maran” och är andra delen i Kolik förlags femisex-serie. Boken handlar om Nora som sätter sig i en liten stuga i skogen för att skriva en roman. Men landet har, milt uttryckt, annat att bjuda på.

- Poängen med femisex-böckerna är att tjejer, av jämställdhetsskäl, ska göra sexskildringar. Genom historien så är det mest män som har gjort porr och erotik. Därför är det bra om tjejer också får bidra med sin syn. Och om det utmanar gängse könsnormer inom porren så är det också kul.


/.../Det är viktigt att unga tjejer också får konsumera porr och får veta vad de tänder på och tycker är roligt. Sedan gäller det att lära sig att säga nej till det som känns fel och det är inte alltid så lätt när man är 16.

Varför har unga tjejer ofta inte den tryggheten?

- Det finns en snedfördelning. Det talas till den manliga sexualiteten så himla mycket. Hela bildkulturen vänder sig till en manlig, heterosexuell blick. Alla tjejer är tilltalande och snygga och inbjudande och det är väldigt accepterat att män konsumerar porr. Det finns inte lika mycket som vänder sig till den kvinnliga lusten. Tjejer ska akta sig för sin sexualitet, vara rädda för att bli våldtagna, för att bli gravida, för att få könssjukdomar.


Samtidigt så finns det många feminister som är kritiska mot porr av olika anledningar, få är nog helt och hållet okritiska.
Är då porr och feminism alls förenligt; kan tjejer som Neidestam säger bidra med sin syn till porr, och kan det vara ett sätt att utmana normer på?
Måste feministisk porr se ut och vara på något särskilt sätt för att få lov att kallas feministisk? Hur då, i så fall?

Jag tycker absolut att Lina Neidestam har rätt i att det är viktigt att tjejer får veta vad de tänder på, och där kan porr kan vara ett sätt att lära känna den egna lusten.
Men vad tycker ni andra - är det viktigt att även tjejer får läsa porr?

#2  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Ephemeer
2011-10-27 13:03:57

Jaa!!

#3  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Escapist
2011-10-27 15:18:05

Lina Neidestam är awesome och har helt rätt.

Jag tror att många problem löses helt eller delvis genom att kvinnor bara tar för sig mer och får sin egen porr. Fler alternativ minskar normernas inflytande och påverkar säkert också mäns porr delvis. Något som mäns intresse för "lebiskt" sex i porr framstår på ett helt annat sätt när kvinnor tittar på män som har sex på samma sätt.

Vad som är feministisk porr överlåter jag till de som gör den. Jag kan bara säga att jag uppskattar sättet som porr får handla om sex rakt av och inte problematiseras hela tiden som om det var en socialvetenskaplig avhandling. Det sättet att fokusera på att göra något positivt istället för vad som är negativt hos alla andra är nog generellt en bra idé. Det ger mycket mer än evighetsdiskussionerna med porrmotståndare som har problem med sexuella avbildningar generellt.

#4  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” FumikoFem
2011-10-27 15:45:26

Lina Neidestam svarar att en våldtäktsscen kan vara feministisk. Nej det kan den inte. Våldtäkt kan aldrig vara något feministiskt. Och att kalla det fantasi gör det inte till något feministiskt heller.

Och om porr kallas feministen och inte är någon skillnad från mainstreamporr, varför kalla det feministiskt? Då kan all porr kallas det, och alt annat i samhället också för den delen. Så kan vi låtsas att vi lever i en feministisk värld redan... Eller nej. Ja, jag tar resonemanget hela vägen ut för att visa hur absurt det blir när en börjar hävda att inget behöver vara något annorlunda från nuvarande form, kopplat till normer och strukturer, för att kallas feministiskt.

Personligen så undrar jag vad feministisk porr är, och jag tänker att det går inte att göra en sådan. Det går att göra annorlunda porr från dagens, men det innebär inte att det blir feministiskt för det. Ordet feminism har en betydelse och är inte bara ett märke.

#5  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Ephemeer
2011-10-27 15:54:29

Jag vet inte hur Lina Neidestam definierar feminism eller feministisk porr, men det finns en enkel definition som går att använda:
Något är feministiskt om det avser att bryta genussystemet.

Bryta genussystemet kan man göra på många sätt. Ett av dem är att utmana könsnormer, till exempel genom att låta kvinnor skapa eller konsumera porr.

En våldtäktsscen är alltså feministisk om den utmanar könsnormer.

#6  Ephemeer Escapist
2011-10-27 16:28:19

Din definiton får mig att tänka mer på queer-porr. Om du googlar efter sajten "No Fauxxx" t.ex. är deras beskrivning rätt nära din. Eller vad tycker du?

#7  Sv: Ephemeer #5 FumikoFem
2011-10-27 16:29:05

Så en kvinna om våldtar en annan kvinna eller en man är alltså något feministiskt?

Detta låter som det jag brukar få höra, typ "du kan inte bara vända på det och göra mot män, det blir inte feminism då! lalala!". Då är väl objektifiering av män så feministiskt som det bara kan bli för det bryter genussystemet där det framför allt är kvinnor som objektifieras. Eller varför inte om män är prostituerade och kvinnor prostitutionsköpare? Super feministiskt!

Bra ursäkt där, Ephemeer.

Nejdu, sexualiserat våld kan aldrig vara feministisk. hur mycket du eller någon annan önskar det.

#8  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” FumikoFem
2011-10-27 16:30:16

Den definitionen skulle också göra all dominaporr automatiskt feministiskt.

#9  FumikoFem Escapist
2011-10-27 16:31:07

Med andra ord... Allt är alltid dåligt, inget är någonsin bra. Tänk korrekta tankar, händerna på täcket, avbilda inte sex.

På ett sätt är det en bra åsikt, för det avlägsnar porrmotståndare från diskussionen och lämnar fältet mer öppet för sådana Neidestam att skapa något positivt och nytt.

#10  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” FumikoFem
2011-10-27 16:32:52

Vad fan gnäller feministiska män då om att män objektifieras, Ladies Night! HOTNESS! Det är så feministiskt det bara kan bli. Eller varför inte hur afrikanska män köps av vita kvinnor, det måste vara ultrafeministisk då med samma tankegång. Så varför gnälla om det? Det är ju feministiskt!

Finally this makes so much sense!

Or you know, not.

#11  Sv: Escapist FumikoFem
2011-10-27 16:34:12

Äh vadå, allt är ju feministiskt bara den som gör är en kvinna och feminist! Och vi vänder på genussystemet! En man som våldtas av en kvinna måste vara så feministiskt så det finns inte! Amirite?

#12  Sv: Escapist #9 FumikoFem
2011-10-27 16:37:09

"På ett sätt är det en bra åsikt, för det avlägsnar porrmotståndare från diskussionen och lämnar fältet mer öppet för sådana Neidestam att skapa något positivt och nytt. "

Om "positivt och nytt" betyder att erotisera våldtäkt så finns det inget positivt eller nytt med det. Det har gjorts under lång, låång tid. Eller i varje fall är jag någon som tycker att något som är patriarkalt inte är positivt och nytt, men jag är ju en bitter-bitch-rabiat-feminist som bara vill förtrycka att stackars porrälskare som bara menar väl, speciellt motkvinnor som grupp. Mhm...

Du får väl säga att du inte tål att bli ifrågasatt och att bara nyliberala porrförespråkare är välkomna.

#13  FumikoFem Ephemeer
2011-10-27 17:17:57

FumikoFem sa:
Så en kvinna om våldtar en annan kvinna eller en man är alltså något feministiskt?

Detta låter som det jag brukar få höra, typ "du kan inte bara vända på det och göra mot män, det blir inte feminism då! lalala!". Då är väl objektifiering av män så feministiskt som det bara kan bli för det bryter genussystemet där det framför allt är kvinnor som objektifieras. Eller varför inte om män är prostituerade och kvinnor prostitutionsköpare? Super feministiskt!
(...)
Den definitionen skulle också göra all dominaporr automatiskt feministiskt.

Jag har redan svarat på det. Om X bryter mot genussystemet så är X feministiskt.

FumikoFem sa:
Bra ursäkt där, Ephemeer.

Nejdu, sexualiserat våld kan aldrig vara feministisk. hur mycket du eller någon annan önskar det.

Det blir inte automagiskt så för att du skriver det. Argument behövs i en politisk diskussion, och inte bara känsla.
Och varför ska jag ursäkta mig för att jag använder teorin om genussystemet?

FumikoFem sa:
Vad fan gnäller feministiska män då om att män objektifieras, Ladies Night! HOTNESS! Det är så feministiskt det bara kan bli. Eller varför inte hur afrikanska män köps av vita kvinnor, det måste vara ultrafeministisk då med samma tankegång. Så varför gnälla om det? Det är ju feministiskt!

Jag kan inte svara för någon annan feministisk man än mig själv, men objektifiering är inte dåligt i själv.
Om vi däremot pratar om separatism ("Ladies Nights") eller homosocialitet, så är problemet att även om det kanske bryter mot andra delen av genussystemet (den manliga normens primat), men det förstärker den första delen (isärhållningen).

#14  Sv: Ephemeer #13 FumikoFem
2011-10-27 17:30:11

"Jag har redan svarat på det. Om X bryter mot genussystemet så är X feministiskt."

vad bra, då kan mycket ursäktas på det sättet. Tråkigt för dig då att det inte funkar att göra så. Men det är för att när du tänker att något bryter mot genussystemet så är det lustigt nog ofta något som faktiskt reproducerar det.

"Det blir inte automagiskt så för att du skriver det. Argument behövs i en politisk diskussion, och inte bara känsla.2

Jag har inte snackat om något är magiskt eller inte. Det är du som utgår ifrån att du har rätt bara för att du säger att du har rätt.

"Om vi däremot pratar om separatism ("Ladies Nights") eller homosocialitet, så är problemet att även om det kanske bryter mot andra delen av genussystemet (den manliga normens primat), men det förstärker den första delen (isärhållningen). "

Stjuntpjat. Är det kvinnor som gör det mot män så är det alltså feministiskt. Det är vad vi kom fram till.

Nej nu ska jag äta något.

#15  Ang: #14 av FumikoFem Ephemeer
2011-10-27 17:46:23

FumikoFem sa:
vad bra, då kan mycket ursäktas på det sättet. Tråkigt för dig då att det inte funkar att göra så. Men det är för att när du tänker att något bryter mot genussystemet så är det lustigt nog ofta något som faktiskt reproducerar det.

Argumentera för det då. Lägg fram argument om varför kvinnor som skapar eller läser porr reproducerar genussystemet.

FumikoFem sa:
Jag har inte snackat om något är magiskt eller inte. Det är du som utgår ifrån att du har rätt bara för att du säger att du har rätt.


Här tex: "Nejdu, sexualiserat våld kan aldrig vara feministisk."
Inga argument. Det bara är så för att det är så, som med magi.

FumikoFem sa:
Stjuntpjat

Försöker du antyda att du är 5 år gammal?

FumikoFem sa:
Är det kvinnor som gör det mot män så är det alltså feministiskt. Det är vad vi kom fram till.

Du lade den åsikten i min mun. Blanda inte in mig i dina övertolkningar, tack.

#16  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” kx2
2011-10-27 17:49:16

Trollstav Håll diskussionen på en schysst nivå.

#17  Ang: #4 av FumikoFem kx2
2011-10-27 17:58:53

FumikoFem sa:
Personligen så undrar jag vad feministisk porr är, och jag tänker att det går inte att göra en sådan. Det går att göra annorlunda porr från dagens, men det innebär inte att det blir feministiskt för det. Ordet feminism har en betydelse och är inte bara ett märke.


Att avbilda eller skildra sex måste alltså alltid per definition vara icke- eller antifeministiskt?

#18  Ang: #3 av Escapist kx2
2011-10-27 18:01:26

Escapist sa:
Det sättet att fokusera på att göra något positivt istället för vad som är negativt hos alla andra är nog generellt en bra idé.


Ja, den uppfattning som jag fått såhär på förhand om "Maran" är att Neidestam har satt lusten i centrum, snarare än tänkt "jag vill bryta mot norm A, B och C och göra porr av det" - kanske är det därför jag tycker det verkar lovande.
Inlägget uppskattas av fredriktomte och Escapist

#19  Ang: #5 av Ephemeer kx2
2011-10-27 18:17:38

Ephemeer sa:
Bryta genussystemet kan man göra på många sätt. Ett av dem är att utmana könsnormer, till exempel genom att låta kvinnor skapa eller konsumera porr


Fast kvinnor som konsumerar porr finns det ju redan idag gott om, och är inget jag tycker är direkt avvikande från det traditionella genussystemet - heteropar som kollar på porrfilm tillsammans, tex. Räcker det verkligen som kvinna att konsumera porr (vilken som helst) för att man ska anses bryta mot genussystemet?

#20  Sv: KX2 #17 FumikoFem
2011-10-27 18:28:18

Det beror helt på vad det är. Den utbildningsfilm som visade tecknat sex och var tänkt för, tror jag, högskoleelever så jag inte som anti-feministiskt. Dock som mer jämställd eftersom det fanns en medvetenhet om könsnormer, heteronormen och etnicitet.

#21  Ang: #11 av FumikoFem Escapist
2011-10-27 18:33:11

FumikoFem sa:
Äh vadå, allt är ju feministiskt bara den som gör är en kvinna och feminist! Och vi vänder på genussystemet! En man som våldtas av en kvinna måste vara så feministiskt så det finns inte! Amirite?

Det är ingen som påstår att det MÅSTE vara feministiskt, bara att det är en bra förutsättning. Det är du som står för de absoluta åsikterna här, verkar det som.

FumikoFem sa:
Om "positivt och nytt" betyder att erotisera våldtäkt så finns det inget positivt eller nytt med det. Det har gjorts under lång, låång tid. Eller i varje fall är jag någon som tycker att något som är patriarkalt inte är positivt och nytt, men jag är ju en bitter-bitch-rabiat-feminist som bara vill förtrycka att stackars porrälskare som bara menar väl, speciellt motkvinnor som grupp. Mhm...

Jag tänker inte säga vad som är bäst för alla kvinnor, men generellt är det rätt dåligt att se fantasier som är svåra, jobbiga eller farliga i verkligheten som sjuka och onormala. Det är dåligt med den här inställningen om händerna på täcket och endast korrekta fantasier.

FumikoFem sa:
Du får väl säga att du inte tål att bli ifrågasatt och att bara nyliberala porrförespråkare är välkomna.

Om jag inte hade tålt ifrågasättande hade jag inte varit här. Jag har inte hindrat någons åsikter. Jag tycker bara att det här blinda, absoluta porrmotståndet är sexfientligt och tråkigt neggo.

Det är väl snarare du som har problem med ovälkomna åsikter. Alla perspektiv avviker från åsikten att all porr alltid är absolut fel verkar vara helt värdelösa och fel.

"Nyliberal" är ett betydelselöst skrämselord. Det enda det säger mig är att du är fördomsfull.

#22  Ang: #20 av FumikoFem kx2
2011-10-27 18:34:06

Okej, men det var ju inte porr eftersom det inte var skapat i syfte att hetsa upp sexuellt?

#23  Ang: #22 av kx2 kx2
2011-10-27 18:35:25

Ehh så jag kanske borde varit tydligen och formulerat mig såhär istället:

Att avbilda eller skildra sex i syfte att hetsa upp sexuellt måste alltså alltid per definition vara icke- eller antifeministiskt?

#24  Sv: Escapist #21 FumikoFem
2011-10-27 18:40:39

"Det är ingen som påstår att det MÅSTE vara feministiskt, bara att det är en bra förutsättning. Det är du som står för de absoluta åsikterna här, verkar det som."

Påståendet var att våldtäkt "kan" vara feministiskt. And I say: No!

"Jag tänker inte säga vad som är bäst för alla kvinnor, men generellt är det rätt dåligt att se fantasier som är svåra, jobbiga eller farliga i verkligheten som sjuka och onormala. Det är dåligt med den här inställningen om händerna på täcket och endast korrekta fantasier."

Vem snackar du med? Belägg för att jag har skrivit något om sjuka och onormala. Vidare så förändrar inte det att en måste kunna säga när något är kvinnoförnedrande och anti-feministisk tutan att någon som du ska sätta igång med att försöka tysta allt motstånd. Att en kvinna tänder på kvinnoförnedring i porr gör det inte mindre kvinnoförnedrande.

"Om jag inte hade tålt ifrågasättande hade jag inte varit här. Jag har inte hindrat någons åsikter. Jag tycker bara att det här blinda, absoluta porrmotståndet är sexfientligt och tråkigt neggo."

Porr är inte lika med sex. Punkt.

#25  Sv: kx2 #22 FumikoFem
2011-10-27 18:41:55

"Okej, men det var ju inte porr eftersom det inte var skapat i syfte att hetsa upp sexuellt? "

Det finns säkert dom som hetsas sexuellt av den utbildningsfilmen. Men det gör den inte mindre till utbildningsfilm för det. Och det gör den inte till porr heller.

#26  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Joakim00
2011-10-27 18:47:35

Vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till detta. Får se hur resultatet blir längre fram. Anser dock att det finns vissa problem. Exempelvis när Neidestam konstaterar att dagens porr är utmärkt för dagens män medan den inte alls passar dagens kvinnor. Det blir lite män är från Mars, kvinnor från Venus. Jag är man och anser inte alls att alla kvinnor i porr är snygga och tilltalande.
Så det blir lite balansgång att å ena sidan producera porr som tilltalar fler kvinnor, å andra sidan utan att framställa kvinnors sexualitet som väldigt annorlunda från mäns (om en nu ser det som ett feministiskt mål, ett annat feministiskt perspektiv kan istället vara att mäns och kvinnors sexualitet ska vara lika accepterade utan att ses på som likadana).

Ephemeer sa:
Ett av dem är att utmana könsnormer, till exempel genom att låta kvinnor skapa eller konsumera porr.


Jag håller inte riktigt med om definitionen.
Med en sådan definition blir väldigt mycket av maisntreamporren feministisk då den görs av och konsumeras av många (men inte främst) kvinnor.
Inlägget uppskattas av kx2

#27  Ang: #25 av FumikoFem kx2
2011-10-27 18:51:46

FumikoFem sa:
Det finns säkert dom som hetsas sexuellt av den utbildningsfilmen. Men det gör den inte mindre till utbildningsfilm för det. Och det gör den inte till porr heller.


Exakt. Nu får du gärna svara på min omformulerade fråga i #23?

#28  Sv: kx2 #23 FumikoFem
2011-10-27 18:57:55

"Att avbilda eller skildra sex i syfte att hetsa upp sexuellt måste alltså alltid per definition vara icke- eller antifeministiskt? "

Nej, det måste det inte. Men det måste inte vara feministiskt heller. Det kan finnas en mer medvetenhet om könsnormer och heteronormen, exempelvis som alternative- eller queerporr, men det gör den inte till feministiskt för det.

#29  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Joakim00
2011-10-27 18:58:35

Angående våldtäkt så gäller det att kunna hålla flera tankar i huvudet.

Att ha våldtäkt som en sexuell fantasi behöver inte vara fel. Det kan nog till och med vara ganska normalt. Det är feministiskt att anse att även kvinnor ska ha rätt till "mörka fantasier" och upphetsas av detta. Att kvinnors sexualitet och sexuella fantasier inte alltid behöver vara politiskt korrekt. Men det gör inte våldtäktsfantasin i sig till något feministiskt.

På samma sätt kan jag anse att BDSM i sig är ofeministiskt, samtidigt som jag ser det som feministiskt att även kvinnor ska ha rätt att gilla BDSM.
Inlägget uppskattas av Escapist

#30  Ang: #26 av Joakim00 kx2
2011-10-27 18:58:37

Joakim00 sa:
Vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till detta. Får se hur resultatet blir längre fram. Anser dock att det finns vissa problem. Exempelvis när Neidestam konstaterar att dagens porr är utmärkt för dagens män medan den inte alls passar dagens kvinnor. Det blir lite män är från Mars, kvinnor från Venus. Jag är man och anser inte alls att alla kvinnor i porr är snygga och tilltalande.

Så det blir lite balansgång att å ena sidan producera porr som tilltalar fler kvinnor, å andra sidan utan att framställa kvinnors sexualitet som väldigt annorlunda från mäns (om en nu ser det som ett feministiskt mål, ett annat feministiskt perspektiv kan istället vara att mäns och kvinnors sexualitet ska vara lika accepterade utan att ses på som likadana).


Jättebra poäng. Dock så kan man ju tänka sig att (heterosexuella) män och kvinnor tilltalas av lite olika saker, utan att de för dens skull är från Mars och Venus. Ta exempelvis lesbisk porr, som inte ger mig som hetro särskilt mycket, men uppskattas av många män. På samma sätt uppskattas porr som skildrar manligt homosexuellt sex av många kvinnor, men det är kanske inte något som straighta killar får ut så mycket av. Att göra porr för kvinnor kan därför handla om att sätta attraktiva män i fokus, tex. Sen finns det förstås en mängd saker som både heterosexuella män och kvinnor generellt sätt tänder på.

Sen håller jag med om att det är fel att utgå ifrån att porr "för män" redan är bra som den är och inte kan förbättras på något sätt. Men det tror inte jag att Neidestam menar.

#31  Ang: #28 av FumikoFem kx2
2011-10-27 19:01:38

kx2 sa:
Att avbilda eller skildra sex i syfte att hetsa upp sexuellt måste alltså alltid per definition vara icke- eller antifeministiskt?


FumikoFem sa:
Nej, det måste det inte. Men det måste inte vara feministiskt heller. Det kan finnas en mer medvetenhet om könsnormer och heteronormen, exempelvis som alternative- eller queerporr, men det gör den inte till feministiskt för det.


Men då blir ju ditt svar "ja"? Om inget sex som avbildas eller skildras i syfte att hetsa upp sexuellt kan vara feministiskt, så följer att sex som avbildas eller skildras i syfte att hetsa upp sexuellt är icke-feministiskt (vilket inte är det samma som antifeministiskt).

#32  Ang: #30 av kx2 Joakim00
2011-10-27 19:17:12

Ja, det finns ju så klart uppenbara skillnader i sexualiteten mellan heterosexuella män och heterosexuella kvinnor. Som du nämner att de inte tänder på samma kön.

Men det var inte riktigt det jag tänkte på i mitt inlägg. Utan mer sådant som att när en gör porr åt kvinnor så gör en det i bokform, eller att en väver in det hela i en berättelse. Extremt exempel är Harlequin-romaner, så kallat "tantsnusk".

Skulle en enbart se skillnaden mellan mäns och kvinnors sexualitet som vilket kön en tänder på så kan en ta vanlig mainstreamporr men byta ut de poserande kvinnorna mot poserande män. Sådan porr finns redan, exempelvis Playgirl i USA och finns även mycket sådant i Tyskland. Men frågan är hur feministisk den är då den har stora problem att attrahera heterosexuella kvinnor på det sätt mainstreamporr attraherar heterosexuella män. Den målgrupp en främst lockar är homosexuella män.

Alltså, detta jag framför är på inget sätt ett feministiskt underkännande av Neidestams projekt. Snarare mitt uttryck för en nyfikenhet kring hur en ska förhålla sig till de här frågorna om manlig och kvinnlig sexualitet.

#33  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” huva
2011-10-27 19:17:14

Vi måste balansera på flera skalor.

-Kvinnor som konsumerar nuvarande porrutbud bryter normer. Det är bra.
-Porren som kvinnorna konsumerar är inte normbrytande (utan konserverande). Det är dåligt.
-Ny porr skapas som är annorlunda (normbrytande). Det är bra.

Feministisk porr borde kunna vara en stämpel på porr som inte uppenbart har en manlig utgångspunkt. Sån porr som går titta på utan att den inneboende feministen ska vakna och protestera. Säg att den feministiska porren skulle vara den 1% mest feministiska porren av det befintliga utbudet. Med en parallell aktivitet för att få kvinnor att titta på porr (för att komma ur rollen som icke-porr-tittare-för-att-jag-är-kvinna) så borde marknaden skapa ny porr med kvinnlig utgångspunkt och den feministiska 1%-porren skulle förskjutas till mer feministisk med tiden. Kanske?

Feminismen kanske inte får kräva den optimala lösningen direkt utan jobba i små steg och tillåta och heja på små förbättringar, på alla skalor. Feminismen bör inte söka att göra alla kvinnor till rättrogna. Har män porr så ska kvinnor ha porr och den behöver inte vara perfekt!
Inlägget uppskattas av Ephemeer och kx2

#34  Ang: #24 av FumikoFem Escapist
2011-10-27 19:38:25

FumikoFem sa:
Påståendet var att våldtäkt "kan" vara feministiskt. And I say: No!

Vem har påstått att en riktig våldtäkt kan vara feministisk?

FumikoFem sa:
Vem snackar du med? Belägg för att jag har skrivit något om sjuka och onormala.

Så en person som fantiserar om våldtäkt är frisk och normal enligt dig?

FumikoFem sa:
Vidare så förändrar inte det att en måste kunna säga när något är kvinnoförnedrande och anti-feministisk tutan att någon som du ska sätta igång med att försöka tysta allt motstånd. Att en kvinna tänder på kvinnoförnedring i porr gör det inte mindre kvinnoförnedrande.

Jag har inte försökt tysta någon. Det är fritt att diskutera här och på andra ställen.

Du kanske själv ska fundera på det här emd att tysta folk, för det verkar lite som om du försöker göra det mot mig, genom de här anklagelserna.

FumikoFem sa:
Porr är inte lika med sex. Punkt.

Ingen har påstått att porr "är lika med sex". Det skulle vara ett absurt påstående. Porr handlar däremot om sex. Genom det kategoriska motståndet mot sexuella avbildningar och det oförlåtande fördömandet av alla sexuella handlingar som upplevs som det minsta tveksamma så framstår du som sexfientlig.

#35  Ang: #26 av Joakim00 Escapist
2011-10-27 19:41:33

Joakim00 sa:
Exempelvis när Neidestam konstaterar att dagens porr är utmärkt för dagens män medan den inte alls passar dagens kvinnor. Det blir lite män är från Mars, kvinnor från Venus. Jag är man och anser inte alls att alla kvinnor i porr är snygga och tilltalande.

Mainstreamporr lämnar mig rätt kall också, men undersökningar visar att så mycket som en tredjedel av besökarna på porrsajter är kvinnor. Det säger väl en del om situationen också. Jag har hört många uttrycka att de hatar sexistisk porr, men idén att de måste gilla snäll mjukporr och inte mer explicit porr bara för att de är kvinnor är löjligt. Det verkar onekligen vara en stereotyp också.

#36  Ang: #32 av Joakim00 kx2
2011-10-27 20:17:06

Joakim00 sa:
Ja, det finns ju så klart uppenbara skillnader i sexualiteten mellan heterosexuella män och heterosexuella kvinnor. Som du nämner att de inte tänder på samma kön.


Den var lätt ;-) Det var inte min mening att dumförklara dig, ber om ursäkt om det uppfattades så.

Men det var inte riktigt det jag tänkte på i mitt inlägg. Utan mer sådant som att när en gör porr åt kvinnor så gör en det i bokform, eller att en väver in det hela i en berättelse. Extremt exempel är Harlequin-romaner, så kallat "tantsnusk".

Skulle en enbart se skillnaden mellan mäns och kvinnors sexualitet som vilket kön en tänder på så kan en ta vanlig mainstreamporr men byta ut de poserande kvinnorna mot poserande män. Sådan porr finns redan, exempelvis Playgirl i USA och finns även mycket sådant i Tyskland. Men frågan är hur feministisk den är då den har stora problem att attrahera heterosexuella kvinnor på det sätt mainstreamporr attraherar heterosexuella män. Den målgrupp en främst lockar är homosexuella män.

Alltså, detta jag framför är på inget sätt ett feministiskt underkännande av Neidestams projekt. Snarare mitt uttryck för en nyfikenhet kring hur en ska förhålla sig till de här frågorna om manlig och kvinnlig sexualitet.


Att den feministiska porr som riktar sig till kvinnor ofta tar en annan form (t.ex. berättelser) än mainstream-porren ser jag inte nödvändigtvis som ett uttryck för särskiljande. Idén att porr i första hand måste vara visuell och/eller utformad enligt mainstreamporrens regler för berättande (för den rymmer också berättande om än inte direkt handling och intrig) ser jag snarast som ett uttryck för en, kanske manlig, norm. Det finns alltså ingen anledning att låta mainstream utgöra måttet på vad som är Riktig Porr™ och inte.
Man kan alltså vända på ditt resonemang: det är inte feministisk porr i form av serier och berättelser som särskiljer, utan det är det mainstreamporren som gör. Istället för att säga att mainstreamporr där poserande kvinnor byts ut mot poserande män har problem att attrahera kvinnor så kan man säga att problemet ligger i att den feministiska porren, fan och slash ficition-porr har svårt att attrahera manliga läsare, osv.

#37  forts. #36 kx2
2011-10-27 20:27:26

Jag menar inte att du Joakim00 står för de åsikter jag vill ifrågasätta, men jag vill ändå klargöra vad jag menar:

varför är det kvinnor som väntas ta till sig mainstreamporrens former, varför är det inte tvärtom istället - varför ifrågasätts inte män för att de inte vill ta till sig mer av "alternativ" porr (med undantag för amatörfilm kanske), porr med mera handling, berättelser osv?

Sedan kan man förstås ifrågasätta hela uppdelningen mellan mainstream och alternativ, iaf om det ska ses som något slags hierarki där mainstream är högst uppe på toppen anses som mest "äkta" porrig porr, följt av snällare och mesiga varianter för kvinnor. Bara för att det finns mer av en handling så behöver det inte vara snällt.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#38  Ang: #36 och #37 av kx2 Joakim00
2011-10-27 22:36:30

Jag anser att du har helt rätt i att man kan vända på resonemanget. Mainstreamporr är självklart inte mer riktig porr än andra former av porr.

Men det du skriver om att mainstreamporr bygger på en manlig norm och att det finns andra former av porr som kan antas tilltala mer kvinnor, det resonemanget bygger väl ändå någon slags skiljelinje mellan kvinnlig och manlig sexualitet?
Som jag skrev tidigare så anser jag att ett sådant åtskiljande kan vara feministiskt, men det är ju fortfarande ett åtskiljande. Därför är jag nyfiken på hur man feministiskt ska förhålla sig till sådant som att män exempelvis kan förmodas ha en mer visuellt inriktad sexualitet än kvinnor?

Jag tycker inte att användandet av ordet mainstream nödvändigtvis förutsätter en hierarki? Om något så kan väl mainstream ses som ett smått negativt uttryck exempelvis inom populärkultur? Att det inte behöver bli snällare för att det finns en handling håller jag helt med om. Ett exempel: http://en.wikipedia.org/wiki/Story_of_O (länk till wikipedia)

Användandet av mainstream används ju mycket inom kritiken mot mainstream-porren.

#39  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” JemyM
2011-10-28 10:08:03

Vill bara flika in om ingen redan gjort det att det förmodligen är en freudiansk felsägning att titeln säger "LÄSA porr".

#40  JemyM Ephemeer
2011-10-28 10:49:54

Varför skulle det vara en felsägning?

#41  Sv: JemyM FumikoFem
2011-10-28 11:09:19

Det finns något som kallas porrnoveller. Samt att tecknat porr läses ju också på samma gång.

#42  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Kaiser
2011-10-28 11:34:33

Ähum, eftersom det är en tecknad serie/grafisk novell/roman, så är det helt korrekt att läsa den.

Filmatiseras den blir det förstås lite tråkigt att läsa manuset när man egentligen vill se på filmen ;)

#43  Ang: #40 av Ephemeer JemyM
2011-10-28 12:55:11

Ephemeer sa:
Varför skulle det vara en felsägning?


Det finns många former av porr. Det är en gammal fördom att kvinnor "läser" porr, alltså konsumerar noveller, romaner eller liknande.

#44  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Ephemeer
2011-10-28 14:13:45

och varför är det en felsägning när det handlar om en författare till ett seriealbum som citeras?

#45  Ang: #44 av Ephemeer JemyM
2011-10-28 14:55:11

Ephemeer sa:
och varför är det en felsägning när det handlar om en författare till ett seriealbum som citeras?


"Porrserier" är en så marginell del av den totala manliga konsumptionen porr att påståendet även i sammanhang med artikeln känns konstlad. Hade porrserier varit ett erkänt manligt nöje (eller att det funnits sådana fördomar rent generellt) så hade det varit annorlunda tycker jag.

#46  JemyM Ephemeer
2011-10-28 15:22:17

Du svarar inte på frågan. Varför är det en felsägning?

#47  Ang: #46 av Ephemeer JemyM
2011-10-28 15:35:42

Ephemeer sa:
Du svarar inte på frågan. Varför är det en felsägning?


Det är en gammal fördom att kvinnor "läser" porr, alltså konsumerar noveller, romaner eller liknande.

#48  JemyM Ephemeer
2011-10-28 21:14:28

En felsägning är när en person säger något som den inte avsåg att säga. När du säger att det är en felsägning att titeln säger "läsa", så påstår du alltså att Lina Neidestam egentligen menade något annat. Att det är en fördom att kvinnor läser porr gör det alltså _mindre_ sannolikt att det är en felsägning, och inte mer. Att Neidestam har skapat en bok gör det ytterligare mindre sannolikt att hon menade något annat än "läsa".

Så hur motiverar du ditt påstående att Lina Neidestam inte avsåg säga "läsa"?

#49  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” JemyM
2011-10-28 21:32:01

Rubriken sätts av nån på tidningen.

#50  JemyM Ephemeer
2011-10-28 22:54:40

Påstår du att Neidestam aldrig har sagt ”Viktigt att även tjejer får läsa porr”?
I så fall är det inte heller en felsägning.

#51  Ang: #38 av Joakim00 kx2
2011-10-29 17:26:51

Joakim00 sa:
Men det du skriver om att mainstreamporr bygger på en manlig norm och att det finns andra former av porr som kan antas tilltala mer kvinnor, det resonemanget bygger väl ändå någon slags skiljelinje mellan kvinnlig och manlig sexualitet?
Som jag skrev tidigare så anser jag att ett sådant åtskiljande kan vara feministiskt, men det är ju fortfarande ett åtskiljande. Därför är jag nyfiken på hur man feministiskt ska förhålla sig till sådant som att män exempelvis kan förmodas ha en mer visuellt inriktad sexualitet än kvinnor?


Med manlig norm menar jag att mainstreamporr-konsumtionen till övervägande del utförs av män. Dessa män har både tagit sig och givits ett tolkningsföreträde om vad som är "riktig" porr, dvs. den porr de själva konsumerar.
Att det skulle finnas någon essentiell skillnad mellan män och kvinnor när det kommer till vilket slags porr man uppskattar är jag däremot mer tveksam till, och jag tycker att man ska vara försiktigt med förmodanden om att män är mer visuella medan kvinnor är textuella och liknande. Se exempelvis det Escapist skriver i #35 om att en tredjedel av porrsiternas besökare trots allt är kvinnor. Jag tror att det mer är en fråga om vad man är van vid och vad som ses som accepterat beteende för resp. kön.

Jag tycker inte att användandet av ordet mainstream nödvändigtvis förutsätter en hierarki? Om något så kan väl mainstream ses som ett smått negativt uttryck exempelvis inom populärkultur? Att det inte behöver bli snällare för att det finns en handling håller jag helt med om. Ett exempel: [länk] (länk till wikipedia)

Användandet av mainstream används ju mycket inom kritiken mot mainstream-porren.


Det har du rätt i.

#52  Ang: #50 av Ephemeer JemyM
2011-10-29 17:33:16

Felsägningen var av rubriksättaren som satte en rubrik som eventuellt avslöjar dennes fördomar.

#53  Sv: JemyM FumikoFem
2011-10-29 19:01:26

Asså, så här är det. Neidestam skrev själv "läsa". Inte titta. So there you go.

#54  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” kx2
2011-10-29 19:12:31

Vad Nediestam egentligen SA till intervjuaren kanske vi aldrig får veta. Om rubriken är felsatt kommer vi kanske heller aldrig att få veta. Men det är bra att komma ihåg att tjejer inte bara läser utan också tittar på porr.

Kan vi gå vidare nu?

#55  JemyM Ephemeer
2011-10-30 01:11:41

JemyM sa:
Felsägningen var av rubriksättaren som satte en rubrik som eventuellt avslöjar dennes fördomar.

Två saker:
a) Redaktörer på svenska dagstidningar hittar inte på direkta citat hursomhelst. Om det står "läsa" så är det för att reportern skrev "läsa". Menar du själva verket att Neidestam är felciterad?

b) Om redaktören nu har en fördom om att kvinnor läser porr, så innebär det att "läsa" INTE är en felsägning, eftersom redaktören har skrivit "läsa" och menar "läsa".

Nu kan vi gå vidare.

#56  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” FumikoFem
2011-10-30 01:14:45

Men gu, tjejer både läser och tittar på porr. Okej, hänga upp sig på ett ord. Poängen är, vad tittar dom på? Mainstreamporr? Samma gamla vanliga. Och varför? Är det kvinnoförnedrande och könskonservativa som lockar?

Jag undrar.

#57  Ang: #56 av FumikoFem kx2
2011-10-30 12:13:15

Tror inte att det behöver vara mer komplicerat än att det kan vara upphetsande att se andra ha sex.

#58  "Njutning att se andra smekas" kx2
2011-10-30 12:22:16

http://www.dn.se/nyheter/sverige/njutning-att…

Vi upplever andras njutning som vår egen, säger India Morrison, en av forskarna vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin, som ligger bakom studien.

India Morrison syftar på en del av vår hjärna som har direktkontakt med en speciell nerv som reagerar på smeksam beröring. Samma del av hjärnan vaknar till när vi ser någon annan som blir smekt. En viktig funktion när människan lärde sig leva i grupp.Alltså är studien mindre porrig än den först ger sken av.

– Men det kan finnas ett samband, en smekning kan vara väldigt erotisk även om inte könsorganen är inblandade, säger India Morrison.

#59  #58 kx2
2011-10-30 12:23:22

Det borde även kunna vara applicerbart när könsorgan är inblandade.

#60  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Calle
2011-11-03 22:11:30

Jag tycker att det är väldigt bra med feministisk porr, mycket viktigt att det produceras porr för tjejer och ur tjejers synvinkel. Under alla år har den manliga sexualiteten stått i centrum, medan tjejers behov och lust har tabubelagts. Det måste finnas rättvis porr som spränger den manliga heterosexuella "normala" bilden, porr som vänder sig till tjejer, till att utforska sin egen sexualitet och inte låta sig styras av det som anses vara "normalt".

#61  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Calle
2011-11-03 22:46:42

Den traditionella porren är ju faktiskt odemokratisk, som bara tillgodoser männen, som bara visar den manliga hetero-sexualiteten där kvinnan framställs som ett hunsat och billigt "objekt" som männen kan göra vad dom vill med.
Vi måste våga visa att så är inte fallet, att tjejer inte ska låta sig hunsas utan ta större plats istället och ta för sig mer!

Fler kvinnliga porr-producenter, inom såväl litteratur som film, och mer feministisk porr i samhället är ett mål man bör eftersträva!

#62  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Calle
2011-11-04 00:26:40

Det är helt accepterat för killar att kolla på porr, det anses till och med vara normalt. Men när tjejer kollar på porr för att utforska sin sexualitet och sin lust blir reaktionerna starka och förskräckta, därför att i dagens kvinnoföraktande samhälle är det inte nödvändigt för tjejer att utforska sin sexualitet, det är killens uppdrag att göra åt dem! För killen vet ju alltid bäst, eller hur?

Jag skäms som kille!

#63  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-04 03:09:56

Oj, så feministiskt det känns, med killar som tycker att det är såååå bra med ”feministisk porr” och att ”tjejer måste ta för sig mer” - i jämställdhetens namn!?! Nä, okej då, det känns inte alls feministiskt, men det känns BRA! För när tolkningsföreträdesgrabbar som Hej-och-hå-Calle kommer inrusande, så påminns jag om varför jag INTE är ”jämställdist” utan faktiskt FEMINIST.
Big difference.
Inlägget uppskattas av Maura

#64  Ang: #51 av kx2 Joakim00
2011-11-04 05:33:31

kx2 sa:
Med manlig norm menar jag att mainstreamporr-konsumtionen till övervägande del utförs av män. Dessa män har både tagit sig och givits ett tolkningsföreträde om vad som är "riktig" porr, dvs. den porr de själva konsumerar.
Att det skulle finnas någon essentiell skillnad mellan män och kvinnor när det kommer till vilket slags porr man uppskattar är jag däremot mer tveksam till, och jag tycker att man ska vara försiktigt med förmodanden om att män är mer visuella medan kvinnor är textuella och liknande. Se exempelvis det Escapist skriver i #35 om att en tredjedel av porrsiternas besökare trots allt är kvinnor. Jag tror att det mer är en fråga om vad man är van vid och vad som ses som accepterat beteende för resp. kön.


Fast om du inte tror att det skiljer sig mellan män och kvinnor så förstår jag inte vad du menar med att mainstream-pornografin utgår ifrån en manlig norm kring vad porr är och ska vara. Mainstream-pornografin borde väl då leva upp precis lika mycket till en kvinnlig norm av vad pornografi är och ska vara?

Att porr ska vara visuell skriver du är en manlig norm. Hur är det inte en antydan att män skulle vara mer visuella än kvinnor i detta avseende?

#65  Ang: #63 av feministTM kx2
2011-11-04 09:59:46

Trollstav Bemöt sak, inte person.

#66  Ang: #64 av Joakim00 kx2
2011-11-04 16:15:02

Joakim00 sa:
Fast om du inte tror att det skiljer sig mellan män och kvinnor så förstår jag inte vad du menar med att mainstream-pornografin utgår ifrån en manlig norm kring vad porr är och ska vara. Mainstream-pornografin borde väl då leva upp precis lika mycket till en kvinnlig norm av vad pornografi är och ska vara?

Att porr ska vara visuell skriver du är en manlig norm. Hur är det inte en antydan att män skulle vara mer visuella än kvinnor i detta avseende?


Jag skulle nog ha valt ett annat ord än "norm". För jag försäkrar att jag varken tycker eller försöker antyda att män skulle vara mer visuellt lagda än kvinnor i sexellt hänseende.
Jag borde nog ha skrivit "manligt tolkningsföreträde" redan från början. För det jag vill säga är bara att män som grupp vanligtvis konsumerar visuellt betonad mainstreamporr snarare än textbaserad porr, samt att denna grupp porrkonsumenter givits tolkningsföreträde när det kommer till att definiera vad som anses vara riktig porr. Och definitionen följer givetvis den egna gruppens vanor och preferenser.

_Varför_ män som grupp tenderar att konsumera viseull porr snarare än textuell porr och vad den preferensen kommer ifrån vet jag inte säkert, men jag tror inte att män och kvinnor nödvändigtvis skiljer sig åt i detta avseende. Jag tror att skillnaden mellan individer är större än skillnaden mellan grupperna män/kvinnor.

Att män skulle vara mer visuellt lagda än kvinnor av biologiska orsaker finner jag långsökt. Film är ju ett modernt påfund, och jag tror inte att män (eller kvinnor) var mindre intresserade av sex och porr innan det fanns porrfilmer att tillgå. Visserligen fanns det ju gott om pornografiska bilder och teckningar, men pornografiska stillbilder intresserar sig ju även kvinnor för (med tanke på bl a den tecknade porr för kvinnor vi diskuterat här i tråden). Och varför skulle skiljelinjen mellan män och kvinnor gå vid just rörliga bilder? Det känns väldigt godtyckligt. För att inte tala om att man då glömmer bort alla kvinnor som faktiskt intresserar sig för porr med rörliga bilder, osv.

Om jag förstod dig rätt så menade du ju att porr som uppskattas av kvinnor ofta utmärks av att den är paketerad i en berättelse. Men, att porren kommer i form av en berättelse utesluter inte att den _samtidigt_ är visuell. I går fick jag för första gången chansen att bläddra igenom "Maran" och den var definitivt visuell, bara för att ta ett exempel. Det kvinnospecifika skulle i så fall vara att det finns en berättelse, inte om det finns bilder eller ej. Men lika skeptisk som jag är till att pornografiska bilder (rörliga eller ej) specifikt skulle tilltala män pga någon hos det manliga könet essentiell egenskap, är jag skeptisk till att berättelser skulle tillala kvinnor mer än de tilltalar män pga någon hos det kvinnliga könet essentiell egenskap. Män har ju historiskt bevisligen utöver bilder också författat och konsumerat pornografiska berättelser och handling. Att de inte skulle vara intresserade av pornografiska berättelser kan alltså inte stämma.

Att kvinnor i vår tid kanske är den grupp som dominerar konsumtion av porr med berättelse/handling tror jag har mer med sociala orsaker att göra, än med biologiska. Man kanske inte tycker om den typen av berättande man möter i en mainstream-porrfilm, t.ex. (för som du kanske minns så skrev jag tidigare i tråden att även dessa filmer ofta innehåller ett slags berättande). Det kanske är tilltalande för heterosexuella män att kvinnor framställs så, men inte för kvinnorna själva. Precis som det kan vara tilltalande för heterosexuella kvinnor att män framställs på ett sätt som män inte finner upphetsande. Då ter sig möjligheten att skapa alternativa berättelser lockande, men möjligheten att realisera berättelserna i filmform eller ens serieform är naturligtvis mycket begränsad jämfört med möjligheten att realisera dem i textform.
Alltså skriver kvinnor porr - för sig själva, och alltså läses den (främst) av andra kvinnor med liknande uppfattningar om vad som är upphetsande. Jag tror inte att det ska tolkas som att kvinnor fjärmar sig ifrån filmer och bilder öht. Det är bara det att de filmer och bilder som vanligtvis bjuds, dvs mainstreamen, inte känns rätt eller upphetsande för alla kvinnor. Och eftersom de alternativa bilderna och filmerna som är svårare att tillgå (eftersom det är svårare att producera och följaktligen mer sällsynt) så blir text den typen av porr som återstår.

Du skrev också att försöken att få heterosexuella kvinnor att tilltalas av mainstreamporr genom att byta ut de poserande kvinnorna mot män misslyckats, det tilltalade främst homosexuella män, osv. Jag tror inte att man ska se det som någon mätare på huruvida kvinnor kan fås intresserade av visuell mainstreamporr eller inte. Dels är ju ramberättelsen fortfarande den samma, bl a med skarp uppdelning mellan aktiv/passiv part och undergiven/dominant part - en egentligen rätt träig sexuell dramaturgi (tycker jag...). Om det alltså är just mainstream settigen som är problemet för många kvinnor så kvarstår den i det exempel du gav.
Men sedan är det också att om man byter plats på kvinnor och mäns roller i den typen av bilder och filmer du syftar på så får man en kraftigt feminiserad manstyp, vilket nog (tyvärr) inte tilltalar de flesta kvinnor, med tanke på hur vi fostras till att värdera beteenden olika med avseende på kön.

Okej, det här blev ett väldigt långt inlägg.

#67  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” AmandaLady
2011-11-05 17:19:54

Linda Neidestam är fantastisk och står upp för kvinnornas porr!

Såklart behöver vi tjejer konsumera porr, lära oss om vår sexualitet och upptäcka saker som vi tänder på! I ett sant feministiskt samhälle ska feministisk porr vara lika respekterad som den manliga porren. Porr ska inte bara finnas till för att behaga killarna, förtrycka oss tjejer eller döma ut andra sexualiteter!

Vi tjejer har aldrig fått ha vår porr, porren har aldrig riktat sig till oss eller visat vad vi tänder på! Feministisk porr ska helt enkelt vara feministisk porr, den ska rikta sig till tjejer och kvinnor och den ska vara producerad för tjejer och kvinnor! Feministisk porr ska utmana den manliga förtryckar-porren och upplysa oss tjejer om vår sexualitet!

#68  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” AmandaLady
2011-11-05 20:31:02

Konstnärer som producerar feministisk porr ska definitivt uppmuntras att fortsätta med sitt arbete! Det behövs fler som Linda Neidestam, som vågar ta bort "skäms"-faktorn över kvinnors sexualitet och kvinnors vilja att också läsa/se porr!

#69  Ang: #67 av AmandaLady Genus1
2011-11-05 22:23:14

AmandaLady sa:
feministisk porr vara lika respekterad som den manliga porren.
Jag kan inte förstå varför ’den manliga porren’ ska vara feministiskt respekterad?
Den är ju vanligen kraftigt kvinnoförnedrande.
Att respektera det kommersialiserande och sexualiserande av manlighet och sexuella behov patriarkatet sysslar med idag, det tycker inte jag är så värst feministiskt.
Att bruka den för att lindra sin kåthet har ett pris: stabilisering av manssamhället.

#70  Ang: #69 av Genus1 AmandaLady
2011-11-05 22:37:11

Ursäkta att jag var otydlig; jag menar naturligtvis att den feministiska porren inte ska anses vara så "skrämmande", "äcklig" och "främmande" bara för att den riktar sig till kvinnor och speglar den kvinnliga sexualiteten, den kvinnliga lusten och attraktionen. Den manliga förtryckar-porren har ju en förvånansvärt stark och orubblig ställning i samhället, jag menar att den feministiska porrens ställning ska vara lika stark och orubblig!

Vi ska självklart inte respektera gubbväldets sexuella förtryck av kvinnor.

#71  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” AmandaLady
2011-11-06 00:18:13

Den feministiska porren ska synas överallt; ingen kan gömma sig eller fly från kvinnans sexualitet och sexuella behov! Att den provocerar manssamhället är bara en stor fördel.

Den feministiska porren sätter kvinnan i centrum; och ska representera alla former av kvinnlig sexualitet, med vem, vilka ställningar osv.

Män behöver ingen porr! Deras förtryck och diskriminering av kvinnor som pågått i tusen år, att de våldtar och förnedrar kvinnor, sätter sig själva på högre hästar och dessutom går och köper sex är väl mer än tillräckligt för att motarbeta deras förtryckar-porr!

#72  Provocerar porr manssamhället? Henrik
2011-11-06 00:46:23

Jag vet ingenting om porr men undrar bara om feministisk porr verkligen provocerar manssamhället.

#73  Ang: #72 av Henrik AmandaLady
2011-11-06 00:54:09

Såvitt jag vet känner sig manssamhället inte särskilt bekvämt med feministisk porr! De är ju livrädda för att förlora sin förtryckar-porr.

Jag känner till många som är upprörda över dagens feminism i Sverige, och som föraktar feministisk porr och viftar avvärjande åt att det ska få bli en respekterad och accepterad del i samhället! Helt klart är den provokativ.

#74  Vilka provoceras av feministisk porr? Henrik
2011-11-06 02:07:00

Säger du det så tror jag dej men har du något exempel på någon som provocerats?

#75  Ang: #74 av Henrik AmandaLady
2011-11-06 22:51:22

Jag har inget direkt exempel, men jag har sett reaktioner, hört kommentarer, lyssnat på folk som fördömer den feministiska porren, som retar sig på att man vill sätta kvinnor i centrum, producera porr för kvinnor och ge oss tjejer möjlighet att ta reda på vår sexualitet, vad vi tänder på och hur det kan se ut.

Om den feministiska porren inte är tillräckligt provocerande för manssamhället, är det vår uppgift att göra den provokativ och retsam! Feministisk porr är en rättighet!

#76  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-06 23:37:10

Jag har inte heller nåt exempel, och vem skulle kunna ha det? För jag har då ALDRIG hört någon protestera mot ”feministisk porr” – inga andra än just feminister som är emot porr, alltså.

Från PATRIARKALT håll har jag bara mött lika-goda-kålsupare-snack och skadeglädje, dom som är sååå glada att kunna trycka upp ”feministisk porr” i ansiktet på alla porrmotståndare – där ser ni, ta ert galna jävla porrmotstånd och tryck upp det, för nu gillar t o m FEMINISTER porr, haha!

Så jag har mycket svårt att se att det skulle finnas något som helst hot mot PATRIARKATET i s k ”feministiska porr”. Vad skulle hotet bestå av? Tvärtom ser jag bara hur ”feministisk porr” hjälper patriarkatet att slå åt andra hållet: mot feminister som är motståndare till pornografi.
Inlägget uppskattas av Genus1

#77  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Escapist
2011-11-07 12:21:23

Om man anser att all porr alltid är absolut dålig ställer man sig själv utanför alla rimliga sammanhang. Väldigt få tar nej-till-allt-typer på allvar. Så vitt jag kan se fungerar det rätt bra med marginaliserade extremister, så länge de inte förespråkar förbud och censur. Då kan andra som Neidestam komma med konstruktiv kritik och positiva alternativ istället för svartvitt, ideologiskt blint och destruktivt motstånd mot allt. I jämförelse framstår de konstruktiva rösterna som ännu vettigare och intressanta.

#78  Har vi för lite porr? Henrik
2011-11-07 16:19:14

Den som gillar porr lever i ett överflödssamhälle. Är det verkligen prioriterat att öka utbudet? Är det *viktigt* att *alla* kollar porr? Själv tycker jag att sexualiseringen av samhället är problematisk. Italiensk teve visar upp könsroller som jag hoppades skulle ha hamnat på historiens soptipp.

Som feminist vill man att samhällsutvecklingen ska gå i jämställd riktning. Porrindustrin och prostitutionsindustrin arbetar i motsatt riktning - därför ser jag dom som mina motståndare.

Men den här deklarationen kommer inte att göra intryck på övriga feminetister, som redan har bestämt sej för att jag är en marginaliserad extremist som har ställt sej utanför alla rimliga sammanhang, en nej-till-allt-typ som väldigt få tar på allvar och som bedriver svartvitt, ideologiskt blint och destruktivt motstånd mot allt.

#79  Henrik Escapist
2011-11-07 18:35:56

Om du tolkar ståndpunkten jag företräder som att alla måste se på porr, då har du helt rätt, det gör intryck på mig alls.

#80  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Kaiser
2011-11-07 18:37:08

"Som feminist vill man att samhällsutvecklingen ska gå i jämställd riktning. Porrindustrin och prostitutionsindustrin arbetar i motsatt riktning - därför ser jag dom som mina motståndare."

Men är du porrmotståndare eller porrindustrimotståndare?

#81  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Maura
2011-11-07 21:01:37

Jag funderar en hel del kring porr...Jag undrar om vi behöver porr överhuvudtaget?Vad är den bra för? Jag fattar inte det,människan har ju utforskat sin sexualitet hur länge som helst,innan porren kom till?
Jag undrar mycket över hur min,och andras sexualitet skulle vara,utan alla bilder o föreställningar porren nu är fullproppad med...

#82  Maura Escapist
2011-11-07 21:56:40

Vi avbildar allt annat människor hittar på och tycker att det är värdefullt och underhållande. Varför inte sex?

Sexuella avbildningar är inget unikt för de sexpositiva bloggare och aktivister jag följer. Tvärtom tycker många att specialbehandlingen av sex är dålig i media. Inte för att vi vill tvinga någon att titta på det, men vi är helt emot att själva bli tvingade.

#83  Ang: #82 av Escapist huva
2011-11-07 22:42:59

"Sexpositiva". Otroligt störande.

#84  Ang: #78 av Henrik huva
2011-11-07 22:46:34

Jag tycker att ditt inlägg är intressant och viktigt. Det tar upp ytterligare en dimension (som jag inte tänkte på tidigare) - bör det totala porrtittandet öka? För min del är det viktiga att det inte är "fulare" för en tjej att titta på porr än för en kille och att båda har ett lika stort utbud, ses som likvärdiga porrkonsumenter. Sexualitet ska inte längre ägas av män. Jag tycker inte att det nödvändigtvis är önskvärt i sig att det totala porrtittandet ökar och skulle lika gärna se att en andel porrtittande män byttes ut mot porrtittande kvinnor.

Vad skulle du tycka om en jämställd porrindustri? Jag tycker att det är problematiskt att det för att det ska finnas porr måste finnas någon som blir filmad och att detta eventuellt kan ske mindre frivilligt eller av någon i en beroendesituation. Bättre porrfilm och därmed mer status till porrskådisar kanske kan lösa det problemet...

#85  Ang: #83 av huva Escapist
2011-11-07 23:55:08

Bloggarna och aktivisterna jag refererade till kallar sig själva sexpositiva, och inte bara för att de är för porr. De är faktiskt positiva till sex, så namnet är passande. "Porrförespråkare" blir fel för att det låter som det saknas kritik mot porr, vilket det defintivt inte gör.

En mer jämställd porrindustri är precis vad många av dem är ute efter, men inte bara könsmässigt. En vanlig åsikt är också att synen på avbildat sex borde normaliseras så att porr inte längre är en så sluten värld, avskärmad från all annan konst och media. En vettigare, öppnare syn på sex i annan film och större variation bland de som gör porr skulle nog hjälpa mycket.

#86  Har vi för lite porr? Henrik
2011-11-08 00:10:17

Escapist, jag har inte tolkat din inställning till porr, var fick du det ifrån? Men jag ifrågasätter diskussionens rubrik som säger att det är viktigt att läsa porr. Vad tycker du själv - är det prioriterat att öka porrutbudet? Som feminist vill jag att samhällsutvecklingen ska gå i jämställd riktning. Porrindustrin och prostitutionsindustrin arbetar i motsatt riktning - därför ser jag dom som mina motståndare. Är jag därmed en sån som bedriver svartvitt, ideologiskt blint och destruktivt motstånd mot allt? (Ja, jag tycker att du tog i för kraftigt med den karakteriseringen. Men den kanske inte avsåg mej?)

Kaiser, du undrar om jag är porrmotståndare eller porrindustrimotståndare. Jag är motståndare mot dom som försöker vrida samhällsutvecklingen åt fel håll och där finns många kommersiella aktörer med. Porrbranschen är bara en och säkert inte den viktigaste. Jämställd erotik i böcker, serier, film och verklighet har jag annars inte något att invända mot. (Det var ett svar till huva.)

#87  Ang: #86 av Henrik Escapist
2011-11-08 10:47:50

Du tolkar min inställning i #78. Och på tal om överdrifter så frågar du om "alla" ska titta på porr.

Jag överdrev inte. Om du är kategoriskt emot porr oavsett hur den ser ut och hur den är producerad, så är du ideologiskt blind och din kritik är destruktiv, inte konstruktiv.

Jag är för en normalisering av synen på sex i konst och media, och att avbildat sex inte har en magisk särställning som gör porr till en så avgränsad och liten värld, med allt vad det innebär. Blir det mer porr? Förmodligen. Men "alla" måste inte titta på det, lika lite som alla måste titta på matlagningsprogram.

#88  Ang: #87 av Escapist Henrik
2011-11-08 14:49:18

Escapist sa:
Du tolkar min inställning i #78.
??? Jag nämner inte ens dej!

Måste man vara helt okritisk mot porrbranschen och prostitutionsbranschen för att inte drabbas av dessa tillmälen? Jag är inte ideologiskt blind, jag är feminist. Och som jag skrev, jämställd erotik i böcker, serier, film och verklighet har jag annars inte något att invända mot.

Det är viktigt att även tjejer får utbildning, fysisk träning, essentiella aminosyror och mycket annat. Men porr? Nog kan man klara sej utan det. Därför är jag kritisk mot rubriken.

#89  Henrik Ephemeer
2011-11-08 15:32:49

Henrik sa:
Porrindustrin och prostitutionsindustrin arbetar i motsatt riktning - därför ser jag dom som mina motståndare.

Alla som producerar porr kommersiellt är en del av porrindustrin, däribland Neidestam. Eller har du någon annan definition på porrindustrin?

Om de som producerar jämställd porr inte ska kunna ta betalt för den kommer de ha svårt att konkurrera med den kommersiella icke-jämställda porren.

#90  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” kx2
2011-11-08 18:05:58

Det är verkligen en intressant och full legitim frågeställning - behöver vi egentligen mer porr?

Många tycker om sex och mår bra av det, men betyder det att vi behöver just pornografi? Jag vet faktiskt inte.

Jag är dock lite inne på Escapists linje - det finns ingen anledning till att porr ska ha en särställning bland de olika former av fiktion som finns. Att alla aspeketer av samhället ska sexualiseras är ingen utveckling jag ställer mig bakom, men jag tror att sexualiseringen lika gärna kan öka som minska till följd av porrmotstånd. Att vi är så himla upptagna av det handlar till viss del om att sex är väldigt överdramatiserat - när man istället borde se det som ett naturligt inslag i livet.
Jag tror att bra porr kan leda till att avdramatisera sex på ett positivt sätt. Inte för att göra oss likgiltiga inför sex, utan som sagt avdramatisera genom att visa på den mångfald av sexualiteter och fantasier som finns.

Jag har svårt att förstå hur man kan ställa sig positiv till erotiska, fiktionella skildringar samtidigt som man är motståndare till porr. Erotiska skildringar är ju det samma som porr.
Människor skildrar i fiktion alla möjliga aspekter av livet och fantasin, och så länge människor fortsätter ha sex kommer följaktligen sexuella skildringar att dyka upp - ett resultat av mänsklig nyfikenhet och lust att berätta. Eftersom människor skiljer sig från varandra kommer berättelserna och sexskildringarna de framställer också att göra det. Varför somligt ska anses fint och annat fult (här bestämmer ofta de egna preferenserna vad som är fint och vad som är fult) begriper jag inte, med undantag för sådant som skadar andra.
Inlägget uppskattas av Escapist

#91  Ang: #88 av Henrik Escapist
2011-11-08 19:22:10

Henrik sa:
??? Jag nämner inte ens dej!

Varför spelar du dum över något så uppenbart? Du citerar mig direkt från #77.

Henrik sa:
Måste man vara helt okritisk mot porrbranschen och prostitutionsbranschen för att inte drabbas av dessa tillmälen?

Det har jag redan skrivit om nyligen. Men varför läsa vad jag faktiskt skriver?

Henrik sa:
Jag är inte ideologiskt blind, jag är feminist.

Tyvärr utesluter inte de varandra automatiskt. Men jag skrev inte om dig i #77, så du behöver inte känna dig träffad.

Henrik sa:
Och som jag skrev, jämställd erotik i böcker, serier, film och verklighet har jag annars inte något att invända mot.

Erotik har en betydelse som utesluter mångas sexuella intressen. Det antyder något nedtonat och icke-explicit. Inget fel i det, men att linda in och tona ner sex utesluter mångas läggningar och intressen.

Henrik sa:
Det är viktigt att även tjejer får utbildning, fysisk träning, essentiella aminosyror och mycket annat. Men porr? Nog kan man klara sej utan det. Därför är jag kritisk mot rubriken.

Det är väldigt mycket man kan klara sig utan. Det är inte livsavgörande behov som Neidestam diskuterar.

#92  Ang: #90 av kx2 Escapist
2011-11-08 19:39:27

Jag vet inte om det är en så intressant fråga. Den enda kulturen och median jag vet som den frågan ställs om är den oönskade, hatade och demoniserade kulturen. Jag har hört det många gånger om spel, serier, musik och film. Det är ofta (men förstås inte alltid) ett sätt att försiktigt uttrycka tankar om förbud och censur.

Om vi jämför med en annan aktivitet kopplad till fysiska drifter och behov — att äta — finns det många relevanta likheter med sex. Det är något de flesta uppskattar väldigt mycket, men det kan också gå väldigt fel. Framförallt gillar vi att uppleva mat i andra hand på många olika sätt. Det är intressant att se folk äta och laga mat på olika sätt. Kokböcker har till och med kallats matporr ibland, vilket är rätt talande. Men behövs de? Nej, men ingen ställer den frågan.

#93  Ang: #92 av Escapist kx2
2011-11-08 20:28:13

Ang. den strida strömmen av kokböcker och matlagningsprogram så är det nog inte helt sällsynt att folk börjar tycka att det blivit lite väl mycket. Oftast avhandlas det ju dock i mer skämtsamma termer, typ "matporr" som du nämnde, och surdegshånande, tillskillnad från porrmotstånd som lockar fram mer aggressiva reaktioner hos en del motståndare. Jag håller alltså inte med om att matexponerandet inte skulle vara en kritiserad eller ifrågasatt trend.

Escapist sa:
Jag vet inte om det är en så intressant fråga. Den enda kulturen och median jag vet som den frågan ställs om är den oönskade, hatade och demoniserade kulturen. Jag har hört det många gånger om spel, serier, musik och film. Det är ofta (men förstås inte alltid) ett sätt att försiktigt uttrycka tankar om förbud och censur.


Säkert finns det vissa gånger en baktanke snarare än genuin nyfikenhet bakom ifrågasättandet. Men en anledning till att fråga sig om man behöver just porr är väl att sex är något de flesta kan göra själva på egen hand eller med andra, tillskillnad från spel, serier och musik som man i de flesta fall är beroende av att andra ska förse en med. Jag kan ju rita streckgummor och spela "spanien är ett land där man dansar tango" på piano, men mycket mer än så blir det inte. Därför är jag tacksam om andra ritar, skriver, musicerar, konstruerar spel.

Att man kan förse sig själv med sex och sexuella fantasier ser jag dock inte som en anledning till att porr inte skulle behövas. I så fall kan man ju avfärda böcker/filmer/spel av samma anledning - behövs inte eftersom man kan fantisera ihop fantastiska berättelser själv om man anstränger sig.

Det här betyder iofs att frågan kanske är fel ställd från början.

#94  Ang: #90 av kx2 kx2
2011-11-08 20:32:20

kx2 sa:
jag tror att sexualiseringen lika gärna kan öka som minska till följd av porrmotstånd.


Kände att jag ville utveckla just det här.

Jag tror att sexualiseringen av samhället kan öka till följd av porrmotstånd eftersom porrmotstånd oavsett motståndarnas goda avsikter riskerar att framställa sex som något konstigt och kanske farligt. Och det som vi tror är konstigt och farligt fixerar vi oss vid på ett sätt som vi inte gör med saker som upplevs som självklara.

#95  Ang: #90 av kx2 Ephemeer
2011-11-08 21:55:12

kx2 sa:
Många tycker om sex och mår bra av det, men betyder det att vi behöver just pornografi? Jag vet faktiskt inte.

Vi behöver fler alternativ av porr. Fler varianter och former. Volymen spelar ingen roll i sig så länge valfriheten finns där.
Inlägget uppskattas av kx2

#96  Ang: #93 av kx2 Escapist
2011-11-08 23:45:19

kx2 sa:
Jag håller alltså inte med om att matexponerandet inte skulle vara en kritiserad eller ifrågasatt trend.

Nej, men det är ingen som ifrågasätter dess existnsberättigande. Mycket av kritiken kommer från att folk bryr sig om mat så mycket.

kx2 sa:
Men en anledning till att fråga sig om man behöver just porr är väl att sex är något de flesta kan göra själva på egen hand eller med andra, tillskillnad från spel, serier och musik som man i de flesta fall är beroende av att andra ska förse en med.

Det är inte en riktigt bra liknelse. Folk läser och ser sådant de mycket väl skulle kunna göra själva, som t.ex. att laga mat, resa, sporta, etc.

Många av fantasierna i porr är sådana som är svåra eller omöjliga att uppleva själv. En schysst trekant kan man få till, men knappast en schysst orgie, och defintivt inte en utomjordisk orgie.

kx2 sa:
Jag tror att sexualiseringen av samhället kan öka till följd av porrmotstånd eftersom porrmotstånd oavsett motståndarnas goda avsikter riskerar att framställa sex som något konstigt och kanske farligt.

Det ökande kvinnliga intresset för porr har väl kallats för konstigt och farligt på det sättet. Detsamma gäller för många som tänder på "fel" saker som går utanför de ideologiska normerna.

#97  Ang: #91 av Escapist Henrik
2011-11-09 01:09:20

Du är för misstänksam, Escapist! Jag syftar inte alls på dej i #78 när jag undrar om det är viktigt att alla kollar porr, jag syftar förstås på denna diskussions rubrik. Men i det sista stycke förutsade jag att min kritik av porrbranschen och prostitutionsbranschen skulle rendera mej tillmälen av det slag som du radade upp i #77. Och mycket riktigt, i #87 skriver du "ideologiskt blind och din kritik är destruktiv, inte konstruktiv".

Jag har skrivit att jag är kritisk mot porrbranschen och prostitutionsbranschen. Är det verkligen en så orimlig hållning att du måste ta till sådana omdömen?

#98  Ang: #90 av kx2 Henrik
2011-11-09 01:12:36

kx2 sa:
Jag har svårt att förstå hur man kan ställa sig positiv till erotiska, fiktionella skildringar samtidigt som man är motståndare till porr.
Om det är mej du syftar på så skrev jag att jag är positiv till jämställda erotiska skildringar, alltså jämställd porr. Varför är det svårt att förstå?

#99  Ang: #97 av Henrik Escapist
2011-11-09 10:00:50

Så du citerar mig direkt, men det har inte med mig att göra alls? Jo, säkert...

Det var inte dig jag skrev om i #77. Som jag skrivit flera gånger redan är det skillnad på att vara porrkritisk och att vara kategorisk porrmotståndare.

#100  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Genus1
2011-11-09 12:01:58

”porr”, som här beskrivs så viktigt för tjejer att läsa, vad är det?
JemyM sa i en annan tråd, om jag byter sakord: ”Att nyansera mellan "porrtillskyndare/pornografimotståndare" leder bara till problem”; är det inte sådana vi har här?

För mig är uppenbart mainstreampornografin och det bortom den är kvinnoförnedrande. Att det skulle vara viktigt för just tjejer att öka sin konsumtion av sådant är absolut inte något jag instämmer i.
Att pornografin i manssamhället, som ju används för att befästa könsrollernas sexuella innehåll, skulle leda till kvinnlig frigörelse tror jag är en manlig önskedröm.
Särskilt konserverande tror jag kommersiell pornografi blir efter som den lär att sexualitet och pengar är utbytbara kategorier i identitetsskapandet.

OBS!
Det som står här ovanför betyder att jag är väldigt sexpositiv.
Inlägget uppskattas av Henrik, feministTM och Joakim00

#101  Ang: #100 av Genus1 JemyM
2011-11-09 13:17:34

Jag anlägger i första hand ett intersektionalistiskt perspektiv. Stora omfattande sociala strukturer binds samman av många bäckar små där olika beteenden, viljor, tolkningar och aktörer måste hållas sär.

Intersektionalism innebär att man tittar på samverkande axlar och kartlägger dem. Det är ett alternativ till förenklade dikotomier som tenderar att se färgspektrat i svartvitt.

Här måste man först acceptera vad porr är. Därefter behöver man titta på olika intressen i världen. I tidigare samtal har det visat sig att den såkallade mainstreamporren utgörs av färre än tio aktörer, majoriteten i Kalifornien. Kulturen där är på flera sätt annorlunda vår. Dels drar platsen till sig lycksökare vilka är de som ofta exploateras. Dels är det ett pengadrivet samhälle. Dessa aktörer bygger på att sälja till konsumenter. Utan konsumenter hade de inte klarat sig. Kapitalism har ingen moral, det som säljer säljer. Dels finns inget socialt skyddsnät, dels eftersom många av dessa är invandrare, dels för att välfärd fungerar annorlunda. Dels är det ett mindre jämställt samhälle generellt vilket kommer ut i extremaste laget i dessa producenter. Dels är det ett sexkonservativt samhälle i övrigt vilket påminner om kulturellt betingat drogberoende, testa en gång och du är fast. Kulturen släpper dig inte tillbaka. Du förskjuts till den undre världen och tvingas nu leva med kriminella, utslagna, drogberoende med mera. En annan extrem är den japanska men den är ett ämne i sig så jag går inte in på den här.

I samma region finns dock aktörer som ibland kallas "amatörer" men kan vara extremt produktiva i sina respektive nisher. Jag har nämnt
girlfriend films förrut. Det som slår en när man tittar på aktörer i deras filmer jämfört med då samma aktör spelar i någon av ovanstående mainstreamproduktioner är hur "normala" de känns i GFF jämfört med i mainstreamporren.

Porr inkluderar aktörer i andra platser med större respekt till de som arbetar, mer realistisk porr, mer trygghet. Det finns flera europeiska aktörer med helt annan mentalitet, däribland den kategoristiska franska, italienska och även ett antal brittiska aktörer. Resultatet blir därefter, väsenskilt från de aktörer som omnämns ovan.

Jag som sitter i svenska sammanhang ser inte detta som en strid värd att ta. Problemen svenska tonåringar ställs inför är helt annorlunda. Men ett problem som fortfarande finns är den sexuella neurosen. Den bemöter vi inte genom att skapa tabun, skuldbelägga ena eller andra klnet, skuldbelägga nyfikenheten och bete oss som pojkar måste vara sexuella varelser och fina flickor får inte. Det finns dock risk för det om vi ägnar oss åt att debattera Kalifornska samhällets produktion istället för svenskars vardag.

#102  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-09 13:36:28

Snacket om mainstreamporren och Kalifornien var bland det konstigaste jag läst på länge, och det är så enkelt att visa att det inte alls stämmer med verkligheten, att min spontana reaktion istället blir att undra var i all världen du har fått den historien ifrån, JemyM?

#103  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-09 13:40:14

Men JemyM är trots det inne på nåt viktigt: att det beror på vilket perspektiv vi lägger på pornografi hur vi förhåller oss till den. Jag tycker att det är nödvändigt att se alla aktörer och inte minst den globala porrindustrin. För det är trots allt porrindustrin som står för den allra mesta pornografin i världen och framför allt för den som är mest spridd.

Jag tycker att Kvinnofronten beskriver porren så bra i sin rapport ”SEX & MEDIA = pornofierad puritanism” – i första kapitlet ges en bakgrund till Kvinnofrontens analys av porr. http://www.kvinnofronten.nu/PP/index.htm Men med en sån analys blir det förstås svårt att tro på nåt sånt om ”feministisk porr”.

Jag tycker att det vore spännande att i samband med ”feministisk porr” diskutera det Kvinnofronten skriver om, alltså varför Sverige efter 40 år av masspridning av pornografi – som ju påstås vara sexuellt frigörande! – blivit allt mer puritanskt, allt mer dubbelmoralistiskt, allt mer likt USA?

#104  feministTM Ephemeer
2011-11-09 15:34:40

Hmm, vem är det som påstår att masspridning av porr är sexuellt frigörande?

I "rapporten" står det "Medan porrliberalerna påstod att pornografi stod för sexuell frigörelse", men det finns ingen källhänvisning.

Det blir också väldigt konstigt när man i "rapporten" har definitioner på porr som denna: "Idag vet också de flesta att pornografi är handel med kvinnor – en del av den globala könshandeln."

Jag tror att de flesta sexpositiva feminister i själva verket definierar porr som "sexuella skildringar med syfte att väcka lust" eller liknande. På samma sätt tror jag inte att någon sexpositiv feminist argumenterar för att masspridning av pornografi är sexuellt frigörande. Däremot går det att argumentera att sexuell frigörelse kräver fri pornografi, och därmed att hinder för pornografi är hinder för sexuell frigörelse.
Inlägget uppskattas av fredriktomte

#105  Ang: #104 av Ephemeer Escapist
2011-11-09 16:12:04

Ephemeer sa:
Jag tror att de flesta sexpositiva feminister i själva verket definierar porr som "sexuella skildringar med syfte att väcka lust" eller liknande.

Exakt. Det är den generella definitionen. Den inkluderar både bra och dåligt, vilket är anlendingen till att alla definitioner som inte skiljer på porr och porr är rätt meningslösa och verklighetsfrämmande.

Ephemeer sa:
Däremot går det att argumentera att sexuell frigörelse kräver fri pornografi, och därmed att hinder för pornografi är hinder för sexuell frigörelse.

#106  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Escapist
2011-11-09 16:13:44

Oops. Sista delen föll bort i #105:

Förbud eller tabu mot att avbilda sex är inte sexuell frihet. Så ja, sexuell frigörelse kräver frihet att avbilda sex.

#107  Ang: #106 av Escapist Genus1
2011-11-09 16:55:27

Escapist sa:
Så ja, sexuell frigörelse kräver frihet att avbilda sex.
Visst.
Men att det skulle kräva pornografi eller kvinnoförnedrande sex det är den manligt liberala fantasin.
Med vänlig hälsning sexpositivisten.

#108  Ang: #107 av Genus1 Escapist
2011-11-09 17:45:50

Jag vet inte några sexliberala som är för kvinnoförnedring, vare sig män eller kvinnor.

Porr är sexuell avbildning. Det finns bra och dålig porr. Det är inte seriöst att klumpa ihop faktisk förnedringsporr amatörporr där alla glatt och frivilligt knullar framför kameran.

#109  Ang: #102 av feministTM JemyM
2011-11-09 18:20:47

Mitt perspektiv är ett hopkok av olika referenser. Jag har tidigare på feminetik (minns inte med vem) arbetat med att försöka kartlägga mainstreamporren genom att titta på topplistor för försäljning. Ett resultat av detta är just att det rör sig om ett antal väldigt dominanta aktörer som också drar sig till vissa miljöer där de genom olika maktaxlar (ekonomi och sociala/kulturella strukturer) kan etablera sig.

Det viktigaste i kråksången för mig är just miljön och hur det relaterar till globaliseringen. Dessa aktörer kan ha sin produktion tack vare på hur deras miljö fungerar och för att folk globalt köper deras produkter. Jag tror inte att dessa aktörer kan etablera sig på samma sätt i Sverige. Det finns inte förutsättningar för det. Även här handlar delar av sexindustrin om att exploatera invandrare som antingen inte kan språket eller har dålig relation med samhället som finns runt omkring. Skillnaden tror jag är att eftersom ekonomin och kulturen fungerar annorlunda blir de inte större.

Vill man göra något åt problemet måste man arbeta med de möjligheter som finns i dessa regioner. Det är inget vi kan göra här ifrån dock.


Nu då, vad har hänt i Sverige? Jag skulle säga att det rör sig om ett helt annat samhällsfenomen, utbredningen av individualismen, större utbyte med Amerikansk kultur, gårdagens framsteg känns inte så viktiga längre (jämför med det minskade intresset för feminism t.ex.). Liberalismen måste ha konservativa värderingar som samhällskit, den funkar inte på sina egna premisser.

#110  Ang: #107 av Genus1 JemyM
2011-11-09 18:26:18

Genus1 sa:
Men att det skulle kräva pornografi eller kvinnoförnedrande sex det är den manligt liberala fantasin.


Varför använder du begreppet "kräva"? Kräva är något du gör av en stat, kapitalism bemöter efterfrågan.

#111  Ang: #110 av JemyM Genus1
2011-11-09 18:34:38

JemyM sa:
Varför använder du begreppet "kräva"?
Därför att jag tolkar trådtiteln som ett uttryck för att det behövs - vilket jag inte kan se något skäl till.

#112  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-09 18:44:26

Dessutom använde Ephemeer just den formuleringen, dvs att "att sexuell frigörelse KRÄVER fri pornografi" (min betoning).

#113  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-09 18:51:07

Ephemeer sa:
därmed att hinder för pornografi är hinder för sexuell frigörelse

Jag förstår inte vad som menas med ”hinder mot pornografi”?

#114  Ang: #111 av Genus1 JemyM
2011-11-09 18:51:59

Funderar över ditt språkbruk. Har du måhända ett gammelkommunistiskt resonemang om att allt som inte samhället överlever utan skall förbjudas eller något? För i dagsläget finns det ingen reglering av pornografi som därmed ingår som mycket annat under åsikts/yttrande/tryckfrihet.

#115  Ang: #112 av feministTM JemyM
2011-11-09 18:54:16

Ah. Jo, de hör ihop. Det finns i dagsläget inga rationella argument mot att begränsa sexuella uttryck. Inskränkningar i den friheten är svår om inte omöjlig att kombinera med en oinskränkt sexualitet.

#116  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-09 19:01:35

Ephemeer sa:
Det blir också väldigt konstigt när man i "rapporten" har definitioner på porr som denna: "Idag vet också de flesta att pornografi är handel med kvinnor – en del av den globala könshandeln."

På vilket sätt blir det konstigt?

#117  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-09 19:04:25

JemyM sa:
Det finns i dagsläget inga rationella argument mot att begränsa sexuella uttryck.

Porr är inte lika med ”sexuella uttryck”. Och ”sexuella uttryck” är inte lika med porr.

#118  Ang: #96 av Escapist kx2
2011-11-09 19:05:53

Escapist sa:
Det är inte en riktigt bra liknelse. Folk läser och ser sådant de mycket väl skulle kunna göra själva, som t.ex. att laga mat, resa, sporta, etc.

Många av fantasierna i porr är sådana som är svåra eller omöjliga att uppleva själv. En schysst trekant kan man få till, men knappast en schysst orgie, och defintivt inte en utomjordisk orgie.


Good point :-)
Inlägget uppskattas av Escapist

#119  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-09 19:08:59

Som sexpositiv feminist vill jag gärna göra allt jag kan för att ”begränsa” porr, så att sexualiteten blir mindre inskränkt och får fler möjligheter att uttryckas på olika sätt.
Inlägget uppskattas av Genus1

#120  Ang: #98 av Henrik kx2
2011-11-09 19:14:02

Henrik sa:
Om det är mej du syftar på så skrev jag att jag är positiv till jämställda erotiska skildringar, alltså jämställd porr. Varför är det svårt att förstå?


Du skrev "Jämställd erotik i böcker, serier, film och verklighet har jag annars inte något att invända mot."

Det jag inte förstår är uppdelningen mellan å ena sidan porr, å andra sidan erotik. För mig flyter de ihop. Möjligtvis är det som oftast kallas erotik inte lika explicit, som Escapist skrev. Jag uppfattade dig först som att du var för jämställd erotik, och motståndare till porr (jämställd eller inte hade du ännu inte specificerat). Min poäng är att jag inte ser någon poäng med att göra en strikt uppdelning mellan erotik å ena sidan och porr å den andra, i betydelsen att det ena skulle vara fint och accepterat (erotik) medan det andra (porr) ses som farligt och fult. Du kanske inte gör den uppdelningen, men jag undrar alltså.

#121  Ang: #117 av feministTM Escapist
2011-11-09 19:17:21

feministTM sa:
Porr är inte lika med ”sexuella uttryck”. Och ”sexuella uttryck” är inte lika med porr.

Porr är ETT sexuellt uttryck, oavsett om du gillar det eller inte.

#122  Ang: #119 av feministTM Escapist
2011-11-09 19:19:23

feministTM sa:
Som sexpositiv feminist vill jag gärna göra allt jag kan för att ”begränsa” porr, så att sexualiteten blir mindre inskränkt och får fler möjligheter att uttryckas på olika sätt.

Men bara så länge ingen filmar det?

#123  Ang: #119 av feministTM kx2
2011-11-09 19:21:31

feministTM sa:
Som sexpositiv feminist vill jag gärna göra allt jag kan för att ”begränsa” porr, så att sexualiteten blir mindre inskränkt och får fler möjligheter att uttryckas på olika sätt.


Varför tror du att sexualiteten inskränks av porr?

#124  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-09 19:39:16

Ephemeer sa:
Porr är ETT sexuellt uttryck, oavsett om du gillar det eller inte.

Det håller jag SJÄLVKLART med om.

#125  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-09 19:52:35

kx2 sa:
Varför tror du att sexualiteten inskränks av porr?

Det är inte så mycket tro som kunskap. Det görs regelbundet, men oftast med långa mellanrum, undersökningar om folks sexliv i många länder. De visar att det folk faktiskt gör sexuellt påverkas av porren. Ju mer den kommersiella pornografin sprids i ett land desto fler fall av sexuella problem brukar uppstå. Därmed ökar försäljningen av mediciner som ska lösa de sexuella problemen. (Även om de sexuella problemen oftare drabbar kvinnor, i form av exempelvis vestibulit. Vilket är ganska logiskt med tanke på den sexualsyn som finns i porren.)

När Tyskland blev ett land och kommersiell pornografi spreds i forna Östtyskland ledde det till minskad sexuell aktivitet och ökade sexuella problem. Innan dess hade östtyska kvinnor sex oftare än västtyska, fick orgasm betydligt oftare, och uttalade sig öht mer positivt om sex. Jag känner iofs inte till någon motsvarande undersökning av tyska män, men jag kan föreställa mig att de tyckte att det var kul att knulla oftare dom också – även om de fick ”fri porr” som kompensation!
Inlägget uppskattas av Joakim00

#126  Ang: #117 av feministTM JemyM
2011-11-09 19:59:13

När jag var ung var jag rädd för att avbildas naken på något vis. Jag trodde att om det hände så skulle mitt liv vara slut eftersom att jag aldrig igen skulle vara accepterad i samhället igen såvida jag inte drog till en öde ö eller ett annat land långt långt borta. Stigmatiseringen även in på 70-80 talets Sverige var mycket mycket stark. Så fungerar det inte idag, du kan fortfarande ha kvar ditt arbete trots att nakenbilder spridits på internet. Trots det läste jag en artikel för något år sedan med någon som varnade för att tonåringar sexchattar med webbkameran. Artikelförfattaren (svensk) varnade för att livet var över om någon skulle sparat och spridit videon.

Här måste man verkligen fråga varför. I sig är nakenfoton eller en videoupptagning på detta sätt en ickefråga rent moraliskt. Barn svälter i världen, människor fängslas och avrättas för sina åsikters skull, homosexuella jagas. Det finns många viktiga moraliska frågor i vår tid att ta itu med. Ändå finns vissa grupper som anser att livet är slut för att man blivit videofilmad då man onanerar.

Moraliserar man avbildning av sex moraliserar man även sex. Vill man göra det måste man faktiskt också förklara varför det ena skall moraliseras men inte det senare och varför avbildning av sex skiljer sig från avbildning av t.ex. fotboll. Någon stans måste det in vad som gör sexskildringen annorlunda.

Sexuell neuros kan inte göras till normativ och reglera politiken. Den har visat sig skadlig på väldigt många plan, från att häkta homosexuella till att kriminaliseras tonåringar för att deras kompisar skickat nakenbilder på sig själva till deras mobiler. Så även att människor mister jobbet för att ha ägnat sig åt felaktig sexualitet och på andra sätt hamnar i social ruin för något som är en ickefråga för friska människor.

#127  Ang: #125 av feministTM JemyM
2011-11-09 20:01:49

feministTM sa:
De visar att det folk faktiskt gör sexuellt påverkas av porren. Ju mer den kommersiella pornografin sprids i ett land desto fler fall av sexuella problem brukar uppstå. Därmed ökar försäljningen av mediciner som ska lösa de sexuella problemen.


Källa.

#128  Ang: #125 av feministTM kx2
2011-11-09 20:15:38

Okej.

Hur definierar du kommersiell porr? Jag tycker att det flera i tråden, inklusive jag själv, framförallt förespråkar är alternativ till mainstreamporren - vilket jag tror är vad du avser med kommersiell porr.
För även om man tror att porren så som den ofta ser ut i dag ger upphov till problem så finns det inget som säger att porr med ett annat innehåll måste ge upphov till problem.

Sedan undrar jag varför just porr skulle ge upphov till problem när annan fiktion inte gör det. Varför skulle människor när det kommer till fiktionaliserade sexskildringar plötsligt inte kunna skilja på fantasi/fiktion å ena sidan, och verklighet å den andra?

#129  Ang: #113 etc av feministTM Ephemeer
2011-11-09 21:22:45

feministTM sa:
Jag förstår inte vad som menas med ”hinder mot pornografi”?

Juridiskt eller kulturellt motstånd mot att fritt skildra sex och mot att sprida sådana skildringar.

feministTM sa:
Som sexpositiv feminist vill jag gärna göra allt jag kan för att ”begränsa” porr, så att sexualiteten blir mindre inskränkt och får fler möjligheter att uttryckas på olika sätt.

Som sexpositiv feminist vill du göra allt du kan för att begränsa sexuella skildringar, så att sexualiteten kan uttryckas på fler sätt? För att det ska vara logiskt måste du mena att sexuella skildringar inte är ett sexuellt uttryck. Det är ungefär som att du säger att du vill censurera kärleksdikter för att få fler romantiska uttryck.

Jag tror att du har orsak och verkan baklänges här. Ju mer vi begränsar kommunikation om sex, som tex. skildringar, ju _mer_ inskränkt blir sexualiteten.

feministTM sa:
När Tyskland blev ett land och kommersiell pornografi spreds i forna Östtyskland ledde det till minskad sexuell aktivitet och ökade sexuella problem.

Post hoc, ergo propter hoc.

#130  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Escapist
2011-11-09 22:11:58

Scientific American hade en sammanställning av forskning om porrens effekter nyligen: http://www.scientificamerican.com/article.cfm…

The most common concern about pornography is that it indirectly hurts women by encouraging sexism, raising sexual expectations and thereby harming relationships. Some people worry that it might even incite violence against women. The data, however, do not support these claims. “There’s absolutely no evidence that pornography does anything negative,” says Milton Diamond, director of the Pacific Center for Sex and Society at the University of Hawaii at Manoa. “It’s a moral issue, not a factual issue.”

Regular pornography use does not seem to encourage sexism, either. In 2007 Alan McKee, a cultural studies expert at the Queensland University of Technology in Australia, designed a questionnaire to assess sexist tendencies. He enclosed his survey in shipments of pornographic material distributed by a mail-order company and also posted it online. Responses from 1,023 pornography users indicated that the amount of pornography the subjects consumed did not predict whether they would hold negative attitudes toward women.

“Rates of rapes and sexual assault in the U.S. are at their lowest levels since the 1960s,” says Christopher J. Ferguson, a professor of psychology and criminal justice at Texas A&M International University. The same goes for other countries: as access to pornography grew in once restrictive Japan, China and Denmark in the past 40 years, rape statistics plummeted. Within the U.S., the states with the least Internet access between 1980 and 2000—and therefore the least access to Internet pornography—experienced a 53 percent increase in rape incidence, whereas the states with the most access experienced a 27 percent drop in the number of reported rapes, according to a paper published in 2006 by Anthony D’Amato, a law professor at Northwestern University.

It turns out that among porn viewers, the amount of porn each subject consumed had nothing to do with his or her mental state. What mattered most, Twohig found, was whether the subjects tried to control their sexual thoughts and desires. The more they tried to clamp down on their urge for sex or porn, the more likely they were to consider their own pornography use a problem.
Inlägget uppskattas av JemyM

#131  Ang: #120 av kx2 Henrik
2011-11-10 00:12:51

kx2 sa:
Det jag inte förstår är uppdelningen mellan å ena sidan porr, å andra sidan erotik. För mig flyter de ihop.
Dom flyter ihop. Men i vanligt språkbruk är orden inte utbytbara. Man kan kritisera Sagan om ringen för dess totala brist på erotik men knappast för dess totala brist på pornografi.

#132  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Maura
2011-11-10 12:13:23

Jag försöker följa denna diskussionstråd,men hänger inte alltid med...men en sak undrar jag över,att sex jämställs med att äta t ex,att vi inte skadas mer av framställningar av sex än av annan fiktion...det förstår jag inte.För mig är/kan sex vara så mycket mer djupgående och betydande än mycket annat...det berör ju mycket djupare och intimare,på olika plan...så därför påverkas jag ju i mycket,mycket större utsträckning av sexuella skildringar,än av nån kokbok,eller fiktion inom andra områden.
Sex och våld/aggression spelar ju i en helt annan division än det mesta,tycker jag,och därför är det mycket mer problematiskt.
Inlägget uppskattas av Joakim00

#133  Maura Escapist
2011-11-10 12:40:14

Jag gjorde inte liknelsen med mat och matprogram för att jämställa sex med att äta.

Givetvis kan sex var en djupt personlig upplevelse. Men det kan också vara en lek, konst, ett sätt att hantera stress, ren fysisk njutning, etc. Inga av de aspekterna är dåliga eller fel i sig och de innebär inte att sex betyder lite. Tvärtom.

Men om sex betyder så mycket olika saker för folk är det konstigt att det är så undangömt och heligt. Varför är det så konstigt att många tycker att det är intressant att titta på? Kärlek är också något djupt personligt, och folk älskar att läsa om och se andra hålla på med det, som värsta kärleksporren. Men sex är konstigt och onödigt att titta på av någon anledning.

#134  Ang: #132 av Maura Genus1
2011-11-10 14:23:20

Pornografi kopplas gärna av det liberala manssamhället till frihet och sexualitet.
Jag är för både frihet och sexuell njutning men mot pornografin och dess följeslagare sexuellt våld.
Hur går det ihop då?
Om du tittar på Kvinnofrontens sajt som länkats till ovan hittar du en grundlig genomgång.

Mycket mycket kort menar jag själv:
Själva frågeställningen om avsaknaden av kvinnlig eller t o m feministisk pornografi säger något om vad pornografi är. Pornografin (som förminskande kallas porr) är en viktig del av det som feminister brukar benämna ’mäns våld mot kvinnor’.
Jag skulle vilja sträcka mig så långt att jag menar att en pornografins viktigaste drag är dess förmåga att avsexualisera njutningen (för att låna av Foucault;/) eller med andra ord, att isolera användaren från sexualitetens könsgemenskap.
Det finns flera andra trådar här på feminetik i ämnet, om vill se fler argument från de som kapat ordet sexpositiv. De återkommer av någon anledning ofta om vikten av något som inte på något sätt är förbjudet för ”tjejer” men som de gärna vill uppmuntra till.
Inlägget uppskattas av feministTM, Maura och Joakim00

#135  Ang: #134 av Genus1 JemyM
2011-11-10 14:41:05

Genus1 sa:
Pornografi kopplas gärna av det liberala manssamhället till frihet och sexualitet.
Jag är för både frihet och sexuell njutning men mot pornografin och dess följeslagare sexuellt våld.


Två meningslösa meningar. Båda bygger på det logiska felslutet "Guilt by Association". Den första säger ungefär "kommunister gillar glass" och den andra är än mer vag "nazister tittar på bingolotto".

Genus1 sa:
Själva frågeställningen om avsaknaden av kvinnlig eller t o m feministisk pornografi säger något om vad pornografi är.


Du ignorerar det som kallas för tredje faktorn, den omfattande och kontinuerliga viljan att kontrollera och förminska kvinnors sexualitet som också kommer till uttryck i ditt inlägg. Ditt inlägg bygger som jag inledningsvis tog upp på logiska felslut och ignorerar dessutom forskningen i ämnet.

Med all vänlighet; lämna frågan till feminister som faktiskt är intresserade av kvinnors situation och sociala strukturer.

#136  Ang: #135 av JemyM Genus1
2011-11-10 14:50:09

JemyM sa:
Två meningslösa meningar
Och du klarade snabbt 1 helt meningslöst inlägg

#137  Ang: #132 av Maura JemyM
2011-11-10 14:51:21

Maura sa:
Jag försöker följa denna diskussionstråd,men hänger inte alltid med...men en sak undrar jag över,att sex jämställs med att äta t ex,att vi inte skadas mer av framställningar av sex än av annan fiktion...det förstår jag inte.För mig är/kan sex vara så mycket mer djupgående och betydande än mycket annat...det berör ju mycket djupare och intimare,på olika plan...så därför påverkas jag ju i mycket,mycket större utsträckning av sexuella skildringar,än av nån kokbok,eller fiktion inom andra områden.
Sex och våld/aggression spelar ju i en helt annan division än det mesta,tycker jag,och därför är det mycket mer problematiskt.


Av många skäl kommer mat att vara en mer allvarlig faktor i ditt liv än sex.

Mat är kopplat till sociala behov och normer.
Det finns ett vardagsbehov av mat, mat är därmed en utmaning som alla människor möter kontinuerligt i livet.
Matdrift är kopplat till en rad hälsobeteenden.
Relation till mat orsakar epidemiartade och livshotande sjukdomar så som anorexia och fetma.
Mat är kopplat till utseende, utseendefixering, utseendeproblem och destruktiva beteenden som bantning i ung ålder.

Sexuell neuros (som du beskriver) är ett förhållande milt problem som kan ge psykosociala problem. Sexuell neuros blir egentligen som mest allvarligt då det tar sig in i politiken och börjar avrätta homosexuella t.ex.
Sexuell neuros ligger bakom en stor del av abortmotståndet i världen. Man är egentligen inte intresserad av barnet i sig utan man vill moralisera kvinnans sexualitet och promiskuitet.

Sexdrift är dock ett mycket viktigt maktverktyg. Vissa män vill kontrollera kvinnors sexualitet och göra den till sin egen. Vissa kvinnor vill kontrollera andra kvinnors sexualitet t.ex. i konkurrens. Omskärelse av unga flickor är något som är pådrivet av kvinnorna i första hand.

#138  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” JemyM
2011-11-10 15:02:16

Genus1 sa:
Och du klarade snabbt 1 helt meningslöst inlägg


Tips from coachen:

Ponera att du var inbjuden i TV4 och sitter i morgonsoffan framför nån professor och nån ultrasuperliberal. Du skall nu försvara din position och visa nån miljon TV-tittare att du vet vad du pratar om, detta är ett ämne du behärskar och man skall lyssna lite extra på dina ord.

Du har gjort din hemläxa. Du är intresserad av feminism och accepterat att det finns ett viktigt moment av lärande inkluderat. Att bara göra "feminism" till identitet ger inte så mycket eftersom man inte politiskt kan driva och försvara feministiska frågor mot de krav som ingår i modern svensk politik.

Det i citatet ovan är det enda du hade att säga. Hur tyckte du det gick? Hur färgar det tittarnas bild av feminismen och andra som för din tes?

Då man ingår i en debatt med någon så får man gärna ta upp och bemöta påståenden. Att endast kalla dem meninglösa, dumma, idiotiska etc UTAN en förklaring låter mest som ett erkännande att man inte hade något att komma med.

#139  Ang: #134 av Genus1 Escapist
2011-11-10 15:11:08

Genus1 sa:
Pornografin (som förminskande kallas porr) är en viktig del av det som feminister brukar benämna ’mäns våld mot kvinnor’.

Det verkar inte finnas något stöd för våld kopplat porr. Det finns till och med vissa tecken på att porr tvärtom är kopplat till mindre sexuellt våld. Se min länk i #130.

Genus1 sa:
Jag skulle vilja sträcka mig så långt att jag menar att en pornografins viktigaste drag är dess förmåga att avsexualisera njutningen (för att låna av Foucault;/) eller med andra ord, att isolera användaren från sexualitetens könsgemenskap.

Hur fungerar det med vanliga sexfantasier? De borde också avsexualisera njutningen genom att vara isolerade från könsgemenskap.

Genus1 sa:
De återkommer av någon anledning ofta om vikten av något som inte på något sätt är förbjudet för ”tjejer” men som de gärna vill uppmuntra till.

Det är inte bara förbud som räknas. Den negativa synen på förmåga och fri vilja har ungefär samma effekt. Men de sexpositiva kvinnor som jag följer och inspireras av behöver ingen uppmuntran.

#140  Ang: #139 av Escapist Genus1
2011-11-10 22:34:42

Escapist sa:
Hur fungerar det med vanliga sexfantasier? De borde också avsexualisera njutningen genom att vara isolerade från könsgemenskap.
Inte som med pornografi. Varför "borde" ett fysiskt föremål, en vara, fungera som en "fantasi"?
escapist sa:
den negativa synen på förmåga och fri vilja
Jag har ingen sådan syn. Vad tjejers förmåga och fria vilja har med att det är *viktigt* att även tjejer får läsa pornografi, som säkert tjejer har och får, fattar jag inte.
Att de inte läser beror kanske på att den pornografi som ebjuds just är ett uttryck för Den manliga dominansen, som Bourdieus boktitel sammanfattar det.

#141  Ang: #140 av Genus1 JemyM
2011-11-10 22:41:10

Genus1 sa:
Att de inte läser beror kanske på att den pornografi som ebjuds just är ett uttryck för Den manliga dominansen, som Bourdieus boktitel sammanfattar det.


Ifrågasättande av kvinnors sexualitet är en av patriarkatets ryggkotor.
Inlägget uppskattas av Ephemeer

#142  Ang: #140 av Genus1 Escapist
2011-11-10 23:29:23

Genus1 sa:
Inte som med pornografi. Varför "borde" ett fysiskt föremål, en vara, fungera som en "fantasi"?

Är porr ett fysiskt föremål helt plötsligt? Det är som att reducera en bok till pappret den är gjord av. Helt irrelevant.

Du får förklara hur innehållet i porr, oavsett fysiskt format, skiljer sig från vanliga sexfantasier i det här avseendet. Varför avsexualiseras inte njutningen genom isoleringen från könsgemenskap?

Genus1 sa:
Jag har ingen sådan syn. Vad tjejers förmåga och fria vilja har med att det är *viktigt* att även tjejer får läsa pornografi, som säkert tjejer har och får, fattar jag inte.

När tjejer som väljer att se på porr och gillar det avfärdas som lurade eller svaga blir det ett problem.

Genus1 sa:
Att de inte läser beror kanske på att den pornografi som ebjuds just är ett uttryck för Den manliga dominansen, som Bourdieus boktitel sammanfattar det.

Kanske, kanske inte. Ungefär en tredjedel av besökarna på porrsajter uppskattas vara kvinnor. Många kvinnor skriver porrnoveller, fanfiction och yaoi-serier. Vad beror det på?

#143  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Escapist
2011-11-11 00:14:38

Här är ett intressant perspektiv på kvinnor och porr:

I would freaking love to do porn now. I’m more comfortable and more happy with my body than I have been in a very long time. And I would love to share that… for my own exhibitionistic pleasure, and for the sake of others. There aren’t a lot of role models for women of my age — I’m turning 50 at the end of this year — being openly and brazenly sexual, being comfortable and happy with their bodies and their sexualities and proudly celebrating them. I would love to be one of those role models. If I was ever going to do porn or nude pictures, now would be the time.

And I just don’t think I can. Not if I want to be taken seriously as a writer.

This really pisses me off. It pisses me off that, in order to be taken seriously as a female intellectual voice, I have to hold back my sexuality. Especially since it’s such a no-win situation. Women who are too sexual aren’t taken seriously, and women who aren’t sexual enough aren’t taken seriously. Women who are conventionally attractive get valued solely for their sexual appeal; women who aren’t conventionally attractive get dismissed for their lack of it. Women who are conventionally attractive are assumed to be dumb bimbos; women who aren’t conventionally attractive are assumed to be either bitter or desperate. Women who are conventionally attractive get trivialized; women who aren’t conventionally attractive get treated with pity and contempt. We can’t win.

http://freethoughtblogs.com/greta/2011/11/09/…

Det är förstås mestadels sexister och konservativa som gör det omöjligt. Men att avfärda kvinnor som gillar porr som svaga och lurade, och det de gör som dåligt och skadligt, hjälper dem inte heller. En absolut negativ, stigmatiserande syn på porr, istället för en kritisk men konstruktiv syn, kommer att fortsätta brännmärka alla som vill syssla med det.

#144  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” JemyM
2011-11-11 10:09:42

Kvinnor har mindre sexualitet än män.
Kvinnor vill inte ha porr.
Män vill ha porr.

Detta resonemang har förts väldigt länge och har blivit ifrågasatt först under senare år. Undersökningar har visat dels att flickors relation till pornografi varierar. Vissa uppskattar det och söker sig till det. Andra känner ångest och avsmak för det. Andra känner inget intresse. Undersökningar har visat att pojkars relation till pornografi varierar. Vissa uppskattar och söker sig till det. Andra känner ångest och avsmak för det. Andra känner inget intresse.

Kulturen säger dock oftast precis vad jag sa öppningsvis. Detta ger upphov till kvinnor som känner sig konstiga, udda och avvikande för att de uppskattar porr. Det ger upphov till män som känner sig konstiga, udda och avvikande för att de inte uppskattar porr.

Det finns ett maktsystem inom kön i vilket de mer dominanta karismatiska ledarna dominerar de mindre inflytelserika. Baserat på vem som får denna makt kan vad som är okej för ett kön att göra variera. Vad som hänt i delar av kvinnorörelsen är att kvinnor som ej uppskattar porr har med sig själva som måttstock definierat hur den äkta kvinnan skall vara. På samma gång finns klassiska föreställningar kvar om män som inte går utmanade i de kvinnoseparatistiska delarna. Deras karaktäristiska föreställning av hur den manliga prototypen är är konstruerad utefter SYNLIGA alfahanar och machomän.

På samma gång finns rörelser inom JÄIF som gör samma sak fast åt andra hållet. Dessa matriarker och deras könsapartheid blir symboler för hela kvinnorörelsen och så även feminismen. De har inget intresse för den faktiska situation många kvinnor som inte ingår i denna hierarki har, inte heller är de engagerade i vad som förekommer i regioner där ett kulturellt patriarkat existerar och frodas. De är endast intresserade av att utmana den väsnande rörelse de ser.

Som feminist kan jag inte acceptera någon av dessa grupper. Mitt intresse ligger i att kvinnan skall vara socialt, ekonomiskt och kulturellt likställd mannen. Men däri ligger också rätten att variera. Jag vet att män varierar och kvinnor varierar och inga sexistiska mått för hur den rätte/äkte/sanne kvinnan eller mannen är och bör vara kan någonsin kombineras med min feminism.

Annihilering av könsmyter så som den som inledde detta inlägg är den enda tänkbara lösningen enligt mig. Att rationalisera bort denna feminism som "liberala män" är inget annat än sexism som slår knut på sig själv i att bevara den gamla synen av den äkta kvinnan som svag, handlingsförlamad och sexuellt hämmad. Precis den mentalitet som feminismen reste sig emot.
Inlägget uppskattas av kx2

#145  Ang: #142 av Escapist Henrik
2011-11-11 10:52:21

Escapist sa:
När tjejer som väljer att se på porr och gillar det avfärdas som lurade eller svaga blir det ett problem.
Och vem skulle ha gjort det?

För att återgå till ämnet - är det verkligen viktigt? Att barn får läsa böcker i skolan är viktigt, anser dom flesta. Att pojkar får läsa böcker med kvinnliga huvudpersoner och tvärtom är viktigt, anser många av oss. Men att läsa porr, hur viktigt är det? Jag ser inte att det är ett prioriterat mål för samhället. Särskilt inte när porrbranschen ser ut som den gör.

#146  Henrik Ephemeer
2011-11-11 11:32:25

Det är väl helt okej att inte tycka att jämställdhet i den sexuella sfären ska vara ett prioriterat mål för samhället, men det är svårt att ha trovärdighet som feminist då.

#147  Ang: #145 av Henrik Escapist
2011-11-11 11:41:48

Henrik sa:
Och vem skulle ha gjort det?

Så det är ett fritt, medvetet och bra val?

Henrik sa:
För att återgå till ämnet - är det verkligen viktigt?

Det är viktigt att FÅ läsa porr, inte viktigt att alla SKA läsa porr.

#148  Ang: #145 av Henrik JemyM
2011-11-11 13:14:30

Henrik sa:
För att återgå till ämnet - är det verkligen viktigt? Att barn får läsa böcker i skolan är viktigt, anser dom flesta. Att pojkar får läsa böcker med kvinnliga huvudpersoner och tvärtom är viktigt, anser många av oss. Men att läsa porr, hur viktigt är det? Jag ser inte att det är ett prioriterat mål för samhället. Särskilt inte när porrbranschen ser ut som den gör.


Ja.

Sexualiteten är starkt kopplat till makthierarkier, både mellan och inom kön. Det är starkt relaterat till identiteten under tonårsperioder i vilka majoriteten av alla psykologiska problem som påverkar vuxen ålder utvecklas.

Kulturella föreställningar i vilket sex och sexualitet anses problematiskt leder lätt till sexuella neuroser och bidrar till en serie destruktiva beteenden. Det går inte att förena särbehandling av avbildning av sexuella avtryck medan man arbetar på en mer hälsosam relation till sexualiteten.

När du säger att det inte är aktuellt för att porrbranschen ser ut som den gör kan vi jämföra med de homosexuellas ökade dödlighet och tvång att leva i den undre världen. Varför? För att homosexualitet sågs som något avvikande, motbjudande och oönskat. Varför? Det fanns inga rationella argument men man hör ofta homosexuellas svåra liv som argument för att förtrycka dem. Ett slags moment 22.

Återigen måste man därför fråga; finns det något hållbart rationellt argument bakom varför sexualitet skall regleras av lag och kultur som inte relaterar till de sociala destruktiva fenomen som föraktet bidragit till att skapa?

#149  Är det viktigt att tjejer får veta vad dom tänder på genom att läsa porr? Henrik
2011-11-11 14:24:14

Escapist sa:
Det är viktigt att FÅ läsa porr, inte viktigt att alla SKA läsa porr.
Det är redan tillåtet att läsa porr, så det är ju inte det trådtiteln syftar på. Det som påstås vara viktigt är att tjejer får veta vad dom tänder på genom att konsumera porr.
Escapist sa:
När tjejer som väljer att se på porr och gillar det avfärdas som lurade eller svaga blir det ett problem.
Jag frågade vem som avfärdar dom som lurade och svaga och fick ett för mej obegripligt svar: "Så det är ett fritt, medvetet och bra val?"

Jag sa:
Men att läsa porr, hur viktigt är det? Jag ser inte att det är ett prioriterat mål för samhället.
Ephemeer sa:
Det är väl helt okej att inte tycka att jämställdhet i den sexuella sfären ska vara ett prioriterat mål för samhället, men det är svårt att ha trovärdighet som feminist då.
Jag ser inte ökad porrläsning som ett prioriterat mål för något kön, så jag förstår inte svaret.

#150  Ang: #149 av Henrik JemyM
2011-11-11 14:43:52

Henrik sa:
Det är redan tillåtet att läsa porr, så det är ju inte det trådtiteln syftar på.


Jag tror vi befinner oss i en fas i vilken vi har accepterat att kulturellt godkännande eller stigmatisering är det vi tänker på då vi pratar om huruvida något är "tillåtet" eller ej. Uppenbart förekommer fortfarande en stark kulturell stigmatisering mot detta beteende.

#151  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” FumikoFem
2011-11-11 14:51:07

http://ablativ.blogspot.com/2011/11/tillgang-…
Inlägget uppskattas av huva, Ephemeer och Joakim00

#152  Ang: #150 av JemyM Henrik
2011-11-11 15:41:23

JemyM sa:
Uppenbart förekommer fortfarande en stark kulturell stigmatisering mot detta beteende.
Många känner sej generade för att läsa porr på pendeltåget - är det det du syftar på med "kulturell stigmatisering"? Men det är inte det som diskussionen har handlat om.
"Såklart behöver vi tjejer konsumera porr", skrev någon och det är det jag är skeptisk mot.

#153  Henrik Ephemeer
2011-11-11 15:42:44

Henrik sa:
Att pojkar får läsa böcker med kvinnliga huvudpersoner och tvärtom är viktigt, anser många av oss. Men att läsa porr, hur viktigt är det? Jag ser inte att det är ett prioriterat mål för samhället.


Du tycker alltså att det är viktigt att läsningen ger ökad jämställdhet, så länge läsningen inte handlar om sexuella skildringar, då är det "inte ett prioriterat mål". Tycker du att sexuella skildringar är mer jämställda än annan kultur, eller varför gör du den åtskillnaden?

Själv tycker jag att den sexuella sfären är mer av ett problemområde än övrig kultur, och därför ser jag det som ett prioriterat område. Särskilt när porrbranschen ser ut som den gör.

Eller är det så att du försöker jämföra äpplen och päron för att spåra ur diskussionen? Att du vill jämföra jämställd läsning inom övrigt kultur med total läsning inom sexuella skildringar? Nej, det kan inte ens du vilja. Jag utgår från att du jämför total läsning med total läsning och jämställdhet med jämställdhet.

#154  Ang: #151 av FumikoFem fredriktomte
2011-11-11 15:46:45

FumikoFem sa:
Det är redan tillåtet att läsa porr, så det är ju inte det trådtiteln syftar på. Det som påstås vara viktigt är att tjejer får veta vad dom tänder på genom att konsumera porr.


Jag tycker att det är viktigt att tjejer får veta vad de tänder på, tycker inte du det?

#155  Ang: #149 av Henrik fredriktomte
2011-11-11 15:47:56

Henrik sa:
Det är redan tillåtet att läsa porr, så det är ju inte det trådtiteln syftar på. Det som påstås vara viktigt är att tjejer får veta vad dom tänder på genom att konsumera porr.


Jag tycker att det är viktigt att tjejer får veta vad de tänder på, tycker inte du det?

#156  Ang: #151 av FumikoFem JemyM
2011-11-11 15:56:51

Vad jag sett från 80-10 tal är en förändring i innehållet. På 70-80 talen försökte man oftast tillverka alternativ till långfilmer, ofta som parodier/satir. På 90-talet blev pornografin efterfråganorienterad. Storydrivna filmer försvann så gott som helt och man massproducerade billigt producerad porr med de kändaste fetisherna. Under hela 10-talet har alternativ vuxit fram, något som även de största mainstreamföretagen tagit efter. Bredden av utbudet är fantastiskt mycket större nu än för 10 år sedan.

En fördom jag ofta märkt är den att män gillar samma sak. Den stereotypa översminkande saken i jätteklackar och nätstrumpor. Detta stämmer inte. CFNM ("Clothed Female Naked Male"), femdom och MILF's fångar ett helt annan dimension i manlig sexualitet väsensskild från idén att mannen gillar att dominera. I alla dessa förekommer kvinnor i auktoritär ställning. Detta är helt och hållet ett ytterst modernt fenomen och är idag en del av mainstreampornografin och mainstreamproduktionen. Även amatörporren blev stor eftersom den kunde fånga något "naturligt". Vissa företag producerar framförallt sådan film med detta som säljargument. Detta är också en reaktion där andra intressen kom in och gjorde sig hörd.

Män gillar olika former av kvinnor. Vissa gillar unga, vissa gillar äldre, vissa gillar stora opererade bröst, andra gillar inte detta alls, vissa gillar rumpor, andra gör inte det, vissa gillar ben, andra struntar i det. Vissa gillar "slampigt och utmanande", andra gillar proper klädsel. Det finns ett bredare djup bakom sexualiteten än vad 90-talets mainstreampornografi visade som är bättre representerat idag 10 år senare.

Detta kan inte förklaras på det sättet som blogginlägget du länkar till gör. Dessa intressen har funnits oavsett vad för produkter företagen pumpade ut förr.

Detta är ett fenomen som finns i de flesta vinstdrivna marknader. De försöker fånga en stereotyp och försakar därmed mångfalden i kunderna. Den som inte är insatt i kulturen tenderar att titta på det som erbjuds istället för det som efterfrågas eftersom man inte tittar på alternativen. Man utgår från att alla som konsumerar konsumerar för att de önskar och vill ha det som erbjuds, man frågar inte om det finns dem som tar det som erbjuds med önskade sig något annat.

#157  Ang: #152 av Henrik JemyM
2011-11-11 15:58:39

Intresset av att konsumera är förmodligen oberoende av kulturen. Frågan är om det bör finnas en röst någon stans som säger att beteendet är okej och att det finns andra som känner och tycker på samma sätt så att fler vågar vara sig själva.

#158  Henrik Ephemeer
2011-11-11 16:08:56

Henrik sa:
Det är redan tillåtet att läsa porr, så det är ju inte det trådtiteln syftar på.

För mig är det uppenbart att trådtiteln syftar på att det bör finnas ett brett, varierat och jämställt utbud av porr.
Inlägget uppskattas av Escapist

#159  Ang: #153 av Ephemeer Henrik
2011-11-11 17:14:52

Ephemeer sa:
Du tycker alltså att det är viktigt att läsningen ger ökad jämställdhet, så länge läsningen inte handlar om sexuella skildringa
Jag tycker att det är viktigt att pojkar får läsa böcker med kvinnliga huvudpersoner och tvärtom. Tillägget om sexuella skildringar har du själv uppfunnit. Det är klart att jag vill att böckerna ska vara jämställda även i sexavsnitten.

Ephemeer sa:
Eller är det så att du försöker jämföra äpplen och päron för att spåra ur diskussionen? Nej, det kan inte ens du vilja.
Försök att avstå från personangrepp så blir diskussionen mer givande.

#160  Ang: #154 av fredriktomte Henrik
2011-11-11 17:17:33

Jag sa:
Det som påstås vara viktigt är att tjejer får veta vad dom tänder på genom att konsumera porr.
fredriktomte sa:
Jag tycker att det är viktigt att tjejer får veta vad de tänder på, tycker inte du det?
Du observerade nog inte orden "genom att konsumera porr" ...

#161  Ang: #160 av Henrik fredriktomte
2011-11-11 19:55:23

Henrik sa:
Du observerade nog inte orden "genom att konsumera porr" ...


Jo, men de fanns inte med i trådstarten. Och det var trådstarten du pratade om.

#162  Ang: #149 av Henrik Escapist
2011-11-11 20:59:22

Henrik sa:
Det är redan tillåtet att läsa porr, så det är ju inte det trådtiteln syftar på. Det som påstås vara viktigt är att tjejer får veta vad dom tänder på genom att konsumera porr.

Ja, det är tillåtet med sexuella skildringar. Än så länge.

Vad är din poäng här? Ska du agera moralisk domare över hur folk utforskar vad de tänder på, genom att proklamera vad som är viktigt och vad som är onödigt?

Henrik sa:
Jag frågade vem som avfärdar dom som lurade och svaga och fick ett för mej obegripligt svar: "Så det är ett fritt, medvetet och bra val?"

Alla som svarar nej eller velar inför den frågan är avfärdande. Flera personer här på forumet har väldigt negativ syn på kvinnor som gör eller tittar på porr, gillar bdsm, eller har någon alternativ stil som inte är ideologiskt korrekt. Varje gång fria val nämns kommer alltid samma avfärdande om strukturer.

#163  Ang: #85 av Escapist huva
2011-11-12 09:56:17

Begreppet sexpositiv är väldigt oärligt. Det är en anklagelse mot alla som inte tycker som du att de är negativa till sex. Vem är inte positiv till sex? Sex-som-kommersiell-vara-positiv är en bättre beskrivning, med ett faktiskt innehåll.
Inlägget uppskattas av Blindalina, feministTM och udd

#164  Ang: #163 av huva Joakim00
2011-11-12 10:18:04

Jag håller med dig här. Begreppet antyder att porrmotståndare är sexmotståndare vilket är helt fel. Porr och sex är inte samma sak. Tvärtom är ju betydande delar av porrindustrin väldigt fientligt inställd till sex genom att förmedla en destruktiv syn på sex.

Escapist sa:
Det är förstås mestadels sexister och konservativa som gör det omöjligt. Men att avfärda kvinnor som gillar porr som svaga och lurade, och det de gör som dåligt och skadligt, hjälper dem inte heller. En absolut negativ, stigmatiserande syn på porr, istället för en kritisk men konstruktiv syn, kommer att fortsätta brännmärka alla som vill syssla med det.


Fast jag tycker inte någon i tråden är emot just kvinnor som konsumerar porr. Tvärtom verkar alla porrkritiska i tråden även ha synpunkter på mäns porrkonsumtion (som ju utgör majoriteten). Så jag köper inte att porrkritiken skulle vara sexistisk eller konservativ.
Sedan angående den artikel du länkar kan jag tänka mig att det är svårt även för en 50-årig man att bli tagen seriöst om han börjar spela in porrfilmer med sig själv. Det är nog inte helt populärt bland arbetsgivare att anställa en person som figurerar runkandes i en massa videklipp.

#165  Ang: #151 av FumikoFem JemyM
2011-11-12 10:18:49

Har nu besvarat blogginlägget.

Idén att folk habitueras in i sexualitet är kuslig.

#166  Ang: #165 av JemyM Joakim00
2011-11-12 10:23:12

Varför kuslig?
Att det sociala arvet påverkar oss borde väl knappast vara främmande för en feminist? Just MILF-trender och skolflickeuniform-fetischer är ju ett utmärkt exempel på hur kulturen påverkar.

#167  Ang: #166 av Joakim00 JemyM
2011-11-12 10:28:54

Joakim00 sa:
Att det sociala arvet påverkar oss borde väl knappast vara främmande för en feminist? Just MILF-trender och skolflickeuniform-fetischer är ju ett utmärkt exempel på hur kulturen påverkar.


Alternativa intressen fanns före mainstream blev medveten om dem. Idén att dessa sexualiteter skulle vara socialt betingade är rakt igenom falsk.

Idén att folk habitueras är dessutom kuslig med tanke på det förakt och de fördomar homosexuella, transexuella och queer tvingas leva med.

Det får mig ärligt talat att bli förbannad då jag ser sånt här skit.

Sen är det naturligtvis ett antal sexistiska radikalfeminister som har fantasieggande fantasier om hur homosexuella män fungerar men jag skulle inte klassa dem som representativa för dagens akademiska feminism och genusteori.

#168  Ang: #167 av JemyM Joakim00
2011-11-12 10:37:51

Idén att kultur och omgivning påverkar sexualiteten är inte alls rakt igenom falsk.

Alternativa intressen har alltid funnits, ja. Och?

Porrindustrin och övriga samhället påverkar i allra högsta grad sexualiteten.

Ditt biologistiska resonemang köper jag inte.
Inlägget uppskattas av feministTM

#169  Ang: #166 av Joakim00 JemyM
2011-11-12 10:38:22

För att ta mig själv som exempel hade jag intressen som inte existerade i mainstreamporren under 80- och 90-tal. Intressen som dök upp under tonåren utan yttre påverkan. Jag fick nys om dessa intressen genom element i mainstreamfilm (icke-porr) och serietidningar (icke-porr).

Det var för mig en stor betydelse att få komma ut på internet och upptäcka att jag inte var ensam med att känna så och jag blev medlem i communities i vilket jag hittade andra med skrämmande och oförklarliga likheter i vad vi fann sexuellt attraherande, trots att vad som vi fann attraherande knappt existerade i pornografin på den tiden. Det fanns andra som jag, men vi var så gott som icke-existerande för mainstreamporrens producenter.

Tio år senare är vi nu erkända som underkategorier. Det är traditionellt att större producenter har det material vi började söka efter långt innan det fanns och var kulturellt vanligt.

Att finna dessa alternativa intressen är inte annorlunda än hur en homosexuell plötsligt under tonårstiden upptäcker att de inte fungerar som sina kamrater, trots att de har likvärdig uppväxt.

Vi har redan levt upp i oro och ångest under vår tonårstid. Vad sådana här tabula-rasa idéer som tror att vi habitueras in i vilka vi är gör är att de kränker den som avviker från normen mycket hårt. Den lär folk att nehej vi var inte alls komplett utanför under 90-talet utan habituerades under 10-talet vilket är ren lögn. Det är väldigt obehagligt. Lyckligtvis är vi mer bekräftade idag och forskningen står på vår sida.

#170  Ang: #168 av Joakim00 JemyM
2011-11-12 10:40:31

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#171  Ang: #161 av fredriktomte Henrik
2011-11-12 10:44:51

Jag sa:
Det som påstås vara viktigt är att tjejer får veta vad dom tänder på genom att konsumera porr.
fredriktomte sa:
Jag tycker att det är viktigt att tjejer får veta vad de tänder på, tycker inte du det?
Jag sa:
Du observerade nog inte orden "genom att konsumera porr"
fredriktomte sa:
Jo, men de fanns inte med i trådstarten. Och det var trådstarten du pratade om.
trådstarten sa:
Det är viktigt att unga tjejer också får konsumera porr och får veta vad de tänder på

#172  Ang: #169 av JemyM huva
2011-11-12 10:48:07

Måste det vara antingen eller?
Inlägget uppskattas av Joakim00

#173  Ang: #169 av JemyM Joakim00
2011-11-12 10:50:15

Och jag kan ta mig själv som exempel på att porren påverkade mig på den tid jag konsumerade porr.
Det finns även forskning som stödjer det. Trender och vågor går uppochner i vad som framställs som attraktivt, sexigt osv.

JemyM sa:
Då är du inte bättre än andra hatgrupper som rationaliserar diskriminering och förtryck mot den som avviker från deras egna tycken och tänkanden. Sådana som er får mig att kräkas.


Jag rationaliserar inte diskriminering och förtryck. Jag tar avstånd från hat. Du yrar i nattmössan.

#174  Ang: #162 av Escapist Henrik
2011-11-12 11:00:41

Escapist sa:
Ska du agera moralisk domare över hur folk utforskar vad de tänder på, genom att proklamera vad som är viktigt
Nu var det ju trådstarten som proklamerade vad som är viktigt, nämligen att denna utforskning sker genom porrkonsumtion. Som jag uppfattat dej, Ephemeer och fredriktomte instämmer ni i proklamationen.

#175  Ang: #172 av huva JemyM
2011-11-12 11:02:22

Ja.

För att teorin om att sexualitet betingats/habitueras av omgivningen behöver man påvisa ett av följande två scenarion:
a) Pågrund av yttre påverkan attraheras inte längre personen av något som denne tidigare tyckt ha varit attraktivt.
b) Pågrund av yttre påverkan attraheras personen plötsligt av något som denne tidigare medvetet inte tyckt ha varit attraktivt.

All forskning jag känner till om sexualitet har kammat noll i dessa. Ingen sådan förändring har kunnat påvisas eller härledas till något annat än inomkroppsliga förändringar.

Däremot är det påvisat på flera sätt hur sexuell attraktion/intressen uppstår spontant även om detta ej förekommer på ett markant sätt i individens sociala uppväxtmiljö. Det har dessutom påvisats att olika försök att korrigera ett sådant intresse genom terapi har kammat noll.

De kränkningar som drabbat människor för att deras sexualitet skiljer sig från förväntad norm är omfattande och skrämmande.

#176  Ang: #173 av Joakim00 JemyM
2011-11-12 11:07:08

Joakim00 sa:
Och jag kan ta mig själv som exempel på att porren påverkade mig på den tid jag konsumerade porr.


Att du finner din potential genom erfarenhet är inte det samma som socialt betingad sexualitet. Du är säkert varse om många sexuella uttryck som inte attraherar dig trots att du sett det åtskilliga gånger. Är du dessutom något mer originell känner du redan till fetisher du har som är både oförklarliga och avvikande.

Joakim00 sa:
Det finns även forskning som stödjer det. Trender och vågor går uppochner i vad som framställs som attraktivt, sexigt osv.


Är det det som du anser som forskning har du inte tänkt till. Kulturella trender säger inget om hur människor är. De har snarare tendens att köra över avvikelser.

Joakim00 sa:
Jag rationaliserar inte diskriminering och förtryck. Jag tar avstånd från hat. Du yrar i nattmössan.


Det verkar så och människor som tänker som du har gjort mitt liv till ett helvete. Det är förmodligen svårt för mig att fortsätta den här dialogen på rationell nivå.

#177  Ang: #175 av JemyM huva
2011-11-12 12:14:32

Jag blir så förvånad över din inställning till detta då jag nyss läste i en annan tråd om din syn på transsexualitet och könstillhörighet. Kan inte sexualitet vara lika flytande som kön?

Att sexuella preferenser beror på vad man förknippar med sex och att man tröttnar på att se/göra exakt samma grejer hela tiden och vill utvecklas inom sin sexualitet på samma sätt som inom andra områden? Nytt är ofta spännande. En del tycker nytt är mer spännande och en del tycker nytt är mer skrämmande. Personlighetens alla egenheter samverkar till en sexualitet, som inte är lik nästa persons sexualitet. Om alla personers sexualitet kartlades skulle de överlappa på alla möjliga olika skalor och vi har inte mycket för att försöka dela upp dem i kategorier, på samma sätt som med kön. Dessutom en dynamisk sexualitet.

Att man kan få idéer inom sin sexualitet utan att ha fått dem pådyvlade är väl inte konstigare än att man kan få andra idéer. Hur funkar kreativitet och idéskapande? Men att en persons idéer kan spridas till andra är ju inte heller konstigt. Jag ser inte någon omedelbar konflikt.

Jag själv kan ju säga att jag uppfyller både ditt scenario a) och b). För forskningens skull. :)
Inlägget uppskattas av Genus1

#178  Ang: #163 av huva Escapist
2011-11-12 12:15:24

Om jag kallar mig själv frihetsförespråkare blir alla andra inte automatiskt frihetshatare. Alla som inte är feminister är inte motsatsen. De här personer är faktiskt positiva till sex och får därför kalla sig sexpositiva.

Vem är inte positiv till sex? Rätt många, faktiskt. Att vara kategoriskt emot sexuella uttryck och sexuella avbildningar är inte sexpositivt.

"Positiva till sex som kommersiell vara" är en väldigt talande beskrivning, ja, men av deras motståndare, inte dem. Det är en ohederlig beskrivning som missar en stor del av poängen. Ska vi komma på ett lika fantasifullt namn på porrmotståndare och se hur glada de blir?

#179  Ang: #164 av Joakim00 Escapist
2011-11-12 12:22:30

Joakim00 sa:
Porr och sex är inte samma sak.

Det är aldrig någon som påstår det här. Det är bara ni motståndare som påstår att det påstås.

Joakim00 sa:
Fast jag tycker inte någon i tråden är emot just kvinnor som konsumerar porr. Tvärtom verkar alla porrkritiska i tråden även ha synpunkter på mäns porrkonsumtion (som ju utgör majoriteten). Så jag köper inte att porrkritiken skulle vara sexistisk eller konservativ.

Det är uppenbarligen svårare att hantera kvinnor som gör eller tittar på porr. Manlig sexualitet är dålig per definition, men kvinnors val är inte lika lätta att avfärda. Du hör inte att den där tredjedelen av besökare på porrsajter som är kvinnor kallas onda onanister.

Joakim00 sa:
Sedan angående den artikel du länkar kan jag tänka mig att det är svårt även för en 50-årig man att bli tagen seriöst om han börjar spela in porrfilmer med sig själv. Det är nog inte helt populärt bland arbetsgivare att anställa en person som figurerar runkandes i en massa videklipp.

Ja, det finns en allmänt negativ syn på att visa upp sex, men att synen på manliga och kvinnliga deltagare skiljer sig är rätt uppenbart. Konservativa ser kvinnor som horor, och porrmotståndare ser dem som lurade offer eller svaga förrädare.

#180  Ang: #166 av Joakim00 Escapist
2011-11-12 12:25:13

Joakim00 sa:
Just MILF-trender och skolflickeuniform-fetischer är ju ett utmärkt exempel på hur kulturen påverkar.

Ja, för att äldre kvinnor är sexiga skulle någon aldrig kommit på på egen hand.

Porren påverkar, ja, men att bli påverkad är inte fel i sig. I ett sexuellt öppet samhälle där det inte är konstigt att prata om sex blir du också påverkad. Kanske hör du vänner prata om något nytt de testat. Kanske testar du det med dem. Är det också dåligt?

I så fall pratar vi om någon slags naturlig sexualitet här, och det resonemanget är bevisligen inte bara fel, utan ocskå farligt.

#181  Ang: #174 av Henrik Escapist
2011-11-12 12:27:08

Henrik sa:
Nu var det ju trådstarten som proklamerade vad som är viktigt, nämligen att denna utforskning sker genom porrkonsumtion. Som jag uppfattat dej, Ephemeer och fredriktomte instämmer ni i proklamationen.

Neidenstam säger att det är viktigt att tjejer FÅR läsa porr, d.v.s. att de har de fria valet att göra det och har porr som riktar sig till dem. Det är inte moralistiskt. Att vara emot den friheten är moralistiskt.

Neidenstam menar rimligtvis inte att utforskningen ska ske uteslutande genom porr. Men att det kan ske genom sexuella avbildningar är lika viktigt som något annat sätt.
Inlägget uppskattas av Ephemeer

#182  Ang: #178 av Escapist huva
2011-11-12 13:04:30

Man kan ju kalla sig vad man vill, men oftast vill man ju att det man kallar sig ska betyda något (dvs skilja ut en från andra). Att stjäla ordet sexpositiv till att betyda för-sex-som-kommersiell-vara är oärligt. Att använda det i argumentation tex "Jag tycker så här för att jag är sexpositiv." eller "Tycker du inte så så är du inte positiv till sex." är oärligt. Jämför "pro-life".

Att ta något självklart sant och claima betydelsen för sina syften. Jag är säker på att det finns listat som argumentationsfel.

Escapist sa:
Att vara kategoriskt emot sexuella uttryck och sexuella avbildningar är inte sexpositivt.

Detta är ju bara ett påstående som inte i sig behöver vara sant.

Vad är poängen då?

Jag tycker inte det är så relevant vem som blir eller inte blir glad.

#183  Ang: #171 av Henrik fredriktomte
2011-11-12 13:06:28

Du citerar artikeln, inte trådstartaren.

kx2 sa:
Jag tycker absolut att Lina Neidestam har rätt i att det är viktigt att tjejer får veta vad de tänder på, och där kan porr kan vara ett sätt att lära känna den egna lusten.
Men vad tycker ni andra - är det viktigt att även tjejer får läsa porr?


Enligt trådstartaren kan alltså porr vara *ett sätt* för en tjej att ta reda på vad hon tänder på. Varför det är viktigt att även tjejer *får* läsa porr.

Det är ingen som säger att tjejer *ska* läsa/titta på porr (det tror jag iofs inte heller att Neidenstam tycker).

Så, tycker du att det är viktigt att även tjejer *får* läsa/titta på porr?

#184  Ang: #177 av huva JemyM
2011-11-12 13:22:11

Det finns två klassiska skolor. Den som menar att vi habitueras in i vilka vi är. Dess lik i garderoben är deras obehagliga teorier om homosexualitet, autism med mera som konsekvens av oftast moderns bristande roll i barnets uppväxt (hon borde vetat bättre! nu behöver barnet korrigeras!). Den andra är de som utgår från att en individ då denne mättes hade nått sin fulla potential och utveckling. Kvinnors och negrers IQ-resultat sa därför att varesig den ena eller den andre kan göra vita mäns roller.

En kort mening som beskriver ett mer modernt perspektiv på relationen mellan arv/miljö är den här; “The genes do not determine what an individual becomes, but how she/he reacts on the environment.” Detta innebär att vi föds med vissa ramar som vår interaktion med andra och vår miljö fyller. Vi kan inte gå utanför denna ram men vi kan ha många skrymslen och vrån däri att fylla. I detta finns en förståelse för att vi är långt mer komplexa än vad kulturen tror om oss i sin vildaste fantasi. Det är därför svårt att fastställa några egentliga gränser. Det är först när man försökt och misslyckats att förändra något som vi kan konstatera att det inte går.

Hur relaterar det till individen? Ja, jag är intergender. Jag passar inte in i någon av samhällets idéer om hur en kvinna eller en man är. Detta förklarar jag med att andra med mitt kön har fått bli ideal för alla med mitt kön. Antalet kvinnor och män som genuint och medfött överensstämmer med dessa kulturella ideal (och därmed har potential att uppfylla det) hör till en minoritet.

Sådana kulturella ideal kan vara väldigt överförenklade. Ta ett exempel som hur kulturen beskriver heterosexualitet som "attraheras av motsatt kön". Stämmer det? Personligen attraheras jag endast av en bråkdel av motsatt kön och inte alls av mitt eget. Det finns ganska specifika attribut jag attraheras till.

Jag är alltså lika naturlig som den dagen jag föddes, det är bara samhällets förståelse som slår slint.

Detta innebär på samma gång att då idealen förändras kommer andra människor som alltid funnits där upp i ljuset och blir bekräftade. Det är inte nödvändigtvis så att vi har en epidemi av människor med ADHD och Asperger Syndrom, vi har bara nyligen lärt oss att de alltid funnits bland oss. Kunskapen skapade inte syndromen. De har alltid funnits där, utan vår kunskap.

På samma sätt relaterar den "nya porren" med individen. Önskan har alltid funnits där, den har bara inte blivit bekräftad. Illusionen av att alla vill ha det kulturen säger att de vill ha, styrks till sist av att ingen vågar att komma ut som avvikare. Åtminstone inte innan det blir okej att komma ut ur garderoben.

#185  Ang: #163 och #182 av huva samt #164 av Joakim00 fredriktomte
2011-11-12 13:26:34

huva sa:
Begreppet sexpositiv är väldigt oärligt. Det är en anklagelse mot alla som inte tycker som du att de är negativa till sex. Vem är inte positiv till sex? Sex-som-kommersiell-vara-positiv är en bättre beskrivning, med ett faktiskt innehåll.


1. Det är ingenting konstigt med att ta ett ord man uppfattar som positivt och använda det för att beskriva den egna rörelsen. Det finns en mängd olika exempel på det. Radikal i radikalfeminism. Moderation i moderaterna. Rättvisa i Rättvisepartiet socialisterna. Demokrati i Demokraterna. Humanism i Humanisterna. Osv.

2. Om det är något som är oärligt är det din karaktärisering av sexpositiv feminism. Sexpositiv feminism handlar om mycket mer än att vara positiv till just kommersiellt sex.

Joakim00 sa:
Begreppet antyder att porrmotståndare är sexmotståndare vilket är helt fel.


Tycker du att begreppet radikalfeminism antyder att alla som inte är radikalfeminister är konservativa och reaktionära?

Om inte, vad är skillnaden?

huva sa:
Man kan ju kalla sig vad man vill, men oftast vill man ju att det man kallar sig ska betyda något (dvs skilja ut en från andra). Att stjäla ordet sexpositiv till att betyda för-sex-som-kommersiell-vara är oärligt. Att använda det i argumentation tex "Jag tycker så här för att jag är sexpositiv." eller "Tycker du inte så så är du inte positiv till sex." är oärligt. Jämför "pro-life".


Ordet sexpositiv är knappast stulet då det inte ens är ett riktigt ord (det finns inte i SAOL eller någon annan ordbok) utan en sammanslagning av två ord, som i praktiken inte används i andra sammanhang än att just beskriva den ideologiska inriktningen. Till skillnad från radikal i radikalfeminism, som däremot är ett riktigt ord som ofta används av *andra* ideologier (ibland diametralt motsatta radikalfeminismen) för att beskriva sina ståndpunkter.

huva sa:
Begreppet sexpositiv är väldigt oärligt. Det är en anklagelse mot alla som inte tycker som du att de är negativa till sex. Vem är inte positiv till sex? Sex-som-kommersiell-vara-positiv är en bättre beskrivning, med ett faktiskt innehåll.


Ser du lika negativt på benämningen "pro-choice"?

#186  Ang: #183 av fredriktomte Henrik
2011-11-12 14:05:36

fredriktomte sa:
Det är ingen som säger att tjejer *ska* läsa/titta på porr
AmandaLady sa:
Såklart behöver vi tjejer konsumera porr
(Och orden "konsumera porr" står i trådstarten hur mycket du än förnekar det.)

#187  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” El_Trolldego
2011-11-12 14:31:26

JemyM, du behöver uppenbarligen lära dig skillnaden mellan sexuell läggning, könsidentitet och sexuella fetischer.

#188  Ang: #141 av JemyM Genus1
2011-11-12 15:13:25

JemyM sa:
Ifrågasättande av kvinnors sexualitet är en av patriarkatets ryggkotor.
Vilket jag inte gjort.
Du som talar om meningslösa meningar: Läs först och skriv sedan.
jag håller inte så ofta med El_Trolldego men att du ännu har en del att "lära dig" innan du blir fullärd "professor" eller ens coach , #138, verkar uppenbart.

#189  Ang: #185 av fredriktomte huva
2011-11-12 15:21:32

Ang 1. Du räknar ju bara upp namn, förutom då radikalfeminismen. Men jag tycker inte att det passar in. Är alla överens om att radikal är ett positivt ord?

Ang 2. Vad handlar det om då? Det är inte oärlighet från min sida utan isf okunskap. Upplys mig gärna!

Du tolkar mig väldigt bokstavligt när jag säger stöld. Försök se vad jag menar istället.

Är inte pro-choice en reaktion mot pro-life?

#190  Ang: #184 av JemyM huva
2011-11-12 15:52:18

Jag tycker inte riktigt att du svarar på mitt inlägg. Jag håller till stor del med dig i det du skriver, men varför utesluter det att våra preferenser påverkas av vad vi exponeras för?

#191  Ang: #190 av huva JemyM
2011-11-12 16:49:12

Allt jag sett är exempel på latenta anlag som aktiveras av påverkan (ökad medvetenhet/nya erfarenheter), vilket är något annat än preferenser som förändras pågrund av påverkan.

För att påverka det senare måste vi känna till exempel på fall där en medveten och uttalad preferens tidigare i livet förändrats senare i livet pågrund av yttre faktorer.

Kom också ihåg att vi har en bias att i efterhand justera vår livshistoria så att den passar med nuet.

#192  Ang: #163 av huva Ephemeer
2011-11-13 08:00:33

huva sa:
Begreppet sexpositiv är väldigt oärligt. Det är en anklagelse mot alla som inte tycker som du att de är negativa till sex. Vem är inte positiv till sex? Sex-som-kommersiell-vara-positiv är en bättre beskrivning, med ett faktiskt innehåll.


Jag ser inte vad som skulle vara oärligt. Det är ett namn, på en politisk rörelse från 70-talet. Sådana namn tenderar att komma från vad som är viktigt för den gruppen, och inte vara anklagelser.

"Sex-positive feminism centers on the idea that sexual freedom is an essential component of women's freedom. As such, sex-positive feminists oppose legal or social efforts to control sexual activities between consenting adults, whether these efforts are initiated by the government, other feminists, opponents of feminism, or any other institution."

http://en.wikipedia.org/wiki/Sex-positive_feminism
http://en.wikipedia.org/wiki/Sex_positive

#193  JemyM Ephemeer
2011-11-13 08:09:24

Du har helt missuppfattat Tanja Suhinina. Hon påstår att sexualiteten _påverkas_ av yttre påverkan. Du argumenterar mot att sexualiteten _skapas_ av yttre påverkan. Halmgubbe, helt enkelt.

#194  Ang: #192 av Ephemeer huva
2011-11-13 08:37:36

Tack för infon, det förklarar saken lite att det har några år på nacken och att det kanske snarare är ett namn än en beskrivning. Säkert inte med fokus på Sverige heller.

Men här på feminetik har begreppet dykt upp i argumentation och som anklagelse. Åtminstone har jag uppfattat det så, därav min motvilja. Det finns fler nyanser i porr- och prostitutionsfrågan tex än att det alltid skulle handla om en (dold) negativ inställning till sex och till kvinnans sexualitet.

#195  Ang: #193 av Ephemeer JemyM
2011-11-13 09:30:37

Påverkas och Skapas är samma sak.

Vad jag argumenterar för är att sexualitet upptäcks eller medvetandegörs, dvs att den är latent och kan inte förändras eller skapas av yttre påverkan.

#196  Ang: #195 av JemyM JemyM
2011-11-13 09:57:42

Samma sak i kontext alltså.

#197  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” feministTM
2011-11-13 12:58:43

Den biologistiska syn du har, JemyM, finns ofta hos dom som inte vill problematisera sin egen sexualitet. Men då förstår jag inte riktigt varför du vill diskutera här. Om allt är låst är det ju inte mycket att snacka om?

#198  Ang: #182 av huva Escapist
2011-11-13 14:55:46

huva sa:
Man kan ju kalla sig vad man vill, men oftast vill man ju att det man kallar sig ska betyda något (dvs skilja ut en från andra). Att stjäla ordet sexpositiv till att betyda för-sex-som-kommersiell-vara är oärligt. Att använda det i argumentation tex "Jag tycker så här för att jag är sexpositiv." eller "Tycker du inte så så är du inte positiv till sex." är oärligt. Jämför "pro-life".

Att tvinga på oss din egen definition av vad du tycker vi borde vara är oärligt. Som jag redan skrivit fångar din beskrivning verkligen inte allt vi står för. Du väljer att fokusera på en liten del för att det är bekvämt att argumentera emot och demonisera.

huva sa:
Detta är ju bara ett påstående som inte i sig behöver vara sant.

Vad är poängen då?

Jag tycker inte det är så relevant vem som blir eller inte blir glad.

Du menar att du kan få till en definition där förbud av sexuella uttryck kan kallas sexpositivt? Det låter isf som nyspråk som passar i 1984 för mig.

#199  Ang: #197 av feministTM JemyM
2011-11-13 14:57:34

feministTM sa:
Den biologistiska syn du har, JemyM, finns ofta hos dom som inte vill problematisera sin egen sexualitet.


Detta är en rationalisering för den som arrogant inte vill acceptera olikheter.

Sexuell neuros är inte friskt. Den som "problematiserar" sin sexualitet och känner oro och ångest för det behöver hjälp.

feministTM sa:
Men då förstår jag inte riktigt varför du vill diskutera här. Om allt är låst är det ju inte mycket att snacka om?


Det finns mycket att diskutera eftersom kulturen är flytande och fler behöver göras medvetna.

#200  Ang: #186 av Henrik fredriktomte
2011-11-13 15:00:38

Henrik sa:
(Och orden "konsumera porr" står i trådstarten hur mycket du än förnekar det.)


Vad jag ifrågasätter är att du hävdar att trådstarten skulle handla om att kvinnor *ska* konsumera porr. Det handlar den inte om. Den handlar om att det är viktigt att kvinnor *får* konsumera porr, och då inte bara i bemärkelsen att det inte är förbjudet, utan även i bemärkelsen att kvinnor i praktiken har möjlighet att konsumera porr som passar deras preferenser och utan att utsättas för social missaktning när de gör så.

Om det nu är så att AmandaLady anser att kvinnor *ska* konsumera porr så är det väl en diskussion du kan ta med henne?

För övrigt skulle jag vilja att du svarar på den fråga jag ställde i #183:

Tycker du att det är viktigt att även tjejer *får* läsa/titta på porr?
Inlägget uppskattas av Ephemeer

#201  Sv: JemyM #199 FumikoFem
2011-11-13 15:02:35

"Detta är en rationalisering för den som arrogant inte vill acceptera olikheter."

Eh? Det är väl tvärtom? Om du anser att det är satt i sten i vad våra preferenser och även saker vi tänder på, så är det du som har problem med olikheter.
Inlägget uppskattas av Joakim00

#202  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Escapist
2011-11-13 15:05:25

Kan någon förklara för mig hur den här påverkade sexualiteten fungerar? Det låter som om det anses finnas en naturlig sexualitet i grunden, och att den påverkas till något annat, kanske onaturligt. Det låter i så fall inte särskilt upplyst eller kul. hade jag haft kvar min ursprungliga sexualitet och inte påverkats av alla erfarenheter hade jag varit rätt tråkig och enkelspårig.

#203  Ang: #201 av FumikoFem JemyM
2011-11-13 15:10:30

FumikoFem sa:
Eh? Det är väl tvärtom? Om du anser att det är satt i sten i vad våra preferenser och även saker vi tänder på, så är det du som har problem med olikheter.


Det är den som inte kan acceptera olikheter som vill driva tesen att alla kan ändra sig efter deras eget tycke.

#204  Ang: #202 av Escapist FumikoFem
2011-11-13 15:43:54

Om nu den inte påverkades så hur kan den då, ja, påverkas? Som du ju faktiskt själv skriver. Eller vem riktar du din kritik mot?

#205  Ang: #203 av JemyM FumikoFem
2011-11-13 15:44:47

Är väl du som inte kan acceptera att vi alla är olika. Att du vägrar tro att folk kan påverkas av porr, oavsett vad som själva säger.

#206  Ang: #205 av FumikoFem JemyM
2011-11-13 16:08:04

Du säger emot dig själv.

#207  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” El_Trolldego
2011-11-13 16:14:02

"Vad jag argumenterar för är att sexualitet upptäcks eller medvetandegörs, dvs att den är latent och kan inte förändras eller skapas av yttre påverkan. "

Sexualitet ja, men vi pratar fetischer här.

#208  Ang: #207 av El_Trolldego JemyM
2011-11-13 16:25:55

Samma sak i sammanhanget. Du kan inte habitueras in i en fetish.

#209  Ang: #189 av huva fredriktomte
2011-11-13 16:26:46

huva sa:
Ang 1. Du räknar ju bara upp namn


Ja, namn på politiska partier, organisationer och rörelser som inbegriper positivt laddade ord. Jag kan utöka den listan med "frihetlig socialism" och "demokratisk socialism". Betyder det att socialister som inte benämner sig frihetliga socialister (t.ex. kommunister och socialdemokrater) är motståndare till frihet? Att socialister som inte benämner sig demokratiska socialister (t.ex. syndikalister, anarkister och kommunister) är motståndare till folkstyre?

På vilket sätt skiljer sig de namn jag räknade upp från "sexpositiv feminism"?

huva sa:
förutom då radikalfeminismen. Men jag tycker inte att det passar in. Är alla överens om att radikal är ett positivt ord?


Nähä. Vad spelar det för roll att inte alla är överens om att radikal är ett positivt laddat ord? Det räcker väl att många som inte är radikalfeminister anser att ordet är positivt laddat för att samma problem ska uppstå. Inom den feministiska rörelsen skulle jag gissa att det stora flertalet uppfattar radikal som ett positivt laddat ord, trots att det stora flertalet inte bekänner sig till radikalfeminismen.

För övrigt är det inte alla människor som är positiva till sex heller. Inte ens alla feminister:

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…
http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

huva sa:
Ang 2. Vad handlar det om då? Det är inte oärlighet från min sida utan isf okunskap. Upplys mig gärna!


Jag ser att Ephemeer redan gjort det i #192.

huva sa:
Du tolkar mig väldigt bokstavligt när jag säger stöld. Försök se vad jag menar istället.


Min poäng är att det knappast är mer stöld än några andra namn på politiska ideologier/rörelser/organisationer som på något sätt innehåller ord som kan uppfattas som positiva.

huva sa:
Är inte pro-choice en reaktion mot pro-life?


Ingen aning. Vad spelar det för roll?

Men om du nu menar att det spelar roll, att namnet är en reaktion, så skulle samma sak kunna sägas om sexpositiv (eller sexradikal, en synonym) feminism, som är ideologiska tankegångar som uppstod som en reaktion på radikalfeminismen.

#210  Ang: #198 av Escapist huva
2011-11-13 16:27:12

Vilka är oss och varför står jag utanför? Jag argumenterar mot att använda "sexpositiv" som ett beskrivande ord för ett visst åsiktspaket och antydningar om att den person som inte godtar (hela) åsiktspaketet inte är positiv utan negativ till sex.

Du drar på stora växlar när du säger att jag tvingar, demoniserar och vill införa förbud. Jag känner mig inte träffad.

#211  Ang: #204 av FumikoFem Escapist
2011-11-13 16:45:58

FumikoFem sa:
Om nu den inte påverkades så hur kan den då, ja, påverkas? Som du ju faktiskt själv skriver. Eller vem riktar du din kritik mot?

Jag misstror inte att sexualitet inte påverkas eller förändras. Tvärtom. Jag frågar hur synen på förändring är. Om det ses som att man avviker från sin urspungliga, naturliga sexualitet låter det inte särskilt bra.

#212  Ang: #200 av fredriktomte Henrik
2011-11-13 16:56:05

fredriktomte sa:
Vad jag ifrågasätter är att du hävdar att trådstarten skulle handla om att kvinnor *ska* konsumera porr.
Nej, du påstod att orden "konsumera porr" inte fanns med i trådstarten. Du hade fel. Du påstod att ingen här hävdat att kvinnor ska konsumera porr. Du hade fel. Nu skriver du att jag hävdat att "trådstarten skulle handla om att kvinnor *ska* konsumera porr". Du har fel.

Din fråga om jag tycker det är viktigt att människor får läsa porr är oklar. Jag vet en massa saker jag tycker är viktigt och att läsa porr hör inte dit. Och alla får redan läsa porr. Nu lägger du till att "kvinnor i praktiken har möjlighet att konsumera porr som passar deras preferenser och utan att utsättas för social missaktning när de gör så". Det är förstås viktigt att berika människors liv men att öka det redan gigantiska porrutbudet tycks mej komma långt ner på listan. Jag tror inte att alla kvinnor har samma preferenser, så jag vet inte vad du menar med den frasen. Social missaktning får du förklara bättre eftersom ingen annan behöver veta vad man läser. Om jag kommer hem till en kompis och bara ser porr i hyllorna sjunker han förstås i min aktning. Stiger han i din aktning?

#213  Ang: #210 av huva Escapist
2011-11-13 16:57:48

huva sa:
Vilka är oss och varför står jag utanför?

Det är väl en rätt diffus grupp. Vi som argumenterar för en fri, öppen syn på sexualitet och sexuella avbildningar här hör dit. Själv följer jag några bloggare, sexrådgivare och liknande som jag ser som de främsta företrädarna för den här sortens sexpositivitet. Susie Bright, Dan Savage och Violet Blue är några exempel.

De som kategoriskt avfärdar porr som alltid och absolut dåligt och onödigt står utanför. Om du själv står utanför är upp till dig.

huva sa:
Jag argumenterar mot att använda "sexpositiv" som ett beskrivande ord för ett visst åsiktspaket och antydningar om att den person som inte godtar (hela) åsiktspaketet inte är positiv utan negativ till sex.

Jag förstår det, men jag håller inte med. Personerna jag pratar om är positiva till sex. Alltså är det rätt kalla sig sexpositiv. Det innebär inte något automatiskt motsatsförhållande till alla andra.

Dessutom, om du är generellt positiv till sex, men måste följa upp det påståendet med en lista på olika sorters sex du inte är positiv till, är du mindre positiv till sex än de som inte gör så. De har rimligtvis lika stor eller större rätt till att kalla sig sexpositiva.

huva sa:
Du drar på stora växlar när du säger att jag tvingar, demoniserar och vill införa förbud. Jag känner mig inte träffad.

Du menar alltså inget negativt med att begränsa vår inställning till kommersiell porr, och du menar inget negativt alls med "kommersiell"?

Är du emot tvång och censur är det förstås bra. Då ber jag om ursäkt för att jag generaliserade så mycket.

#214  Ang: #206 av JemyM FumikoFem
2011-11-13 17:06:29

Du förnekar alltså andra personers erfarenheter av hur dom har påverkats av porr?

#215  Ang: #212 av Henrik fredriktomte
2011-11-13 17:29:52

Henrik sa:
Nej, du påstod att orden "konsumera porr" inte fanns med i trådstarten. Du hade fel.


Det här är löjligt. Din formulering i #149, "...viktigt är att tjejer får veta vad dom tänder på genom att konsumera porr." finns inte heller med i trådstarten. Enligt samma resonemang har alltså även du fel.

I #149 gör du en tolkning av innebörden av trådstarten. Jag påpekar att den tolkningen är felaktig. Syftet med trådstarten är inte vad du försöker göra det till.

Henrik sa:
Du påstod att ingen här hävdat att kvinnor ska konsumera porr. Du hade fel.


Du hävdade att kx2, Escapist, Ephemeer och jag ansåg att det viktiga är att utforskning av vad man tänder på sker genom porrkonsumtion. Detta är en felaktig tolkning. Ingen av oss har sagt någonting dylikt. När jag påpekade att ingen påstått i tråden att kvinnor *ska* konsumera porr så är det detta jag syftar på.

Och så svarar du med att hänvisa till en tredje part för att visa att någon minsann sagt detta i tråden? Okej, fine, jag har fel i sak om att ingen i tråden påstått det du hävdar att kx2, Escapist, Ephemeer och jag påstått, men vi (som pekats ut av dig) har fortfarande inte gjort det. Vill du kritisera AmandaLady för hennes uttalande är det väl bättre att du vänder dig till henne istället?

Henrik sa:
Nu skriver du att jag hävdat att "trådstarten skulle handla om att kvinnor *ska* konsumera porr". Du har fel.


Jag har svårt att se #149 och #174 som någonting annat än ett sådant påstående. Men om du håller med om att det i trådstarten inte påstås att kvinnor ska konsumera porr, utan om att det är viktigt att kvinnor får en möjlighet att konsumera porr (t.ex. för att utforska sin sexualitet), då är vi överens om vad trådstarten handlar om.

Henrik sa:
Din fråga om jag tycker det är viktigt att människor får läsa porr är oklar. Jag vet en massa saker jag tycker är viktigt och att läsa porr hör inte dit. Och alla får redan läsa porr. Nu lägger du till att "kvinnor i praktiken har möjlighet att konsumera porr som passar deras preferenser och utan att utsättas för social missaktning när de gör så". Det är förstås viktigt att berika människors liv men att öka det redan gigantiska porrutbudet tycks mej komma långt ner på listan. Jag tror inte att alla kvinnor har samma preferenser, så jag vet inte vad du menar med den frasen. Social missaktning får du förklara bättre eftersom ingen annan behöver veta vad man läser. Om jag kommer hem till en kompis och bara ser porr i hyllorna sjunker han förstås i min aktning. Stiger han i din aktning?


Min fråga handlade inte om huruvida det är viktigt att människor får läsa porr, utan om det är viktigt att *även tjejer* får läsa porr. Överlag har kvinnor inte samma möjlighet att tillgodogöra sig porr, eftersom merparten av porren har män som målgrupp och eftersom kvinnor överlag blir mer socialt stigmatiserade än män när de konsumerar porr. Ditt svar förstår jag som att du inte anser att det är något problem, eftersom du tycker att porr är någonting dåligt alternativt oviktigt.

Eftersom du själv uppger att du ser ner på människor som konsumerar porr så borde du förstå vad jag menar med social missaktning. Att behöva smyga med en aktivitet gör människor mindre benägna att idka aktiviteten. Därtill tenderar människor att internalisera sociala normer. T.ex. kan det leda till att man föraktar och ser ner på sig själv för att man utövar den socialt missaktade aktiviteten. Vilket i sin tur leder till att man håller sig från att utöva aktiviteten trots att man egentligen skulle vilja.

#216  Ang: #215 av fredriktomte Henrik
2011-11-13 17:41:36

Om jag kommer hem till en kompis och bara ser porr i hyllorna sjunker han förstås i min aktning. Stiger han i din aktning?

#217  Ang: #214 av FumikoFem JemyM
2011-11-13 17:42:16

Ja. Det jag sa i #175 står jag för. Jag tror det finns många som känner att de låtit sig påverkas av porr men ändå inte uppfyller dessa kriterier.

#218  Ang: #216 av Henrik fredriktomte
2011-11-13 19:03:39

Henrik sa:
Om jag kommer hem till en kompis och bara ser porr i hyllorna sjunker han förstås i min aktning. Stiger han i din aktning?


Jag brukar inte döma folk efter vad de har i sina hyllor.

#219  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” El_Trolldego
2011-11-13 20:04:25

"Samma sak i sammanhanget. Du kan inte habitueras in i en fetish."

Menar du på allvar att det för tex 2000 år sedan föddes personer, som levt med en fetisch för använda nylonstrumpor utan att veta om det, eftersom nylonstrumpor inte fanns då?

#220  Henrik kx2
2011-11-13 20:25:28

#88
Henrik sa:
Måste man vara helt okritisk mot porrbranschen och prostitutionsbranschen för att inte drabbas av dessa tillmälen? Jag är inte ideologiskt blind, jag är feminist. Och som jag skrev, jämställd erotik i böcker, serier, film och verklighet har jag annars inte något att invända mot.


#90
kx2 sa:
Jag har svårt att förstå hur man kan ställa sig positiv till erotiska, fiktionella skildringar samtidigt som man är motståndare till porr. Erotiska skildringar är ju det samma som porr.


#98
Henrik sa:
Om det är mej du syftar på så skrev jag att jag är positiv till jämställda erotiska skildringar, alltså jämställd porr. Varför är det svårt att förstå?


#120
kx2 sa:
Du skrev "Jämställd erotik i böcker, serier, film och verklighet har jag annars inte något att invända mot."

Det jag inte förstår är uppdelningen mellan å ena sidan porr, å andra sidan erotik. För mig flyter de ihop. Möjligtvis är det som oftast kallas erotik inte lika explicit, som Escapist skrev. Jag uppfattade dig först som att du var för jämställd erotik, och motståndare till porr (jämställd eller inte hade du ännu inte specificerat). Min poäng är att jag inte ser någon poäng med att göra en strikt uppdelning mellan erotik å ena sidan och porr å den andra, i betydelsen att det ena skulle vara fint och accepterat (erotik) medan det andra (porr) ses som farligt och fult. Du kanske inte gör den uppdelningen, men jag undrar alltså.


#131
Henrik sa:
Dom flyter ihop. Men i vanligt språkbruk är orden inte utbytbara. Man kan kritisera Sagan om ringen för dess totala brist på erotik men knappast för dess totala brist på pornografi.


Du är betrakar väl dig själv porrmotståndare (#78, #86)? Det jag ursprungligen ifrågasatte var varför du som motståndare till porr i #88 ställde dig positiv till jämställd _erotik_ - underförstått antar jag - i motsats till den porr du utnämnt dig som motståndare till.
Sedan svänger du plötsligt i #98 och kallar det porr, det som du själv först kallade erotik, och skriver "...jag är positiv till jämställda erotiska skildringar, alltså jämställd porr." Men det du först pratade om i #88 var inte "...jämställda erotiska skildringar, alltså jämställd PORR." utan "...jämställd EROTIK i böcker, serier, film..." (har lagt till versaler för tydlighets skull). Varför du är positiv till jämställda erotiska skildringar "alltså jämställd porr" är inte svårt att förstå, men det var heller aldrig min fråga, som du tror i #98, med "Varför är det svårt att förstå?".

Min fråga var: varför ställer du dig positiv till EROTIK i böcker, serier, film i #88 - samtidigt som du är motståndare till porr?

Ifrågasättandet gäller alltså den uppdelning du gjorde mellan erotik och porr, där det förstnämnda fick/får ditt godkännande medan det senare väckte/väcker ditt motstånd.
Vidare så har jag heller aldrig påstått att erotik respektive porr är utbytbara ord. Jag menar bara att det inte är rimligt att göra den uppdelning mellan de som du verkar göra, där erotik ses som positivt, och porr som negativt.
#98 visar dock att du själv använder orden som utbytbara, vilket resulterat i en del förvirring. Förklara gärna.

#221  Ang: #219 av El_Trolldego JemyM
2011-11-13 20:49:19

El_Trolldego sa:
Menar du på allvar att det för tex 2000 år sedan föddes personer, som levt med en fetisch för använda nylonstrumpor utan att veta om det, eftersom nylonstrumpor inte fanns då?


Det är inte nylonstrumpan någon tänder på utan vad den symboliserar, precis som det inte är skoluniformen någon tänder på utan vad den symboliserar.
Inlägget uppskattas av Escapist

#222  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” El_Trolldego
2011-11-13 21:15:24

"Det är inte nylonstrumpan någon tänder på utan vad den symboliserar, precis som det inte är skoluniformen någon tänder på utan vad den symboliserar."

Du behöver läsa på lite om hur fetischer fungerar.

#223  Ang: #202 av Escapist Ephemeer
2011-11-13 22:26:51

Escapist sa:
Kan någon förklara för mig hur den här påverkade sexualiteten fungerar? Det låter som om det anses finnas en naturlig sexualitet i grunden, och att den påverkas till något annat, kanske onaturligt. Det låter i så fall inte särskilt upplyst eller kul. hade jag haft kvar min ursprungliga sexualitet och inte påverkats av alla erfarenheter hade jag varit rätt tråkig och enkelspårig.

Jag delar inte in sexualitet i naturlig och onaturlig, och jag ser det inte som viktigt vilken sexualitet någon har när den är 18 år eller 15 år eller vad den "ursprungliga" nu räknas som.

#224  Ang: #220 av kx2 Henrik
2011-11-13 22:35:28

Som feminist är jag motståndare till porrbranschen och prostitutionsbranschen. Skildringar av jämställd erotik har jag inget emot. Den som inte gillar ordet erotik kan byta ut det mot porr. Jag förstår inte vad det är som förvirrar dej i detta. Så här skriver du.
kx2 sa:
Men det du först pratade om i #88 var inte "...jämställda erotiska skildringar, alltså jämställd PORR." utan "...jämställd EROTIK i böcker, serier, film..."
Jag förstår inte skillnaden mellan erotisk skildring i en bok och erotik i en bok. Säkert är jag korkad men du måste förklara.
kx2 sa:
Min fråga var: varför ställer du dig positiv till EROTIK i böcker, serier, film i #88 - samtidigt som du är motståndare till porr?
Men jag skriver ju att jag inte är motståndare till jämställd porr. Vi pratar förbi varann på något sätt.

#225  Henrik Ephemeer
2011-11-13 22:43:48

Henrik sa:
Som feminist är jag motståndare till porrbranschen

Är du även motståndare till Neidestam då, som en del av porrbranschen?

#226  Ang: #222 av El_Trolldego JemyM
2011-11-13 22:46:04

El_Trolldego sa:
Du behöver läsa på lite om hur fetischer fungerar.


Det låter som du gjort detta. Kan du referera till vad du syftar till?

#227  Ang: #224 av Henrik kx2
2011-11-13 23:12:54

Jämställd/icke jämställd var aldrig en del av frågan för mig. När du tidigare i tråden (från inlägg #88 och tidigare) uttryckt att du är porrmotståndare så har jag inte uppfattat det som att du specifikt argumenterar mot ojämställd porr, utan jag tolkade dig som motståndare till porr överhuvudtaget, punkt slut. Ett antagande som dessutom stärks med tanke på din fråga till fredriktomte i #216. För dig är det kanske självklart att ditt motstånd endast syftar till ojämställd porr och inte jämställd porr, men eftersom du först när du blir pressad bryr dig om att specificera så går det inte alltid att veta på förhand vilket slags porr du pratar om.

Att du tycker att det går bra att byta ut ordet erotik mot porr kunde jag inte veta när jag ifrågasatte det du skrev i #88 där du talade om erotik, och _inte_ porr. Vad du skrivit efter #88 är i någon mån irrelevant eftersom mitt ifrågasättande gällde det du skrev i #88 och tidigare. De förklaringar du givit ad hoc kan jag inte förväntas känna till när jag ifrågasätter dig i #90.

Dessutom undrar jag om du verkligen anser att erotik och porr är utbytbara ord med tanke på att du senast i #131 skrev "Men i vanligt språkbruk är orden inte utbytbara.". Ska jag tolka det som att orden inte är utbytbara _för dig_, men att jag i min läsning av dig trots detta kan utgå ifrån att du använder orden synonymt, eller vad?
Driver du med mig när du undrar vad i detta som förvirrar mig, eller ser du verkligen inte att du uttrycker dig mycket inkonsekvent?

Henrik sa:
Jag förstår inte skillnaden mellan erotisk skildring i en bok och erotik i en bok. Säkert är jag korkad men du måste förklara.


Det var inte den skillnaden jag frågde efter.

Och ang. detta:

Henrik sa:
Men jag skriver ju att jag inte är motståndare till jämställd porr. Vi pratar förbi varann på något sätt.


Du menar m.a.o. att jag borde ha förstått att du menade jämställd PORR trots att du skrev jämställd EROTIK i #88, även om det var först efter mitt ifrågasättande i #90 du brydde dig om att specificerade med förklaringen "...jämställda erotiska skildringar, alltså jämställd porr." i #98? Är porr och erotik utbytbara uttryck enligt dig eller är de det inte? Vad är i så fall skillnaden? Gör du en värderande uppdelning mellan porr och erotik och vad grundar den sig i så fall på?
Inlägget uppskattas av Kamen

#228  Ang: #218 av fredriktomte Henrik
2011-11-13 23:15:15

fredriktomte, vi kanske inte har så olika uppfattning egentligen. Håller du med om att en feminist måste ha allvarliga invändningar mot porrbranschen och prostitutionsbranschen idag? I så fall kanske man kan uttrycka skillnaden mellan oss att vi prioriterar olika. För mej gör utnyttjandet av kvinnor i dessa branscher och den negativa effekten på jämställdhetssträvandena i samhället att jag inte ser ökad produktion och konsumtion av porr och prostitution som prioriterad, även om ökningen gäller inslag som är bättre än genomsnittet.

Att en viss sorts porr skulle appellera till alla kvinnor tror jag inte på. Har du något stöd för den uppfattningen? Hur skulle den sociala stigmatiseringen gå till? Vad man läser vet ju inte andra människor. Det skulle bara hända om man kommer hem till en kompis och finner att han bara har porr i hyllorna. Han skulle då sjunka i min aktning. Och denna sociala stigmatisering påverkas inte ett dugg av att så kallad feministisk porr produceras - jag blir ändå besviken på feminister som göder porrbranschen eller prostitutionen.

#229  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Ephemeer
2011-11-14 08:07:33

Henrik sa:
För mej gör utnyttjandet av kvinnor i dessa branscher och den negativa effekten på jämställdhetssträvandena i samhället att jag inte ser ökad produktion och konsumtion av porr och prostitution som prioriterad, även om ökningen gäller inslag som är bättre än genomsnittet.

Så med andra ord så ser du problemet, men lösningen är inte prioriterad.

Henrik sa:
Vad man läser vet ju inte andra människor. Det skulle bara hända om man kommer hem till en kompis och finner att han bara har porr i hyllorna. Han skulle då sjunka i min aktning.

Varför då?
Gör det någon skillnad om din kompis har en blandad samling i hyllorna, där en mindre del är sexuella skildringar? Om din kompis är man eller kvinna? Om porren är köpt eller piratkopierad?

#230  Ang: #229 av Ephemeer Henrik
2011-11-14 11:55:37

Jag sa:
jag blir ändå besviken på feminister som göder porrbranschen eller prostitutionen.
Ephemeer sa:
Varför då? Gör det någon skillnad om din kompis har en blandad samling i hyllorna, där en mindre del är sexuella skildringar? Om din kompis är man eller kvinna? Om porren är köpt eller piratkopierad?
Nej, jag blir ändå besviken på feminister som göder porrbranschen eller prostitutionen. Stiger dom i din aktning?

#231  Henrik Ephemeer
2011-11-14 12:07:07

Okej, du är alltså negativt inställd till sexuella skildringar i allmänhet.

#232  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Henrik
2011-11-14 17:41:47

Jag sa:
Skildringar av jämställd erotik har jag inget emot.
Ephemeer sa:
Okej, du är alltså negativt inställd till sexuella skildringar i allmänhet.
Dubbelsuck!

#233  Henrik Ephemeer
2011-11-14 20:45:22

Henrik sa:
Det skulle bara hända om man kommer hem till en kompis och finner att han bara har porr i hyllorna. Han skulle då sjunka i min aktning.


I citatet ovan gör du ingen skillnad på olika sorters porr. Hur ska du ha det?

#234  Ang: #233 av Ephemeer Henrik
2011-11-14 23:34:58

Om du inte kapat citatet hade det framgått vilken sorts porr jag syftade på. I nästa mening står det "jag blir ändå besviken på feminister som göder porrbranschen eller prostitutionen".

#235  Henrik Ephemeer
2011-11-15 07:33:50

Nu gör du mig förvirrad. I #212 och #216 gör du inte skillnad på olika sorters porr. Vidare handlade var citatet ditt svar på att kvinnor som konsumerar porr blir socialt missaktade. Inget där heller om olika sorters porr.

Jag frågade om det gjorde skillnad om din vän hade betalt för porren, och det gjorde det inte. Dessutom tillhör även producenter av jämställd porr porrbranschen.

Vad menar du egentligen?

#236  Frågor, frågor, frågor Henrik
2011-11-15 20:17:48

Gör det någon skillnad om alla hyllor är fulla med porr eller om det bara finns en liten hylla, undrar du. Ja, jag blir ledsnare i det första fallet. Men om hyllorna är fulla av piratkopierad porr då, undrar du vidare. Oj, vilken fråga - måste man ha svar på sånt? Medan jag grubblar över denna märkliga fråga kan du väl svara på min mycket enklare som både du och fredriktomte undvikit: "Jag blir ändå besviken på feminister som göder porrbranschen eller prostitutionen. Stiger dom i din aktning? "

#237  Henrik Ephemeer
2011-11-15 20:49:47

Jag kan inte svara på din fråga för jag vet inte vad du menar. Vad innebär "göder", är det att ge någon mat, eller pengar? Vad är porrbranschen? Alla som producerar porr, eller bara dom du inte gillar? Vad är prostitutionen?
Är "du göder mejeribranschen" samma sak som "du köper mjölk"?

#238  Ang: #237 av Ephemeer Henrik
2011-11-15 21:24:44

Ledsen att jag använde så svåra ord. Att göda en bransch betyder inte att man ger den mat utan att man ger den mycket pengar. Prostitution är den företeelse som i lagen kallas sexköp. Men vill du inte svara kan du skriva det i stället för att begära definitioner. (Din fråga om mejeribranschen kan vi kanske ta i annat forum.)

#239  Henrik Ephemeer
2011-11-15 22:46:55

Det var inte svåra ord, men jag är ingen tankeläsare, så du behöver förtydliga vad du menar med dem i det här sammanhanget. Om du är intresserad av ett svar, det vill säga.

Hur mycket är mycket pengar?
Hur ger man pengar till sexköp?
Vad är porrbranschen?

#240  Ang: #239 av Ephemeer Henrik
2011-11-16 00:05:59

Okej, du slipper.

#241  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Ephemeer
2011-11-16 00:15:16

Så vänligt ;)

#242  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Ephemeer
2011-11-16 00:20:23

Då kanske du kan svara på vad det är som gör att du föraktar din kompis med sexuella skildringar hemma i hyllan.

#243  Ang: #242 av Ephemeer Henrik
2011-11-16 00:30:57

Hur definierar du "föraktar"? ;)

#244  Henrik Ephemeer
2011-11-16 00:56:44

Att vara lågt aktad.

#245  Ang: #228 av Henrik fredriktomte
2011-11-16 18:04:14

Henrik sa:
fredriktomte, vi kanske inte har så olika uppfattning egentligen. Håller du med om att en feminist måste ha allvarliga invändningar mot porrbranschen och prostitutionsbranschen idag? I så fall kanske man kan uttrycka skillnaden mellan oss att vi prioriterar olika. För mej gör utnyttjandet av kvinnor i dessa branscher och den negativa effekten på jämställdhetssträvandena i samhället att jag inte ser ökad produktion och konsumtion av porr och prostitution som prioriterad, även om ökningen gäller inslag som är bättre än genomsnittet.


Om man måste uttrycka allvarlig kritik mot porr- och prostitutionsbranschen för att kunna kalla sig feminist? Nej, det tycker jag inte. Definitionen på feminism är alldeles för lös för den typen av specificerade krav.

Vad gäller de problem som finns inom branscherna (större i prostitutionsbranschen än i porrbranschen) så anser jag inte att moralisk bojkott är rätt väg att gå. Sådana tenderar bara att marginalisera de som arbetar inom branschen, inte att hjälpa dem. Det som behövs är ökad tolerans inför sexarbete, fackligt arbete, yrkesutbildningar, arbetsmiljöregler och annat som stärker arbetstagarnas position vs arbetsgivare, överhöghet och fördömande och nedvärderande samhälle.

Henrik sa:
Att en viss sorts porr skulle appellera till alla kvinnor tror jag inte på. Har du något stöd för den uppfattningen?


Heterosexuella kvinnor vill nog gärna att männen i porren är attraktiva och att det läggs fokus på dem (objektfieras om du vill) samtidigt som det görs mer för att ge njutning åt kvinnorna (t.ex. oralsex). Talar vi t.ex. porrfilm så har de manliga porrskådisarnas utseende blivit bättre med åren, men fokus för kamerorna är fortfarande huvudsakligen kvinnorna, medan det görs mer för att ge njutning åt männen (mer oralsex utförs på män än på kvinnor t.ex.).

Homosexuella kvinnor vill nog gärna ha porr de kan känna igen sig i och som följer skönhetsideal som råder i den lesbiska världen, snarare än sådant som är skapat utifrån vad heterosexuella män antas tända på.

Henrik sa:
Hur skulle den sociala stigmatiseringen gå till? Vad man läser vet ju inte andra människor. Det skulle bara hända om man kommer hem till en kompis och finner att han bara har porr i hyllorna. Han skulle då sjunka i min aktning. Och denna sociala stigmatisering påverkas inte ett dugg av att så kallad feministisk porr produceras - jag blir ändå besviken på feminister som göder porrbranschen eller prostitutionen.


Det här har jag redan svarat på. Social stigmatisering kräver inte att en individ pekas ut, det räcker att en grupp pekas ut och att individen tillhör gruppen.

#246  Ang: #185 av fredriktomte huva
2011-11-16 20:31:58

Är det bara är ett namn så fine. Men jag upplever att det dyker upp som något beskrivande. Det kan inte användas som både och och är i sin form förvirrande som namn.

Radikal är ett smalt begrepp. Sexpositiv rymmer hela spektrumet som inte är sexnegativt eller sexneutralt. Titta på tallinjen. Positivt är ett jätteområde.

#247  Ang: #213 av Escapist huva
2011-11-16 20:37:24

Beror det inte på varför de kategoriskt avfärdar porr? Jag tror inte att det nödvändigtvis finns en sådan direkt självklar koppling mellan sex och avbildad sex som ni tycks mena. Den kopplingen måste också argumenteras för och det verkar sällan göras.

Med kommersiell menade jag något som säljs för pengar.

#248  Ang: #245 av fredriktomte Henrik
2011-11-16 22:25:50

Vad menar du med "moralisk bojkott" av prostitutionsbranschen? Är det att inte köpa sex?

fredriktomte sa:
Överlag har kvinnor inte samma möjlighet att tillgodogöra sig porr, eftersom merparten av porren har män som målgrupp och eftersom kvinnor överlag blir mer socialt stigmatiserade än män när de konsumerar porr.
Fokus för kamerorna är fortfarande huvudsakligen kvinnorna, medan det görs mer för att ge njutning åt männen (mer oralsex utförs på män än på kvinnor t.ex.)
Jag är inte insatt i frågan men trodde nog att det fanns fullt tillräckligt med porrfilm med snygga män som ger kvinnor oralsex. Så dom kvinnor som gillar sånt har väl "möjlighet att tillgodogöra sig porr"?
Med social stigmatisering menas tydligen att dom inte själva drabbas av någonting alls utom vetskapen att många medmänniskor är kritiska mot porrbranschen. Det påverkar vad jag kan se inte heller deras möjlighet att tillgodogöra sig porren.

#249  Henrik Ephemeer
2011-11-16 23:29:13

Henrik sa:
Med social stigmatisering menas tydligen att dom inte själva drabbas av någonting alls utom vetskapen att många medmänniskor är kritiska mot porrbranschen. Det påverkar vad jag kan se inte heller deras möjlighet att tillgodogöra sig porren.

Sociala normer påverkar inte? Vilken sorts feminist sa du att du var?

#250  Ang: #246 av huva fredriktomte
2011-11-17 00:47:18

huva sa:
Är det bara är ett namn så fine. Men jag upplever att det dyker upp som något beskrivande. Det kan inte användas som både och och är i sin form förvirrande som namn.

Radikal är ett smalt begrepp. Sexpositiv rymmer hela spektrumet som inte är sexnegativt eller sexneutralt. Titta på tallinjen. Positivt är ett jätteområde.


Sexpositiv kan förstås användas som adjektiv för annat än feminism, precis som frihetlig kan användas som adjektiv för annat än frihetlig socialism (jag skulle dock gissa att adjektivet sexpositiv oftare syftar tillbaka till den ideologiska/filosofiska uppfattningen än frihetlig).

Huruvida positivt är någonting bra eller dåligt har väl snarare att göra med vad det är man är positiv till? Jag skulle vilja påstå att samhället i allmänhet har en negativ syn på sex. Detta om man jämför det objektiva värdet i sex (starkt positivt) med hur samhället behandlar sex och sexrelaterade frågor (många gånger negativt).

Övertydligt exempel: Tycker man att allt sex är djävulens påfund, förutom sex i barnalstrande syfte som man tycker är bra, tycker jag inte att man kan säga sig vara positivt inställd till sex, bara för att man råkar tycka att en viss typ av sex är bra.

På samma sätt tycker jag att mainstreamkulturen agerar visavi många sexuella preferenser, läggningar och handlingar som avviker från normen.

Hur som helst. Ska man prata om oärliga begrepp och stöld av positivt laddade ord så bör det rimligtvis relatera till gruppen som skulle kunna anse sig bestulen. Som jag tidigare påpekat tror jag att de flesta feminister uppfattar radikal som ett positivt laddat ord. Huruvida radikal är ett smalt begrepp i allmänhet (vad det nu egentligen innebär) är inte särskilt relevant. Jämförelsevis lär den stora massan ickefeminister inte bry sig för fem öre över att en grupp feminister benämner sig själva sexpositiva feminister. De som stör sig på detta är närmast uteslutande andra feminister, varvid "positiv är ett jätteområde" inte direkt har någon betydelse.

#251  Ang: #248 av Henrik fredriktomte
2011-11-17 01:05:19

Henrik sa:
Vad menar du med "moralisk bojkott" av prostitutionsbranschen? Är det att inte köpa sex?


http://sv.wikipedia.org/wiki/Bojkott

Henrik sa:
Jag är inte insatt i frågan men trodde nog att det fanns fullt tillräckligt med porrfilm med snygga män som ger kvinnor oralsex. Så dom kvinnor som gillar sånt har väl "möjlighet att tillgodogöra sig porr"?


Möjligheten för kvinnor att få tillgång till sådana porrfilmer är mycket sämre än möjligheten för män att få tillgång till motsvarande porrfilmer riktade till män. Om man t.ex. köper ett filmkanalsabonnemang så följer det med porrfilm som riktar sig till män, men inte till kvinnor. Går du till en videofilmsbutik eller en porrbutik har de ofta en massa porrfilm riktad till män, men sällan eller inte alls porrfilm riktad till kvinnor. Letar du på nätet kan du säkert hitta film gjord för kvinnor, eller för båda könen, men återigen måste du vada igenom all porr gjord för män för att hitta det.

Osv.

Henrik sa:
Med social stigmatisering menas tydligen att dom inte själva drabbas av någonting alls utom vetskapen att många medmänniskor är kritiska mot porrbranschen. Det påverkar vad jag kan se inte heller deras möjlighet att tillgodogöra sig porren.


Du förstår alltså inte hur socialisering och stigmatisering fungerar? Eftersom jag misstänker att du missförstår med flit orkar jag inte ge mig in i det här mer än vad jag redan gjort. Jag nöjer mig med att hänvisa till Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sociala_normer#I…
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stigmatisering_%…

#252  Ang: #251 av fredriktomte Henrik
2011-11-17 18:33:35

Vad menar du med "moralisk bojkott" av prostitutionsbranschen? Är det att inte köpa sex? ("Att inte köpa något från någon" skriver Wikipedia som du länkar till.)

Jag tror dej om du säger det men det gör mej jätteförvånad om det skulle vara ont om porrfilm där en snygg kille slickar en tjej. Ni andra som är insatta i utbudet, stämmer det verkligen?

#253  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Joakim00
2011-11-17 18:39:38

Att kvinnor blir slickade inom mainstreamporr är enligt min uppfattning ganska vanligt.

Dock håller jag med om att porr oftare riktar sig till män än till kvinnor.
En av anledningarna är som jag tidigare skrivit att porr riktad till kvinnor är långt ifrån lika ekonomiskt lönsam. Exempelvis Playboy vs. Playgirl (den senare överlever idag främst tack vare homosexuella män).

#254  Ang: #252 av Henrik fredriktomte
2011-11-26 12:50:22

Henrik sa:
Vad menar du med "moralisk bojkott" av prostitutionsbranschen? Är det att inte köpa sex? ("Att inte köpa något från någon" skriver Wikipedia som du länkar till.)


Att låta bli att köpa sex eller uppmana andra att låta bli att köpa sex av moraliska/politiska skäl.

Den som inte köper sex därför att h*n helt enkelt inte har något intresse i tjänsten ingår såklart inte i någon bojkott.

Henrik sa:
Jag tror dej om du säger det men det gör mej jätteförvånad om det skulle vara ont om porrfilm där en snygg kille slickar en tjej. Ni andra som är insatta i utbudet, stämmer det verkligen?


Det är klart att det finns sådana scener, men de är mycket ovanligare än scener där kvinnor suger av män och dessutom tenderar slickscenerna (när de finns) vara mycket kortare än sugscenerna.

Men som jag påpekat ett par gånger handlar det inte bara om vem som tillfredsställer vem oralt, så jag förstår inte varför du hänger upp dig på just det.

#255  Ang: #254 av fredriktomte Henrik
2011-11-26 14:37:57

Vad gäller de problem som finns inom prostitutionsbranschen är moralisk bojkott fel väg att gå, skrev du. Och moralisk bojkott är det att uppmana andra att låta bli att köpa sex. Men sexköp är ett brott! Menar du verkligen att det är fel att uppmana män att följa lagen?

Möjligheten för kvinnor att få tillgång till porrfilmer där snygga män slickar kvinnor är mycket sämre än möjligheten för män att få tillgång till motsvarande porrfilmer riktade till män. Så skrev du, medan Joakim00 tvärtom tror att det är ganska vanligt. Jag vet inte vem som har rätt, men om inte det är ett bra exempel på särskilt angelägen nyproduktion av porr - finns det något annat som verkligen saknas? Jag frågar eftersom jag levat med en föreställning om att porrutbudet är enormt och att det därför inte vore prioriterat att öka produktionen ännu mer.

#256  Ang: #255 av Henrik fredriktomte
2011-11-26 19:21:17

Henrik sa:
Vad gäller de problem som finns inom prostitutionsbranschen är moralisk bojkott fel väg att gå, skrev du. Och moralisk bojkott är det att uppmana andra att låta bli att köpa sex. Men sexköp är ett brott! Menar du verkligen att det är fel att uppmana män att följa lagen?


Jag börjar trötta på dig rätt rejält nu. Jag har inget intresse av att behöva förklara självklarheter för någon som rimligtvis har förstått precis vad jag menar, men avsiktligt misstolkar för att försöka vinna billiga poäng istället för att diskutera sakfrågorna.

Jag menar självklart inte att det är fel att uppmana folk att följa lagen. I ett land där en viss vara eller tjänst är förbjuden är det såklart inte en bojkott att avstå från att köpa varan eller tjänsten.

Henrik sa:
Möjligheten för kvinnor att få tillgång till porrfilmer där snygga män slickar kvinnor är mycket sämre än möjligheten för män att få tillgång till motsvarande porrfilmer riktade till män. Så skrev du, medan Joakim00 tvärtom tror att det är ganska vanligt. Jag vet inte vem som har rätt, men om inte det är ett bra exempel på särskilt angelägen nyproduktion av porr - finns det något annat som verkligen saknas? Jag frågar eftersom jag levat med en föreställning om att porrutbudet är enormt och att det därför inte vore prioriterat att öka produktionen ännu mer.


Fler avsiktliga missförstånd.

I #245 talar jag om att nästan all porrfilm görs med utgångspunkten att kunden är en man, vilket får konsekvenser för innehållet som i sin tur gör de flesta porrfilmer överlag mer tilltalande för män. Jag exemplifierar ett antal olika sådana konsekvenser.

I #248 reducerar du det jag skriver till att det skulle handla om att det inte finns tillräckligt med porrfilmer där "snygga män ger kvinnor oralsex". När jag svarar dig i #251 så utgår jag från att din reduktion innebar någon form av förkortning snarare än att du totalt missat det jag skrev i #245. Därför korrigerar jag dig inte. Men jag skriver fortfarande om porrfilmer som riktar sig till män istället för kvinnor, inte specifikt om filmer där snygga män ger oralsex till kvinnor. Vilken typ av oralsex som är vanligast förekommande och hur mycket tid som läggs på att utföra oralsex på respektive kön är alltså inte det enda som kännetecknar att nästan all porrfilm är gjord med manliga kunder som utgångspunkt, men det är ett exempel på en konsekvens. Vill du ha fler exempel har jag redan skrivit om det i #245. Vem kameran följer är en av de viktigaste punkterna här. I porr gjord för heterosexuella män är nästan all kamerafokus på kvinnan och scener mellan två kvinnor är inte ovanliga, medan scener mellan två män är nästan ickeexisterande (trots att många heterosexuella kvinnor kittlas av och tänder på tanken på två män som har sex med varandra).

#257  Ang: #256 av fredriktomte Henrik
2011-11-26 20:52:37

Att uppmana andra att låta bli att köpa sex är helt okej i Sverige, skriver du, och det uppskattar jag. Men att åka över till Estland och köpa en flicka är okej och att uppmana någon att låta bli detta är fel.
Är det din uppfattning?
fredriktomte sa:
Fler avsiktliga missförstånd.
Skulle aldrig falla mej in att missförstå någon avsiktligt. Det enda exemplet du nämnde var oralsex och jag kunde inte ana att det inte borde diskuteras. Jag vet som sagt inget om porr och litar på din expertis. Är det alltså så att manliga porraktörer ofta inte är så snygga och inte visas så mycket i bild? Stämmer det med din uppfattning, Joakim00? Kan någon tjej här verifiera det?

#258  Ang: #257 av Henrik fredriktomte
2011-11-26 21:42:54

Henrik sa:
Att uppmana andra att låta bli att köpa sex är helt okej i Sverige, skriver du, och det uppskattar jag. Men att åka över till Estland och köpa en flicka är okej och att uppmana någon att låta bli detta är fel.
Är det din uppfattning?


Vart vill du komma Henrik? Vad är poängen med alla dessa frågor?

Jag utgår från att du vet vad en bojkott är för någonting. Svårare än så är det.

Henrik sa:
Skulle aldrig falla mej in att missförstå någon avsiktligt. Det enda exemplet du nämnde var oralsex och jag kunde inte ana att det inte borde diskuteras.


Du missade det jag skrev om vem kameran följer? Du missade vad jag skrev om hur lesbiskt sex framställs i porrfilm? Du missade hela resonemanget jag förde för att bara diskutera enstaka detaljer i det jag skrev?

Henrik sa:
Är det alltså så att manliga porraktörer ofta inte är så snygga och inte visas så mycket i bild?


Suck. Det är en *del* av det hela. Annat jag redan nämnt är hur oralsex framställs, hur ofta sex mellan män jämfört med sex mellan kvinnor förekommer och hur lesbiskt sex framställs. Andra saker som påverkas är vilka fantasier som gestaltas, att många internetporrsajter kör med ett fåtal manliga skådespelare och en hel hord kvinnliga som byts ut på löpande band, osv.

Att männen inte visas lika mycket i bild är i en hyggligt stor del av porren på en sådan nivå att männen inte syns annat än som könsorgan, eftersom mannen själv filmar sexet. Det omvända är extremt ovanligt.

#259  Ang: #258 av fredriktomte Henrik
2011-11-27 00:30:46

Vart jag vill komma med mina frågor är att få en rättvis bild av din uppfattning. Bojkott är att uppmana andra att inte köpa sex, det har vi klarat ut. Men detta gäller inte i Sverige, det har vi också klarat ut. Det måste alltså vara något annat land och jag gav ett exempel. Det var kanske en onödig fråga men jag är angelägen om att inte tillskriva dej andra åsikter än dom du har.

Tack för inblicken i porrfilmsvärlden. Fascinerande att det i en stor del av porrfilmerna är mannen som filmar. Är det rätt uppfattat att du efterlyser porr som filmats av kvinnan?

#260  Ang: #259 av Henrik fredriktomte
2011-11-27 13:32:20

Henrik sa:
Vart jag vill komma med mina frågor är att få en rättvis bild av din uppfattning. Bojkott är att uppmana andra att inte köpa sex, det har vi klarat ut. Men detta gäller inte i Sverige, det har vi också klarat ut. Det måste alltså vara något annat land och jag gav ett exempel. Det var kanske en onödig fråga men jag är angelägen om att inte tillskriva dej andra åsikter än dom du har.


Men vad ska du med den här "rättvisa" uppfattningen till? Min ståndpunkt (att jag anser att bojkott av porr och prostitution är fel väg att gå för att komma till rätta med problemen inom branscherna) borde inte vara svår att förstå.

Henrik sa:
Tack för inblicken i porrfilmsvärlden. Fascinerande att det i en stor del av porrfilmerna är mannen som filmar. Är det rätt uppfattat att du efterlyser porr som filmats av kvinnan?


Filmat från kvinnans perspektiv snarare än filmat av en kvinna. Det finns gott om kvinnliga porrfilmsregissörer (och kanske kvinnliga porrfilmskamaeramän?), men flertalet av dessa gör fortfarande porrfilm som primärt riktar sig till manliga kunder.

#261  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” AmandaLady
2011-12-11 22:56:11

Den feministiska porren är oerhört viktig för att samhället ska kunna utvecklas och moderniseras, för att vi tjejer inte ska behöva skämmas för vår lust och sexualitet, för att vi tjejer ska kunna få leva med en frigjord sexualitet och vilja.
Vi måste definitivt uppmärksamma den feministiska porren, och uppmuntra feministiska porr-konstnärer.

Den feministiska porren är ett konstnärligt uttryck för att vi tjejer ska slå tillbaks och visa att vi vägrar utsättas för diskriminering, för att vi tjejer ska kämpa för våra rättigheter och för att den manliga förtryckarporrens dominans ska krossas!
Inlägget uppskattas av Escapist

#262  Ang: #261 av AmandaLady Genus1
2011-12-12 09:32:12

AmandaLady sa:
för att vi tjejer ska kämpa för våra rättigheter och för att den manliga förtryckarporrens dominans ska krossas!
Så sant som det är sagt!
Och då ni befinner oss i en så mansnormerad omgivning, så blir den feministiska analysen skitviktig.

#263  Ang: #261 av AmandaLady Calle
2011-12-12 20:16:02

Du har helt rätt! Den feministiska porren är ett väldigt bra sätt att belysa den kränkande mans-porrens djupa rötter i samhället, belysa det faktum att ni tjejer inte får leva fritt med er egen sexualitet och vilja. Den feministiska porren måste absolut uppmärksammas i media, och framförallt måste konstnärerna fokusera mer på den feministiska bild- och scenkonsten.

Jag välkomnar varmt Turteaterns uppsättning av SCUM-manifestet!

#264  Sv: ”Viktigt att även tjejer får läsa porr” Escapist
2011-12-12 21:05:55

Alternativ porr är bra, men porr för män är inte automatiskt kränkande.

#265  Ang: #264 av Escapist Calle
2011-12-12 23:14:33

Håller med dig, porr för män är inte automatiskt kränkande men jag anser att det finns en djupt rotad bild i den manliga porren som framställer en diskriminerande och förnedrande kvinnosyn, där kvinnan tydligt är underordnad mannen och enbart finns till för att stimulera hans behov. I mans-porren är kvinnan enbart en sexslav utan någon egen vilja, ett objekt som utnyttjas.

Porrbranschen ska tillgodose allas behov och lustar, därför måste vi ge större utrymme åt den feministiska porren och aktivt stödja den. Kvinnors sexualitet ska inte tabubeläggas, den ska frigöras!

#266  Ang: #265 av Calle JemyM
2011-12-13 10:27:25

Jag tror man skall plocka ner myten av att män dras till det du kallar mansporr. Det är snarare tvärtom att de som känner sig osäkra på sin manliga identitet dras till sådana uttryck. Lika dant är det med såkallade herrtidningar. Viljan att exploatera är ett uttryck för det undertryckta, frustrationen, det projicerade hatet ur egna misslyckanden.

Lyckade män drar sig sällan till porr och behöver inte herrtidningar eftersom de är trygga med vilka dom är.

#267  Ang: #266 av JemyM JemyM
2011-12-13 10:35:21

Korrektur. Jag menar att lyckade män drar sig sällan till sådan porr.

#268  Ang: #264 av Escapist Genus1
2011-12-13 11:08:14

Escapist sa:
Alternativ porr är bra, men porr för män är inte automatiskt kränkande.
Jag bara undrar,
AmandaLady nämnde inget alls om ”porr för män” – kan vi inte skippa den som ’viktigt ämne’ och hålla oss till analysen av den "porr" som kallas ”feministisk” av henne?

#269  Ang: #268 av Genus1 Escapist
2011-12-13 11:24:41

Det var ett svar till inlägget precis före mitt, Calles #262, där porr för män defintivt nämndes.

Porr för heteromän är visst viktigt, för det är den vanligaste porren och den som behöver förändras. Men det är ett ämne för en annan tråd.

#270  Ang: #269 av Escapist Genus1
2011-12-13 12:03:53

Att det var ett direkt svar på #263 och inte hörde till AmandaLadys nyupptagning av tråden missade jag. Ursäkter från mig för det.
Och jo - du har rätt,
Calle tog också av någon anledning tag ämnet 'porr för män'.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?