feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vardagsfeministiska tips


Gå till senaste inlägget#1  Vardagsfeministiska tips udd
2011-04-12 22:46:43

Idag såg jag ett utskick från Athena Spel (http://www.athenaspel.se/) på Genuslistan som handlade om att samla in vardagsfeministiska tips till ett feministiskt sällskapsspel.

Jag tycker det låter jättesmart att samla såna. Så jag tycker vi gör det i den här tråden! Dels kanske vår lista kan vara till nytta för spelutvecklaren, dels tror jag den kan vara nyttig och intressant som en fristående grej.

Ett förslag som togs upp i utskicket är att säga "fotboll" istället för "damfotboll". Ett annat att säga "hen" istället för "hon" eller "han".

Klara, färdiga, fyll tråden!

#2  Sv: Vardagsfeministiska tips udd
2011-04-12 22:47:04

Jag börjar med ett: utgå inte från att en persons partner har ett visst kön.

#3  Sv: Vardagsfeministiska tips udd
2011-04-13 23:14:01

Jag lägger till två saker från jobbet också:
- Att inte (bara) kalla testanvändare och exempelpersoner för Kalle, Pelle och liknande utan lika gärna använda exempelvis Sayna och Charlotta. (Eller genusneutrala namn som Kim.)
- I UML-diagram finns en del streckfigurer (se exempelvis bilderna på http://www.it.uu.se/edu/course/homepage/oopja…). Där går det att ibland rita en person med kjol, en person i rullstol eller en person med mörk hy.

#4  Mer i samma anda Henrik
2011-04-13 23:50:30

Vi har ju liknande jobb så jag fyller på med ett liknande grepp: att låta en i början okönad exempelperson - användaren, programmeraren - så småningom få oväntat kön - användaren=han, programmeraren=hon.

När jag talar med en projektgrupp av blandade kön låter jag gärna tjejerna redovisa tekniska saker och killarna projektarbetssaker.

När jag kommer in på historiska fakta i matte eller data passar jag ofta på att tala om hur kvinnans ställning var i det dåtida samhället.
Inlägget uppskattas av udd

#5  Sv: Vardagsfeministiska tips MarianneK
2011-04-16 16:19:33

Att i blandade sällskap alltid skratta åt kvinnors skämt.
Inlägget uppskattas av udd

#6  Sv: Vardagsfeministiska tips Escapist
2011-04-16 21:57:22

En sak som jag sett själv och läst om är att välmenande män ibland talar för kvinnor, trots att det finns kvinnor närvarande som skulle kunna tillfrågas först. Manliga sällskap med vettiga medlemmar kan få det här problemet i sin iver att vara inklusiva.

Sedan är det kanske inte så lätt för kvinnor att ta den erbjudna platsen, men det är väl en annan fråga...

#7  Sv: Vardagsfeministiska tips Escapist
2011-04-16 21:59:40

Angående streckgubbarna, de är ju rimligtvis könsneutrala i sig. En smiley har på samma sätt inget givet kön: :) Är det inte bättre att behandla neutrala figurer som neutrala, och t.ex. ge dem blandade namn istället för att utmärka dem med kvinnliga attribut?

#8  Sv: Vardagsfeministiska tips macramatic
2011-04-19 12:24:59

Att omväxlande gå på de olika könssegregrade toaletterna, samt de könlösa handikappades.

#9  Sv: Vardagsfeministiska tips fem2
2011-04-19 15:23:05

Mitt tips är en variant av #5.
Försök att hålla dig när män drar sexistiska vitsar men skratta ut det undertryckta när kvinnor drar dom.

macramatic, med riska att bli anklagad för manshat vill jag avråda ovana personer från att öppna den dubbelbenades eller uppåtriktade symbolens avdelning.
Ens när man i bästa välmening vill bryta normer.
Åtminstone, om man inte är säker på att han har pinkat-av sig redan på entrédörren. Vilket han ofta gjort på den som hör till det hus jag bor i.
I det köpcentrum jag handlar i har man tyvärr, för mig, könat ’dina’ könlösa också.
Men annars håller jag med om att ditt toalettips är mycket lärorikt vad gäller insikten om att könsnormer är konstruerade. För aldrig kan väl hygienförmågan vara genetiskt knuten till organet?

#10  Sv: Vardagsfeministiska tips udd
2011-04-26 19:40:51

Undvik att använda könade titlar som brandman, riksdagsman, osv. Använd hellre brandsoldat, riksdagsledamot, osv.

#11  Säg sjuksköterska Henrik
2011-04-26 20:57:54

Jag tycker tvärtom att man gärna ska säga sjuksköterska om män. Och riksdagsman om en kvinna. Min mor var riksdagsman, påpekade hon ofta när människor kallade henne riksdagskvinna eller riksdagsledamot. Och tjänsteman, lekman, nämndeman, norrman, styrman, förman, länsman och engelsman har inga omanliga synonymer.

#12  Sv: Vardagsfeministiska tips KK2
2011-04-26 22:24:41

Ja, jag förstår inte riktigt varför en del vill ändra på yrkestitlar. Att riksdagsman blir riksdagsledamot kan jag fatta, men en del vill t ex säga "sjukskötare" eller "underskötare" om manlig vårdpersonal och det begriper jag inte. Man säger ju inte "läkarinna" om den kvinnliga läkaren. Då är det bättre att avköna "sjuksköterska" genom att det får benämna både manliga och kvinnliga syrror. Det är ju det som har hänt med lärare, läkare, vaktmästare, osv.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?