feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Fel att upprätthålla könsroller som feminist?


Gå till senaste inlägget#1  Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Joakim00
2011-04-04 17:03:34

Hur är det med er? Får ni dåligt samvete av detta?

Tänkte på detta angående vissa feministers kritik av "The Game" och liknande. Jag är kille och feminist men brukar gärna ragga tjejer både på krogen såväl som på stan, och jag följer det så kallade spelet, vilket kan vara ganska könsstereotypt. Men jag har inte dåligt samvete. Borde jag?

För visst kan man väl som kvinna vara både feminist OCH raka benen?
Så visst kan väl en man därför vara feminist utan att behöva utmana sin könsroll i allt han tar sig för?

Eller finns det några könsrollsbekräftande beteenden ni anser inte går att förena med er feminism? Om vi bortser från olagliga saker.

#2  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 19:42:01

jag anser att man ager sitt eget samvete. sa om man nu har en asikt, sa tycker jag att den bor grundas i magen liksom och inte i huvet. da blir det ganska enkelt att leva bra och fint och arligt. :)

#3  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 19:42:48

(dvs man kanner pa sig om man gor ngt som en inte kan sta for infor sig sjalv, annars ar det val bara att leva som vanligt.)

#4  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 19:46:48

det jag kan reflektera over ar t ex nar man forsoker uppfylla en roll, eller projicerar ens _uppfattning_ om ngn annans ( te x en partner av motsatt kon) forvantningar pa ens sjalvbild och roll och plotsligt gor sig mer till objekt, en bild av ngt, an subjekt. att man far vaka pa sant for det ar sant som gor att allt blir komplicerat och man anvander sig av negativa normer ( sana som gor en ofri och aven f*Ar upp kommunikation och liknande) och riskerar att hamna i oarlighet och statylika konstruktioner. typ om jag tror att personen jag gillar vill ha en tjejtyp som ar pa ett visst satt, och beter mig mer sa an som "mig sjalv", eller om man tror att vissa (kons,genus)normer ska vara pa ngt visst satt i en kommunikation eller relation, ganska vanligt fenomen.. eller i ovriga livet. att man ar uppmarksam och lite medvetet analytisk.

#5  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 19:47:25

for allas skull.

#6  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 19:47:52

sa att man kan vara sig sjalv och ar arlig om med vem man ar infor "partnern" eller liknande.

#7  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 19:48:28

(och inte enbart en.. konsnorm. :/ ursakta dravlet.)

#8  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Joakim00
2011-04-04 20:02:43

Om jag tolkar dig rätt så menar du alltså att man inte ska låta sig reduceras helt och hållet till en könsnorm? För i viss utsträckning agerar man ju efter könsnormer.

En kille som går på diet för att få magrutor eller en tjej som rakar benen agerar ju på hur samhället säger åt dem att de ska se ut.
Är det rimligt att aldrig agera på detta? Blir man mindre subjekt? Mindre feminist?

Alltså, valet är ju ofritt på så sätt att samma val kanske inte hade gjorts i en helt annan social kontext. Men innebär det att det är dåligt att välja det ändå?

#9  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 20:22:59

menar att en gor val vad en gor enligt vad det ar en vill uppna, man anpassar sig sa mycket som kravs utan att for mkt offras. sa ar det ju med allt, mer eller mindre for olika personer. man ar sin egen person, men krav hor ju ihop med allt detta, och man gor det en kan for att forsoka uppfylla drommar och aspirationer och liknande, det ar ju en standig avvagning men det ar ju ingen nyhet. man gor ofanligt mkt for att "passa in" efter krav, monster, roller, forvantningar, men det viktiga ar att man lar kanna sig sjalv utover det sa att man vet nar man gor ngt for andras eller sin egen skull, och varfor, och anledningen till och vad det uppstar/kommer ifran och om det finns alternativ. men det har man ju gjort sen man var fjorton och borjade lasa tjejtidningar och se sig sjalv som ett objekt, sa..
jag var skitbra pa att spela roller vid tjugo, sen tog det fem ar till innan man kande sig sjalv ordentligt. det ar liksom den roda traden, att man har ngn typ av sjalslig autentiskhet nanstans sa att man kan bemota kraven, sa ar det val for alla. ngn uppfattning om vad en vill sta for.

#10  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? fem2
2011-04-04 20:23:13

Joakim00 sa:
Om vi bortser från olagliga saker
Jag tror nog att man kan förena iaf en del olagligheter med sin feminism:)
Om man reflekterar över på vilket sätt ens rakade blanka bringa av silicon, typ, bidrar till den manliga dominansen så sätter man behovet av en sådan på den nivå som passar ens liv?
Att agera som "samhället säger" brukar ju ge en större feminist snarare än en "mindre"?
Att välja så att man stödjer sin feministiska uppfattning är väl den punkt moralen kommer in på: Tycker jag att jag sabbar för feminister men gör det ändå - då är jag kanske inte så mycket feminist som jag tror?
Det är alltid bra att ta sig plats att kunna välja, tycker jag.

#11  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 20:28:38

eftersom allt annat hursomhelst "laggs pa en" utifran, man kan juinte avsvara sig allt umgange med konsnormer, de finns med som en del av allt annat man vadar igenom varje dag pa olika sublimala vis. det betyder inte att man maste applicera dem pa sin person, men det gor inget om man agerar ut dem om man har en anledning bakom som man kan sta upp for sjalsligen. det ar liksom inte "har ar jag---> dar ar konsnormerna", utan handlar val mera om att sta upp for det en tycker ar ratt oavsett spelregler. var dig sjalv liksom. oavsett vad det inbegriper.

#12  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 20:29:52

alltsa, for mig hanger sinne och asikter tvattakta mkt ihop.. typ kann forst, tanker efter sen. annars blir det ju bara ngn slags skenhelighet.

#13  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 20:37:44

situationen kan t ex vara att man inser och uppmarksammar att man pga forvantningar upptrader extremt konsrollstypiskt i ett personligt forhallande med person av motsatt kon. det viktigaste ar val att inse det, och sen tanker man hur man kan gora for att motverka det, om det nu finns en anledning att det ar negativt alltsa, det maste ju itne vara negativt om det inte ar det. men om det kanns orattvist eller fel. sen tanker man "jaha, dar gjorde jag sa, da kan jag for badas var skull agera lite sa (typ tvartom) nasta gang istallet, sa ser vi vad som hander " om man t ex vill ta for sig lite mer, inte lata killen behova vara den som ar agent pa ngt satt, inte vara passiv, inte agna tva timmar at hygien, inte forminska/objektifiera sig, inte bete sig som ngn jalva brud :), eller att killen/personen ska gora ngt som ar omanstypiskt for hen kanske ar lika fast i sin roll som en sjalv eller likn. liksom, medvetenhet och motstrategier kommer i sammanhanget, i erfarenheten och nuet.
sen kanske man gor ngt som ar konsrollstypiskt utan att det ar ngt problem, men da ar det inget problem eftersom det inte ar ngt problem. :) det beror ju helt pa. sa lange man ar en nagorlunda frihetlig, arlig manniska, sa.

#14  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 20:38:34

( sant man kanner inom sig sjalv vad som ar ratt och inte..?)

#15  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 20:51:57

om man ger ngn eller sig sjalv begransningar eller hammar ngn beroende pa vilket kon de har, da ar man sexistisk. det ar darfor pua ar irriterande sexism i grunden, pga att pua t ex kan pasta att kvinnor gillar tjocka planbocker mer an en likvardigt charmig person vilket inte alls stammer sarskilt val, speciellt inte utanfor amerika, som har en obehagligt sexistisk provider-trofekultur, poangsystemet pa vad som ar ideal for kvinnor enligt ngn typ av jakligt skum patenterad manlig doktrin som bygger pa konstiga , anala mattbestallda mer patenterad status-an normal sinnlighet-ideal osv. alltsa mer en manlig status- bekraftelse inom gruppen an ngt akta charmigt, typ som att samla pa mercedasar eller tagmodeller for att fa cred inom den manliga gruppen nordar.

#16  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 20:54:16

om en vill anvanda inspiration fran det ar det val upp till en sjalv liksom, folk kan ju bemota det i situationen. det ar bara konstigt tycker jag. :/ de korn av sanning som finns i det, typ att manga manniskor inklusive tjejer kanske gillar oforutsagbarhet, sjalvstandighet, lurighet etc ar liksom begravda i cynisk, sexistisk bs.

#17  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Blindalina
2011-04-04 20:57:01

/imho

#18  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Joakim00
2011-04-04 21:21:00

Eftersom jag sysslar med PUA själv så vill jag bemöta ditt påstående. PUA är motsatsen till vad du beskriver. Man gör upp med bilden att det är en mans plånbok som avgör. Det bygger istället på att även vanliga killar kan bli mer attraktiva.
Boken The Game inleds ju med hur en vanlig kille raggar upp tjejen till en kändis mitt framför ögonen på honom. Det blir lite som en demonstration i vilka kvalitéer det hela går ut på, även om man inte heller förnekar att kändisskap gör en kille enormt mer attraktiv hos tjejer.

Jag håller inte med om vad du skriver om USA. Även där värderar kvinnor charm över en tjock plånbok. Att tjejer väljer kille efter bil i USA är nog mest en college-film-myt. Sedan verkar de lite mindre könsrollskonservativa när det kommer till synen på vilket kön som raggar. Tycker jag blir mycket mer raggad på av tjejer i USA än i Sverige.

#19  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? udd
2011-04-04 22:11:40

Det handlar väldigt mycket om vad som upprätthålls tycker jag.

Jag har själv inte läst The Game och ska inte svära på att det kommer därifrån, men en "teknik" jag har hört om i de där sammanhangen är "push and pull". Det går på något märkligt sätt ut på att växla mellan att vara "snäll" och "elak" (typ komplimanger och förolämpningar). Själv får jag bara dåliga vibbar av det och tycker det låter rätt likt de metoder kontrollerande partners använder i destruktiva förhållanden.

Att hämta inspiration från någon slags lightversion av normaliseringsprocessen för att få ett ligg tycker jag är rätt magstarkt. Och inte feministiskt alls.

Eller så överreagerar jag. Hur som helst tycker jag som sagt det handlar om vad som upprätthålls; om det är "över gränsen" eller inte.
Inlägget uppskattas av feministTM och SGTallentyre

#20  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Joakim00
2011-04-04 22:50:16

Hmm, jag förstår din kritik men jag har nog aldrig sett "push and pull" som riktiga förolämpningar och ser heller inte att det är så det brukar användas. Det handlar snarare om att vara lite retsamt charmig eller vad man ska kalla det. Att säga typ "du är ganska kaxig för din ålder men jag gillar det ändå".
Jag blev själv uppraggad av en tjej som använde den metoden på ett studentställe. Jag var "nolla" och eftersom hon var av högre årskurs anspelade hon på hur hon inte kunde vara med mig, men å andra sidan gillade hon mitt leende.

Tekniker som "push and pull" är ju ofta en reaktion mot att man sätter tjejen "på piedestal". Det vill säga killar som tror de ska få ligga genom att överskölja tjejen med så mycket komplimanger som möjligt.

#21  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? macramatic
2011-04-05 07:27:34

Även om jag, som många andra, är miljömedveten, så innebär inte det att jag inte har bil. Dock försöker jag begränsa mitt bilåkande.

Jag tror inte så mycket på ett hårdnackat feministiskt motstånd gentemot varje kvinna som på något sätt värderar mig utefter en chauvinistisk måttstock. Däremot tror jag på att visa ytligheten och meningslösheten i dessa värden när det väl finns en mottaglighet.

Jag skulle dock aldrig ragga efter en instruktionsmanual. När jag är intresserad av en annan människa så är jag ärlig med mitt intresse. Att spela ett spel ger mig ett sken jag inte kan stå för, något som inte är jag. Den som då blir intresserad av mig, blir ju intresserad av fel person.

Dock tror jag, utan att ha läst The Game, att den försöker beskriva olika "tekniker" som egentligen bygger på ett ganska självklart beteende hos en person som är lyhörd och uppmärksam på sina medmänniskor. Människor vill inte bli behandlade som mekaniska pryttlar. Människor vill bli bekräftade för de egenskaper som de anser är viktiga hos dem själva. Bara att "se" en människa tycker jag är den bästa tekniken om man nu vill komma under hennes kläder.

#22  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? FumikoFem
2011-04-05 07:45:43

Om en ska gå efter det vanliga PUA och "the game": Om poängen är att enbart se en kvinna som något att "jaga" och inte se henne som en person utan reducera henne till en könsstereotyp och till inget mer än en kropp så ser jag inte hur det går ihop med feminism nej.

PUA och "the game" kritiseras för många olika saker, eftersom det just finns många problem. Det går inte att bortse från allt bara för att personen som själv sysslar med det anser sig vara mer medveten om könsnormer. Eftersom att vara medveten inte utesluter att personen själv inte gör något annat än bidrar till könsnormerna.

#23  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Escapist
2011-04-05 10:36:52

Att ta kontakt, prata med folk och få till en dejt eller sex är faktiskt en färdighet som man kan lära sig och som inte alla har. Om ni kan "vara er själva" (vilket är den största klyschan någonsin) och få det att fungera, grattis. Ni har en social förmåga ni utvecklat själva och tar för givet. Det fungerar inte så för alla och det är alltid lika tråkigt att se sociala personer vara helt aningslösa om det här. Det är ett spel, men ni är så bra på det att ni inte ser det så.

Någonstans i PUA finns en bra idé om att lära sig de här färdigheterna genom övningar och tekniker. Om de verkar mekaniska är det för att de är nybörjarknep. När du precis lärt dig ett nytt språk är du rätt mekanisk också, men när du internaliserat alla regler blir det naturligt.

Men även om jag gillar delar av konceptet med PUA har jag sett tillräckligt mycket skit för att göra mig helt avtänd. Vissa tillämpningar och diskussioner verkar lära män att bli sexistiska douchebags och inte självsäkra socialiserare. För varje osäker man med dåliga erfarenheter som verkligen kan ha nytta av social träning, verkar det finns två grabbar som är så slemmiga att de lämnar spår efter sig.

Jag kan inte kalla PUA i sig sexistiskt, men jag kan definitivt kalla många anhängare sexistiska. Men det som räknas är inte etiketten, utan vad du faktiskt gör och hur du resonerar.
Inlägget uppskattas av Dansmaester

#24  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? JemyM
2011-04-05 11:54:01

Heterosexualitet skall inte förväxlas med könsroller.
Vi förstärker och manipulerar i syfte att få heterosexuella relationer.
Allt är makt som Hannah Arendt sa. Vi behöver diskriminera mellan vad som är ok och inte, men är nolltolerans målet är det ett betydligt större maktsystem än något annat.

#25  Sv: Fel att upprätthålla könsroller som feminist? Joakim00
2011-04-05 13:07:04

macramatic sa:
Jag skulle dock aldrig ragga efter en instruktionsmanual. När jag är intresserad av en annan människa så är jag ärlig med mitt intresse. Att spela ett spel ger mig ett sken jag inte kan stå för, något som inte är jag. Den som då blir intresserad av mig, blir ju intresserad av fel person.


PUA är ju en ganska heterogen rörelse med många åsikter företrädda. Det finns inom PUA en stor kritik mot det där mekaniska raggandet som du är inne på och jag upplever att de flesta åtminstone i Sverige inte kör så.
Sedan förstår jag inte vad som är konstigt med att man tar råd och diskuterar med varandra om hur man blir bättre på något som raggning. Jag tror det är en lögn på att tro att detta ska komma naturligt inifrån. Även du är ju fostrad genom samhället hur du ska agera gentemot kvinnor. Du är inte uppväxt i ett socialt vakuum.
Länge har detta med att diskutera relationer mellan könen varit ett kvinnodominerat område. Kvinnor har ju hur länge som helst läst relationsråd i sina tjejtidningar utan att det möter ramaskri om att de "raggar efter manual". Men när män börjar ge sig in på detta område så ses det som ett hot.

FumikoFem sa:
Om en ska gå efter det vanliga PUA och "the game": Om poängen är att enbart se en kvinna som något att "jaga" och inte se henne som en person utan reducera henne till en könsstereotyp och till inget mer än en kropp så ser jag inte hur det går ihop med feminism nej.

PUA och "the game" kritiseras för många olika saker, eftersom det just finns många problem. Det går inte att bortse från allt bara för att personen som själv sysslar med det anser sig vara mer medveten om könsnormer. Eftersom att vara medveten inte utesluter att personen själv inte gör något annat än bidrar till könsnormerna.


Jag ser kvinnor som mödrar, systrar, vänner, arbetskamrater, chefer, politiker, lärare, poliser, läkare osv. Jag tycker inte jag fråntar kvinnor det värdet bara för att jag även kan se dom som sexpartners. Sedan handlar PUA om så mycket mer än sex.

Men jag tror att det även 2011 ses som lite fult med sex utan kärlek och att därför många reagerar instinktivt mot att en man "enbart" är ute efter sex, som att det i sig vore något kvinnoförnedrande att inte eftersträva heteronormativa parförhållanden.

Givetvis bidrar en man som raggar på tjejer till könsnormerna, precis som en kvinna som sminkar sig eller rakar benen bidrar till könsnormerna. Jag tycker det är ett ganska farligt resonemang att man aldrig ska få agera efter normer. Då är man inne på samma resonemang som förs på JÄIF där man vill begränsa feministiska kvinnors val för att de inte ska uppfattas som "hycklare", i synnerhet i frågor som rör vilka män dessa kvinnor attraheras av.

Escapist sa:
Jag kan inte kalla PUA i sig sexistiskt, men jag kan definitivt kalla många anhängare sexistiska. Men det som räknas är inte etiketten, utan vad du faktiskt gör och hur du resonerar.


Bra skrivet!
PUA-scenen är en så länge en ganska mansdominerad miljö (även om fler och fler kvinnor får upp ögonen för detta) vilket skapar en grabbig miljö där sexism och homofobi lätt frodas. Precis på samma sätt som det frodas inom ishockey och fotboll.
Så att utifrån detta mena att PUA per definition skulle vara oförenligt med feminism blir som att påstå att en feministisk man inte kan delta i lagsporter.

#26  Joakim00 Escapist
2011-04-05 13:15:10

Det är rätt lätt att avgöra hur feministisk du är i sammanhanget, tror jag.

Jag antar att du behandlar kvinnor som du är attraherad av på ett respektfullt sätt. Det är svårt att behandla någon du är kåt på som alla andra, men det går att behandla dem på ett positivt sätt som inte går emot feministiska idéer.

Men något som är mer avgörande är hur du reagerar på sexism och homofobi i PUA-miljö. Tyst acceptans är inte särskilt bra. Att säga ifrån, bemöta fördomar och använda din ställning som insider för att påverka är bättre. Gör du det skulle jag nog kunna ge dig min inofficiella stamp of approval.

#27  Sv: Escapist #23 FumikoFem
2011-04-05 13:56:18

Det ena behöver inte utesluta det andra. En person kan ha sociala svårigheter och ändå anse att PUA är fel.

#28  FumikoFem Escapist
2011-04-05 14:34:35

Jag skrev inte om PUA som den absoluta lösningen på sociala problem, men idén att sociala färdigheter går att öva upp med riktlinjer och tekniker är bra. Det är många sociala personer som inte förstår det, verkar det som. De kanske behöver öva lite på sin empati.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?