feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Andra platser att diskutera könsrollsfrågor?


Gå till senaste inlägget#1  Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? SGTallentyre
2011-04-02 13:04:39

Vid vissa tidpunkter i livet vill man avsluta sitt engagemang på en plats, och fortsätta någon annanstans.

Jag har inte bråttom iväg, men kommer inte heller vara kvar här för alltid.

Kan ni rekommendera någon grupp på nätet eller IRL för den som vill diskutera könsrollsfrågor? Det får gärna vara högt i tak för olika åsikter. Hat och personangrepp räknas förstås inte som åsikter. Det diskvalificerar bland annat Flashback från att vara ett bra forum.

#2  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? fem2
2011-04-03 15:29:12

SGTallentyre,
Du berättar ju inte vilka ”tidpunkter i livet” som driver dig vidare från att du känt dig som feminetikare. Om du lämnar feminetik.se för ett annat feministiskt forum vill jag önska dig lycka till.
Och jag hoppas att du vill återvända då och då för att stärka den feministiskt inriktade inläggarskaran på JÄIF; med dina 95%.:)
Många diskussioner om feminism handlar om kritikerns egna kritik mot sin egen uppfattning om feminism. http://odysseyofandreashagberg.blogspot.com/2…

Om du finner tonen för rå och grymt modererad på vår ’egena’ JÄIF,
så kan en undersökningen av nätet genom böjningsformer av ’feminin’ i kombination med varianter av toppdomäner ge träff på ställen där man kan känna sig för om man kan tänkas trivas. Mycket av hur man trivs beror ju, som du säger, på om man känner sig i uppbrottsstämning och vill gå vidare i livets ’drama’.

En utgångspunkt mot nätresurser för en som är intresserad av feminism är annars Kvinnofronten. Deras länksida kan säkert ge några intressanta tips. http://www.kvinnofronten.nu/lankar.htm

#3  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? SGTallentyre
2011-04-04 14:11:01

Finns det andra svenska feministiska forum? Feminetik är väl det enda?

Modereringen på Jäif är bra, i mitt tycke. Det är inte problemet.

Jag har länge varit kritisk mot den konstgjorda indelningen mellan feminister och ickefeminister, och det är en av orsakerna till att jag inte trivs här.

För de flesta svenskar verkar begreppet "feminism" ha blivit någon sorts nidbild, och bland annat av den orsaken har det blivit ointressant att diskutera feminism. Det intressanta är att diskutera sakfrågor.

#4  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? fem2
2011-04-04 17:31:27

Ja - det kan ju vara lite tufft att märka att man tillsammans med "de flesta svenskar" diskuterar sin egna(?) "nidbild"
är man modig upptäcker man kanske vad man sakligt gör när man deltar i skapandet av vad "de flesta svenskar" ändå inser är just en avsiktlig nidbild;/
Undanröjandet av den manliga dominansen är en fortsatt viktig fråga för feminster att greppa.
Det är ingen dålig "sakfråga" att fundera över hur män kan skylla den på kvinnligt beteende eller säga att den inte finns.

#5  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? Escapist
2011-04-04 21:07:59

Jag läser bloggar som har en nördig vinkling på feminism mer och mer, och diskussionerna i kommentarerna blir ofta intressanta och tänkvärda.

Geek Feminism: http://geekfeminism.org/
Borderhouse: http://borderhouseblog.com/
Go Make Me a Sandwich: http://gomakemeasandwich.wordpress.com/
Skepchick: http://skepchick.org/

#6  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? SGTallentyre
2011-04-04 22:35:17

@fem2: Det där är fortfarande en metadiskussion uppe i det blå, som i sig själv är poänglös. Ge mig en debatt om aborter. Ge mig en debatt om porr. Ge mig en debatt om rollfigurer i barnböcker. Eller vad som helst som handlar om det verkliga livet.

@Escapist: Tack, intressanta länkar. Finns det några svenskspråkiga motsvarigheter?

#7  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? Escapist
2011-04-05 00:25:42

Skepchick har en svensk filial: http://skepchick.se/

Annars vet jag inga svenska nördfeministiska sajter. Svenska feminister är rätt nördiga, så det är nog bara jag som är obildad.

#8  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? macramatic
2011-04-05 06:59:19

Det jag sett av feministiska debatter, så har de funnits som underavdelningar på andra communities och diskussionssajter.
Dock kan diskussionerna bli ganska livliga och känslopackade. Det är inte heller långt till att nivån sänks ner till bottenslammet. Trivs man inte med att ständigt gå i försvarsställning och knäcka standardargument i parti och minut, så kanske inte dessa debatter är att rekommendera.
En ganska intressant sak är uppkomsten av "nätverk" på sajten darkside.se, slutna forum för en mer ostörd diskussion kring olika "böjelser" eller intressen. Bland de nätverk som skapats så handlar en om feminism. I detta nätverk finns en mer lugn och inkännande debatt , upplever jag.

#9  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? fem2
2011-04-05 12:07:58

SGTallentyre sa:
Eller vad som helst som handlar om det verkliga livet.
Ägandet? Kvotering av styrelseposter? Och visst, gärna ett samtal om hur abort, våld eller vad du vill hanteras av manssamhället!

Att det skulle vara ”en metadiskussion uppe i det blå” att söka grunden till påståendet (som du lanserade i tråden) att feminister beskrivs av ”de flesta svenskar” med nidbilder eller att kvinnosakskvinnor möts av ’ovidkommande kritik och grymt förtal’ (Mariann Andersson) är kanske lättare att hävda ju mindre man vill acceptera att könsmaktordning är en realitet.

Se där en sakfråga till. Är det verkligen så som feminister säger: att den manliga dominansen finns?
Det som förvånar mig mest är att många män blundar för att det är så.
Kan det ha med den manliga självbilden, manligheten eller rollen att göra? Kallar du det ”uppe i det blå” att undra?
En annan sak är ju om man vill undanröja den saken – men fakta är fakta – och jag tror vi måste ha ”en debatt om” mannen så väl som ”en debatt om porr” för att lyckas med den saken.

Platser på nätet?
Jag tror att alla de här organisationerna har hemsidor. (har lånat sammanställningen av feministTM) 1,6 -2,6 miljonersklubben, BPW Sweden, Dea-föreningen för kvinnohistoriskt museum, Feminism & Human Rights, Fredrika Bremer Förbundet, Gröna kvinnor, Internationella Kvinnoförbundet för fred och Frihet IKFF, Internationella Kvinnoförbundet IKF, Kvinnliga Läkares förening, Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och narkotikafrågor KSAN, Kvinnor Kan, Mälardalens Kvinnolobby, Riksförbundet Internationella Föreningen för Invandrarkvinnor RIFFI, Riksorganisationen för kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige ROKS, Svenska kvinnors Europa Nätverk SKEN, Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd SEK, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund SKR, Svenska Kvinnors Vänsterförbund, Sverigefinskt Kvinnoforum, Sveriges kvinnolobby, Sveriges Quinnoråd SweQ, Sverigeunionen av Soroptimistklubbar, UN WOMEN nationell kommitté Sverige, Varken Hora Eller Kuvad, WINNET Sverige, VästSvenska Quinnors Lobby VSQL, Örebro Läns Kvinnolobby.
Sveriges Kvinnolobby har ett 40tal medlemsorganisationer. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_Kvinnolobby

#10  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? SGTallentyre
2011-04-07 17:34:14

Jag tycker fortfarande att ditt resonemang är uppe i det blå. Men det får nog kvitta.

Det var en diger lista. Men är det någon av dem som har forum eller liknande sociala funktioner?

Annars verkar det som att Feminetik inte bara är Sveriges största, utan också enda, feministiska community.

#11  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? fem2
2011-04-07 18:03:01

#10
Ja, SGTallentyre, jag håller med från min blåa himmel att feminetik.se är ett bra forum, om det är det enda i sitt slag på Internet vore väl konstigt? Håller du inte med om det iaf?
Och gränsen för vad som är ”Andra platser att diskutera könsrollsfrågor?” är ganska svår att dra tycker jag.

Kanske OT?
Men hur går det tvivlet?
Såg att du startade en ny tråd i diskussion – kul att du vill fortsätta som feminetist med mer sakliga frågor än mina.:)

#12  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? SGTallentyre
2011-04-08 12:37:42

Men med all respekt för crew, tänker jag inte fortsätta diskutera könsrollsfrågor det på ett forum som rangordnar användare i första och andra klass, efter godtyckliga ideologiska kriterier.

Och eftersom det inte verkar finnas någon annan plats att ta vägen, så kommer jag förmodligen sluta bry mig om de här frågorna. Det finns så mycket annat att göra.

Vet inte om jag orkar formulera något högstämt avskedsbrev. Det går att nå mig här i ett dygn framåt, om ni har något mer att tillföra.

#13  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? fem2
2011-04-08 14:06:29

SGTallentyre,
Det enda ideologiska i feminismen är: att den faktiska situationen med manlig dominans och kvinnligt underordnande, det är en situation där denna manliga dominans bör undanröjas.
Man kan nog tänka sig flera vägar att gå.

Jag vill inte försöka övertyga dig, SGTallentyre, om att din närvaro på feminetik.se skulle underlätta de ideologiskt betingade könpolitiska aktiviteterna; du har ju länge deltagit i samtal, feminister emellan, om olika sakfrågor.
Att du redovisar din förändring, att du nått en tidpunkt i livet där du vill ”avsluta sitt engagemang på en plats”, tycker jag är ärligt.

Men det känns lite dubbelt att du inte tar konsekvensen av din förändring utan ställer ultimatum för att fortsätta på feminetik.se.
Eller ens med de feministiska frågorna.

Men jag hoppas att du behåller i minnet att Crew (inte jag!) inte ställer andra krav på en feminetist än din egen definition: ”det går inte att hitta någon bättre definition än "för jämställdhet", och det är jag.”

Jag vill gärna önska dig lycka till i samhällsdebatten på de platser du finner dig till freds på och att du fortsätter att där ta ställning för jämställdhet.

#14  Sv: Andra platser att diskutera könsrollsfrågor? SGTallentyre
2011-04-09 15:14:38

Det verkar inte finnas något mer att tillföra. Därmed lämnar jag nu Feminetik och könsrollsdebatten. Farväl.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?