Ephemeer sa: Försvara den patriarkala ordningen? Ta inte i så att du spricker.
Jag är inte negativ till öppen rekrytering, men jag tror inte heller att det är lösningen på all världens problem. Ska man ställa ett sådant krav bör man dock vara säker på att det får effekt liksom att denna motiveras av kostnaden. Det skön jag talade om i
#6 är inte unikt för tillsättningar av styrelseposter, utan existerar i de allra flesta anställningsförfaranden.
Tillsätter man exempelvis en ny rektor finns det oftast en kompetensprofil och tjänsten annonseras ut. Anser man att man inte fått tjänsten trots bättre meriter går det fälla i DO, vilket är väldigt svårt när det fäller bolagsstyrelsernas informella nätverksrekrytering.
Ephemeer sa:
Du svarar själv på frågan. Det handlar om jämställdhet. Mer jämställdhet borde i längden också leda till mer kompetens (större urval leder till bättre matchning), men det är en positiv bieffekt. Demokrati tycker jag dock inte har någonting med saken att göra, eftersom kapitalism per definition inte är demokratiskt.
Jämställdhet ÄR en demokratifråga.
Vilket egenvärde ser du i en jämställd bolagsstyrelse? Enligt mig är en viktig aspekt att det innebär lika möjligheter att nå dit, vilket talar för öppen rekrytering. Även med kvotering och 40% kvinnor i styrelserna så är inte jämställdheten uppnådd om män fortsätter rekrytera män på felaktiga premisser. Kvotering är en åtgärd som inte hade behövts i ett perfekt samhälle, det handlar om att rätta till symptomen, jag pratar om att rätta till sjukdomen. Som vi ser från Norge så har könsfördelningen på övriga chefspositioner i företaget inte påverkats positivt av kvoteringen i styrelserna. Kvoterar man utan att åtgärda de strukturer som gjorde att kvotering blev nödvändigt så blir det lite som att sminka en gris.
Att större urval leder till bättre matchning talar emot svågerrekryteringen.
Ephemeer sa:
Varför ska hög utbildning vara ett krav för att få ekonomisk makt? Är inte det diskriminering av lägre utbildade personer som fått sin kompetens genom erfarenhet?
Erfarenhet av sådant arbete är det mest äldre män som har. Vid rekrytering av kvinnor och yngre män brukar höga utbildningar vara krav. Så på sätt och vis är det en generationsfråga att de äldre gubbarna är mindre utbildade.
Utifrån det resonemanget skulle man väl kunna hävda att alla kompetenskrav är diskriminerande. Man skulle också kunna hävda att bolagsstyrelserna i Norge inte fått en kompetenshöjning då männens erfarenhet väger tyngre än kvinnornas utbildning eller att män är diskriminerade relativt kvinnor på grund av deras lägre utbildningsnivå.