feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Om Fi byter namn till feministerna?


Gå till senaste inlägget#1  Om Fi byter namn till feministerna? FumikoFem
2011-02-23 16:11:51

Lånade titeln från tiarafeministens tråd: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

För detta är aktuellt igen: http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyhet…

Tankar?

#2  Sv: Om Fi byter namn till feministerna? SGTallentyre
2011-02-23 17:22:02

Just idag är partiet en marginell rörelse, som så vitt jag vet inte finns representerat någonstans, och inte samlar särskilt många medlemmar.

Men det säger inte allt om framtiden; flera av de partier som idag sitter i riksdagen behövde många år på sig för att komma dit. Namnbytet är därför inte så viktigt i ett större perspektiv.

#3  Sv: Om Fi byter namn till feministerna? fem2
2011-02-24 13:21:17

För oss feminister är ju experimentet i Simrishamn spännande även om det inte räknas som att Feministiskt Initiativ är ”representerat någonstans, och inte samlar särskilt många medlemmar.”
Kanske det exemplet kan få kvinnor att våga rösta på kvinnopolitik, på feministerna, nästa gång urnorna plockas fram.

Jag har inget emot namnet ’Feministerna’.
Tvärt om, det är ju det det handlar om, att vi inte har något annat parti som är feministiskt.
Och om ett poptillägg som ’Nya’ (i blågrönvit nyans ;)) får smycka F:et i Feministerna blir det kul.

För kan Moderaterna med tillägget Nya (i rött) kalla sig arbetarpartiet, så är väl sanningsvärdet för partinamnen redan så korumperade att loggan (som nog blir kvar från Feministiskt Initiativ) blir viktigare än namnet.

#4  Anspråksfulla partinamn Henrik
2011-02-24 14:31:26

Folkpartiet är det anspråksfullaste namn jag kan tänka mej. Att kollektivansluta ett helt folk är storslagnare än att kollektivansluta feministerna.

Humanetiska förbundet bytte för några år sen namn till Humanisterna. Efter det har man haft ett enormt uppsving, både i mediebevakning och i medlemstal. Men fått många sura kommentarer från humanister som inte sympatiserar med det Humanisterna står för. Det verkar troligt att namnbyte på F! kan få samma följder - och då kanske ändå det positiva överväger.

[Det här skrevs för två år sen, innan tiarafeministen med vänner röstat ner namnbytet. Utvecklingen sen dess tyder inte på att dom gjorde rätt.]

#5  Sv: Om Fi byter namn till feministerna? fem2
2011-02-25 19:11:45

Anspråksfullt?
Henrik,
Du vet hur ”folk” är.:)
vad tycker du själv om Feminsterna som partinamn?

Ditt tips om ’Humanetiska’ kanske kan ge oss fåtaliga feminetik-iska styrka att tänka på att skaffa adressen feministerna.biz?

Sorry, FumikoFem, om jag blev OT, men vi är nog ganska fåtaliga Initiativare här, så det gör nog inte så mycket…:))

#6  Feministerna passar mej Henrik
2011-02-25 20:03:42

Jag tycker förstås att Feministerna är bästa namnet men FumikoFem och flera andra feminetister fetdissade förslaget, fast inte med några skäl som jag begrep.

#7  Sv: Om Fi byter namn till feministerna? feministTM
2011-02-26 00:27:33

Kanske är Hanna Fridéns argument begripliga, Henrik? http://www.hannafriden.com/politik-samhalle/f…

#8  Feministerna är ett bra namn Henrik
2011-02-26 00:48:30

"Feministerna" representerar inte alla feminister, "Folkpartiet" representerar inte allt folk, "Vänsterpartiet" inte alla vänstermänniskor och så vidare. Jag begriper att partiets motståndare retar sej på det men man väljer inte partinamn för att göra motståndarna lyckliga.

Man kan ha ett längre officiellt namn som ingen använder, som Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, men som kortnamn är Feministerna oslagbart. Tycker jag.

#9  Sv: Om Fi byter namn till feministerna? fem2
2011-02-26 12:11:55

#7
Håller med Henrik,

Om man, som Hanna Fridén, anser oss som ett ”tydligt vänstervridet parti” och ”att Feministiskt initiativ ska vara tydligare med detta. Jag tror att det skulle gynna dem och jag tror att det skulle gynna feminismen i stort. Kvinnosaksfrågor finns nämligen inom såväl vänstern som i högern – Och det är av vikt att inte förväxla dem.”

Genom den synen: att kvinnofrågorna ska underordnas de av manssamhället definierade vänster-högerskalorna och vill hon bekämpa ”dem” i Feministiskt Initiativ (det enda parti som sätter feminism främst och hon inte gillar) som osolidariska mot kvinnofrågan.

Men varför ska man ta kritik mot namnfrågan från icke-medlemmar?
Jag ser den kritiken snarare som ett argument för namnet
Partinamnet Feministerna äger ingen – låt oss sno det snarast.
”Uttrycket feminism äger ingen och alla – Låt oss hålla det så.”

#10  Sv: Om Fi byter namn till feministerna? feministTM
2011-02-26 18:16:07

Jag kanske skulle förtydliga att jag självklart inte håller med Hanna Fridén om att F! måste deklarera sig som vänster. (Själv uppfattar jag förresten dom stundtas som höger.) Det jag håller med henne om är det sista: ”Uttrycket feminism äger ingen och alla”.

#11  Sv: Om Fi byter namn till feministerna? feministTM
2011-02-26 18:16:39

Henrik, om det är ”anspåksfullt” av Folkpartiet att välja det namnet, varför ska F! vara lika anspråksfulla kring feminismen?

Och, fem2, visst kan en tycka att F! inte ska lyssna på oss som inte är medemmar, men att skita i vad alla andra feminister tycker är kanske inte det bästa sättet att nå nya?

#12  Sv: Om Fi byter namn till feministerna? udd
2011-02-26 19:13:27

Jag gillar inte "feministerna" som namn. Jag röstar på Fi och tycker att de står för bra saker, men jag vet att det finns andra feminister som inte sympatiserar med de och det vore då fel att försöka kapa ordet.

Angående förvirringen, som delvis anges som skäl för namnbytet, tror jag knappast det blir kommer bli bättre. Det lär vara betydligt vanligare att blanda ihop feministerna och feministerna (partinamn brukar av någon tradition skrivas med liten bokstav), än att blanda ihop feministiskt initiativ och Finansinspektionen.

Liknelsen med folkpartiet tycker jag inte riktigt fungerar. Det hade passat bättre om exempelvis "feministiska partiet" varit aktuellt och namn. Det hade jag också haft lättare att acceptera.

(Och tummen upp till fem2 angående att inte underkasta sig vänster-höger-skalan.)
Inlägget uppskattas av SGTallentyre

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?