feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

När feminism används för att rättfärdiga


Gå till senaste inlägget#1  När feminism används för att rättfärdiga FumikoFem
2011-02-22 20:33:22

Ja titeln räcker inte till så resten ska vara: När feminism används som en ursäkt för att rättfärdiga misogyni, könskonservatism, sexism och heteronormen.

Mina tankar om detta har jag samlat under en längre period.

Som när jag då och då ser diverse evenemang eller fester eller möten eller vad det nu är, där fokusen ska vara att det till exempel är queerfeministiskt men saker å ändå slutar på samma mainstream sexistiska, könskonservativa och heteronormativa nonsens som alltid. Ja det finns flera saker som bryter mot könsnormerna och det vanliga heternormativa. Men det finns praktiskt tagit alltid flera saker som är samma gamla mainstream skit som alltid. Som att ha burlesk uppträdande där såklart poängen är kvinnor och striptease, eller musik som faller inom misogyni, könskonservatism, sexism och heteronormen. Och liknande.

Är det så extremt svårt att allt undvika detta? Det verkar i alla fall så.

Sen har vi detta med att rättfärdiga, jag vet med mig flera gånger då jag själv frågat och fått höra resonemang, och sett andra fått dessa, som slutar med att jo men vi kallar det queerfeministiskt - då är det det oavsett vad vi egentligen visar eller gör.

Alltså: Gällande heteronormen och könsnormer så känns det ibland som att exempelvis queerfeminism används som ett sätt att rättfärdiga personers gillande av könsnormen och heteronormen.

#2  Sv: När feminism används för att rättfärdiga SGTallentyre
2011-02-23 17:22:35

Du kanske kan ge ett konkret exempel?

#3  Sv: När feminism används för att rättfärdiga FumikoFem
2011-02-24 16:43:20

Exempelvi säg att du har en show, som innan showen har sagts vara en fest/show för feminister och att det är dess fokus. Men så handlar det mest om att dansa till musik med väldigt tveksamma sångtexter som är rent ut sakt kvinnofientliga, könskonservativa, HBTQ-fobiska och väldigt hetenormativa. Samt en burleskshow där fokusen är just cis-kvinnor som sysslar med striptease i 50-tals kläder i "pinuppa" stuk och korsett och liknande. Allt kallas då feministiskt och HBTQ-medvetet, eller queerfeminism.

Då frågar jag, var är det queera och feministiska i detta? Var?

Eller är det efter tanken att vi tar något som är helt könsnormativt, kallar det queer och feministiskt och vips then it is! Why? Because I say so dammit! Eller nej så funkar det inte men det är lätt att tro det.

#4  Sv: När feminism används för att rättfärdiga FumikoFem
2011-02-24 16:45:00

Eller har jag totalt missuppfattat allt och det egentligen inte handlar om att bryta mot rådande könsnormer och heteronormen utan vi ska vältra oss i det och kalla det något det inte är för att minska på vårat dåliga samvete?

I think so...

#5  Sv: När feminism används för att rättfärdiga FumikoFem
2011-02-24 16:47:00

Är jag provocerande nu? Good. Let's continue.

Då är det väl bättre att kalla det vid dess rätta namn - könsnormativt och heteronormativt beteende.

Liksom, vältra er i det om ni vill men for shit sake sluta skyla över det med att kalla det feministiskt och queer.

#6  Sv: När feminism används för att rättfärdiga El_Trolldego
2011-02-25 06:49:02

Ja, du tycks verkligen vara heligare än oss andra.

#7  Sv: El_Trolldego FumikoFem
2011-02-25 07:01:19

Och du tycks vara någon som inte tål att feminister diskuterar sinsemellan och även idkar självanalys och kritik. Men du är väl ytterligare en anything goes så länge en kallar sig feminist.

#8  Sv: När feminism används för att rättfärdiga FumikoFem
2011-02-25 07:03:13

Har du inget annat att komma med förövrigt så skriv inte i tråden. Because don't like it then don't read it, troll.

#9  Sv: När feminism används för att rättfärdiga FumikoFem
2011-02-25 07:17:31

Nej det handlar om att kunna förstå att saker å ting är mer komplext än - om jag kallar det feministisk och queer så är det det. Att förstå att även om du är feminist och queer så utesluter inte det att du gör saker som är könsnormativa och heteronormativa, att du själv hjälper till att upprätthålla det som kämpas emot. att då sätta igång och bli aggressiv och skylla på den som talar om det här hjälper inget annat än patriarkatet.

#10  Sv: När feminism används för att rättfärdiga El_Trolldego
2011-02-25 08:52:07

"Och du tycks vara någon som inte tål att feminister diskuterar sinsemellan och även idkar självanalys och kritik. Men du är väl ytterligare en anything goes så länge en kallar sig feminist."

Jag är helt enkelt nån som ogillar fundamentalister, oavsett vilka färger de klär sig i.

#11  Sv: El_Trolldego FumikoFem
2011-02-25 09:05:00

Jaha och? Det är bara "fundamentalister" som diskuterar sinsemellan och även idkar självanalys och kritik? Okej. Då har du en annan syn på vad fundamentalist är för något än jag har i alla fall.

#12  Sv: När feminism används för att rättfärdiga hjote
2011-02-25 14:16:41

Kan det vara så här, helt enkelt. Att den/de som anordnar den feministiska festen anser sig vara feminister och därmed också vill att festen ska ha ett feministiskt anslag. Gott så. De flesta som kommer på festen har också en feministisk grundsyn.
Men...
De vill också dansa och ha lite roligt på dansgolvet, och då SKITER de i att texten i låtarna som de tycker är bra att dansa och tjoa till kanske inte har så feministiska rim.
Men so what? Låt dem ha kul och dansa, för... det kanske inte finns så himla mycket dansant musik med feministiskt godkända texter.
Bara man vet om det, är där med likasinnade och har trevligt.

#13  Sv: När feminism används för att rättfärdiga feministTM
2011-02-26 00:43:06

Jomenvisst, hjote, nog kan det vara som du beskriver, och visst kan en skita i feminismen ibland. Men det var väl inte den sortens tillfällen som FumikoFem menade? Själv tycker jag att det är jävligt lite feminism i vissa ”feministiska” sammanhang. Jag har t ex extremt svårt att se det feministiska i vår ”feministiska” finansminister, för att ta ett uppenbart exempel. Han som tycker att ingångslönerna ska sänkas inom serviceyrken (läs: kvinnoyrken).

Men också de som faktiskt ser sig som feminister ”på riktigt” väljer väldigt ofta att bortse från allt feminismen stått för och hittar på sin egen lilla feminism. Som om feminism inte betydde nånting alls. Det påminner om ”Nya Moderaterna” när de kallar sig ”Sveriges enda arbetarparti”. Betydde ”arbetarparti” verkligen högerpolitik? Ja, i deras nytolkning.

Men om en accepterar såna nytolkningar – alltså såna som är rena MOTSATSEN till vad begreppet stått för – då blir det svårt att förhålla sig till världen, för då kan ju allt betyda vad som helst. Varför ska en då kalla något för något alls?

#14  Sv: När feminism används för att rättfärdiga FumikoFem
2011-02-26 00:56:50

En person kan anse sig vara vad som helst, men det är vanligt det jag tog upp. Inte just exemplen i sig utan det är något som få feminister inte gör, vi lever alla i samma patriarkat och dom flesta gör olika saker som är könsnormativa, saker som går emot, som blir inkonsekvens.

Men det jag tänkte på var det exempelvis jag tog upp och inte bara inkonsekvensen utan tankegången som ligger bakom när någon säger sig kämpa mot misogyni, HBTQ-fobi, rasism, etc, och ändå bara skiter i olika medier som uttrycket detta, medier som dom gillar och dom även helt rättfärdigar det negativa. Samt hur olika reaktionen blir beroende på vad det är, en person kan reagera om samma förakt skulel uttryckas från en privatperson eller från ett troll på ett forum men i en låt? Då är det något helt annat. Detsamma gäller andra medier som skapar samma effekt av att det är helt okej.

Var går gränsen? Själv tänker jag det med exemplen jag tog upp att en blir redan påmind om objektifieringen, av misogyni, av könskonservatism, av heteronormen, i resten av samhället. Varför då när en ska stå och dansa och njuta av musik eller titta på något så är det exakt samma mainstreamskit som måste visas. Är det inte nog med hur en blir matat av det 24/7 i resten av samhället?

Sen var det också det som feministTM tog upp som jag tänkte på, det var därför jag skrev om attityden; jag kallar mig feminist och då är allt okej. Typ. Inte det är så exakt men att den attityden finns där.

#15  Sv: När feminism används för att rättfärdiga FumikoFem
2011-02-26 01:07:51

Förövrigt, var är alla ni som brukar tala om att kritik inom feminism är välbehövligt och som riktar majoriteten av eran kritik mot dom av oss som är kritiska och emot sådant som prostitution och porr? Som kritiserar exempelvis radikalfeminism?

Eller är det så att kritik som riktar sig mot just oss är "väl behövlig kritik" men inte mot er själva? Ni får inte kritiseras får då blir en väl som El_Trolldego påstår: "fundamentalist"...

#16  Sv: När feminism används för att rättfärdiga FumikoFem
2011-02-26 01:08:04

Hm, kan det vara: Ja, vi ska kritiseras mest, för vi är mest hotfulla - mot patriarkatet.

#17  Sv: När feminism används för att rättfärdiga El_Trolldego
2011-02-26 05:53:30

"Det är bara "fundamentalister" som diskuterar sinsemellan och även idkar självanalys och kritik?"

Jag ser ingen diskussion eller självanalys, bara dogmatik, rättesnören och "holier than thou"-attityd.
Inlägget uppskattas av SGTallentyre

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?