feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Svensk femi-humor, eller?


Gå till senaste inlägget#1  Svensk femi-humor, eller? Kaiser
2011-01-13 04:10:50

Med anledning av de många brösttoner och höga röster kring vad som är God (Feministisk) Humor när det handlar om amerikanska tecknade TV-serier, http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s… , funderar jag över hur ... ja vaffan - dogmatiska feminister (ni vet vilka ni är) ställer sig till svenska succeer.

T ex Kvarteret Skatan:

(Safe for Work, samtliga)

http://www.youtube.com/watch?v=jht_eeTWJ3c&am…

http://www.youtube.com/watch?v=tgywF24TrgY

http://www.youtube.com/watch?v=DJpsMGNE30I&am…

De här fåtaliga exemplen utgår från ganska vanliga fördomar och vanföreställningar. Genom en viss överdrivenhet blir dessa, faktiskt, ganska roliga (generellt sett).

Med anledning av "Simpsons-tråden" undrar jag (med risk för att klassas som ett troll), om den här grundläggande premissen för satir är okej.

Om inte - på vilket sätt är det inte okej (att driva med vanföreställningar)?

En personlig reflektion baserad på fördomen om att feminister inte har någon humor blir, mtp "Simpsons-tråden" att fördomen, som alla fördomar, bottnar i en sanning (en postmodernistisk sådan ;) ).

ATT (ja det ska vara versaler) feminister inte har någon humor handlar förstås om att vi redan är så jävla förlöjligade av dem vi vill nå att vi skulle helt aldrig tas på allvar om vi någonsin vågade skratta åt vad Dworkin sagt.

Å andra sidan kanske vi skulle vinna mer på att tillåta oss en stor dos självironi (men det är bara min personliga uppfattning; jag brukar t om varna min sambo om att "här är dagens sexism" - och sen dra till med något alldeles way out west.

Jag tar inte min feminism på särskilt stort allvar - utom när det behövs. Förmodligen borde jag se mer sällan på the Big Lebowski ...)

#2  Sv: Svensk femi-humor, eller? feministTM
2011-01-14 00:59:22

Nej, jag tycker inte att Kvarteret Skatan är kul. Visst kan jag skratta åt nåt nån gång då eller då, men som helhet tänker jag att det förutom att det så anti-feministiskt dessutom är så höger.
Och ta självförsvarshistorien, det är ju bara att försöka göra det lustigt att ”feminister slår män”. Hur kan anti-feminism bli kul bara för att nån signalerar ”kul” samtidigt? Om det hade funnits nån twist på det kanske, men det gör det ju inte.

Vad tycker du själv är kul med de avsnitt som du har valt att länka till?

När det gäller att skämta om feminism tycker jag att Nour El-Refai gjort roligare grejer.

#3  Sv: Svensk femi-humor, eller? FumikoFem
2011-01-14 01:33:01

Alltså såhär:
Allt för ofta handlar det inte om humor alls utan om "humor", alltså att diverse rövhattar som ursäktar sin misogyni och alla annat skit med att kalla det "humor".
Och exempel på det här: Allt i från family guy till korkade misogyna hemska artiklar som ursäktas med att det var "satir" som den hemska som kom upp på Jezebel för ett tag sedan, till misogyna troll som slänger fram sexistisk dynga i kommentars fält på diverse nätsiter, till misogyna face book grupper, etc.

Sen kan det också ha med att humor som inte är menad att vara negativ blir sedd som det ändå för att det funkar bara inom en grupp. Och då menar jag inte den föraktfulla rövhatts "humorn" ovan.

Lösning för dom som tror att det funkar att ursäkta sig med "men det är bara ett skämt, lugna dig" och som börja beklaga sig när dom kritiseras: Om ni inte vill bli kritiserade och sedda som rejäla rövhattar - så bete er inte så då!

Och att skämta om sig som feminist: jadu, det är skillnad att driva med anti-feministiska fördomar om feminism och feminister, än att skämta på feminismens och feministers bekostnad, som då inte gör något annat än förstärker fördomar. Och sådant är bara korkad, lägg av med det. Eftersom "skämt" om feminism snarare blir kvinnoförnedrande sådana eftersom dom gör det på kvinnors bekostnad.

#4  Sv: Svensk femi-humor, eller? Marulken
2011-01-14 11:44:41

Jag gillar inte heller direkt kvarteret skatan, dom är så vanliga och tråkiga på nåt sätt, jag skrattar liksom inte. Som solsidan, det är samma sak där, svenssons prestigejakt, en blond undervacker fru som är ihop med asfula, vadheterhan......jo, nej kommer inte ihåg, han är fuuuuuuuuul i alla fall.

Haha, där fick han allt så han teg, känn dig som en feminist, parlamentetdeltagare som jag inte kommer ihåg namnet på.

Johan Rhenborg, nu kom jag på det.

#5  Sv: Svensk femi-humor, eller? Marulken
2011-01-14 11:46:53

Jag skrattar nog mest åt Petra Mede och Sarah Silverman för dom är lite tokiga.

#6  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-14 11:53:56

Om vi ska prata om fördomar om feminister så är väl den humorlösa feministen en rätt stark sådan, och den blir nog inte bättre av den här inställningen. Feminism som inte tål att skämtas med och ska stå över humor och satir är svår att ta på allvar.

Tycker ni jag har fel kan ni väl ge ett exempel på bra humor som driver med feminister?

#7  Sv: Escapist FumikoFem
2011-01-14 12:01:29

Det skämtas väl rätt mycket om feminism och feminister, av feminister själva? Lina Neidestam med serien Zelda är väl en exempel på det?

Men när feminister driver med anti-feministers fördomar så blir vi anklagade för "ni har ingen humor".
Detsamma som när en kritiserar misogyn "humor" och annan sorts förnedrande och föraktfull "humor".

Det är dom som tycker att exempelvis misogyn "humor" är "rolig" som inte har någon humor...

#8  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-14 12:25:05

Sarah Silverman är bra, men hon håller sig inte till snälla skämt direkt. Tvärtom skämtar hon väldigt rått om fördomar, ras, kön, sex och liknande. Om ni är oroliga för att Simpsons misstolkas måste Silvermans satir om t.ex. ras och etnicitet vara rätt illa också.

Sarah Silverman har förresten vikt ut sig och spelar gärna på att hon är en attraktiv kvinna. Det var hemskt när en tecknad Marge Simpson gjorde det, men nu är det OK? Är det för att hon är kvinna eller är det ett bevis på att humor är väldigt subjektivt?

Sarah Silverman är förresten en av mina egna favoriter, just för att hon är som hon är.

#9  Sv: Escapist FumikoFem
2011-01-14 12:32:12

Jag skrev om Lina Neidestam, inte Sarah Silverman.

#10  FumikoFem Escapist
2011-01-14 14:17:40

Jag väntade på att någon skulle ta upp Zelda, faktiskt. Här är ett bra feministskämt jag läste i Zelda nyligen.

Zelda har släpat hem en kille och de ska ha sex. Killen får feministiska tvivel när Zelda ber om att blir ordentligt påsatt. Hon drar då en rolig rant om hur hon har nog med andras bedömningar av hennes sexualitet, så ska hon nu tvingas bli bedömd av feminister och ha Gudrun Schyman vid sängen när hon knullar så att det blir rätt.

Jag har svårt att tänka mig att någon skämtar om Schyman-godkänt sex för feminister utan att det blir sura miner, men tydligen fungerar det. Zelda skämtar en del med sådana ämnen och att slitas mellan ideologisk övertygelse och en verklighet som inte är så enkel. Hon skämtar om feminister genom att klä dem i folks fördomar om dem. etc, etc. Precis som Simpsons, precis som många andra.

Att då fördöma ett skämt som misogynt skit och hylla det andra som feministiskt guld blir väldigt godtyckligt, precis som att tro att folk missar satiren i det ena skämtet men förstår den utan problem i det andra. Samma sak med Sarah Silvermans gränsöverskridande. Det verkar som om det finns dubbla standarder här och Zeldas feministiska smakdomare finns visst inte bara i sovrummet.

#11  FumikoFem Escapist
2011-01-14 14:18:04

Jag vet att du skrev om Zelda. Marulken skrev om Silverman.

#12  Sv: Escapist #10 FumikoFem
2011-01-14 14:25:40

Nja jag skrev inget om vad jag personligen tycker om serien Zelda, jag tog bara upp ett exempel.

Personligen så har jag problem med den samtidigt som jag tycker att den är bra på andra sätt.

Exempelvis på sådant du tog upp, alltså när ett skämt i serien snarare blir ett sätt att driva med feminister på ett sätt som kan riskerar att förstärka fördomar. Eller att skämtet på går ut på säga åt andra feminister på ett sätt som vi redan får skit från av andra, typ: "äh men ha mer självdistans! Överanalysera inte!" Det sista har jag sett ibland att den handlar om just det, alltså försöker säga att vi feminister "överanalyserar" vissa könsnormer när det inte handlar om det, för andra feminister är det vardag och ett problem, att förminska det är inte humor.

#13  Sv: Svensk femi-humor, eller? SGTallentyre
2011-01-14 14:48:02

Så en satirisk skildring av patriarkat förstärker patriarkatet?
Och satirisk skildring av feminister förstärker patriarkatet?

Vad blir kvar då? Finns det över huvud taget någon feministisk humor?

Eller stämmer fördomen att feminister saknar humor?

#14  Sv: SGTallentyre FumikoFem
2011-01-14 14:49:45

Om det är mig du vänder dig till så läs det jag skrivit om sådant som satir.

"Eller stämmer fördomen att feminister saknar humor?"

Om du själv bär på den fördomen så passar den säkert in i vad du tror, men det har inte med hur det ser ut att göra i alla fall.

#15  FumikoFem Escapist
2011-01-14 15:01:46

Skämt kanske riskerar att förstärka fördomar, men att agera som de humorlösa feminister utan självdistans som fördomarna säger att ni kan väl inte heller vara bra? Givetvis ska ingen känna sig tvungen att förminska något allvarligt genom att skratta åt det mot sin vilja, men humor som vapen och sätt att mötas borde inte förkastas för att det kan gå fel ibland.

Dessutom, kan man inte skratta åt sig själv eller acceptera att ens övertygelser verkar asburda eller lustiga för andra lär man inte ha så lätt att ta till sig berättigad kritik och ifrågasätta sig själv heller.

#16  Sv: Svensk femi-humor, eller? feministTM
2011-01-14 15:08:55

SGTallentyre sa:
Eller stämmer fördomen att feminister saknar humor?

Det där är så dumt att du känns som ett troll när du skriver så. Traditionellt exempel: om en nazist driver med judar skrattar nazister, men inte judar, och tvärtom. Det handlar om vem som befinner sig var i maktstrukturen och om skämtet slår neråt eller uppåt.

Jag, som är feminist och därmed saknar humor, skrattar åt t ex Nanna Johansson. http://www.fulheten.com/serie_bjornglenn.html

#17  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-14 16:35:43

Hela resonemanget om att humor måste sparka uppåt i någon fastställd humorhierarki blir lätt ett sätt att hålla sig själv helig och fredad från humor. Det blir dessutom väldigt godtyckligt om vilken grupptillhöirghet som ska gälla. Får jag t.e.x skämta om Gudrun Schyman? Hon är kvinna och feminist, men också mäktig politiker, mediaperson och äldre.

#18  Sv: Svensk femi-humor, eller? feministTM
2011-01-14 17:01:21

Just det, Escapist, världen är komplicerad. Alltså kommer ditt skämt om Gudrun Schyman tas emot OLIKA beroende på HUR du skämtar – alltså om skämtet riktas mot henne som kvinna, som feminist, som politiker etc.

#19  Sv: Escapist FumikoFem
2011-01-14 17:20:35

Som feministTM säger, det är olika. Sen oavsett vad du själv tycker om det så är det så många känner inför det, att skämta uppåt ses mer förståeligt, och att göra det neråt bemöts med mer kritik och ses som mer av förakt, det är förståeligt att det är så. Det går inte att ursäkta sig med att det är "helig och fredad".

#20  feministTM Escapist
2011-01-14 17:41:51

Ja, världen är komplex, och få passar snyggt in i bara en väldefinierad grupp. Folk som du ser som vita heteromän är kanske inte det, eller är mer än så. Och Gudrun Schymans grupptillhörighet kan inte delas upp så snyggt och enkelt beroende på situationen. Ett skämt om henne som feminist kommer många uppfatta om ett skämt som henne som kvinna. Striktra regler om vem som får skämta med vem kommer inte fungera.

Förresten, är du inte orolig för att feminister ska misstolka humorn i Nanna Johanssons serier och få sina fördomar förstärkta? Tänk om någon inte fattar grejen och tror att alla killar som är ledsna efter att blivit dumpade är som killen i serien?

#21  FumikoFem Escapist
2011-01-14 17:52:26

Jag ifrågasätter inte idén i sig. Det är klart att det är både generellt lättare att skämta uppåt och för priviligierade att hantera att bli skämtade om.

Men att säga att jag kan skämta om dig men du inte kan skämta tillbaka beroende på någon grupptillhörighet jag eller andra tillskriver dig fungerar inte. Jag har gett många exempel på hur det fungerar åt andra hållet på ett positivt sätt.

Dessutom finns det många som inte fattar eller uppskattar humorn i Zelda eller Fulheten, men det betyder inte nödvändigtvis att det är dåligt eller fördomsfullt. Det måste rimligtvis gälla åt andra hållet också, att humor som du själv inte förstår eller uppskattar kan ha en annan mening än att bekräfta fördomar. Allas humor fungerar inte likadant. Ett grovt skämt som spelar på fördomar kan ha en frigörande effekt, eller så kan det vara befriande för vissa att bara få skratta åt eländet ibland. Kolla Sarah Silvermans skämt om rasism, t.ex. Vem är hon som rik viting att skämta om att mexikaner luktar illa?

Jag försöker säga ifrån när någon drar sexistiska skämt, men inte för att man inte får skämta om vissa saker, utan för att det enskilda skämtet är dåligt och fördomsfullt. Kategoriska humorregler och grupper som står över humor fungerar inte.

#22  Sv: Svensk femi-humor, eller? Marulken
2011-01-15 15:03:06

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#23  Sv: Svensk femi-humor, eller? Marulken
2011-01-15 15:05:03

Jag vet inte om jag direkt gillar Sarah, men jag gillade hennes program.

En annan kul person är blonda killen i not another teen movie, han heter Eric Christian Olsen, han är skitrolig.

#24  Sv: Svensk femi-humor, eller? Marulken
2011-01-15 15:10:39

Feminister kanske är lite trötta på att skratta åt sig själva, det finns oändligt mycket material att inhämta på nätet av en feminist som vill "skratta åt sig själv". Och det är inte bara sig själv feministen kan skratta åt, det är även kvinnliga rättigheter, rätten till sin egen kropp, rätten till att uttrycka sig fritt, rätten till att inte bli utsatt för övergrepp osv i all oändlighet........så tjaaa, kanske feministen inte riktigt ser komiken i att Ebba witt brattström, blir kallad ebba fittpattström, nån annan blir kallad dum nazihora och en tredje ska bli straffknullad av hitler.

Men, ja, smaken är ju som arslet, hos vissa i alla fall.
Inlägget uppskattas av feministTM

#25  Sv: Svensk femi-humor, eller? Marulken
2011-01-15 15:13:39

Förklara det här escaipist:

"Skämt kanske riskerar att förstärka fördomar, men att agera som de humorlösa feminister utan självdistans som fördomarna säger att ni kan väl inte heller vara bra? "

Vad menar du, "ni" är?

Varför är du inloggad som feminist?

#26  Sv: Svensk femi-humor, eller? FumikoFem
2011-01-15 15:28:41

Ja det är jävligt tröttsamt med "ha självdistans" snacket. Än mer när det kommer från personer som tillhör den mest privilegierade gruppen i samhället. För det "skämtas" hela tiden sådär som Marulken tog upp i #24, se bara på skiten som kom upp gällande #prataomdet på twitter, flertalet rövhattar och troll tyckte det var såååå roligt att "skämta" på bekostnad av dom som berättade. Liksom, vi blir påmind som sådan föraktfull skithumor varje dag, irl som på nätet, överallt! Det räcker!

#27  Marulken Escapist
2011-01-16 09:58:11

Jag är inte sur. Jag är road över att en feminist lyssnar på påven.

Och med "ni" menar jag feminister med en viss inställning till humor.

#28  FumikoFem Escapist
2011-01-16 09:59:39

Att ha självdistans betyder inte att man ska ta skit.

#29  Sv: Svensk femi-humor, eller? feministTM
2011-01-16 13:14:04

Tja, den som blir "road" av en tråd där män talar om för kvinnor vad som är humor, är kanske man?
Inlägget uppskattas av FourthWave

#30  feministTM Escapist
2011-01-16 19:56:09

Jag har förklarat min syn på humor, inte berättat för någon vad humor är. Har du en annan definiton är det OK, men jag tycke rbara inte det fungerar att hålla sin egen grupp helig och få skämta om andra men inte bli skämtad om. Särskilt inte med så kategoriska grupper—mäns humor är fel, feministers humor är rätt.

#31  Sv: Escapist #30 FumikoFem
2011-01-16 21:17:57

"Har du en annan definiton är det OK, men jag tycke rbara inte det fungerar att hålla sin egen grupp helig och få skämta om andra men inte bli skämtad om."

Nu är det faktisk så att vi andra problematiserar och kritiserar, vi säger det vi tycker, dom som gillar sådan "humor" som vi kritiserat behöver inte hålla med. Och deras "humor" är inte hotad heller, den är normaliserad och accepterad i samhället. Jag skriver detta för det påminner mig om andra debatter där några av oss kritiserat något och blivit anklagade för att förespråka censur och whatnot, men dom som sprider det vi kritiserat dom får säga och tycka vad dom vill, men det får visst inte vi andra. Eh?

#32  FumikoFem Escapist
2011-01-17 00:22:34

Jag har inte anklagat någon för censur och välkomnar defintivt kritik, men om vi ska vända på det så tycks utrymmet för skämt om feminister vara rätt smalt. Jag vet att ingen är för censur, men jag är nyfiken på var gränserna går. Jag blir gärna påmind om mina privilegier och verkligheten bakom skämten jag skrattar åt, men att bli avfärdad som sexist av ren princip fungerar dåligt med mig.

Dessutom, när antifeminister kommer med kritik här på sajten är det väl ingen som accepterar att de inte vet vad de pratar om och bara upprepar andrahandsinformation. Varför skulle samma oinformerade kritik baserat på andras åsikter vara accepterat från feministiskt håll? Hur många kritiker tror du faktiskt har sett Simpsons, t.ex.? Problematisera på, men är det för mycket begärt att vara lite insatt? En enda googling räcker för att se att Simpsons är mer komplext än vad en snabb titt eller en enda bloggpost avslöjar. Det är inte ett försök att tysta. Tvärtom, i fallet med Simpsons. Jag skulle vilja att fler såg serien på riktigt och kunde diskutera den mer ingående. Det finns massor att diskutera, men att avfärda serien som sexistisk skit för att någon förvirrad påve eller skolnämndsmoralist säger det är inte diskussion eller kritik.

Att vara "ohotad", normaliserad eller populär är förresten inte bara dåligt. Feminismen i Simpsons kanske inte är så radikal och uttalad som i t.ex. Zelda, men multiplicerar du den med de miljontals fans av alla sorter som Simpsons har, tror du inte summan av positiv påverkan kan vara större? Jag är övertygad om det, särskilt eftersom feminister inte specialbehandlas och står över satir, utan har sina lustiga och löjliga egenheter precis som alla andra.

#33  Sv: Svensk femi-humor, eller? HardCandy
2011-01-17 21:01:39

Kan man inte tycka saker är roliga ur en annan synvinkel än den som var tänkt? Jag älskar Kvarteret Skatan, men t.ex. feministsketcherna är ibland lite svåra att veta tanken bakom. Hur allvarliga är de, hur mycket är harmlöst fjanteri? (svällande tamponger i näsan ÄR kul!) Likadant med Family guy som jag också älskar. Ibland gör de tydliga feministiska poänger, ibland är det sexistiskt fjanteri som man inte vet hur allvarligt man ska ta. Och eftersom jag till skillnad från Escapist inte tillhör en "priviligerad grupp" så har jag rätt att uttala mig om vad jag tycker är kul.

Ibland är det tydligt sexistiskt, kan vara kul och ha smarta poänger. Någon visade nyligen den här komikern för mig: http://www.youtube.com/watch?v=1jaiMzLhliA
och jag skrattade som fan! För han synliggör på sitt sätt manliga och kvinnliga könsroller, hora/madonna-problematiken, kvinnlig sexualitets begränsningar. Jag behöver inte svälja hela paketet bara för att något i det tilltalar mig. Varför ska man som feminist vara så rädd för saker? För humor, för fiktion, för fantasier? Som om sexism var smittsamt. Jag vet var jag står, jag förstår att alla inte är lika hardcore feminist som mig, om de t.ex. vill skämta lite om extrema feminister som många tycker är lite läskiga så kan man väl dels vara lite överseende, och dels ta det med lite självdistans.

#34  Sv: Escapist #32 FumikoFem
2011-01-17 21:20:19

Jag tycker jag har förklarat för mig personligen var gränsen går, och var en gräns går där det blir mer uppenbart för dom flesta att det bara är samma gamla föraktfulla och fördomsfulla skit som alltid.

Du har fått svar av andra som faktiskt sett och ser på serien, som Kx2, och förövrigt du fortsätter att dra upp Simpsons hela tiden, när vi andra diskuterar mest family Guy. Och om Simpson så: Simpsons är knappast helt utan problem.

Jag har sagt förut att det finns saker jag inte gillar i Zelda, jag accepterar det inte bar rakt av, som jag får en känsla av att andra gör.

#35  Sv: HardCandy #33 FumikoFem
2011-01-17 21:39:18

Jo det går säker att tycka att något är roligt ur en annan synvikel än den som var tänkt, men var går gränsen där? Är ett exempelvis "skämt" om våldtäkt, som family guy har, roliga? "skämt" om kvinnomisshandel? Igen, var går gränsen?
För om något säger något misogynt, menar det, och sedan ursäktar sig med att det var "humor", är det kul bara för att det går att se ur en annan synvinkel?

Och nej jag tror ingen sagt att vi ska vara rädda, jag har själv skrivit om vad jag anser är problemen. En person som skämtar om något hemskt, som drar ett "skämt" som handlar om misshandlade kvinnor, ja den får räkna med att bli kritiserad, vill dom inte bli det så får dom lägga av med att skämta då.

Och alla har inte samma syn på humor, eller på all sorts humor. Det som kan vara kul för dig i family guy kan ge magont åt någon annan, ge dom obehagskänslor, för det är något som dom kanske känner igen och som dom varit med om.
Det är som "skämten" om att kvinnor bara ska "stå i köket och laga mat", så kul för typ en man som skrattat åt det men för en kvinna som påminns om könsnormerna och all förväntan så var finns det roliga? Detsamma med "skämt" om våldtäkt, om kvinnomisshandel, rasism, HBTQ-fobi, etc.

En persons skämt är någon annans hemska upplevelser och vardag.

#36  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-17 21:48:55

HardCandy sa:
Och eftersom jag till skillnad från Escapist inte tillhör en "priviligerad grupp" så har jag rätt att uttala mig om vad jag tycker är kul.

Ah, sweet sarcasm. :)

#37  Sv: Svensk femi-humor, eller? FumikoFem
2011-01-17 21:50:54

Forts inlägg #35

HardCandy: #33
"Jag behöver inte svälja hela paketet bara för att något i det tilltalar mig. Varför ska man som feminist vara så rädd för saker? För humor, för fiktion, för fantasier? Som om sexism var smittsamt."

Nej men på samma gång så förstärks fördomar, så smittar kan en väl säga. Eftersom humor är liksom som allt annat något som påverkar och hjälper till att sprida och förstärka fördomar. Även om du vet var du står och inte tycker som dom fördomsfulla skämten så betyder det inte att andra gör det.

#38  Sv: Svensk femi-humor, eller? FumikoFem
2011-01-17 21:56:00

En tidigare artikel om en skitgrupp på facebook som tur är togs bort: http://www.aftonbladet.se/wendela/article4821…

Är sådan misogyn "humor" "rolig" för att det finns dom som säger att dom egentligen inte tycker så och drar dessa? För att ni vet vad ni tycker och inte håller med, blir sådan här skit "roligt"?

#39  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-17 21:57:34

FumikoFem sa:
Jag tycker jag har förklarat för mig personligen var gränsen går, och var en gräns går där det blir mer uppenbart för dom flesta att det bara är samma gamla föraktfulla och fördomsfulla skit som alltid.

Jag har förstått var din personliga gräns går, men jag tycker inte alls den är så allmän som du påstår. Du vill ha respekt för dina gränser men det blir svårt när du inte respekterar andras.

FumikoFem sa:
Du har fått svar av andra som faktiskt sett och ser på serien, som Kx2...

Ja, kx2 verkar faktiskt ha en del förstahandskunskap som backar upp kritiken. Inte så förvånande är den inte alls så fördömande som de som kritiserar utan att veta vad de pratar om.

FumikoFem sa:
...och förövrigt du fortsätter att dra upp Simpsons hela tiden, när vi andra diskuterar mest family Guy. Och om Simpson så: Simpsons är knappast helt utan problem.

Ah, har du tittat på Simpsons nu så att du kan ge mig specifika exempel? Vilka karaktärer är problematiska? Vilka episoder?

Du hade aldrig accepterat att någon från JÄIF kom med så okunnig kritik av feminismen. Varför ska jag alls ta dig på allvar nu och inte tro att du har gjort som så mpnga JÄIF:are och läst eller hört något någonstans som passar dina fördomar, och som du sedan okritiskt för vidare? Det verkar inte vara någon skillnad på er alls.

FumikoFem sa:
Jag har sagt förut att det finns saker jag inte gillar i Zelda, jag accepterar det inte bar rakt av, som jag får en känsla av att andra gör.

Frågan var inte om du gillar Zelda eller inte.

#40  FumikoFem: HardCandy
2011-01-17 21:58:43

Man kan väl sätta sina egna gränser för vad som är kul på rätt sätt och vad som är obehagligt. Jag tycker att Family guys skämt om våldtäkt och kvinnomisshandel oftast är askul. Det har för övrigt varit just min vardag, vilket har gjort att jag kanske just har en mörkare humor än många andra. Jag tycker dock oftast att det framgår väldigt tydligt att det inte är något författaren till Family guy uppmuntrar till eller tycker är kul på riktigt. Ofta brukar ju t.ex. Family guys skämt om våldtäkt handla om hollywoods bild av våldtäkter. De skämtar med den lite fåniga bilden om det "perfekta offret som duschar maniskt, sminkar sig som en clown etc". Jag tror också att folk har ett behov av att skämta om det förbjudna, och om saker som gör ont. Jag blir verkligen tacksam när jag ges möjligheter att skratta åt smart skrivna våldtäktsskämt. Om något så lättar det på smärtan.

Sen finns det såklart osmakliga våldtäktsskämt som gjort mig illa till mods. Men då finns det oftaste en underliggande obehaglig åsikt som framgår ganska tydligt. Och det gör liksom inte att jag kategoriskt kan banna våldtäktsskämt bara för att vissa är osmakliga. Det är väl det som är klurigt. Alla har inte samma humor. För vissa är Family guy obehagligt. Men samtidigt vill jag inte bara ha pk feministisk humor (även om också det är guld i många stunder!) utan jag vill också ha mörk skruvad humor i världen, för vissa behöver det.

#41  Sv: Svensk femi-humor, eller? FumikoFem
2011-01-17 22:03:12

Ursäkta, menar ni att vara privilegierad inte har med detta att göra? Hur tänker ni? Och jo, ni har rätt att uttala om vad ni tycker är kul, för vi andra sitter här förstås och säger att ni inte får det... Eller inte.

Alltså, är det för mycket begärt att tänka på andras känslor? Att inte såra andra. Som att det alltid ska handla om att dom som inte tar åt sig av något, dom verkar ha tolkningsföreträde över alla andra?

Nej okej, misogyn humor är visst okej för många så länge det finns någon som kan skratta åt det, inte ta åt sig av det, inte bryr sig för allt är okej så länge det kallas "humor", och whatever.

#42  lite OT men.. HardCandy
2011-01-17 22:11:15

...Simpsons är ju mycket mer sexistiskt än Family guy!

Till exempel så är både Marge och Louis undergivna kvinnor som båda är tillsammans med en alkoholiserad utnyttjande idiot till man. Men i Simpsons gullifieras allting och deras konflikter ska gärna lösas (dvs Marge förlåter Homer) medan Family guy aldrig blir fint, det är liksom underförstått att Louis blir behandlad som skit.

Sen har jag märkt hur pojkar i Simpsons kan misshandlas ganska vilt, av varandra eller av Homer. Det är bara kul. Men jag tror aldrig jag har sett Lisa bli slagen och blir hon det så är det synd om henne. Am I right? För kvinnor är sköra. I Family guy behandlas alla lika. Mest av alla terroriseras Meg vilket är det återkommande skämtet, men både manliga och kvinnliga karaktärer får rikligt med smäll.
Inlägget uppskattas av fredriktomte

#43  Sv: HardCandy FumikoFem
2011-01-17 22:12:03

Ja klart en kan sätta sin egna gränser, men i en värld där många inte bryr sig ett piss om vad folk känner så kommer en få skit för att en står upp mot det. En förväntas att ha mer självdistans ju mer skit en råkar ut för, förväntas känna mindre och inte ta åt sig. Och okej det är vad du tycker är kul, men för andra är det bara en påminnelse, alla har inte samma syn på humor som att orka med mer och vad som brukar sägas.
Problemet är att samhället bryr sig mer om dom som inte tar åt sig och tycker det är kul. Ett "våldtäktsskämt" som handlar om att kasta skit på förövaren är en sak, en annan när den bara gör det på bekostnad av den våldtagna. Och jag vet att du skrev om detom att det varit din vardag, och att det finns dom som blivit våldtagna som kan skratta åt det ändå. Men för många som har dessa hemska erfarenheter så är det inte "roligt" överhuvudtaget, det är bara mer smärta. Och världen kan inte cirkulera kring vad som som inte tar åt sig tycker och tänker.
Exempelvis att slänga fram ett "skämt" om kvinnomisshandel på en kvinnojour, hur många tror du skulle tycka att det är "humor"? Ja tror dom skulle ta jävligt illa och och se det som att den som dragit det inte bryr sig ett piss hur andra känner.

#44  Sv: HardCandy #40 FumikoFem
2011-01-17 22:17:33

Men vad fan, klickade på "Skicka inlägg" innan jag var klar...

"Sen finns det såklart osmakliga våldtäktsskämt som gjort mig illa till mods. Men då finns det oftaste en underliggande obehaglig åsikt som framgår ganska tydligt. Och det gör liksom inte att jag kategoriskt kan banna våldtäktsskämt bara för att vissa är osmakliga. Det är väl det som är klurigt. Alla har inte samma humor. För vissa är Family guy obehagligt. Men samtidigt vill jag inte bara ha pk feministisk humor (även om också det är guld i många stunder!) utan jag vill också ha mörk skruvad humor i världen, för vissa behöver det. "

Okej, du och jag har en helt annan syn gällande det här, men du menar att du kan inte kritisera några "våldtäktsskämt" alls oavsett hur hemska för att du tycker flera andra är roliga? Hur ska du då kunna konfrontera det negativa, alla fördomar? Struntar i det?
Jag vet inte ens vad "pk feministisk humor" är för något. Men om du menar med "pk feministisk humor" att exempelvis inte slänga fram ett "skämt" om kvinnomisshandel till en kvinna som blivit misshandlad som "pk feministisk humor", ja du, då föredrar jag den sortens humor 24/7.

#45  FumikoFem: HardCandy
2011-01-17 22:23:46

Jag har fått intrycket genom trådens gång att Escapist får höra lite då och då att han är man och att det påverkar hans uppfattning i frågan. Tycker bara att det är ett lame diskussionstrick som bara ska tas upp när det är relevant. Vilket det uppenbarligen inte är eftersom inte jag heller delar er syn på humor men OJSAN varken har kuk eller hetero läggning. Känns skönt att ni kanske då måste ta mina ord på allvar istället för att förminska mig till min könstillhörighet. Puh.

Men nej, såklart det inte är lätt att veta var man ska sätta gränsen. Men att skydda någon från att bli sårad kan stjäla någon annan på ett skratt. Och på ens frihet. Jag menar inte heller att jag har tolkningsföreträde. Jag har full förståelse för att man kan bli illa till mods av Family guy om man inte har min humor. Och man får gärna ifrågasätta och kritisera Family guy. Men då kommer jag att stå fast vid att jag inte tolkar den som misogyn. Så, vems åsikt är värd mest?
Inlägget uppskattas av fredriktomte

#46  Sv: HardCandy #42 FumikoFem
2011-01-17 22:23:54

"..Simpsons är ju mycket mer sexistiskt än Family guy!"

Jag tror inte så många skulle hålla med dig om det. Simpsons, av vad jag minns (till skillnad från family guy) har till och med fått ett par positiva artiklar på feministing. En som handlade om Lisa Simpsons som feminist, och den andra kom jag inte ihåg.

Och om family guy: http://bitchmagazine.org/post/televism-the-of…

Personligen så ser jag problem med Simpsons också, som exempelvis dess könsnormer och sexism som den har med.

"Till exempel så är både Marge och Louis undergivna kvinnor som båda är tillsammans med en alkoholiserad utnyttjande idiot till man. Men i Simpsons gullifieras allting och deras konflikter ska gärna lösas (dvs Marge förlåter Homer) medan Family guy aldrig blir fint, det är liksom underförstått att Louis blir behandlad som skit. "

Jag ser inte hur family guy är mindre sexistisk, med tanke på hur kvinnor och män skildras där, och som du själv skriver: "medan Family guy aldrig blir fint, det är liksom underförstått att Louis blir behandlad som skit."
Och "Mest av alla terroriseras Meg vilket är det återkommande skämtet, men både manliga och kvinnliga karaktärer får rikligt med smäll. "

Så det är Humor alltså?

#47  Sv: HardCandy #45 FumikoFem
2011-01-17 22:32:27

"Jag har fått intrycket genom trådens gång att Escapist får höra lite då och då att han är man och att det påverkar hans uppfattning i frågan. Tycker bara att det är ett lame diskussionstrick som bara ska tas upp när det är relevant. Vilket det uppenbarligen inte är eftersom inte jag heller delar er syn på humor men OJSAN varken har kuk eller hetero läggning. Känns skönt att ni kanske då måste ta mina ord på allvar istället för att förminska mig till min könstillhörighet. Puh."

Jag har pratat om olika grupper och privilegier ja? Det med om att det är olika om ett skämt går upp eller nedåt så att säga. Och var handlar det om att förminska dig till könstillhörighet? Är det fel att ha en kulturell och social kontext om kön?

"Men nej, såklart det inte är lätt att veta var man ska sätta gränsen. Men att skydda någon från att bli sårad kan stjäla någon annan på ett skratt. Och på ens frihet. Jag menar inte heller att jag har tolkningsföreträde. Jag har full förståelse för att man kan bli illa till mods av Family guy om man inte har min humor. Och man får gärna ifrågasätta och kritisera Family guy. Men då kommer jag att stå fast vid att jag inte tolkar den som misogyn. Så, vems åsikt är värd mest? "

Jag kan inte säga att det rör mig det minsta i ryggen om jag skulle stjäla skratt från personer som tycker att det är kul att dra kvinnomisshandels "skämt" för misshandlade kvinnor exempelvis. Jag skulle bara tycka att det är bra att jag gjort det. Eller exempelvis jag skiter i om jag tar ifrån skratt från diverse troll som slänger fram kvinnohat för att dom tycker det är "kul", genom att säga åt dom att sticka och skita på sig, och dom bannas.
"Men då kommer jag att stå fast vid att jag inte tolkar den som misogyn. Så, vems åsikt är värd mest? ""
Finns det egentligen något humor som du alls tycker kan vara misogyn?

#48  FumikoFem: HardCandy
2011-01-17 22:37:55

Men alltså vilket pucko drar ett våldtäktsskämt på en kvinnojour? Det klart att det ska finnas skyddade sfärer. Sen vill jag bara förtydliga att det inte handlar om att jag rycker på axlarna och "inte tar åt mig". Jag BEHÖVER våldtäktshumor. Jag måste få kunna skämta om det värsta, humor är ett utomordentligt sätt att bearbeta smärta på. Jag vet att jag inte är ensam med den mekanismen. Jag skulle såklart vilja kunna skydda andra som varit med om våldtäkter eller de vanliga sexuella trakasserierna man är utsatt för som kvinna från all humor som kan skada dem, och samtidigt kunna skämta så fritt som jag behöver. Men det kommer inte att funka i alla sfärer. Jag kan tycka att vissa TV-kanaler inte ska visa vad som helst vid alla tidpunkter på dygnet, utan människor ska helst kunna välja lite hur magstark humor de ska titta på och inte. När det går.

Och jo jag kan kritisera våldtäktsskämt. Om jag till exempel tycker att det verkar finnas ett negativt budskap bakom det så kan jag ju kritisera budskapet bakom det, men kanske inte själva handlingen att skämta om något så hemskt. För jag tycker underliggande budskap är viktigare. Vad man egentligen menar med det.

Men själv, bryr du dig ett piss om hur jag funkar eller hur andra människors humor funkar?

#49  Sv: Escapist #39 FumikoFem
2011-01-17 22:38:59

"Jag har förstått var din personliga gräns går, men jag tycker inte alls den är så allmän som du påstår. Du vill ha respekt för dina gränser men det blir svårt när du inte respekterar andras."

Inte respekterar andras gränser? Låt mig ge ett exempel: En person som tar illa upp av att flera troll kommer hit och slänger fram kvinnohatiska kommentarer, dom blir bannade, vems gräns är det som det handlar om här? Jag hårdrar? Ja jag vill försöka få fram en poäng.

"Ah, har du tittat på Simpsons nu så att du kan ge mig specifika exempel? Vilka karaktärer är problematiska? Vilka episoder?

Du hade aldrig accepterat att någon från JÄIF kom med så okunnig kritik av feminismen. Varför ska jag alls ta dig på allvar nu och inte tro att du har gjort som så mpnga JÄIF:are och läst eller hört något någonstans som passar dina fördomar, och som du sedan okritiskt för vidare? Det verkar inte vara någon skillnad på er alls."

Du kanske kan sluta utgå ifrån att den enda som får ha åsikter om Simpson är den som typ följt seriens alla 518 säsonger?

"Frågan var inte om du gillar Zelda eller inte."

Nähä, vad var frågan?

#50  Sv: HardCandy #48 FumikoFem
2011-01-17 22:49:35

"Men alltså vilket pucko drar ett våldtäktsskämt på en kvinnojour? Det klart att det ska finnas skyddade sfärer. Sen vill jag bara förtydliga att det inte handlar om att jag rycker på axlarna och "inte tar åt mig". Jag BEHÖVER våldtäktshumor. Jag måste få kunna skämta om det värsta, humor är ett utomordentligt sätt att bearbeta smärta på. Jag vet att jag inte är ensam med den mekanismen."

Skulle du tycka att facebook gruppen som artikeln jag länkade till här: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… är rolig? Eller det "skämt" om kvinnomisshandel som Malin Wollin drar fram: http://www.aftonbladet.se/wendela/article4821… och som hon verkar tycka är jätte kul. ja, gu, kvinnomisshandel är verkligen "kul"... Liksom, sådan "humor" handlar inte om något annat än att skämta på bekostnad av misshandlade kvinnor. Men det är alltså "humor". No, I don't get it.

"Jag skulle såklart vilja kunna skydda andra som varit med om våldtäkter eller de vanliga sexuella trakasserierna man är utsatt för som kvinna från all humor som kan skada dem, och samtidigt kunna skämta så fritt som jag behöver. Men det kommer inte att funka i alla sfärer. Jag kan tycka att vissa TV-kanaler inte ska visa vad som helst vid alla tidpunkter på dygnet, utan människor ska helst kunna välja lite hur magstark humor de ska titta på och inte. När det går."

"Och jo jag kan kritisera våldtäktsskämt. Om jag till exempel tycker att det verkar finnas ett negativt budskap bakom det så kan jag ju kritisera budskapet bakom det, men kanske inte själva handlingen att skämta om något så hemskt. För jag tycker underliggande budskap är viktigare. Vad man egentligen menar med det."

Det är väl det som jag skrev om att det är skillnad att driva med förövaren än att göra det med offret. Bara det att färre verkar tycka att det är kul att driva med förövaren, för det anses väl inte vara så chockerande, så provocerande eller så kontroversiellt.

"Men själv, bryr du dig ett piss om hur jag funkar eller hur andra människors humor funkar? "

Jo jag bryr mig så tills vida att som jag sagt så får ni tycka det är kul om ni vill, jag har bara problematiserat och tala om hur exempelvis sexistiska "skämt" förstärker fördomar, även dom du själv inte bär på fördomarna så är det inte så för allt. Hur misogyna "skämt" hjälper till att normalisera misogyni i samhället och får färre att ta det på allvar. Och andra saker om jag tagit upp.

#51  FumikoFem: HardCandy
2011-01-17 22:51:27

Nej, jag menade att du bland flera har förminskat Escapist till sin könstillhörighet.
Ex:
"Ja det är jävligt tröttsamt med "ha självdistans" snacket. Än mer när det kommer från personer som tillhör den mest privilegierade gruppen i samhället. "

och

"Tja, den som blir "road" av en tråd där män talar om för kvinnor vad som är humor, är kanske man?"

Tröttsamt. Speciellt eftersom det verkar vara ett återkommande tema i många trådar på feminetik lately.


"Jag kan inte säga att det rör mig det minsta i ryggen om jag skulle stjäla skratt från personer som tycker att det är kul att dra kvinnomisshandels "skämt" för misshandlade kvinnor exempelvis. Jag skulle bara tycka att det är bra att jag gjort det. Eller exempelvis jag skiter i om jag tar ifrån skratt från diverse troll som slänger fram kvinnohat för att dom tycker det är "kul", genom att säga åt dom att sticka och skita på sig, och dom bannas.
"Men då kommer jag att stå fast vid att jag inte tolkar den som misogyn. Så, vems åsikt är värd mest? ""
Finns det egentligen något humor som du alls tycker kan vara misogyn?"

Du kan alltså inte under några omständigheter acceptera någon form av humor som inte är det minsta tvetydig, helt tydlig i sitt budskap som antingen ska röra irrelevanta ting eller SUPERTYDLIGT slå på den som är OND?

Jo, klart jag kan tycka det finns misogyn humor. Men jag tycker inte Family guy är det. Sen finns det andra som tycker det. Hur kan det komma sig? Jo, för att humor ofta är väldigt individuellt tolkad. Personligen tycker jag att "snällare" humor om män och kvinnors olikheter, vanligt i kass ståuppkomik är mycket värre och skadligare. Eftersom det i princip är sexistiska åsikter framlagda med lite humorskimmer för att det ska fastna bättre. Där känns utflippade våldtäktsskämt mycket mer harmlöst.

#52  Sv: HardCandy #51 FumikoFem
2011-01-17 23:06:58

Jag riktade det inte specifikt mot Escapist, utan mot just gruppen som, har mest privilegier av alla, och om exempelvis en tittar på vilken grupp som framför allt anses ha tolkningsföreträde på humor i exempelvis USA eller Sverige så tillhört dom just den mest privilegierade gruppen, flest ståuppkomiker till exempel kommer från den gruppen.

"Tröttsamt. Speciellt eftersom det verkar vara ett återkommande tema i många trådar på feminetik lately."

Jag kan förstå, för att även här på feminetik är vi knappast frånvarande från könsnormer eller privilegier bara för att vi kallar oss feminister, eller agerar i ett vakuum.

"Du kan alltså inte under några omständigheter acceptera någon form av humor som inte är det minsta tvetydig, helt tydlig i sitt budskap som antingen ska röra irrelevanta ting eller SUPERTYDLIGT slå på den som är OND?"

Jag tycker exempelvis inte att misogyn, rasistisk eller HBTQ-fobisk, fat-phobic humor är kul nej. Jag tycker exempelvis inte att humor som bara handlar om att kasta skit och skämta på bekostnad av kvinnor som blivit misshandlade som "humor" nej.

"Jo, klart jag kan tycka det finns misogyn humor. Men jag tycker inte Family guy är det. Sen finns det andra som tycker det. Hur kan det komma sig? Jo, för att humor ofta är väldigt individuellt tolkad. Personligen tycker jag att "snällare" humor om män och kvinnors olikheter, vanligt i kass ståuppkomik är mycket värre och skadligare. Eftersom det i princip är sexistiska åsikter framlagda med lite humorskimmer för att det ska fastna bättre. Där känns utflippade våldtäktsskämt mycket mer harmlöst."

Okej, jag tycker både och är dåliga och hemska. Och jag har inte orka för så kallad chockhumorn som bara handlar om att vara hemsk, som handlar om att vara provocerande, kontroversiell, etc.

#53  FumikoFem: HardCandy
2011-01-17 23:14:23

Jag tycker gruppen du länkade till verkade tråkig och sexistisk. Jag tycker också att det kan vara svårt att klassificera humor som rasistisk eller sexistisk. Jag tycker också att det ibland kan vara av värde att fråga de grupper man skämtar om hur de upplever skämtet. Det kan ge ett värdefullt perspektiv på skämtet men det är inte den enda värdefulla åsikten. Jag tycker inte att det är jättekonstigt att man kan tycka skämtet som Malin Wollin tog upp är kul även om man inte gillar kvinnomisshandel på riktigt. Men jag tycker kanske inte att skämtet passar på alla ställen och man kan ska vara försiktig bland vilket folk man drar det.

Jag menar att ibland är det svårt att veta om man skämtar om förövaren eller offret. Jag upplever inte att Family guy skämtar på offrets bekostnad. Hur upplever du att de skämtar? Vad är det underliggade budskapet i deras våldtäktsskämt?

#54  Sv: HardCandy #53 FumikoFem
2011-01-17 23:27:50

Jag tycker inte att det är svårt att klassificera skämt som sexistisk och rasistisk. Många olika "skämt" som exempelvis dom som fanns med i båda artiklarna på aftonbladet, är vad jag anser är misogyna. Dom är liksom ingen skillnad på om någon verkligen anser det som dessa "vitsar" går ut på, den enda skillnaden är att folk kan lägga till "det är ett skämt", efteråt. Och med det så blir det som att precis allt är tillåtet - så länge du ursäktar det med att det var ett skämt.
Och ja, att fråga gruppen som skämtet handlar om har jag också skrivit om, men igen så kommer vi tillbaka på, dom i gruppen som tar åt sig eller dom som inte gör det? Ska en hela tiden gå efter dom som inte tar åt sig så blir det bara problem.

Det som Wollin skrev är just vad jag menar att det finns inget i det som handlar om något annat än att driva med kvinnor som blivit misshandlade, att göra det på deras bekostnad. Det är det enda som det handlar om och varför skratta personer då? För att det är chockerande? Provocerande? Kontroversiellt? Dom tycker att det är så absurt att skämta om så därför skrattar dom? Dom skrattar inte för att dom tycker det är kul utan för att dom reagerar så inför något som tycker är hemskt? Ja alla dessa frågor är vad jag sett getts som anledningar.

"Jag menar att ibland är det svårt att veta om man skämtar om förövaren eller offret. Jag upplever inte att Family guy skämtar på offrets bekostnad. Hur upplever du att de skämtar? Vad är det underliggade budskapet i deras våldtäktsskämt?"

Feministing har tagit upp detta: http://feministing.com/2010/02/03/hey-seth-ma…

"skämtet" om våldtäkt går ut på att driva med offret, att det framställs som att det är "hillarious" att han våldtas.

#55  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-18 00:07:12

FumikoFem sa:
Inte respekterar andras gränser?

Jag tycker inte sättet som försvaret av Simpsons har avfärdats som ursäkter och illa dold sexism är särskilt respektfullt.

FumikoFem sa:
Du kanske kan sluta utgå ifrån att den enda som får ha åsikter om Simpson är den som typ följt seriens alla 518 säsonger?

Har du ens sett en säsong? Skulle vi kunna ha en diskussion om några av seriens huvudkaraktärer? Nej, förmodligen inte. Det verkade komma som en total överraskning att det förekom feministiska karaktärer och episoder i Simpsons, och det är knappast mycket begärt att känna till det om man ska kritisera serien ur ett feministiskt perspektiv. Sättet det ignoreras på och kritiken fortsätter rabblas slår mig som rätt dogmatiskt.

Ingen har sagt att du inte får ha en åsikt. Men jag påpekar samma sak som du själv nog skulle påpekat om det handlade om kritik mot feminism—en oinformerad åsikt är rätt värdelös.

FumikoFem sa:
Nähä, vad var frågan?

Den står i sista stycket i #32.

#56  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-18 00:22:45

FumikoFem sa:
"Till exempel så är både Marge och Louis undergivna kvinnor som båda är tillsammans med en alkoholiserad utnyttjande idiot till man. Men i Simpsons gullifieras allting och deras konflikter ska gärna lösas (dvs Marge förlåter Homer) medan Family guy aldrig blir fint, det är liksom underförstått att Louis blir behandlad som skit. "

Det här är så ensidigt att du inte kan ha sett några episoder där Marges egenheter avhandlas. Om du tror att hon bara är en perfekt, undergiven kvinna som står ut med en idiot till man vet du *ingenting* om Simpsons. Att deras förhållande spelar på traditionella könsroller betyder inte att de hyllas.

Antingen är du inte insatt eller så är du blind för Marge som karaktär, annat än hennes yta.

#57  Sv: Escapist #56 FumikoFem
2011-01-18 00:27:48

Hey, Escapist, wrong person..

#58  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-18 02:03:30

Ledsen, det var ju Hardcandy som skrev citatet jag kommenterade i #56.

Men allvarligt, Simpsons är inte alls så simpelt. Jag kan rabbla långa listor med episoder där könsrollerna är föremål för humor och satir.

Det finns förstås problem. Som jag tidigare påpekat är det alltid Homer som är föremål för slapstickhumor. Av någon anledning är det nästan aldrig kul när kvinnor trillar eller utsätts för våld.

#59  till Escapist fredriktomte
2011-01-18 09:44:05

Jag håller med Hard Candy. Inte så att jag skulle kalla Simpsons sexistiskt, men det är uppenbart att kvinnor behandlas på ett annat sätt i serien. Precis som Hard Candy säger är i princip allt fysiskt våld riktat mot pojkar och män. Det kanske beror på missriktad välvilja, men det förstärker tendensen att det är männen som får vara roliga, medan de kvinnliga karaktärerna är seriösa (och i en skämtserie är det inte någonting bra). Det verkar också förstärkande i förhållande till uppfattningen att våld är värre när det drabbar kvinnor.

Risken att skämt om våldtäkt ska få folk mer positivt inställda till våldtäkt tror jag är mycket liten. Däremot är det desto lättare att få folk att stärkas i uppfattningar som är ganska vanliga, som att män har mer humor än kvinnor och att det är värre när kvinnor råkar illa ut.

#60  fredriktomte Escapist
2011-01-18 10:55:05

Det är jag som påpekat att allt komiskt våld drabbar männen i Simpsons. Det vet jag eftersom jag sett serien. Men som jag också skrivit är det den enda stora skillnaden i humor. Kvinnliga karaktärer matchar i övrigt männen väldigt bra—också en insikt som kommer från att jag faktiskt sett det jag kritiserar.

Jag har också listat många episoder och karaktärer som är positiva. Så länge ingen annan kan göra det låter er kritik väldigt ytlig och oinformerad.

#61  till FumikoFem och Hardcandy fredriktomte
2011-01-18 10:55:46

HardCandy sa:
Jag menar att ibland är det svårt att veta om man skämtar om förövaren eller offret. Jag upplever inte att Family guy skämtar på offrets bekostnad. Hur upplever du att de skämtar? Vad är det underliggade budskapet i deras våldtäktsskämt?"


FumikoFem sa:
Feministing har tagit upp detta: [länk]


Artikeln av Valenti svarar inte på HardCandys fråga. Den säger ingenting om vad det underliggande budskapet i Family Guys våldtäktsskämt skulle vara. Eftersom länkarna till de tidigare artiklarna inte fungerar säger den inte ens någonting om varför våldtäktsskämt i allmänhet skulle vara dåliga.

FumikoFem sa:
Jag tror inte så många skulle hålla med dig om det. Simpsons, av vad jag minns (till skillnad från family guy) har till och med fått ett par positiva artiklar på feministing. En som handlade om Lisa Simpsons som feminist, och den andra kom jag inte ihåg.


När du skriver "inte så många" så räknar du alltså bara bloggare på feministing. Vad är vi andra människor för dig? Räknas inte vi? Som jag skriver i #59 håller jag med HardCandy. Simpsons är mer könsrollskonserverande/minde könsrollsutmanande än Family Guy (även om jag inte skulle kalla någon av tv-serierna för sexistisk).

Artiklarna du länkat till är för övrigt belysande. Bloggaren bakom genomgången av sexistiska, rasistiska, osv skämt tycks inte förstå vad satir är för någonting (mer om det nedan) och Valenti ger tydligt uttryck för just det HardCandy kritiserar, nämligen uppfattningen att det på något sätt är mycket värre när en kvinna drabbas (av våld) än när en man drabbas. Angående Valentis blogginlägg citerar jag mig själv från http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…:

fredriktomte sa:
Valenti tyckte alltså tidigare att Family Guy var "hilarious", ända tills de började ha skämt om våldtäkt och våld mot kvinnor. Med tanke på innehållet i Family Guy måste jag dra slutsatsen att Valenti tycker att (icke-sexuellt) våld, mord och olyckor som leder till livslånga skador är "hilarious" så länge offren är män. Men när offren är kvinnor, då jävlar är det inte roligt längre. Jag är ledsen, men jag kan inte ta sådan kritik på allvar. Än mindre när kritiken ska handla om jämställdhet. Att göra skillnad på våld som drabbar män (= roligt, rätt åt idioten) och våld som drabbar kvinnor (= hemskt, kvinnor måste beskyddas) tycker jag tvärtom spelar rakt i händerna på våra könsrollsideal.


FumikoFem sa:
Det är väl det som jag skrev om att det är skillnad att driva med förövaren än att göra det med offret. Bara det att färre verkar tycka att det är kul att driva med förövaren, för det anses väl inte vara så chockerande, så provocerande eller så kontroversiellt.


Det drivs visst med förövare. Problemet är att du och dina gelikar inte förstår att udden är riktade mot förövaren om det inte görs övertydligt. Författaren till den blogg du länkade till som kritiserade Family Guy demonstrerar sitt oförstånd tydligt i denna artikel: http://bitchmagazine.org/post/televism-not-ju… Jag menar, Hur kan man tro att Family Guy klippet som beskrivs går ut på att rättfärdiga och förespråka att föräldrar misshandlar och till och med försöker döda sina döttrar? Hur kan man tro att människor som ser tv-serien faktiskt skulle få för sig att det är okej att misshandla och döda sina döttrar pga det klippet? Det är uppenbart att bloggförfattaren helt enkelt inte förstår satir. Överhuvudtaget.

#62  till Escapist fredriktomte
2011-01-18 11:03:04

Alltså, jag har också sett i princip varje avsnitt av Simpsons (förutom just den sista säsongen där jag bara sett ett par avsnitt).

Och som jag påpekar försöker jag inte hävda att Simpsons är sexistisk. Det är väl också ganska uppenbart att upphovsmakarna bakom Simpsons har någon form av feministiskt patos, med tanke på hur många avsnitt som uttryckligen handlar om jämställdhetsfrågor och med tanke på Lisas karaktär.

Men ingenting av ovanstående gör HardCandys kritik irrelevant. En annan möjlig kritik mot Simpsons (och denna gäller även Family Guy) är att flertalet biroller är manliga. Vi har Burns och Smithers, Barney och Moe, Rev. Lovejoy och Ned Flanders, Crusty och Kent Brockman, Mayor Quimby, Chief Wiggums och Fat Tony. För att bara nämna några. Mot det finns ett fåtal kvinnliga karaktärer, mestadels fruar till de manliga karaktärerna (t.ex. Ned och Lovejoys fruar), som totalt sett inte får i närheten lika mycket tid i rutan som de manliga karaktärerna.

#63  Sv: fredriktomte #61 FumikoFem
2011-01-18 11:32:48

"Artikeln av Valenti svarar inte på HardCandys fråga. Den säger ingenting om vad det underliggande budskapet i Family Guys våldtäktsskämt skulle vara. Eftersom länkarna till de tidigare artiklarna inte fungerar säger den inte ens någonting om varför våldtäktsskämt i allmänhet skulle vara dåliga."

Läs kommentarerna då. Och du ser uppenbarligen inget problem med att family guy tycker att det är "komiskt" när någon blir våldtagen? Att det är något att skratta åt, för det är precis vad serien gör, det finns ingen kritik och ingen annat heller än ett försök till att chockera.

"När du skriver "inte så många" så räknar du alltså bara bloggare på feministing. Vad är vi andra människor för dig? Räknas inte vi? Som jag skriver i #59 håller jag med HardCandy. Simpsons är mer könsrollskonserverande/minde könsrollsutmanande än Family Guy (även om jag inte skulle kalla någon av tv-serierna för sexistisk)."

"minde könsrollsutmanande" vadå, för att family guy går efter "equal opportunity"? Delvis den sprider skit lika mycket åt alla grupper, är det det som du tänker på? Tröttsamt med sådant tänk tycker jag, eftersom det helt förbiser att vi inte lever i ett samhälle där alla grupper har det lika bra.

"Artiklarna du länkat till är för övrigt belysande. Bloggaren bakom genomgången av sexistiska, rasistiska, osv skämt tycks inte förstå vad satir är för någonting (mer om det nedan) och Valenti ger tydligt uttryck för just det HardCandy kritiserar, nämligen uppfattningen att det på något sätt är mycket värre när en kvinna drabbas (av våld) än när en man drabbas. Angående Valentis blogginlägg citerar jag mig själv från [länk]:"

Det handlar snarare om att ni har skilda åsikter, inte att hen har fel eller inte förstår satir. Och du verkar anse att det går att ursäkta det mesta så länge det kallas satir, det verkar hen däremot inte anse.

"Det drivs visst med förövare. Problemet är att du och dina gelikar inte förstår att udden är riktade mot förövaren om det inte görs övertydligt. Författaren till den blogg du länkade till som kritiserade Family Guy demonstrerar sitt oförstånd tydligt i denna artikel: [länk] Jag menar, Hur kan man tro att Family Guy klippet som beskrivs går ut på att rättfärdiga och förespråka att föräldrar misshandlar och till och med försöker döda sina döttrar? Hur kan man tro att människor som ser tv-serien faktiskt skulle få för sig att det är okej att misshandla och döda sina döttrar pga det klippet? Det är uppenbart att bloggförfattaren helt enkelt inte förstår satir. Överhuvudtaget. "

Exemplen jag har getts i debatten här där det sägs drivas med förövaren visar inte på att det faktiskt görs det, precis som när dom drev med WMBA, och inte andra som har fördomar om WMBA. Precis som dom misogyna "skämt" som kom upp i artikeln till aftonbladet ovan och till Malin Wollins könika. Det räcker liksom inte med att påstå att något driver med förövare, det måste synas också.

#64  Escapist: HardCandy
2011-01-18 12:08:41

Nu finns det väl typ tusen säsonger av Simpsons men jag har väl sett de 4-5 första säsongerna i alla fall. Jag har också gillat Simpsons väldigt mycket och det är väldigt bra på många sätt.

Jag vet att man ibland gör små gulliga feministiska poänger, och att Marge ibland säger ifrån. Vissa avsnitt är smartare än andra. Men jag tycker nästan att det är problematiskt att det överhuvudtaget förekommer moralkakor i avsnitten, för då känns det som att man tar allt på mycket större allvar. Till exempel så börjar ju Marge överträna i ett avsnitt. Så blir hon såklart manshaftig, arg och kåt. I en scen mer eller mindre våldtar hon Homer. Om det hade gjorts i Family guy hade det inte betytt något. Men i den gulliga och moralkakiga Simpsonskontexten blir man lite chockad av ett sånt inslag. De hade ALDRIG kunnat skämta om våldtäkten av en kvinna, men eftersom män inte riktigt kan bli våldtagna är det kul när Marge tvingar sig på Homer. Och bara det faktum att Marge faktiskt stannar hos en person som Homer, ett djupt tragiskt beslut, och att serien ändå har ambitioner att vara varm och mysig att titta på blir också obehagligt. Jag gillar inte heller hur de alltid ska framställa män som sjabbiga och korkade, medan kvinnor oftare är smartare och godare. Som till exempel avsnittet där Lisa tror sig förlora intelligensen pga dåliga gener och det sen bara visar sig att det är männen som bär på den defekta genen. Jag tycker att det framgår ganska tydligt att serien ofta skrivs av folk med en basic feministisk kännedom som vill vara "snälla mot kvinnor" men som inte riktigt har kapaciteten att utmana könsrollerna på riktigt.

Men som sagt. Simpsons är okej. Men Family guy är bättre :)
Inlägget uppskattas av fredriktomte

#65  Sv: Svensk femi-humor, eller? FumikoFem
2011-01-18 12:14:48

Denna debatt påminner mig om när jag läste ett par inlägg på en blogg av en transsexuell kvinna, och ett annat inlägg på en HBTQ-blogg. Det handlade just om transfobiska "skämt".
Exempel togs upp, ("skämt" som handlar om att skita i könsidentiteten och förlöjliga den, och som handlar om att driva med utseende och nedvärdera och förakta transpersoner), blogginnehavarna och många reagerade negativt och ansåg att ja såklart som är transfobiska, dom drev ju med transpersoner, hånade dom, och gjorde transpersoner till inget annat än något att skratta åt

Sen fanns det några i kommentarerna som också transpersoner men som tyckte att det var "hillarious", och anledningar som jag kommer ihåg kom upp var typ:
"jo men det är så sjukt och absurt, chockhumor, det är roligt"
"jag skratta inte för att jag håller med utan för att det är så jag reagerar, jag tycker att roliga är att det är så hemskt"
Och så fortsatte det i några kommentarer till.

Personligen så tänker jag sådant som, ja men vad händer om en av dessa är med sina vänner som inte är transpersoner och som kanske inte är insatt eller har så mycket förståelse, och dom hör transfobiska "skämt" och deras vän som är transperson då skrattar, vad blig signalen då? Jo att det är okej med transfobi, så länge det sägs vara humor och någon skrattar åt det. Fördomar om transpersoner förstärks genom dessa så kallade skämt.

#66  Sv: Svensk femi-humor, eller? FumikoFem
2011-01-18 12:24:12

Ett exempel på transfobin i family guy: http://queersunited.blogspot.com/2010/05/fami…

Så jag undrar, vad är poängen här? Ska en transsexuell kvinna sitta och skratta åt vadå? Sig själv? Att personerna är så transfobiska och homofobiska i serien? Att fördomar mot transpersoner är "kul"?
För jahaha... Jag skrattar verkligen. Inte.

Tror n att family guy får dom flesta att tänka efter här? Får färre där ute att exempelvis slänga fram ordet gay som skällsord? Att fler ifrågasätter sina fördomar om transsexuella?

Det jag tror att det handlar om - chockhumor, varken mer eller mindre. Det handlar om att göra något provocerande, något hemskt, och skratta åt gruppen/individen som utsätts för det. Det vanliga "in your face" humorn alltså.

#67  Sv: Svensk femi-humor, eller? FumikoFem
2011-01-18 12:41:55

Läser en kommentarerna i blogginlägg så är fler av dom:
"men det är satir, då är allt okej!"
"men dom kastar skit och driver med alla grupper, så då är det okej för dom att göra detsamma med transpersoner också!"

Några var inne på att dom när dom visar transfobin genom att alla är transfobiska i serien, när dom driver med transsexuella, så på någon sätt så är det ett slags sätt enligt dessa att "raise issuees" om transsexuella. Genom att skämta på den gruppen bekostnad så ska alltså fler bli medvetna om deras problem? Jag fattar inte hur dom som skrev så tänker, jag menar då skulle det väl funka med allt?
Spelar ingen roll hur hatiskt något är, kalla det "humor" så visar du på problemen! Me gu vilken utomordentlig ursäkt, ska vi göra detsamma alla problem i världen då heller?

#68  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-18 12:45:31

fredriktomte sa:
En annan möjlig kritik mot Simpsons (och denna gäller även Family Guy) är att flertalet biroller är manliga.

Det finns fler manliga sekundära karaktärer, men det betyder inte att de nödvändigtvis har större närvaro. Lisa har t.ex. varit huvudpersonen i 4-5 episoder i senaste säsängen och det finns en årlig tradition med ett avsnitt om kvinnor eller mödrar kring kvinnodagen.

fredriktomte sa:
Mot det finns ett fåtal kvinnliga karaktärer, mestadels fruar till de manliga karaktärerna (t.ex. Ned och Lovejoys fruar), som totalt sett inte får i närheten lika mycket tid i rutan som de manliga karaktärerna.

Inte mestadels fruar. Patty, Selma, Mona Simpson, Edna Krabappel, Agnes Skinner, Sherri & Terri, Crazy Cat Lady, Cookie Kwan, Lunchlady Doris, Mrs Muntz, Ruth Powers, etc. Det finns många stora och små kvinnliga roller som inte är direkt beroende av en man och kan mäta sig med de manliga i karaktär och humor.

#69  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-18 13:09:43

HardCandy sa:
Jag vet att man ibland gör små gulliga feministiska poänger...

Du menar som den uttalat feministiska huvudkaraktären, alla episoder som haft feministiskt relaterade ämnen som huvudhandling och alla mindre karaktärsdrag och handlingar som har med feminism och könsroller att göra? De små gulliga feministiska poängerna? Eller är det några andra små gulliga feministiska poänger du tänker på?

HardCandy sa:
De hade ALDRIG kunnat skämta om våldtäkten av en kvinna, men eftersom män inte riktigt kan bli våldtagna är det kul när Marge tvingar sig på Homer.

Men det är ju inte skaparna av Simpsons fel, lika lite som att det inte är deras fel att det bara är kul när män slår sig i slapstickhumor. Serien är ingen radikal, revolutionär feministisk provokation och står inte fri från de sociala normer som faktiskt finns. Att beskriva episoden som en våldtäkt är överdrivet, dessutom. Det är mer den slags gråzon som avhandlas i hela #prataomdet-grejen. Den humoristiska vändningen i Marges karaktär är inte sexuell, för hon tar initiativ till sex rätt ofta.

Förresten var det du som skrev att du "BEHÖVER våldtäktshumor". Hur vill du ha det?

HardCandy sa:
Och bara det faktum att Marge faktiskt stannar hos en person som Homer, ett djupt tragiskt beslut, och att serien ändå har ambitioner att vara varm och mysig att titta på blir också obehagligt.

Det är ett väldigt ensidigt resonemang som helt ignorerar Marges egenheter. Det är knappast så att hon är utan fel och hennes roll som mamma för Homer är problematiserad i många episoder. Ett par som håller ihop trots stora motsättningar är inte bara en bra källa till drama och humor, utan är väldigt bekant för de flesta som varit ihop med någon eller haft föräldrar som bråkar. Det har också förekommit som tema i många episoder. Precis som att Marges kamp med sin hemmafruroll blir mer betydelsefull just för att hon har något att bryta mot, blir relationen mellan Homer och Marge betydelsefull för att de lyckas hålla ihop trots alla motsättningar. Ett perfekt förhållande är tråkigt i det här sammanhanget.

HardCandy sa:
Jag gillar inte heller hur de alltid ska framställa män som sjabbiga och korkade, medan kvinnor oftare är smartare och godare. Som till exempel avsnittet där Lisa tror sig förlora intelligensen pga dåliga gener och det sen bara visar sig att det är männen som bär på den defekta genen. Jag tycker att det framgår ganska tydligt att serien ofta skrivs av folk med en basic feministisk kännedom som vill vara "snälla mot kvinnor" men som inte riktigt har kapaciteten att utmana könsrollerna på riktigt.

Det finns visssa sådana tendenser, men dels är de inte seriens fel och dessutom överdriver du dem. Det finns många smarta män och avvikande kvinnor i serien. De drar sig defintivt inte för att göra kvinnorna underliga, dumma och bristfälliga.

Men visst, vill du ha en feministiskt revolutionär tv-serie som raserar könsroller får du leta någon annanstans. Men det är inte heller poängen med Simpsons. Den är mycket bredare och allmän än så. Om du multiplicerar seriens feminism med alla miljoner fans får du en större slutsumma en vilken korrekt feministisk berättelse som helst, med sin lilla handfull fans.

#70  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-18 13:32:11

FumikoFem sa:
"men det är satir, då är allt okej!"
"men dom kastar skit och driver med alla grupper, så då är det okej för dom att göra detsamma med transpersoner också!"

Men vad är alternativet? Att satir aldrig är OK? Att det bara är OK för vissa och att vissa grupper får skämta om andra men inte blir skämtade om? Att alla ska vara snälla mot varandra?

Jag förstår inte din generella invändning här och varför du kategoriskt avfärdar all humor med dåliga exempel.

Jag kan inte försvara Family Guy-episoden eftersom jag inte har sett den, men generellt blir det inte bra humor av fördomar genom att bara presentera dem som något uppenbart främmande och ondskefullt som dumma, inskräkta människor ägnar sig åt. Det kan vara mer subtilt, satiriskt och effektivt att presentera fördomar på ett mindre tillrättalagt och svartvitt sätt. Satiren om Bonnier-judarna i Rocky är ett bra exempel på det.

FumikoFem sa:
Det jag tror att det handlar om - chockhumor, varken mer eller mindre. Det handlar om att göra något provocerande, något hemskt, och skratta åt gruppen/individen som utsätts för det. Det vanliga "in your face" humorn alltså.

Den beskrivningen påminner lite om SCUM Manifesto och flera andra shockerande feminististiska verk som säger sådant som är oväntat eller inte får sägas. Inte för att jag likställer innehållet, men själva provokationen och gränsöverskridandet är bevisligen inte främmande för feminister och kan inte ägas bara av feminister.

Gränsöverskridande har ett egenvärde. När det gäller humor behöver det inte betyda acceptans av det som finns på andra sidan gränsen, bara att allt allvar och alla tabun kring det gör det laddat. Att skämta om det är ett sätt att hantera den laddningen på. Ibland blir det dåligt, ibland inte. Som utomstående är det inte alltid uppenbart vad som är vad. Utomstående uppfattar ofta feministiska poänger som illvilliga och fördomsfulla, just för att de inte är insatta och saknar erfarenheterna de inblandade har.

#71  Sv: Escapist #70 FumikoFem
2011-01-18 13:56:56

"Men vad är alternativet? Att satir aldrig är OK? Att det bara är OK för vissa och att vissa grupper får skämta om andra men inte blir skämtade om?"

Som jag sagt förut, allt är inte okej bara för att det kallas satir, vilket flera verkar utgå ifrån att de tär okej så länge det kallas satir. Skulle du ha något emot att jag började slänga fram skällsord mot dig, sa hemska saker om dig som person och sedan kallade det satir? Börja du kritisera mig kan jag ju alltid säga att du behöver ha självdistans och inte ta saker på för stort allvar...

"Att alla ska vara snälla mot varandra?"

Nej usch och fy, hur kan du ens påstår något sådant! Vi skapar en bättre värld om alla är så elaka som möjligt mot varandra såklart. Great thinking there Escapist. Well, not really.

"Jag förstår inte din generella invändning här och varför du kategoriskt avfärdar all humor med dåliga exempel. "

Avfärdar all humor? Jag avfärdar dåligt och förakftull "humor". Stor skillnad. Jag avfärdar att det skulle vara okej att säga vad som helst bara för att någon rövhatt kallar det humor.

"Jag kan inte försvara Family Guy-episoden eftersom jag inte har sett den, men generellt blir det inte bra humor av fördomar genom att bara presentera dem som något uppenbart främmande och ondskefullt som dumma, inskräkta människor ägnar sig åt. Det kan vara mer subtilt, satiriskt och effektivt att presentera fördomar på ett mindre tillrättalagt och svartvitt sätt. Satiren om Bonnier-judarna i Rocky är ett bra exempel på det."

Enligt blogginlägget och flera som sett det i kommentarerna så fanns det inget i det som pekade på att dom drev med fördomar och okunskap on transsexuella, eller med transfobiska personer. Okunskapen är stor och fördomarna om transpersoner är vanligt, det family guy gjorde är ingen skillnad från det dagliga transfobin ute på nätet och i vardagen. Det family guy gjode var att spä på den, inte gör något åt det. Dom gjorde alltså ett billig korkad skämt som gick ut på att "haha, titta på den där transsexuella kvinna, haha".
Men visst... Jag saknar väl "självdistans" och "tar saker på för stort allvar", och jag borde väl tycka syn om alla stackars transfober där ute som tycker att det där är helfestligt och alla "hemska" transpersoner som tror att vi har rätt att komma och kritisera deras frånvaro av humor. Buhu...

"Den beskrivningen påminner lite om SCUM Manifesto och flera andra shockerande feminististiska verk som säger sådant som är oväntat eller inte får sägas. Inte för att jag likställer innehållet, men själva provokationen och gränsöverskridandet är bevisligen inte främmande för feminister och kan inte ägas bara av feminister."

Nej det har jag inte påstått att det bara kan ägas av feminister. Jag påpekade vad för slags humor som finns i family guy. Där poängen inte är att driva med förövare utan med offer, det är det som mycket av chockhumorn handlar om, ju mer hemska och vidriga det "skämten" är desto mer "humor" anses det vara.

"Gränsöverskridande har ett egenvärde. När det gäller humor behöver det inte betyda acceptans av det som finns på andra sidan gränsen, bara att allt allvar och alla tabun kring det gör det laddat. Att skämta om det är ett sätt att hantera den laddningen på. Ibland blir det dåligt, ibland inte. Som utomstående är det inte alltid uppenbart vad som är vad. Utomstående uppfattar ofta feministiska poänger som illvilliga och fördomsfulla, just för att de inte är insatta och saknar erfarenheterna de inblandade har. "

Jag är medveten om det, jag är medveten om att många använder humor på olika sätt för att orka med, för att överleva, etc. Men jag är också någon som inte håller med om premissen att om någon kallar det humor så det alltid humor, eller att: anything goes, as long as you call it a joke.

#72  FumikoFem: HardCandy
2011-01-18 14:28:59

Well no.. Korrekt. Family guy är inte perfekt. Jag tycker att sättet de skämtade om transtemat var ganska normativt, tråkigt och osmakligt. Samtidigt fanns det ju vissa i kommentarfältet som själva var transpersoner men som tyckte det var kul. Jag tycker ändå det blir lite komplicerat då..
Men det var någon kommentar som jag tyckte sammanfattade det bra.
"All this episode succeeded in doing was to say transphobia is funny. It didn't succeed in making fun of transphobia or point out the errs of it as satire is supposed to do.

When Family Guy portrays racism, or classism or homophobia it's funny because it shows how absurd it is. They failed to do that here."

#73  Escapist: HardCandy
2011-01-18 14:54:20

"Du menar som den uttalat feministiska huvudkaraktären, alla episoder som haft feministiskt relaterade ämnen som huvudhandling och alla mindre karaktärsdrag och handlingar som har med feminism och könsroller att göra? De små gulliga feministiska poängerna? Eller är det några andra små gulliga feministiska poänger du tänker på?"

Jag tycker att det feministiska temat ofta är ganska mesigt och okontroversiellt. Men visst, dels är det en amerikansk serie som kanske gör mer nytta i hemlandet än i Sverige, och dels är det en underhållningsserie som riktar sig till många. Det behöver ju inte vara könsrollsutmanande a la Butler för att ändå ha ett värde. Det håller jag med om.

"Att beskriva episoden som en våldtäkt är överdrivet, dessutom. Det är mer den slags gråzon som avhandlas i hela #prataomdet-grejen. Den humoristiska vändningen i Marges karaktär är inte sexuell, för hon tar initiativ till sex rätt ofta.

Förresten var det du som skrev att du "BEHÖVER våldtäktshumor". Hur vill du ha det?"

Okej, ska erkänna att jag inte minns avsnittet perfekt, och det gick inte att hitta klippet på youtube. Men gestalningen av hur Marge tar Homer på ett lite väl våldsamt sätt hade nog inte kunnat gestaltas med samma humor om det varit omvända roller. Och det klart att det i slutändan är samhället det är fel på, och på tittarna som skrattar. Men uppenbarligen går det ju att utmana de rådande humornormerna om slapstickhumor, eftersom Famly guy gör det. Fast ja, det är ju inte lika framgångsrikt som Simpsons heller. Men jag menar ju att jag gillar bra våldtäktshumor, men jag tycker att skämtet i Simpsons var osmakligt. Och jag förklarar ju varför. Eftersom de framställer våld mot olika kön på väldigt olika sätt. Det känns lite som att de i det skämtet driver med själva tanken att en man skulle kunna känna sig kränkt av sex. Det är så jag uppfattar humorn. Hur uppfattar du just det skämtet?

"Det är ett väldigt ensidigt resonemang som helt ignorerar Marges egenheter. Det är knappast så att hon är utan fel och hennes roll som mamma för Homer är problematiserad i många episoder. Ett par som håller ihop trots stora motsättningar är inte bara en bra källa till drama och humor, utan är väldigt bekant för de flesta som varit ihop med någon eller haft föräldrar som bråkar. Det har också förekommit som tema i många episoder. Precis som att Marges kamp med sin hemmafruroll blir mer betydelsefull just för att hon har något att bryta mot, blir relationen mellan Homer och Marge betydelsefull för att de lyckas hålla ihop trots alla motsättningar. Ett perfekt förhållande är tråkigt i det här sammanhanget."

Nej, hon gör ju vissa dumheter. Men om man jämför dem mot varandra är ju Homers brister typ 1000 gånger fler. Eller så har serien helt ändrat karaktär den senaste tiden. Jag menar inte att de ska ha ett perfekt förhållande för att serien ska bli bra. Men jag tycker att det i många avsnitt avslutas med en konstruerad och sliskig känsla av att "nu är det typ löst för den här gången och har de inte det lite mysigt trots allt?". Det är det som provocerar mig, inte hur dåligt de har ihop. Att de lyckas hålla ihop trots alla motsättningar är ju bara en väldigt deprimerande och realistisk bild av hur många kvinnor har det i förhållanden. Att kvinnor har överseende med män som beter sig helt retarded. Jag står fast vid att Homer ofta behandlar Marge som skit även om hon står på sig ibland när han ballar ur totalt. Men jag fattar liksom inte hur man kan skildra det men den värme de ofta skildrar familjen med?

#74  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-18 14:58:06

FumikoFem sa:
Skulle du ha något emot att jag började slänga fram skällsord mot dig, sa hemska saker om dig som person och sedan kallade det satir? Börja du kritisera mig kan jag ju alltid säga att du behöver ha självdistans och inte ta saker på för stort allvar...

Hur jag personligen fungerar har inte mycket med saken att göra. Att jag inte blivit sårad av allt som skrivits om mig och mina åsikter här på sajten hittills tyder väl på att jag är rätt tjockhudad. Jag är väl desutom bättre rustad för att inte ta åt mig än visssa andra, mindre priviligierade personer.

Men att ha självdistans betyder som sagt inte att man ska ta skit eller alltid behandla allt som ett skämt. Det betyder att man kan skratta åt sig själv och tåla att andra gör det. Att skratta åt andra men inte kunna ta skämt är en dålig, osympatisk egenskap.

FumikoFem sa:
Nej usch och fy, hur kan du ens påstår något sådant! Vi skapar en bättre värld om alla är så elaka som möjligt mot varandra såklart. Great thinking there Escapist. Well, not really.

Du skjuter dig själv i foten här genom att inte vara snäll mot mig utan använda sarkasm. Men tack för att du illustrerar min poäng.

FumikoFem sa:
Avfärdar all humor? Jag avfärdar dåligt och förakftull "humor". Stor skillnad. Jag avfärdar att det skulle vara okej att säga vad som helst bara för att någon rövhatt kallar det humor.

OK, "all" humor var väldigt ospecifikt. Jag menade all humor som går över din egen personliga gräns. Jag tycker verkligen inte du ska acceptera humor som en ursäkt för sexism, men det är inte samma sak som att visa lite förståelse för att din gräns inte är samma som alla andras och att skillnaden inte nödvändigtvis är dålig. Kanske ha rjag missförstått dig, men du verkar ta alla förklaringar som ursäkter.

FumikoFem sa:
Okunskapen är stor och fördomarna om transpersoner är vanligt, det family guy gjorde är ingen skillnad från det dagliga transfobin ute på nätet och i vardagen. Det family guy gjode var att spä på den, inte gör något åt det.

Till skillnad från många andra här tänker jag inte argumentera för eller mot något jag inte vet något om. Jag säger bara att presentationen av fördomar som inte är uppenbart negativa kan ha sina poänger, utan att fördomarna faktiskt lyfts fram som positiva.

FumikoFem sa:
Jag är medveten om det, jag är medveten om att många använder humor på olika sätt för att orka med, för att överleva, etc. Men jag är också någon som inte håller med om premissen att om någon kallar det humor så det alltid humor, eller att: anything goes, as long as you call it a joke.

Det är nog ingen som vill heller. Inte jag iaf. Vad jag vänder mig mot är den här upphöjningen av vissa grupper som offer skyddade från all humor, och andra grupper som "förövare" som ska vara måltavlor för all humor. Det är i princip att säga att ni får skämta om andra, men andra får inte skämta om er, eller att humor för era egna syften är bra men inte andras syften.

Jag säger defintivt ifrån om jag hör ett sexistiskt skämt. Men jag baserar inte bedömningen på någon grupptillhörighet eller humorhierarki, utan på den individuella skämtet i den specifika kontexten. Jag anpassar också Jag håller dessutom inte någon till några principer jag inte själv håller mig till. Jag inser att alla utomstående inte förstår min grupps skämt och att det inte gör dem dåliga, men det betyder också att jag inte förstår alla skämt när jag själv är utomstående.

#75  Sv: Svensk femi-humor, eller? Kaiser
2011-01-18 17:04:38

Jag får känslan av att alla i den här tråden, startad av mig - och jag har sannerligen humor, det har inte ni :P - försöker pådyvla varandra Sin Egen Uppfattning om vad som är Roligt.

M ao är det här en "vad är konst?"-tråd.

Jag kan inte säga att jag ångrar mitt tilltag. Jag ångrar inte ens att jag gav en gliring åt dogmatikerna, för sån är jag. Tro mig, helt ärligt - Ni Vill Inte Prata Med Mig IRL.

JAG tar INGA ideologier eller troer på allvar, för om man börjar ta en ideologi eller tro på allvar så har man redan halkat ner i fundamentalist-diket. Antingen åker rörbomberna fram eller också den inövade demagogin.

JAG tar inga. Lägg märke till det, ni som hemskt gärna likställer en röst med alla andra baserade på kön. Jag är man, det vet ni. Jag vet också att ni, ni som inte upskattar vare sig Simpsons eller Skatan eller Stefan & Christer (vilka, jag, f övr har extremt svårt för; jag tar waterboarding över S&F vilken dag som helst), har humor.

Fumiko skrattar säkert minst en gång om dagen (om inte, gör det; skratt är välgörande :) ). Escapist skrattar säkert också.

Nämen hörni, grejen är den här (och nu tänker jag göra som Blindalina, en alldeles underbart klok debattör om än inte fullt så stringent vi gärna vill se på ett så här "akademiskt" forum; jag menar, det finns inte särskilt många asfaltsläggare här men jävligt många Så Här Är Det-människor):

Grejen är den här: Vi skrattar åt olika saker. Vissa tycker att Mona Lisa är en jättetråkig tavla, andra fattar inte ens vad Ernst Billgren gör.

Humor, liksom konst, ligger i betraktarens öga. Jag tycker generellt om både Simpsons, Family Guy och Kvarteret Skatan - men jag kan lika gärna se det roliga i Radical Cheerleaders energiskt överdrivna "döda alla män!"-retorik.

Det sägs att tanken är det sista som dör hos människor under förtryck. Fast det sista som dör är faktiskt humorn. Oavsett hur jävligt du har det kan du ändå skoja om det; överlevande från Estonia skojade om Titanic, holocaustoffer skojade, sovjeter skojade, jag är ganska säker på att nordkoreaner har humor.

Feminister har också humor. Alla feminister. Men somliga är så nere med skiten att de inte vågar låtsas om det.

Suck it up.
Inlägget uppskattas av Blindalina

#76  Sv: Kaiser #75 FumikoFem
2011-01-18 17:22:08

Nej, det är du som inte har någon humor, så är det serdu. Punkt...

Och kom inte och klaga över det jag nu skrev, för, har du ingen humor?

"JAG tar INGA ideologier eller troer på allvar, för om man börjar ta en ideologi eller tro på allvar så har man redan halkat ner i fundamentalist-diket. Antingen åker rörbomberna fram eller också den inövade demagogin."

Tar du inget på allvar så riskerar du att gå ena hållet, du tar inte heller allt förtrycks som det handlar om att bekämpa på allvar heller. Varför ens kalla sig något som feminist i så fall? Poängen är då? Att få provocera andra som gör det? Finns redan överflöd av sådana personer i samhället, och på internt, där dom kallas troll.

"Feminister har också humor. Alla feminister. Men somliga är så nere med skiten att de inte vågar låtsas om det."

Ja vissa är så nere i skiten av förtryck, fördomar och förakt att dom inte kan skratta åt allt, korrekt. Men så är inte alla intresserade av att skratta åt sitt eget förtryck.

#77  Sv: Escapist #74 FumikoFem
2011-01-18 17:38:19

"Hur jag personligen fungerar har inte mycket med saken att göra. Att jag inte blivit sårad av allt som skrivits om mig och mina åsikter här på sajten hittills tyder väl på att jag är rätt tjockhudad. Jag är väl desutom bättre rustad för att inte ta åt mig än visssa andra, mindre priviligierade personer."

Jag skrev det jag gjorde för att visa på att det inte är så kul det där när skiten flyger in i ditt egen ansikte och du står där och känner att det inte var minsta kul när allt kommer omkring.

"Men att ha självdistans betyder som sagt inte att man ska ta skit eller alltid behandla allt som ett skämt. Det betyder att man kan skratta åt sig själv och tåla att andra gör det. Att skratta åt andra men inte kunna ta skämt är en dålig, osympatisk egenskap."

Jag kan skratta åt saker jag själv gör i vardagen, men inte något som handlar om misogyni och transfobi. Sen är det skillnad att skämta om sig själv och att rikta det mot en hel grupp, och en annan grupp än den egna.

"Du skjuter dig själv i foten här genom att inte vara snäll mot mig utan använda sarkasm. Men tack för att du illustrerar min poäng."

Du borde väl inte ha något problem med sarkasm?

"OK, "all" humor var väldigt ospecifikt. Jag menade all humor som går över din egen personliga gräns. Jag tycker verkligen inte du ska acceptera humor som en ursäkt för sexism, men det är inte samma sak som att visa lite förståelse för att din gräns inte är samma som alla andras och att skillnaden inte nödvändigtvis är dålig. Kanske ha rjag missförstått dig, men du verkar ta alla förklaringar som ursäkter."

Men jag har gränser, jag tänker inte tänja på dom för att någon tycker det är kul att "skämta" om typ kvinnomisshandel eller liknande och som sedan blir arg på mig för att jag inte skrattar utan reagerar på det i stället.

"Till skillnad från många andra här tänker jag inte argumentera för eller mot något jag inte vet något om. Jag säger bara att presentationen av fördomar som inte är uppenbart negativa kan ha sina poänger, utan att fördomarna faktiskt lyfts fram som positiva."

Jadet där vet jag, men som jag sagt förut så är det skillnad på något som ämnar att driva med förövare än den som gör det med offret och gör skiten som offret utsätts för till något "roligt". Som dom gjorde med transfobin.

"Det är nog ingen som vill heller. Inte jag iaf. Vad jag vänder mig mot är den här upphöjningen av vissa grupper som offer skyddade från all humor, och andra grupper som "förövare" som ska vara måltavlor för all humor. Det är i princip att säga att ni får skämta om andra, men andra får inte skämta om er, eller att humor för era egna syften är bra men inte andras syften."

Men i eran värld finns det uppenbarligen inga skyddade grupper, och tillräckligt många håller med om det för annars skulle det inte finns en hel genre med humor som går ut på att sparka neråt så mycket dom kan. Min poäng är att erat synsätt är inte hotat, så du kan vara lugn. Men vi andra måste få säga vad vi tycker, och inte bara stå och se på när vi blir bespottade.

Och ja jag känner till detta med inom gruppen skämtande, att kontexten kan vara annorlunda där för alla vet att dom inte menar det och tycker det. Som det jag läst och hört så brukar det sägas att det är därför även skämt som är riktade mot en grupp används inom gruppen, men inte på något sätt som är mer annorlunda än hur det riktas mot gruppen. Skillnaden är visst att dom då vet att dom inte tycker så eller håller med om fördomarna, för dom blir det ett sätt att avväpna det negativ, det föraktfulla, så att dom kan bättre orka med vardagen - detta är vad andra här berättat och jag har läst diverse inlägg och dess kommentarsfält just om sådant här. Men inget av det förändrar att jag tycker det är problematiskt och frustrerande ändå, och att det är komplext.

#78  Sv: Svensk femi-humor, eller? Escapist
2011-01-18 22:03:22

FumikoFem sa:
Du borde väl inte ha något problem med sarkasm?

Nej, det har jag inte. Men om du argumentar för att alla ska vara snälla mot varandra kanske du inte ska göra det med inte så snäll sarkasm.

FumikoFem sa:
Men jag har gränser, jag tänker inte tänja på dom för att någon tycker det är kul att "skämta" om typ kvinnomisshandel eller liknande och som sedan blir arg på mig för att jag inte skrattar utan reagerar på det i stället.

Det handlar inte om att tänja på dina egna gränser, utan på hur du ser på andras gränser. Bara för att något går över din gräns betyder inte att det går över någon annans eller att de upfattar det som du uppfattar det. Vill du ha förståelse för dina egna gränser får du visa förståelse för andras och inte bara avfärda dem alla som ursäkter för fördomar.

FumikoFem sa:
Jadet där vet jag, men som jag sagt förut så är det skillnad på något som ämnar att driva med förövare än den som gör det med offret och gör skiten som offret utsätts för till något "roligt". Som dom gjorde med transfobin.

Det är inte så enkelt att det enbart är "offer" som behöver skämta om "förövare".

FumikoFem sa:
Men i eran värld finns det uppenbarligen inga skyddade grupper, och tillräckligt många håller med om det för annars skulle det inte finns en hel genre med humor som går ut på att sparka neråt så mycket dom kan.

Det finns inga grupper som alltid står över humor och inga strikta kategorier skämt som alltid är fel. Men det betyder inte att alla skämt om alla grupper alltid är rätt. Vi avgör bara det på andra villkor. Det är inte detsamma som att göra en sport av att förnedra opriviligierade med fördomsfull humor.

FumikoFem sa:
Min poäng är att erat synsätt är inte hotat, så du kan vara lugn. Men vi andra måste få säga vad vi tycker, och inte bara stå och se på när vi blir bespottade.

Men ingen har väl hindrat dig här? Allt jag säger är att humor inte är så enkelt och svartvitt som du vill få det till.

FumikoFem sa:
Skillnaden är visst att dom då vet att dom inte tycker så eller håller med om fördomarna, för dom blir det ett sätt att avväpna det negativ, det föraktfulla, så att dom kan bättre orka med vardagen - detta är vad andra här berättat och jag har läst diverse inlägg och dess kommentarsfält just om sådant här.

Det är väl ungefär vad jag menar, ja. Humor är väldigt personligt och det går tyvärr inte alltid att lätt skilja på en fördomsfull idiot som gömmer sig bakom humor och någon som använder humor för att t.ex. hantera fördomarna.

#79  Sv: Svensk femi-humor, eller? Blindalina
2011-01-18 22:47:29

han gjorde inte en blindalainen, han!

*:D smileylycka over att ha blivit namnd av kaiser i samma mening som "asfaltslaggare", allt i enlighet med hur det borde vara*

"Det sägs att tanken är det sista som dör hos människor under förtryck. Fast det sista som dör är faktiskt humorn. Oavsett hur jävligt du har det kan du ändå skoja om det; överlevande från Estonia skojade om Titanic, holocaustoffer skojade, sovjeter skojade, jag är ganska säker på att nordkoreaner har humor.
"
ni har val sett "livet ar underbart"? en hel film som bara gar ut pa att le at mobbing.

#80  Sv: Svensk femi-humor, eller? Blindalina
2011-01-18 22:50:56

(tack for de fina orden, forresten. :) blir rord fastan jag har sa svart att ta komplimanger.)

#81  Sv: Svensk femi-humor, eller? Blindalina
2011-01-18 22:56:27

*slar upp "stringent". och na ar verkligen inte noggrann. har jag namnt osten pa v-rumsgolvet som jag brukar lamna dar efter kvallsmat och tandborstning pga att det ar langt att ga till kylen? ( det har jag, saklart, det har att gora med stringent feminism yes?) eller min tandborstning ovh? jag hatar upprepningar och att bli kontrollerad av livet*

#82  #76 Kaiser
2011-01-19 06:19:23

"Nej, det är du som inte har någon humor, så är det serdu. Punkt..."

Tihi :)

Det där var lite roligt.

#83  Sv: Svensk femi-humor, eller? Kaiser
2011-01-19 06:25:52

Det här är iaf lite skoj. Försök hitta något som inte är roligt med katter :)

Simon's Cat: http://www.simonscat.com/santaclaws.html

#84  Sv: Svensk femi-humor, eller? fem2
2011-01-19 11:45:10

”Men så är inte alla intresserade av att skratta åt sitt eget förtryck.” säger FumikoFem men det gör jag gärna.
Men jag skrattar INTE tillsammans med förtryckarna när de skrattar åt mig för att jag inte tar mitt förtryck till skäl för motstånd.
När en aktiv i-feminist skrattar åt feminister blir jag förbannad – inte road.
Det kallar jag inte dogmatism, Kaiser, utan aktivism.
Vem man skrattar tillsammans med kan lära en mycket om en själv. Det har iaf jag tyckt mig göra.

Att läsa kommentarerna blir ju egentligen roligare än Skatan – eller?
Jag antar att den "grundläggande premissen för satir" är att den är ett hot mot mina fienders överordnande handlingar. Då är den rolig. Hos mig framkallar satir och humor olika skratt; jmfr Homer och Kungen.

#85  Sv: Svensk femi-humor, eller? Blindalina
2011-01-19 20:49:03

jag tycker att det ar verklighetstroget roligt att den har videon, som ar kul i sig, i sig harleder till kommentarerna i kommentarsfaltet; http://www.youtube.com/watch?v=PHlzc4ynTg0 och liksom, hela allting.

#86  Sv: Svensk femi-humor, eller? Marulken
2011-01-27 19:55:22

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#87  Sv: Svensk femi-humor, eller? Marulken
2011-01-27 20:09:59

Den humorbefriade feministen är det finaste man kan bli kallad som feminist, motsatsen är att stå lydigt och fnissa i bakgrunden, så mer ilska och mindre "humor", om jag får be.

#88  Sv: Svensk femi-humor, eller? FumikoFem
2011-01-29 00:20:48

Marulken, mm precis.

Och till andra i tråden, poängen att säga att en inte skrattar åt sitt eget förtryck är att säga att en inte tycker att förtryck är roligt. Det är liksom inte "humor" i att bli nedvärderad och föraktat, att bli bespottad, att bli nedtryckt för att en är en kvinna.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?