feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Gruppvåldtäkten


Gå till senaste inlägget#1  Gruppvåldtäkten Fredrik
2005-01-27 08:32:13

Jag gråter fanimej här för mig själv när jag läser detta.
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

Är det konstigt att man tänker "invandrare" varje gång man läser något som det här, och i 90% av fallen då de avslöjar männens ursprung så stämmer det. Jag hatar den reflexen hos mig själv, men när den besannas gång efter gång så börjar den sitta hårdare och hårdare.
Det här är inga "vanliga män", det är är sjuka, sjuka människor. HUR skall lagen omformuleras för att man skall kunna fälla dessa bestar? Tar inte HD upp det eller om de går fria där så plockar jag fram bössan själv.

#2  ja El_Trolldego
2005-01-27 09:02:58

det är svårt att bli av med sina fördomar när man får dem bekräftade så ofta...

#3   Michael Lundahl
2005-01-27 09:38:45

Ytterligare en snedvriden artikel. "Friad från våldtäkt" står det. Skitsnack... fällda för avskyvärt sexbrott heter det. Det verkar som att de enda som faktiskt tycker att sexbrott är avskyvärda brott - även om de inte heter just "våldtäkt" - är rättsväsendet.

Men det är klart... hur skall man kunna skapa folkstorm och sälja in bilden av sig själv som Den Lilla Människans Vän(tm) om man var tvungen att skriva sanningen? Att man sedan gör offret och deras närmaste förtvivlade genom att lura i dem att denna fällande dom inte betyder något, det skiter Aftonbladet högaktligen i.

Blir så förbannad...

/Micke

#4   Fredrik
2005-01-27 10:00:18

Nej, inte skitsnack, två av dem *blev* friade, de andra två fick sänkta straff till 8 månader i fängelse, resp. en månads ungdomsvård.
De tre som skulle utvisas kommer nu inte göra det.

Jag skulle inte pissa på aftonbladet om de brann, men hur de än formulerar sig i artikeln ändrar det inte på att de straffen som faktiskt utmättes i mina ögon är löjligt låga. Rätta mig om jag har fel, men är inte maxstraffet för grovt/sexuellt utnyttjande långt över 8mån. Om tingsrätten ansåg att alla gjort sig skyldiga till grov våldtäkt, och hovrätten underkänner våldtäktsdomen så tycker jag det är märkligt att de endast döms för sexuellt utnyttjande och inte grovt sexuellt utnyttjande.

#5   Michael Lundahl
2005-01-27 10:12:29

Ja... det är djävligt märkligt... vilket visar på hur inexakt vårt rättsväsendet tyvärr är... vilket än mer visar på nödvändigheten av att ha ett rättväsendet som så noga som möjligt håller sig till procedurerna istället för att försöka hålla sig vän med aftonpressen eller de som skriker högst på feminetik.se, annars får vi sådana här tvära kast med folkstorm och sänkt förtroende som följd. Att vara konsekvent är en av rättsväsendets huvudriktlinjer. Kan man inte vara konsekvent så blir det sådan här skit av det hela.

/Micke

#6   Maj
2005-01-27 10:29:18

Varje gång man läser om sånt här, så visar det sig att det är MÄN som har gjort det, verkar vara en mer relevant reaktion.

#7  Michael&&Maj Fredrik
2005-01-27 10:42:39

Michael

Kunde inte hålla med dig mer. Men frågan kvarstår, hur uppdaterar man lagen så att den kommer åt dessa människor?

Maj

Varför skulle det vara det? Det är väl ingen som förnekar att män våldtar oftare än kvinnor? Däremot är det många som tjuter i högan sky när man nämner något om kultur.
Ju mer man kan ringa in individerna som utför dåden, dess bättre, eller hur? Om [män/knarkare/6011244873], våldtar/slåss/mördar om och om igen så är det förmodligen bättre att beskylla [män/knarkare/6011244873] för dåden än att skrika "bura in alla [män/knarkare/*], och förmodligen mer konstruktivt att försöka minska gruppen [män/knarkare/*] än att notera att gärningsmannen tillhörde [män/*] och beskylla hela den gruppen. Isf, varför sluta där, varför inte notera att gärningsmannen tillhörde [människor/*] om lägga skulden på den gruppen?

Därför, om majoriteten av gärningsmännen i sånna här dåd tillhör [män/invandrare/*] så bör man fokusera så långt ner i strukturen som möjligt för att träffa problemet bäst.

#8   Maj
2005-01-27 10:45:10

Majoriteten av gärningsmän i såna här dåd? Var har du fått det ifrån? Ett tips är att kolla in www.bra.se där finns statistik över sånt här. Det man kan slå fast är att invandrare är överrepresenterade i just våldtäktsfall, men fortfarande är de fina blonda svenska pågarna i en trygg majoritet.

#9  Maj Fredrik
2005-01-27 10:54:33

Jag betackar mig för nedlåtande argumentation som "de fina blonda svenska pågarna", jag är väl medveten om att "vi" begår *fler* brott, vilket inte är så konstigt då vi är i överväldigande majoritet, men som du själv säger så är invandrare överrepresenterade i våldtäktsfall.
Är inte den kunskapen värd något? Skall vi ignorera den?
Hur många grova gruppvåldtäkter har du läst om som har begåtts av invandrare, hur många har du läst om som begåtts av fina blonda svenska pågar?

#10  Det är ju just det Alvunger
2005-01-27 10:56:47

Det rapporteras inte om de fina blonda svenska pågarnas våldtäkter.

Invandrare tillhör en diskriminerad grupp, anmäls de för våldtäkt så dömer vi dem lättare, det är jag säker på.

#11  Alvunger Fredrik
2005-01-27 10:59:22

Då kan vi komma överens om att vara oense i den frågan.

#12  Vansklig statistik Lemur
2005-01-27 10:59:23

Det enda som går att slå fast är att män begår våldtäkter och att "invandrare" (eller snarare "av icke-nordisk härkomst"?) är överrepresenterade i fällande domar. Det går INTE att säga att "invandrare" begår mer brott bara genom att titta på siffror.

För "fina blonda svenska pågar" gör ju inte sånt. Eller hur?

#13  Dra inte in mig i skiten ap4che
2005-01-27 10:59:33

Jag har väntat över en timme på att skriva det här inlägget bara för att jag blir så förbannad. Men nu tror jag att jag kan börja. Det är en seglivad myt att 90%, eller någon annan hög siffra, av gruppvåldtäkterna skulle begås av s.k. "invandrare". "Invandrare" står kanske bakom 90% av gruppvåldtäkterna som det faktiskt rapporteras om i massmedia, men det är en annan sak.

Faktum är att "svenskar" ofta gruppvåldtar, men eftersom detta inte upplevs som lika beklämmande, filtreras rapporteringen bort eller minimeras i mediaströmmen. På samma sätt är det med s.k. "hedersmord". När invandrartjejer misshandlas eller mördas av sin släkt, bröder eller pojkvän blir det stora rubriker om "nytt fall av hedersrelaterat våld". Människor demonstrerar på stan för de stackars invandrartjejernas utsatthet, och det skrivs mycket upprörda insändare om denna "invandrarkultur". Men vad händer när tusentals svenska kvinnor misshandlas och mördas av sina svenska pojkvänner, eller sin svenska släkt? Inte fan skrivs någonting om denna svenska tradition!? Nej, istället behandlas det avvikelser, som om om gärningarna utförts av störda människor. Det är helt enkelt inte "svenskt", det är inte svensk kultur att mörda någon av t.ex. svartsjuka. Men när en "invandrare" våldtar eller mördar, då är det minsann, då begås det minsann i egenskap av ett invandrarskap, och det blir massmedialt intressant.

Om vi tittar på händelserna i Knutby - har skandalen tolkats som ett utslag av svensk, kristen fundamentalism? Knappast: i massmedia framställs denna härva som en avvikelse, som att det ju inte brukar vara så här i Sverige. Men hur skulle motsvarande händelser i en muslimsk församling framställas i media? Inte fan skulle media strunta i att göra ett stort nummer av händelsernas koppling till islam och "mellanösternkultur"! Varje händelse i en muslimsk församling, som i en svensk motsvarighet skulle betraktas som en avvikelse, skulle istället antas ha ägt rum i egenskap av kultur och invandrarskap. Men inte Knutby. Nej, mord, komplotter och intriger har minsann inget med "svenskhet" att göra.

Det brukar vara något lättare att se mönstret när man ser det internationellt. Terrorism och bilbomber är i massmedia synonymt med illdåd av islamister. Gapande, skrikande, skäggiga och patriarkala män med kalashnikov i ena handen och koranen i andra som genom sjuka handlingar är beredda att för ett idiotiskt syfte. Men vad kallas det när USA fäller bomber över Irak, Afghanistan, Vietnam, Colombia, etc., etc.? Då handlar det plötsligt om att sprida frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Samma (eller faktiskt värre) handling - motsatt tolkning.

För att återgå till sakfrågan. Ja, jag vet att det sitter i ryggmärgen att tänka "invandrare" så fort det rapporteras om gruppvåldtäkter. Men tänk ett steg längre; tänk på alla gruppvåldtäkter ni INTE ser i massmedia. Varje gång ni ser något nytt skit om hedersmord, tänk på alla svenska hedersmord som ni INTE ser i massmedia. Det är väl ingen nyhet, men massmedia består inte av observatörer som neutralt berättar om vad som händer i samhället - det finns nämligen inget sådant som en "neutral" berättelse. All kunskap som förmedlas måste förmedlas på något sätt, och alla ord som används har betydelser och förknippas med olika saker vid olika platser och tidpunkter.

Jag kan skriva hur mycket som helst mer men måste jobba lite idag också så jag postar detta sålänge.

#14  Jag tycker heller inte Alvunger
2005-01-27 10:59:45

vi bör fokusera några insatser långt ner eller upp i strukturen. Räcker det inte med att konstatera att här har vi ett jätteproblem i hur vissa män ser på kvinnor och sex? Kan vi också se några problem i hur kvinnor ser på sin egen sexualitet? Kan vi se några överfokuseringar på manligt initiativ och manlig aktivitet i diskurs kring sexliv? Kan vi se en överrepresentation av kvinnor som objekt och bihang i en av världens största industrier? Jag tycker att vi kan det. Jag tror att vi har nyckeln här.

Inte i att vi återigen går ner i "invandrar våldtar"-gränden.

#15  äsch Lemur
2005-01-27 10:59:49

sen igen

#16  Japp Ylva
2005-01-27 11:06:20

Det ap4che skrev i inlägg 13 var fanimej bland det klokaste jag hört.

#17   Maj
2005-01-27 11:07:40

Tja, vad man läser om tycker jag är mindre värt än ens egen erfarenhet. Jag känner tre tjejer som blivit våldtagna. Två av dem är svenska, en är invandrare. Två av dem hade blivit våldtagna av svenskar, en av en invandrare.

Normalt sett brukar inte gärningsmännens nationalitet nämnas i seriösare medier. Jag brukar inte läsa kvällstidiningar. Så vad det gäller fall jag personligen inte varit i kontakt med har jag ingen uppfattning.

Jag ser inget kränkande i att påpeka att svenska grabbar våldtar. Däremot ser jag något väldigt kränkande i att svenska grabbar våldtar.

Och du Fredrik, du sa faktiskt att invandrarna var i majoritet, inte att de var överrepresenterade. Den kan du inte snacka bort...

#18  apache Fredrik
2005-01-27 11:23:49

Om du ser USAs agerande i antingen irak eller afghanistan som värre än vad som skedde där innan så har vi väldigt olika människosyn. I över 20år har Saddam torterat, mördat, förföljt och skrämt (för att inte tala om att gasa ihjäl) sitt eget folk till tystnad. Förstummande tystnad. USA går in, och dödar en bråkdel av vad saddam har lyckats med under sitt styre, och USA blir åter den store vite satan i väst.

Och din knutbyjämförensle faller platt, så det inte har med länder och geografi och göra, utan religionen. De flesta svenskar känner svag till ingen koppling till kristendomen och än svagare till den sortens kristendom som utövades i knutby, därför blir det ingen "svensk företeelse", lika lite som det blir en svensk företeelse om svenska muslimer skulle gjort något liknande, det blir en sektföreteelse i knutbyfallet, och en muslimsk företeelse med hedersmord. Hade en svensk pappa skjutit ihjäl sin dotter för att hon umgicks med en utländsk pojke (eller flicka för den delen), så kan jag lova dig att det skulle skapa rubriker som aldrig förr.


Alvunger:

"Räcker det inte med att konstatera att här har vi ett jätteproblem i hur vissa män ser på kvinnor och sex?"
Vi kan konstatera det, men nej, jag tycker inte till är tillräckligt.

"Kan vi också se några problem i hur kvinnor ser på sin egen sexualitet?"
Absolut.

"Kan vi se några överfokuseringar på manligt initiativ och manlig aktivitet i diskurs kring sexliv?"
Lika absolut som ovan.

"Kan vi se en överrepresentation av kvinnor som objekt och bihang i en av världens största industrier?"
Det kan vi. Vi kan även se en överrepresentation av män som objekt i en del av världens största industrier, bilindustri, krigsindustri o.s.v. men jag antar att det inte var det du var ute efter .. ;)


"Jag tycker att vi kan det. Jag tror att vi har nyckeln här."
Vad? Vad är nyckeln? Hur reducerar vi kvinnans roll som objekt i media? (förutsatt att det är det vi vill). Fakta är att money rules the world, och många kvinnor tjänar mycket pengar på att sälja sin kropp även om det bara är visuellt, och många män och kvinnor köper produkterna som marknadsförs på detta sättet, hur angriper vi problemet?

#19  ap4che -NN
2005-01-27 11:30:53

väl talat!

#20   pixie
2005-01-27 11:30:59

Bra skrivet ap4che! Håller med dig till fullo om hur snedvinklad nyhetsrapporteringen är, det finns det flera undersökningar som också visar på det. I media märks det t.ex inte heller att gruppvåldtäkter minskat i antal, utan vi ges intrycket av att det är som ett jordskred som ökar..

Varför blir inte männen anklagade för pedofili? Hur kan pappans vittnesmål inte vara värt nånting? det är helt sinnessjukt..

#21   Fredrik
2005-01-27 11:32:35

Maj, jag är medveten om att jag sa att de var i majoritet, jag menade att de var överrepresenterade, det var fel av mig, men jag tror att du förstod vad jag menade.

#22  Jag menar på att Alvunger
2005-01-27 11:35:00

nyckeln ligger i synen på sex generellt, o kvinnans o mannens sexuella beteende specifikt.

Hur vi skall åtgärda detta.. Ja, det är ju det vi kämpar med. Varje dag.

#23  Är det ingen som minns Kerstin
2005-01-27 11:35:36

när ett gäng svenska killar anklagades för gruppvåldtäkt på en utlandsresa? Jag har inte googlat på det, men så som jag minns det så var reaktionen i de svenska medierna "Nej, nu blir våra svenska gossar oskyldigt anklagade här! Inte kan väl de ha gjort nåt fel. Tjejen hade ju själv supit sig full på killarnas hotellrum..." osv.

Självklart är medias rapportering totalt snedvriden. Hur kan Fredrik lova att det hade blivit rapportering om en svensk pappas mord på sin svenska dotter för att hon umgicks med invandrare? Fredrik, jag tror inte att man skulle vinkla den nyheten på samma sätt. Inte alls faktiskt.

För övrigt håller jag med ap4che.

#24  Fredrik ap4che
2005-01-27 11:39:42

Nu blir jag arg igen. Fredrik, jag förstår vad du menar med att "ju mer man kan ringa in individerna som utför dåden, dess bättre", men jag tror inte att du inser konsekvenserna. För vad händer när vi ringar in män/invandrare/*?

Jo, det blir legitimt för dig, mig, och alla andra, att påstå att jag, Ricardo, sannolikt är mer våldtäktsbenägen än dig, Fredrik, svensk. Ungefär, hur roligt är det på en skala 1-10? Redan idag tvingas jag ha att göra med dessa idéer överallt, dagligen. På jobbet, på bussen, i affären, på badet, ja överallt möts jag av människor som är övertygade om att jag är mer våldtäktsbenägen än dem. Det är lite det jag menade med rubriken i mitt förra inlägg - "Dra inte in mig i skiten" - och det menar jag bokstavligt. Jag har inte våldtagit, och trots mitt invandrarskap planerar jag inte att våldta någon under närmaste tiden. Varför ska jag tvingas acceptera en idé som går ut på att det är rimligt att betrakta mig som mer våldtäktsbenägen än t.ex. Fredrik?

En viktig aspekt i denna diskussion är: jag förkastar inte strukturperspektivet det minsta. Jag är t.ex. fullt medveten, och vidhåller bestämt att jag, i egenskap av att vara man, är mer våldtäktsbenägen de flesta kvinnor (och det säger jag inte för att vara PK, jag menar allvar, jag ÄR mer våldtäktsbenägen än de flesta kvinnor). Men detta har ingenting med mitt invandrarskap att göra, det har bara att göra med faktumet att jag ingår i en struktur i vilken sexualiteten är konstruerad på ett sådant sätt, att män (förenklat) är sexuellt överordnade kvinnor. Och detta gäller alla män. Men när vi pratar i termer av strukturer får vi aldrig glömma den viktigaste ingrediensen i strukturperspektivet, och den ingrediensen stavas MAKT. Det finns ingen poäng i att identifiera (alltså konstruera) strukturer som går ut på att svartmåla en redan underpriviligerad grupp i samhället. Såvida syftet inte är just att "hetsa mot en folkgrupp", är det lika meningslöst som att t.ex. konstatera att handikappade dreglar i större utsträckning än andra. Utan att ge mig in just den diskussionen - för det är ett mycket omfattande ämne som kan angripas mängder av olika perspektiv - tror jag att strukturperspektivet definitivt kan hjälpa oss att förstå "invandrarmäns" eventuella överrepresentation när det gäller våldtäkter. Men detta är bara rimligt i den mån som perspektivet används för att förstå invandrarmän som en priviligerad grupp i egenskap av sin manlighet, OCH som en underpriviligerad grupp genom sitt invandrarskap. Men aldrig bara som det generaliserande konstaterande som Fredrik förespråkar; en sådan kategorisering gör ingen annan nytta än att spä på rasismen. Som redan genomsyrar hela samhället, och samtliga interaktioner mellan människor. Hoppas någon förstår vad jag talar om.

#25  Jodå jag förstår Alvunger
2005-01-27 11:41:47

Ap4che. Mycket bra inlägg.

#26   Klinga
2005-01-27 11:48:02

Undrar samma sak som Pixie. Flickan är ju bara 13 år, det om inte annat borde väl leda till strängare straff? Utnyttjande av minderårig finns det väl nåt som heter? Att sänka straffet till åtta månader är helt sjukt tycker jag.

Den här artikeln fick mig också att undra över hur man resonerar när man bestämmer straffen. http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

Två år för ett våldtäktsförsök och åtta månader för ett utfört övergrepp? Jag får inte riktigt ihop det...

#27  Fredrik Ylva
2005-01-27 11:48:31

Jag tror faktiskt att det är få svenska föräldrar som skulle bli särskilt glada om deras dotter började gå ut med t.ex. en muslimsk man, på grund av de fördomar mot islam som faktiskt råder i det här landet.

Att sedan skjuta henne är ju ett extremfall, på samma sätt som det anses extremt inom den muslimska kulturen.

Skulle den svenska dottern bli ihop med en britt eller australiensare skulle det vara en helt annan sak, vilket jag tycker indikerar på en rädsla för islam som inte liknar något annat.

#28   pixie
2005-01-27 11:52:09

Jag har en kompis vars pappa har sagt att han tar fram älgstudsaren om hon blir ihop med en "neger". Även om han säger att han ska skjuta "negern" och inte henne så skulle jag i hennes plats tolka det som en form av hot och absolut ett förminskande av hennes som individs levnadsutrymme. Men sånt skrivs det inte om minsann annars..

#29  Apache Fredrik
2005-01-27 11:57:33

Jag förstår faktiskt Inte.

Män är överrepresenterade gentemot kvinnor i brottsstatistiken > Det är ok att se det som en struktur och därför se alla män som mer våldsbenägna

Invandrare är överrepresenterade gentemot svenskar i brottsstatistiken > Det är Inte ok att se det som en struktur p.g.a att gruppen män innehåller individer med makt?

Så p.g.a. en grupp anses vara underpriviligierad går den fri från allt strukturtänkande ö.h.t? Strukterer kan bara användas för att kollektivisera grupper som innehåller priviligierade individer?

Nerknarkade människor kan väl inte ses som något annat än ytterst maktlösa, men jag vidhåller ändå att jag ser mönster och strukturer i deras beteende. Trots att det finns få råpundare i bolagsstyrelserna skulle jag ändå se det som nyttigare att förebygga brott från knarkare än från gruppen män.

Jag har inte våldtagit, och trots mitt manliga könsorgan planerar jag inte att våldta någon under närmaste tiden. Varför ska jag tvingas acceptera en idé som går ut på att det är rimligt att betrakta mig som mer våldtäktsbenägen än t.ex. Josefine?

#30  off topic: invandring -NN
2005-01-27 12:02:09

Det här har inte med feminism att göra. Och det har inte med titeln "gruppvåldtäkten" att göra.

Men det har med invandring att göra och jag kan helt enkelt inte låta blir att lägga in länken om det här genialiska reportaget.

"Jävla vitskallar" heter det och kan höras här: http://www.sr.se/nyamedier/velasco.stm

En artikel om reportaget finns att läsa här:
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=484&a…

#31  Pixie/Ylva/Klinga Fredrik
2005-01-27 12:04:23

Pixie:

Hotet om att skjuta/skada finns säkerligen minst lika ofta från muslimska fäder/familjer, men det skrivs varken om de hoten eller om hot från svenska fäder p.g.a. det inte anses ha så mycket nyhetsvärde/inte kommer media till känna.

Ylva:

Om man ser till hur många dylika mord som utförs av muslimer relativt hur många som utförs av svenskar så är det lätt att tro att det ses som mindre extremt inom islamska kulturer. Tror du inte det är så?

Klinga:

Ja, det är minst sagt märkligt, jag har inte heller någon större lycka med att lista ut hur de resonerar.

#32   pixie
2005-01-27 12:10:41

Varför skriver du just muslimska fäder Fredrik?

Varför inte kristna också?


Det har nyhetsvärde men,
1) det passar bara inte in i den svenska mediala allmängiltiga uppfattningen om den "svenska förträffliga jämställdheten",

samt,
2) den medialt reproducerade bilden av att rasism enbart förekommer i nazistiska grupper i utkanten av samhället.

Insikten om att medierna inte är objektiva eller neutrala är viktig, de styrs i hög grad av kulturen. Den svenska kulturen ( ingående 1) och 2).

#33  Pixie Fredrik
2005-01-27 12:25:39

Såvitt jag vet så existerar inte begreppet hedersmord inom kristendomen, och dåden utförs såvitt jag vet inte lika ofta av kristna. Därför skrev jag muslimska fäder.

Jag håller inte med om att det har något nyhetsvärde, jag har svårt att se en löpsedel där det står "FAR SÄGER TILL DOTTER ATT HAN TAR FRAM BÖSSAN OM HON TRÄFFAR EN NEGER", till skillnad från "FAR SKJUTER IHJÄL DOTTER FÖR ATT HON TRÄFFAR EN PERSON MED FEL HUDFÄRG".

Dessutom, vilken svenska mediala allmängilita uppfattninge om den "svenska förträffliga jämställdheten"? Jag tycker att det enda media skriver om är hur ojämställt samhället och kastar siffor hit och dit.

Ang. 2. så tror jag inte någon på allvar tror att någon annan är helt fri från rasism, men samma sak här, det handlar om nyhetsvärde. "SVEN ÄR MISSTÄNKSAM MOT JUGOSLAVER", gentemot "NAZISTGÄNG PATRULLERAR STADENS GATOR PÅ JAKT EFTER UTLÄNINGAR ATT MISSHANDLA".

Jag tror inte heller att någon tror att våra medier är varken objektiva eller neutrala.

#34   elinlite
2005-01-27 12:46:24

Bra skrivet ap4che.

Varning! Nu tänker jag bege mig ut på svag is.

Jag känner nordiska killar som stuckit i väg på olika resor i grupp. Under dessa resor har de hetsat varandra till att köpa sex, som grupp, ngt de aldrig skulle göra hemma i Norden bland vänner och eventuella flickvänner.
Att utnyttja en kvinnas utsatthet (pga av fattigdom el.dyl) i ett annat land, är inte det lika vedervärdigt som att utnyttja en kvinnas utsatthet (pga av låg ålder eller fylla el.dyl) i sitt eget land?

#35  strukturtänkandet Danne
2005-01-27 13:04:16

slutar strukturtänkandet vid nivån män-kvinnor?

och apropå alvungers inlägg #14 så tycker jag det vore ganska slött av polisen att exempelvis säga "räcker det inte med att konstatera att någon form av man utförde dådet och gå ut och mass-arrestera och mass-förhöra dessa, istället för att ringa in de tre missänkta vi redan har?" men så tycker jag iofs det är rätt trist med förslösande av resurser också...

å andra sidan tror väl inte att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken bara pga sin kultur och kvinnosyn, utan även pga integrationsproblem och allt vad det innebär. Så det gäller ju att ringa in rätt underkategori...

#36  Dumheter Danne Alvunger
2005-01-27 13:26:56

Polisen skall självklart gå på de spår de har och förhöra de som är misstänkta. Något annat har det aldrig varit tal om.

Jag tror att vi gör ett stort misstag i att konstatera att våldtäkter är nåt som hör andra kulturer till. Främst för att det inte är sant. Men också för att denna lögn ser till så att vi även fortsättningsvis kan skylla detta problem på "de andra", medan det i själva verket handlar om en jäkligt fucked up kvinnosyn hos män från alla samhällsskick o kulturer.

Vi måste ta tag i det.

#37  Alvunger Fredrik
2005-01-27 13:33:47

Jag har aldrig påstått att våldtäkter är något som hör andra kulterer till, men det är inte heller något som bara hör ett kön till, det händer att även kvinnor våldtar, men kvinnor är (minst sagt) underrepresenterade i brottsstatistiken, och därför gör man vist i att fokusera mer på förebyggande arbete riktat mot män än mot kvinnor. På samma sätt är "män" som grupp underrepresenterad gentemot "invandrade män", och därför tror jag resurserna skulle användas bättre riktade mot invandrade män än män som allmän grupp.

#38   pixie
2005-01-27 13:46:32

Fredrik:
"Såvitt jag vet så existerar inte begreppet hedersmord inom kristendomen, och dåden utförs såvitt jag vet inte lika ofta av kristna. Därför skrev jag muslimska fäder."

Jag har ju då läst en massa om hedersmord (utöver det media skrivit). Hedersmord existerar visst bland kristna, men det pratas det inte om. Dessutom, kultur är större än religion, att säga att hedersmord ingår i islam eller kristendom är en förolämpning mot muslimer och kristna som inte själva tillåts definiera sin religion och vad den står för. I vilken kultur och gruppering man lever påverkar hur religionen tar sig till uttryck.

Att vissa mördare anger heder som motiv kan också bara se som ett sätt att försöka ursäkta en handling som de vet är straffbar. På samma sätt som många svenska män som mördat sin fru kan ange avundsjuka som motiv/ursäkt.


Danne: Skulle du kunna utveckla vad du menar med integrationsproblem?


Elinelite: Precis. Och det finns ju vittnesmål om hur svenska manliga soldater utomlands tycker att de är goda som nyttjar prostituerade eftersom de anser att de själva som svenskar är mycket snällare och renligare. Det passar ju väldigt bra in på den postkoloniala beskrivningen av Sverige som "överlägset" land, en kultur som formar dess invånare till att tro att de är överlägsna, renligare och jämställdare (läs, snällare mot prostituerade).

#39  Pixie Fredrik
2005-01-27 13:51:16

Det visste jag faktiskt inte, har du några referenser, det vore intressant att läsa. Är det lika vanligt bland kristna som bland muslimer?

#40  Intressant Trollet
2005-01-27 14:58:28

Tycker det är intressant att se hur glada killar ofta är att analysera sönder och må dåligt över "invandrarvåldtäkter" och hur ointresserade de ofta är av "vanliga våldtäkter".

Vad som möts i diskussionen ovan är en massa olika strukturella perspektiv - genus, kön, etnicitet/kultur, klass, sexualitet(?).
Själv tror jag att sexuellt våld mot kvinnor och våld mot kvinnor över huvudtaget är starkt relaterat till det patriarkala förtrycket, även om de ovan nämda aldrig kan helt separeras och alltid interagerar.

Reaktionerna på sexuellt våld mot kvinnor tror jag däremot blandar in fler perspektiv, synen på etnicitet/kultur/ras och vidare nationalism är starkt förknippat med detta. Därför gör det mer ont i magen på Fredrik* när en BLATTE erövrar hans Svenska Vita Kvinna.

* Hey, Fredde, sorry att jag gör ett litet personangrepp... Du representer här en Vit Svensk Man.

#41  for your information Kerstin
2005-01-27 15:13:33

Fadimes pappa är kristen.

#42  Trollet Fredrik
2005-01-27 15:15:23

Jag tar inte åt mig, jag är ju trots allt som du påpekar en VSM..

I vilket fall så måste jag säga att du har fel, åtminstonde i mitt fall, att höra att en 13åring våldtas så att hon inte kan gå smärtar mig så oändligt att det är mig egalt vem det var som gjorde det. Jag är inte heller det minsta "ointresserad" våldtäkter utförda av svenskar.
För att förhindra att det händer igen spelar det därimot roll vem som gjorde det, då man måste analysera de bakomliggande orsakerna.

#43   Hanna_B
2005-01-27 15:22:41

När svenskar har ihjäl sin familj kallas det inte hedersmord. Det kallas familjetragedi.

#44  Kerstin Fredrik
2005-01-27 15:23:43

Det viste jag faktiskt inte, tack!

#45   Ell
2005-01-27 15:30:39

ja jag säger bara, Motala ligger inte långt från Norrköping. Norrköping dömmer färst män i sverige för våldtäkt. Kanske sitter det en våldtäktsman själv i rätten?

#46  Fy fan... Sinner
2005-01-27 16:10:03

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#47  Till Hanna B fredriktomte
2005-01-27 16:12:34

"När svenskar har ihjäl sin familj kallas det inte hedersmord. Det kallas familjetragedi."

Icke att förglömma att det dock finns något som kan definieras och avgränsas som hedersmord. Hedersmord handlar trots allt om när det finns ett tryck från vänner och familj att mörda kvinnan för att upprätta familjens befläckade heder. Detta är något som de flesta kulturer i Sverige (både den svenska och de invandrade) inte sysslar med.

Dock tycker jag att det är synd att hedersbegreppet stannat vid mord av just dotter/fru. Det finns gott om andra brott, bland annat mord, som begås just i syfte att ge upprättelse åt någons heder. Fenomenet borde undersökas grundligare.

#48  ft Hanna_B
2005-01-27 16:16:14

Skillnaden mellan hedersmord och familjetragedi är kanske inte alltid så stor som vi gärna vill tro. Gränsen torde inte vara knivskarp.

#49   pixie
2005-01-27 16:18:14

#47
"Icke att förglömma att det dock finns något som kan definieras och avgränsas som hedersmord."

Vad grundar du detta på? Jag kan räkna upp fler likheter en skillnader mellan det vissa kallar hedersrelaterat våld och "svenskt" våld. Vill du att jag ska göra det Fredriktomte?

#50  Repris? Feministen
2005-01-27 16:25:35

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#51  Till Hanna B fredriktomte
2005-01-27 16:27:03

"Skillnaden mellan hedersmord och familjetragedi är kanske inte alltid så stor som vi gärna vill tro. Gränsen torde inte vara knivskarp."

Kanske inte. Jag är ingen expert på olika sorters brott. Men, jag upplever det ändå som en rejäl vattendelare när omgivningen sanktionerar och uppmuntrar till mordet. Det finns garanterat vissa brott även i den svenska kulturen som motiveras av hederresonemang (dvs att omgivningen till förövaren ställer förväntningar och krav på att denne skall ta sig upprättelse genom att utföra någon form av brott/hämnd mot offret). Däremot tvivlar jag på att det mördas särskilt många döttrar och kvinnor i av etniska svenskar för att de anses ha fläckat ner familjens heder (de flesta invandrarkulturer har inte den här sortens hedersmord heller).

#52  Till Pixie fredriktomte
2005-01-27 16:30:02

"Vad grundar du detta på? Jag kan räkna upp fler likheter en skillnader mellan det vissa kallar hedersrelaterat våld och "svenskt" våld. Vill du att jag ska göra det Fredriktomte?"

Det finns säkert en mängd likheter. Men vad spelar det för roll? Som jag förstått definitionen på hedersmord så handlar det som sagt om att motivet till brottet är att kvinnan har fläckat ner familjens heder på något sätt (gärna genom "fel" sorts sexuella förbindelser) samt att resten av släkten samt omgivningen i övrigt inte bara accepterar ett mord, utan till och med förväntar sig och kräver det.

Menar du att den här sortens motiv till mord även är vanliga inom den svenska kulturen?

#53  Till Feministen fredriktomte
2005-01-27 16:30:49

Vad syftar du på nu? Tycker det börjar låta farligt nära någon form av Sverigedemokratisk propaganda. Men jag kanske missförstår vad det är pratar om?

#54  Enl. de postkolonialistiska kulturimperialisterna på Amnesty: Doolittle
2005-01-27 16:39:57

Hedersmord- hur ska det definieras?


Hedersmord definieras ofta som: mord på en kvinna, utfört av hennes far, bror, make eller annan manlig släkting, för att hon haft en påstådd eller verklig sexuell relation innan hon ingått äktenskap eller utanför äktenskapet. (3)

I starkt patriarkala samhällen betraktas kvinnors föräktenskapliga eller gifta kvinnors utomäktenskapliga sexuella förbindelser som det allvarligaste hotet mot männens och familjens heder. Begreppet hedersmord är kopplat till kvinnans (otillåtna) bruk av sin sexualitet och/eller ett omoraliskt, oacceptabelt uppförande. Kvinnan anses, genom sitt påstådda eller verkliga beteende, ha dragit skam över sin familj genom att bryta mot de accepterade samhällsnormerna för hur en kvinna förväntas uppföra sig. (4)

Men även andra opassande beteenden hos de kvinnliga familjemedlemmarna kan dra skam och vanära över familjen, och i förlängningen över hela samhället. (5) Kvinnor mördas för att de gift sig med män de själva valt, för att de vägrat ingå tvångsgifte, för att de skilt sig från män som misshandlat dem, för att de flirtat, visat brist på lydnad eller för att de "tillåtit sig själva" att bli våldtagna. (6)

I en situation då kvinnan anses ha dragit skam över familjen åligger det de manliga familjemedlemmarna att återupprätta hedern. Mordet ses som en rättvis och berättigad handling. En man som begår ett hedersmord försvarar inte bara sin egen heder utan även moralen i samhället.


Min relektion: knappast samma som familjetragedi.

#55   Maj
2005-01-27 17:16:25

Kerstin: Jag minns det mycket väl. Som jag minns rapporteringen så var det dock inte fråga om att de var oskyldiga, utan mer "Stackars ungdomar som åker ner dit så unga och dricker massa sprit och så händer såna här OLYCKOR"

Sen kan jag inte låta bli att tänka på de svenska män som i tusental åker till Thailand och liknande länder för att våldta barn... Någon som vill analysera vad det säger om svenskar?

Fredrik: Nej, jag "förstod inte vad du menade" Det är en allvarlig grej att skriva så. Det är stor skillnad på det ena och det andra, dock fullt förståeligt att slinta på tangentbordet. Det som inte är förståeligt är att snacka bort det. Jag vill nu se om du klarar av att kliva utanför ditt manliga ego och säga att du gjorde fel utan bortförklaringar. Se det som ett test.

#56  Doolittle Hanna_B
2005-01-27 17:20:34

Om hela gruppen landsmän står bakom dådet, och tycker det är rätt förstår jag din analys. Om det är en mindre del av alla tjejer från samma invandrarkultur vars manliga släktingar känner att de måste agera så här, och om det ofta är män som är ute på hal is socialt, då blir gränsen mera flytande.

Jag har hört det sistnämnda hävdas, men jag har inga hårda fakta. Har du?

#57  Alvunger Danne
2005-01-27 18:17:17

det jag menar är såklart att resurser ska riktas till de som är överrepresenterade, annars slösar man resurser och skuldbelägger fler än nödvändigt, man riskerar också att suboptimera.

"Jag tror att vi gör ett stort misstag i att konstatera att våldtäkter är nåt som hör andra kulturer till. Främst för att det inte är sant."

Såvida man inte konstaterar att det tillhör kulturen "manlighet", eller hur? Jag har aldrig pektat ut någon specifik kultur, vare sig det är manlig, muslimsk eller låginkomsttagarkultur. Men det verkar rimligt att anta att det finns snävare kategoriseringar än "män" och därför bör man söka efter dessa. Hoppas du håller med om det(?)

#58  pixie Danne
2005-01-27 18:23:11

med integrationsproblem menar jag
-svårighet att få de jobb de är kvalificerade för, vilket ju medför att de är överrepresenterade bland låginkomsttagare och i betongdjunglerna
-svårigheter att kommunicera, vilket medför känsla av utanförskap och allmän frustration
-det finns säkert fler punkter att ta upp

sen är jag väl iofs övertygad om att vissa kulturer odlar en mer nedvärderande syn på kvinnor (och med allt vad det innebär) än vad den uppfostran iallafall jag har fått i mitt sekulariserade, liberala hem, men jag tror inte att det är hela sanningen bakom överrepresentationen i brottstatistiken (dock väl en del av den).

#59  Hanna_B Doolittle
2005-01-27 18:27:37

Nej, jag har inga hårda fakta, är inte såpass insatt. Däremot kan jag rekommendera amnesty.se och deras kvinnosidor.

Först och främst tycker jag inte det spelar någon roll hur stor del av tjejerna (eller för den delen exempelvis de homosexuella killarna) i en viss kultur som utsätts för hedersrelaterat våld, jag tycker det är OK att döma ut det beteendet oavsett om det är 1, 10 eller 100% som drabbas. Det är ju inte den hela kulturen som döms ut som mindervärdig, utan just hedersvåldet.

Sedan kan jag hålla med om att det i vissa fall kan vara män "på utsatt social is" som utför dåden och att det då är svårt att säga om det är hedersmord eller familjetragedi - världen är ju inte svart eller vit. Däremot innebär inte det att man inte kan se skillnad på företeelserna. Försök till liknelse: man vet vad som är solsken och vad som är regn trots att det ibland bara är molnigt.

#60   Hanna_B
2005-01-27 18:59:15

Frågan är då "om vissa fall" är en liten minoritet eller det normala. Jag har hört det sistnämnda hävdas. Har inga källor, men tycker det kan vara värt att fundera på. Det blir lite mindre svartvitt då.

#61  Menar Doolittle
2005-01-27 19:08:00

du i Sverige eller i hela världen, att det "normala" hedersmordet skulle begås av socialt utslagna män och därmed vara mer likt en familjetragedi?

#62  Maj Fredrik
2005-01-27 20:05:08

Jag skrev "det var fel av mig" ordagrant.
Nu vill jag se om du kan undvika att dra upp saker som mitt påstådda "manliga ego" och se bortom könet. Se det som ett test.

#63  fredriktomte, Det skrev jag ingenting om. Men du kan ju fundera över inlägget nästa gång det händer Feministen
2005-01-27 22:28:42

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#64   Maj
2005-01-27 22:31:13

Det är så stort att det inte går att se ett skit bortom det just nu.

Jag noterar att du fortfarande inte kan säga att du gjort fel utan bortförklaringar...

#65  Doolittle Hanna_B
2005-01-27 22:31:24

I Sverige, och i de länder där de här familjerna är invandrare. Har hört påstås att i de fall där hedersmord skett här, har sedvänjan ofta varit borta eller på utdöende i deras hemmatrakter ett bra tag. På något sätt klamrar sig en del fast i en extrembild av "det gamla sättet att leva" i krocken med det moderna Sverige och tar det till ytterligheter.

Men visst, det är bara något jag hört sägas. Önskar att jag mindes vem som sade/skrev det.

#66   =)
2005-01-28 05:50:14

I frågan om invandrare och våldtäkt så verkar det som om många bortser från en sak. Och det är att dessa invandrare aldrig skulle kunna tänka sig att göra så här mot en tjej med ursprung från Mellanöstern, men att göra så mot en svensk tjej har de inget emot.

Om man vill kan man såklart blunda för detta, men jag tror inte att det löser något.

#67  #66 -NN
2005-01-28 06:15:11

Fy fan, nu blir jag ännu mer förbannad!
Nu får det väl ändå räcka med idiotiska, obildade, grundlösa rasistiska inlägg! De hör inte hemma här.

#68   =)
2005-01-28 06:25:00

Grundlösa? Är du från vettet? Hur i hela världen kan du få det där till grundlöst?

Eller okej, huvudet kanske mår bäst av att vara nere i sanden. Jag ber om ursäkt i så fall

#69  Internationell rasism ufpopen666
2005-01-28 07:00:58

Jag måste säga att rasismen och sexismen väller ut genom alla kanaler här. Man får inte glömma att våldtäkten som fenomen är ett maktmedel som tillämpats som regel i alla krig, speciellt när det varit etniska motsättningar mellan de krigande. I grund och botten handlar det om att kvinnor är ting, ägodelar och symboler för värde. Att våldföra sig på dessa är att våldföra sig på sina motståndare som grupp.

Våldtäkten är också på detta sätt en undertryckt etniskt minoritets sätt att agera mot den förtryckande gruppen som helhet. Den förtryckande gruppens reaktion blir också stor. Våldtäkten kan på det sättet vara rasistisk förutom det rent patriarkaliska.

Det finns män som kommer ifrån länder där kvinnor som grupp har en helt annan roll, har ett helt annat värde, ja t o m klär sig helt annorlunda. Dessa män är som etnisk grupp överrepresenterade i statistiken över våldtäktsmän. Och vad säger det oss? Jo, det säger i alla fall mig att den typen av brott inte bara är ett utslag av våld och maktbehov mot kvinnor utan också en patriarkaliskt färgad reaktion emot ett samhälle som gärningsmannen aldrig har tillträde till, kanske också emot ett samhälle som han också föraktar och ser ner på, lika mycket som det ser ner på honom som individ.

Man får aldrig glömma att många människor som kommit hit har i princip tagits ifrån allt det värde som de haft i det land som de kommer ifrån. De har kanske fått gå från att vara aktade, respekterade och högt värderade medborgare i sitt hemland till att vara värdelösa parasiter som ska vara tacksamma för att få jobb som anses vara av lägst rang.

JO, jag tror på det sättet att förekomsten av våldtäkter med etnisk bakgrund är delvis ett resultat av den rasism som är så utbredd i vårt land. Den är också ett utslag av den rasism och sexism som finns i den etniska grupp som våldtäktsmannen tillhör.

Så jag skulle sammanfattningsvis vilja säga att man nog inte ska se så mycket på vilka etniska grupper som är överrepresenterade bland våldtäktsmän utan snarare att företeelsen som sådan är ett utslag av just etniska motsättningar av patriarkalisk färg. För vill man inte se det så kommer man heller aldrig att ha en möjlighet till att lösa problemet. Man kan göra det enkelt för sig och säga att det är fel på den etniska gruppen, t ex marockaner, eller att det faktum att det faktiskt är en man som som utför våldtäkten som är felet. Men då löser man aldrig några problem. Man bara förvärrar dem.

#70   =)
2005-01-28 09:47:01

Detta kanske låter radikalt, men jag tycker att den massinvandring vi har i dag skall bli till en megainvandring. Den vita rasen ska helt enkelt utrotas. Den kraftiga överrepresentationen av våldtäkter på vita flickor av färgade män i hela västvärlden (det omvända existerar knappt) är bara en del i den processen. Först när vi vita (män) är bortrensade kan vi få ett acceptabelt samhälle. För som alla vet så finns det ju inga olikheter mellan raserna, att färgade har det sämre beror helt och hållet på vita människors rasism.

OBS: Jag är själv etniskt svensk.

#71  Troll ufpopen
2005-01-28 09:49:57

Ett ytterst självemotsägande inlägg:

"Den vita rasen ska helt enkelt utrotas" - "finns det ju inga olikheter mellan raserna"

Hur vet du att du är etnisk svensk?

#72   =)
2005-01-28 10:05:08

jo, jag kom på det sen också :)

vi säger: vita etniska folkgrupper då

#73  fredrik!!!!!!!! Karl Astrid
2005-01-28 10:16:23

Fredrik för i helvete, hur mår du?
Istället för att basunera ut dina otroligt patetiska ideer så borde du läsa på lite angående invandrare och våldtäckt. Enligt all forskning som sociologer och kriminologer (Zarnecki, GWP osv)har gjort under de senaste 30 åren i sverige så hittas inget samband mellan invandrare och våldtäckt i förhållande till svenskar och våldtäckter. Invandrare begår statistiskt sett precis lika många våldtäckter (och andra kriminella handlingar) som svenskar ur samma samhällsklass. Det är patetiskt att behöva upplysa dig om detta, du är väl över 18 år? Är du medlem i något främlingfientligt parti? Det ända som dina ord visar på är obildning och rädsla.

Läs på lite statistik innan du yttrar dina rasistiska funderingar.

#74  #70 Karl Astrid
2005-01-28 10:20:26

Jag håller med om att vi ska bli av med rastänkandet. Sen om det blir genom att blanda eller genom att tänka bort "raser" skitar jag i. Bara man får tyst på obildade rasister som fredrik.

#75  Karl Astrid ufpopen666
2005-01-28 10:21:26

Jag vet faktiskt inte vad gäller våldtäckter, men när det gäller våldtäkter så är vissa etniska grupper överrepresenterade. Du behöver varken hota med Zarnecki eller Persson. Det är bara att gå till brå och kolla, såvitt de inte tagit bort det.

#76   Karl Astrid
2005-01-28 10:26:53

#75 Du har helt fel.
Man måste alltid ta hänsyn till ekonomiska aspekter när man forskar om brott, vare sig det gäller våldtäckt, rån eller misshandel.

#77   Karl Astrid
2005-01-28 10:30:09

Det är lågutbildade människor med sämre ekonomiska förutsättningar som är överrepresenterade, inte "invandrare" i sig. Vad är ni för lirare alltså, man blir ju rädd.

#78   Karl Astrid
2005-01-28 10:31:12

jag glömde det viktiga sämre sociala förutsättningar.

#79  Mata inte trollen ap4che
2005-01-28 10:31:18

http://members.aol.com/intwg/trolls.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_troll

#80  Hm.. ufpopen666
2005-01-28 10:36:49

Det finns ingen särskild statistik över gruppvåldtäkter. Enligt T. Demitz-Helin anmäldes i Stockholms län 9 gruppvåldtäkter 1995 och 35 1999. En kraftig uppgång.

Vanligast med tre eller fler gärningsmän

Av 68 fall av gruppvåldtäkt mellan 1997-2000 skedde två tredjedelar utomhus. 22 % av fallen var det två gärningsmän, 41 % tre gärningsmän och i 35 % fyra män eller flera. Gruppvåldtäkter är vanligast vid uppraggning, överfall och efter skjuts. Ex: Kvinna i 20-årsåldern fick skjuts av tre män, de körde henne till annan plats där de slet ut henne ur bilen och våldtog henne. våldtäktsfall

Alla inte lika aktiva

Av 150 män i 44 gruppvåldtäkter deltog 104 aktivt i våldtäkten, 22 hjälpte till vanligen genom att hålla fast offret medan 9 var helt passiva och deltog inte alls. Ju större gruppen var desto fler hjälpte antingen till eller var passiva.

Ex: 22 årig kvinna våldtagen och rånad av fem män, en av de våldtog henne medan de andra höll fast henne.

Gruppvåldtäktsmännen Skiljer sig män som begår gruppvåldtäkt från andra våldtäktsmän? Även om
bortfallet var stort var en majoritet under 25 år, knappt någon över 30 år. Vilket skiljer sig
från våldtäktsmän i övrigt, där majoriteten var äldre än 30 år. Offrens ålder skiljer sig däremot
inte från andra våldtäkter.

56 % var invandrare eller hade invandrarbakgrund. 65 % var tidigare dömda för brott. (Ahlberg 2000 pdf)
Vilket är ungefär lika andel för övriga våldtäktsmän.

#81  ufpopen Karl Astrid
2005-01-28 10:44:57

Och hur lyder din slutsats av det du läser? :) Låt höra nu... är det gener? Har ap4che och alla andra med mörkare hud sämre gener? Blir de uppfostrade av sina föräldrar att våldta stackars svenska, oskyldiga flickor.

Jag tror att det är gener du fiskar efter. Hitler fiskade också efter gener, du är inte övertygad om att nazizmen är den ultimata läran va?

#82  #79 ap4che Karl Astrid
2005-01-28 10:48:17

jag tror inte att människor gör sig dumma med flit, utan det är bara brist på information i samhället.

Eller kanske är folk så barnsliga att skämta om så vidriga saker... jag skriver inte mer nu.

#83  Karl Astrid ufpopen666
2005-01-28 10:49:10

Försök få en lite mer seriös ton, Karl.
Jag har själv zigenarursprung så Nazismen är inte mitt självklara val.

Lugna ner dig lite och läs inlägg #69.

Om du tycker att jag fortfarande är luddig efter det så ska jag försöka utveckla mig.

#84  ufpopen Karl Astrid
2005-01-28 11:12:30

Jag skriver inte seriöst på en helt oseriös tråd. Jag är inte en särsklit seriös människa i allmänhet heller. Och jag hatar budskap med dold rasism.
Som du gjorde - helt steriliserat - hävda att invandrare våldtar med än svenskar (med stark undertoning av rasism) är totalt förkastligt.
Du måste erkänna att det du skriver inte hjälper utsatta grupper i samhället.

Nu ska jag dra
tja!

#85  Åt var och en sitt Fredrik
2005-01-28 11:13:58

Maj
I mitt inlägg #62 citerar jag mig själv i inlägg #21 där jag säger rätt ut, "det var fel av mig", vart hittar du min bortförklaring? I att jag påpekar att du verkar oförmögen att se bortom mitt kön? Oavsett vilken storlek det må ha så vore det snyggt av dig att göra ett försök.

Karl Astrid
Jag mår rätt bra, tackar som frågar, är lite trött då jag inte sovit så mycket på sistonde p.g.a. ett par labbar som skall in, men i övrigt mår jag bra.

I övrigt är jag lite undrande till vilka otroligt patetiska ideer jag har faktiskt har uttryckt. Jag har sagt att sett till variabeln ursprung, så begår invandrare fler våldtäkter/person än en svensk, och vi därför skulle tjäna mer på att satsar resurser på dem. Du säger att de utför lika många våldtäkter/person som andra personer i deras samhällsklass, visst det tvekar jag inte på, men då invandare är överrepresenterade i våra undre "samhällsklasser" (m.a.p på inkommst i vilket fall) så är det väl än mycket större anledning på att lägga resurser på att försöka bryta segregeringen, bryta kulturbarriären som stänger ute många av dem från vår arbetsmarknad, som till syvende och sist är vägen upp i samhället. Sen undrar jag lite även över mina påstådda rasistiska funderingar, för jag måste ha missat mitt inlägg där jag skrev något om en "ras" överlägsenhet över en annan ö.h.t, kan du hitta det? Folk som skriker rasist för att man talar om att vi har ett problem med hur vi hanterar vår invandring idag och sen i nästa andetag kallar mig obildad har jag inte mycket över för.
Jag har inte Någonstans skrivit Någonting om att detta beteende skulle sitta i generna el. något dyl, allt jag har sagt är att som vårt samhälle ser ut idag så har vi en överrepresentation av invandrare i våldtäktsstatistiken, och att det vore vist att därför satsa resurser i det området. Att du automatiskt tolkar det som att jag vill skicka fler poliser på dem eller whatnot istället för att satsa resurser på att bryta segregeringen får stå för dig. F.ö. är jag folkpartist, vilket knappast är partiet man vill tillhöra om man vill stoppa invandringen.
Hur mår du själv?

Och ap4che, inte för att vara sådan, men nu är jag redan lite pissed av häxjakten på mig, att länka till en förklaring av troll gör att du verkar ha fått reda på betydelsen av ordet förra månaden och inte kan vänta på att få dela med dig av dina nya kunskaper. Same thing goes för människor som skriver "Här, ta lite choklad" i något försök att på något klyftigt sett påstå att någon är ett troll. Att någon har åsikter som skiljer sig från dina gör dem inte till ett troll. Har du inget mer du vill ha sagt i debatten så säg bara inget, att kasta trollbeskyllningar runt dig hjälper knappast.

#86  Fredrik Karl Astrid
2005-01-28 11:25:19

Läs om dina egna inlägg igen! Bra att du verlkligen förstår mitt resonemang, Människor som skriver så enorm rasistiska inlägg som du brukar att vara svåra att förklara för.

"Du säger att de utför lika många våldtäkter/person som andra personer i deras samhällsklass, visst det tvekar jag inte på, men då invandare är överrepresenterade i våra undre "samhällsklasser"..."

Precis. Men det var inte det du tog upp innan jag skrev det. Innan var det att invandrare per automatik begår fler vålgtäckter.

#87  Karl Astrid ufpopen666
2005-01-28 11:34:22

Var ser du mig prata om invandrare? Och hur kan du se dolda rasistiska budskap? Vad är en invandrare för dig? Är det en människa som kommer ifrån någon del av världen och råkar hamna i Sverige, en kicker ifrån Rosengård eller en statistisk felräkning?

Vem är ett troll egentligen? Är det en som försöker debattera i syfte att lära sig och utbyta erfarenheter eller är det en som som själv säger sig hålla en oseriös nivå i sin argumentation på grund av att tråden tycks vara oseriös?

Eller är det en som anklagar andra debattörer för att vara nazister, rasister och dumma i huvudet och använda subjektiva känslouttryck som argument?

Troll-definitionen har blivit ett skällsord som man använder i fel syfte för att smutskasta andra debattörer när man inte själv längre har några hållbara argument.

#88  "Invandrare" FredagsMike
2005-01-28 11:53:29

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#89  fredrik pixie
2005-01-28 12:08:09

En liten förklaring:
"bryta kulturbarriären som stänger ute många av dem från vår arbetsmarknad"

En invandrare kan ha perfekt utbildning, prata bättre svenska en svenskar men se "osvensk" ut och ha "osvenskt" namn -> DÄRFÖR får den som har invandrat ofta inte jobb. Arbetsgivaren är rasistisk och vill itne anställa så då hittar den på att anledningen är att personen inte kan prata svenska tillräckligt bra, arbetsgivaren kan ju inte ange "är svartskalle" som anledning att välja nån annan, så hamnar arbetsgivaren i fängelse.

#90   pixie
2005-01-28 12:11:41

"#75 Du har helt fel.
Man måste alltid ta hänsyn till ekonomiska aspekter när man forskar om brott, vare sig det gäller våldtäckt, rån eller misshandel."


Karl Astrid har rätt!!!

#91  Dold rasism ufpopen666
2005-01-28 12:12:00

Om vi ska ta upp dold rasism så finns här mycket att gräva i:

"fortfarande är de fina blonda svenska pågarna i en trygg majoritet." - Maj

"Det rapporteras inte om de fina blonda svenska pågarnas våldtäkter.

Invandrare tillhör en diskriminerad grupp, anmäls de för våldtäkt så dömer vi dem lättare, det är jag säker på." - Alvunger


"Därför gör det mer ont i magen på Fredrik* när en BLATTE erövrar hans Svenska Vita Kvinna.

* Hey, Fredde, sorry att jag gör ett litet personangrepp... Du representer här en Vit Svensk Man." - Trollet

"Hedersmord handlar trots allt om när det finns ett tryck från vänner och familj att mörda kvinnan för att upprätta familjens befläckade heder. Detta är något som de flesta kulturer i Sverige (både den svenska och de invandrade) inte sysslar med."
- Fredriktomte

"Faktum är att "svenskar" ofta gruppvåldtar, men eftersom detta inte upplevs som lika beklämmande, filtreras rapporteringen bort eller minimeras i mediaströmmen." -ap4che

"Jag känner nordiska killar som stuckit i väg på olika resor i grupp. Under dessa resor har de hetsat varandra till att köpa sex, som grupp, ngt de aldrig skulle göra hemma i Norden bland vänner och eventuella flickvänner." - Elinlite

"Sen kan jag inte låta bli att tänka på de svenska män som i tusental åker till Thailand och liknande länder för att våldta barn... Någon som vill analysera vad det säger om svenskar?" - Maj

"dessa invandrare aldrig skulle kunna tänka sig att göra så här mot en tjej med ursprung från Mellanöstern, men att göra så mot en svensk tjej har de inget emot. " - =-)

"Den vita rasen ska helt enkelt utrotas. Den kraftiga överrepresentationen av våldtäkter på vita flickor av färgade män i hela västvärlden (det omvända existerar knappt) är bara en del i den processen. Först när vi vita (män) är bortrensade kan vi få ett acceptabelt samhälle." - =-)

#92  Pixie och Karl Astrid ufpopen666
2005-01-28 12:17:57

Varför ska man alltid ta hänsyn till just bara ekonomiska aspekter när man forskar om brott? Bör man inte ha en lite mer vid syn i sin frågeställning?

#93  Eftersom det tydligen var enkelt att elinlite
2005-01-28 12:24:00

missförstå mitt inlägg, så kommer här ett förtydligande:
#34:
"Jag känner nordiska killar som stuckit i väg på olika resor i grupp. Under dessa resor har de hetsat varandra till att köpa sex, som grupp, ngt de aldrig skulle göra hemma i Norden bland vänner och eventuella flickvänner."
Utveckling argumentet:
Så jag tror inte att detta har med ras att göra, utan mer vilka medel man har till hands för att exploatera andra människors utsatthet. Har man pengar så det räcker till en utlandsresa och "betala" en 14-åring efter att man utnyttjat hans/hennes situation är det i princip samma som att supa full en 13-åring här hemma. Det är bara en fråga om vilka maktmedel man har tillgång till.

#94  Konsekvens? Doolittle
2005-01-28 12:28:51

Jag ska inte gå in i den här debatten där typinlägget är "du tycker inte som jag, du är rasist" utan istället reflektera över bristen på konsekvens i analysen.

Case 1: Studier visar att x % kvinnor utsätts för misshandel och våldtäkt. Rättrogen slutsats: alla män är lika troliga kvinnomisshandlare och våldtagare oavsett ekonomist och social position.

Case 2: En studie visar att en viss grupp män är statistiskt mer benägen att utföra våldtäkter. Rättrogen slutsats: ekonomiska och sociala faktorer påverkar, därför är det fel att peka ut dem pga av härkomst, ursprung mm.

Går inte ihop...

#95   Bobbo
2005-01-28 12:55:36

Här postar jag en länk till en disskussion på jäif. Trots att Billy verkade vara en ganska seg person så är det intressanta resonemang han framför.

http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=3&a…

KA: Jag förstår inte varför du direkt börjar tala om rasism när det handlar om våldtäkter? I vanliga fall är du ju så snabb att se att allt är en produkt av hur vi socialiseras av vår kultur.

#96  Case 3: FredagsMike
2005-01-28 12:57:05

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#97  Fredagsmike ufpopen666
2005-01-28 13:03:10

Kan du hålla dina rasistiska åsikter för dig själv?

#98  Undran! Lemur
2005-01-28 13:05:13

Var i detta tjafsande finns något som ens andas feminism? Hittar ni inte det kan ni väl lägga ner allihop, nu, och på så sätt spara utrymme till feministiska diskussioner.

#99  Bobbo elinlite
2005-01-28 13:05:44

Ja, det kan ju tänkas att Karl Astrid svarade på inlägg #1?

#100  Lemur ufpopen666
2005-01-28 13:20:06

Jag tycker i och för sig att mitt inlägg #69 andas lite feminism.

#101   Bobbo
2005-01-28 13:21:03

JAg tror att Billy har rätt i att vissa människor ser en kulturkamp mellan den kristna världen och den muslimska. Givetvis ser inte alla kristna och alla muslimer det så men vissa. En stor del i denna kulturkamp är synen på kvinnans sexualitet. De senaste krigen kan delvis ses som ett uttryck för denna kamp. I Sverige har vi nog en mycket mer nyanserad bild av islam än man har i USA tror jag. Men iallafall jag vet inte vad man bör göra med denna statistik om den skulle vara riktig.

JAg tror att det blir en mycket förvirrande krock hos vissa muslimer som har en uppfattning om att moral och sexualitet hänger starkt ihop kommer till sverige. Jag vet dock inte hur detta kan avhjälpas. Det är ju viktigt att påpeka att det handlar om promillen av de olika grupperna.

#102  #98 Doolittle
2005-01-28 13:26:48

Vilka ska känna sig träffade?

#103   ufpopen666
2005-01-28 13:30:31

Alldeles riktigt. Vi pratar om små bråkdelar, oavsett vilka grupper vi pratar om. Men jag tror det är alltid viktigt att förstå den miljö och de förutsättningar som finns och har funnits för dem som blir gärningsmän. När man har en förståelse för detta så har man också möjligheten att lösa problemet.

#104  Bobbo elinlite
2005-01-28 13:41:15

"JAg tror att Billy har rätt i att vissa människor ser en kulturkamp mellan den kristna världen och den muslimska. Givetvis ser inte alla kristna och alla muslimer det så men vissa. En stor del i denna kulturkamp är synen på kvinnans sexualitet."

Förträffligt. Du kanske skulle ta och läsa lite av tex den kristna kyrkans texter innan du kommer med så pass generaliserande uttryck.
Sen kan du också kolla upp Westboro Baptist Church hemsida om du vill läsa lite mer om den kristna kyrkans goda värden.

"I Sverige har vi nog en mycket mer nyanserad bild av islam än man har i USA tror jag."

Det tror inte jag. USA har ungefär 290 miljoner invånare, det är det tredje största landet i världen. Av dem är ca 7 miljoner muslimer, 2 miljoner fler än Danmarks befolking. USA är, i motsats till Sverige, ett icke homogent religiöst land, dvs det finns massor av kyrkor och religioner.

#105  Hupp?!?! ufpopen666
2005-01-28 13:46:36

Är Westboro Baptist Church norm för kristna värden?

Anser du ,elinlite att det inte finns en konflikt mellan de mellanöstern-baserade religionerna?

#106  Ja och Nej elinlite
2005-01-28 14:21:07

Westboro Baptist Church är en norm för kristna värden, lika lite som Muslimska extremister är en norm för muslimska värden.
Men den största kristna kyrkan, den katolska, ligger inte speciellt långt ifrån Westboro Baptist Church, bla genom att fördöma användandet av kondomer.

"Anser du ,elinlite att det inte finns en konflikt mellan de mellanöstern-baserade religionerna?"

Javisst tycker jag att det finns en konflikt, men jag anser inte att den organiserade kristna religionen skulle stå för mer frigjorda värden som jag tyckte mig förstå av Bobbos inlägg:
"En stor del i denna kulturkamp är synen på kvinnans sexualitet."

#107  Och då.. ufpopen666
2005-01-28 14:31:16

Ser du någonstans att Bobbo nämner muslimsk extremism?

Hur kan du se att den organiserade kristna religionen skulle stå för mer frigjorda värden i Bobbos inlägg?

#108  Jag uttryckte mig inte speciellt klart elinlite
2005-01-28 14:52:10

Westboro Bapist Church ligger faktiskt inte långt från den Katolska kyrkan i sin syn på kvinnors rättigheter och sexuell frihet.
Vad jag ville säga var att steget mellan norm och extremist inte är speciellt långt när det gäller religion.

Jag förstår inte helt vad Bobbo menar med sitt inlägg för att vara ärlig. Men han skriver bla. detta:

"JAg tror att Billy har rätt i att vissa människor ser en kulturkamp mellan den kristna världen och den muslimska. Givetvis ser inte alla kristna och alla muslimer det så men vissa. En stor del i denna kulturkamp är synen på kvinnans sexualitet."
---
"JAg tror att det blir en mycket förvirrande krock hos vissa muslimer som har en uppfattning om att moral och sexualitet hänger starkt ihop kommer till sverige."

Detta läste jag som att Sverige pga av kristna värden skulle vara frigjordare. Men jag har fel rätt ofta och har det förhoppningsvis också i detta fall.

#109  Ok Elinlite ufpopen666
2005-01-28 15:01:26

Ja, jag kan ganska lite om religioner över huvudtaget och blev lite frågvis av dina kommentarer på Bobbos inlägg. Jag kan inte uttala mig om amerikaner generella inställning till islam jämfört med svenskar (européer vore väl egentligen mer passande).
Men jag blev väldigt förvånad på dina kommentarer med tanke på att Bobbo relativt sett var rätt så diplomatisk i sin framtoning. Men jag gissar väl att denna tråd har rört upp väldigt mycket känslor.

#110  där ser man FredagsMike
2005-01-28 15:06:24

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#111  FredagsMike Kerstin
2005-01-28 16:40:43

TGIF!!! :)

Men du använde faktiskt regeln fel.

Såhär funkar det: Vill man göra ett inlägg i en tycka-diskussion så lämnar man ett kort meddelande i tycka där man skriver att man vill fortsätta diskussionen i JÄIF. Man gör alltså inte ett inlägg inne på tycka.

Bättre lycka nästa gång Mikey!

#112  Till Elinlite och andra intresserade Bobbo
2005-01-29 02:01:10

"Detta läste jag som att Sverige pga av kristna värden skulle vara frigjordare. Men jag har fel rätt ofta och har det förhoppningsvis också i detta fall."

Nja, jag tycker att sverige är mer frigort än mellanöstern generellt. Om detta beror på kristna värderingar eller inte har jag ingen aning om och det spelar mig ingen roll. Ofta kopplar ju kyrkan samman sex och moral och jag tror att vissa kristna tom känner avundsjuka mot muslimerna för att de lyckats behålla sin sexualmoral bättre än vi har i väst. Jag tror tom att denna avundsjuka är en drivkraft till USAs krig i mellanöstern. För den som betraktar promiskuisitet som moraliskt förfall så kan ju västvärlden och dess frihet ses som ett misslyckande och vissa amerikanska kristna betraktar sig nog som de sista försvararna av frihet men samtidigt sexualmoral eftersom dessa saker tutas i dem från födseln. De ser det som att det bara är deras frihet med deras sexualmoral som kan rädda världen och detta måste de göra med våld. De amerikanska domedagssekterna är ett symtom för denna världssyn att de fria värdena inte fungerar egentligen.

Det är givetvis bara en delförklaring till konflikten mellan USA och mellanöstern. Sverige är bara en maktlös bricka i detta spel och amerikanerna betraktar oss bara som godtrogna mesar som med våran mesiga vänsterfrihet inte kan sätta hårt mot hårt. Efter att ha spenderat en tid i USA är detta min slutsats men jag vet ju inte :)

Är jag kanske helt ute och cycklar?

#113  Bobbo ufpopen666
2005-01-29 08:53:06

Är inte moral en ganska stor ingrediens i sex, precis som i alla former av social aktivitet?

Om vi nu ska leka runt i spekulationer så tror jag definitivt inte att Moral Majority rörelsen i USA på något sätt är avundsjuk på Islam utan följer i det gamla spåret att vara rädd för det exotiska östern, en rädsla som vår kultur burit sen korstågen.

Jag tror dessutom inte att USA betraktar oss som något då de har svårt att bara kunna skilja oss ifrån Schweiz.

Däremot har de börjat frukta Europa och EU, vilket man kan skönja i debatten kring ett gemensamt europeiskt försvar.

Efter att ha spenderat en tid i Sverige och Europa så är detta min slutsats.

Vad har du för sorts cykel?

#114  Karl Astrid Fredrik
2005-01-29 09:49:41

"Precis. Men det var inte det du tog upp innan jag skrev det. Innan var det att invandrare per automatik begår fler vålgtäckter."

Invandrare begår fler våldtäkter per person i dagsläget. Något per automatik har jag aldrig nämnt, och jag vet inte vart du vill komma med termen.

#115  fredrik Karl Astrid
2005-01-29 11:38:00

#114, hur orkar du? När du uttrycker dig så begår du ett tankefel. Det är ju precis samma sak som att säga zigenare begår fler brott än andra folkslag. VAD ÄR DET SOM ÄR KONSTRUKTIVT MED ATT UTTRYCKA SIG SÅ NÄR MAN KAN FÖRKLARA DET - TILL 100% - PÅ ANDRA PREMISSER? Det är ett rasistiskt och felaktigt påstående. Du ser väl att om man hoppar över de sociala leden i förklaringen så blir det kvar att de begår fler brott DÄRFÖR ATT DE BIOLOGISKT ÄR ZIGENARE, och inte vanliga människor som svenskar och vidare nationer.

Nu släpper vi det här va?

#116  ufpopen666 Bobbo
2005-01-29 11:46:55

Det finns väldigt konservativa amerikaner och varför skulle dessa inte vara avundsjuka på muslimernas lyckade konservring av samhället. Det finns hos vissa amerikaner en syn på att hela det moderna projektet är på väg att gå åt pipan och att de är de enda som kan rädda det eftersom europeerna, inte svenskarna, är för vänstermesiga för det. Självklart finns dessa tankar bara hos vissa amerikaner uttalade, men samtidigt får man tänka på att deras vänster, demokraterna, är mer höger än våra moderater och att samhället generellt befinner sig en bra bit åt höger jämfört med sverige.


Men detta är såklart bara spekulationer.

#117  Bobbo & ufpopen666 - Off Topic elinlite
2005-01-29 12:01:52

Jag uppfattar USA som ett stort område bestående av två (eller fler) vitt åtskilda begrepp.
1. marknaden USA
2. 50 stater

1.Marknaden USA har 290 miljoner människor till sitt förfogande. De multi-multiföretag vars intressen bör bevaras gör sitt bästa i att styra politiken efter vinstintresse, kriget i Irak inberäknat. För dem är religion nåt som kan utnyttjas som maktmedel, de vet att de behöver de största kyrkornas stöd för att få genom vissa förändringar och ser till att kyrkorna hålls politiskt nöjda. Därav den bild vi i Europa får av Moral Majority.

2. 50 stater som är vitt skilda när det gäller förutsättningar, klimat, politik etc. Vi gör gott i att komma i håg att USA inte är en national stat. Det finns ingen homogen bakgrund, ingen specifik kultur som gjort att det är som det är, borträknat det engelska språket. Är man i Minnesota ser man en massa saker som påminner om Norden, IKEA och en rätt liberal inställning till det mesta. Samma gäller de "blå staterna": California, New York, Connecticut etc. Folk inom USA dras till just de här ställena för att de där kan leva bland likasinnade.
Sen har vi de "röda staterna" där kyrkor verkar ha ett starkt inflytande, men dessa stater är också i regel betydligt fattigare än de blå, och den fattiga arbetarklassen är inte lika politiskt engagerad för de har helt enkelt inte tid attt fundera mellan sina två-tre jobb.
*boktips: Nickled and Dimed in America av Barabara Ehrenreich, (hon tog sig olika jobb på minimum wage och försökte överleva på sin lön under en månads tid).

Så när vi talar om det religiösa USA tror jag att det är viktigt att notera bara för att det hörs mest från dem så är de inte i majoritet och inte en enad kristen kyrka.
Och höstens valresultat ska vi inte ens tala om...;)

#118  Karl Astrid Fredrik
2005-01-29 12:10:04

Vi kan släppa det om du erkänner att jag inte skrivit något rasistiskt i något av mina inlägg.

#119  JÄIF Mats L
2005-01-29 12:38:04

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#120  Cleeande fengrar ufpopidousexsexsex
2005-01-29 12:38:35

Ouh, nu kliar det i mina fingrar att fortsätta med tusende frågor som poppar upp i min saltrökta hjärna kring multinationella företag, USA, Ehrenreich, tro och världspolitik. Men inte ska vi besudla gruppvåldtäktsdebatterna med detta prat. Kanske på någon annan sida?

#121  Enligt Karl Astrid ufpopidousexsexsex
2005-01-29 12:41:09

Är det ekonomiska förklaringar så länge gärningspersonen har ickesvenskt ursprung, annars är det patriarkaliska orsaker.

#122  Hm #121 elinlite
2005-01-29 12:49:00

Är det inte mera så att det är samma patriarkalska struktur där makt och kontrollbehovet är det samma men den sociala bakgrunden bestämmer vilket uttryck det tar sig?
Därtill är det kanske lättare att anmäla ngn som redan befinner sig "lägre" i den sociala hierarkin än "svensson"?

#123  #121 Karl Astrid
2005-01-29 13:15:46

Du verkar inte förstå det jag skriver. Läs om, är mitt tips.

Fredrik, det du SKRIVER passar in i min definition av rasism. Så är det.

#124  fredrik Karl Astrid
2005-01-29 13:17:23

Dock vet jag inte om du är rasist, men det du skriver passar enligt mig in bra i definitionen.

Räcker det som erkännande?

#125  Karl Astrid. ufpopen666
2005-01-29 14:09:27

Jo, jag har läst. Du passar väldigt bra in på min definition på personer som kanske inte bildar sig en egen uppfattning om saker och ting utan mest hänger med andras och kanske inte tar reda på alla sidor kring hur saker och ting ser ut.
Säger mest det som passar på dem man identifierar sig med.

#126  Karl Astrid Fredrik
2005-01-29 14:30:43

Jag har läst och läst om, men jag kommer mest fram till samma sak som ufpopen i sitt inlägg här ovan. Vad din definition av rasism är vet jag inte och bryr mig inte så mycket om. Ett bra första steg i varje debatt är att komma överens om ordens betydelse just för att undvika sånna här situationer då någon först häver ur sig *ist, *ist, *ist!, och sen när denna blir ombedd förklara sig försvarar sig med att "det där är inte vad Jag menar med *ist/*ism".

Du kanske borde förändra din definition av rasism, ett bra ställe att börja (och sluta)på om inte annat är överenskommet inom debatten brukar vara avenska akademiens ordbok, saker blir så mycket lättare och produktiva då.

rasism:
#(politisk, soclal) åskådning som (i enlighet med vissa utrerade rasteorier) kraftigt betonar rasens betydelse för samhället; strävan att hålla den egna rasen fri från främmande raselement.

#127  ufpopen och fredrik Karl Astrid
2005-01-29 14:47:41

vilka andras har jag hängt på? Jag antar att du kan svara på det nu när du anklagar mig.


Den definitionen använder jag mig inte bara av. Ordet rasism har fått en mkt vidare mening (i akademisk bemärkelse) med hjälp av bla Said.

#128  Karl Astrid Fredrik
2005-01-29 14:59:36

Du har i denna tråden hängt på lynchmobben som ropar rasist så fort någon diskuterar invandrarfrågor (vilket jag tycker är tråkigt då jag tycker du skriver mycket vettigt annars).

Jag antar att du refererar till Edward Said?
Jag lutar mig faktiskt fortfarande hellre på Saobs definition än någon som grundar sig på Saids verk.

#129   Karl Astrid
2005-01-29 15:09:13

Om vi bara ska anvanda oss av den definitionen så existerar, precis som ngn sa tidigare, knappt rasism i dagens samhälle. Definitionen "strävan att hålla den egna rasen fri från främmande raselement", skriver inte ens bert karlsson eller inbitna nationaldemokrater under.

Jag "hänger inte på" angående rasism. Jag tycker att påståenden som att "invandrare begår fler brott än svenskar" är ett rasistiskt uttalande. Anledningen till det har jag redogjort för.

Vi verkar inte komma överens så vi skiter i allt.

#130  Karl Astrid ufpopen666
2005-01-29 15:21:36

Ledsen att göra dig besviken där, Karl. Jag kan inget om din umgängeskrets. Men varför jag nu brutalt kastar in dig i detta fack är på grund av en väldigt viktig punkt:

I nästan alla samhällen så skiftar den allmänna moralen över vad som är rätt och ifrån den ena sidan till den andra sidan. Det finns då alltid en stor del av oss människor som identifierar sig med olika typer av grupper. Och då numer många av de sociala grupper som finns har en politisk hållning så antar även dessa personer samma politiska hållning utan att egentligen titta på hur denna politik relaterar sig till tid och omgivning. I debatter så finner dessa personer det viktigare att defniera sina debattörer i olika fack än att ta lärdom och kanske vara med och upplysa. Argumenten är ofta känsloladdade med utfall mot sina motståndare blandat med utsagor och bullor som är oberoende av verklighet. De vill hellre definiera skillnader än mötespunkter. De bryr sig egentligen inte mycket om att lära sig och få kunskap om omgivningen utan är mer intresserade av att uttrycka sig i rätta sammanhang så att de syns.
George W Bush är en sådan person, dock med utomordentlig talarbegåvning. "Den som inte är med oss, är emot oss" tror jag är ett citat ifrån honom.

Du Karl Astrid är också en annan sådan person, dock tror jag att du definitivt inte håller med Bush i hans politik. Den stämmer nog inte med din image. Men jag behöver väl inte dra några av dina citat i denna tråd. övriga läsare kan kanske läsa själva?

#131  Karl Astrid Fredrik
2005-01-29 15:27:26

Varför då inte kalla dem för främlingsfientliga istället för rasister? Är det befogat att ta till "hårdare" ord som inte stämmer för att svartmåla folk med obehagliga åsikter? Att det inte finns särskilt många rasister i vårt samhälle är en bra sak, inte en anledning att flytta ner betydelsen ett snäpp i skalan för att det skall ta bättre skruv.

Anarkister kan befogat kalla poliser (eller vem som helst som förespråkar någon slags stat) för fascister?
Moderater kan befogat kalla vänsteranhängare för stalinister?
(Det finns ju knappt några *riktiga* stalinister kvar i Sverige, det känns orättvist att jag inte skall få använda ordet bara p.g.a. det. Ergo, Göran Person är en stalinist)

#132  #130 o "131 Karl Astrid
2005-01-29 18:16:43

ufpopen, vad i hela friden babblar du om(#130)?

främlingfientlighet = rasism (en föreställning om att människor som inte tillhör svenska nationens orginalnatioen inte är välkommna i nationalstaten sverige. En blandning mellan romantik och förnuft.

I grund och botten handlar det om hur åsikter och uppfattningar tar skede i verkligheten. Det räcker med ett litet oskyldigt "vi och dom"-tänkande för att det ska resultera i förödande rasism och aktuell diskriminering.

Det handlar alltså inte om vilken som är de exakta definitionerna utan vad de står för och vad de resulterar i (resultatet som ofta är omedvetet, som t ex tesen att svartskallar begår fler brott = svartskallar är mer brottsbenägna --> rasism, eftersom det är ett felaktigt påstående, men som förstärker världsbilden hos många rädda och ovetande människor).

#133  Karl Astrid Fredrik
2005-01-29 19:56:48

Främlingsfientlighet != rasism.
Rasism är en ideologi, att vara rasist är att göra ett medvetet val, precis som det är ett medvetet val att bekänna sig till vilken ideologi som helst.
Främlingsfientlighet är Inte en ideologi, det är ett resultat av en grundläggande mänsklig egenskap, rädslan för det okända.

"En blandning mellan romantik och förnuft"
Eh, va?

"resultatet som ofta är omedvetet, som t ex tesen att svartskallar begår fler brott = svartskallar är mer brottsbenägna --> rasism, eftersom det är ett felaktigt påstående"
Jag är inte säker på vad du menar, menar du att ett påstående som du tycker är felaktigt ang. invandrare per automatik är rasistiskt? I så fall tjänar du du förmodligen en del på att ändra din definition, i annat fall får du gärna förklara vad du menar, det är möjligt att jag misstolkar dig.

Och du svarade på min fråga:
"Är det befogat att ta till "hårdare" ord som inte stämmer för Hur rättfärdigar du att försöka ändra betydelsen av ett ord för att tjäna dina egna syften? Tror du att det är produktivt i slutändan?

#134   Karl Astrid
2005-01-29 20:04:08

Det handlar inte om vad jag tycker. Det finns många böcker som redogör för hur uttryck som dessa (som alltså bevisligen är felaktiga) ökar rasismen och även redogör för alla leden till aktuell och praktisk rasism.

#135   Karl Astrid
2005-01-29 20:07:09

Jag försöker absolut inte ändra någon betydelse på något uttryck. Jag använder mig av begreppet i analytisk mening som det används av olika forskare (sociologer och statsvetare) som jag läser.

#136  Karl Astrid Fredrik
2005-01-29 20:42:22

Uttrycket "invandrare begår fler våldtäkter per person" är inte felaktigt, och även om det är möjligt att det ökar främlingsfientligheten hos trångsynta människor, så tror jag det är ytterst få som blir ideologiska rasister p.g.a. det.

I min mening gör sig de sociologerna skyldiga till samma fel som jag påstår att du gör när de använder det begreppet felaktigt, säkerligen för att deras rapporter och forskning får mer uppmärksamhet med starkare ord. Jag ser ingen anledning till att använda ett ord för att beskriva ett beteende för vilket det redan finns ett fullgott ord, förutom antingen
1. Okunskap om ordets betydelse.
2. Retoriskt knep.
Inga av alternativen hör hemma i seriös forskning.

Vad tror du är orsaken?

#137  Jag försökte ufpopen666
2005-01-29 20:48:27

Kanske var jag otydlig. Kanske använde jag hårda ord. Men min vilja ifrån början var en längtan att vi alla kunde släppa på våra tabun som förlamar oss. Att vi kunde sluta döma och blunda och istället se under belysning det som är fel. I så fall skulle vi kunna se att det förts en otroligt oansvarig och människokall integrationspolitik och vi skulle kunna kräva att det fördes en politik där människor som kommer hit också tas om hand och behgandlas som likvärdiga människor.

Men vi gör inte det. Vi vill inte prata om det. Precis som mina manliga kollegor vägrar prata om feminism. Och på det sättet kan ett vansinnigt politiskt system få fortsätta att existera för att vi förlamar oss i vår debatt med grundlösa beskyllningar.

#138  ufpopen666 Fredrik
2005-01-29 21:10:45

"Att vi kunde sluta döma och blunda och istället se under belysning det som är fel. I så fall skulle vi kunna se att det förts en otroligt oansvarig och människokall integrationspolitik och vi skulle kunna kräva att det fördes en politik där människor som kommer hit också tas om hand och behgandlas som likvärdiga människor."

Väl talat.

#139  Detta meddelande kommer att raderas. Rolle (fd medl.)
2005-01-30 01:01:21

Nu har jag fått nog av dessa idioter som, i sin iver att ständigt vara politiskt korrekta, alltid försvarar den s.k. kulturberikningen, med dåligt underbyggda påståenden som att svenskarna är mindre representerade i statistiken just för att de är svenskar och därför så har de lättare att komma undan.

Personer jag talat med hävdar det motsatta, om en svensk skall lämna ett signalement på en annan svensk så blir det oftare mer detaljerat än om en svensk lämnar ett signalement på exempelvis en irakier. Kolla bara på "Efterlyst" och lyssna på skillnaderna i signalement.

Och signalementet är viktigt just för att polisen skall ha en aning om vem de letar efter.

#140   Tiriq
2005-01-30 01:30:55

#139 Jag fattar inte kopplingen mellan dina argument. På vilket sätt är svenskars mer detaljerade signalement på andra svenskar i programmet "Efterlyst" en motsats till att svenskar skulle ha "lättare att komma undan"? Jag kan faktiskt tänka mig att svenskar beskriver varandra mer detaljerat för att de ser varandra som individer medan irakiern helt enkelt blir "en irakier"...

#141  Tiriq Fredrik
2005-01-30 01:46:57

Ja, säkerligen kan det vara så att man har lättare att komma ihåg små detaljer hos människor som liknar en själv än hos människor från andra kulturer, dvs att de blir "en irakier".
Men det är ju precis det rolle säger, att polisen får in mer detaljerade signalement på svenskar, och att de därför får starkare vittnesmål mot svenskar än invandrare då ett vittnesmål som endast säger att "det var en irakier" förmodligen (och förhoppningsvis) inte anses särskilt starkt.

Om det är så det ligger till med signalementsbeskrivningarna har jag ingen aning, och lägger mig därför inte i den debatten, men det var så jag tolkade rolles inlägg, och det kanske var svar på din fråga?

#142   Tiriq
2005-01-30 14:57:25

Men utseendebeskrivningar och domslut tycker jag inte har med varandra att göra.

#143  Rolle Ell
2005-01-30 15:09:49

TV3 är ingen pålitlig kanal direkt. Deras dokumentärer är inte kritiskt eller objektivt gjorda. Titta bara på vilka och varför de har valt ut som tyckare och vilka människor och problem de fokuserar på och hur de vinklar det.

Efterlyst sprider mest bara skräck hos gamla tanter som knappt vågar gå ut längre och som rycker åt sig handväskan så fort en ung människa går förbi. Min granne vägrar tex åka hiss med mej för att jag har piercing. Var kommer dessa missvisande bilder ifrån och varför vill programmen sprida skräck in i själarna på människor?

#144  rädsla säljer elinlite
2005-01-30 15:16:45

I USA har de flesta TV-kanaler reklaminslag i nyheterna, när folk blir rädda och ängsliga köper de mer onödigt tjafs för att lugna ner sig.

Att göra program som gör folk rädda är bra för tv-kanaler som behöver sälja reklamer.

#145   Ell
2005-01-30 15:24:22

aha!

#146  Tiriq Fredrik
2005-01-30 15:39:22

Jag tycker det känns ganska självklart att utseendebeskrivning har med domslut att göra.
Om två personer säger sig ha sett en "irakier" vid brottsplatsen så utgör det förmodligen inte särskilt starkt bevismaterial mot en misstänkt person av irakiskt ursprung, gentemot om två personer har sett en person med gråblå ögon, kort blont hår, ett födelsemärke på hakan och ett på näsan, ett ärr vid ena ögonbrynen om polisen har en sådan person i förvar.

Men som sagt, jag vet inte om det faktiskt är sån stor skillnad på beskrivningarna som lämnas på svenskar och invandrare.


Elinlite:
Ja, det är äckligt hur manipulerade människor blir.

#147  133 # Fredrik pixie
2005-01-30 16:42:26

"Främlingsfientlighet är Inte en ideologi, det är ett resultat av en grundläggande mänsklig egenskap, rädslan för det okända."

Jag skulle vilja se hänvisning till ett vetenskaplig teori om att främlingsfientlighet är en "grundläggande mänsklig egenskap", om det är så du menar.

Nej, rädslan för "det okända" skapas av kulturen, hur förklarar du annars den enorma gästfrihet mot okända människor som finns inom flera kulturer? Det är kulturen som bestämmer vad som är främmande och "okänt". Det är också kulturen, och rasismen inom kulturen, som avgör hur en människa handskas med en ovisshet, om denna försöker lära känna den okände och bemöta den trevligt eller om det försöker skada och mörda den. Varför måste blonda blåögda automatiskt vara mindre främmande?

#148   Ell
2005-01-30 16:45:45

att dömma av denna tråd är det ekonomiska intressen som ligger bakom främlingsfientlighet idag. Tv sprider en bild av den annorlunda som kriminell och skrämmer upp människor och hetsar dem mot varandra för att tjäna pengar. Nä skämt och sido. Pixi, jag håller med dej

#149   pixie
2005-01-30 17:47:57

#52 Fredriktomte: Likheter och skillnader mellan det vissa kallar hedersrelaterat våld och "svenskt" mäns våld mot kvinnor:

Likheter mellan "hedersvåld" och svenska mäns våld mot kvinnor:

Kontroll –maktbehov
- av sexualitet
- kläder, utseende: inte för korta kjolar, inte bli hora
- kontrollera umgänget, att mannen talar illa om vänner och bekanta
- får inte göra saker, delta i aktiviteter
- växla mellan kyla hotelser våld/ värme kärlek
- beroenderelation
- oftast man/män som slår en kvinna
- en far kan misshandla både mor och dotter, mor barn. Flera kvinnor i familjen kan misshandlas, det finns alltså inga vattentäta skott mellan gruppen familjemisshandlare och partnermisshandlare.

Ett sätt i detta arbete kan vara att undvika att prata om hederskultur är att istället prata om en hedersetik, som inte alltså nödvändigtvis är bunden till en specifik kultur. Hedersvåld kan definieras på så många olika sätt och betyda olika saker för olika kvinnor, på olika platser och tidpunkter. Att det finns ett hedersbegrepp behöver inte heller automatiskt leda till våld i hederns namn.

Samtidigt understryker flera personer vikten av att nyanser och se till vissa skillnader för att kunna hjälpa utsatta kvinnor på bästa sätt med specifika metoder.
- Exempelvis kan man undvika att behandla utsatta kvinnor som enbart utsatta för en familjekonflikt utan som våldsoffer ( vilket vissa kulturessensialistiska vi-dom resonemang kan medföra).


Skillnader/ Variationer

- Vem som slår, fader eller äkta man. Alltså även äkta män kan hävda heder som motiv, alltså även hustru-man relationer, precis som i svenska mäns våld mot kvinnor. Även mor slår (mor både förövare och offer), bröder slår.
- att det finns en social press från omgivning som kräver upprättande av just begreppet ”heder”

När vi diskuterar svenska mäns våld mot kvinnor används ofta andra förklaringsmodeller som exempelvis psykosocial faktorer, exempelvis menar flera forskare att mäns som utsatts för våld som unga eller är utsatta för stor social press i samhället är mer benägna att slå. Problemet med både psykosociala förklaringsmodeller och att endast fokusera på kulturen som förklaringsmodell är att de osynliggör könsmaktsstrukturer. Jag menar att det handlar om det könsmaktsstrukturer där kvinnor är underordnade. Frågan är vad man väljer att fokusera på, om förövaren är pappa eller fästman eller det faktumet att båda förövarna oftast är män som slår och mördar kvinnor.

Flera forskare och debattörer menar att genom att angripa ”andras” kultur framställs den svenska kulturen som bättre och att det är så som det svenska subjektet, att vara svensk, skapas. Maria Pia Boethius menar att detta kan fungera för att dölja samhällets misslyckande, istället för att prata om en koppling mellan kriminalitet och klasssamhälle gör man om problemet till att handla om kriminalitet och ras.(s. 16)


"Menar du att den här sortens motiv till mord även är vanliga inom den svenska kulturen?"

1) Menar du att "hedersmord" är vanlig i andra kulturer( vilket du får det att låta som)? Vad har du för vetenskapliga belägg för det?

2) Det beror lite på hur man definerar "heder" - som något som man enbart kan få från omgivningen och bara ha eller inte ha, eller om man ser heder som något som man själv också upplever och kan ha mer eller mindre på en skala.
Svenska män misshandlar utifrån en syn att de står över kvinnan i egenskap av att de är män, de misshandlar ofta när kvinnan gör slut i relationen som de ser som en kränkning av den personliga "hedern"/ stoltheten. Det finns exempel på helsvenska män som mördats pga av detta, att de kännt sig kränkta när flickvännen gjort slut. Kanske använder de inte ordet "heder", kankse säger de "sin stolthet" istället, men spelar det nån roll egentligen?

#150   pixie
2005-01-30 17:55:58

det ska naturligtvis vara: "Det finns exempel på helsvenska män som mördaT pga av detta, att de kännt sig kränkta när flickvännen gjort slut."

#151  pixie Fredrik
2005-01-30 19:21:09

"jag skulle vilja se hänvisning till ett vetenskaplig teori om att främlingsfientlighet är en "grundläggande mänsklig egenskap", om det är så du menar.

Nej, rädslan för "det okända" skapas av kulturen, hur förklarar du annars den enorma gästfrihet mot okända människor som finns inom flera kulturer? Det är kulturen som bestämmer vad som är främmande och "okänt". Det är också kulturen, och rasismen inom kulturen, som avgör hur en människa handskas med en ovisshet, om denna försöker lära känna den okände och bemöta den trevligt eller om det försöker skada och mörda den. Varför måste blonda blåögda automatiskt vara mindre främmande?"

Du likställer gästfrihet med acceptans in i gruppen/samhället, men jag tycker det finns en *stor* skillnad därimellan.

Se t, ex på Japan, ett land som präglas av artighet/gästfrihet, inte minst mot utlänningar, men trots detta har jag pratat med folk som bott och jobbat i Japan i över 20år och pratar japanska minst lika bra som japanfödda japaner som säger att det inte finns en *chans* att någon japan skulle anse att han var japan. Är du inte född i japan och har ett japanskt utseende blir du Aldrig accepterad som en i gruppen/samhället. De blir väldigt väl behandlade, och blir ofta positivt särbehandlade, men ändå är du alltid en gaijin, en icke-japan, och folk kommer att prata bakom ryggen om dig, vara misstänksam mot dig och allmänt anse att du är mer brottsbenägen än en inhemsk japan.
Steget mellan gästfrihet och acceptans är *stort*.
Ju mer homogen gruppen som ett främmande element sätts in i är, dess svårare är det att bli accepterad, och det handlar inte bara om hudfärg, utans minst lika mycket om uppförande/åsikter.
Du kan vara en genom-svensk blåögd, blond man som flyttar från stockholm till en norrländsk småstad, som är homogen inte bara till utseende, utan till uppförande/åskiter, och du kommer få jobba för att bli accepterad i gruppen om du inte uppför dig som de anser att man bör.
På andra sidan skalan från Japan som är ett väldigt homogent land både i fråga om ursprung och i uppförande, så kan vi kolla på USA, ett land som förmodligen har den största blandningen av etniciteter på jorden, ett väldigt hetrogent samhälle m.a.p. ursprung. Där krävs det i stort sett bara ett medborgarskap och hjälplig engelska eller spanska för att ses som lika amerikansk som vem som helst. (Tillsammans med en kärlek till flaggan och landet.)

Att någon som inte passar in i mallen för hur de övriga i gruppen/samhället anser att man skall se ut/uppföra sig misstänkliggörs/stöts ut trodde jag ansågs vara en självklarhet.

#152  ufpopen #130 Karl Astrid
2005-01-30 19:25:15

ha ha, fin liknelse mellan mig och G W Bush!

Du har helt och hållet missat min poäng.. men skitsamma. Om du har läst bourdieu så vet du att människan placerar in allt och alla i fack och sen lär sig från det. Jag är övertygad om att (felaktiga) utbasuneringar om att invandrare begår fler brott därför att dom är invandrare (vilket utläses av att inga sociala aspekter redovisats) bara kan sluta i att rasismen ökar i samhället. Rasism för mig är ofta små latenta detaljer i en världsuppfattning hos individer.

Fredrik jag tror inte att det handlar om okunskap i Saids fall, med tanke på att han har ändrat hela den sociala forskningens (social science) definition på begreppet rasism.

#153   Karl Astrid
2005-01-30 19:31:14

Och du har rätt i att jag inte nöjd med hur han delar upp jordens människor än mer, men han är en sju-helvetes bra politiker. Kanske än av de allra bästa någonsin.

#154  Fredrik pixie
2005-01-30 19:47:40

Det du har beskrivit nu är kulturella uttryck, du har alltså fortfarande inte bevisat naturlighet och heller inte hänvisat till en enda teori som styrker ditt resonemang. I vilket fall som helst;

Om din tes nu stämde, att det var en "naturlig mänsklig egenskap" att vara rädd för det "okända", varför utsätter sig då så många människor för "det okända" frivilligt, ja tom kämpar för att möta "det okända"?

Varför skedde kolonialiseringen?
Varför reser svenskar till Japan?
Varför tycker många om att lära känna nya människor?

Det är lika mycket naturlig mänsklig egenskap att vara nyfiken och orädd för det "okänd", att tycka om förändring och utveckling.

Fredrik, vad fyller i så fall det för funktion, vilka politiska projekt kan legitimeras, när någon säger att en egenskap är mer naturlig och mer mänsklig än någon annan?
Till exempel i detta fall "främlingsfientlighet"?

#155  KA&Pixie Fredrik
2005-01-30 22:16:33

Karl Astrid:
Nej, jag tror inte heller att det beror på okunskap hos honom, men du svarade inte vad du tror att det beror på, jag tycker ärligt talat att det vore intressant att få veta.

Pixie:

Som jag skrev tidigare så tycker jag det är en självklarhet att det är en grundläggande mänsklig egenskap, därav inga hänvisningar till teorier el. dyl. styrkande av påståendet.
Precis som du inte hänvisat till några teorier ang. ditt påstående att det är lika mycket en mänsklig egenskap att vara nyfiken och orädd.

Först och främst så har vi ju alltid ett val att gå emot våra impulser, vi kan trotsa vår impulsiva rädlsa och gå igenom en mörk/park skog mitt i natten på ren logik. På samma sätt kan vi med logik köra över våra impulser och söka oss till det okända på ren nyfikenhet. Att vi har en impuls som säger åt oss att göra något betyder naturligtvis inte att vi lyder dem konstant. Om vi anser att vi har något att tjäna (upplevelser, pengar, makt, etc.) på att utsätta oss för det okända så är det klart att vi kan göra det.

" varför utsätter sig då så många människor för "det okända" frivilligt, ja tom kämpar för att möta "det okända "
Se ovan.

"Varför skedde kolonialiseringen?"
Makt
"Varför reser svenskar till Japan?"
Upplevelser, pengar?
"Varför tycker många om att lära känna nya människor?"
För att vi är sociala varelser. De flesta av oss föredrar väl människor som är ganska lika oss själva? Det är åtminstone min erfarenhet.

"Fredrik, vad fyller i så fall det för funktion, vilka politiska projekt kan legitimeras, när någon säger att en egenskap är mer naturlig och mer mänsklig än någon annan?
Till exempel i detta fall "främlingsfientlighet"?"
Alla projekt, politiska eller inte som är lagliga är helt ok för mig. Alla andra är det inte. Ser du det på något annat sätt?

#156  Fredrik pixie
2005-01-30 22:39:38

Du har ovan rabblat upp en massa bra anledningar till varför människor rent naturligt inte ska vara, ur ett evolutionistiskt perspektiv, rädda för främlingar beroende på allt de kan vinna i form av tex upplevelser kontakter osv. Ur en genetisk synvinkel är det nog bara bra om det är en främling också så man inte parar sig med nån inom familjen och det blir inavel, det är bra med lite fräscht blod. Eller tycker du motsatsen? :)
Allt annat är kulturellt skapat, i "främlingsfientlighetsfallet" skapat av en rasistisk kultur som utpekar vissa som farliga okända men inte andra.

Har du hört uttrycket "opposites attract" förresten?


Jag kan nog hitta noter om du är intresserad.


Alla projekt, politiska eller inte som är lagliga är helt ok för mig. Alla andra är det inte. Ser du det på något annat sätt?

Tycker du att främlingsfientliga/rasistiska projekt är okej om de är lagliga?

#157  #85 ap4che
2005-01-30 23:15:42

"Och ap4che, inte för att vara sådan, men nu är jag redan lite pissed av häxjakten på mig, att länka till en förklaring av troll gör att du verkar ha fått reda på betydelsen av ordet förra månaden och inte kan vänta på att få dela med dig av dina nya kunskaper. Same thing goes för människor som skriver "Här, ta lite choklad" i något försök att på något klyftigt sett påstå att någon är ett troll. Att någon har åsikter som skiljer sig från dina gör dem inte till ett troll. Har du inget mer du vill ha sagt i debatten så säg bara inget, att kasta trollbeskyllningar runt dig hjälper knappast"

Jag syftade inte på dig, jag syftade på "=)" som skrev flera inlägg om "massinvandringen", "stoppa huvudet i sanden" och "blunda för sanningen" etc, formuleringar som hämtade från www.nationaldemokraterna.se. Och de inläggen var definitivt trolliga. Det är väl onödigt att övertolka mitt trollvarningsinlägg? Beträffande övriga frågor du har ställt, #29 t.ex., så håller jag på att skriva ett svar men det tar lite tid.

#158  Pixie&Ap4che Fredrik
2005-01-31 10:41:52

"Du har ovan rabblat upp en massa bra anledningar till varför människor rent naturligt inte ska vara, ur ett evolutionistiskt perspektiv, rädda för främlingar beroende på allt de kan vinna i form av tex upplevelser kontakter osv. Ur en genetisk synvinkel är det nog bara bra om det är en främling också så man inte parar sig med nån inom familjen och det blir inavel, det är bra med lite fräscht blod. Eller tycker du motsatsen? :)
Allt annat är kulturellt skapat, i "främlingsfientlighetsfallet" skapat av en rasistisk kultur som utpekar vissa som farliga okända men inte andra."

Jag kan även rabbla upp ganska många som skulle stödja misstänksamhet mot främlingar och ovilja att släppa in dem i gruppen, som förmodligen varit vikigare *historiskt* sett än "upplevelser", vilket gör det troligare att den satt sig som en naturlig impuls, till skillnad från en kulturellt inlärd.
Notera även att både kolloniseringen, "resa till Japan" och "lära känna nya människor" sker på personens egna vilkor, h*n väljer själv att företa sig det projektet om h*n anser att fördelarna överväger nackdelarna.
Nackdelar då en främmande individ kommer in i gruppen.
* Individen kan bära på sjukdomar som gruppen inte tidigare varit utsatta för, vilket innebär ett dödligt hot
* Individen kan hota den rådande gruppdynamiken och därmed göra gruppen mindre effektiv.
* Individen har lämnat/tvingats lämna sin förra grupp av en anledning, varför skulle den ha mer att tillföra hos oss.

Jag kan lista flera om du skulle vilja, men jag hyser inga större förhoppningar om att en längre lista på anledningar skulle få dig att se misstänksamhet mot främmande element som en naturlig impuls, så jag skall spara feminetik.se lite utrymme =)

Och jag tycker absolut att det är bra för gruppen att få in nya gener att blanda sina egna med, men, och ett stort men, det betyder inte att gruppen inte är misstänksam mot en ny individ och ursinningslöst parar sig med den allt vad de kan, *alla* främmande gener är inte bra gener. En individ som genomgår gruppens misstänksamhet, och visar sig vara en individ som skulle gynna gruppen så upptas h*n i gruppen.

"Tycker du att främlingsfientliga/rasistiska projekt är okej om de är lagliga?"
Det beror på vad du menar med ok.
Menar du ifall jag tycker att de bör få existera, så ja absolut.
Menar du ifall jag inte ser några problem med dem bara för att de är lagliga, så nej.

Istället för att jag skall tolka ut ett svar på min fråga ur din fråga, så svara gärna på den.
Tycker du inte att främlingsfientliga/rasistiska projekt skall få existera (omformulerar uttrycket "är okej" då det är lite tvetydigt) även om de håller sig inom lagens gränser?

Ap4che:
Som jag sa så var mitt svar skrivet då jag var lite uppretad, då jag redan blivit kallad det ena och det andra, jag ber om ursäkt för missförståndet från min sida.
Ser fram emot ditt svar på övriga frågor.

#159  Apache Adam
2005-01-31 12:51:29

"Om vi tittar på händelserna i Knutby - har skandalen tolkats som ett utslag av svensk, kristen fundamentalism? Knappast: i massmedia framställs denna härva som en avvikelse, som att det ju inte brukar vara så här i Sverige."

Vad läser du för tidningar? Det var väl precis svensk, kristen fundamentalism som det hela utmålades som! Sedan finns det ju grund för att det framställdes som en avvikelse. De flesta i Sverige är inte kristna fundamentalister. Jag måste nog också anse att Knutbymorden hade inslag av ytterst ovanliga omständigheter som knappast kan sägas vara vanliga i mordfall.

Överlag så ljuger statistik inte. Vissa grupper är överrepresenterade i brottstatistik i allmänhet och våldtäktsstatistik specifikt. Därifrån är det dock långt till att bedöma enskilda individer med bakgrund av denna statistik. Problemet kommer ofta av att människor utan kunskap i hur man hanterar statistik överför denna 'på verkligheten' utan att problematisera över vad detta innebär.

Tex så är tex 'invandrare' överrepresenterade i viss brottsstatistik (och 'svenskar' i annan). De flesta i båda i dessa samhällsgrupper (skapar dessa 'grupper' här enbart för att poängtera mitt resonemang) är dock laglydiga medborgare. Därför är det farligt och felaktigt att använda statistiken som en slags grund till att bedömma människor.

Statistikt sett så kan man säga att risken att en person ur en viss grupp begår ett brott är högre. Men då bortser man samtidigt från alla andra faktorer som påverkar den individen (livssituation, bakgrund etc) vilka i det individuella fallet är långt mer bestämmande än tex etnisk bakgrund.

#160  En liten definitionsfråga PD
2005-02-10 10:12:33

Det pratas mycket om "rasism" här. Handlar frågan egentligen inte om kulturproblem?
Kommer jag från en kultur (ett bikergäng eller en annan samhällsgrupp, eller från ett annat land där andra värderingar än de "normativt västerländska" råder) där kvinnor betraktas som mäns ägodelar spelar förmodligen det generellt sett en betydande roll för hur jag agerar när någon föreslår att vi ska droga och våldta ett flickebarn.
Beakta exempelvis spädbarnsvåldtäkterna som tros bota aids i afrika - en kulturellt fenomen baserat på okunnighet och ett samhälles människosyn.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?