feminetik.se feminetik.se

Just nu 38 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Män är från Venus och kvinnor från Mars...


Gå till senaste inlägget#1  Män är från Venus och kvinnor från Mars... Hanna_B
2005-01-25 15:46:38

... eller hur det nu var.

Har män och kvinnor olika kommunikationsstilar?

Är det bra eller dåligt att lyfta fram sånt?

#2  Ja.... Johanna
2005-01-25 15:51:22

Män och kvinnor har olika kommunikationsstilar. Att lyfta fram detta är inte fel. Däremot är det fel att lyfta fram det som någon slags biologisk sanning.

Att däremot diskutera anledningarna till att det är så är intressant. Jag tror att de flesta (likhets-)feminister håller med om att förklaringen till detta fenomen till stor del finns i vår syn på könen och vårt sätt att uppfostra barn.

#3   Ell
2005-01-25 15:53:05

Just boken vars titel du refererar till är ju pseudovetenskaplig hobbypsykologi :) Men visst kan man diskutera huruvida det är så att man och kvinnor kanske talar olika. Om det är bra ellr dåligt att prata om det beror väl på hur man gör det och den sociala kontexten

#4  nej... Alex
2005-01-25 15:56:19

Män och kvinnor har mer lika kommunikationsstilar än olika. Vi pratar samma språk och vet vad vi pratar om när vi pratar. Om båda lyssnar och försöker göra sig förstådda så lyckas vi. Jag tycker att det är fel att påpeka skillnader när det egentligen finns mest likheter. Det ger en falsk bild av att vi skulle vara mer olika än vi är.
Det finns skillnader mellan män och kvinnor och de är förmodligen absolut mest orsakade av miljö. Dock tycker jag inte att våra sätt att kommunicera är en utav det större skillnaderna.

#5   UppåtEmma
2005-01-25 16:08:04

jag måste nog också säga nej, går jag till mig själv så stöter jag lika ofta på män som kvinnor som inte fattar eller total fattar vad jag säger.

men den generella uppfattningen är att män och kvinnor kommunicerar olika - och den myten sätter tyvärr ofta käppar i hjulet på kommunikationen. det är många som verkar det närapå slår dövörat till och sitter och nynnar det som ett mantra "det är en kvinna/man som talar jag ska inte fatta, jag ska inte fatta, jag ska inte fatta." :)

går man efter den generella myten så kommunicerar jag som en man.

#6   Johanna
2005-01-25 16:23:27

Jag tycker det räcker med att läsa lite i forumen här för att inse att män och kvinnor har olika kommunikationsstilar. Visst finns det många undantag, men inte helt sällan går det (bara genom att kolla på sättet personen skriver på) att se om det är en man eller kvinna.

Nu är ju många här väldigt feministiskt medvetna, så man kan tycka att det inte borde vara så. Men jag tycker t.ex. att män har en större tendens att säga "Så här är det", medan kvinnor mer ödmjukt skriver "Jag tycker att" eller "Det kanske kan vara så att".

Detta ser jag som olika kommunikationsstilar, även om det inte gör att vi har svårare att förstå varandra.

#7  Tja Greenfish
2005-01-25 16:23:58

Jag har stora problem att kommunicera med vissa personer. Troligtvis för att dessa inte uppskattar när jag säger vissa saker rakt ut. Mestadels är dessa personer tjejer. Alltså kommunicerar jag väl mer som en man, eftersom män inte brukar reagera i samma utsträckning.

Jag tror att det finns skillnader, men jag tror samtidigt att en svensk man och en svensk kvinna kommunicerar mer liknande än en svensk man och en spansk man. För att ta ett exempel.

Att fokusera på skillnader ser jag som något dumt i grunden. Men jag tror samtidigt att många utnyttjar dessa skillnader och att de kanske borde uppmärksammas för att man själv ska reagera när man utsätts för dem. Knivigt var man bör dra gränsen bara.

Vissa gånger fattar min kille vad jag menar när jag säger att jag fryser. (Stäng fönstret som du öppnat) Andra gånger missuppfattar han och ger mig ett täcke. Hade jag varit mer tydlig, hade jag inte behövt bli lite besviken... =)

#8   Hanna_B
2005-01-25 16:25:35

En smula off topic: Jag vet folk från en aikidoklubb som var på utbildning inom SBKF (förbundet "all" svensk budo tillhör). Man pratade om kvinnliga och manliga ledarstilar, och tjejen från den här klubben - som vid den tiden leddes av två personer på samma nivå - sade "mm, det stämmer bra. Det är bara det att det där är Malin, och det där är Robert" och så pekade hon tvärtom mot vad som förväntades.

Ett exempel till, som inte heller direkt behandlar språk: mellanstadiet började alla de tongivande tjejerna att skriva en viss bokstav på ett väldigt speciellt sätt - någon började och de andra gjorde efter. När någon kommenterade "det är bara Hanna och X som skriver likadant som killarna" gick X raskt över till att skriva "som tjejer gör". Men en så lokal norm, som bara gällde i vår klass, blev mekanismen så tydlig. Vi gör massor, de flesta av oss, för att passa in i vår roll: inklusive att börja prata om bantning och att man är fet även om man inte tycker det (högstadiefenomen), och att prata som en representant för det egna könet gör.

Ett till, som (surprise) direkt berör språk: på sista disputationen jag var på sade den manlige opponenten att det var alldeles onödigt att hon som försvarade sin avhandling kommenterat att en bild (av resultat från experiment) var rätt ful (alltså inte så tydlig som man skulle kunna önska). "Jag har aldrig någonsin hört en man säga sånt, och det är alldeles onödigt". I en universitetsmiljö som präglats av mannens normer, är det säkert bättre att inte säga så.

Trots alla undantag så tror jag att det ligger något i det där med att män och kvinnor ofta kommunicerar olika. Jag tror det är sant: kvinnor säger i allmänhet oftare "eller hur" och påpekar när de är osäkra. Män skyler oftare över sina osäkerheter med att verka tvärsäkra. Ibland kan jag behöva säga till pojkvänner etc. att jag mest bara vill prata om en sak, att de inte behöver komma med en lösning åt mig.

För mig är fenomenet intressant, och jag pratar gärna om det. Men jag håller med om att det är irriterande när det framhålls som en naturlag. Snacket "från Mars och från Venus" låter ju som om barriärerna är enorma. Jag vet inte med mig att jag hört det användas som en ursäkt för att slippa försöka förstå sig på det motsatta könet, dock.

#9  Johanna Hanna_B
2005-01-25 16:28:02

Om det leder till att den manlige deltagaren i diskussionen uppfattar kvinnorna som mer osäkra än de är, då har väl de olika stilarna skapat missförstånd? Inte för att just det här nu måste vara hela världen.

Jag håller med om att det är en skillnad mellan hur män och kvinnor (oftast) uttrycker sig här. Själv växlar jag nog mellan flera olika sätt att diskutera.

#10  Hanna_B Greenfish
2005-01-25 16:38:15

Det var lite så jag menade att det utnyttjades. Framstår en kvinna som mer osäker när hon använder sig av de uttryck Johanna nämnde, då förlorar hon ju på att bete sig enligt normen. Ifall mannen tjänar på det, varför då byta?

Det är lite därför jag menar att skillnaderna, trots att det finns mer likheter, bör lyftas fram en aning. Så att mannen förstår att kvinnan inte är osäker och utnyttjar det eller att kvinnan tror att mannen är tvärsäker och därför backar. För att använda mig av exempel från inläggen ovan.

#11  Ja, de är olika. Ibland. Lemur
2005-01-25 17:33:33

Min personliga erfarenhet är att kvinnor i grupp och män i grupp har olika sätt att kommunicera - delvis. Men när det handlar om tvåpersonskommunikation har det varit mer vanligt att det är individberoende.

Men så stora skillnader som mars och venus går jag inte med på - det är ju ytterligheter och värsta nidbilderna av könsrollsschabloner!

#12  Skillnader finns säkert... fredriktomte
2005-01-26 03:55:29

...men samtidigt ska de nog inte överdrivas. Och jag tror, såsom Alex och UppåtEmma att myten i sig ofta används för att missförstå. Man ser och märker helt enkelt det man förväntar sig att man ska se och märka. Har man redan bestämt sig för att man tror att det andra könet skall uttrycka sig på ett annat sätt så är risken stor att man kommer se detta uttryck, även när det kanske inte finns där. Eller se det hos någon av det andra könet, men inte se det hos någon av det egna könet. Speciellt om man ser det lite som en tävling där man "håller" på sitt "eget lag" (dvs det egna könet).

Ta t.ex. Johannas uttalande. Hon upplever det som att män på detta forum oftare skriver att saker och ting *är* på ett visst sätt medan kvinnor oftare är mer ödmjuka och skriver att de *tror att de är* på ett visst sätt. Finns det egentligen något belägg för detta? Tittar man bara i denna tråd finns det gott om exempel på kvinnor som inte alls använder uttrycket *tror*. Kanske stämmer hennes observation. Men jag vet inte riktigt om jag tror det. Speciellt inte om man ska bedömma ödmjukhet överlag och inte bara just ett par specifika uttryck. Förolämpningar är inte helt ovanligt. Mitt intryck är att majoriteten (men knappast alla) av de som uttrycker sig arrogant, nedvärderande och rent elakt i upphetsade diskussioner på detta forum är kvinnor (och ett sådant beteende går självklart inte ihop med en ödmjuk inställning, oavsett om man sedan skriver *tror*). Samt att toleransnivån för män som gör samma sak är betydligt lägre. Kan det vara så att jag är påverkad av en undermedveten tendens till att identifiera mig med mitt eget kön och vilja se det andra könet som aggressivare och elakare? Kan det vara så att Johanna är påverkad av en undermedveten tendens till att identifiera sig med sitt eget kön och vilja se det andra könet som det aggressivare och elakare? Kan det vara så att vi båda påverkas av detta? Ganska sannolikt skulle jag tro. Och då kan man fråga sig om en utgångspunkt om att vi uttrycker oss olika utifrån vilket kön vi tillhör inte stjälper mer än det hjälper. Delvis skapar vi då skillnader som egentligen inte existerar.

Alltså, jag tycker man bör kunna diskutera fenomenet. Vissa skillnader existerar säkerligen. Men jag tror de är färre än vad många upplever. Jag tror inte heller man bör lita alltför mycket till hur man själv upplever det. Och verkligen inte utgå från floskler och axiom om hur "det är".

#13   Hanna_B
2005-01-26 09:43:46

Min uppfattning är att tjejerna här i normalläget (hårdgeneralisering, jag är medveten om det) uttrycker sig mjukare. Sen krockar de med en hårdare debattstil, och blir då lite förbannade för att de tycker sig inte mötas med den respekt de själva ger - då tar de i.

Själv svänger jag mellan några olika lägen - och ville egentligen inte alls debattera "hårt", egentligen är jag sällan ute efter att "debattera" i ordets egentliga mening. Men jag tvingas till det.

#14   -NN
2005-01-26 09:57:10

Jag skrev faktiskt en b-uppsats för länge sen om skillnader i kommunikation mellan män och kvinnor. Vi gjorde intervjuer och läste en massa forskning i ämnet. Så jag vill nog påstå att det finns skillnader.

Inte lika stora skillnader som de amerikanske böckerna i ämnet gör gällande men USA är ju också ganska annorlunda mot Sverige.

Men jag tycker det är viktigt att sådan forskning bidrar till att *minska* skillnaderna snarare än att öka dem. (Genom att påvisa skillnader blir man medveten om dem och kan därmed minska dem.) Och att på nåt sätt försöka påstå att skillnaderna endast beror på biologi är ju bara löjligt.

#15   Eric
2005-01-26 10:37:10

"... män är från Mars"

Själv är jag född i April... ;) ;) :)

#16   Fredrik
2005-01-26 11:36:59

Som det heter, Män är från Mars, kvinnor är från vettet.
*duckar* =)

I övrigt så håller jag med om analysen hittils i denna tråden, oavsett vad orsakerna må vara så tycks kvinnor ha en "mjukare" kommunikation än män i många fall. Sen tolkar vissa mjukheten som respekt, andra som osäkerhet, och båda två stämmer säkert till och från. Å andra sidan kan naturligtvis mäns "hårdhet" också tyda på osäkerhet då de kan försöka dölja ett skralt resonemang eller fakta med en hård och säker ton.
Men jag tror även många ser hårdheten som respekterande, på så sätt att man för en rak kommunikation utan att försöka linda in det på något sätt, det är ingen tvekan om vad personen står och vad h*n menar.

Personligen tror jag mig vara ganska "mjuk" när jag pratar med andra människor om dem själva, deras beteende o.s.v., då det lätt blir en dålig stämning om folk känner sig fördömda el. dyl, men att jag kommunicerar "hårdare" när jag argumenterar i en fråga där ingen av de jag diskuterar är direkt inblandad, då frågan är (mer) objektiv.

#17   Karl Astrid
2005-01-26 15:14:03

frågan är om amerikaner är från venus och europeer från mars!

#18   Hanna_B
2005-01-26 18:01:46

Nej, amerikaner är från Alfa Centauri.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?