feminetik.se feminetik.se

Just nu 34 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Nytt ord: cisperson


Gå till senaste inlägget#1  Nytt ord: cisperson udd
2010-06-06 18:27:45

Förra helgen hörde jag talas om ett nytt ord: cisperson. Då förstod jag det som att en cisperson är någon som följer heteronormen. Nu när jag läst lite efteråt verkar det dock som att det kan betyda olika saker.

Den definition jag hörde först skulle alltså innebära att alla under hbtqai-paraplyt inte skulle vara cispersoner. Umo däremot har en lite snävare definition. De skriver så här (http://www.umo.se/sv/Ordlista/Ordlista/):

Personer som inte är transpersoner kan kallas cispersoner.


Svenska Wikipedia går, som jag tolkar det, en mellanväg (http://sv.wikipedia.org/wiki/Cisperson).

Cisperson är beteckning för en vars vars kön och könsidentitet (genus) genom livet varit och är entydigt. Dvs ett linjärt kön, där biologiskt kön, juridiskt kön, socialt och kulturellt kön, könsuttryck och könsidentitet pekar (och av andra uppfattas peka) entydigt åt ett håll.


De talar om att allt ska peka åt samma håll, och det kanske kan tolkas som att exempelvis queerpersonen inte heller är cispersoner.

Trots att den exakta definitionen inte är helt klar så är det i alla fall klart att en stor del av befolkningen är cispersonen och att kunna benämnda normen tycker jag känns bra.

Har några andra stött på den här termen? Hur definierar ni den i så fall?

#2  Sv: Nytt ord: cisperson drowsy
2010-11-30 00:49:20

Det är första gången jag stöter på ordet.

Men att benämna cispersoner som norm är jag osäker på. Hur vet vi att normen är cispersonell?

Någon studie måste ju faktiskt göras för att undersöka huruvida en majoritet (normen) alltid uppfattat sig själv som entydig gällande genusroll, genusidentifikation osv.

#3  Sv: Nytt ord: cisperson Escapist
2010-11-30 11:17:51

Jag har läst om uttrycket på engelskspråkiga feministbloggar rätt länge. Så vitt jag kommer ihåg används den ofta för att definiera privilegierade grupper, typ "cis-gendered, white, able-bodied, rich man". Wikipedias beskrivning passar väl in rätt bra på det användandet, men också att det skulle vara normen eftersom det ses som normalt och inte är utsatt för fördomar.

#4  Sv: Nytt ord: cisperson drowsy
2010-11-30 11:53:34

Så en person man benämner cisperson, som norm, behöver inte egentligen stämma in på alla kriterier (jag tänker på de som har med genusidentitet att göra).

Typ som att folk man benämner svennebanan inte nödvändigtvis måste vara varken svennar eller bananer.

#5  Sv: Nytt ord: cisperson drowsy
2010-11-30 12:16:46

Ps. Varför fungerar inte ordet 'normativ', 'norm', 'heterosexuell', eller liknande? Vad är det begreppet cisperson tillför?

#6  Sv: Nytt ord: cisperson Ephemeer
2010-11-30 13:17:50

Trans- eller cisperson syftar på den egna könsidentiteten/könsuttrycket, medan homo/heterosexuell syftar på könsuttrycket hos den man tänder på. "Normativ" specifierar inte vilken norm det syftar på, men "normativ avseende korrelation mellan könsidentitet och könsuttryck" torde vara synonymt med "ciskönad".

#7  Sv: Nytt ord: cisperson Escapist
2010-11-30 13:42:32

"Normativ" är väldigt vagt. Vad är du normativ för liksom? Cis-sexuell är mer specifikt och sätter namn på en grupp som inte är transsexuell eller liknande.

#8  Sv: Nytt ord: cisperson QueenKoopa
2010-12-08 22:47:44

Cis-person är vad jag förstår motsatsen till trans-person eller transsexuell. Dvs en cis person är en person som är nöjd med det (biologiska) kön som han eller hon är född med och som identifierar sig med detta. En cis-person kan således vara både bög och lesbisk då detta(precis som med trans) inte har något med sexualitet att göra.

Källa: http://trollhare.wordpress.com/2010/04/16/cis…

#9  Sv: Nytt ord: cisperson SGTallentyre
2010-12-08 23:31:01

Jag tycker att cisperson är ett utmärkt ord, även om det inte finns någon knivskarp definition.

#10  Sv: Nytt ord: cisperson Tiili
2010-12-11 14:12:25

Det betyder helt enkelt på samma sida. Alltså att biologiskt medfött kön och könsidentitet är detsamma oavsett ens sexuella preferenser. Precis som transperson inte säger något om sexuealitet så säger inte heller cis något om det.

Nu upprepade jag nog bara vad QueenKoopa sa. Sooorry.

Jag, en väldigt oqueer lesbian är definitivt en cisperson .

#11  Sv: Nytt ord: cisperson feministTM
2010-12-11 15:28:37

Ja, jag har också mött uttrycket sen länge. Men jag har problem med det, precis som jag har problem med transdefinitionen. Om definitionen vore så snäv som udd citerar från umo, skulle det inte vara nåt problem: cisperson som motsats till transperson.

Men det är när det utvidgas, som jag får problem. Nästan alla feminister jag träffar har/haft problem med kön, alltså inte utifrån ”könsroller”, utan mer grundläggande hur kön definieras och ens identitet utifrån definierade kön. (Att möta feminismen och upptäcka att en är ”feminist” har då även blivit ett sätt att förhålla sig till sin egen könsidentitet, det är inte bara en åsikt bland andra.) Enligt Wikipedias definition skulle feminister alltså inte ingå i cispersongruppen. Vad är isf feminister?

Jag har motsvarande problem med trans. Jag förstår inte hur trollhare menar i QueenKoopas länk. Jag fattar när det gäller de transpersoner som inte ville definiera sig utifrån traditionella kön, utan som just trans, och därför inte vill operera sig könskorrigerande eller bara delvis könskorrigerande. Men om en, som de flesta jag mött, absolut VILL defineras enligt standardkön – kvinna till man, man till kvinna, varför vill en DÅ inte könskorrigeras? Vad ÄR alls begreppen kvinna resp man, om det VARKEN är biologi eller socialt?

Här vill jag betona att jag mött transpersoner med helt olika inställning till kön (resp feminism), så det handlar inte om att jag drar ”alla över en kam”, utan att jag tvärtom har svårigheter med att klumpa ihop alla transpersoner resp cispersoner enligt de definitioner som ges. Hjälp att förstå emottages tacksamt!

#12  feministTM QueenKoopa
2010-12-11 23:10:54

Jag har motsvarande problem med trans. Jag förstår inte hur trollhare menar i QueenKoopas länk. Jag fattar när det gäller de transpersoner som inte ville definiera sig utifrån traditionella kön, utan som just trans, och därför inte vill operera sig könskorrigerande eller bara delvis könskorrigerande. Men om en, som de flesta jag mött, absolut VILL defineras enligt standardkön – kvinna till man, man till kvinna, varför vill en DÅ inte könskorrigeras? Vad ÄR alls begreppen kvinna resp man, om det VARKEN är biologi eller socialt?


Alltså vad en Transperson är är ju egentligen är nästan svårare att avgöra än cis. Många transexuella vill ju exempelvis inte att transsexualism ska räknas in under transperson-begreppet eftersom de ser sig själva som män och kvinnor som råkat födas med fel kropp och inte vill klumpas ihop med diverse transvestiter med mera.

Angående könskorrektion så är det vad jag förstått många trans-män som inte vill göra en fullständig könskorrektion för att det finns så dåliga alternativ när det gäller att konstruera en penis.

Men ja givetvis är det nog ganska många som tex passar in någorlunda i normen men ändå inte passar in helt i begreppet cis-person, precis som att många som identifierar sig som heterosexuella har upplevelser av sexuella känslor gentemot någon av det egna könet är det nog långt ifrån alla "icke-trans" som aldrig nånsin ifrågasatt sin könsidentitet på något plan. Så det är ju ganska svårt egentligen att sätta en tydlig gräns mellan cis och trans, kanske borde man istället för att se det binärt se det som nån slags flytande skala med cis på ena sidan och transexualism på andra.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?