feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Få kvinnor i styrelser


Gå till senaste inlägget#1  Få kvinnor i styrelser FumikoFem
2009-11-19 17:18:53

Från artikeln: "Få kvinnor i styrelser": http://www.gp.se/ekonomi/1.252763-fa-kvinnor-… Vi har diskuterat detta förut, och som då så anser jag att kvotering är ett bra sätt att motverka denna ojämställdhet.

Anledning är också att det ger resultat direkt på ett sätt som jag tror andra sätt inte kan ge. För under tiden så får just kvinnor betala för att arbetet för jämställdhet tar längre tid. Så därför igen så tycker jag att en lag om kvotering borde införas även här i Sverige.

Och såklart innan någon skriver så handlar det om att också arbeta på flera olika sätt på samma gång, kvotering alltså är ett sådant sätt.

Vad är era synpunkter? Har ni andra förslag?

#2  Sv: Få kvinnor i styrelser fredriktomte
2009-11-19 17:49:52

Det finns flera viktiga punkter att rikta in sig på. Jag tycker också att kvotering i börsbolagsstyrelserna är en bra början, men samtidigt kommer det aldrig att vara tillräckligt i sig självt för att skapa en reell förändring (i motsatts till en kosmetisk förändring så länge som den tvingande lagen gäller).

Här följer en lista över saker jag tror behöver göras (ej listat efter hur viktigt jag bedömer det vara):

1. Bryta kopplingen kvinna - primärföräldraskap, man - sekundärföräldraskap.

Så länge kvinnor fortsätter att ta ut merparten av föräldraledigheten, vabbandet och deltidsarbetandet (för att ta hand om barn och hushåll) kommer de aldrig att på allvar kunna konkurrera med män på arbetsmarknaden.

Denna punkt tror jag är central om man vill åstadkomma en förändring. Med nuvarande rollfördelning vad gäller föräldraskap vore det omöjligt att uppnå en jämn fördelning bland topp-positioner i arbetslivet.

I denna punkt ingår hela batteriet ideal kring föräldraskap och kön (inte minst det könsideal som placerar modersrollen som den centrala aspekten av den kvinnliga identiteten), men även en mängd ideal som indirekt påverkar (t.ex. idealet att mannen ska vara äldre än kvinnan).

2. Könssegregationen på arbetsmarknaden måste motarbetas. I dagsläget jobbar majoriteten av kvinnorna inom arbetsområden som återfinns inom offentlig sektor (och motsattsvis arbetar de flesta män inom privat sektor). I offentlig sektor är det betydligt vanligare med kvinnliga chefer även på hög nivå (har för mig att det är cirka 50-50, men är inte säker). Vill man få fler kvinnor på topp-positioner i näringslivet måste fler kvinnor jobba i näringslivet också.

Ett delmål för detta är att få sudda ut den könskoppling som finns till många arbetsområden (t.ex. barnomsorg - kvinnor, fordon - män). Men det hänger även samman med 1 och 5. Offentlig sektor är en attraktiv arbetsgivare för den som inte har så stora lönekrav eller möjlighet till snabbt avancemang, men däremot vill kunna ta ut föräldraledighet utan att råka ut för repressalier eller arbeta deltid. Motsatsvis är offentlig sektor inte en attraktiv arbetsgivare för den som eftersträvar hög lön.

3. Bekämpa fördomar om kvinnors kompetens och ledarskap. Även om det kanske inte är en lika förhärskande syn idag som det varit tidigare förekommer det fortfarande sådana fördomar. Förutom att det leder till direkt och indirekt diskriminering påverkar det även kvinnors självbild och attityd till karriärsklättrande.

4. Motverka diskriminering. Går ihop med 3.

5. Få bort de könsideal som föreskriver att män ska vara yrkesmässigt framgångsrika, välbetalda, rika, ha hög stats, osv medan kvinnor inte behöver vara det (åtminstone inte i samma utsträckning). Så länge män får mer uppskattning/bekräftelse för ovanstående saker kommer de att ha starkare incitament för att satsa på karriär än kvinnor.

Det finns säkert fler punkter. Men det är en början.

#3  Sv: Få kvinnor i styrelser Marulken
2009-11-21 14:26:18

Jag tycker kvotering kan funka, kul att det funkar så bra i norge.

När jag hör på vad kvinnor säger som sitter högt i näringslivet i Sverige, så är det som att lyssna på en man, dom har inga åsikter alls om bristen på kvinnor, det är aldrig något fel på styrelsemedlemmarna, och de är _absolut_ inte sexister.

Jag tror att inga andra kvinnor släpps fram i toppen än dom med det rätta ljumma feministiska engagemanget.

Och det är en liten fråga egentligen kan man tycka, för en liten grupp människor, men det är människor med mycket makt och på så sätt är det en stor fråga.

Frågan speglar dessutom hela samhället - _alla_ gubbarna i toppen har en käck liten fru som tar hand om den trista konkreta vardagen, vilket inte går att säga om de kvinnliga näringslivshöjdarna.

Och vidare så är det lika osmakligt som att äta färg att säga att män är diskriminerade (Pär Ström om ngn undrar, betald av nyss nämnda etablissemang).

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?