feminetik.se feminetik.se

Just nu 34 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Förändra världen och dess debattstil!


Gå till senaste inlägget#1  Förändra världen och dess debattstil! Henrik
2009-11-12 23:39:57

Den här diskussionen uppkom i "om webbplatsen" men handlar inte längre om webbplatsen utom världen, dess debattstil och hur den kan förändras av oss feminister.

Jag föreslår att alla inlägg här görs i vänskaplig, varm och konstruktiv anda.

#2  Sv: Förändra världen och dess debattstil! udd
2009-11-13 00:05:43

Trollstav Det är självklart okej att starta trådar med ett renodlat feministiskt tema med ursprungspunkt i något som från början var en intern diskussion gällande sajten. Men då måste tråden verkligen kunna stå på egna ben.

Trådstartaren bör således göra tydligt vad syftet är med tråden och vad som ska avhandlas.

#3  Sv: Förändra världen och dess debattstil! najs
2009-11-13 16:18:52

Jag tycker att det som gör det svårt att diskutera just debattklimat/debattstil tillsammans med jäif-are är att en kan vilja diskutera det utifrån en FEMINISTISK analys. Men där blir det oftast bara ett tjafs kring om det öht finns nåt kvinnoförtryck.

Jag tänker på frågor som t ex om det finns debattstilar som ses som ”kvinnliga” resp ”manliga”; hur de isf är (anses vara), och om vi borde förhålla oss till såna förväntningar i trådarna? Vilka följder får våra olika syn på debatterande – om vi ser till kön? Reproducerar vi kvinnoförtrycket här på Feminetik genom debattstil utifrån kön, där en del kräver att en ”kvinnligare” debattstil ska underordna sig en ”manlig” debattstil?
Hur motverkar vi i så fall såna könsförväntningar/sånt kvinnoförtryck?

#4  Sv: Förändra världen och dess debattstil! najs
2009-11-13 16:29:29

Jag tänker också på sånt som att vilja ”övertyga motståndare” resp att vilja få ”pröva sina funderingar” – och det senare kanske helst i en ”vänskaplig, varm och konstruktiv anda”. Det är olika sätt att diskutera på, hur gör vi för att inte den ”hårdare” stilen ska köra över den prövande?

#5  Debattstil i politiken Henrik
2009-11-13 18:21:40

Om man ska göra en feministisk analys av debattstil ger politiken ett rikt material. Det är uppenbart att en del politiker gärna tjafsar, att andra aldrig tjafsar och att vissa motvilligt framför talskrivarens tjafs. Bengt Westerberg blev känd för sin renhåriga debattstil. Samma Westerberg blev utnämnd till hederskvinna. (Medger att det inte var mycket till feministisk analys...)

#6  Förändringsförslag Henrik
2009-11-19 19:10:56

Hur gör vi för att den hårda debattstilen inte ska köra över den prövande, frågade najs. En metod är att dra sej tillbaka när det blir personangrepp och tjafs - oavsett om man själv eller någon annan drabbas. Det räcker att säga "det här får ni hålla på med utan mej" och gå sin väg. Detsamma kan användas när någon drar sexistiska skämt. Om man stannar kvar och bjäbbar emot har ju tjafsarna vunnit.

Metoden är nog användbar även på nätforum, men då bör det ju finnas något skyddat forum där man kan mötas i stället.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?