feminetik.se feminetik.se

Just nu 30 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Varför röstar yngre kvinnor vänster


Gå till senaste inlägget#1  Varför röstar yngre kvinnor vänster JONI
2009-11-11 18:28:13

Hej
Yngre kvinnor, 18-30 år, röstar oftare på vänsterpartiet än vad män gör. På samma sätt så röstar oftare män 18-30 år på moderaterna i högre grad än kvinnor i samma ålder. Nu söker jag efter egenutsagor som svarar på varför de gör det.

Alltså är du kvinna 18-30 år och röstar på vänsterpartiet vill jag gärna veta varför du gör det eller är du man 18-30 år och röstar på moderaterna vill jag veta varför du gör det.

#2  Sv: Varför röstar yngre kvinnor vänster SGTallentyre
2009-11-12 10:04:22

Nu har jag inte röstat på moderaterna, men däremot borgerligt ibland. Här är ett urval av orsaker:

För det första verkar det som att socialdemokraterna och deras stödpartier har fastnat i att lösa samhällsproblem genom att starta nya myndigheter och offentliga stödprojekt. De direkta kostnaderna för nya myndigheter är överkomliga; problemet är att det ger upphov till järntrianglar, som består av regeringen, myndigheter inom ett visst område, och särintressen i samma område.

För det andra har regeringens utnämningsmakt skapat en byråkratisk adel, som regeringen flyttar runt mellan olika statliga chefsjobb. Den borgerliga regeringen har tyvärr inte utvecklat något bra alternativ, men det går åtminstone åt rätt håll.

För det tredje lyckades alliansen inför 2006 presentera ett mer trovärdigt och stabilt regeringsalternativ än de rödgröna.

För det fjärde: Göran Persson.

Till sist handlar det om att utmana den socialdemokratiska hegenomin, som styrt Sverige nästan oavbrutet sedan den allmänna rösträtten införs. Regeringar är som underkläder, de måste bytas ibland.

#3  Sv: Varför röstar yngre kvinnor vänster JONI
2009-11-12 12:51:20

SGTallentyre
Tack för svar. Har en följdfråga till dig. Vad var det som var mer trovärdigt och stabilt med alliansens regeringsalternativ i valet 2006? Kan du specificera. En sak till: har du någon synpnkt på varför kvinnor i högre grad röstar på vänsterpartiet?

#4  till JONI fredriktomte
2009-11-12 13:14:30

JONI sa:
En sak till: har du någon synpnkt på varför kvinnor i högre grad röstar på vänsterpartiet?


Betyder det här att jag som vänsterröstande man också kan svara, eller är det specifikt högerröstande mäns åsikt du efterfrågar?

Personligen tror jag att en stor del av förklaringen ligger i inkomst och arbetsgivare. Kvinnor har generellt lägre inkomst och arbetar oftare för offentlig sektor medan män generellt har högre inkomst och arbetar för privat sektor. Låginkomsttagare och offentliganställda tenderar, allt annat lika, att rösta vänsterut medan höginkomsttagare och privatanställda tenderar, allt annat lika, att rösta högerut.

En annan bidragande faktor kan vara vänsterblockets feministiska profilering, vilket rimligtvis tilltalar kvinnor i högre utsträckning än män.

#5  Sv: Varför röstar yngre kvinnor vänster SGTallentyre
2009-11-12 17:57:03

@JONI: I senaste riksdagsvalet röstade jag på Piratpartiet. Men jag tyckte ändå att Alliansen hade klart för sig att de ville ha en regering med alla fyra partier, medan vänsteralternativet var mer osäkert.

Skillnaden mellan ekonomisk vänster och ekonomisk höger verkar ha blivit allt mindre under 00-talet.

#6  Sv: Varför röstar yngre kvinnor vänster Escapist
2009-11-12 17:59:29

Jag är liberal och inte borgare, men det här fungerar väl på mig ändå. När jag röstar höger gör jag det i förhoppningen att staten ska slimmas och få en snävare men mer effektiv och koncentrerad funktion. Orsaken är att jag gillar individuell frihet, självbestämmande och politik som inspirerar till förändring snarare än lagstiftar fram den. Jag misstror totalt politikers förmåga och rätt att reglera subjektiva och personliga värden, eller göra något annat än att i bästa fall förvalta de objektiva värden som samhället i övrigt skapar. Och det är oavsett om det är Ohly, Sahlin, Reinfeldt eller Hägglund som förspråkar det.

Jag tror fredriktomtes förklaringar om varför unga kvinnor röstar vänster förklarar en stor del av skillnaden. Tydligen har den nuvarande uppdelningen inte alltid funnits, så tradition spelar väl också in.

#7  SGTallentyre Escapist
2009-11-12 17:59:53

No kidding. Det blir trångt i mitten 2010.

#8  Sv: Varför röstar yngre kvinnor vänster JONI
2009-11-13 13:25:22

TILL FREDRIK TOMTE
Det finns analyser om varför vi röstar som vi gör. Men jag ville ställa frågan direkt och få egenutsagor. Egenutsagor kan ge svar som analyser inte kan. Dessutom går det i egenutsagor att ställa följfrågor. Man kan få ut massor av det. MEN det är intressant eftersom du finns på tråden, sas, att veta varför du röstar vänster. Svara gärna på det.

#9  till JONI fredriktomte
2009-11-13 13:47:36

Jo, jag förstår poängen med egenutsagor. Jag tänkte dock på att du frågade en högerröstande man varför han tror att kvinnor oftare röstar vänster, varvid man väl tagit steget från egenutsaga till analys?

Hursomhelst. I grund och botten är jag utilitarist (dvs, den enda egentliga moraliska grundprincipen jag anser eftersträvansvärd är största möjliga lycka till största möjliga antal), vilket ligger till grund för vilken typ av samhälle jag anser att vi bör eftersträva. Därtill gör jag den omvärldsbedömningen att resurserna i världen är ojämt fördelade och att denna fördelning ger upphov till onödigt lidande och framförallt ofrihet och maktunderskott för stora grupper människor. Detta vill jag ändra på eftersom jag tror det står i vägen för (det utilitaristiska) idealsamhället.

Det går såklart att utveckla mina åsikter otroligt mycket mer än så, men det är i alla fall grunden.

Ska jag vara analytisk också så kan jag väl säga att min värderingar i mångt och mycket stammar ur de värderingar mina föräldrar inpräntat i mig (därmed inte sagt att de är identiska, men i stora drag överenstämmande i alla fall), vilket väl kan förklara varför jag inte röstar utifrån min plånbok.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?