feminetik.se feminetik.se

Just nu 33 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Orka fortsätta...


Gå till senaste inlägget#1  Orka fortsätta... najs
2009-11-08 14:03:57

De som driver att sexköpslagen (och kopplerilagen) borde tas bort brukar påstå att vi som är emot prostitution försöker ”hindra kvinnor att göra vad de vill”. De framställer det som att prostitution handlar om vuxna kvinnors ”val” – som om det som utmärker prostitution inte var torskarnas sexuella utnyttjande av kvinnor och barn världen runt.

Internationella undersökningar visar att prostitutionsliberalernas bild av ”den lyckliga horan” är helt fel. De allra flesta hamnar i prostitution som barn, och majoriteten har varit utsatta för sexuella övergrepp redan innan prostitutionen.

Hittills har jag inte sett några svenska siffror på det, men i våras kom Ungdomsstyrelsens rapport som visade att nästan 80% av de ungdomar i sena tonåren som hade prostitutionserfarenhet hade varit utsatta för andra sexuella övergrepp redan innan prostitutionen http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_docum… och nu i höst har det kommit en svensk uppgift om ”debutålder”. Prostitutions- och Spiralenheten i Stockholm har kommit ut med en informationsskrift om prostitution. http://www.stockholm.se/prostitutionsenheten De konstaterar att de genom åren mött kvinnor i alla åldrar, men att de flesta berättat att de börjat prostitueras i 13-14 årsåldern.

De som får betala priset för prostitutionsliberalernas kampanj är i själva verket alltså barn i tidiga tonåren, men inte vilka barn som helst, utan ffa de barn som redan tidigare varit utsatta för andra sexuella övergrepp. Skyddslösa barn, kort och gott.

Därför tycker jag att alla vi andra, både feminister och alla andra som bryr sig om barn, har ett ansvar att skydda de barnen genom att fortsätta orka sätta emot prostitutionsliberalerna och deras falska bild av vad prostitution egentligen är.

#2  Sv: Orka fortsätta... SoStorm
2009-11-08 14:47:32

Det här blir kanske lite vid sidan av. Men i sammanhanget bör nämnas BRÅ:s rapport 2008:24 (finns att ladda ner i pdf på deras hemsida) som är en väldigt grundläggande genomgång av människohandel, tillgång, efterfrågan, kundbas, tjänster etc och som även rekommenderar ytterligare åtgärder.

#3  Sv: najs #1 FumikoFem
2009-11-08 20:44:18

Ja för grejen är den att som det funkar idag, och om sexköpslagen skulle tas bort så är det sexköparna som gynnas, vilket vad jag har märkt är något som många motståndare till sexköpslagen gärna viftar bort från sina argument.

Och som jag sagt förut så dom privilegierades fria val framställs snarare som viktigare i debatten. Vilket sker på bekostnad av alla dom som inte har något val, alla dom som drabbas av allt det negativa inom prostitution. Samt att det det hjälper till att återskapa könsnormer med tanke på hur könat allt är.

#4  Sv: Orka fortsätta... fredriktomte
2009-11-09 15:16:10

"Betala för prostitutionsliberalernas kampanj"?

Än så länge är det väl ingen som "betalar" för den "kampanjen"?

Sexköpslagen ligger alltjämt fast, stödet för den är massivt, både hos befolkningen (som dock vill utöka den genom att även kriminalisera säljaren) och politikerna (där reformförslagen snarare handlar om hårdare straff för köparna).

Jag tvivlar starkt på att detta kommer att ändras den närmaste tiden.

Oavsett om man anser att sexköpslagen är bra eller dålig bör man (som feminist) kunna vara överens om att samhället måste lägga resurser på att dels motverka barnprostitution dels hjälpa de prostituerade som finns i dag (att ta sig ur prostitution för de som önskar det och att leva värdiga och trygga liv med tillgång till alla rättigheter som tillfaller övriga medborgare för de som önskar det).

Varför inte fokusera på detta? Om man lyckas med detta inom ramen för nuvarande lagstiftningsmodell kan man dessutom säkert vinna över både en och annan "prostitutionsliberal" (liksom garantera att de som ändå kräver en ändring aldrig får något folkligt stöd).

#5  Sv: Orka fortsätta... najs
2009-11-09 23:49:24

Ja, rapporten SoStorm skriver om är läsvärd. Här är länken till den: http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_…

”Svenska kunder i studien skiljer på prostitution och människohandel och menar att prostitution är frivilligt medan människohandel utförs av tvång. Enligt dem själva väljer de bort traffickerade kvinnor.”

Men rapporten visar att de i själva verket inte alls gör det. När de får frågor om det skyller de på att ”allt gick så snabbt” eller att de helt enkelt var så kåta just då... Rapporten visar skillnaden mellan vad de säger och vad de gör, men det är synd att läsaren får räkna ut det själv, de kunde gott skrivit mer om den skillnaden. Själv ser en ju likheterna med prostitutionsliberalernas försåtliga prat och de faktiska konsekvenserna av det de kräver.

#6  Sv: Orka fortsätta... Marulken
2009-11-11 20:13:21

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?