feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Objektifiering av kvinnan, och hur fritt är valet.


Gå till senaste inlägget#1  Objektifiering av kvinnan, och hur fritt är valet. FumikoFem
2009-11-06 14:01:07

Denna tråd kan sägas vara en fortsättning på diskussionerna och debatten om den sexuella objektifieringen av kvinnokroppen, könsnormer kring det, om "empowerment" samt hur ens val påverkar inte bara ens egna liv utan även andra kvinnors liv - alltså hela gruppen.

Samt kanske även tråden kan handla om synen mellan objekt och subjekt och hur det som ses som kvinnligt och mannligt kopplas ihop med dessa.

Jag delvis blir inspirerad att skriva detta när jag läste en tråd på feministing igår: "Why Won't Those Big Mean Feminists Let Me Have My Naked Playboy Fun?" http://www.feministing.com/archives/018741.html

Jag tycker vad som tas upp där är ett typexempel på vad denna tråd handlar om, och om attityden som finns mot feminister.

#2  Sv: Objektifiering av kvinnan, och hur fritt är valet. Escapist
2009-11-07 17:23:32

Tycker du att det är positivt att en kvinnas val reflekterar på alla kvinnor så här? Eller är det själva problemet, inte de faktiska valen? Män påverkas så vitt jag sett mindre av vad enstaka män väljer att göra, och det är förstås rätt befriande.

#3  Sv: Objektifiering av kvinnan, och hur fritt är valet. Niklas
2009-11-07 18:27:57

Väldigt bra och roligt skrivet, tycker jag. "...suggesting that feminists don't get how "empowering" it is to fit into society's standards of able-bodied, white, cis-gendered, thinness, well let's just say we totally get that." Haha!

Att feminister framställs som sexualfientliga är inte precis nytt. Här i Sverige används det närmast slentrianmässigt när man som feminist är emot prostitution. Feminister är förstås också fula och oattraktiva, precis som lesbiska, så av ren bitterhet rackar de ner på de snygga och jättelyckliga brudarna med perfekta sillisar. Själv är jag också feminist för att jag är för ful för att få en karl.

#4  En kvinnas val Henrik
2009-11-07 20:55:41

Visst är det väl roligt skrivet, Escapist? Korkade uttalanden av en kändis är frestande att kommentera humoristiskt men att se det som att "en kvinnas val reflekterar på alla kvinnor" är nog att ta för allvarligt på det.

#5  Sv: Escapist #2 FumikoFem
2009-11-08 11:00:45

Att det kan påverka andra kvinnor ja, det är ju inget konstigt med det egentligen eftersom så är det med så mycket annat också. Om exempelvis dom flesta i gruppen gör normativa val så kommer det att påverka dom individet som bryter mot valen, genom att dom känner sig pressade att vara normativa. Så det har ju också med normer att göra alltså.

#6  Sv: Objektifiering av kvinnan, och hur fritt är valet. FumikoFem
2009-11-08 11:22:53

I feministings kommentarsfält så brukar det då och då talas om empowerment. Men det görs praktist taget enbart om enskilda individer, och när det gäller könsnormativa val. Och visst en enskild person kan känna sig så när hen gör något som i detta fall något normativt, och som den sexuella objektifieringen av kvinnan som tråden handlar om.

På samma gång så anpassar hen sig efter kvinnan som det sexuella objektet -normen, den manliga blicken och tolkningsföreträdet. Så vad för slags "empowerement" talar vi om här? Bryter det mot någon hämmande norm? Mot strukturer?

Att hen vill och väljer att (och väljer är en minst sakt komplex och svår grej) göra det är en sak, men på samma gång går det inte att undvika hur väldigt könsnormativt detta är, hur könat det är med vilka som gör det och vilka som tittar.
Den sexuella objektifieringen och detta med den manliga blicken och tolkningsföreträdet hämmar och förtrycker kvinnan, det sker på hennes bekostnad för att tillfredställa den manliga blicken.
För hon blir inte fri, hennes val hämmas av dessa normer.

Så hur kan det då som sagt vara "empowerment"? Förövrigt ett ord som förut användes när det handlade om att kämpa mot förtryckande strukturer och som nu alltså används av dom som vill fortsätta att göra dessa könsnormativa val.

#7  FumikoFem Escapist
2009-11-08 20:00:46

Jag ifrågasatte inte att enskilda kvinnors val påverkar andra kvinnor. Jag frågade om det är bra att det är så i större utsträckning än för män.

#8  Sv: Escapist #7 FumikoFem
2009-11-09 16:37:02

"Jag ifrågasatte inte att enskilda kvinnors val påverkar andra kvinnor. Jag frågade om det är bra att det är så i större utsträckning än för män."

Hur det blir i olika utsträckning beror på vad det är för val som personen gör, normativa eller icke normativa val och symboliken kring det. Och jag undrar förresten vad som är poängen med din fråga?

#9  FumikoFem Escapist
2009-11-09 16:51:45

Det finns ingen poäng med min fråga utan ett bra svar. "Det beror på" säger mig inte särskilt mycket. Har jag varit otydlig med min fråga?

#10  Sv: Escapist #9 FumikoFem
2009-11-09 18:20:50

"Har jag varit otydlig med min fråga?"

Ja, för din fråga baserar sig väl på "Män påverkas så vitt jag sett mindre av vad enstaka män väljer att göra, och det är förstås rätt befriande."? Som du skrev tidigare i tråden.

Och isåfall har jag redan svarat: Att det beror på. Och att det kan påverka mer beror på hur sådant som underordning, att kvinnan ses som "den andre", osv. Normer som mannen som norm påverkar också.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?