feminetik.se feminetik.se

Just nu 34 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminism eller etnocentrism?


Gå till senaste inlägget#1  Feminism eller etnocentrism? Nogirl
2009-11-02 08:31:32

Min upplevelse som feminist är att jämställdhet är en ickefråga i Sverige idag som bara engagerar de redan frälsta. Gemene man/kvinna lutar sig gärna tillbaka med armarna i kors och deklarerar i varierande ordalag att jämställdheten redan är uppnådd och att det får vara slut på tjatet någon gång. (I alla fall så länge vi talar om jämställdhet i abstrakta och generella termer - uppenbara orättvisor i sakfrågor upprör oftast.)

Detta ointresse varar dock bara så länge vi talar om ”vår egen” jämställdhet, jämställdheten mellan etniska svenskar i Sverige, för när det kommer till att fälla jämställdhetsdomar i ”andra” kulturer, blir frågan däremot intressant! Svaren på vad jämställdhet är eller inte är blir plötsligt svartvita. De ”andras” förhållningssätt ses som resultat av kollektiva normer och värderingar satta av kultur eller religion medan ”vi” är individer med fria viljor. Detta leder till att vad som inom den” svenska kulturen” ska räknas som förtryck alltid kan diskuteras och att ”offrets” egen upplevelse ges stor betydelse medan frågan om vad som är jämställdhet hos ”de andra” förblir onyanserad samtidigt ”offrets” talan uteblir.

Detta är i alla fall min subjektiva upplevelse. Känner ni igen er i min beskrivning? Och i så fall vad är detta egentligen ett uttryck för - ett feministiskt hjärta, etnocentrism eller t.o.m. rasism?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?