feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Generalisera och specificera


Gå till senaste inlägget#1  Generalisera och specificera FumikoFem
2009-10-24 15:33:11

Är något som händer väldigt ofta i debatter. Det är ofta en skillnad mellan vilka som tenderar att tala om gruppen och strukturellt förtryck och dom som mera talar om individen och förhåller sig där för det mesta. Sen blandas det också en hel del.

En tråd som jag läste för ett tag sedan som inspirerade mig att göra denna tråd: "Further Adventures in Feminist Argument: Generalizing vs. Specifying" http://www.harpyness.com/2009/09/25/further-a…

Så poängen med denna tråd är att diskutera detta, skillnader mellan att göra det som trådtiteln handlar om, det hjälper då att läsa blogginlägget också. Trådar om porr och prostitution visar på detta som tråden handlar om och vilken skillnad det är och blir.

#2  Sv: Generalisera och specificera Ephemeer
2009-10-25 11:27:12

I diskussioner tycker jag att det är vanligt att se att när skribenten själv generaliserar så skriver den om strukturer och samhället, men när motståndaren generaliserar så är det principrytteri och "du bryr dig inte om den lilla människan". När skribenten själv specifierar är det exempel och belägg och när motståndaren gör det är det "sköt dig själv och skit i andra" och ignorera strukturen.

#3  Sv: Generalisera och specificera najs
2009-10-25 14:54:17

Väldigt bra skrivet i länken! Det är skitviktigt att se mönster och strukturer, för att vi ska kunna fatta vad vi kan göra åt kvinnoförtrycket (och alla andra förtryck).

Att som Ephemeer, köra ”lika-goda-kålsupare”-argumentet, är däremot att låtsas som att det inte finns några maktförhållanden mellan olika grupper – det blir en avledningsmanöver som osynligör faktiska förtryck.

#4  Sv: Generalisera och specificera FumikoFem
2009-10-25 15:14:32

Ja, och just att det blogginlägget tog upp passade in på flera debatter, som dom jag nämnde, här på diskussion tyckte jag var ytterligare en anledning att ta upp detta.

För ofta så spårar det ju ur för diskussion kommer inte alltid så långt just för att dom fastnar på just enbart "individualism hållet", maktanalys är väldigt viktigt för att synliggöra och bekämpa kvinnoförtrycket i samhällets alla delar.

Detta är förövrigt något som vi diskuterat förut i äldre trådar, som dom trådar som diskuterar klimatet här på femi och hur det fastnar för att det ofta blir just ett slags ifrågasättande av sådant som maktanalysen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?