feminetik.se feminetik.se

Just nu 35 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Att tända på stereotyper


Gå till senaste inlägget#1  Att tända på stereotyper Kossa
2009-10-23 22:37:28

Jag är ny här på forumet. Hej! :)

Jag har ett dilemma, som jag säkert delar med många andra feminister. Jag är emot objektifieringen av kvinnans kropp som ett sexobjekt. Jag vill inte att män ska se på min kropp och tända på den sexuellt. Attraktion kanske inte är dåligt i sig, men jag är less på den snäva bilden av en "sexig" kvinna. Jag förstår att det är lätt för män att tro att de tänder på dessa kvinnokroppar helt naturligt, men jag tror att det till största delen har att göra med vad t ex media kopplar ihop sex med. Men den diskussionen behöver vi inte ta, utan nu till mitt dilemma.

Jag tänder på den typiska sexiga kvinnokroppen. Jag tänder på sexism, stereotyper och mycket annat jag egentligen är emot. Som jag ser det har jag tre alternativ. Borde jag försöka förändra min attraktion? Eller ska jag acceptera det och stänga in de dåliga värderingarna i sexlivet för att jag ska kunna njuta? Eller ska jag helt enkelt bara låta mig påverkas av samhället?

Hur gör ni andra som brottas med det här? :)

#2  Sv: Att tända på stereotyper gaupa
2009-10-28 12:57:42

Jag undrar också det, hoppas det finns någon som har nån idé.

#3  Sv: Att tända på stereotyper Niklas
2009-10-29 13:10:12

Ett förslag: flytta den här diskussionen till Känsligt. Jag tror att fler kan känna sig manade att skriva då.

#4  Sv: Att tända på stereotyper Corona
2009-10-29 14:55:33

Trollstav Kossa och Gaupa har inte tillgång till känsligt än.

#5  Sv: Att tända på stereotyper MarianneK
2009-10-30 23:24:40

Vad menar du med att "tända på sexism"? Vet du att sexism betyder könsrasism?

Att tända på den moderna "typiskt sexiga" kvinnokroppen är inte sexism. Att tända på stereotyper behöver inte vara dåligt - att leka med tabun kan vara ett sätt att ifrågasätta dem, tänker jag.

#6  till MarianneK fredriktomte
2009-11-03 11:18:36

MarianneK sa:
Att tända på stereotyper behöver inte vara dåligt - att leka med tabun kan vara ett sätt att ifrågasätta dem, tänker jag.


På vilket sätt är det att "leka med tabun" att tända på stereotypa kvinnoideal?

Hur går ifrågasättandet till i praktiken?

Om att tända på stereotyper kan vara att leka med tabun och därigenom ifrågasätta desamma, varför skulle inte att tända på sexism kunna vara att leka med tabun och därigenom ifrågasätta desamma?

#7  Sv: Att tända på stereotyper Escapist
2009-11-03 17:56:49

Om man uteslutande tänder på ett begänsat, stereotypt ideal kan jag se att det är ett problem, men om idealet är ett bland många, är det verkligen ett problem då? Kvinnor som följer någon slags stereotypt ideal behöver inte vara dåliga personer för det. Och det är ju individer man träffar, inte ideal eller stereotyper.

Hur förrändrar man sina preferenser bara så där, förresten? Och hur hindrar man någon från att tända på en?

#8  Sv: Att tända på stereotyper Kossa
2009-11-04 16:24:11

MarianneK:
Jag tror inte att jag är så bra på att ifrågasätta tankar och samtidigt gilla dem/få en positiv upplevelse av dem. Det blir liksom lite krock. Hur skulle det gå till?

Escapist:
Jag tror att det kan vara ett problem som du säger att bara tända på ett begränsat stereotypt ideal, eftersom nästa steg kanske blir att känna sig tilldragen till sådant "typiskt" utseende i vardagen också, vilket i sin tur leder till att man ökar det här trycket på kvinnor att klä sig och vara på ett visst sätt. Detta leder sedan till att de som inte passar in i mallen känner sig fula osv. Plus att jag i så fall dras till och påverkas för mycket av människor pga deras utseende, vilket kan leda till helt fel resultat.

Jag har erfarenhet av att det är ganska lätt att förändra sina sexuella preferenser, faktiskt. Men, dessa normer som finns i samhället och exploateringen av kvinnokroppen har ju gjort oss (iaf mig) något hjärntvättade och är nog inte alldeles enkla att förändra. Jag tror att samma typ av hjärntvätt händer när man tänker mycket eller fantiserar om dessa ideal.

Man kan inte hindra någon från att tända på en, man kan bara ändra sig själv och sina tankar!

#9  Kossa Escapist
2009-11-04 19:39:16

Jag har slutat vara mot utseendeideal generellt. Folk har oftast strikta ideal om allt annat när de letar sällskap, speciellt personlighet, så varför utseende skulle vara speciellt i sammanhanget vet jag inte. Det är lika tråkigt att bli bortvald för att man anses vara ful som att man anses vara otrevlig. Problemet som jag ser det är att det finns många sätt att ha en attraktiv personlighet, men få sätt att vara fysiskt attraktiv.

När du skriver "förändra sina sexuella preferenser" låter det lite som att konvertera homosexuella. :P Men visst, det kanske är en personlig grej att förändra sina preferenser. Jag har kvar mina gamla ideal, men det har tillkommit en del nya, så det får väl räknar som förändring.

#10  Sv: Att tända på stereotyper irtion
2009-11-13 02:23:19

jag tror mest på att vidga sina preferenser, det går nog bra att göra med hjälp av fantasier och att helt enkelt titta på personer som man vanligen inte attraheras av med en öppenhet för att attraktion kan finnas där.

själv har jag svårt att se något tydligt samband mellan olika personer jag finner attraktiva, men det finns tydliga samband mellan vissa personer som jag finner oattraktiva. min lust är rätt direkt kopplad till mina åsikter om könsroller så jag tender snarare på brotten, vilket ju är "praktiskt" :)

jag har dock börjat ifrågasätta min egen bild av "sexiga" (enligt gängse normer) kvinnor för där finns en hel del moralkakor inbäddade. vi får väl se om jag lyckas vidga mig så att jag kan attraheras även av dem :)

i allmänhet attraheras jag av kvinnor och män som är trygga i sig själva, men inte självgoda. vad nu det betyder :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?